Zprávy sobota, 13. června 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace, kterou dnes připravila Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Václav Klaus vyzval voliče k účasti ve volbách a podpoře ODS

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus je znepokojen možným rozdrobením voličských hlasů na pravé straně politického spektra. Díky tomu by podle něj mohlo dojít k případnému a pravděpodobnému propadu hlasů, které by jinak mohly zabránit nástupu levice. V pátek proto vyzval voliče, kteří nechtějí levicovou vládu, aby volili ODS. Václav Klaus dále zopakoval, že jeho strana považuje červnové mimořádné parlamentní volby za zásadní křižovatku dalšího směřování České republiky.

Jan Ruml důrazně odmítl výzvu ODS k voličům

Předseda Unie svobody Jan Ruml kritizoval a důrazně odmítl páteční prohlášení Občanské demokratické strany, která vyzvala voliče, aby dali hlas ODS, protože prý jen tak zabrání vládě levice. Podle Jana Rumla toto prohlášení jenom prokazuje, jak chce ODS v budoucnu komunikovat se svými partnery na pravicové straně politického spektra - z pozice síly, monologu, konfrontace a arogance.

Josef Lux radí voličům, aby nahlédli do Rakouska a Německa

Pro ty, kteří nechtějí volit levici, ale chtějí, aby se v České republice změnila pravicová politika a aby země nesměřovala na východ, nýbrž k moderní evropské politice, jsou tu podle vyjádření předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe křesťanští demokraté. Těmito slovy reagoval na páteční výzvu předsedy ODS Václava Klause všem voličům nepřejícím si návrat k socialismu v jakékoli formě, aby přišli k volbám a dali svůj hlas ODS. "Jakou zemi chceme budovat, poznáte, když překročíte hranice Rakouska či Německa," dodal Josef Lux.

Miloš Zeman zaručuje, že ČSSD nepůjde do koalice s ODS a US

Sociální demokraté jednoznačně vyloučili možnost vytvoření povolební koalice s Občanskou demokratickou stranou a Unií svobody. Předseda ČSSD Miloš Zeman to oznámil na páteční tiskové konferenci s odvoláním na usnesení politického grémia strany. Koalici s Občanskou demokratickou stranou a Unií svobody by považoval za podvod a zradu voličů. Zdůraznil, že pokud bude předsedou sociální demokracie, garantuje, že k žádné takové koalici nikdy nedojde.

Modrá kniha ČSSD tvrdě kritizuje dosavadní vývoj ČR

Zdrcujícím analyticko-kritickým pohledem na dosavadní vývoj České republiky je "Modrá kniha", kterou v pátek předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman představil novinářům. Sociální demokraté v ní vypočítávají nedostatky bývalé koaliční vlády Václava Klause. Kniha obsahuje soupis nesplněných slibů bývalé vlády a seznam chyb, kterých se dopustila během transformace společnosti zejména v zemědělství, privatizaci, bankovnictví a sociální politice.

Miloš Zeman řekl, že název knihy byl zvolen podle modré barvy ODS. Jde podle něj o jakousi "zprávu o stavu unie", o malou inventarizaci společnosti. Více než stostránkový kritický materiál vydala sociální demokracie nákladem 5000 výtisků. Na její výrobu podle tiskového mluvčího Libora Roučka finančně přispěla Nadace Friedricha Eberta.

ODS považuje "modrou knihu" ČSSD za předvolební pamflet

Vlivný člen Občanské demokratické strany Jan Zahradil v pátek označil "modrou knihu" sociální demokracie za neobjektivní předvolební pamflet. Kritizoval také, že se na jejím vydání podílela německá Nadace Friedricha Eberta.

Unie svobody nebude tolerovat vládu ČSSD

Unie svobody nebude nijak tolerovat případnou menšinovou vládu ČSSD a ani neusnadní její případné schválení Poslaneckou sněmovnou odchodem svých poslanců při hlasování o důvěře vlády. V pátek se v tomto smyslu vyjádřil šéf Unie svobody Jan Ruml. Zástupci unie také odmítli zveřejněnou "modrou knihu" sociálních demokratů.

Prezident Havel pro BBC: V případě těžké nemoci bych abdikoval

Prezident Václav Havel by ze své funkce abdikoval v případě, že by mu nějaká nemoc znemožňovala vykonávat úřad. Uvedl to v rozhovoru pro televizní vysílání BBC s tím, že ho doktoři ubezpečují, že nemá takovou nemoc, která by mu znemožňovala natrvalo zastávat úřad. Václav Havel, který byl v polovině dubna hospitalizován a operován v rakouském Innsbrucku kvůli perforaci tlustého střeva, se v červenci podrobí další operaci, která s jeho léčbou souvisí.

Senát učinil krok k prodloužení lhůty pro zadržení podezřelého

Senát v pátek podpořil prodloužení lhůty pro zadržení podezřelého. Schválil tak změnu ústavní Listiny základních práv a svobod, kterou se prodlužuje až na 48 hodin lhůta, během které mohou policisté zadržovat podezřelého nebo obviněného člověka. Zatím musí policie takovou osobu propustit nebo předat soudu, který rozhoduje o vazbě, po uplynutí 24 hodin. Tato změna v Listině základních práv a svobod je vůbec první úpravou jejího textu od doby, kdy byla po listopadu 1989 přijata.

Senát dále jednoznačně stanovil, že státní hymnu tvoří první sloka písně Františka Škroupa a Josefa Kajetána Tyla Kde domov můj. Schválená předloha byla reakcí na to, že do přílohy nynějšího zákona byla včleněna varianta písně Kde domov můj, kterou do svého sborníku upravil počátkem 40. let s kytarovým doprovodem Jan Seidel. Zákonodárný omyl byl pak podle předkladatelů novely dovršen tím, že v příloze současného zákona je ilustračně otištěna faksimile autografu Tylova textu s jiným slovosledem.

Senátoři také schválili vládní návrh zákona o hnojivech. Ten by měl především upravit problematiku agrochemického zkoušení půdy, státní odborné kontroly a zkušebnictví v oblasti hnojiv. Schválená předloha, která není narozdíl od více než 30 let platné úpravy orientována na principy centrálně řízené zemědělské výroby, má také uvést do souladu zájmy naší legislativy s právem Evropské unie.

Deficit rozpočtu bude podle ministra financí letos kolem dvaceti miliard Kč

Státní rozpočet skončí rok 1998 pravděpodobně deficitem kolem dvaceti miliard korun, protože ztráta Konsolidační banky okolo deseti miliard korun se bude muset zřejmě zaplatit z letošního rozpočtu. Na dotaz ČTK to v pátek řekl ministr financí Ivan Pilip. Podle něj budou v příjmové oblasti nadále "nedobré trendy", takže míra restrikcí rozpočtu na příští rok by měla být srovnatelná s letošní. Prostor pro zvýšení nemandatorních výdajů bude bez zvýšení daní mezi nominální a reálnou nulou, dodal. K 29. květnu se státní rozpočet pohyboval ve schodku 6,7 miliardy korun.

Stanislav Gross viní týdeník Respekt, že chce před volbami poškodit ČSSD

Týdeník Respekt chce v pondělním čísle zveřejnit materiály, které mají poškodit Českou stranu sociálně demokratickou, řekl v pátek novinářům předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross. Podle něj tak Respekt hodlá učinit proto, že se chýlí volební kampaň ke konci a ČSSD se už proti těmto zveřejněným věcem nebude moci bránit. Uvedl také, že šéfredaktor týdeníku, bývalý náměstek ministra vnitra Martin Fendrych, veřejně přiznal, že by si rád před volbami "zabartončíkoval".

Martin Fendrych však Grossovo obvinění odmítl a řekl, že Respekt žádné nekalé materiály nikdy nepoužíval, nepoužívá a ani používat nebude. Rozhodně odmítl, že by někdy řekl, že by si rád "zabartončíkoval". Stanislava Grosse naopak obvinil z toho, že zkomolil jeho rozhovor staršího data pro Český rozhlas.

Představitel lidovců Josef Bartončík byl v předvečer parlamentních voleb v červnu 1990 obviněn ze spolupráce se Státní bezpečností před listopadem 1989. V důsledku toho vypukla aféra, která vyhrotila vztahy mezi Občanským fórem a tehdejší Československou stranou lidovou.

Ministr práce a sociálních věcí předloží koncepci výboru pro důchodovou reformu

Ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák předloží ihned po volbách vládě návrh na ustavení vládního výboru pro důchodovou reformu. Předsedou výboru by měl být premiér budoucí vlády a členy by byli ministři práce a sociálních věcí a financí, guvernér národní banky a zástupci všech parlamentních stran, odborů a zaměstnavatelů. Podle Stanislava Voláka by mohla jedině v tomto výboru být nalezena celonárodní dohoda, bez které bude reforma důchodového systému utopií.

Předvolební průzkum agentury Sofres-Factum

V předvolební kampani si podle posledního předvolebního průzkumu agentury Sofres Factum nejvíce polepšila Občanská demokratická strana. Její preference se zvýšily na 19,5 procenta. Předpokládaným vítězem voleb ale nadále zůstává Česká strana sociálně demokratická s téměř 27 procenty. Komunisté by získali 9 procent voličů, lidovci a republikáni 6 procent. Důchodci za životní jistoty a Unie svobody pak něco přes pět procent hlasů.

Výsledek voleb obchodní společnosti příliš neovlivní

Výsledek parlamentních voleb obchodní firmy zřejmě nijak významně nepostihne. Obchod je totiž už z velké části v režii zahraničních společností, které jsou schopny případnou změnu podnikatelských podmínek řešit. Navíc jsou kapitálově dostatečně silné. ČTK to v pátek sdělil ředitel marketingové a poradenské společnosti Incoma Praha Tomáš Krásný. Jak dodal, brzdou pro zahraniční firmy v obchodě je spíše fakt, že český trh je malý stejně jako kupní síla místního obyvatelstva. Na druhé straně konkurence mezi obchodníky je značně vysoká.

Většina evropských zemí podporuje postup NATO vůči Kosovu

Řada nečlenů NATO (Rakousko, baltské a skandinávské země) vyjádřila v pátek ochotu zúčastnit se letních vojenských cvičení Partnerství pro mír (PPM) v Albánii a Makedonii, která jsou součástí série kroků podnikaných Severoatlantickou aliancí v souvislosti s krizí v Kosovu. Česká republika však bude mít s případnou účastí problémy, naznačil náměstek ministra obrany Jaroslav Novotný. Připomněl, že v ČR musí o každé účasti ozbrojených sil na cvičení v zahraničí být předem informována vláda i obě komory parlamentu - seznam cvičení na letošní rok jim byl předložen už loni. Cvičení koncipovaná podle něj jako "demonstrace síly" byla ze strany NATO buď uspíšena (Makedonie), nebo navržena zcela nově (Albánie). Domnívá se však, že naléhání NATO na co nejširší zapojení partnerů je zaměřeno zejména na Rusko.

Mluvilo se o tom v pátek na zasedání Euroatlantické rady partnerství (EAPC), která sdružuje 16 členů NATO a 28 partnerů včetně České republiky, Maďarska a Polska pozvaných ke vstupu v příštím roce. Ministři obrany se v komuniké vyhnuli stanovisku ke čtvrtečnímu rozhodnutí NATO připravovat letecké údery proti cílům v JSR. V debatě převládal názor, že takový krok by musel být posvěcen Radou bezpečnosti OSN.

Petici proti policejnímu zásahu 16. května podepsalo 1500 lidí

Zhruba 1500 občanů podepsalo petici proti policejnímu zákroku z poloviny května při pouličních nepokojích v Praze. Její signatáři požadují okamžité propuštění všech obviněných účastníků demonstrace z vazby a zastavení jejich trestního stíhání. Ekologická demonstrace 16. května vyvrcholila ničením obchodů a ostrým zákrokem policejních jednotek. Zatímco policie označila zákrok za adekvátní a přiměřený, účastníci demonstrace a svědci hovoří o brutalitě policistů.

Podpisovou akci odstartovali před týdnem aktivisté Dokumentačního střediska pro lidská práva, Hnutí občanské solidarity a tolerance, spolku Šalamoun a Českého helsinského výboru.

Vojenské újezdy jsou podle ekologů "perlami" ochrany přírody

Za "perly" ochrany přírody a krajiny označují ekologové vojenské újezdy, kterých je v současnosti v České republice pět. Díky tomu, že se na území vojenských výcvikových prostorů nemohl rozvíjet průmysl, vyskytuje se v těchto oblastech množství chráněných rostlin a živočichů, řekl v pátek po skončení čtyřdenního jednání s důstojníky 4. sboru Bundeswehru ekolog ministerstva obrany Jiří Adler. Uvedl, že například v největším českém vojenském výcvikovém prostoru Hradiště ve vojenském újezdu Doupov v severozápadních Čechách, který zabírá plochu 33.015 hektaru, se vyskytuje velmi vzácná užovka stromová či mlok skvrnitý. Ekologické havárie způsobuje podle něj armáda svým provozem minimálně.

České ministerstvo obrany a 4. sbor Bundeswehru v pátek podepsaly protokol o další spolupráci v oblasti životního prostředí. Česká delegace by měla své německé kolegy navštívit v listopadu v Postupimi. Čeští vojenští ekologové mají přitom zájem především o informace o doporučených sorbčních materiálech pro použití při ropných haváriích či o vztah mezi počtem cvičících vojáků a velikostí výcvikových prostorů s ohledem na regenerační možnosti přírody krýt škody způsobené výcvikem vojsk.

Letadla NATO by podle španělského přidělence vzdušnou obranu ČR pokryla

Nedostatek financí na nákup letadel by neměl podle španělského vojenského a leteckého přidělence v České republice Miguela Jiméneze Martíneze ohrozit proces začleňování naší země do NATO. "S kapacitami, které má v současné době aliance, se dá velice lehce pokrýt i území České republiky," řekl v pátek Martínez v Kutné Hoře, kde se účastnil Španělského dne NATO. Pokoušel se tam společně se zástupci české armády objasnit obyvatelům výhody přidružení republiky k NATO.

Většina obyvatel poškozeného domu stráví už víkend doma

Většina nájemníků bytů v Otavské ulici na českobudějovickém sídlišti Vltava, které byly poškozeny při pondělní letecké nehodě, už stráví víkend ve svých domovech. Opravy postupují rychle, takže do neděle se asi 40 z celkem 48 rodin vrátí do svých příbytků. V hotelu Uran budou až do úplného konce prací ubytováni zřejmě jen obyvatelé osmi nejhůře poškozených bytů.

Pondělní srážka dvou stíhacích letounů MiG-21, z nichž jeden dopadl do jednoho z největších českobudějovických sídlišť Vltava, se obešla bez obětí a těžkých zranění civilistů. Pád letounů, ze kterých se všichni tři piloti stačili katapultovat, však způsobil vysoké škody na panelovém domě a na 22 osobních automobilech.

Historik Polišenský obdržel jako první Cenu Františka Palackého

Cenu Františka Palackého udělila vůbec poprvé Univerzita Palackého v Olomouci. Získal jí univerzitní profesor historik Josef Polišenský, který se podílel na budování filozofické fakulty a katedry historie olomoucké univerzity. Profesor Polišenský je uznávaný znalec nejen novodobých českých dějin, ale také dějin Velké Británie, Nizozemí, Iberského poloostrova nebo Latinské Ameriky. V několika světových jazycích publikoval více než stodvacet knižních titulů. Za svoji vědeckou práci už získal Řád aztéckého orla v Mexiku a Cenu Antonína Gindelyho v Rakousku.

Palackého univerzitě se vrátila alespoň kopie původního žezla

Po více než sto letech v pátek rektor olomoucké univerzity opět potěžkal v ruce alespoň kopii původního rektorského žezla, které dal univerzitě v 16. století její zakladatel biskup Vilém Prusinovský. Palackého univerzitě ji daroval rektor univerzity v Innsbrucku při příležitosti oslav 200. výročí narození Františka Palackého. Společně s dalšími insigniemi se žezlo dostalo po uzavření olomoucké univerzity roku 1870 do rakouského Innsbrucku, kde slouží jako děkanská hůl katolické teologické fakulty. Vedení olomoucké univerzity marně usiluje o navrácení insignií desítky let. Trvá na tom, že symboly její suverenity byly rakouské univerzitě pouze zapůjčeny. Rakušané ale argumentují majetkovou rozlukou, podle které měly předměty zůstat v tom státě, na jehož území byly v době rozpadu Rakouska-Uherska.

Innsbrucký rektor Christian Smekal však nakonec získal sponzory, a nechal pro olomouckou univerzitu zhotovit kopii rektorského žezla. Jemně zlacená kopie ze stříbra a mědi je vyložena devíti skleněnými napodobeninami drahých kamenů a přišla na 1,25 miliónu korun.

Zámek Ratibořice a Staré Bělidlo znovu ožily postavami z Babičky

Přes tři desítky postav známých z nejslavnější knihy Boženy Němcové Babička oživují tento týden až do neděle státní zámek v Ratibořicích, tamní mlýn a Staré Bělidlo. Návštěvníci se mohou v dějišti slavného příběhu setkat s "živou" babičkou a jejími vnoučaty, kněžnou Zaháňskou a komtesou Hortenzií i s Viktorkou. Od jezírka je doprovází sluha Leopold do zahradního altánku, kde se mohou poklonit kněžně Zaháňské a komtese Hortenzii a ochutnat něco z jejich sladkostí. Na cestě turisté potkají výřečného krajánka, ve mlýně si popovídají s mlynářem, mlynářkou i jejich nejstarší dcerkou Mančinkou. Na Starém Bělidle čeká ve světnici babička s Barunkou, Adélkou, Vilíkem a Janem a všem příchozím poví příběh, který zpovzdálí sleduje Viktorka. Na procházce údolím nechybí ani černý myslivec.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až polojasno, místy s deštěm nebo s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.