Zprávy sobota, 11. září 1999

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Evelina Himalová. Nejprve přehled hlavních zpráv...

A nyní zprávy podrobně:

Premiér Zeman navštívil Polsko

Premiér Miloš Zeman v pátek navštívil Polsko, kde jednal se svým protějškem Jerzy Buzkem. Hlavním obsahem rozhovorů ve Walbrzychu byly společné investice v dopravě, které by vyřešily kritickou situaci v oblasti česko-polských hranic. Dalším tématem setkání byly možnosti využití produkce zbrojního průmyslu obou zemí, společný postup při začleňování do evropských struktur a perspektivy spolupráce v rámci visegrádské čtyřky.

Prezident Havel se seznámil se sociální politikou státu

Vláda je přesvědčena, že nelze snižovat celkový objem nákladů na sociální ochranu občanů. Případné snižování těchto nákladů by podle ní navíc nebylo sociálně odpovědné. O tomto názoru vlády i o jejích základních přístupech k sociální politice informoval prezidenta republiky Václava Havla vicepremiér a ministr práce a sociálních věci Vladimír Špidla. Ministr po schůzce na Pražském hradě novinářům řekl, že s prezidentem hovořil o rozsahu nákladů na sociální ochranů občanů. Celkový rozsah těchto nákladů v České republice tvoří 20,7 procenta hrubého domácího produktu. V Evropě má nižší podíl pouze Irsko. Špidla se však domnívá, že není třeba tyto náklady radikálně zvyšovat.

Špidla informoval prezidenta také o tom, že v posledních zhruba osmi měsících stoupá počet volných pracovních míst, i když nikoli rozhodujícím způsobem. Proti minimu je nyní vyšší o 5000 až 6000 míst. "Nezaměstnanost jako taková je zlem. Ačkoli společnost je schopná absorbovat určitou míru nezaměstnanosti, individuálně se lidé dostávají do tragických sociálních a existenciálních situací," řekl Špidla. Podle mluvčího prezidenta Ladislava Špačka jednal Havel s ministrem také o oddělení důchodového systému od státního rozpočtu a o možnosti reformy důchodového systému.

Většina ředitelů nesouhlasí s redukcí školských úřadů

Většina ředitelů škol a školských úřadů v České republice nesouhlasí se změnami, které navrhuje ministerstvo školství, někteří však redukci školských úřadů vítají. Ministr školství Eduard Zeman chce z nynějších 86 školských úřadů zachovat pouze 14, a to v sídelních městech budoucích krajů; počet zaměstnanců těchto úřadů chce snížit o 300. Redukci školských úřadů a jejich zaměstnanců by měl přinést nový školský zákon, jehož věcný záměr vláda schválila 1.září. Do června příštího roku pak ministerstvo školství hodlá kabinetu připravit paragrafované znění zákona.

Ministr David chce koncentrovat zdravotnictví v regionech

Základem regionálního zdravotního systému by měly být podle ministra zdravotnictví Ivana Davida okresní nemocnice se spádovou oblastí pro minimálně 100.000 až 150.000 obyvatel, v některých případech až 200.000 obyvatel. Ministr v pátek novinářům řekl, že menší regionální zdravotnická zařízení by měla být vybavena interními odděleními, jednotkou intenzívní péče na elementární úrovni s laboratorním zázemím, léčebnou dlouhodobě nemocných a rehabilitací. O koncepci regionální zdravotní péče hovořil v pátek ministr David s vedením litoměřické nemocnice. Po jednání prohlásil, že moderní litoměřická nemocnice splňuje podmínky, aby se stala přirozeným centrem zdravotní péče v okrese. Dodal, že dobrá úroveň nemocnice se prokázala i při rychlém zásahu při nedávné srážce dvou autobusů u Lovosic na Litoměřicku, kdy se litoměřičtí lékaři dokázali v krátké době postarat o 25 zraněných.

Soukromá nemocnice v Bruntálu se chce obrátit na haagský tribunál

Vedení soukromé nemocnice v Bruntálu se rozhodlo obrátit na Mezinárodní soudní dvůr v nizozemském Haagu, neboť prý v republice vyčerpalo všechny možnosti, jak se domoci Ústavou daného práva na svobodné podnikání.Výběrová komise ministerstva zdravotnictví totiž přiřkla tomuto zařízení jen zlomek stávajících lůžek na odděleních akutní péče, což by však podle vedení nemocnice znamenalo její likvidaci. Mluvčí nemocnice Karel Soukup pro ČTK řekl, že vedení nemocnice se chce obrátit na haagský tribunál, jelikož neuspělo se stížností u Ústavního soudu proti výběrovým řízením provedeným ministerstvem zdravotnictví.

Kühnl: Úvahy o vzniku nového politického subjektu jsou neaktuální

Úvahy o vzniku nového politického subjektu, který by nahradil strany čtyřkoalice jsou podle místopředsedy Unie svobody Karla Kühnla neaktuání. Unionisté jsou přesvědčeni, že budoucnost čtyřkoalice spočívá v co nejužší spolupráci mezi jednotlivými stranami. Čtyřkoalici vedle unie tvoří ještě ODA, DEU a KDU-ČSL. Také předseda lidovců Jan Kasal uvedl, že ze čtyřkoalice nemůže vzniknout nový politický subjekt. S návrhem na integraci členů čtyřkoalice do nového politického subjektu s názvem Unie pro Evropu přišla ODA. "Já sám nepatřím k těm, kdo by dlouholetou historii KDU-ČSL chtěli skončit vytvořením nového subjektu, který by se jinak jmenoval a asi by měl i jiné zaměření," dodal Kasal.

Lachnit: Sociální demokraté nejsou povinni podporovat veškeré změny Ústavy

ČSSD není podle svého místopředsedy Petra Lachnita povinna podporovat veškeré změny Ústavy ČR, které navrhne ODS. Lachnit to řekl v pátek na tiskové konferenci s tím, že ČSSR nicméně se zásadními změnami souhlasí. Návrhy změn Ústavy, které vypracovala společná komise ODS a ČSSD, se bude v sobotu zabývat předsednictvi ČSSD. "Dokonce jsem v tomto smyslu zachytil i poslední vyjádření pana prezidenta Havla, který také řekl, že ne všechny změny Ústavy, které jsou navrhovány, jsou špatné, " řekl Lachnit.

ODS a ČSSD nemívají na schůzích Senátu ústavní většinu

Nepříliš často měly ODS a ČSSD od loňského prosince na schůzích Senátu ústavní většinu, která by byla nutná pro prosazení jimi plánovaných změn v Ústavě. Nezbytnou ústavní většinu tří pětin z právě přítomných senátorů měly ODS a ČSSD v druhém volebním období zatím jen během pěti z celkem 17 dní schůzí, a to kvůli absenci svých senátorů. Vyplývá to z prezenčních listin senátorů, které má ČTK k dispozici. Horní komora parlamentu však ve druhém volebním období zatím o žádné ústavní předloze nejednala.

Šenkýř požaduje nový zákon o platech soudců a ústavních činitelů

Předseda senátního klubu KDU-ČSL Jiří Šenkýř se domnívá, že problém vyplácení 14. platu ústavním činitelům je třeba řešit novou konstrukcí celého zákona o platech ústavních činitelů, a ne vládním návrhem na letošní zrušení platů. "Již na jaře žádal Senát vládu, aby připravila naprosto nový zákon o platech soudců a ústavních činitelů, a vláda neudělala nic," řekl Šenkýř ČTK. Senátoři podle něj sice zřejmě schválí vládní záměr o zrušení vyplácení 14.platu, rozhodně se však budou dotazovat na to, proč vláda na jejich žádost o nový zákon nereagovala. "Vláda je nepostižitelná a je jí v podstatě jedno, k čemu ji Senát nebo Poslanecká sněmovna vyzve, " zdůraznil senátor.

Útvar rozvoje hl.m.Prahy zřejmě porušil zákon

Porušení zákona se podle koalice SOS Praha dopustil Útvar rozvoje hl.m. Prahy společně s dalšími orgány stítní správy, když zamítl velkou část připomínek občanů a sdružení k návrhu územního plánu. ČTK to sdělil mluvčí koalice Petr Štěpánek, který tvrdí, že podle stavebního zákona měly být všechny připomínky předloženy k hlasování zastupitelům. Územní plán schválilo pražské zastupitelstvo ve čtvrtek. Po trestních oznámeních na vedoucí činitele odpovědných úřadů a stížnosti na způsob projednávání plánu ministerstvu pro místní rozvoj, které SOS Praha podala v minulých dnech, hodlá kvůli neprojednaným připomínkám podat další stížnosti.

Magistrát přispěje na obnovu Pražské památkové rezervace

Pražský magistrát poskytne ještě letos 31,5 miliónu korun na opravy domů, které stojí na území Pražské památkové rezervace. Peníze dostane 17 zájemců v rámci akce Praha - Evropské město kultury 2000. Rozhodli o tom ve čtvrtek pražští zastupitelé. Příspěvky jsou určeny především k opravě domů na Královské cestě a v jejím okolí. Zájemci doručili na magistrát 30 žádostí, z toho tři nesplňovaly podmínky grantového řízení. Celková částka, o kterou účastníci řízení žádali, dosáhla 163 miliónů korun. Nejvíce peněz, a to pět miliónů korun, dostane na rekonstrukcu majitel jednoho domu v Karlově ulici. Ten vyčíslil celkové náklady na jeho opravu na 88 miliónů korun.

Město Ústí nad Labem poskytlo Neštěmicím dotaci na stavbu plotu

Dotaci ve výši 356.000 korun na dokončení keramického plotu v Matiční ulici uvolnila rada města Ústí nad Labem radnici ústecké městské části Neštěmice. Mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek v pátek Českému rozhlasu řekl, že neštěmická radnice neměla na výstavbu plotu peníze, protože ze svých prostředků financovala již stavbu dětského hřiště a chodníků. O stavbě plotu, hřiště i chodníků rozhodla neštěmická radnice v usnesení, jehož zrušením by se měla v říjnu na návrh vlády zabývat Poslanecká sněmovna.

Kudláček zřejmě za inzerát proti Klausovi obviněn nebude

Vydavatel Annonce Josef Kudláček, který prostřednictvím inzerátu nabízí za odstranění předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause pět miliónů korun, pravděpodobně nebude obviněn z trestného činu. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla mluvčí úřadu vyšetřování Soňa Jindráková. Policie v pátek vyslechla Kudláčka i redaktory Novy, kteří o jeho inzerátu natočili reportáž. "Dosud nashromážděný materiál však nenasvědčuje tomu, že by se pan Kudláček měl dopustit trestného činu," uvedla Jindráková. Podle ní rozhodne vyšetřovatel o dalším postupu příští týden. Kudláček tvrdí, že v inzerátu nabízí odměnu za odstranění Klause z politického života a v žádném případě nenabádá k jeho fyzické likvidaci. Takový dojem měla podle Kudláčka vyvolat reportáž televize Nova, při níž mu jeden z redaktorů anonymně volal a předstíral zájem o nabídku v inzerátu. Na autory reportáže chce podat trestní oznámení, protože údajně vytrhali jeho věty z kontextu.

Kudláček je přesvědčen, že se vydáním inzerátu trestného činu nedopustil. Kritizovat politiky je totiž podle něj "povinnost každého normálního a soudného člověka". Klaus podle Kudláčka zdiskreditoval tržní hospodářství a umožnil rozsáhlou hospodářskou kriminalitu, České republice stojí v cestě k civilizovanému světu.

ODS žádá, aby byly z Kudláčkova inzerátu vyvozeny důsledky

Občanská demokratická strana (ODS) vítá, že policie začala rychle vyšetřovat "bezprecedentní" Kudláčkův inzerát. Strana důrazně žádá, aby z případu byly vyvozeny patřičné právní důsledky. Oznámila to v pátek novinářům místopředsedkyně ODS Libuše Benešová.

Klaus ke Kudláčkově inzerátu poznamenal, "že to v normální zemi nemá vůbec místo, a že jsme se v jistém slova smyslu dostali do popředí světa bláznovstvím a mimořádností".

Zveřejnění inzerátu odsoudili prezident Václav Havel a premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman. Také členové Poslanecké sněmovny hodnotí Kudláčkovo počínání jako důkaz pokračujícího zhoršování politické kultury v České republice.

NKÚ dosud neobdržel podnět pro kontrolu na ministerstvu zahraničí

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zatím nedostal od vlády zadání pro kontrolu na ministerstvu zahraničí, řekla v pátek ČTK mluvčí úřadu Julie Šebelová. O provedení kontroly se minulý týden rozhodli NKÚ požádat ministr zahraničí Jan Kavan a premiér Miloš Zeman, kteří nařkli bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece, že uzavřel 60 smluv s mediálními agenturami. Ty měly bývalého ministra propagovat. Zieleniec nařčení odmítl a Zemana s Kavanem vyzval, aby svá slova dokázali.

Tabák zastavil výrobu v Novém Jičíně a propustí více než 320 lidí

Akciová společnost Tabák v pátek definitivně zastavila výrobu cigaret ve svém závodě v severomoravském Novém Jičíně. Výpověď tak čeká ná 330 z 370 zaměstnanců. Pro některé z nich už podnik nalezl nové uplatnění, ostatní budou muset očekávat velkorysé finanční vyrovnání, které může dosáhnout až 15ti násobku měsíčního platu. Vedení firmy odůvodnilo svůj krok poklesem exportu do zemí bývalého Sovětského svazu.

Audit nezjistil, že by KPN uplácela české politické strany

Dvě nezávislé auditorské furmy nenalezly žádné důkazy o tom, že by nizozemská telefonní společnost KPN (Koninglijke PTT Nederlans) poskytla českým politickým stranám úplatky v souvislosti se získáním balíku akcií firmy SPT Telecom. KPN to oznámila v krátkém komuniké, které obdržela ČTK.

Ze sportu:

Výsledky zápasů 1.kola hokejové extraligy: Vítkovice-Havířov 3:0, Třinec-Litvínov 5:2, Kladno-Znojmo 4:3, Pardubice-České Budějovice 5:1, Karlovy Vary-Plzeň 1:6, Slavia-Vsetín 4:2.

Fotbalisté Bohemians vyhráli v předehrávce 6.kola Gambrinus ligy 2:1 v Jablonci a v tabulce se s jedenácti body posunuli na druhé místo. Na čele tabulky je Slavia Praha.

Tři české lodě pojedou v neděli na mistrovství světa vodních slalomářů ve španělském Seu d'Urgell finále soutěže deblkanoistů. Mezi patnáctku postupujících se vešli Marek Jiras s Tomášem Máderem (2.), Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem (6.) a Jaroslav Pospíšil s Jaroslavem Pollertem (12.) . Jen těsně uniklo finále bratrům Šterclovým, kteří neuhájili ve druhé jízdě 14.pozici a klesli na první nepostupové místo

Svůj poslední duel v deváté kvalifikační skupině ME sehraje česká fotbalová jednadvacítka proti Belgii v pátek 8.října v Olomouci. Utkání s definitivní platností rozhodne o prvním místu ve skupině. Původně se zvažovalo, zda se poslední zápas nebude hrát v Teplicích, ale rozhodnutí padlo nakonec na Olomouc. Zřejmě i proto, že v tomto případě nemusí být dodrženo pravidlo UEFA, že zápasy áčka a jednadvacítky musejí být sehrány v maximální vzdálenosti sto kilometrů. A-tým totiž sehraje poslední utkání s Faerskými ostrovy v Praze.

Dvě desítky držitelů zlatých medailí ze světového šampionátu v Seville v čele s českou půlkařkou Ludmilou Formanovou a dvanáct světových rekordmanů, včetně oštěpáře Jana Železného, se představí v sobotním finále atletické Grand prix v Mnichově. V bavorské metropoli se bude rozdělovat celkem 3,388 miliónu dolarů a vedle Formanové a Železného bude české barvy hájit výškařka Zuzana Hlavoňová.

Předpověď počasí pro celou Českou republiku:

Polojasno až skoro jasno, teploty vystoupí na 26 - 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.