Zprávy sobota, 13. ledna 2001

Josef Kubeczka

Poslanecká sněmovna odvolala Radu České televize

Poslanecká sněmovna odvolala v pátek radu České televize (ČT). Poslanci nejprve konstatovali, že ČT neplní své veřejnoprávní poslání dané jí zákonem, a dalším hlasováním pak definitivně odvolali šest členů rady, kteří v tomto orgánu z původních devíti radních zbyli. Současně sněmovna konstatovala, že v ČR nebyla a není ohrožena svoboda slova.

Martin Palouš: Kauza České televize se jednoznačně týká svobody projevu

Krize v České televizi (ČT) se jednoznačně týká svobody projevu, která není pouze přirozeným právem jednotlivce, ale vytváří právní a politický rámec pro činnost médií v členských zemích Rady Evropy (RE), které přijaly Evropskou úmluvu o lidských právech. V úvodu pátečního veřejného slyšení Senátu k situaci v České televizi to prohlásil náměstek ministra zahraničí Martin Palouš. Naznačil, že situace v ČT by mohla být jedním z témat plenárního zasedání Parlamentního shromáždění RE, které začne 22. ledna. Podle Palouše by ČR měla dbát nejen na dodržování zákonů, ale i na plnění svých mezinárodně-politických závazků vzhledem k úsilí o vstup do evropských struktur.

Podle senátora Michaela Žantovského byla hlavní příčinou krize v ČT politizace Rady ČT v důsledku snahy některých politických stran, v první řadě ODS, posílit vliv na tento veřejnoprávní sdělovací prostředek. "Podobně by se mohla zachovat kterákoli jiná strana či koalice stran, která bude disponovat většinou po příštích volbách do Poslanecké sněmovny," uvedl. Vyslovil se pro to, aby budoucí Radu ČT nevolila pouze sněmovna, ale i Senát a prezident.

Rakousko snad brzy odblokuje kapitolu energetika

Rakousko by mělo do 14 dnů stáhnout své výhrady týkající se kapitoly energetika v jednáních České republiky s Evropskou unií. V diskusním pořadu rozhlasu Frekvence 1 to uvedl první náměstek ministra zahraničí a státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička. Rakousko kapitolu zablokovalo zejména kvůli jaderné elektrárně Temelín. Telička věří, že Rakousko nebude přicházet s novými podmínkami.

Dolnorakouský hejtman jednal s českými politiky o Temelínu

Temelínská problematika a zajištění ochrany hranic byly tématy pátečního jednání premiéra Miloše Zemana a dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla. Ten navštívil i předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause a ocenil, že má pro rakouské stanovisko k Temelínu porozumění. Šéf rakouské zemské vlády po setkání s českým premiérem řekl, že ho seznámil s názory rakouské i dolnorakouské veřejnosti na temelínskou problematiku. Doufá, že si na ně premiér vzpomene příští týden, až bude vláda jednat o rozsahu prověrky vlivu jaderné elektrárny na životní prostředí. Mluvčí vlády Libor Rouček ČTK řekl, že Pröll mluvil i o problematice organizovaných převodů uprchlíků přes hranice. Loni v září hejtman vyzval Prahu k přísnější ochraně hranic. Podle Roučka Zeman přislíbil, že pověří ministra vnitra, aby se touto záležitostí zabýval.

V Temelíně se vznítil olej, požár neohrozil bezpečnost

V prvním bloku jaderné elektrárny Temelín unikl v pátek následkem netěsnosti olej, který se poté vznítil. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář uvedl, že oheň okamžitě uhasili hasiči z hlídky požární asistence. Celá záležitost se podle něho odehrála v nejaderné části. "Neměla dopad na jadernou bezpečnost elektrárny a proběhla bez škody na zařízení," dodal Nebesář.

"Požár není žádná maličkost," prohlásil v reakci na oznámení dalšího problému při spouštění české jaderné elektrárny Temelín mluvčí hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer. Provozovatelé elektrárny se budou jistě zase snažit celý incident bagatelizovat, předvídal Pühringer a kritizoval informační politiku společnosti ČEZ. "Dozvěděli jsme se o úniku oleje, a když jsme do Temelína volali, byl nám potvrzen. Ani slovem se však nikdo nezmínil o požáru," tvrdil protitemelínský aktivista agentuře APA.

Ministr Fišer vyloučil vliv ochuzeného uranu na zdraví lidí

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer vyloučil možnost negativních účinků ochuzeného uranu na zdraví obyvatel a vojáků. Munici s ochuzeným uranem použily Spojené státy v Bosně a při bombardování Jugoslávie. "Horníci v uranových dolech deset let vdechovali ten uranový prach, ale že by jedním nadechnutím došlo k tak závažným změnám, které se popisují, to je z hlediska vědy překvapující," podivoval se ministr na páteční tiskové konferenci v Praze.

Do souvislosti s ochuzeným uranem dávají někteří odborníci případy označované jako "balkánský syndrom". Pod ním se eviduje série onemocnění a úmrtí bývalých vojáků sil NATO, kteří působili v misích na Balkáně. Evropské země NATO u nich dosud zaznamenaly asi 50 případů úmrtí či onemocnění leukémií i jinými formami rakoviny. Příčiny smrti vojáků nasazených v bývalé Jugoslávii nyní zjišťuje 12 evropských zemí.

Visegrádský fond se chystá na nové rozdělování příspěvků

Mezinárodní visegrádský fond, který založila Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko na podporu vzájemného sbližování, se chystá na další kolo přerozdělování své pomoci pro společné projekty. Jak v Bratislavě oznámil ředitel fondu Urban Rusnák, k mání tentokráte bude zhruba 700.000 eur a uzávěrka přihlášek je 15. března. Již nyní sekretariát registruje více než tři desítky žádostí o podporu. Výše podpory u jednotlivých projektů sahá od 10 po 50 procent nákladů.

Průmyslová a stavební výroba roste

Průmyslová produkce v listopadu 2000 ve srovnání se stejným měsícem roku 1999 byla vyšší o 4,3 procenta. Od ledna do listopadu se průmyslová produkce meziročně zvýšila o 5,8 procenta. Celková stavební výroba se v listopadu reálně meziročně zvýšila o 11,7 procenta. Předběžné údaje poskytl mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora.

Podle analytiků listopadový růst průmyslové výroby a jeho struktura potvrzují, že klíčovým faktorem oživení českého průmyslu je nadále zahraniční poptávka. Analytici oslovení ČTK hodnotí pozitivně listopadový růst produktivity práce v průmyslu, který nadále předstihuje tempo reálných mezd. "To spolu s pozitivními údaji o růstu exportu potvrzuje, že klíčovým faktorem růstu českého průmyslu je poptávka ze zahraničí," řekl analytik společnosti Atlantik FT Richard Podpiera.

Růst stavební výroby za loňský leden až listopad byl vyšší, než samy stavební firmy čekaly. ČTK to sdělil generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Miroslav Mašek s tím, že svaz očekával za 11 měsíců loňského roku růst produkce o čtyři procenta. Připomněl, že stavební výroba narůstala během roku postupně. Pomalý rozjezd roku byl ovlivněn pozdějším schválením rozpočtu, což způsobilo nižší růst prvního čtvrtletí.

Škoda Auto vyrobila v loňském roce rekordní počet automobilů

Akciová společnost Škoda Auto vyrobila loni celkem 450.911 vozů, což v meziročním srovnání představuje nárůst produkce o 21,5 procenta. Od roku 1991, kdy Škoda Auto vyráběla 172.074 vozů ročně, se výroba zvýšila téměř trojnásobně. Loňská produkce závodů v Mladé Boleslavi, Vrchlabí, Kvasinách a polské Poznani je dosud největší v historii firmy. ČTK to sdělil mluvčí firmy Milan Smutný.

Důstojník BIS Hučín byl odstaven, političtí vězni protestují

Důstojník Bezpečnostní informační služby (BIS) a bývalý politický vězeň a disident Vladimír Hučín byl na pokyn pražské centrály bez udání důvodu odstaven od zpravodajské práce v olomoucké pobočce a pověřen kancelářskými úkoly. Proti rozhodnutí se ostře ohradila Konfederace politických vězňů, na jejíž návrh Hučín do tajné služby šel. Pochyby o legitimitě rozhodnutí má i bývalý šéf BIS Stanislav Devátý. "Dostal jsem oznámení, že mi už neplatí osvědčení pro operativní práci získané loni při bezpečnostních prověrkách; musel jsem odevzdat zbraň i veškeré spisy," řekl ČTK Hučín. Podle něj souvisí rozhodnutí kromě jiného i s tím, že nyní mají soudy rozhodovat o obnovení jeho procesů z dob komunismu a on sám bude svědčit v kauze spojené s ultralevicovým předákem a bývalým agentem StB Ludvíkem Zifčákem.

První nuceně nasazení v Rakousku by mohli být odškodněni v březnu

První z českých občanů, kteří byli za druhé světové války nasazeni na nucené práce na území dnešního Rakouska, by se v březnu mohli dočkat finančního odškodnění. Termín počátku jeho vyplácení je závislý na tom, zda budou ve Spojených státech brzy staženy žaloby na rakouské podniky, a jak rychle se podaří úplně zprovoznit kancelář rakouského Fondu smíření. Ten zahájil svou činnost před třemi týdny. Na tiskové konferenci v Praze to řekl generální tajemník fondu velvyslanec Richard Wotava. Předseda správní rady České rady pro oběti nacismu Oldřich Stránský uvedl, že v první fázi bude Rakousku předán seznam zhruba 2000 českých obětí, které bude možné co nejrychleji odškodnit.

Milan Šrejber zůstává ve vazbě, rozhodnout musí vrchní soud

Bývalý tenista a současný podnikatel Milan Šrejber zůstane ve vazbě v pražské pankrácké věznici. Pražský městský soud v pátek rozhodl, že pětimiliónovou kauci od Šrejbera přijme a vazbu zruší, státní zástupce s tím ale nesouhlasil. Rozhodl se proto podat proti němu stížnost k vrchnímu soudu. Dokud nevysloví verdikt vrchní soud, zůstane Šrejber ve vazbě. Šrejber čelí obžalobě ze zneužívání informací v obchodním styku v souvislosti se svými podnikatelskými aktivitami.

Na Hradě byl pasován osmý Rytíř českého lékařského stavu

Na Pražském hradě byl v pátek slavnostně pasován za Rytíře českého lékařského stavu profesor Zdeněk Mařatka. Zakladateli české školy gastroenterologie, oboru zaměřeného na léčení chorob trávicího traktu, předal ocenění prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath. Profesor Mařatka se tak stal z rozhodnutí Grémia ČLK již osmým lékařem, který převzal ocenění za významný přínos pro rozvoj medicíny. ČLK uděluje tento titul každoročně jednomu lékaři, poprvé byl udělen v roce 1996.

Profesor Mařatka byl od roku 1976 do roku 1980 prezidentem Evropské společnosti trávicí endoskopie, od roku 1978 do roku 1980 viceprezidentem Světové společnosti trávicí endoskopie. V letech 1990 až 1994 byl předsedou České gastroenterologické společnosti a v červnu 1994 byl poctěn cenou J. E. Purkyně České lékařské společnosti a zlatou medailí Karlovy univerzity.

Vojenská akademie má novou insignii - repliku meče ze 14. století

Novou insignii - částečně zlacenou repliku meče ze 14. století - má od počátku ledna Vojenská akademie v Brně. "Při slavnostním aktu vyřazování absolventů jsme od roku 1995 používali akademický meč, kterým byli noví poručíci a podporučíci poklepáváni po rameni. Akademie letos slaví již 50. výročí od svého vzniku, proto jsme se rozhodli vyměnit starý meč za nový," řekl ČTK mluvčí školy Pavel Pazdera. Meč plní funkci žezla, které patří ke znakům rektorů civilních vysokých škol a používá se při významných událostech.

Ze sportu:

Výsledky 36. kola extraligy ledního hokeje: Třinec - Kladno 3:1, České Budějovice - Vítkovice 3:0, Havířov - Litvínov 1:3, Vsetín - Pardubice 6:2, Sparta Praha - Karlovy Vary 2:0, Plzeň - Slavia Praha 2:1 a Znojmo - Zlín 1:2. V tabulce vede Vsetín před Zlínem a Pardubicemi. Poslední je Kladno.

Po dni volna pokračovala pouštní Rallye Paříž - Dakar jedenáctou etapou. V ní sice Karel Loprais nenavázal na předchozí dvě vítězství v řadě, ale dojel druhý a zvýšil svůj náskok v průběžném pořadí. Jeho Tatra dojela do cíle v Nuakšottu v Mauritánii o necelých sedm minut později než vítězný kamión MAN, pilotovaný Rakušanem Johannem Peterem Reifem. Loprais vede před Japoncem Jošimasou Sugawarou o čtyři a čtvrt hodiny, třetí Reif ztrácí o další dvě hodiny více. V pořadí kamiónů už nefiguruje jméno druhého českého řidiče Tomáše Tomečka, který musel kvůli zničené přední nápravě ve čtvrtek odstoupit.

Dvacetiletý český fotbalista Tomáš Rosický má za sebou první den strávený ve službách Borussie Dortmund. Po krátkém přivítání s novými spoluhráči dokonce už absolvoval v novém působišti první trénink a trenér Mathias Sammer ho po něm nominoval k sobotnímu halovému turnaji, z něhož v neděli vzejde nový šampión Německa pod střechou.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou polojasno, ojediněle slabé sněhové přeháňky. Teploty minus 3 až minus 7 stupňů Celsia.