Zprávy sobota, 12. srpna 2000

Špidla chce oddělit důchodový systém od státního rozpočtu

Oddělení důchodového systému od státního rozpočtu a současné zachování průběžného systému financování důchodů patří mezi pilíře připravované reformy důchodového systému, se kterou v pátek novináře seznámil ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Koncepce reformy by podle něj měla odvrátit avizovaný kolaps důchodového systému, který podle současného ekonomického a demografického vývoje hrozí kolem roku 2020. Příslušné zákony chce ministr Poslanecké sněmovně předložit do konce letošního roku. Špidla zdůraznil, že nezbytným prvkem důchodové reformy bude udržení mezigenerační solidarity a prohloubení důvěry občanů v dobrovolné fondové formy penzijního zajištění. Jedině tak může totiž produktivní část obyvatelstva zajistit vyplácení přijatelných penzí pro očekávané velké množství důchodců. Stát chce podle něj v následujících letech rovněž podporovat fondy se státním příspěvkem a zavedení zaměstnaneckých penzijních fondů. Špidlův předpoklad úspěšné reformy důchodového systému vychází mimo jiné z odhadů, že v následujících 20 letech by se roční míra růstu hrubého domácího produktu (HDP) pohybovala kolem tří procent. Mzdy by totiž pak rostly zhruba o pět procent a ceny o 3,6 procenta ročně. Nezaměstnanost by podle této prognózy neměla v následujících 30 letech překročit hranici deseti procent. Špidla poznamenal, že uvedené ekonomické parametry, které se odvíjejí právě od poměrně reálně vyhodnoceného růstu HDP, jsou splnitelné. V roce 2020 by tak důchodce mohl podle tohoto odhadu pobírat zhruba 60 až 70 procent své předchozí mzdy. Ve vyspělé Evropě je přitom obvyklých 70 až 80 procent. "Důchodci pak nebudou muset změnit svůj životní standard," poznamenal. Ministr označil za nevhodné některé návrhy menších parlamentních stran přistoupit k povinnému spoření. Fond, kde by se podle něj v průběhu mnoha let nashromáždily obrovské finanční prostředky, by totiž nebyl snadno kontrolovatelný a mohl by být rozkraden.

Japonci investují na Plzeňsku

Japonská společnost Daiho investuje na plzeňské industriální zóně Borská pole 400 miliónů korun do výstavby nového závodu na výrobu plastových skříní pro televizory Panasonic. Prodej tříhektarového pozemku v ceně 400 korun za metr čtvereční schválila v těchto dnech rada města Plzně. Informoval o tom primátor Plzně Jiří Šneberger.

Severočeští a sasští policisté společně proti dětské prostituci

Severočeští a sasští policisté hodlají úzce spolupracovat při potírání dětské prostituce v příhraničních oblastech. Začátkem příštího týdne se v Ústí nad Labem sejdou kriminalisté obou zemí, kteří se zabývají mravnostními delikty, aby se domluvili na zlepšení vzájemné výměny informací. ČTK to řekl ředitel severočeské policie Jiří Vorálek. "Bavíme se s Němci zejména proto, že Německo informovalo ve svých sdělovacích prostředcích, že na jejich území se pohybuje nejméně 10.000 pedofilů, kteří k nám vyrážejí za 'zábavou'," vysvětlil Vorálek. Tito lidé se pak na území České republiky dopouštějí pohlavního zneužívání, doplnil. Plánovaná schůzka bude podle Vorálka sloužit nejen k tomu, aby si experti na odhalování mravnostní kriminality vyměnili své zkušenosti, ale zejména k tomu, aby si přesně domluvili, jakým způsobem se budou vzájemně informovat. Právě nedostatečná výměna informací představuje podle Vorálka "největší zádrhel" v boji s dětskou prostitucí v příhraničních oblastech. V polovině července si německý ministr vnitra Otto Schily v médiích stěžoval na nedostatečnou spolupráci českých úřadů při potírání dětské prostituce. "Celé skupiny, celé autobusové zájezdy" z Německa cestují za dětskou prostitucí přes hranice do České republiky, řekl Schily v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel. "Tato zločinnost je otřesná; temná čísla jsou neuvěřitelně vysoká," prohlásil. V rozhovoru dále uvedl, že vyjednávání s českou vládou o výměně informací jsou značně rozvláčná.

České ministerstvo vnitra na svých internetových stránkách začátkem srpna oznámilo, že dojednává smlouvu o spolupráci českých a německých policistů při ochraně státních hranic. Připravovaná dohoda počítá i s působením pracovníků policie a celní správy na území druhého státu. Měla by totiž umožnit českým a německým policistům nové formy spolupráce, jako například společné nasazování do pátracích akcí, zřizování společných služeben a hlídek na území obou států, společná vedení zásahů či účast pracovníků jednoho státu na zásazích na území druhého státu. Muži zákona by také měli mít možnost pokračovat v pronásledování podezřelých osob na území druhé země.

Přednosta OkÚ Rychnov se soudí s Ministersvem vnitra

Přednosta rychnovského okresního úřadu Petr Narwa se již několik měsíců soudí s ministerstvem vnitra, po němž požaduje finanční odškodnění v řádu několika desítek tisíc korun. "Žalobce se opírá o tvrzení, že v prosinci roku 1996 byl postižen infarktem, přičemž vyvolávajícím činitelem poškození na zdraví mělo být projednávání rozpočtu úřadu," řekl ČTK Jiří Hájek z tiskového odboru ministerstva. "K tomuto kroku mě vedlo přesvědčení, že můj zdravotní problém by měl být posuzován jako pracovní úraz," řekl Narwa novinářům s tím, že jeho názor potvrdil i soudní znalec.

Chlór ze Spolany poničil rostliny

K jednoznačnému závěru, že červencový únik chlóru ze Spolany Neratovice poškodil rostliny v přilehlé oblasti ve směru větru, především v katastru Tišic na Mělnicku, dospěla Státní rostlinolékařská správa (SRS). "Nejvíce byly chlórem poškozeny sazenice okrasných a lesních dřevin, dále také především listová zelenina a brambory," řekla ČTK Milena Látalová z mělnické pobočky SRS. Spolana zatím výsledek šetření rostlinolékařské správy neobdržela.

Ostravský primátor prý využívá tragédie k politické kampani

Ostravský primátor Evžen Tošenovský (ODS) využívá podle podnikatele Kamila Kolka havárie v obchodním domě Ostravica-Textilia ke své politické kampani. Reagoval tak na otevřený dopis, v němž jej primátor obvinil z pohrdání zákony. Právě tento přístup totiž podle šéfa ostravské radnice zavinil dubnové zřícení částí tří stropů v ostravském obchodním centru. "Váš dopis musím odmítnout jednak pro jeho dikci a konfrontační, až urážlivý tón, jednak jako dopis primátora města Ostravy," odpověděl Kolek na obvinění v listu, který má ČTK k dispozici.

Policie marně hledá pachatele ozbrojené loupeže z Plzně

Policie dosud bezvýsledně pátrá po pachatelích úterní ozbrojené loupeže v Plzni, při níž tři muži uloupili pracovníkovi bezpečnostní služby autosalónu Porsche tři milióny korun. "Vyslechli jsme řadu svědků, ale k pachatelům nás stopy zatím nedovedly," řekl ČTK mluvčí západočeské policie Jiří Soukup s tím, že pátrání bude trvat zřejmě delší dobu. Podle neoficiálních informací policie sice již zatkla jednoho muže, kterého v době loupeže zachytily v blízkosti místa činu na obrazovce průmyslové kamery, ale po výslechu ho propustila.

Policie zatkla majitele hotelu

Svitavští policisté zatkli začátkem týdne čtyřiačtyřicetiletého majitele tamního hotelu Městský dvůr, který koncem července poškodil neznámý pachatel dvěma výbuchy. Během minulého víkendu policisté zadrželi i sedmadvacetiletého syna majitele, oba jsou však stíháni kvůli majetkové trestné činnosti, která s výbuchy nesouvisí, řekl ČTK mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš. Hotel v historickém centru Svitav se stal v tomto roce terčem útoku neznámých pachatelů již čtyřikrát.

Porodní asistentky z Bulovky žalují primáře

Trestní oznámení za porušování zákoníku práce na primáře gynekologicko-porodnického oddělení Fakultní nemocnice Bulovka Jaroslava Blovského zvažují porodní asistentky tamního Centra aktivního porodu. ČTK to řekla zakladatelka centra Zuzana Štromerová. Blovský k tomu ČTK řekl, že pokud asistentky chtějí někoho žalovat kvůli porušení zákoníku práce, musejí žalovat zaměstnavatele, tedy nemocnici. Podle Štromerové primář porušuje zákoník práce, když přes četná upozornění neřeší to, že v centru není dost asistentek pro třísměnný provoz.

Konference o náboženské svobodě

Moderní liberální společnosti sice zdánlivě nastolily pluralitu náboženství a náboženskou svobodu, ve skutečnosti se ale snaží vytlačit církev z veřejného života a učinit z víry ryze soukromou věc, s níž je lépe nevystupovat na veřejnosti. Tyto teze v pátek na konferenci o náboženské svobodě a státní ideologii prezentovala odbornice na sociálně politickou etiku Jean Bethke Elshtainová z Chicagské univerzity. Elshtainová probírala filozofické a historické aspekty nastolené otázky.

V Praze bude brazilský karneval

Neobvyklá podívaná se naskytne v sobotu 19. srpna obyvatelům i návštěvníkům Prahy: Hlavní město bude totiž poprvé hostit pravý brazilský karneval. Pestrobarevný průvod s tančícími mulatkami, kterým bude hrát brazilská kapela, se vydá do ulic v centru v 16:00. Novinářům to v pátek řekl hlavní manažer pořádající cestovní kanceláře Afam International Dieudonné Mubenzen Mosek-Sek.

Ředitel zpravodajství ČT odchází z funkce

Ředitel zpravodajství České televize (ČT) Jiří Hodač v pátek požádal generálního ředitele veřejnoprávní televize Dušana Chmelíčka o uvolnění z funkce. ČTK to bez bližších podrobností řekl mluvčí ČT Jiří Tráva. Hodač, který byl v nově zřízené funkci od poloviny dubna, podle něj požádal Chmelíčka o schůzku. Ta se měla uskutečnit v pátek odpoledne, ale nedošlo k ní.

Optimistický průzkum veřejného mínění

O nezadržitelnosti vývoje České republiky k demokracii je přesvědčeno 40 procent občanů. Čtrnáct procent lidí si myslí, že situace se může pokojnou cestou zvrátit, riziko násilného zvratu přichází v úvahu podle šesti procent obyvatel. Z dnes zveřejněných výsledků červencového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že 21 procentům dotázaných není další vývoj jasný, 19 procent se nedokázalo k této otázce vyjádřit. Podíl těch, kteří pokládají vývoj k demokracii za nezadržitelný, se proti maximu ze září 1991 snížil o 11 procent.

Na Olomoucku stoupá hospodářská kriminalita

Až o 100 procent stoupla proti minulému roku na Olomoucku hospodářská kriminalita. Zatímco za první pololetí loňského roku policisté řešili 228 případů, letos se za stejné období museli zabývat již 597 případy. ČTK to řekl Michal Polách, vedoucí olomouckého policejního oddělení, které se zabývá hospodářskou kriminalitou. "Kriminalita vzrostla především v menších trestných činech. Nejčastěji řešíme například leasingové podvody. Lidé si například odeberou věci, zaplatí akontaci, ale splátky již neplatí a věc, která jim vlastně nepatří, obratem prodají," řekl Polách.

Do Bangladéše jdou další peníze pro postižené záplavami

Přes 120.000 korun uvolnilo občanské sdružení Adra z konta Adra Úl na pomoc záplavami sužovaných oblastí Bangladéše. "Letos jsme již poslali do zatopených míst Bangladéše, Venezuely a Mosambiku a čečenským uprchlíkům 394.890 korun," řekla ČTK zlínská pracovnice Adry Alena Rusová. V Bangladéši pracuje od roku 1998 "vyslanec" Adry stomatolog a misionář Milan Moskala. Ten inicioval dlouhodobý vzdělávací a potravinový projekt BangBaby na pomoc nejchudším bangladéšským dětem. Češi a Slováci finančně podporují vzdělávání 130 školáků a na potravinovou pomoc poskytli téměř 210.000 korun.

Pošta vydá známku k zasedání MMF

Česká pošta vydá koncem srpna příležitostnou poštovní známku k výročnímu zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Praze a dvě příležitostné známky k letošním olympijským hrám. ČTK o tom informovala Česká pošta. Autorem rytin všech tří známek, které pošta vydá 30. srpna, je Václav Fajt. Námětem známky k zasedání MMF v nominální hodnotě sedmi korun je kompozice listů národních stromů, symbolicky zastupujících měny některých členských států MMF. Autor výtvarného návrhu známky k olympiádě v Sydney Jiří Rathouský si jako námět zvolil stylizovaného kanoistu na pozadí české vlajky. K olympijským hrám se váže i známka, na níž je zobrazeno závodící dvojspřeží s vozatajem. Předlohou je motiv z amfory, pocházející z Atén z doby kolem roku 550 před naším letopočtem.

Folklór se představí ve Francii

Moravské točivé tance typické pro oblast Kyjovska, Uherskohradišťska, Uherskobrodska a Dolňácka předvede divákům ve Francii letos již podruhé Slovácký soubor Lúčka ze Svatobořic-Mistřína. Jeho 35 tanečníků, hudebníků a zpěváků se v pátek vydalo na desetidenní turné do Bretaně, informoval ČTK vedoucí souboru František Synek. "Francii jsme dobyli před třemi týdny, kdy jsme vystupovali na folklórním festivalu v městečku Aurillac. Jeho pořadatelé nás doporučili současným hostitelům," řekl před odjezdem souboru Synek. Soubor doprovází Slovácká muzika s primášem Ondřejem Neduchalem z Milotic na Hodonínsku.

ČSOB půjčí Českým drahám 900 milionů korun

Československá obchodní banka (ČSOB) poskytne Českým drahám státem garantovaný úvěr 900 miliónů korun na nákup kolejových vozidel a na opravy tratí. Banka zvítězila ve výběrovém řízení, které dráhy na poskytovatele půjčky vypsaly. ČTK to sdělil vedoucí tiskového oddělení ČD Petr Šťáhlavský.

Vybírá se firma, která postaví obchvat Chomutovat

Firmu, která získá zakázku na výstavbu části severozápadního silničního obchvatu Chomutova v hodnotě 260 miliónů korun, vybere investor zastoupený Ředitelstvím silnic a dálnic ČR do konce září. ČTK o tom informoval zástupce vládního zmocněnce pro realizaci globálního plánu revitalizace severozápadních Čech Roland Klimt. "Výběrové řízení na zhotovitele akce mělo být ukončeno ve čtvrtek. Komise však dodavatele nevybrala a rozhodla o doplnění zadávacích podmínek veřejné obchodní soutěže," uvedl Klimt. Stavba bude každopádně zahájena ještě v letošním roce, doplnil. Výstavba mostní kaskády v délce 660 metrů je součástí koncepčního řešení rozšíření silnice R 7 z Prahy přes Louny do Chomutova s pokračováním k hraničnímu přechodu v Hoře Svatého Šebestiána na Chomutovsku a dále do Německa. "Do konce letošního roku předpokládá záměr proinvestovat deset až 15 miliónů korun při odlesnění a výstavbě přístupových komunikací," řekl Klimt s tím, že Ředitelství silnic a dálnic zároveň zpracuje finanční harmonogram pro následující roky. Stavba obchvatu včetně rekonstrukce silnice 1/7 Chomutov - Hora Svatého Šebestiána má být podle Klimta ukončena v roce 2004. Nejpozději do konce roku 2005 získá hraniční přechod v Hoře Svatého Šebestiána statut volného hraničního přechodu. "Statut umožní průjezd kamiónů bez omezení tonáže, což výrazně napomůže rozvoji podnikatelské sféry na Chomutovsku i Mostecku," vysvětlil Klimt.

Ze sportu:

Sosenka je ve formě

Český reprezentant Ondřej Sosenka se představil v posledním závodu Světového poháru dráhových cyklistů v malajském Ipohu ve skvělé formě. Jezdec týmu PSK Unit Expert dosáhl v páteční kvalifikaci stíhacího závodu na čtyři kilometry nejlepšího času 4:34,20 a ve finále bude o prvenství bojovat s Polákem Krasniewským. Sosenka, který zatím startoval jen v prvním závodu SP v Moskvě, kde skončil čtvrtý, odjel do Ipohu s cílem pojistit si účast na říjnovém mistrovství světa v Manchesteru. To se mu podařilo splnit.

Výškař Janků na Olympijské hry nejede

Výkonný výbor Českého atletického svazu (ČAS) zrušil dnes své rozhodnutí o nominaci výškaře Tomáše Janků na olympijské hry v Sydney, které přijal 1. srpna. Stalo se tak na základě rozboru dostupných dokumentů, které zpochybnily regulérnost závodníkova výkonu dosaženého 27. července na mítinku v Bílině, kde Janků splnil limit. Podnět k prošetření podal Ctibor Nezdařil, trenér dalšího výškaře Svatoslava Tona.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky, ráno místy mlhy. Teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.