Zprávy sobota, 09. prosince 2000

Josef Kubeczka

Sněmovna přerušila schůzi do úterý, kdy bude volit ombudsmana

Poslanecká sněmovna schválila v pátek výroční zprávu a účetní závěrku Všeobecné zdravotní pojišťovny za loňský rok. Krátce poté přerušila svoji schůzi. Pokračovat v ní bude v úterý. Mezi nejsledovanější body úterního jednání budou patřit volba ombudsmana a hlasování o zákonech, jež zamítl nebo vrátil Senát. Favoritem úterní tajné volby ombudsmana bude bývalý ministr spravedlnosti Otakar Motejl, jenž by mohl získat širší podporu poslaneckých klubů.

Pátečnímu jednání dominovala ekologie a ekonomika. Poslanci schválili návrh zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, jehož úpravy z dílny ČSSD a ODS vzbudily nevoli ekologických organizací. "Z mého pohledu jsme šli až na samou mez přijatelnosti," charakterizoval nový zákon ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Poslanci projednali rovněž zprávu o stavu životního prostředí v ČR v loňském roce.

Sněmovna schválila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok, který počítá s příjmy i výdaji 31,2 miliardy korun. Fond vznikl letos jako mimorozpočtový zdroj financování rozvoje, výstavby a údržby dopravní infrastruktury.

Ekologové: Zákon omezuje účast veřejnosti v procesech posuzování

Vládní návrh zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), který schválila Poslanecká sněmovna, podle ekologů výrazně omezuje účast veřejnosti v procesu posuzování. "Poslanci nepřihlédli ani k tomu, že proti návrhu se vyslovily přes čtyři desítky obecních zastupitelů a přes 50 zástupců nevládních organizací," postěžovala si v rozhovoru pro ČTK koordinátorka programu EIA sdružení Děti Země Jarmila Přibylová. Schválený zákon výrazně zkracuje některé správní lhůty. Tím by se měl zrychlit proces posuzování tak, aby i ve složitých případech trval zhruba 14 měsíců. Umožňuje rovněž vládě ve výjimečném případě jakýkoliv investiční záměr z posuzování vyjmout.

EU si přeje, aby se první rozšíření stalo do roku 2004

Nejvyšší představitelé 15 členských zemí Evropské unie vyjádřili v pátek na svém summitu ve francouzské Nice naději, že první sousedé ze střední a východní Evropy přistoupí k jejich společenství tak, aby se mohli účastnit příštích voleb do Evropského parlamentu, které se budou konat v roce 2004. Dali tak jasně najevo, že očekávají první vlnu rozšíření k 1. lednu 2004, případně dokonce i o rok dříve. EU se vždy z rozpočtových důvodů rozšiřovala k 1. lednu a převládá názor, že tomu tak bude i nadále. Vyjádřené přání neznamená jakýkoli nový závazek, spěchali připomenout francouzští politikové.

Senátor Žantovský: evropští liberálové pro rozšiřování EU do 2004

Evropští liberálové a reformní demokraté se v Nice před zahájením summitu Evropské unie vyslovili pro to, aby nové země byly přijaty tak, aby se mohly zúčastnit v roce 2004 voleb do Evropského parlamentu. ČTK to řekl předseda zahraničního výboru českého Senátu Michael Žantovský, který se jednání skupiny sdružující liberální strany zastoupené v Evropském parlamentu zúčastnil spolu s představiteli liberálních stran z dalších evropských zemí. V souvislosti s výroky českého premiéra Miloše Zemana, který se v Nice vyslovil pro zavedení evropské ústavy na základě Charty základních práv, Žantovský uvedl, že podle jeho názoru není premiér "příliš dobře orientovaný v zahraničních věcech". O chartě proběhla velká diskuse mezi liberály, kteří se shodli na tom, že zatím není čas ji učinit právně závaznou a převést do ústavy, řekl Žantovský.

Ministr Vetchý pro společnou strategickou přepravu v rámci NATO

Změny v české armádě po jejím vstupu do NATO pokračují podle náměstka amerického ministra obrany Franklina Kramera správným směrem. Česká republika má však ve vojenské oblasti ještě dost práce před sebou. Měla by mimo jiné umět dostat co nejrychleji na místo nasazení své velké jednotky. Proto je například potřeba koupit dopravní letadla," řekl Kramer, který přijel do Prahy ke dvoudenním rozhovorům s představiteli české armády. "Pro zemi, jako jsme my, by bylo velmi vhodné, kdyby se v rámci aliance vytvořila určitá možnost společné strategické přepravy," reagoval po jednání s Kramerem ministr obrany Vladimír Vetchý. Podle něj menší země aliance, jako jsou například Belgie a Nizozemsko, mají podobné společné programy.

V Aeru začaly kontrolně-přejímací lety bitevníků L-159 pro armádu

Aero Vodochody společně s armádou zahájilo kontrolně-přejímací lety nových podzvukových letounů L-159, kterými bude přezbrojeno české vojenské letectvo. Nyní záleží především na počasí, zda se zbrojovce podaří do konce roku dodat armádě slibovaných 14 letadel. Každý letoun musí předtím, než ho převezme armáda, úspěšně absolvovat tři kontrolní lety pilotované podnikovými piloty a tři lety řízené vojenským pilotem.

Komisař Byrne vyzval Česko k bedlivému sledování situaci ve výskytu BSE

Evropský komisař pro ochranu spotřebitele David Byrne, který má na starosti také otázky ochrany zdraví, při své návštěvě Prahy vyzval Česko k bedlivému sledování situace ve výskytu nemoci šílených krav (BSE). Situaci je podle něj třeba sledovat přesto, že v Česku zatím není ani jedno pozitivní vyšetření na tuto nemoc. "Žádná země, kde se BSE ještě nevyskytla, si nemůže dovolit nemít se na pozoru, ale musí bedlivě sledovat situaci a přijímat včas potřebná opatření," řekl Byrne na tiskové konferenci.

Do poloviny roku 2002 Česká republika převezme veterinární a fytosanitární legislativu Evropské unie a zajistí její implementaci. Na tiskové konferenci ministerstva zemědělství u příležitosti návštěvy komisaře Evropské unie Davida Byrneho to řekl náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek. Důvodem převzetí acquis communitaire půl roku před očekávaným vstupem Česka do Unie je prověření účinnosti přijatých směrnic.

Vývoj inflace a nezaměstnanosti příznivější

Spotřebitelské ceny se v listopadu zvýšily o jednu desetinu procenta. Proti stejnému měsíci loni jde o poloviční snížení, které způsobil pomalejší růst cenové hladiny potravin, nápojů a tabáku. Míra inflace činila v listopadu proti stejnému měsíci loni 4,3 procenta. Sdělil to mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora. Podle ministerstva práce a sociálních věcí činila míra registrované nezaměstnanosti k 30. listopadu 8,5 procenta, což byl stejný výsledek jako v říjnu.

Růst cen daný oživením poptávky není zatím patrný

Listopadová inflace nemění pohled České národní banky (ČNB) na ekonomický vývoj. "Ten se zatím ubírá ve směru oživení bez vzniku nadměrných inflačních tlaků," uvedl viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer s tím, že inflace daná růstem poptávky není zatím patrná. Do budoucna bude podle něj důležitý zejména mzdový vývoj. "Vývoj cen v listopadu potvrdil, že zvýšení inflace v druhé polovině tohoto roku bylo působeno růstem cen dovozů, zejména pak ropy, a částečně výkyvy na jednotlivých specifických trzích, například na trhu potravin," uvedl Niedermayer. Ceny surovin budou podle něj kromě domácího mzdového vývoje a konjunktury v zahraničí podstatné i v dalším období.

Analytici: Koncem roku bude míra nezaměstnanosti 8,7 procenta

Česká republika ukončí letošní rok s nižší mírou nezaměstnanosti než loni. Na základě zveřejněných listopadových čísel odhadují ekonomové oslovení ČTK míru nezaměstnanosti koncem roku v průměru na 8,7 procenta. Loni v prosinci činila 9,4 procenta. "Zejména oživení v jednotlivých sektorech české ekonomiky je jedním z faktorů zvyšující se zaměstnanosti," komentoval Jan Vejmělek z Komerční banky. Dalším jsou přímé zahraniční investice, které svým přílivem reagují nejenom na zlepšující se makroekonomickou situaci, ale i na vládní investiční pobídky.

Ministr Grégr odborářům: Chystá se ztlumení dopadu privatizace energetiky

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr ujišťoval delegáty pražského sjezdu Odborového svazu energetiků, že podporuje sociální program připravovaný ministerstvem práce a sociálních věcí. Tato strategie má zmírnit dopad privatizace a restrukturalizace energetických společností. Odboráře informoval i o cílech nové energetické legislativy a způsobu privatizace energetiky, kterou jeho resort prosazuje. "Nemáme zájem prodat pouze trh a výrobu ponechat libovůli osudu," ujišťoval odboráře ministr, který prosazuje privatizaci energetiky jako celku. Grégr je však varoval, že vláda nemůže jednat pod nátlakem. Odbory, reprezentující zájmy zhruba 30.000 zaměstnanců energetických společností, totiž nejsou spokojeny s postojem ministerstva práce a pod hrozbou stávky požadují sociální pakt.

Odpůrci atomu opět demonstrovali u přechodu Wullowitz-Dvořiště

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín zorganizovali v pátek průvod asi desítky traktorů a dvojnásobného počtu osobních automobilů z hornorakouského Freistadtu až na hraniční přechod Wullowitz (česká strana Dolní Dvořiště), aby před blížící se schůzkou předsedů vlád Rakouska a Česka upozornili na své požadavky ohledně jaderné elektrárny Temelín. ČTK to potvrdil Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí. Několik desítek věřících se pak vydalo na pochod k hraničnímu přechodu z asi půl kilometru vzdáleného kostela, k blokádě hraničního přechodu však nedošlo.

Prezidentův stav je uspokojivý, příští týden má již běžný program

Plný program povolili lékaři pro příští týden prezidentu Václavu Havlovi. Ten ve středu ukončil léčbu začínajícího zápalu plic antibiotiky. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka musí Václav Havel i nadále vynechávat hromadné akce, při nichž hrozí riziko infekce. Ve středu se prezident setká na Pražském hradě se zástupci běloruské demokratické opozice, kteří do Prahy přijedou na pětidenní návštěvu v neděli, v Den lidských práv.

Ministerstvo zahraničí nechystá "odvetné" zavedení víz pro Zéland

Ministerstvo zahraničí v současnosti nepočítá se zavedením víz pro občany Nového Zélandu, jehož vláda oznámila, že od českých občanů začne od ledna vyžadovat víza. Nový Zéland se tak zřejmě brání především přesunu českých Romů z Velké Británie, odkud přijíždějí žádat o status uprchlíka a rozšiřují řady ilegálních pracovníků. Novozélandská ministryně pro imigraci Lianne Dalzielová sdělila, že vláda od 1. ledna 2000 pozastavuje s ČR a Thajskem dohody o bezvízovém styku. Důvodem je podle ní značný počet návštěvníků z obou zemí, kteří po příjezdu žádají o status uprchlíka a když jsou odmítnuti, přesto vstupují do země nebo na Novém Zélandu nelegálně pracují.

Němci ukradený židovský archiv se vrací do Nizozemska

Židovské archivní dokumenty, které za druhé světové války odvezli nacisté z Amsterodamu do Prahy, se vrátí do Nizozemska. Jeho velvyslanectví v Praze ČTK informovalo, že v úterý dokumenty převezme nizozemský hlavní státní archivář Maarten van Boven od pracovníků českého ministerstva vnitra a českého ústředního archivu. Materiály jsou psány v hebrejštině a v holandštině a v Praze tvořily součást archivu někdejšího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ani vedoucí kulturního oddělení nizozemského velvyslanectví Henk Heikamp, ani pracovníci českého Státního ústředního archivu nebyli schopni ČTK odpovědět na otázku, jak se tato část amsterodamského archivu ocitla v Praze.

Vrah Kajínek byl dopaden v Praze

Dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, který unikl koncem října z mírovské věznice, dopadla v pátek jednotka zvláštního nasazení v jednom pražském bytě. Kajínek byl převezen do nápravného zařízení. Ministr vnitra Stanislav Gross a policejní prezident Jiří Kolář na bleskové tiskové konferenci odmítli uvést, do které věznice byl transportován. Kajínek, odsouzený na doživotí, uprchl 29. října z věznice, která byla do té doby považována za nejpřísněji střeženou v zemi. Kolář řekl, že Kajínek byl při dopadení ozbrojen pistolí, další zbraň byla v bytě, kde se ukrýval. Policie měla informace o možném Kajínkově úkrytu více než 14 dní. Kajínek se podle Koláře připravoval na další trestnou činnost, ničeho se však nestačil dopustit. Policejní prezident uvedl, že policie nedopadla žádného Kajínkova komplice.

Pokračoval Festival Martinů a zazněla elektroakustická hudba

Prosincový Festival Bohuslava Martinů pokračoval v pátek, v den 110. výročí skladatelova narození, koncertem posluchačů Mezinárodní akademie komorní hudby Bohuslava Martinů. V Lichtenštejnském paláci zazněly vedly tvorby tohoto českého moderního klasika také skladby Erwina Shulhoffa, Paula Hindemitha a Johanna Sebastiana Bacha. Vítězové mezinárodní soutěže Musica nova 2000, vypsané pro autory elektroakustické hudby, v níž je zvukový materiál vytvářen a upravován elektronicky, svou tvorbu představili na koncertě v Deylově konzervatoři v Praze. Vedle skladby Malina kanadského autora Roberta Normandeaua, který se na soutěži v roce 1995 umístil na prvním a letos na druhém místě, zazněly i ukázky z tvorby skladatelů z České republiky, Japonska, Itálie a USA.

Lidé si v Praze připomněli výročí smrti Johna Lennona

Po celý pátek směřovali lidé na pražskou Kampu k takzvané zdi Johna Lennona, aby si připomněli 20. výročí jeho tragické smrti. Člena legendární skupiny Beatles zastřelil 8. prosince 1980 v New Yorku Mark Chapman. Umělcovi příznivci mohou v sobotu večer přijít do Branického divadla, ve kterém se uskuteční další ročník "Lennoniády". Lennonovu zeď v podvečer osvětlovaly desítky svíček. Převážně mladí lidé u nich postávali v hloučcích a diskutovali, jiní se jen dívali. Zatímco před listopadem 1989 měly tyto akce nádech odporu proti komunistického režimu, v současnosti k nim politika nepatří. "Přišli jsme si prostě vzpomenout na Johna Lennona," říkali přítomní zpravodaji ČTK.

Ze sportu:

Výsledky 31. kola extraligy ledního hokeje: Havířov - Zlín 2:1, Vsetín - Třinec 6:2, Sparta Praha - České Budějovice 0:3, Karlovy Vary - Plzeň 4:1, Litvínov - Vítkovice 3:5 a Kladno - Slavia Praha 0:3. Utkání Pardubice - Znojmo se hraje v sobotu.

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová skončila čtvrtá ve třetím závodu Světového poháru. Ve vysokohorském prostředí v italské Santa Catarině Valfurvě Češka na trati deseti kilometrů volnou technikou zaostala dvě sekundy za třetí Larissou Lazutinovou z Ruska.

Čtyři čeští biatlonisté bodovali ve stíhacím závodu Světového poháru v italské Anterselvě na 12,5 kilometru. Zdeněk Vítek i přes šest chyb na střelnici skončil osmý, jedenáctý do cíle dorazil Ivan Masařík, hned za ním Petr Garabík a Roman Dostál uzavíral patnáctku.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.