Zprávy sobota, 09. září 2000

Zdeňka Kuchyňová

Rakouští odpůrci Temelína znovu zablokovali hranice

Na tisíc hornorakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín v pátek v 15:00 hodin několika řadami traktorů zablokovalo rakousko-český hraniční přechod Wullowitz-Dolní Dvořiště. Další Rakušané ve stejnou dobu uzavřeli i šest zbývajících hraničních přechodů mezi jižními Čechami a Rakouskem. Na transparentech i v četných proslovech politiků a ekologů znovu zaznívalo odmítání Temelína, který podle nich nesplňuje západoevropské bezpečnostní standardy. Blokáda skončila po více než osmdesáti minutách. V té době již na obou stranách hranice stály více než půlkilometrové fronty vozidel, především osobních automobilů a kamiónů.

Tři pětiny občanů ČR jsou přesvědčeny o tom, že případ jaderné elektrárny Temelín může podstatně zhoršit česko-rakouské vztahy. Polovina obyvatel se dokonce domnívá, že rakouské protesty proti jejímu spuštění mohou zkomplikovat vstup ČR do Evropské unie. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM. Zřetelná většina dospělé populace nemá pro blokádu hranic ze strany rakouských odpůrců Temelína pochopení - tento způsob protestu akceptuje jen třetina dotázaných. Téměř polovina lidí, konkrétně 46 procent, považuje Temelín za stejně bezpečný jako moderní západoevropské jaderné elektrárny. Pouze 24 procent občanů má názor opačný. O něco méně než třetina přiznala, že tuto odbornou otázku nedokáže posoudit. Nejrozhodnějšími zastánci vysoké bezpečnosti temelínské elektrárny jsou absolventi vysokých škol, naopak nejkritičtější jsou vůči ní mladí lidé do 30 let. Postup české vlády v otázce Temelína považuje za správný 55 procent lidí.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii nemá námitky proti spuštění Temelína

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) sídlící ve Vídni nemá námitky proti spuštění jaderné elektrárny Temelín a považuje ji ze stavebního i bezpečnostního hlediska s ohledem na dané podmínky za dobře připravenou k provozu. ČTK to řekl informační ředitel MAAE David Kyd. Temelín je podle jeho slov mnohem lepší než jiné východní elektrárny sovětského typu. Je nejnovější a navíc má bezpečnostní systémy ze Západu. "To všechno ale nestačí k tomu, aby Temelín mohl být připuštěn k provozu v Německu nebo jinde v západní Evropě," upozornil Kyd. Na druhé straně to také ale neznamená, že by Temelín nebylo možné dlouho a bezpečně provozovat. Tlakovodních reaktorů ruského typu (Černobyl je jiného typu) funguje ve světě 42 a neměly za 30 let provozu nikdy vážnější nehodu, ačkoli nejsou vybaveny západními bezpečnostními systémy jako Temelín. Na otázku ČTK, zda se podle názoru MAAE čeští technici snažili o maximální bezpečnost elektrárny, Kyd odpověděl, že převzali mnoho zlepšení a doporučení z jiných zemí i od MAAE a udělali doslova vše, co mohli. Rakouskou kampaň proti spuštění Temelína označil za "ryze politickou záležitost, ke které se proto MAAE nevyjadřuje".

Podle vicepremiérů Špidly a Mertlíka není důvod spuštění elektrárny Temelín odkládat

Místopředsedové vlády Vladimír Špidla a Pavel Mertlík nevidí ani po přijetí rezoluce Evropského parlamentu k jaderné elektrárně Temelín žádný důvod k odkladu spuštění prvního reaktoru. "Informace, kterými disponoval Evropský parlament nejsou zcela přesné a dostatečné," řekl Mertlík. Soudí, že usnesení vlády k rezoluci není nutné a že vyjádření ministerstva zahraničí je naprosto dostatečné. Rozhodně však je podle něj třeba vést dialog s Čechy i Rakušany, kteří mají z elektrárny obavy, a poskytnout jim maximální informace.

Evropský parlament přijal ve čtvrtek rezoluci, v níž vyzval zejména českou vládu, aby před spuštěním Temelína provedla a umožnila prozkoumání dopadu elektrárny na životní prostředí. České ministerstvo zahraničí vzápětí uvedlo, že evropští poslanci měli k dispozici neúplné či chybné informace. Mluvčí Aleš Pospíšil zároveň vyslovil lítost nad tím, že došlo k "ignorování argumentace českých poslanců a senátorů" a že o rezoluci rozhodla sotva třetina poslanců.

Premiér Miloš Zeman lituje, že se před přijetím rezoluce Evropského parlamentu (EP) k jaderné elektrárně Temelín nekonala diskuse s českými poslanci. Předsedkyně EP mu podle něj totiž dříve jasně slíbila, že v obdobných případech se před přijetím rezoluce taková diskuse uskuteční. Předseda vlády to řekl Táboře, kde se zúčastnil zahájení festivalu Táborská setkání. Také podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause je čtvrteční rezoluce nespravedlivým hodnocením.

Spuštění jaderné elektrárny Temelín bude mít zřejmě zpoždění. Nemůže za to ale kritická rezoluce Evropského parlamentu, ale závady v samotné elektrárně. S odvoláním na Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) to uvedl internetový on-line magazín iDNES. Jak dále informoval, v Temelíně opravovali dva pojišťovací ventily, ze kterých by po spuštění mohla kapat radioaktivní voda. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář závadu popřel: "Já nevím o žádném poškození ventilů, ke kterému mělo dojít."

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby dospěla k závěru, že BIS zákony neporušila

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby /BIS/ dospěla k závěru, že v kauze podnikatele a majitele firmy HTT Tesla Pardubice Miroslava Orla BIS zákony neporušila. Parlamentní orgán tak popřel informace tisku o tom, že BIS chtěla Orlovi zabránit v obchodování s radiolokátorem Tamara, jehož výrobcem je právě HTT Tesla Pardubice. V této souvislosti komise vyslechla ředitele tajné služby Jiřího Růžka. Autor článků však trvá na tom, že BIS použila ve zmíněném případu nelegitimní kroky hraničící s vydíráním. Tento postoj opírá o výpovědi svědků ve vyšetřovacím spise. K reakci šéfa BIS Růžka poznamenal, že je pochopitelná, protože kdyby Růžek přiznal chybu, musel by odstoupit. Šéf komise pro kontrolu BIS Jan Klas v souvislosti s šetřením případu Orel znovu kritizoval malé kontrolní pravomoci komise. Připomněl, že poslanci například nemohou nahlížet do takzvaných živých svazků tajné služby. Jsou proto odkázáni hlavně na to, jaké informace jim poskytnou vedoucí představitelé služby.

Železárny Veselí odmítly, že si objednaly smrt rumunského odborového předáka

Vedení Železáren Veselí, které vlastní rumunskou válcovnu trub TEPRO, považuje za skandální informace, že si objednalo vraždu rumunského šéfa odborů válcoven Virgila Sahleana. Předák byl zavražděn ve čtvrtek na cestě do práce. Více než 2000 rozlícených dělníků z válcovny pak na protest proti vraždě demonstrovalo před prefekturou ve východorumunských Jasech a železárny obviňovali, že si vraždu Sahleana objednaly. Vedení Železáren je podle předsedy představenstva Zdeňka Zemka vraždou Virgila Sahleanu hluboce otřeseno a vypisuje odměnu 20.000 amerických dolarů pro toho, kdo účinně přispěje k dopadení pachatelů. Vedení železáren kategoricky odmítlo jakoukoli spojitost vraždy Sahlena s rozdílnými postoji a spory, které vznikaly mezi vedením společnosti a odboráři v souvislosti s privatizací válcovny TEPRO. Sahleanu žádal vládu, aby privatizaci podniku zrušila. Český investor prý za dobu svého působení propustil 1500 ze 3000 dělníků TEPRA a nedodržel slib, že válcovny zmodernizuje.

Ministerstvo financí zvýší odhad hrubého domácího produktu na rok 2001

Zvýšení prognózy hrubého domácího produktu (HDP) na příští rok ze 3,0 na 3,5 procenta považuje ministr financí Pavel Mertlík za možné, pokud HDP vzroste v druhém čtvrtletí letošního roku zhruba o 2,5 procenta. Uvedené zvýšení by podle jeho předchozích prohlášení přineslo do rozpočtu navíc zhruba tři miliardy korun. Právě o ty převyšuje současný deficit rozpočtu, navržený na příští rok, hranici 20 miliard, na nichž se dohodla ČSSD s ODS.

Pavel Mertlík dále zdůraznil potřebu reformy důchodového pojištění, o kterou se zatím podle analytiků bezvýsledně snaží po celé období transformace všechny vlády. Důchodová reforma bude podle Mertlíka spočívat zejména v založení Sociální pojišťovny. Vláda v ní chce sloučit prvky průběžného a kapitálového pojištění a hodlá ji vybavit kapitálovými fondy. Sociální pojišťovna by podle Mertlíka měla být veřejnoprávní ústav nezávislý na rozpočtu.

Míra nezaměstnanosti stagnovala na devíti procentech

Míra nezaměstnanosti v ČR v minulém měsíci stagnovala na devíti procentech. Nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Praze a okolí - kolem tří procent. Nejvyšší v okrese Most - 21,7 procenta a Karviná, kde dosahuje 18,7 procenta.

Obvyklý růst nezaměstnanosti v srpnu se letos poprvé po šesti letech nekonal. Podle Miroslava Brabce ze Société Générale na vývoj nezaaměstnanosti krátkodobě působily i negativní demografické trendy, kdy ze školy odchází méně lidí a naopak více lidí jde do důchodu. Z dlouhodobého pohledu jsou však tyto trendy méně příznivé, řekl Brabec.

Srpnová inflace činila 0,2 procenta

Ceny se v srpnu zvedly o dvě desetiny procenta. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku tak míra inflace podle Českého statistického úřadu dosáhla 4,1 procent. Rostly především ceny potravin, nápojů a tabáku. Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt uvedl, že inflace v srpnu skončila podle očekávání. Vyhlídka na cenový vývoj v dalších měsících však zůstává spíše negativní. "Ceny potravin pokračují v růstu, zvýšení cen benzínu u pump je otázka dnů a překvapení v podobě dosud odložených dopadů drahého dolaru a drahé ropy nelze vyloučit," uvedl Sobíšek.

Konsolidační banka podala návrh na prohlášení konkursu na LET Kunovice

Konsolidační banka /KoB/ podala Krajskému obchodnímu soudu Brno návrh na prohlášení konkursu na LET Kunovice. Tiskový mluvčí Konsolidační banky Jiří Pekárek již dříve uvedl, že KoB považuje prohlášení konkursu za jedině přijatelné řešení k ochraně svých zájmů a zajištění co největší návratnosti svých pohledávek. Návrh na konkurs již podala americká společnost Pan Pacific Airways a pět zaměstnanců firmy. LET je již několik měsíců ve finanční tísni. Zhruba 1480 zaměstnanců je pátý týden na nuceném placeném volnu a firma jim dluží mzdy za čtyři měsíce. Vlastníkem LET se stala v srpnu 1998 americká Ayres Corporation, výrobce zemědělských letadel. O jejím vstupu do LET rozhodla vláda Josefa Tošovského.

České aerolinie jsou ziskové

Se ziskem 382 miliónů korun oproti loňské ztrátě 158 miliónů hospodařily v prvních sedmi měsících letošního roku České aerolinie. Firma předpokládá, že letos překročí plánovaný zisk 206 miliónů korun. Na tiskové konferenci to uvedl viceprezident pro prodej a marketing Václav Král. Pozitivní hospodaření podniku podle Krále ovlivnilo ekonomické oživení v ČR, konec krize na Balkáně i stabilizace situace v Rusku. K výsledkům přispěl i fakt, že se z Prahy stává tranzitní letecký uzel. Hospodářský výsledek zahrnuje i zhruba 180 miliónů korun za odprodej strojů TU 154 do Ruska.

Společnost má v současnosti 28 letadel a v příštím roce počítá s nákupem dvou Boeingů 737-400, po jednom pro charterové a pravidelné lety. Počet přepravených cestujících oproti loňsku vzrostl o 22,2 procenta na 1,341 miliónu lidí.

Firma FAM začala připravovat stanové městečko pro odpůrce globalizace

Pracovníci firmy FAM začali připravovat na ploše Strahovského stadiónu stanové městečko pro odpůrce globalizace. Lidé budou moci na Strahově bydlet během pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, konkrétně od 21. do 29. září. Firma FAM připravuje kemp zhruba pro 15.000 lidí. Do hlavního města má přitom přijet asi 20.000 odpůrců globalizace.

Vedení Komunistické strany Čech a Moravy se rozhodlo, podpoří protesty odpůrců globalizace. Mezinárodní měnový fond a Světová banka, se podle přesvědčení komunistů dostaly pod plnou kontrolu nadnárodního kapitálu, "prosazují měnovou politiku, která vede k růstu nezaměstnanosti, negramotnosti, ke zvyšování počtu lidí žijících na pokraji hladu, umírajících na běžně léčitelné nemoci či zabíjených ve válkách".

ČR uložila ve Štrasburku ratifikační listiny deseti úmluv Rady Evropy

Český velvyslanec ČR při Radě Evropy Jiří Mucha ve Štrasburku uložil u generálního tajemníka organizace Waltera Schwimmera ratifikační listiny deseti úmluv Rady Evropy. ČR se tak mj. připojila k Trestněprávní úmluvě o korupci a je teprve šestou zemí z 41 členských států rady, která tuto úmluvu ratifikovala. Je také první zemí střední a východní Evropy, která ratifikovala Úmluvu o finančních opatřeních prováděných důvěrně obeznámenými osobami a Evropský zákoník sociálního zabezpečení. Mezi ratifikovanými dokumenty je i Evropská úmluva o osvojování dětí a Evropská úmluva o předávání žádostí o právní pomoc.

Václav Havel se New Yorku sešel s indonéským prezidentem Wahidem

O situaci na západním Timoru a cestě České republiky do euroatlantických struktur hovořil český prezident Václav Havel s indonéským prezidentem Abdurrahmanem Wahidem. Oba státníci se setkali v New Yorku v rámci Summitu tisíciletí OSN. Hovořili také o blížícím se zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Prezident Wahid se zajímal rovněž o Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, který by chtěl po odchodu z prezidentské funkce navštívit.

V Praze zatím ruský velvyslanec nebude

Po více než půlroční nepřítomnosti českého velvyslance v Rusku, které v Praze v té době naopak svého velvyslance mělo, se zanedlouho situace zřejmě obrátí. Zatímco do Moskvy má 19. září odjet jako nový šéf českého zastupitelského úřadu exministr Jaroslav Bašta, Rusko v Česku nějaký čas velvyslanec zastupovat nebude.

Česká republika neměla v Moskvě velvyslance od počátku února, kdy po roztržce s vedením ministerstva odešel z funkce Luboš Dobrovský. Jednostrannou nepřítomnost českého velvyslance v Moskvě pak kritizoval například bývalý ruský velvyslanec Nikolaj Rjabov. Ten svoji diplomatickou misi v Praze ukončil v červenci a od té doby je Rusko zastoupeno pouze na nižší úrovni.

Pomalování ruského konzulátu soud potrestal veřejnými pracemi

K veřejně prospěšným pracím odsoudil brněnský městský soud čtyři aktivisty, kteří loni pomalovali bránu ruského generálního konzulátu v Brně červenou barvou na protest proti válce v Čečensku. Každý z nich má odpracovat 100 hodin. Všichni čtyři se proti rozsudku odvolali. Zároveň odmítli, že by se dopustili trestného činu. Pomalování brány byl podle nich akt občanského nesouhlasu s potlačováním lidských práv v Čečensku a přístupem vojáků ruské armády k obětem války. Samosoudce Michal Kabelík sice připustil, že v Čečensku jsou patrně porušována lidská práva a nikomu nelze bránit v protestech proti tomuto jednání, zároveň po vynesení rozsudku konstatoval, že tolerovat poškozování cizího majetku by bylo prvním krokem k anarchii.

V ČR začal pracovat agent FBI

V České republice již začal pracovat agent amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle pracovníka tiskového oddělení amerického zastupitelského úřadu v Praze zahájil spolupráci s policejními orgány. Zřízení pražské pobočky nabídl řediteli FBI Louisi Freehovi v roce 1994 prezident Václav Havel.

Předseda Ekumenické rady církví doufá, že krok Vatikánu neovlivní ekumenu v ČR

Předseda Ekumenické rady církví Pavel Smetana doufá, že nedávné kontroverzní vyjádření Vatikánu o katolické církvi jako jediné plnohodnotné Kristově církvi ekumenickou situaci mezi českými křesťany různých vyznání příliš negativně neovlivní. "Vzájemné rozhovory však na toto téma jistě povedeme," řekl Smetana, nejvyšší představitel Českobratrské církve evangelické, v reakci na oficiální věroučný dokument, který zejména protestanty a anglikány ve světě pobouřil.

Pražští Židé pochovají sporné ostatky na Novém židovském hřbitově

Kosterní ostatky vyzvednuté z bývalého židovského hřbitova ve Vladislavově ulici budou pochovány na Novém pražském židovském hřbitově. Rozhodlo o tom vedení Židovské obce v Praze. Její předseda Jiří Daníček informoval ČTK, že pražská židovská obec tím otázku záchrany zachovaných částí bývalého židovského hřbitova, který byl objeven na parcele České pojišťovny, považuje za ukončenou. Pochování ostatků na Novém židovském hřbitově umožní dodržet náboženské předpisy. Daníček zároveň doporučil institucím, které se ve věci angažovaly, aby rovněž projevily ochotu případ uzavřít. Dohoda, která předpokládá zalití hrobů na staveništi do betonového sarkofágu, je podle jeho slov kompromisem, nicméně umožňuje zachovat a ochránit hroby nalezené v ploše stavby.

Ivan Langer nás svým výrokem poškodil, tvrdí zástupci etnických menšin

Zástupci Ligy etnických menšin protestují proti výroku místopředsedy Poslanecké sněmovny a ODS Ivana Langera z července tohoto roku. Tehdy na adresu poradce Miloše Zemana Miroslava Šloufa uvedl, že "není bývalých komunistů jako není bývalých černochů". Tato slova se však dotkla zástupců Ligy, v níž jsou mj. zastoupeni černoši žijící na území ČR. Členové ligy proto zaslali místopředsedovi otevřený dopis ve kterém ho žádají o veřejnou omluvu. "Nemám v úmyslu se omlouvat, ani nevím za co. Na svém výroku si trvám, byl míněn s nadsázkou. Členové ligy nepochopili podstatu mého vyjádření. Chtěl jsem tím sdělit, že se zapomíná na to, čeho se bývalý režim dopustil. Mnozí lidé žijí v iluzi, že se tito komunisté změnili a myslí jinak," řekl Langer. Členové ligy nyní zvažují další postup, s postojem místopředsedy Ivana Langera se podle jejich slov smířit nehodlají.

Institut vzdělávání vězeňské služby chce pomoci věznicím s náborem personálu

Institut vzdělávání vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem hodlá v budoucnu pomoci věznicím s náborem nového personálu. Zástupce ředitele institutu Oldřich Horna uvedl, že se inspirovali již v Anglii, Bavorsku a Sasku. Zde například nové zaměstnance přijímá vzdělávací středisko. To je vyškolí a podle výsledků pro ně najde nejvhodnější uplatnění u vězeňské služby. V Česku provádí nábor přímo věznice.

Zdravotní stav Emila Zátopka se zlepšil, ale zůstal vážný

Zdravotní stav bývalého atleta Emila Zátopka, čtyřnásobného olympijského vítěze, se mírně zlepšil, zůstává však nadále vážný. Jak ČTK informovali lékaři Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde je legendární vytrvalec hospitalizován, došlo u něj k poklesu teplot. Pobyt na jednotce intenzivní péče je však nadále nezbytný. Sedmasedmdesátiletý běžec byl v pondělí hospitalizován poté, co dostal horečky způsobené virózou. Jeho stav zkomplikoval posléze zápal plic spojený s oslabením srdeční činnosti.

Internetový projekt Nadace T. Maxové splnil 104 dětských přání

Charitativní internetový projekt Nadace Terezy Maxové nazvaný Dejme šanci dětem splnil za první rok své existence přání 104 dětí z dětských domovů. Stalo se tak díky dárcům, kteří za uplynulých 12 měsíců přispěli na konkrétní účty dětí 679.778 korun. Webová stránka http://www.sance.cz, jejímž prostřednictvím mohou lidé dále přispívat dětem z dětských domovů a podpořit tak jejich zájmy, koníčky a vzdělávání, úspěšně funguje od loňského září. Návštěvníci adresy se dostanou do virtuálního domova opuštěných dětí. V něm se mohou seznámit se všemi jeho obyvateli, dětmi ve věku od šesti do 18 let, které se na svých stránkách prezentují osobním příběhem, autoportrétem a informacemi o své zálibě či studijních záměrech. Uvedeno je i to, jakou pomoc dítě dosud obdrželo.

Při odstřelu vyhořelé budovy pivovaru byly poškozeny obytné domy

Při odstřelu porušených zdí vyhořelé budovy bývalého pivovaru v Pražské Korunní ulici byly poškozeny blízké obytné dům. Nájemníci v nich v době odstřelu nebyli, neboť před akcí museli budovy opustit. Hroutící se cihly poškodily několik balkónů a oken. Před odstřelem policisté uzavřeli okolní ulice pro dopravu i pro pěší. Blízké domy byly poškozeny kvůli tomu, že při odstřelu spadla celá štítová zeď pivovaru, a nikoli pouze její polovina, jak se původně předpokládalo. Kvůli poškození budovy požárem se patrně nepodařilo odstřel přesně vypočítat.

Nejvyšší Češi a Češky se sejdou na výstavišti Flóra Olomouc

Nejvyšší Češi a Češky se sjedou v sobotu 16. září na výstaviště Flóra v Olomouci. Databanka českých nej pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit ČR už eviduje rekordy v nejrůznějších kategoriích a disciplínách, ale nejvyšší Čech v ní chybí. V databance je například zaznamenán muž s největším obvodem pasu, kterým je se 180 centimetry Jaroslav Kudláček z Prahy. Největší váhový úbytek pak zaznamenal rovněž Pražák, Richard Cvrček, který za dva roky zhubl o 120 kilogramů; z 210 na 90. Nejdelší knír v republice má Jiří Patera z Prahy. Jeho pěstěný vous měl v době největšího rozpuku rozpětí 123 centimetrů, poté mu ale kousek uhořel. Nejdelší vlasy, úctyhodných 164 centimetry, pak rozhodčí naměřili Zdeňce Draganové z Plzně. Největší nohu měl již zesnulý Jiří Musil z Brna. Velikost jeho obuvi - číslo 57 - zaskočila v padesátých letech i renomované výrobce obuvi. Nikdo z nich neměl tak velké obuvnické kopyto. Ustrnuli se nad ním ve Zlíně, kde mu vždy za půl roku jedny boty ušili. Jeho obří obutí je vystaveno v expozici pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit ČR.

Zemětřesení na Chebsku dosáhlo 3,2 stupně Richterovy škály

Slabé záchvěvy země mohli v pátek po poledni opět pocítit lidé na Chebsku. Nejsilnější otřes byl zaznamenán v Chebu a Aši, kde dosáhl 3,2 stupně Richterovy stupnice. Epicentrum se nacházelo stejně jako při pondělním zemětřesení v obci Nový Kostel, řekl Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Otřesy podle něj nezpůsobily žádnou škodu. Tato západočeská oblast, kde se nacházejí nejmladší české sopky Železná a Komorní Hůrka, je trvale seismicky aktivní. Přístroje tu každý měsíc zaznamenají několik seismických jevů, ročně jich bývá několik stovek.

Ze sportu:

Do Austrálie odletěla největší část české olympijské výpravy a ulice jednopatrových domků v olympijské vesnici v Sydney se tak bude postupně zaplňovat. V neděli odpoledne bude na centrálním náměstí slavnostně vztyčena česká vlajka. Mnozí sportovci si stěžují na silný vítr. Například vodní slalomáři uvedli, že slalomové branky vítr tak rozkýval, že se vůbec nedá jezdit. Také jachtaři, kteří vítr potřebují, tvrdí, že ten zdejší je příliš silný. Například trhal plachty a lámal stěžně.

Renomovaný americký sportovní magazín Sports Illustrated týden před zahájením olympijských her zveřejnil svůj tip na zisk všech medailí ve třech stech disciplínách. České výpravě odhadl šest cenných kovů, zlato podle autorů článku v Sydney vybojují kanoista Martin Doktor na kilometrové trati a desetibojař Tomáš Dvořák.

V předehrávaném utkání šestého kola první fotbalové Gambrinus ligy remizoval FC Synot v souboji o druhé místo v tabulce se Slovanem Liberec 2:2. Fotbalisté Liberce si druhé místo udrželi, Synot má o bod méně a je třetí. Fotbalisté FK Drnovice porazili v předehrávce hladce Baník Ostrava 3:0.

Úvodní kolo hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky:

Sparta Praha - Continental Zlín 4:1

Pojišťovna IPB Pardubice - Vagnerplast Kladno 7:6

České Budějovice - Keramika Plzeň 5:3

Chemopetrol Litvínov - Becherovka Karlovy Vary 3:0

Oceláři Třinec - Vítkovice 3:3

Slovnaft Vsetín - Slavia Praha 2:2

Havířov Panthers - Excalibur Znojmo 2:1

A jaké je počasí? Polojasno až oblačno, teploty 16 až 20 stupňů Celsia.