Zprávy sobota, 13. února 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Z jednání generála Naumanna v Praze

Humanitární důvody opravňují Severoatlantickou alianci zasáhnout v případě ozbrojeného konfliktu i bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Uvedl to prezident Václav Havel na pátečním setkání s předsedou Vojenského výboru NATO Klausem Naumannem. Jako poděkování Naumannově podpoře České republiky při její cestě do NATO mu Václav Havel předal Řád Bílého lva III. třídy vojenské skupiny. Naumann ocenil prezidentovy zásluhy na mírových řešeních mnoha světových konfliktů.

Zpožďování prověrek osob, jež mají pracovat s utajovanými materiály NATO, byl v Praze nucen vysvětlovat Klausu Naumannovi ministr zahraničí Jan Kavan. Jeho resort dodal Národnímu bezpečnostnímu úřadu před očekávaným březnovým vstupem do NATO například žádost o prověření českého velvyslance při alianci teprve ve čtvrtek. Ministr předsedovi Vojenského výboru NATO vysvětlil, proč prověřování není tak rychlé, jak bylo plánováno, řekl ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Generál řekl, že k práci ministerstva v této oblasti nemá výhrady.

Ministr Vetchý oprávnění ke styku s utajovanými skutečnostmi má

Informace, že ministr obrany Vladimír Vetchý nepatří k lidem, kteří se mohou seznamovat s důvěrnými informacemi Severoatlantické aliance, protože neprošel bezpečnostní prověrkou odmítl v pátek mluvčí ministra obrany Milan Řepka. Reagoval tak na páteční vydání listu Mladá fronta Dnes, který s odvoláním na vysokého diplomata uvedl, že Vetchému se kvůli chybějícímu prověření může stát, že při důvěrných jednáních NATO zůstane v předsálí nebo mu informace podány nebudou. Řepka ČTK řekl, že ministr obrany je stejně jako ostatní členové vlády podle zákona určen k seznamování se s tajnými informacemi.

Zeman: Zpoždění prověrek je zaviněno pomalostí BIS

Premiér Miloš Zeman viní Bezpečnostní a informační službu 'BIS) za zpoždění prověrek osob, které mají přicházet do styku s tajným dokumenty NATO. BIS je při dodávání podkladů Národnímu bezpečnostnímu úřadu pro prověřování osob pětkrát pomalejší než Vojenské obranné zpravodajství, řekl Zeman na páteční tiskové konferenci. Vláda podle Zemana hodlá navrhnout novelu zákona o utajovaných skutečnostech, která by zmírnila podmínky prověrek. "Jedná se v podstatě o to, že autoři tohoto původního zákona byli takříkajíc papežštější než papež, že nám sami pracovníci NATO říkají, proč si dáváme do různých dotazníků tak tvrdé podmínky, které ani oni sami nemají," dodal premiér Zeman.

Zpoždění při prověrkách osob, které mají přijít do styku s tajnými dokumenty NATO, způsobil podle poslance ODS Ivana Langra "liknavý přístup vlády sociálních demokratů. Stínový ministr vnitra tak odmítl tvrzení premiéra Miloše Zemana. Langer naopak obvinil ministry, že řada z nich o prověrky dosud nepožádala.

Havel chtěl ratifikovat vstup do NATO s Kwasniewským a Gönzem

Prezident Václav Havel se chce se svým polským protějškem Aleksandrem Kwasniewským dohodnout na společném podepsání dokumentů o přistoupení k Washingtonské smlouvě, která je zakládající listinou NATO. ČTK to řekl Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Tento symbolický akt měli původně vykonat společně prezidenti všech tří kandidátských zemí včetně Maďarska, ale maďarský prezident Arpád Göncz tak učinil hned po úterním schválení dokumentu v parlamentu, protože odjíždí na delší zahraniční cestu. Polský parlament by měl dokument schválit příští týden. Český parlament si s ratifikací vstupu pospíšil a přistoupení k NATO schválil již na jaře loňského roku. Český prezident čekal s podpisem smlouvy na své protějšky v Maďarsku a Polsku.

Vstup ČR do EU v roce 2003 je údajně velmi vážně ohrožen

Předseda Občanské demokratické aliance a senátor Daniel Kroupa je přesvědčen, že legislativní nečinnost sociálnědemokratické vlády vážně ohrožuje vstup České republiky do Evropské unie v roce 2003. Na základě svých osobních kontaktů s představiteli Unie se Kroupa obává, že České republika může vypadnout ze šestice tvořící první skupinu zemí, s nimiž Evropská unie jedná o členství. "Hrozí nám, že vypadneme z první skupiny zemí a dostaneme se do role Slovenska," prohlásil na tiskové konferenci Kroupa. Evropská unie nyní jedná o rozšíření s Českou republikou, Polskem, Maďarskem, Estonskem, Slovinskem a Kyprem. Kroupova slova korespondují se signály Evropské komise, která počátkem února naznačila, že čeká od České republiky v nadcházejících měsících značné zákonodárné úsilí, má-li být listopadová zpráva o pokroku pozitivnější než loňská.

Nezávislost Kosova hrozí rozpadem Bosny

Pokud nebude nalezeno diplomatické řešení konfliktu v Kosovu v rámci Srbska, mohla by se na etnické části rozpadnout Bosna a Hercegovina. Při páteční návštěvě chorvatské metropole Záhřebu na toto nebezpečí znovu upozornil zvláštní zpravodaj OSN pro bývalou Jugoslávii Jiří Dienstbier. "Celé řešení od roku 1991 'v Bosně) bylo založeno na neměnitelnosti hranic. Jestliže tento princip nebude uplatněn vůči Kosovu, pak bude zpochybněno celé toto řešení," řekl bývalý československý ministr zahraničí v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Zemanovy výroky o ODS považuje její grémium za naprosto nehorázné

Politické grémium Občanské demokratické strany označilo za naprosto nehorázný a urážející výrok premiéra a předsedy sociálních demokratů Miloše Zemana, že ODS uvažuje o vypovězení povolební smlouvy s ČSSD ze strachu před výsledky protikorupční akce "čisté ruce". Zeman to uvedl ve čtvrtečním rozhovoru pro Hospodářské noviny. "Naše kritika vyplývá z výsledků vládnutí nebo spíše nevládnutí sociální demokracie, včetně jejich zjevného úsilí zakrývat své neúspěchy tímto 'honem na čarodějnice', který tady začínají v naší zemi rozvíjet," řekl v pátek na tiskové konferenci předseda ODS Václav Klaus.

Zeman se prý shoduje s Klausem na prohlubování opoziční smlouvy

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman tvrdí, že se shoduje v názoru s předsedou ODS Václavem Klausem na prohlubování povolební smlouvy, kterou jejich strany uzavřely loni v červenci. Oba prý její prohlubování spatřují ve vytváření takové situace, kdy ODS jako nejsilnější opoziční strana nebude blokovat návrhy zákonů jenom proto, že je připravila vláda, řekl Zeman v pátek novinářům. Podle něj měl prý Klaus při jejich schůzce s předsedou odborů Richardem Falbrem a guvernérem centrální banky Josefem Tošovským předložit memorandum, ve kterém navrhuje, aby Poslanecká sněmovna "dala zelenou všem racionálním návrhům vládních zákonů směřujícím k oživení ekonomického růstu".

KDU-ČSL kritizuje pomalou vládní přípravu reformy veřejné správy

Lidovci kritizují vládu ČSSD za pomalý postup v přípravě reformy veřejné správy a obávají se toho, zda sociální demokracie nezamýšlí posílit svoji moc centralizací. Celostátní konference KDU-ČSL žádá proto vládu, aby co nejdříve předložila Poslanecké sněmovně návrh koncepce reformy veřejné správy, její časový harmonogram a zákony související s reformou. "KDU-ČSL totiž s obavami sleduje, že příprava legislativních kroků na vznik krajských orgánů v roce 2000 a s tím související reformy veřejné správy se stále více opožďuje," citoval usnesení páteční celostátní konference poslanec Tomáš Kvapil.

Poslanci KDU-ČSL znovu předloží sněmovně návrh usnesení, kterým Poslanecká sněmovna vyzve vládu k regulaci výdajů státního rozpočtu v prvním pololetí letošního roku. O tento krok požádala lidovecké poslance Celostátní konference KDU-ČSL.

Recese skončí před koncem roku, k oživení však nedojde

Hospodářská recese skončí v České republice dříve než koncem letošního roku, po ní ale bude následovat stagnace. Řekl to místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík na páteční tiskové konferenci. "K oživení dojde později, rozhodně v roce 2001 už by tu měl být hospodářský růst," dodal. "Kurs koruny a jeho pokles na současnou úroveň je velmi pozitivní zpráva," uvedl s tím, že ekonomice to pomůže z hlediska konkurenceschopnosti a oslabí to příliv spekulativních krátkodobých investic do České republiky.

Mladí konzervativci vyzývají ministra Svobodu k odstoupení

Sdružení pravicové mládeže Mladí konzervativci vyzvalo ministra financí Ivo Svobodu k odstoupení. Mladí konzervativci jsou přesvědčeni, že ministr musí vyvodit svoji politickou odpovědnost za to, že předložil Poslanecké sněmovně návrh státního rozpočtu na tento rok, jehož základní údaje muselo ministerstvo financí několik dní po schválení rozpočtu revidovat. "Nechceme-li v tomto vidět záměr, jde přinejmenším o zásadní pochybení ministra při plnění ministrova hlavního pracovního úkolu - přípravy návrhu státního rozpočtu," uvádí se ve výzvě, kterou Mladí konzervativci poskytli ČTK. Podle nich se ministrova chyba dotkne každého občana a každého podnikatelského subjektu.

Uhl našel u Havla podporu pro odstranění vepřína v Letech u Písku

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl našel v pátek podle očekávání podporu u prezidenta Václava Havla pro odstranění velkovýkrmny vepřů v Letech u Písku. To by pak umožnilo důstojné uctění památky několika stovek Romů, kteří zemřeli v koncentračním táboře v Letech během druhé světové války, na jehož místě stojí právě zmíněný vepřín. Prezident chápe podle Uhla celou věc jako obecný problém uznání romského holocaustu. Uhl stojí v čele smíšené komise, která má do března nalézt řešení situace v Letech. Teprve poté, co komise předloží své návrhy vládě a vláda je posoudí, vyjádří se k navrženým řešením také prezident.

Tábor pro Romy v Letech zřídila v roce 1942 česká protektorátní vláda. Velitelé i dozorci v táboře, kde podle dostupných pramenů zahynulo během dvou let 327 lidí, byli Češi. Obdobný tábor byl i v moravském Hodoníně u Kunštátu. Na místě letského tábora byl v 70. letech vybudován velkokapacitní vepřín. Památka zemřelých Romů pak byla uctěna až v roce 1995 malým památníkem.

Praha se od Vídně chce učit lobbovat v EU

Vztahy mezi městy Praha a Vídeň jsou již téměř deset let velmi dobré, pravděpodobně nejlepší ze zahraničních vztahů české metropole; v nejbližší době by se však měly soustředit více na záležitosti Evropské unie a na využití vídeňských zkušeností s obhajováním vlastních zájmů v Bruselu. ČTK ve Vídni to v pátek řekl pražský primátor Jan Kasl po jednání se svým vídeňským protějškem Michaelem Häuplem, s nímž dohodl zintenzívnění kulturní výměny. Česká metropole se chce ve Vídni prezentovat na jaře příštího roku jako "kulturní město Evropy" a připravuje zde koncerty českých těles, výstavy a kulturní výměny. "Vídeň je nám ze všech evropských měst nejbližší, a to nejen geograficky, ale především mentalitou, kterou máme velmi blízkou: prostě si rozumíme," uzavřel Kasl.

Epidemie chřipky na většině území ČR odeznívá

Pokles výskytu akutních respiračních onemocnění zaznamenali hygienici ve většině regionů České republiky. Výjimkou je střední Morava a Bruntálsko, kde se počet nemocných stále drží výrazně nad hranicí epidemie. V Praze epidemie odeznívá, hlášené počty onemocnění včetně chřipky se již pohybovaly jen těsně nad hranicí předpokládaného sezónního výskytu. Příznivý vývoj způsobily jarní prázdniny v Praze 5 až 10, kdy děti nebyly pohromadě a také řada rodičů si brala dovolenou.

Violoncellista Pavlas pokřtil CD

Violoncellista Bohuslav Pavlas pokřtil v pátek kompaktní desku se skladbami Josefa Myslivečka, Karla Ditterse z Dittersdorfu a Bohuslava Martinů. "Milovat dílo Martinů mě naučila Zdenka Podhajská," vzpomněl sólista památky ženy, která se znala s Janáčkem, Martinů a mnoha dalšími již nežijícími evropskými umělci, ale například také s dirigentem Charlesem Mackerrasem, který na této nahrávce spolupracoval. Mackerras natočil s Pavlasem Concertino od Bohuslava Martinů v roce 1992 při koncertě k zahájení činnosti Nadace Zdenky Podhajské v Praze. Podhajská, členka významných tanečních souborů a milovnice hudby, přispěla k navazování uměleckých přátelství i ke vzniku některých děl a pomohla mnoha mladým hudebníkům.

Chodec Juraj Puci ušel přes 11.000 kilometrů

Vzdálenost 11.000 kilometrů překročil v pátek ve 304. etapě ze Sokolova do Karlových Varů chodec-rekordman Juraj Puci. Rok trvající pochod, který odstartoval v Praze, a při němž denně ujde zhruba 35 kilometrů, chce ukončit na bratislavském Děvíně 15. dubna, v den svých 70. narozenin. Cílem pochodu, který Puci nazval "K sedmi křížkům přes šest zemí", je podle něj celý rok prochodit a ani jedenkrát se nesvézt. "Dosud o to nikdo neusiloval a nedokázal to," řekl ČTK v Karlových Varech. Podle něj jsou však podstatou pochodu setkání a rozhovory s lidmi. Za téměř deset měsíců prochodil čtyři páry bot, překonal řeku Moravu, navštívil Maďarsko, Polsko a Slovensko, vylezl na Gerlachovský štít a v Jablůnkově se dokonce oženil, připomněli komisaři Guinessovy knihy rekordů z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Ze sportu:

Jakub Sucháček z Dukly Liberec se stal v pátek na Ještědu mistrem České republiky ve skoku na lyžích na velkém můstku K-120. Nejlepší současný český skokan potvrdil svou vyrovnanou výkonnost. Stříbro vybojoval jeho oddílový kolega Michal Doležal a bronz si vyskákal frenštátský Jakub Janda.

Čeští hokejisté ve svém druhém utkání na juniorském Turnaji pěti národů ve Finsku porazili Německo 5:0 a nový trenér "dvacítky" Jaroslav Holík se tak radoval z prvního vítězství svých svěřenců. Hattrickem o se povinnou výhru postaral litvínovský Michal Trávníček.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty minus 5 až minus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.