Zprávy sobota, 11. března 2000

A nyní podrobněji:

Prezidentu Havlovi se zhoršila bronchitida a omezuje pracovní program

Prezident Václav Havel omezí v následujících dnech kvůli zhoršené bronchitidě svůj pracovní program a ruší nedělní návštěvu polského Hnězdna. Havla už několik dnů trápí zesílený zánět průdušek. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla bere od středy z preventivních důvodů antibiotika. Zvýšenou teplotu prezident nemá a neuvažuje se o jeho hospitalizaci, ale má zůstat několik dní v domácím ošetřování. Prezidentův lékař Ilja Kotík ČTK řekl, že Václav Havel se s ohledem na své chatrné zdraví musí mít na pozoru hlavně kvůli současnému nevlídnému počasí.

Václav Havel si s českými vojáky připomněl výročí vstupu do NATO

Podíl českých vojáků, kteří se účastnili mezinárodních misí, na vstupu České republiky do NATO vyzdvihl prezident Václav Havel na pátečním slavnostním shromáždění k prvnímu výročí vstupu do Severoatlantické aliance. Shromáždění se ve Španělském sále Pražského hradu vedle prezidenta a vojáků z misí zúčastnili ministr obrany Vladimír Vetchý a náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Účastníci setkání také uctili památku těch, kteří na misích v zahraničí položili život. Všem vojákům z misí, občanským zaměstnancům, ale i jejich manželkám a rodinám Havel v krátkém projevu poděkoval. Ministr obrany krátce zhodnotil dosavadní činnost armády od vstupu do NATO. Upozornil však, že hlavní část práce na plné integraci do aliančních struktur ČR ještě čeká.

Premiér Zeman neřekl, kdo nahradí ministry Císaře, Grulicha, Baštu a Peltráma

Sociálně demokratický kabinet opustí ministr vnitra Václav Grulich, ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař, ministr bez portfeje Jaroslav Bašta a ministr dopravy Antonín Peltrám. Na páteční tiskové konferenci to potvrdil premiér Miloš Zeman. Neřekl však, kdo je ve vládě nahradí. Bez konkrétního termínu pouze uvedl, že právě oni musejí z vlády odejít, protože v resortech, které mají na starosti, vláda zaostává za svým programovým prohlášením. Přestože premiér nové muže, kteří přijdou do jeho kabinetu, nejmenoval, očekává se, že Baštu nahradí vedoucí Úřadu vlády Karel Březina, Peltráma člen hospodářského výboru sněmovny Miroslav Kapoun, Císaře místopředseda ČSSD Petr Lachnit, a Grulicha místopředseda sněmovny a předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross.

Prezident požádal premiéra o návrh na odvolání ministra Bašty

Prezident Václav Havel požádal v pátek premiéra Miloše Zemana, aby mu podal návrh na odvolání ministra bez portfeje Jaroslava Bašty. ČTK to řekl mluvčí prezidentovy kanceláře Martin Krafl. Havel tak reagoval na Zemanův dopis, v němž ho předseda vlády informoval, že se chystá vyměnit ministra bez portfeje, ale nepožádal o Baštovo odvolání. Premiér také nepodal návrh na jmenování nového člena vlády. Prezident premiérovi odpověděl, že než se sejde s designovaným ministrem, musí nejprve odvolat ministra současného.

Poslanecká sněmovna ukončila třítýdenní jednací maratón

Poslanecká sněmovna ukončila v pátek po třech týdnech jednání svoji schůzi, mezi jejíž klíčové body patřilo přijetí letošního státního rozpočtu a série šesti zákonů, které umožní volbu členů krajských zastupitelstev a vymezení kompetencí těchto nových orgánů. V minulém a v tomto týdnu absolvovala sněmovna současně i mimořádnou schůzi, při níž schválila zákon o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru.

Hlavním bodem posledního dne sněmovní schůze bylo odvolání členů Rady veřejnoprávní České televize (ČT). Sněmovna k tomuto kroku přistoupila po dlouhodobé kritice, které televizi vystavili politici, některé profesní organizace a pracovníci ČT. Část poslanců navíc tvrdila, že sněmovna radu odvolala poté, co sami její členové neodstoupili. Odvolání členů rady nebude mít na fungování ČT vliv. Volba nové rady se očekává na příští sněmovní schůzi, která by měla začít v prvním dubnovém týdnu.

Česká republika bude mít zastupitelský úřad v Palestině

Česká republika otevře v nejbližších měsících svůj zastupitelský úřad v palestinském městě Ramalláh. Na pátečním setkání na Pražském hradě o tom hovořil český prezident Václav Havel s palestinským ministrem pro plánování a mezinárodní spolupráci Nabílem Šásem. Šás po setkání s ministrem zahraničí Janem Kavanem ocenil český podíl na obnově a rozvoji palestinských území v rámci mezinárodní pomoci. Vyzdvihl také roli ČR v mírovém procesu na Blízkém východě a navrhl vytvoření obchodní rady, která by měla pomoci rozvoji dvoustranných vzájemně výhodných obchodně-ekonomických vztahů. Palestinský ministr, který byl léta vyjednavačem za Organizaci pro osvobození Palestiny s Izraelem, informoval prezidenta Havla o nejnovějším vývoji v izraelsko-palestinských rozhovorech, řekl ČTK po schůzce mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl.

Diplomaté věznění v 50. letech byli povýšeni na velvyslance

Čestnou hodnost velvyslance udělil v pátek ministr zahraničí Jan Kavan v Černínském paláci skupině diplomatických pracovníků, kteří byli v 50. letech z politických důvodů vězněni. Perzekvovaní diplomaté se čestného uznání dočkali v den 52. výročí úmrtí ministra zahraničí Jana Masaryka. Čestnou hodnost velvyslance Kavan udělil Oldřichu Albrechtovi, Janu Bydžovskému, Františku Fryčovi, Eduardu Goldstückerovi, Karlu Krausovi, Josefu Palivcovi, Antonínu Sumovi a Václavu Vaškovi. Většině bylo ocenění předáno in memoriam. Z rukou ministra Kavana si je tak převzali nejbližší příbuzní. Udělení čestné hodnosti velvyslance je symbolickým oceněním jejich přínosu československé zahraniční službě a kompenzací násilně přerušených profesních kariér. Ministerstvo nadále mapuje křivdy napáchané na svých pracovnících v letech po druhé světové válce a ministrovi budou předloženy další návrhy na udělení čestných hodností.

Václav Havel povýšil policejního prezidenta do hodnosti generálmajora

Zdůrazněním významu práce policie má být podle prezidenta Václava Havla páteční povýšení jejího prezidenta Jiřího Koláře do hodnosti generálmajora. "Generálská hodnost u policie je méně obvyklá než u armády a já bych byl rád, kdyby skutečnost, že v čele naší policie stojí generál, byla vnímána jako projev významu, který dává náš stát, vláda a jeho představitelé práci policie," uvedl prezident při slavnostním aktu na Pražském hradě. Prezident uvedl Koláře do vyšší hodnosti na návrh vlády.

V mnoha městech ČR vlály tibetské vlajky

Řadou akcí si v pátek v České republice připomněli ochránci lidských práv 41. výročí krvavě potlačeného protičínského povstání Tibeťanů. Na 83 radnicích měst a obcí a dalších budovách vlálo přes 100 tibetských vlajek a konaly se kulturní programy. V Praze a Hradci Králové se uskutečnily na podporu Tibetu manifestace, v Brně i happening jako nesouhlas s tím, že tamní radnice vlajku nevyvěsila. Za dodržování lidských práv Tibeťanů v komunistické Číně manifestovaly zhruba tři stovky převážně mladých lidí před čínským velvyslanectvím v Praze. Naopak pouze asi tři desítky lidí se sešly před radnicí v Hradci Králové. Pro slabou účast tam pořadatelé dokonce ustoupili od plánovaného pochodu městem.

Protičínské povstání Tibeťanů vypuklo 10. března 1959; bylo krvavě potlačeno, nejvyšší tibetský představitel - dalajláma odešel do exilu. Reformy maoismu od poloviny 60. let likvidovaly tradiční struktury a národní kulturu Tibetu: z více než 6259 buddhistických klášterů, chrámů a svatyní jich zůstalo třináct. Kvůli represím již zahynul údajně více než milión Tibeťanů.

Prohlášení o česko-německé spolupráci

Spolupráci v oblasti politiky práce a sociálních věcí v budoucnu zintenzívní české a německé ministerstvo práce a sociálních věcí. Šéfové těchto úřadů Vladimír Špidla a Walter Riester podepsali v pátek prohlášení o spolupráci. Ministři vytipovali témata, na které se zaměří při vypracování připravované resortní dohody. Půjde o realizaci evropské strategie zaměstnanosti, zaměstnávání zahraničních pracovníků, zaměstnanost, boj proti nelegálnímu zaměstnávání, podporu pomoci Evropského sociálního fondu, bezpečnost práce, pracovněprávní vztahy a sociální dialog. Ministerstva budou spolupracovat rovněž při aplikaci systémů sociálního zabezpečení, zvláště důchodového pojištění, nemocí z povolání a sociální pomoci, a při využívání dokumentů Evropské unie týkajících se rovných příležitostí pro muže a ženy.

Sudetští Němci v USA chtějí žalovat české pojišťovny

Sudetští Němci žijící ve Spojených státech nyní shromažďují informace, aby mohli pohnat před americké soudy nejprve české pojišťovny a poté možná banky za nenaplněná práva k pojistkám a účtům. ČTK v New Yorku to řekl zdejší zástupce Sudetoněmeckého krajanského sdružení Hubert Kostron. "Rozhodně máme zájem do toho jít," řekl Kostron, i když připustil, že do značné míry jsou na věci zainteresovaní také američtí právníci, kteří sbírají podklady pro hromadnou žalobu jednotlivých fyzických osob. Jména amerických právníků Kostron neuvedl.

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ) bude podporovat "morálně" i "argumenty", nikoli však finančně americké sudetoněmecké spolky, které v USA hodlají podat "hromadné žaloby" fyzických osob na české pojišťovny a banky, řekl ve Vídni předseda SLÖ Karsten Eder. Žaloby se prý budou týkat práv vůči pojistkám a kontům sudetských Němců, kteří po válce museli odejít ze svých domovů, ale nemohli si sebou vzít potřebné doklady; předseda SLÖ tvrdí, že v USA žije 2000 až 2500 sudetských Němců.

Smlouva mezi ČR a BAE Systems

Česká republika a britská zbrojní společnost BAE Systems, která spolu se švédským Saabem vyrábějí nadzvukové stíhačky Gripen, podepíší v úterý 14. března tzv. memorandum of understanding (smlouvu o smlouvě budoucí) na dodávky těchto letounů pro českou armádu. "Vláda ještě nerozhodla, že vůbec bude stíhačky kupovat, ...smlouva nikoho nezvýhodňuje," řekl ČTK mluvčí vlády Libor Rouček. Podpisu mají být přítomni premiér Miloš Zeman, ministři obrany Vladimír Vetchý, financí Pavel Mertlík a průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka však vyloučil, že by úterní podpis ujednání souvisel se zvažovaným nákupem nadzvukových letadel pro české armádní letectvo. Podle Řepky je nemyslitelné, aby ČR podepsala smlouvu týkající se nadzvukových letadel ve stejný den, kdy o případném nákupu teprve bude jednat Bezpečnostní rada státu.

Pomalý růst průmyslové výroby zklamáním, ale produktivita roste

Tempo růstu průmyslové výroby zůstalo v lednu hluboko za očekáváním, což naznačuje, že průmysl má ke konjunktuře stále daleko. Zklamání z pouze mírného růstu průmyslové výroby částečně kompenzují vysoké průmyslové tržby a předstih produktivity práce před růstem reálných mezd. Vyplývá to z odpovědí analytiků pro ČTK. Průmyslová produkce v lednu meziročně stoupla o 3,9 procenta (očekávání trhu bylo 7,6 procenta), zatímco loni v prosinci se zvýšila o 7,5 procenta. Průmyslové tržby přitom vzrostly o 8,2 procenta. Zklamání přinesl podle Pavla Sobíška z Bank Austria Creditanstalt zejména dříve nejdynamičtěji se rozvíjející zpracovatelský průmysl. Pokles jde v největší míře na vrub propadu v potravinářském průmyslu, který souvisí patrně s výprodejem zásob z konce loňského roku, dodal Sobíšek.

Vítkovice, Nová huť a TŽ podepsaly smlouvu o spolupráci

Smlouvu o spolupráci podepsaly v pátek akciové společnosti Vítkovice, Nová huť a Třinecké železárny, které již dříve usilovaly o vytvoření takzvaného hutního konsorcia. Podpisu smlouvy se zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. O dohodě po jejím podepsání informovali ČTK ministr Grégr a ředitelé jednotlivých firem. Obsahem dohody by podle jejich vyjádření měla být spolupráce v restrukturalizaci hutního průmyslu.Rozhodujícím vlastníkem Nové huti a Vítkovic je stát. Třinecké železárny ovládá soukromá a.s. Moravia Steel.

Ostravsko je nejpostiženějším regionem v České republice

Severní Morava je podle odborářů vzhledem ke kumulaci problémů nejpostiženějším regionem v ČR. Vyplynulo to z pátečního jednání čtvrtého sjezdu Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu. Do Ostravy se na něj sjelo kolem 500 delegátů z celé ČR. Region se podle nich nepotýká pouze s útlumem těžby uhlí, jako například severní Čechy, ale zápolí také s problémy v hutnictví. Míra nezaměstnanosti v Ostravském kraji již výrazně převyšuje celorepublikový průměr. Zatímco v ČR dosáhla nezaměstnanost koncem února 9,7 procenta, na Ostravsku vzrostla její míra na 15,6 procenta. Kvůli finančním potížím velkých průmyslových podniků však hrozí propouštění dalším stovkám zaměstnanců.

Vicepremiér Špidla: Dodávky pro elektrárnu Búšehr odmítly i Ukrajina a Čína

Rozhodnutí Poslanecké sněmovny o zákazu dodávek pro íránskou elektrárnu Búšehr bylo motivováno národním zájmem, a stát má proto povinnost pomoci podniku překonat těžké období po zrušení zakázky. Zaměstnancům podniku ZVVZ Milevsko, který měl pro Búšehr dodat vzduchotechniku, to v pátek řekl vicepremiér Vladimír Špidla, který do podniku přijel na pozvání odborů. Zdůraznil, že dodávku odmítlo více zemí. "Všechny státy, včetně Číny a Ukrajiny, postupně odmítly dodávky pro tuto elektrárnu, takže bychom byli společně s Ruskou federací jedinými státy, které se podílely na tomto projektu," uvedl Špidla.

Ministr Grulich informoval poslance o povodňové situace v ČR

Současná povodňová situace v České republice si zatím vyžádala asi dvě oběti. V mimořádném vystoupení před Poslaneckou sněmovnou o tom dnes informoval ministr vnitra Václav Grulich. Povodňová situace nyní podle něj vypadá "spíše uklidňujícím způsobem než nějakým dramatickým nárůstem". Uvedl, že přestalo pršet, poněkud se snížila teplota a průtoky vody v některých místech buď stagnují, nebo se zmenšují. Za nejhorší označil situaci na tocích v povodí Labe v severních a severozápadních Čechách, kde na některých úsecích toků zaznamenali v noci na pátek až stoleté průtoky vody. Proto byla podle Grulicha přijata zvláštní opatření včetně evakuace lidí z některých obcí.

Pianista Viklický nadchl americké publikum směsí jazzu, folku a klasiky

Směsí jazzu, moravského folku a klasické hudby nadchl ve čtvrtek večer český pianista Emil Viklický americké návštěvníky, kteří se shromáždili na jeho koncertu na českém velvyslanectví ve Washingtonu. Koncert se konal k úternímu 150.výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Viklického doprovázela skupina Al Lib Moravia. Zpěvem a hrou na cimbál vynikla Zuzana Lapčíková a kombinace cimbálu a jazzu podle očitých svědků fascinovala obecenstvo natolik, že si vyžádalo ve stoje několik přídavků. Se stejným druhem hudby sklidil Viklický se skupinou úspěch v roce 1996 při turné v Mexiku a ve Spojených státech.

Fotografie pomohou zmrzačeným dětem v Sieře Leone

Dvanáct barevných velkoformátových fotografií zmrzačených dětí, které dokumentují následky války a masakrů v západoafrické Sieře Leone, vystavuje ve stanu v horní části Václavského náměstí v Praze fotograf časopisu Reflex Jan Šibík. Expozici s názvem "Podejte ruce dětem ze Sierry Leone" a humanitární akci, jejíž výtěžek poputuje do dvou konkrétních táborů v africké zemi, zahájila v pátek spolu s autorem místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková. "Vím, že peníze z výstavy dětem ruce a nohy nevrátí, ale alespoň pomohou, aby se k nim dostala učebnice nebo nějaká hračka," podotkl Šibík. Povstalci z Jednotné revoluční fronty (RUF), která se chopila zbraní v roce 1991, totiž neváhají dětem useknout končetiny mačetou, řekl ČTK. Výstava, kterou pořádá časopis Reflex, Ringier ČR a Český výbor pro UNICEF, potrvá do 24. března.

Ze sportu:

Fotbalisté Teplic porazili v páteční předehrávce 20. kola první fotbalové ligy České Budějovice 3:0 a posunuli se z osmého na páté místo. Jihočechům patří v tabulce šesté místo se ziskem stejného počtu bodů.

Výsledky 51. kola extraligy ledního hokeje: České Budějovice - Zlín 4:4, Vítkovice - Litvínov 2:2, Slavia Praha - Sparta Praha 1:1, Havířov - Kladno 1:1, Vsetín - Karlovy Vary 4:3 a Znojmo - Plzeň 0:1. Zápas Pardubice - Třinec se hraje v sobotu. V tabulce vede Sparta před Zlínem a Vsetínem. Havířov a Kladno si vzájemnou remizou zajistily účast v příštím ročníku nejvyšší soutěže. Poslední Vítkovice budou hrát v baráži s vítězem první ligy.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Na hřebenech hor srážky smíšené nebo sněhové. Teploty plus 7 až plus 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.