Zprávy sobota, 08. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Smírčí řízení mezi ČSSD a ODS skončilo bez konkrétního výsledku

Bez konkrétního výsledku skončilo páteční politické jednání špiček České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany. Šéfové obou stran Miloš Zeman a Václav Klaus po setkání řekli, že si vyměnili písemné materiály a nyní je projednají ve stranických grémiích. Klaus uvedl, že příští týden se zřejmě uskuteční další schůzka. "Debata byla vážná, věcná a velmi potřebná," řekl předseda ODS. Připustil, že se se Zemanem bavili jak o rozpočtu, tak o výměnách v ministerských křeslech. Dodal, že padlo i mnoho dalších témat. "Kdybychom si mysleli, že má vše zůstat beze změny, tak by se tato schůzka určitě nekonala," řekl Klaus. Uvedl, že obě strany se snažily nadřadit národní zájem nad zájmy stranické. Klaus zároveň vytkl křesťanským demokratům a Unii svobody, že neprojevili dostatečnou ochotu k jednání o změně politického uspořádání.

ODS o schůzce hovořila jako o politickém jednání, zatímco sociální demokraté ji chápali především jako takzvané smírčí řízení podle opoziční smlouvy. To vyvolala ČSSD v prosinci, když obvinila ODS, že porušuje opoziční smlouvu neustálou snahou o jednání o politických změnách. Podle sociální demokracie ODS také opakovaně maří schválení státního rozpočtu, což podle sociálních demokratů ohrožuje stabilitu politického prostředí.

Lidovci a Unie svobody nečekali, že by schůzka něco změnila

V podstatě nulovým výsledkem schůzky zástupců vládní ČSSD s představiteli smluvně opoziční ODS nebyli překvapeni zástupci KDU-ČSL ani Unie svobody. Předsedové obou stran večer ČTK sdělili, že odklad jednání se dal předpokládat. Podle předsedy lidovců Jana Kasala je "ze souvisejících okolností" zřejmé, že ODS na schůzce v Hrzánském paláci předložila tak závažné požadavky, že představitelé ČSSD neměli mandát k jejich přijetí a museli jednání odložit. Předseda Unie svobody Karel Kühnl upozornil, že jednání každého "vládního souručenství" musí někdy začít. Konkrétní výsledky očekává do několika málo týdnů. Kasal se také ohradil proti výroku předsedy ODS Václava Klause, který vyjádřil lítost, že se dnešního jednání obě menší parlamentní strany neúčastnily. Upozornil, že KDU-ČSL ani Unie svobody nejsou partnery opoziční smlouvy, o níž se mělo jednat.

Sofres-Factum: Pokles preferencí ČSSD se zastavil, vede ODS před KSČM

Těsně před vánočními svátky by v případných parlamentních volbách nejvíce hlasů dostala Občanská demokratická strana před komunisty a Unií svobody. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum, podle nichž se propad preferencí vládní ČSSD zastavil. Podle volební prognózy by volby vyhrála čtyřkoalice lidovců, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie, které by v souhrnu získaly 30 procent hlasů. ODS preferovalo 20,1 procenta voličů, komunisty 15,9 procenta a Unii svobody 11,4 procenta z 1041 dotázaných. ČSSD by dalo hlasy 11,2 procenta lidí, do sněmovny by se dostala i KDU-ČSL s preferencemi 9,9 procenta hlasů.

Prezident Chirac poděkoval za českou pomoc po vichřicích

Za pomoc, kterou v posledních dnech poskytuje Česká republika při odstraňování následků vichřic, které postihly Francii koncem roku, poděkoval francouzský prezident Jacques Chirac v dopise českému premiérovi Miloši Zemanovi. Obzvláště jsem ocenil úsilí vynaložené Českou republikou, uvádí se v dopise, který dnes obdržela ČTK. Schopnosti, kompetentnost a nasazení českých specialistů ocenili velitelé záchranných operací i samotní příjemci pomoci, napsal francouzský prezident a vyslovil "upřímné poděkování odborníkům i jejich mateřským organizacím". Vyzdvihl, že v této těžké situaci se ukázalo, že "evropská solidarita není pouhým slovem, ale že se projevuje konkrétním způsobem". Rozsah a rychlost evropské mobilizace byly příkladné, dodal.

Český tým tvořený deseti vojáky a 13 členy Hasičského záchranného sboru a generátory z logistického střediska polní nemocnice v Kralupech nad Vltavou působí v departementu Marne v oblasti Champagne na východě Francie od 1. ledna.

Čeští energetici budou ve Francii obnovovat elektrické vedení

Desetičlenná skupina pracovníků společnosti Východočeská energetika (VČE) odjela v pátek z Hradce Králové do Francie, aby pomohla při likvidaci škod způsobených na konci loňského roku větrnou smrští. Češi budou pracovat v okolí města Bordeaux na jihozápadě Francie nejméně 14 dnů, informovala ČTK Svatava Rokosová z pobočky francouzské elektrárenské společnosti EDF. Čeští specialisté budou ve Francii pracovat při opravě vzdušného elektrického vedení nízkého a vysokého napětí. Skupina je vybavena třemi vozy s potřebným zařízením a nářadím pro práci, dodala Rokosová.

Premiér Zeman se připojil ke Kavanově omluvě Josefu Zieleniecovi

Premiér Miloš Zeman se v pátek připojil ke čtvrteční omluvě ministra zahraničí Jana Kavana Josefu Zieleniecovi za obvinění, že ještě jako šéf diplomacie zneužíval státní peníze ke korupci novinářů. "Poté, co jsem si prostudoval obsáhlé stanovisko ministra zahraničí Jana Kavana, plně se k tomuto stanovisku připojuji v obou inkriminovaných bodech, to jest jak v omluvě bývalému ministru zahraničí Zieleniecovi, tak ve vyjádření pochybností v inkriminované kauze," řekl Zeman novinářům. Vyloučil, že by pro sebe, nebo pro Kavana vyvodil z této události personální důsledky, a odmítl seznámit novináře se jmény čtyř mediálních agentur, jejichž jména mu údajně Kavan v souvislosti s obviněním prozradil.

Kavan ukončil kauzu ve čtvrtek. Připustil, že vnitřní kontrola na ministerstvu zahraničí nenašla přímé důkazy o zneužití smluv a vědeckých projektů znějících prokazatelně na jména novinářů za účelem osobní prezentace bývalého ministra Josefa Zieleniece. Dodal ale, že si ponechá své pochybnosti o Zieleniecově vztahu s některými žurnalisty, neboť se prokázalo "neefektivní využívání státních prostředků na nejasně zadávané projekty v mediální oblasti v době Zieleniecova vedení".

Lidovcům Zemanova omluva stačila, Unii svobody nikoli

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal přivítal omluvu premiéra Miloše Zemana bývalému ministru zahraničí Josefu Zieleniecovi slovy, že každý politik by měl být schopen uznat svou chybu. Naopak šéf další strany čtyřkoalice, leader Unie svobody Karel Kühnl, ČTK řekl, že žádnou omluvu od Zemana vlastně neslyšel. "Já jsem slyšel takové nemastné neslané přihlášení se k polovičaté omluvě někoho jiného. Sám se premiér bohužel neomluvil," poznamenal Kühnl.

NKÚ obdržel od ministra Kavana materiály ke Štiřínu

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) obdržel z ministerstva zahraničí slíbený materiál ke štiřínské kauze. ČTK to řekla mluvčí NKÚ Julie Šebelová. Svazek má obsahovat i závěry ministerské kontroly, podle které bylo hospodaření ve štiřínském Kongresovém centru v rozporu s právními předpisy. Exředitel centra Václav Hrubý však dál trvá na tom, že hospodařil správně a že za jeho odvoláním stojí to, že nepodlehl vydírání, aby poškodil bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece. Úřad si podle Šebelové po loňském strohém vládním podnětu ke kontrole hospodaření ve Štiříně vyžádal další informace, na které zatím čekal. Ministr Kavan ve čtvrtek připustil, že oproti původnímu oznámení kontrolorům nepředá materiály, které se měly týkat údajné Zieleniecovy korupce novinářů.

Miloš Zeman napadl mediální politiku ČSSD a pochválil Špidlu a Grégra

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman ve zprávě pro sobotní zasedání Ústředního výkonného výboru tvrdě napadl sociálnědemokratickou mediální politiku, za níž odpovídá místopředsedkyně Petra Buzková. Pochválil naopak ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu za politiku zaměstnanosti a ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra za zvyšování počtu pracovních míst podporou zahraničních investic a vytvářením průmyslových zón. Stranická mediální politika je "mizerná", protože neumí prodávat úspěchy, píše Zeman ve zprávě, jejíž text má ČTK k dispozici. "Když například uzavřeme pro nás výhodnou dohodu se Slovenskem, dozvíme se, že jsme Slovenské republice věnovali 26 miliard korun plus zlato, zatímco ve skutečnosti reálný přínos této dohody pro Českou republiku je sedm miliard korun," argumentuje předseda. Za největší poslední úspěchy sociálnědemokratické vlády považuje premiér stagnaci nezaměstnanosti na devíti procentech. K ní podle něj přispěli Špidla aktivní politikou zaměstnanosti a Grégr hospodářskou politikou "vzdor útokům některých novinářských blbečků".

Exministr Svoboda se vrátil z vězeňské nemocnice do vazební cely

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda byl v pátek propuštěn z vězeňské nemocnice a vrátil se do cely pankrácké vazební věznice. Svoboda, stíhaný v souvislosti s vytunelováním mělnického podniku Liberta, musel být hospitalizován 27. prosince, kdy se psychicky zhroutil. ČTK o tom informoval zástupce ředitele pankrácké věznice Miloslav Sekerka s tím, že Svoboda je již zcela zdráv. Jeho zdravotní stav budou však pracovníci věznice i nadále sledovat. Podle něj Svobodovy psychické problémy pravděpodobně způsobilo zklamání z toho, že před vánočními svátky zamítl středočeský soud návrh jeho obhájců na zrušení vazby.

Svoboda je ve vazbě od 23. listopadu kvůli podezření z vytunelování mělnické továrny na výrobu dětských kočárků Liberta. Ve vazbě je ze stejného důvodu i jeho bývalá poradkyně Barbora Snopková; ta nyní pobývá ve vazební věznici v Praze 6 - Ruzyni. Vyšetřovatel v listopadu obvinil exministra i Snopkovou v souvislosti s krachem Liberty ze zpronevěry zhruba 6,5 miliónu korun. Mimo to jsou oba od jara i se synem Snopkové Stanislavem Kratochvílem stíháni za poškozování věřitele a Snopková spolu s Kratochvílem také za porušení povinnosti v řízení o konkursu a vyrovnání.

Program EU Mládež pro Evropu měl v ČR velkou odezvu

Mnoho výměn mládeže, seminářů pro pracovníky s mládeží, studijních cest a kursů se během posledních tří let mohlo uskutečnit díky programu Evropské unie (EU) Mládež pro Evropu. Hlavní cíl projektu - využívat cestování, umění a sport jako prostředky k dorozumění a pochopení odlišných kultur v Evropě - byl podle organizátorů splněn. Novinářům to sdělil ředitel odboru mládeže ministerstva školství Jindřich Fryč. "Projekt bude v tomto roce transformován do nového programu nazvaného krátce Mládež," uvedl. Podobně jako předchozí program bude i tento podle něj zaměřen na oblast neformální výchovy a vzdělávání mládeže. Podporovány budou i nadále jak aktivity pro mladé lidi od 15 do 25 let, tak aktivity podpůrné, jako jsou školení pro pracovníky s mládeží, kontaktní návštěvy a informační systém Eurodesk.

V pravoslavné i řeckokatolické katedrále bylo plno

Pravoslavná i řeckokatolická katedrála v Praze byly v pátek plné věřících, protože křesťané východního obřadu slavili podle juliánského kalendáře Vánoce. Obě soupeřící církve, odlišující se historickým vztahem k římskému papeži, slouží liturgií a svátostmi nejen domácím a zahraničním souvěrcům, ale i běžencům a nelegálně pracujícím, jichž jsou v českých zemích zřejmě desetitisíce. "V kostele sv. Klimenta, kde vedl bohoslužbu biskup Ivan Ljavinec, bylo nabito," řekla ČTK pracovnice řeckokatolického exarchátu, podle níž bylo mezi věřícími mnoho ukrajinských dělníků a jejich rodinných příslušníků, kteří se "starého zvyku" slavení Vánoc tradičně drží. Také v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje se k české a staroslověnské vánoční liturgii k narození Ježíše Krista každoročně scházejí nejen čeští, ale i řečtí a další věřící.

Prezident Havel je vzorný pacient

Prezident Václav Havel, který je od pondělí se svou chotí na ozdravném pobytu v lázních v Karlově Studánce v Jeseníkách, si podle vedení lázní vzal k srdci doporučení lékařského týmu a každý den poctivě dodržuje předepsaný léčebný režim. "Prezident poctivě chodí na předepsané léčebné kúry a vycházky, které mu doporučil lékařský tým. Celý ozdravný pobyt bere velice vážně a přesně se drží předepsaného léčebného režimu," řekl ČTK ředitel lázní Jan Vrabec. Václav Havel podle lékařů už odpočinek a relaxaci potřeboval. To potvrdil i mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl: "Je pravda, že prezident měl velmi náročný rok a poslední dva měsíce byly zvlášť vyčerpávající. Rekondiční pobyt už potřeboval," sdělil mluvčí. Prezident sám uvedl, že si chce v lázních odpočinout a obnovit své síly.

Lázně Karlova Studánka na úpatí nejvyšší hory Jeseníků poskytují péči především nemocným trpícím chorobami dýchacích cest a lidem po onkologických operacích. Také prezidentovy plíce jsou oslabeny po zápalech a po operaci zhoubného nádoru.

Českou republiku zachvacuje chřipka

Téměř ve všech krajích České republiky se začíná zvyšovat počet pacientů s nemocemi horních cest dýchacích a chřipkami. V Praze stoupla nemocnost oproti minulému týdnu o 62 procent, v západních Čechách o 60 procent. Epidemie zachvátila i střední Moravu. Podle informací ČTK roste počet nemocných i v regionech, kde zatím nedosáhl počet pacientů 2000 na 100.000 obyvatel, který hygienici pokládají za epidemiologickou hranici. V mnoha městech jsou zakázány návštěvy v nemocnicích.

Na festivalu dechových orchestrů zahrál loňský laureát

Koncertem Dechového orchestru brněnské konzervatoře, loňského laureáta, a společným vystoupením orchestrů nejvyšší třídy vyvrcholil v pátek večer v pražském Hudebním divadle Karlín první den pátého ročníku mezinárodního soutěžního festivalu dechových orchestrů. Sjely se k němu dvě desítky hudebních těles s osmi sty členy. Slavnostní rámec bude mít v sobotu odpoledne závěrečný koncert, spojený s předáváním cen, na němž zahraje Ústřední hudba Armády ČR. Téměř tři čtvrtiny účastníků z Rakouska, Finska, Německa, Slovinska a České republiky tvoří mládežnická tělesa. Výkony hodnotí v soutěži ve třech kategoriích mezinárodní porota.

Ze sportu:

Výsledky 33. kola extraligy ledního hokeje: Vítkovice - Plzeň 1:3, Slavia Praha - Zlín 2:5, Třinec - Kladno 7:2, Pardubice - Karlovy Vary 6:3, České Budějovice - Znojmo 4:4, Litvínov - Vsetín 3:3 a Sparta Praha - Havířov 4:3. Tabulku vede Sparta před Vsetínem a Zlínem. Poslední Kladno ztrácí na předposlední Vítkovice tři body.

Třetí místo vybojoval v německém Oberhofu český biatlonista Zdeněk Vítek ve stíhacím závodu na 12,5 kilometru započítávaném do Světového poháru. Dvaadvacetiletý Vítek se k bronzu, první medaili v kariéře, propracoval z dvanáctého místa po sprintu. Výrazný úspěch českých biatlonistů podtrhli ještě šestnáctý Ivan Masařík a třiadvacátý Roman Dostál.

Nejlepší akademickou sportovkyní uplynulého roku byla v Praze slavnostně vyhlášena plavkyně Hana Černá, která na Světové univerziádě v Palmě de Mallorca vybojovala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. Na dalších místech skončili také univerziádní vítězové, tyčkařka Pavla Hamáčková a dvojice tenistů Pavel Kudrnáč - Jan Vacek, která přivezla zlato za čtyřhru.

Český obhájce titulu v kategorii kamiónů Karel Loprais stáhl v druhé etapě rallye Paříž - Dakar - Káhira alespoň částečně ztrátu z úvodního dne. Do Kayes v Mali se spolujezdci Radomírem Stachurou a Petrem Gilarem dorazil na třetím místě se ztrátou necelých pěti minut na prvního Rusa Čagujina. V průběžném pořadí se posunul na šesté místo. Česko-brazilská posádka Tomáš Tomeček, André de Azevedo, Petr Vodák jezdící v barvách soukromého týmu Petrobras BR-Lubrax, která triumfovala v úvodní etapě, se musela spokojit s pátým místem a celkově je zatím druhá.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení nebo mrznoucí mrholení. Teploty 0 až plus 4 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.