Zprávy sobota, 08. srpna 1998

Dobrý den, vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta je podle lékařů uspokojivý

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla je podle šéfa lékařského konzilia Miroslava Čerbáka uspokojivý. Prezident nemá zvýšenou teplotu, jeho srdce pracuje pravidelně, ventilační program je omezován, pacient dýchá sám s mírnou podporou především v noci, aby si mohl odpočinout. Laboratorní výsledky svědčí o ústupu zánětlivého procesu a v sobotu budou lékaři zvažovat úpravu dávek antibiotik.

Rakouský chirurg, profesor Ernest Bodner, který prezidenta Havla operoval, se v pátek vrátil do vlasti. Řekl, že odjíždí s těžkým srdcem, protože v Praze zanechává mnoho přátel. "Péče o pana prezidenta, obavy, kdy se mu nedařilo tak dobře a ta nesmírná radost, když se mu opět ulevilo a dařilo se mu lépe, nás stmelily dohromady jako rodinu," popsal profesor Bodner chvilky u nemocničního lůžka prezidenta.

Programové prohlášení vlády

K prioritám v pátek zveřejněného programového prohlášení nové sociálnědemokratické vlády patří boj proti ekonomické kriminalitě, reforma veřejné správy a reforma soustavy veřejných financí, jejímž zásadním prvkem bude reforma daňová. Sociální demokraté chtějí dosáhnout oživení ekonomického růstu aktivní průmyslovou a proexportní politikou, dále dokončit deregulace v roce 2002, rychleji slaďovat česk legislativy s normami Evropské unie, zlepšení vymahatelnosti práva. V sociální politice vedle zvýšení minimální mzdy na úroveň životního minima, zvýšení dávek nemocenského pojištění a reformy důchodového systému připravují ministři ČSSD i obnovení poskytování přídavku na děti všem rodinám. Kabinet chce zavést majetková přiznání u majetků přesahujících deset miliónů Kč. Vláda nehodlá pokračovat v exekutivním převodu státního majetku na církve s výjimkou arizovaného majetku. Převod podmiňuje přijetím zákona o státním majetku.

Kabinet své prohlášení, které schválil ve středu a s nímž se bude 18. srpna ucházet o důvěru v Poslanecké sněmovně, zveřejnil v pátek i na internetových stránkách.

Reakce politiků a ekonomů na program vlády

Vládní programové prohlášení poměrně velmi ostře kritizovali místopředsedové ODS Libuše Benešová a Miroslav Macek. "Všemi směry z něho trčí touha ČSSD po ohromném přerozdělování finančních prostředků a po vytvoření všemocného, do všeho se vměšujícího státu," citoval usnesení politického grémia strany Miroslav Macek. Kritický náhled na program vlády však nemění nic na tom, že ODS svou nepřítomností ve sněmovně umožní získat kabinetu Miloše Zemana důvěru.

Předseda poslaneckého klubu Unie svobody Vladimír Mlynář sdělil ČTK, že unie má výhrady k mnoha věcem v programovém prohlášení a kabinet ČSSD nepodpoří. Podle místopředsedy unie Petra Matějů program neříká, kde na vše, co sociální demokracie slibuje, chce vzít peníze. "Realizace programu by tedy nutně znamenala větší daňovou zátěž občanů, více neprůhledného přerozdělování, více svévole státních úředníků, více korupce," řekl Matějů.

Naopak KSČM by podle prvních reakcí místopředsedy Vlastimila Balína mohla sociálnědemokratický kabinet podpořit, protože je v prohlášení řada bodů, které se komunistům líbí. "Je to například trvalý sociální dialog, kontrola kapitálového trhu, boj proti politické korupci, redukce státní správy, aktivní proexportní politika a řada dalších momentů," upřesnil Balín pro ČTK.

Za nejasnou, velmi zmatenou a neúplnou označil kapitolu vládního programového prohlášení o dopravě a spojích bývalý ministr dopravy a spojů Martin Říman (ODS). "Mám z toho pocit, že sociální demokracie, jak sama nedávno prohlásila, nepočítala s tím, že by po volbách tento resort mohla obsadit," uvedl pro ČTK Říman. Z prohlášení dále podle bývalého ministra není jasné, jakou transformaci ČD chce vláda provádět. Dodal, že je naivní se domnívat, že dráhy získají strategického partnera, který přinese podniku miliardy při zachování nerentabilních provozů typu regionálních tratí. Exministr dodal, že v dokumentu zcela chybí jakékoliv záměry rozvoje silniční sítě. "Přitom silniční doprava se podílí 60 procenty na veškeré nákladní dopravě a 90 procenty na osobní dopravě," uvedl Říman.

Plné zpoplatnění dopravní cesty v silniční dopravě, které chce podle svého programového prohlášení etapově zavést vláda, povede ke zvýšení inflace a znamená zatížení hospodářství dalšími dávkami. ČTK to řekl bývalý náměstek ministra dopravy Michal Tošovský.

Se smíšenými pocity komentovali zveřejněné programové prohlášení vlády ekonomičtí odborníci. Za pozitivní je považován zejména záměr sociálnědemokratické vlády dbát o dlouhodobou vyrovnanost soustavy veřejných financí. Například podle Miroslava Singera ze společnosti Expandia by jednou z priorit měly být zrychlené odpisy a snížení daňového zatížení fyzických osob. Obě opatření vláda perspektivně slibuje. Ekonomové se sice shodují v tom, že vláda by se měla zaměřit na zefektivnění výběru daní, což má kabinet také v plánu, nejednota však panuje v zamýšleném zřízení registračních pokladen. Ty by měly minimalizovat únik daně z přidané hodnoty. Jednoznačně odmítavou reakci vzbudil úmysl vlády opětovně zavést majetková přiznání u majetků přesahujících deset miliónů Kč. "Nákladná administrativa, sporné výsledky a povýšení závisti na ctnost," vyjmenoval argumenty proti přiznáním Ondřej Schneider ze společnosti Patria Finance. "Budeme vyčkávat nějaké detailnější informace. Z toho, co bylo zveřejněno, se nedá usuzovat, co se bude dít," míní Oldřich Pavlovský ze společnosti Patria Finance.

Legislativní zajištění peněžního toku za dodané potravinářské a agrární zboží, které obsahuje programové prohlášení vlády, je z hlediska zemědělců prioritou. ČTK to řekl prezident Agrární komory České republiky Václav Hlaváček. "Jestliže se narovná finanční tok a zemědělci budou patřičným způsobem zhodnocovat svoji produkci, nebudou tak tvrdě tlačit vládu ke zvýšení dotací," řekl Hlaváček. Podle jeho slov je však zřejmé, že české zemědělství nemůže existovat bez dotací.

Ekology nejvíce potěšila skutečnost, že prohlášení obsahuje požadavek nezávislého posouzení smysluplnosti dostavby Temelína. Významný je podle nich rovněž záměr sociálních demokratů zavést ekologické daně a vrátit ministerstvu životního prostředí klíčové kompetence v územním plánování i ochraně lesa a vody. Líbí se jim také záměr sociálních demokratů zkvalitnit síť chráněných území.

Rozhodnutí vlády zastavit církevní restituce je podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana znepokojující. Vláda nehodlá pokračovat v převodu státního majetku na církve. Výjimkou je arizovaný židovský majetek. Ve svém prohlášení vyzývá vláda církve k dialogu a diskusi, z níž by měl vzejít i legislativní návrh řešení vztahu státu a církví včetně způsobu jejich financování. Po dialogu však volá i církev. "Chceme jednat na bázi partnerského dialogu, nikoli jako ti, kterým bude diktováno," řekl Herman.

Nový policejní prezident chce zvýšit výkonnost policie

Nový policejní prezident Jiří Kolář dnes krátce po převzetí nejvyšší policejní funkce potvrdil, že bude usilovat o zvýšení výkonnosti policie. Toho lze podle něj docílit tak, že počty policistů v jednotlivých regionech budou odpovídat četnosti výskytu trestné činnosti. "Tabulkové stavy u policie nejsou zatím objektivně rozloženy tak, aby nedocházelo v jedněch teritoriích a úsecích k přetěžování policistů a naopak v jiných k jejich nevytíženosti," vysvětlil Kolář na páteční tiskové konferenci.

Podle Stoibera je třeba Zemanovy výroky o sudetských Němcích zprovodit ze světa

Předseda bavorské zemské vlády Edmund Stoiber v pátek označil výroky českého premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích za projev "nesmiřitelného stanoviska". Sudetští Němci podle Stoibera vždy stáli v politickém středu. Zemanovy výroky prý jsou závažnou urážkou části německého národa a elementárním způsobem zatěžují německo-české vztahy. "(Tyto) výroky musejí být důrazně sprovozeny ze světa," řekl v rozhovoru pro německou televizi ARD. ČTK připomněla, že předminulou neděli Zeman prohlásil, že v česko-německém Diskusním fóru by měly být osoby, které podpořily česko-německé prohlášení. "Sudetoněmecký landsmanšaft k organizacím, které podpořily tuto deklaraci, rozhodně nepatřil. A podobně jako z naší strany tam nejsou komunisté nebo republikáni, nevidím důvod, proč by tam z německé strany měl být landsmanšaft."

Český zstupitelský úřad v Nairobi lehce poškozen

Páteční exploze, jež si v centru keňské metropole v blízkosti amerického velvyslanectví vyžádala několik desítek lidských životů, lehce poškodila i objekt, v němž sídlí český zastupitelský úřad. Nikdo z jeho pracovníků ani z českých občanů pobývajících dlouhodobě v Keni však podle informací českého ministerstva zahraničí nebyl zraněn.

Čeští občané by se v současnosti měli vyhnout cestám do boji zmítané Konga. Pro ČTK to v půátek zdůraznil tiskový odbor českého ministerstva zahraničí. Ministerstvo českým občanům nedoporučuje, aby cestovali do Konžské demokratické republiky kvůli zvýšení intenzity bojů na jihu území a trvající nestabilitě v zemi, uvedl tiskový odbor.

Americké velvyslanectví v Praze zavádí tvrdší bezpečnostní opatření kvůli pátečním explozím výbušnin poblíž amerických ambasád v hlavních městech Keni a Tanzánie. Pro Český rozhlas to dnes uvedla Helena Markusová z tiskového oddělení velvyslanectví. "Nemáme důvod se domnívat, že v České republice existuje nějaké zvláštní ohrožení amerických zájmů. Nicméně americké velvyslanectví zavedlo příslušná preventivní bezpečnostní opatření tak, jak se to za těchto okolností děje na všech amerických velvyslanectvích," řekla Markusová.

První setkání premiéra Zemana se slovenskými představiteli - se zástupci opozice

Očekávaný povolební kontakt s Bratislavou neodstartuje premiér Miloš Zeman oficiálním setkáním s jejími vládními představiteli, ale rozhovory se zástupci slovenské opozice. V pondělí 17. srpna se v pražském Lidovém domě setká s delegacemi Sociálně demokratické strany Slovenska (SDSS) a Strany demokratické levice (SDL). Pro ČTK to v pátek uvedl mluvčí vlády Libor Rouček.

Problémy s novým zákonem o loteriích?

Evropský komisař pro vztahy s kandidátskými zeměmi Hans van den Broek zaslal ve čtvrtek českému ministru zahraničí Janu Kavanovi dopis, ve kterém varuje Českou republiku v otázce české legislativy, která má omezit pořádání loterií v ČR evropskými společnostmi. Oznámila to v pátek agentura AFP, která s odvoláním na zdroje blízké EU dále uvedla, že komisař v dopise pohrozil, že tento český zákon je "hrozbou" pro evropské investice v ČR. Zákon o loteriích poslanci přijali přes odpor prezidenta Václava Havla a má vstoupit v platnost v září.

Nová vláda zřejmě podle ministra zahraničí Jana Kavana rozhodne o novelizaci Evropskou unií opakovaně kritizované novely zákona o loteriích. O mezinárodních problémech s nedávno přijatou novelou bránící domácí trh proti zahraničním společnostem bude Kavan kabinet informovat již na příštím zasedání. Pro ČTK to v pátek uvedla zástupkyně ředitele tiskového odboru ministerstva Monika Pajerová. Zároveň potvrdila, že Kavan právě obdržel od evropského komisaře pro vztahy s kandidátskými zeměmi Hanse van den Broeka dopis, v němž vyslovuje vůči zmíněné novele silné výhrady.

ČR bude mít opět v Itálii zastoupení na velvyslanecké úrovni

Česká republika bude mít v Itálii od podzimu opět po řadě měsíců zastoupení na velvyslanecké úrovni. Na diplomatické křeslo uvolněné po loňském odchodu Martina Stropnického do vlády Josefa Tošovského usedne bývalá velvyslankyně v Dánsku Hana Ševčíková. ČTK to v pátek řekla zástupkyně ředitele tiskového odboru českého ministerstva zahraničí Monika Pajerová.

MZV doporučuje opatrnost při cestách do Chorvatska

Ministerstvo zahraničí doporučuje zvýšenou opatrnost českým občanům, kteří se chystají na požáry zasažený chorvatský poloostrov Pelješac či ostrov Korčulu. Turisty vyzývá, aby se dopředu informovali, zda jejich kempy nebo hotely jsou skutečně v provozu. Tiskový odbor ministerstva to v pátek zdůraznil v prohlášení pro ČTK. Český konzulát v Chorvatsku přitom uvedl, že turistům cesty na Pelješac teď přímo nedoporučuje.

Slaďování zákonů týkajících se zemědělství s řádem EU

Ze zhruba 200 právních norem týkajících se resortu zemědělství je jich ještě zhruba polovinu třeba sladit s právním řádem EU. Na páteční tiskové konferenci to řekl předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jaroslav Palas (ČSSD). Podle jeho slov půjde jako první zákon k projednání do Poslanecké sněmovny zákon veterinární.

Ministr David neplatí lékařské komoře příspěvky, ale měl by

Podle České lékařské komory (ČLK) se ministr zdravotnictví Ivan David mýlí, když tvrdí, že nemusí platit komoře povinné členské příspěvky, protože nevykonává lékařskou praxi. Člen představenstva komory Jan Jelínek ČTK řekl, že David sice léčebnou a diagnostickou činnost nevykonává, ale nevystoupil z komory, a má tedy určité povinnosti, mezi které patří placení příspěvků.

Koruna v pátek mírně oslabila

Koruna v pátek mírně oslabila vůči marce i vůči dolaru a končila na úrovni 17,43 Kč/DEM a 30,90 Kč/USD proti zahajovacím 17,35 Kč/DEM a 30,72 Kč/USD. Dealer Československé obchodní banky Jan Došek řekl ČTK, že trend posilování koruny se v tomto týdnu prozatím zastavil, nenásledovala však žádná výraznější korekce kursu. Počátkem příštího týdne lze podle něj očekávat, že koruna se bude stále obchodovat v rozmezí 17,20 až 17,50 Kč/DEM. "Nedojde-li k něčemu neočekávanému, je možné, že ještě uvidíme pokusy o posílení koruny," naznačil Došek.

Odhad červencové inflace 10,4 až 11 %

Analytici, které vc pátek oslovila ČTK odhadují, že meziroční nárůst spotřebitelských cen se bude v červenci pohybovat v rozmezí 10,4 až 11,0 procenta. Výsledky inflace za měsíc červenec 1998 zveřejní v pondělí 10. srpna Český statistický úřad. V červnu činil meziroční nárůst inflace 12,0 procent.

Policejní schránka důvěry

Poznatky o trestné činnosti, náměty a připomínky k policejní práci i nalezené osobní doklady mohou od pátku lidé svěřovat schránce důvěry, instalované policií ve vestibulu stanice metra Muzeum v hlavním městě. Oznámení určená policii mohou být přitom podle mluvčího pražské policejní správy Josefa Šulcka podepsaná i anonymní.

60 % občanů podporuje vstup ČR do NATO

Vstup ČR do Sevoatlantické aliance podporuje nyní přes 60 procent obyvatel, zatímco loni v dubnu s ním souhlasilo o zhruba 15 procent lidí méně. Vyplývá to z šetření Střediska empirických výzkumů.

Další úspěch České filharmonie

Zcela mimořádný úspěch u náročného publika i odborné kritiky slavila Česká filharmonie na Slacburském letním festivalu, která se v pátek vrátila z třítýdenního hostování v Rakousku do Prahy. Jak uvedl tiskový mluvčí filharmonie Ludvík Kašpárek: "Nejlepším důkazem skvělého přijetí České filharmonie na nejprestižnější mezinárodní hudební přehlídce je skutečnost, že po všech představeních - zcela proti profesionálním zvyklostem - byl celý orchestr vyvolán na jeviště."

A ještě předpověď počasí pro ČR na sobotu:

Jasno až polojasno, denní maximální teploty kolem 30ti stupňů C.

Tolik zprávy Radia Praha.