Zprávy sobota, 14. listopadu 1998

Nízká účast občanů v komunálních volbách svědčí podle místopředsedy KSČM Václava Exnera o rozčarování občanů z politiky. Lidé se podle něj domnívají, že ať zvolí kohokoli, stejně nemají možnost ovlivnit politické dění. "Je to situace, kterou pokládáme za velmi nežádoucí," prohlásil Exner. Dodal, že malá účast ve volbách je výhodou pro strany s "pevným voličským jádrem," přičemž podle volebních odhadů mezi tyto strany patří především ODS.

Ani v jednom z 27 senátních volebních obvodů není pravděpodobné, že by některý z kandidátů získal mandát už v prvním kole. Uvedla to dnes Česká televize na základě výzkumu veřejného mínění konsorcia firem SC+C a STEM, který mapoval situaci 48 hodin před hlasováním. V jedenácti volebních obvodech by se podle tohoto předvolebního odhadu měli ve druhém kole utkat kandidáti ODS a ČSSD, v deseti kandidáti čtyřkoalice a ODS, ve dvou sociální demokracie a čtyřkoalice a ve čtyřech se podle tohoto výzkumu jevila situace jako nerozhodná.

Čelní představitelé sociální demokracie jsou ve svých odhadech výsledků senátních voleb poměrně optimističtí. Očekávají totiž, že ČSSD, která obhajuje pět senátních křesel, po nynějších volbách své pozice v horní komoře parlamentu posílí a možná až zdvojnásobí. "Já jsem v tomto ohledu optimista," řekl ČTK místopředseda ČSSD Ivo Svoboda, který soudí, že jeho strana by nakonec mohla získat 12 mandátů a "možná i víc". Podobný tip má i ministr sociálnědemokratické vlády Jaroslav Bašta.

Nejmenší parlamentní strana - Unie svobody - očekává výsledky voleb sice s napětím, ale s optimismem. Její předseda Jan Ruml dnes novinářům řekl, že pro úspěch ve volbách udělala jeho strana vše. Pro unii, která se o přízeň voličů uchází v koalici s KDU-ČSL, DEU a ODA, jsou letošní komunální a senátní volby premiérové. "Udělali jsme všechno pro to, aby to dobře dopadlo," řekl Ruml. Předseda Unie svobody, který kandiduje do Senátu v Praze 6, považuje souboj s nynějším senátorem Janem Koukalem zatím za otevřený.

Výsledek voleb podle šéfa poradců prezidenta republiky Jiřího Peheho rozhodne, zda Senát bude vnímán trochu jinak než dosud. Pehe dnes v televizi Nova po zveřejnění výsledků průzkumů učiněných 24 hodin před volbami, řekl, že by nebylo dobré, aby složení Senátu kopírovalo složení Poslanecké sněmovny. Stabilizační roli může totiž Senát podle něj hrát jen v případě, že není přesnou kopií sněmovny. Důležité podle něj je, aby v Senátu byly spíše osobnosti, které si mohou utvořit vlastní názor, a nekopírují pouze stranické linie.