Zprávy sobota, 09. ledna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

ODS možná přehodnotí odmítavý postoj k návrhu státního rozpočtu

Místopředseda poslanců ODS Petr Nečas navrhne členům svého klubu, aby umožnili schválení vládního návrhu letošního státního rozpočtu. Nečas chce podle vlastních slov zabránit tomu, aby sociální demokraté, kteří se dosud musejí spoléhat na podporu KSČM, podpořili komunistické návrhy směřující k omezení výdajů na obranu. Jejich snížení by totiž podle Nečase, který je předsedou sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, mohlo ohrozit vstup naši země do Severoatlantické aliance. Předseda Občaské demokratické strany Václav Klaus nevyloučil, že jeho strana by mohla svůj negativní postoj k návrhu rozpočtu ještě přehodnotit.

Premiér Miloš Zeman iniciativu místopředsedy poslanců ODS Petra Nečase přivítal. Zeman to řekl při návštěvě severomoravského regionu. Vláda by podle jeho slov neměla být při rozpočtových jednáních vydírána iracionálními požadavky, za které považuje právě žádost komunistické strany na snížení rozpočtových výdajů na armádu. Dodal zároveň, že by to bylo v rozporu s mezinárodním závazkem České republiky o dynamice výdajů na obranu.

Návrh Petra Nečase vyvolal mezi poslanci ostatních parlamentních stran rozličné názory. Zatímco pro šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého je výzva překvapením, komunisté hovoří o koalici dvou nejsilnějších stran a lidovci soudí, že ODS jen hledá důvody, jak podporu rozpočtu umožnit.

Sociální demokraté chtějí podle předsedy jejich poslaneckého klubu Stanislava Grosse stále jednat o podpoře státního rozpočtu na letošní rok se všemi parlamentními stranami. Možnost, že by rozpočet prošel díky nepřímé podpoře ODS, jak to chce navrhnout její poslanec Petr Nečas, Gross zatím považuje za spíše teoretickou variantu.

Výzvu čtyřkoalice k vytvoření většinové vlády velké strany odmítají

Zástupci čtyřkoalice chtějí aktivně jednat s představiteli ODS nebo ČSSD o vytvoření většinové vlády. Podmínkou pro účast v takové vládě je shoda na vytvoření moderní hospodářské politiky, uvedli představitelé čtyřkoalice na středeční tzv. tříkrálové konferenci.

Snaha čtyřkoalice o vstup do vlády destabilizuje podle předsedy ODS Václava Klause politickou situaci v zemi. Domnívá se totiž, že nejde o seriózní a uvážený návrh, ale o snahu obsadit vládní křesla. Představitelé čtyřkoalice při sestavování nabídky vycházeli z předpokladu, jakoby vláda neexistovala a teprve dnes se sestavovala, řekl Václav Klaus.

Šéf Unie svobody Jan Ruml je velmi překvapen slovy předsedy ODS Václava Klause, podle kterého výzva čtyřkoalice k jednání o většinové vládě destabilizuje politickou situaci. "To jsem ani netušil, že bere čtyřkoalici takhle hluboce vážně," řekl Ruml na páteční tiskové konferenci. Současně upozornil na nápadnou shodu mezi vyjádřeními šéfa ODS a předsedy ČSSD Miloše Zemana k nabídce čtyřkoalice.

Podle místopředsedy sociální demokracie Zdeňka Škromacha výzvy čtyřkoalice k jednáním o většinové vládě jsou pouze předsjezdovými proklamacemi, které představitelé těchto stran vyslovili na tříkrálové konferenci. Škromach na páteční tiskové konferenci odmítl i jejich kritiku sociálnědemokratické vlády, jejíž postavení považuje za silnější, než by se mohlo zdát.

Podle premiéra Zemana konkurs ve Zbrojovce Vsetín neumrtvil výrobu

Při návštěvě Zbrojovky Vsetín premiér Miloš Zeman v pátek informoval o záměru české armády orientovat se na domácí zbrojní průmysl. Poznamenal, že při diskusích s představiteli Evropské unie dospěl k názoru, že se rýsuje možnost vytvořit integrovaný evropský zbrojní průmysl. V souvislosti s naším vstupem do NATO je třeba, aby vláda aktivně podpořila uplatnění kvalitních českých zbraní na zahraničních trzích, poznamenal premiér Zeman.

Legislativní rada požádala o změnu návrhů zákonů o cizincích a azylu

O změnu návrhů zákonů o azylu a pobytu cizinců na území České republiky požádala legislativní rada vlády. Jak prohlásil její předseda a místopředseda vlády Pavel Rychetský, návrhy se jí totiž nezdály vyvážené. Upozornil, že je obtížné, aby oba zákony odpovídaly evropským standardům a zároveň přijatelným způsobem dovolovaly omezovat a korigovat příliv uprchlíků na území naší republiky.

Legislativní rada také vrátila k přepracování návrh tiskového zákona, který vypracovalo ministerstvo kultury. Novinářům to řekl v pátek předseda rady Rychetský, který předlohu označil za "extrémně liberální". Tiskový zákon neslouží jen k ochraně sdělovacích prostředků, ale musí zajistit i účinnou ochranu jednotlivých osob. V dané podobě by podle Rychetského znemožňoval České republice plnit některé mezinárodní závazky, kupříkladu ve vztahu k zábranám v šíření pornografie, tiskovin rasistického a xenofobního charakteru a těch, které propagují fašismus.

Česká pojišťovna by měla ztratit monopol na takzvané povinné ručení. Legislativní rada vlády totiž dále doporučila kabinetu ke schválení zákon o přechodu zákonného pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla na pojištění povinně-smluvní. Oznámil to týž den Pavel Rychetský s tím, že po nabytí účinnosti zákona bude moci toto pojištění poskytovat více pojišťoven. Rychetský upozornil, že zákon musí nabýt účinnosti k 1.lednu a vláda by chtěla stihnout 1.leden 2000. Pokud se to nepodaří, mělo by se tak stát k 1.lednu 2001. Odbourání monopolu pravděpodobně přinese pokles cen pojistného. Postarají se o to především velké nadnárodní pojišťovny.

Stínový ministr vnitra k návrhu zákona o pobytu cizinců na území ČR

Pokud vláda co nejrychleji nepředloží Poslanecké sněmovně k projednání návrhy zákonů o pobytu cizinců na území ČR a o azylu, bude podle stínového ministra vnitra Ivana Langra 'ODS) vážně ohrožen navrhovaný termín nabytí účinnosti těchto zákonů od 1.ledna 2000. Obě normy mají podle Langra nezastupitelné místo při regulaci legální migrace a zejména potírání migrace ilegální.

Německý ministr vnitra nespokojen se situací na hranicích s ČR

Nespokojenost s nelegální migrací přes česko-německé hranice vyjádřil v pátek spolkový ministr vnitra Otto Schily. Na německé straně hraničního přechodu Waidhaus-Rozvadov, kde se o vývoji informoval, prohlásil, že chce Německo nezákonný příliv uprchlíků nadále tvrdě potírat. Schily se dále opakovaně vyslovil pro zlepšení součinnosti s bezpečnostními složkami v České republice. Bonnské ministerstvo vnitra registruje, že německá policie loni na společné hranici zadržela 19.581 nelegálních uprchlíků, což je zhruba o 40 procent více než v roce 1997.

Ministr Grulich k aféře kolem privatizace Telecomu

Minimálně dva až tři měsíce už policie podle ministra vnitra Václava Grulicha vyšetřuje aféru kolem privatizace SPT Telecom. Grulich to řekl rozhlasové stanici BBC. Premiér Miloš Zeman ve středu uvedl, že vláda o privatizaci SPT Telecom jednala na jednom z neveřejných zasedání loni v prosinci. Grulich v BBCdále řekl, že policie se na nizozemskou stranu neobrátila dříve proto, že ještě neměla dostatek podkladů. Okamžik, kdy by to měla učinit, podle něj nastal nyní. V případě, že se v kauze objeví další věrohodná podezření, spojí se česká policie jak s nizozemskými, tak případně i švýcarskými orgány. Podle dřívějšího Grulichova vyjádření je totiž možné, že případ údajných švýcarských kont ODS a kauza Telecom spolu souvisejí.

Ivan David je pobouřen pokusem vyčlenit ze zdravotnictví 610 miliónů

Ministr zdravotnictví Ivan David je pobouřen rozhodnutím sněmovního rozpočtového výboru, který na návrh poslanců ODS doporučil vyčlenit z rozpočtu ministerstva zdravotnictví 610 miliónů korun určených k oddlužení zdravotnických zařízení. "Tato strana 'ODS) se důsledně drží svého závazku, že bude bránit nápravě chyb," řekl David na páteční tiskové konferenci. Ministr David také připoustil možnost vybírat platby za pobyt v léčebnách dlouhodobě nemocných. Novinářům řekl, že zavedení plateb za takzvané hotelové služby v nemocnicích naopak nepovažuje za praktické.

Pavel Dostál oznámí vládě do 14 dnů návrh členů komise

V arcibiskupském paláci se v pátek konala schůzka kardinála Miloslava Vlka, ministra kultury Pavla Dostála a předsedy Ekumenické rady církví Pavla Smetany. Předmětem diskuse byla zejména připravovaná vládní komise, která se se bude zabývat vztahem státu a církví. Dostál má do 14ti dnů předložit vládě jména kandidátů na členy této komise a církevní představitelé oznámí ministrovi své návrhy do 13. ledna. Aktéři schůzky také deklarovali vyjasnění některých komunikačních problémů, které se v poslední době mezi ministrem kultury a zejména katolíky vyskytly.

Vladimír Špidla chce vyvolat veřejnou diskusi o sociální pomoci

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla chce podrobit veřejné diskusi věcný návrh zákona o sociální pomoci, který má jeho ministerstvo předložit vládě v únoru. Proto se v pátek setkal s odborníky, se zástupci organizací zdravotně postižených občanů, ústavů sociální péče, okresních i místních úřadů a s představiteli Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Špidla řekl, že v České republice se nevede opravdu veřejná a autoritativní debata, která by umožnila zjištění všech relevantní zájmů a z níž by se dalo posoudit, co je považováno za správné, a co nikoli.

Grulich: Musíme odstranit překážky bránící v objasnění kont ODS

Ministr vnitra Václav Grulich se domnívá, že on i ministr spravedlnosti Otakar Motejl jsou povinni snažit se v rámci zákona o odstranění všech překážek, které brání objasnění kauzy údajných kont ODS ve Švýcarsku. ČTK v pátek řekl, že tyto kroky nejsou namířeny proti ODS. Týmž způsobem prý ministr požadoval vytvoření lepších podmínek pro vyšetřování tzv.bamberské aféry. "Oba případy se jen natahují a jsou používány jako politický klacek, když se to někomu hodí. Musí se nějak dovézt do rozumného konce. Je to nejen v zájmu politických stran, ale i republiky," řekl Grulich.

Švýcarské orgány mají v únoru vyslýchat podnikatele Vízka

Švýcarským orgánům se podařilo kontaktovat čechošvýcarského podnikatele Jana Vízka, jednu z klíčových postav tzv.bamberské aféry. Jak řekl šéf zvláštního odboru úřadu vyšetřování Martin Hádek, Vízek by měl vypovídat začátkem února. Bamberská aféra se rozpoutala poté, co se objevily informace, že předseda ČSSD Miloš Zeman měl v roce 1995 nabízet vysoké funkce ve státní správě skupině čechošvýcarských podnikatelů výměnou za finanční půjčku pro jeho stranu. Na případ zaměřila nezávisle na policii svoji pozornost i Bezpečnostní informační služba.

Exministr Kočárník zvažuje podání žaloby na premiéra Zemana

Předseda představenstva České pojišťovny a bývalý ministr financí Ivan Kočárník zvažuje podání žaloby na premiéra Miloše Zemana. ČTK o tom v pátek informoval mluvčí pojišťovny Michal Urban. Nebyl ale zatím schopen říci, v jakém časovém horizontu hodlá Kočárník žalobu podat. "Jakmile to bude připraveno, podáme informaci," uvedl pouze mluvčí. K podání žaloby se Kočárník podle něj rozhodl proto, že Zemanovy výroky poškozují jak ČP, tak Kočárníka. Premiér ve středu uvedl, že pojišťovna před dvěma lety dostala "obtížně vysvětlitelnou" státní garanci 4,7 miliardy korun a že bývalý ministr se poté "čirou náhodou" stal předsedou jejího představenstva.

Mluvčí České pojišťovny k žalobě proti některým pracovníkům NKÚ

Česká pojišťovna podle jejího mluvčího Michala Urbana připravuje žalobu na ochranu dobré pověsti a na náhradu škody proti některým pracovníkům Nejvyššího kontrolního úřadu. Jak Urban dodal, důvodem jsou nepravdivé informace o činnosti České pojišťovny, které jsou opakovaně šířeny těmito osobami. Ze zjištění kontrolního úřadu mělo vyplynout, že Česká pojišťovna přicházela ročně o jednu miliardu korun na nevybraném pojistném z pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, které ze zákona poskytuje monopolně. Tyto ztráty měly často vést k neoprávněnému zdražování povinného ručení. Vedení ministerstva financí se proto rozhodlo, že zahájí šetření ohledně provozování zákonného povinného ručení Českou pojišťovnou.

Živel běsnící na Kanárských ostrovech se prezidentovi vyhnul

Žádný běsnící přírodní živel zatím nepokazil dovolenou prezidentovi Václavu Havlovi a jeho ženě Dagmar na ostrově Lanzarote, třebaže podle agenturních zpráv v pátek postihla všechny Kanárské ostrovy prudká bouře. Zatímco agentury popisují zničující lijáky, v místě pobytu českého prezidentského páru je prý klid a jen ve čtvrtek tam byl silnější vítr. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí.

Sladění s EU v ochraně vody a přírody bude drahé

Na 70 až 80 miliard korun odhaduje studie Světové banky výdaje České republiky na aplikaci evropské legislativy v oblasti ochrany vody před znečištěním. Ředitel odboru vody na českém ministerstvu životního prostředí Jaroslav Kinkor se však domnívá, že ČR by mohla být schopna do roku 2005 tyto předpisy převzít a realizovat, včetně výstavby kanalizací a čistíren v obcích nad 2000 obyvatel.

Sbližování průmyslu ČR s EU si ročně vyžádá deset miliard korun

Deset miliard korun ročně si vyžádá v krátkodobém horizontu po roce 2000 finanční zabezpečení průmyslové politiky státu v rámci sbližování ČR s Evropskou unií. Návrh předloží v pondělí ke schválení vládě ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. ČTK to v pátek sdělil tiskový odbor ministerstva. Strategickým cílem je vytvoření průmyslového potenciálu schopného přispívat k tvorbě hrubého domácího produktu s efektivitou a produktivitou souměřitelnou s průměrem unie.

11 procent lidí chce přispět na pomník v Letech

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl je příjemně překvapen výsledkem šetření Střediska empirických výzkumů 'STEM), podle kterého je 11 procent lidí ochotno přispět na financování pomníku romským obětem v Letech na Písecku. Uhl v materiálu připraveném na pondělní zasedání vlády odhaduje počet lidí, kteří jsou protirasisticky zaměřeni a budou považovat za morální povinnost na sbírku přispět, na deset procent.

Mostecká uhelná společnost propustí letos několik stovek lidí

Až několik stovek lidí přijde letos o práci v Mostecké uhelné společnosti. Prohlásil to předseda představenstva a ředitel pro strategický rozvoj firmy Antonín Koláček s tím, že racionalizační opatření jsou pro další existenci společnosti nezbytná. Podle něho vnitřní reorganizace zasáhne všechny provozy, a nejen dělnické profese. Předseda Sdružení odborových organizací Mostecké uhelné společnosti Vlastimil Waic připustil, že odbory chápou logiku, která management firmy k propouštění vede. Pro odbory je podle jeho slov důležité, aby při realizaci tohoto opatření byly dodrženy termíny vyplývající z kolektivní smlouvy.

Jednání o platech ve vězeňství budou pokračovat

Odboráři se stále nedohodli s vězeňskou správou na výši rizikových příplatků pro asi 3.000 zaměstnanců věznic. Nepomohlo ani páteční jednání za účasti ministra spravedlnosti Otakara Motejla. Ředitel vězeňské služby Jiří Malý trvá na tom, že kvůli nedostatku peněz musí asi třetině zaměstnanců příplatky snížit. Pro předsedkyni odborového svazu státních organizací Alenu Vondrovou je to však nepřijatelné. Jednání by mělo pokračovat 15.ledna za účasti vicepremiéra Vladimíra Špidly.

Havlův projekt Fenomén holocaust plánuje na říjen konferenci

Podnítit výzkum židovského a romského holocaustu a objasnit bílá místa české historie má projekt Fenomén holocaust, který inicioval prezident Václav Havel. Prvním velkým a viditelným počinem projektu má být třídenní mezinárodní konference v říjnu letošního roku, jež bude tematicky i časově předcházet konferenci Fórum 2000. "Cílem projektu je podpořit zájem o holocaust, protože to je téma, které není zatím dost zpracováno, a také podpořit výzkum. V souladu s panem prezidentem se domníváme, že je třeba vědět a ne se jenom dohadovat," přiblížila v pátek ČTK plány Helena Dluhošová z prezidentské kanceláře.

Veřejnost má možnost seznámit se s dokumentací elektráry Temelín

Od 24.prosince loňského roku mohou zájemci na základě rozhodnutí referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu České Budějovice po dobu jednoho měsíce nahlížet do části předprojektové a projektové dokumentace Jaderné elektrárny Temelín podle upřesněného návrhu občanského sdružení Jihočeské matky. ČTK to v pátek řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím, že vybrané části dokumentace jsou připraveny v informačním středisku elektrárny v Temelíně.

Tabák Kutná Hora zvýšil ceny cigaret

Od pondělí zvýší společnost Tabák Kutná Hora ceny cigaret. Zdražení bude znamenat na jednu krabičku takzvaných krátkých cigaret zhruba 50 haléřů, u cigaret dlouhých přibližně korunu. Oznámil to v pátek mluvčí společnosti s tím, že nárůst cen cigaret má na svědomí zvýšení ceny vstupů do výroby.

Analytici: Míra nezaměstnanosti ke konci roku 7,3 procenta

Kvůli nepříznivému vývoji nezaměstnanosti v jednotlivých okresech analytici mírně upravili své prognózy. Míra nezaměstnanosti se podle nich v prosinci zvýšila zhruba na 7,3 procenta z úrovně 7,0 procenta v listopadu 1998. Její další významný skok očekávají hned v lednu, kdy se pravděpodobně přiblíží k osmiprocentní hranici. Výsledky průzkumu zveřejnila ČTK.

Dvě třetiny občanů považují vztahy mezi lidmi za špatné

Vztahy mezi lidmi hodnotila v prosinci necelá třetina občanů ČR jako dobré, dvě třetiny je považují za špatné. Předloni je přitom podle v pátek zveřejněných výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění považovalo za špatné 75 procent respondentů. Letos stejnou kvalitu mezilidských vztahů očekává 64 procent dotázaných, čtyři procenta očekávají zlepšení, 24 procenta naopak zhoršení vztahů.

Agentura InnoVatio: Církev je v médiích spojena s restitucemi

V českých médiích je církev spojena především s restitucemi. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila agentura InnoVatio. Duchovní stránka existence církví a jejich celospolečenský přínos jsou podle tohoto zdroje okrajovým tématem. "Církev" v obecném slova smyslu je na 22. místě s velkým odstupem za nejsledovanějšími tématy hospodářství a domácí politiky.

Sport

Nejlepším univerzitním sportovcem uplynulého roku byl vyhlášen veslař Michal Vabroušek.

Český tenista Ctislav Doseděl se rozloučil s turnajem v Adelaide. Po pátečním postupu přes turnajovou jedničku Patrika Raftera ho na cestě do semifinále zastavil Australan Hewitt, který zvítězil 4:6, 6:4 a 6:2.

Do doby, než bude případ českého tenisty Petra Kordy, usvědčeného z užití nedovoleného podpůrného prostředku, uzavřen také u Arbitrážního sportovního soudu, smí bývalá světová dvojka i nadále hrát turnaje okruhu ATP Tour. Podle vyjádření Mezinárodní tenisové federace bude prošetření celého případu trvat až čtyři měsíce, a je tedy velmi pravděpodobné, že Korda bude na Australian Open svůj loňský titul obhajovat.

Počasí

Na území ČR je dnes oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo deštěm se sněhem. Nejvyšší teploty dva až pět stupňů Celsia, v lOOO metrech na horách kolem nuly.

Tolik zprávy.