Zprávy sobota, 09. října 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme přehledem zpráv.

Nyní podrobněji:

ODS vyzvala sociální demokraty k jednání o změně současného stavu v zemi

Občanská demokratická strana vyzvala vládnoucí sociální demokracii, se kterou je spojena opoziční smlouvou, k urychlenému jednání o změně současného stavu v zemi. Vyplývá to z prohlášení politického grémia ODS, ve kterém předseda strany Václav Klaus zdůraznil, že hrozí pokračování stagnace hospodářství a dochází ke zvyšování sil a zpupnosti komunistů. Podle Klause by se zástupci obou stran měli sejít již během příštího týdne. ODS se při svém prohlášení odvolala na desátý článek opoziční smlouvy. Ten stanoví důvody jejího vypovězení.

Místopředseda ČSSD Vladimír Špidla uvedl, že ODS chce výzvou posílit svou politickou pozici v době, kdy se zlepšuje česká ekonomika. Prohlášení o pokračování stagnace hospodářství je podle Špidly v "hrubém rozporu s fakty". Hrubý domácí produkt se zvyšuje a prognózy jeho růstu jsou spíše kladné. Poprvé po dlouhé době v září stagnovala nezaměstnanost, přestože se očekával její největší nárůst. Do ČR nyní plyne nejvíce kapitálu a nepřímých investic od roku 1992, dodal Špidla.

Unie svobody ani lidovci neočekávají, že by jednání o neutěšené situaci v České republice přineslo výsledek v podobě zrušení povolební smlouvy ODS a ČSSD. Předseda unie Jan Ruml novinářům řekl, že jej výzva pobavila a že ji nebere vážně.

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda jednal v Praze o dělení majetku

Premiér Miloš Zeman je spokojen s výsledky oficiální návštěvy svého slovenského kolegy Mikuláše Dzurindy v České republice. K dohodě o konečném vypořádání zbylého česko-slovenského majetku premiéři nedospěli, dohodli se jen na předání akcií slovenské Všeobecné úvěrové banky a české Komerční banky. Oba politici vydali prohlášení, v němž slibují, že vypořádání zbylého federálního majetku bude ukončeno 24. listopadu, kdy se sejdou v Bratislavě. Spornou otázkou zůstává pohledávka České národní banky /ČNB/ za Národní bankou Slovenska ve výši 28,5 miliardy korun, již Slovensko nikdy neuznalo. Proti této pohledávce zadržuje ČNB jako zástavu devět tun slovenského zlata.

Mikuláši Dzurindovi se během dvoudenní návštěvy dostalo od řady českých ústavních činitelů ujištění trvající podpory slovenského úsilí začlenit se do euroatlantických struktur. S předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem mluvil Dzurinda na páteční schůzce především o tom, jak vylepšit česko-slovenské obchodní vztahy. Dalším tématem bylo umožnění Čechům a Slovákům, kteří žijí v druhé z obou rozdělených republik, nabýt občanství svého státu, aniž by se museli vzdát občanství země, v níž nyní žijí. V České republice to umožňuje zákon o dvojím občanství, na Slovensku, jak Dzurinda uvedl, organizační opatření ministerstva vnitra.

Představitelé sociální demokracie zvažovali vyloučení Karla Machovce

Vyloučení Karla Machovce ze sociální demokracie zvažoval předseda strany Miloš Zeman a někteří další členové stranického vedení. Novinářům to nepřímo potvrdil člen předsednictva, místopředseda Senátu Ivan Havlíček. Machovec ve čtvrtek rezignoval na členství v Ústředním výkonném výboru a na funkci místopředsedy středočeské stranické organizace. Přihlásil se tak k politické odpovědnosti za sponzorský skandál kolem karet Chemapolu na čerpání pohonných hmot, které užívali někteří straničtí leadři. Naznačil však, že případ má i stránku hospodářskou a za tu v letech 1995 až 1996, kdy karty byly v oběhu, odpovídal Ivan Havlíček. Právě ten měl Machovcovi podle jeho tvrzení jednu z karet předat. Havlíček to však popřel. "Pokud pan Machovec toto tvrdí, tak konstatuji, že lže," uvedl.

Cenová hladina klesá - meziměsíční inflace byla v září nižší o jednu desetinu procenta

Cenová hladina v České republice klesá. Jak oznámil statistický úřad, inflace byla v září oproti srpnu nižší o jednu desetinu procenta. Tento vývoj je způsoben hlavně zlevněním domácích i zahraničních rekreačních pobytů a také tím, že ceny potravin zůstávají téměř stejné. Ekonomové jsou překvapeni, protože čekali, že zářijové výsledky budou horší. Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v září 1999 proti září 1998 dosáhla 1,2 procenta.

Prudký pokles inflace nelze interpretovat jako úspěch, protože byl doprovázen poklesem hrubého domácího produktu a nárůstem nezaměstnanosti. ČTK to řekla analytička Investiční a Poštovní banky Hana Fegutová s tím, že takové snížení inflace si česká ekonomika ve stavu, v jakém je, bohužel nemůže dovolit. Poznamenala, že ve střednědobém horizontu by měl mít inflační vývoj vzestupný trend. Jednak musí docházet k postupnému vyrovnávání cenové hladiny s Evropskou unií, a jednak je nutné dokončit proces narovnávání cenové struktury.

Ministr financí Pavel Mertlík je překvapen pozitivním výsledkem zářijové inflace a vidí prostor pro další "mírné a opatrné" uvolnění měnové politiky. "Centrální banka kromě posledního snížení úrokových sazeb uvolnila i míru povinných minimálních rezerv a bylo by proto vhodné počkat na dopady tohoto kroku," řekl Mertlík.

Míra nezaměstnanosti zůstává na 9 procentech

Míra nezaměstnanosti v České republice činila k 30. září 9 procent, což je stejně jako v srpnu. Tradičně byla nejnižší v Praze a okolí - kolem tří procent, nejvyšší v okrese Most - více než 19 procent. Stagnace nezaměstnanosti je podle analytiků překvapivá, protože tento měsíc bývá negativně ovlivněn přílivem absolventů škol. Nezaměstnanost však podle nich nadále poroste a na konci roku by se měla pohybovat kolem deseti procent.

Podle Martina Čiháka z Komerční banky je růst nezaměstnanosti částečně brzděn účinky nastupujícího oživení v ekonomice. V některých regionech se to podle něj projevilo zvýšenou poptávkou po méně a kvalifikovaných pracovních silách, což umožnilo částečně kompenzovat propouštění v průmyslových podnicích. Petr Zahradník z Conseq Finance očekává na konci roku desetiprocentní nezaměstnanost. Domnívá se, že v některých regionech už může být míra nezaměstnanosti blízká maximu. To se však netýká oblastí těžce zasažených nezaměstnaností, kde je možné očekávat její další růst zejména ze strukturálních důvodů.

ČKD Energo podepsalo kontrakt za 700 miliónů Kč do Turecka

Výrobce kompresorů ČKD Praha Energo podepsal smlouvu na dodávky 24 tlukadlových mlýnů pro tureckou elektrárnu Elbistan za 20 miliónů dolarů. Zahájení akce bude v roce 2000, s dokončením se počítá v roce 2002, řekl mluvčí holdingu ČKD Richard Pažout.

Firma Český mobil získala licenci na provoz sítě GSM

Licenci na budování a provoz sítě mobilních telefonů v pásmu 1800 MHz vydal ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám třetímu operátorovi - firmě Český mobil. Firma, jejímiž vlastníky jsou kanadská TIW, Investiční a Poštovní banka a Priority Telecom, zvítězila mezi osmi uchazeči ve výběrovém řízení, které skončilo poslední týden v září.

Náměstek generálního tajemníka NATO Buckley ocenil české jednotky v Kosovu a v Bosně

Náměstek generálního tajemníka NATO pro obranné plánování Edgar Buckley oceňuje kvalitní práci českých vojenských jednotek, které působí v mezinárodních silách KFOR a SFOR v Kosovu a Bosně. ČTK to po jednání s Buckleym řekl místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Koháček. Buckley však podle něj zároveň upozornil na technické i personální nedostatky armády jako celku. Náměstek generálního tajemníka NATO vede pracovní rozhovory o problematice obranného plánování.

Kontrola zbrojení je podle ČR důležitá pro mír a stabilitu

ČR považuje právní nástroje v oblasti odzbrojení a kontroly zbrojení za důležité k upevnění bezpečnosti a stability ve světě. Uvedl to náměstek českého ministra zahraničí Martin Palouš na třídenní konferenci signatářských zemí Organizace pro úplný zákaz jaderných zkoušek, která skončila ve Vídni. Dohoda uzavřená před třemi lety předpokládá zákaz jakýchkoli zkoušek spojených s řetězovou jadernou reakcí, zejména nukleárních výbuchů, a to i v podzemí, kde byly dosavadními dohodami povoleny. Dokument také zahrnuje systém kontroly dodržování dohody.

Romská občanská iniciativa kritizuje vládní komisi pro Romy

Hlubokou nespokojenost s prací vládní Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity vyjádřilo vedení Romské občanské iniciativy (ROI). Uvedlo, že komise svou nečinností přispěla ke zvýšení emigrace Romů do zahraničí a dopustila stavbu plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Výkonná rada ROI pozvala prezidenta Václava Havla, premiéra Miloše Zemana a předsedy obou parlamentních komor Václava Klause a Libuši Benešovou na protestní manifestaci, která se uskuteční 12. října v Matiční ulici. Pozvání chápe vedení ROI jako dík za jejich odsouzení výstavby plotu v Matiční ulici.

Předseda komise a vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl sice připustil, že činnost tohoto poradního orgánu vlády není ideální, výtky ROI však pokládá za nepodložené. Vysvětlil, že meziresortní komise nemá žádné výkonné pravomoce.

Evropské středisko pro práva Romů protestuje proti stavbě plotu v ústecké Matiční ulici

Evropské středisko pro práva Romů, v Budapešti sídlící mezinárodní právnická organizace, vyjádřilo "zděšení" nad pokračující nečinností české vlády v otázce výstavby protihlukového keramického plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Ten by měl oddělit majitele rodinných domků od domů pro neplatiče nájemného obývaných především Romy.

Nuceně nasazení považují termín vyplácení odškodnění za pozdní

Začátek vyplácení odškodnění nuceně nasazeným lidem za nacismu, který by mohl být podle vládního zmocněnce Německa Otto Lambsdorffa v polovině příštího roku, považují představitelé Svazu nuceně nasazených za pozdní. Podle místopředsedy svazu Karla Růžičky znamená každé oddálení vyplácení peněz další ztráty na životech lidí, kteří by si kompenzaci zasloužili. "Je však rozhodně lepší termín v polovině příštího roku než koncem příštího roku nebo ještě později," dodal. V České republice žije zhruba 30.000 nuceně nasazených lidí. Jejich průměrný věk činí 78 let.

Závěrečný den konference "Fenomén holocaust" byl věnován genocidě Romů

Genocidě Romů byl věnován závěrečný den třídenní konference Fenomén holocaust, jejíž jednání se po středečním zahájení v Praze přesunulo do Terezína. Petr Lhotka z Muzea romské kultury v Brně, uvedl, že fakta o genocidě Romů, která zazněla na konferenci, nebyla pro odborníky zcela neznámá. Přesto ale většina z nich nepronikla k široké veřejnosti. Poznání této historie je podle něj důležité i proto, že ve světě stále existují snahy vytěsnit určité skupiny na okraj společnosti.

Tři ozbrojení útočníci přepadli v Moskvě zastupitelství Českých aerolinií

Tři ozbrojení útočníci přepadli v pátek odpoledne zastupitelství Českých aerolinií v Moskvě. Ředitel Petr Krutý sdělil, že šlo s největší pravděpodobností o loupežné přepadení. Nikdo nebyl zraněn. Útočníci napadli zaměstnankyně ČSA v hale, kde se prodávají letenky. Donutili je vydat celodenní tržbu a pokusili se s odcizenými penězi uprchnout.

Pacienti a soukromí lékaři požadují zavedení zdravotní daně

Svaz pacientů a Svaz soukromých lékařů a podnikatelů požadují zavedení zdravotní daně z tabákových výrobků a alkoholu. Za optimální považují zvýšení současné daně z těchto výrobků zhruba o 50 procent. Ročně by tak podle nich bylo možné získat pro zdravotnictví osm miliard korun.

Na Hradě začala velkorysá expozice věnovaná stavitelům katedrály sv. Víta

Na Pražském Hradě začala velkoryse pojatá expozice s názvem "Stavitelé katedrály: Petr Parléř - Josef Mocker". První stovky návštěvníků si zde mohli prohlédnout parléřovu sochu sv.Václava, textilie z hrobů prvních dvou stavitelů svatovítské katedrály a řadu originálních fragmentů chrámu. Dílo obou stavitelů se nesmazatelně zapsalo do dnešní podoby gotické katedrály. Ve 14. století to byl Petr Parléř, kdo po prvním staviteli chrámu Matyáši z Arrasu vtiskl budově hlavní rysy. V 19. století obnovil stavební činnost na významné evropské památce Mocker.

V Brně začal ekologický Biojarmark zemědělských produktů

Ekologicky "čisté" produkty z biofarem, vypěstované bez použití chemikálií, nabízí téměř 20 pěstitelů a zpracovatelských firem na sedmém Biojarmarku, který začal v Brně. V ČR podle statistik ekologicky hospodaří 470 zemědělských podniků na 115.000 hektarech, což je 2,6 procenta veškeré zemědělské půdy v republice.

Ministr Miloš Kužvart na Ekofilmu udělil dvě "kůrovcové" ceny

Dvě nečekaná "ocenění", jejichž motem byl brouk kůrovec, předal ministr životního prostředí Miloš Kužvart na mezinárodním festivalu filmů a videopořadů o životním prostředí Ekofilm 99 v Českém Krumlově. Zhruba půlmetrovou kůru ze šumavského smrku, "umělecky" protkanou stopami činnosti kůrovce, dostal Mojmír Vlašín za výkon funkce mluvčího blokády Hnutí Duha v šumavském pralese Trojmezná. Blokáda způsobila, že kůrovci padlo za oběť mnohem více stromů, než by se stalo v případě, že by kůrovcem zasažené stromy byly vykáceny, odůvodnil Kužvart udělení "ceny". Druhým "oceněním" byla plastika obřího kůrovce sedícího na kmeni. Obdržel ji Entomologický ústav Akademie věd ČR za několikeré chybné odhady budoucnosti kůrovce v Čechách, které v červnu vyvrcholily výrokem, že letos bude brouka výrazně méně.

Akce Školní mléko se již účastní přes tři čtvrtiny škol v ČR

K programu Školní mléko se k 6. říjnu letošního roku připojilo již 3111 základních škol, což je 76 procent ze všech základních škol v České republice. Uvedl to Milan Srb, ředitel obecně prospěšné společnosti Lactea, která distribuci školního mléka zajišťuje. Dodal, že denně přibývá zhruba 150 dalších škol. Žáci z prvních a druhých tříd mají nárok na dvě krabičky dotovaného mléka týdně.

Biskup Lobkowicz podepsal smlouvu o přepravě stromu do Vatikánu

Smlouvu o přepravě vánočního stromu z beskydské Morávky na náměstí Svatého Petra ve Vatikánu podepsal biskup Ostravsko-opavské diecézy František Lobkowicz. Do Vatikánu bude dopraveno i třicet dvoumetrových smrčků, které budou zdobit vatikánské kanceláře. Nazdobený smrk pak bude 18. prosince rozsvěcovat prezident ČR Václav Havel," dodal biskup Lobkowicz.

Hokejová extraliga

Desáté kolo hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky: Becherovka Karlovy Vary - Sparta Praha 4:5 Velvana Kladno - Chemopetrol Litvínov 1:2 Slavia Praha - České Budějovice 2:3 Vítkovice - Pojišťovna IPB Pardubice 0:4 Barum Continental Zlín - Oceláři Třinec 3:0 Excalibur Znojemští orli - Femax Havířov 3:6 Keramika Plzeň - Slovnaft Viva Vsetín 7:1 Tabulku vede Plzeň, druhý je Zlín a třetí Vsetín.

Fotbalová jednadvacítka v rozhodujícím duelu selhala a přišla o první místo

Nevydařený zápas sehráli fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let v závěrečném kvalifikačním utkání s Belgií. V Olomouci prohráli 1:3 a soupeři tak díky celkovému skóre přenechali první místo v konečném účtování deváté skupiny. Oba týmy mají zajištěnu účast v listopadové baráži o Mistrovství Evropy.

Počasí

Na území ČR bude oblačno, teploty kolem 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.