Zprávy sobota, 11. dubna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

Nyní podrobněji

Odborová centrála podpoří nátlakové akce odborových svazů rozpočtové a příspěvkové sféry

Odborové svazy rozpočtové a příspěvkové sféry, s nimiž premiér Josef Tošovský odmítl jednat kvůli úterní demonstraci finančních úředníků, zvažují možnost vynutit si jednání celostátní nátlakovou akcí. Odborová centrála nátlakové akce těchto odborových svazů podpoří. Po pátečním jednání předsednictva to potvrdil předseda Českomoravské komory odborových svazů Richard Falbr. Řekl také, že požádá Tošovského, aby přehodnotil své rozhodnutí nejednat s představiteli odborových svazů zastupujících zaměstnance příspěvkových a rozpočtových organizací.

Tošovský, který se měl s odboráři setkat ve čtvrtek, odvolal schůzku s vysvětlením, že vláda nechce s odbory jednat pod tlakem demonstrací a protestů.

Špidla: Tošovský porušil postupem vůči odborům prohlášení vlády

Místopředseda ČSSD Vladimír Špidla označil rozhodnutí premiéra Josefa Tošovskéhozrušit jednání s odbory státních zaměstnanců za hrubé porušení vládního prohlášení. Tošovský se odmítl setkat se zástupci odborových svazů státních zaměstnanců, protože jedna z odborových organizací uspořádala před Úřadem vlády v Praze demonstraci za zvýšení platů. To podle Tošovského vytvářelo na vládu nátlak. Špidla k tomu uvedl, že demonstrace byla pro Tošovského jen záminkou k odvolání schůzky, která byla plánována už dlouho předtím.

Vedení ODS vyzvalo regiony ke spolupráci s ODA a DEU

Grémium ODS vyzvalo v pátek své regionální organizace, aby iniciovaly jednání s ODA a DEU o možnosti umístění těchto stran na kandidátkách ODS pro červnové volby do Poslanecké sněmovny. Na tiskové konferenci to oznámil předseda strany Václav Klaus. Spolupráce ODS, ODA a DEU by se měla týkat i senátních a komunálních voleb.

ODA i DEU vědomy si svých malých šancí uspět ve volbách samostatně usilují o předvolební spolupráci s ODS již delší dobu. Předsedové obou stran Daniel Kroupa a Ratibor Majzlík shodně prohlásili, že ODS je jím programově nejbližší stranou. Společně by tak chtěli zabránit ztrátě hlasů pravicových voličů ve volbách. Pokud se jim nepodaří dostat se na kandidátku ODS, uvažují zástupci DEU a ODA o vytvoření společné kandidátky. Ke vstupu do parlamentu by jim pak stačilo pět procent hlasů a ne sedm, jak by to bylo nutné v případě koalice.

ODS: Hospodářský program ČSSD je pravým opakem naší politiky

Za snahu o maximální zásah státu do ekonomiky a pravý opak politiky ODS označili předseda strany Václav Klaus a místopředseda Miroslav Beneš hospodářský program ČSSD. Sociální demokraté ve čtvrtek oznámili, že hlavní prioritou jejich hospodářského programu je oživení ekonomického růstu, který by měl po stabilizační fázi dosáhnout šesti až osmi procent ročně. Oživení ekonomického růstu přitom hodlají dosáhnout i za cenu omezení snižování inflace.

ODS rozčarována tolerancí Rumla k případné vládě ČSSD a KDU-ČSL

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus v pátek tlumočil rozčarování ODS nad úmyslem předsedy Unie svobody Jana Rumla tolerovat případnou vládu koalice ČSSD a KDU-ČSL. "Chápeme jeho slova jako jeho rezignaci na zabránění vítězství levice v těchto volbách a chápeme je také jako potvrzení hlubokých rozdílů v politických postojích mezi ODS a Unií svobody," řekl Klaus na tiskové konferenci. Poznamenal, že těchto rozdílů si byla ODS vědoma dávno. Soudí, že po čtvrtečním prohlášení Rumla si jich je možná vědomo i více lidí.

Valorizace důchodů bude zřejmě nižší, než se očekávalo

Valorizace důchodů bude v důsledku zbrzdění inflace pravděpodobně nižší, než se očekávalo. Ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák (US) na dnešní tiskové konferenci řekl, že na příštím zasedání vlády nepředloží původně zamýšlené osmiprocentní zvýšení důchodů, ale navrhne pouze zvýšení o 7,9 procenta. Podle této varianty by důchodci měli dostat přidáno v průměru 410 korun, zatímco původní návrh ministerstva počítal se zvýšením o 415 korun. Oproti návrhu ministerstva práce a sociálních věcí bude na vládě ministr financí Ivan Pilip (US) prosazovat valorizování důchodů jen o sedm a čtvrt procenta, což by státní rozpočet přišlo na pět a čtvrt miliardy korun. Varianta navrhovaná jeho stranickým kolegou Volákem by stát zatížila částkou šest miliard korun. Definitivní rozhodnutí by ve vládě mělo padnout už příští týden. "Domnívám se, že maximální ústupová varianta pro náš úřad, co se týká výše důchodů a jejich valorizace, je 7,3 procenta, což představuje zhruba 380 korun. Při této hranici jsme schopni ještě udržet diferenciaci mezi takzvanými staro - a mladodůchodci a stahovat diferenci, která mezi nimi je," doplnil ministr práce a sociálních věcí.

Důchodci: Navrhovaná valorizace důchodů je nedostatečná

Strana Důchodci za životní jistoty (DŽJ) považuje připravovanou valorizaci důchodů za nedostatečnou. Podle stranických odhadů vývoje inflace by měly být důchody zvýšeny o 12 procent. Na dotaz ČTK to řekl místopředseda strany Miloš Švach. Žádali jsme valorizaci už v únoru, kdy překročila inflace pět procent," konstatoval místopředseda DŽJ, strany, která má podle některých průzkumů veřejného mínění naději dostat se v červnových volbách do Poslanecké sněmovny. Připomněl, že diskusi kabinetu o výši valorizace důchodů strana považuje za obvyklý předvolební trik pravicové vlády, která ve středu posunula rozhodnutí, o kolik se od 1.července vzhledem k inflaci zvýší důchody. "Po valorizaci, která bude od července, by měla ve velmi krátkém období následovat valorizace další," dodal Švach. Strana DŽJ podle něj vyjadřuje nespokojenost s tím, že vláda podle jejího názoru přenáší na bedra sociálně nejslabších skupin občanů vlastní chyby v hospodářské politice.

Odbory nepřipravují v souvislosti s valorizací důchodů protesty

Českomoravská komora odborových svazů (ČMKOS) nepřipravuje v souvislosti s vládním projednáváním valorizace důchodů žádné protestní akce, ačkoli považuje současnou finanční situaci důchodců za velmi špatnou. Na dotaz ČTK to řekl vedoucí sociálněekonomického oddělení ČMKOS Jiří Rusnok.

Pilip: Inventuru skrytých dluhů posoudí vláda do tří týdnů

Inventuru skrytých státních dluhů, jejichž výše byla vyčíslena ke konci roku 1997 předběžně na 170 miliard korun, posoudí vláda do dvou až tří týdnů, řekl v pátek ministr financí Ivan Pilip. Po poradě se členy vlády řekl v rozhovoru pro ČTK, že ministři se shodli na rychlém předložení analýzy celému kabinetu, aby se mohlo začít se stahováním dluhů do jedné instituce a připravovat jejich pokrytí. Tyto ztráty se skrývají v účtech státních institucí, jako jsou Konsolidační banka, Česká finanční a Česká inkasní, a plynou většinou z nedobytných pohledávek, které stát převzal od bank a podniků při transformaci ekonomiky.

Klaus vládní agendu o církevních restitucí zatím neotevřel

Předseda ODS Václav Klaus si ještě neprostudoval materiály týkající se restitucí církevního majetku, které projednala vláda Josefa Tošovského. Dokumenty mu jako odpověď na Klausovo obvinění vlády z tajného provádění církevních restitucí zaslal ve čtvrtek ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář (US). Klaus v úterý pro ČTK uvedl, že Tošovského vláda v tichosti, aniž by kohokoli informovala, provádí sporné církevní restituce. Nynější vláda nemá mandát k jakýmkoli nevratným krokům, podotkl k vládnímu rozhodnutí přesunout 33 položek určených k církevní restituci ze skupiny "sporné" do "nesporné". Mlynář společně s místopředsedou vlády Josefem Luxem (KDU-ČSL) tvrzení expremiéra jednoznačně odmítl již ve středu. Mlynář označil Klausův výrok za nepravdu a nedostatek informací, Lux za předvolební populismus.

Špidla (ČSSD) kritizoval vládu za navracení církevního majetku

Místopředseda ČSSD Vladimír Špidla ostře kritizoval vládu Josefa Tošovského za navracení církevního majetku. Podle Špidly tím chce Tošovský postavit povolební kabinet před nezvratnou skutečnost. "Není jediný důvod, proč se musejí tyto církevní majetky vydávat v tuto dobu kromě toho jediného, že chcete vytvořit hotová fakta," řekl v pátek Špidla na tiskové konferenci své strany v pražském Lidovém domě. Všeobecně se očekává, že po volbách bude mít ve výkonné moci silnější slovo sociální demokracie, která je zásadním odpůrcem navracení církevního majetku.

Prakanová předloží novelu zákona o soudech a soudcích

K vyřešení nedostatku soudců by měla přispět také novela zákona o soudech a soudcích, kterou bude v krátké době předkládat ministryně Vlasta Parkanová do vlády. Novela by totiž podle vyjádření ministryně Parkanové na tiskové konferenci měla mimo jiné obsahovat institut tzv."létajících soudců". Šlo by o mladé začínající soudce, kteří by první tři roky nevykonávali svoji praxi na jednom místě, ale byli by posíláni na ty soudy, kde je nedostatek pracovníků. Ministryně novinářům řekla, že k vyřešení problému nedostatku soudců by měla přispět také skutečnost, že zájemci o soudcovskou profesi si již nebudou moci vybírat, ve kterém okrese by chtějí pracovat, ale budou přidělováni k soudům podle potřeb justice.

Strany mohou podávat kandidátky od pátku, zatím tak ale nečiní

Politické strany a koalice, které se chtějí zúčastnit červnových voleb, sice mohou již od pátku odevzdávat své kandidátní listiny, zatím - do pátečního večera - však této možnosti nevyužily. ČTK to potvrdili zapisovatelé krajských volebních komisí. Právě jim mohou strany své kandidátky až do 10.května odevzdávat. "Já si myslím, že ještě 14 dní to nehrozí. Jak je 'dobrým zvykem', tak to každý dává na poslední chvíli," řekl zapisovatel západočeské volební komise Karel Lukeš, který soudí, že největší "nával" v podávání kandidátek nastane zhruba počátkem května.

Vnitro nemá informace o novém exodu Romů z ČR do Británie

Ministerstvo vnitra nemá žádné konkrétní informace o novém exodu Romů z ČR. V reakci na čtvrteční prohlášení britského ministra vnitra Jacka Strowa to v pátek ČTK řekla mluvčí českého ministra vnitra Dagmar Raupachová. Straw ve čtvrtek oznámil, že získal zprávy o novém exodu českých a slovenských Romů, a varoval, že pokud chtějí v Británii získat azyl, nebudou vítáni. Žádné mimořádné jednání s českým ministerstvem zahraničí londýnská vláda v souvislosti se zmíněným prohlášením neiniciovala, uvedli v pátek na dotaz ČTK v tiskovém odboru ministerstva. Na druhou stranu dodali, že ministerstvo je s britskými úřady kvůli migrační otázce v permanentním styku. České ministerstvo vnitra podle Raupachové doufá, že další exodus Romů z ČR nenastane. "Vyzýváme romské spoluobčany, aby od případných úmyslů odejít z ČR do Velké Británie upustili," uvedla.

ÚDV: Spáchání genocidy na Romech se dosud nepodařilo prokázat

Úřadu pro vyšetřování zločinů komunismu se dosud nepodařilo prokázat, že na Romech umístěných za druhé světové války v koncentračním táboře v Letech na Písecku byla páchána genocida. Podnět, který úřad obdržel minulý rok, označuje za podezřelého ze spáchání genocidy jednoho z dosud žijících letských protektorátních dozorců. Výsledky šetření by stačily pro obvinění podezřelého z jiných trestných činů, například trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, tyto trestné činy jsou však již promlčeny. Pro obvinění z genocidia, pro které neplatí promlčecí lhůta, by bylo třeba letskému dozorci dokázat, že se násilí vůči Romům internovaným v Letech dopouštěl s úmyslem přispět k vyhlazení romského etnika.

Hvížďala: Praha zažije o víkendu turistickou zatěžkávací zkoušku

Hlavní město podle radního Michaela Hvížďaly zažije o velikonočním víkendu první zatěžkávací zkoušku na novou turistickou sezónu. Většina pražských hotelů je obsazena, sdělil Hvížďala ČTK. Pro Pražany i návštěvníky metropole jsou připraveny velikonoční trhy, koncerty, otevřena je Matějská pouť, v provozu budou již všechny historické památkové objekty a střediska Pražské informační služby.

Ze sportu

Hokejisté Vsetína vložili druhý kamínek do mozaiky na cestě za čtvrtým titulem. Ve druhém souboji finálové série proti Třinci přehráli svého soupeře 4:1 a k obhajobě prvenství z posledních tří ročníků jim chybí již jen jedno vítězství. Třetí zápase se hraje v pondělí v Třinci. (Ve čtvrtek vyhrál Vsetín nad Třincem 5:1)

Ani páteční vítězství 2:1 ve Vítkovicích nepomohlo Spartě ke třetímu místu v hokejové extralize. Bronz si zajistili již v prvním utkání Moravané, kteří ve středu v Praze deklasovali Spartu 9:4 a skončili třetí díky lepšímu skóre.

V předehrávaném utkání 23. kola první fotbalové ligy remizovaly České Budějovice s Duklou 0:0 a znovu si zkomplikovaly boj o záchranu v nejvyšší soutěži.

V pražském hotelu Forum bylo rozlosováno čtvrtfinále fotbalového Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Brno se střetne s Ostravou, druholigový Most se utká s Jabloncem, Drnovice změří síly s Duklou a Slavia přivítá Plzeň.

A na závěr zpráv informace o počasí na území ČR

V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky. Denní teploty se budou pohybovat kolem 17-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.