Zprávy sobota, 14. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

ODA odtajnila sponzory skrývající se za "TMC z Panenských ostrovů"

Třemi sponzory ODA ukrytými za firmou TMC z Panenských ostrovů byly společnost Philip Morris, První privatizační fond /PPF/ a akciová společnost Vítkovice. Oznámil to předseda ODA Jiří Skalický. Tehdejší místopředseda aliance Vladimír Dlouhý přiznal, že s těmito pravými sponzory vyjednával on. TMC zaslala ODA v letech 1995-96 asi šest miliónů korun.

Uvedení sponzoři se však ke svému daru nehlásí. Předseda aliance Jiří Skalický přímo kontaktoval PPF, zda oni jsou skutečnými dárci, dostal však zápornou odpověď. Identitu dárců není schopen potvrdit ani bývalý místopředseda ODA a někdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Neví totiž, zda to byli nakonec oni, kdo prostřednictvím TMC zaslali peníze. "My jsme respektovali žádost sponzorů o anonymitu," prohlásil Vladimír Dlouhý.

Ruský Fond Petr Veliký, který je spřízněnou společností PPF, v roce 1996 poskytl ODA sponzorský dar. Řekl to Igor Ledecký, člen správní rady ruské společnosti, avšak výši darované sumy neuvedl. Společnost PPF toto prohlášení potvrdila.

Akciová společnost Tabák, která patří do koncernu Philip Morris, odmítla tvrzení Jiřího Skalického. Podle ředitele vnějších vztahů Tabáku Aleše Janků dala společnost veřejně příspěvek v roce 1996 třem stranám vládní koalice ODS, KDU-ČSL a ODA po 100.000 amerických dolarů, což je kolem 3,5 miliónu korun.

"Vyjádření pana Skalického bylo velmi překvapivé vzhledem k tomu, že naše společnost ODA nikdy nesponzorovala a ani nesponzoruje," těmito slovy reagoval na odhalení tajemných sponzorů pro ČTK vedoucí odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí a.s. Vítkovice Ivan Boroš.

Předseda vlády Josef Tošovský vyjádřil překvapení nad tím, že předseda ODA Jiří Skalický neodhalil totožnost sponzorů ukrytých za nastrčenou firmou TMC z Panenských ostrovů již před týdnem.

Policejní prezídium v pátek odpoledne ČTK potvrdilo, že policie se již zabývá informacemi, které v souvislosti se sponzoringem Občanské demokratické aliance přes společnost TMC z Panenských ostrovů zveřejnil předseda aliance Jiří Skalický.

Předseda ODS Václav Klaus necítí žádnou škodolibou radost nad sponzorským skandálem ODA. "Nám to opravdu radost nečiní, my to všechno dohromady vidíme jako další krok k oslabování pozic pravice v České republice," řekl novinářům Klaus, který doufá, že už žádný skandál nevyplave na povrch a pravicovým stranám sče podaří uspět v červnových volbách, v nichž podle dosavadních prognóz zvítězí levicová sociální demokracie.

Předseda lidovců Josef Lux označil odhalení sponzorů ODA za maximum toho, co aliance nyní mohla udělat. Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal a mluvčí poslaneckého klubu lidovců Jaroslav Orel však nepovažují věc sponzoringu ODA za ukončenou.

Unie svobody je spokojena s vysvětlením předsedy ODA Jiřího Skalického ohledně sponzorování ODA a je připravena s aliancí spolupracovat. Do zvolení svého oficiálního stranického vedení se ale Unie svobody nebude vyjadřovat k formám této spolupráce. Řekl to předseda poslaneckého klubu Unie svobody Jan Ruml.

Názory politologů na další osud ODA poté, co zveřejnila jména svých utajovaných sponzorů, se značně rozcházejí. Zatímco politolog Rudolf Kučera stranu "pohřbívá" pod pětiprocentní hranici volebního zisku, jeho kolega Jiří Pehe míní, že voliči naopak spíše ocení to, že si ODA zvolila nový politický styl a jedná s nimi "s otevřeným hledím". Podle Kučery však ODA doplatí na nezodpovědné chování jejího předsedy Jiřího Skalického, který podle něj měl okamžitě odstoupit.

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla

Podle informací koordinátora lékařského konzilia, náměstka ministryně zdravotnictví Miroslava Čerbáka, z pátku odpoledne se Václav Havel cítí relativně dobře. Od pátečního rána je prezident bez teplot. MUDr. Čerbák soudí, že vývoj nemoci je příznivý. Další konzilium u prezidentova lůžka je plánováno na pondělí.

Sponzoring ČSSD

Česká strana sociálně demokratická oficiálně stále tají dárce zhruba jednoho miliónu korun z roku 1996. Místopředseda Vladislav Schrom však v pátek mimoděk jméno jednoho dárce prozradil, když novinářům řekl: "Dozvíte se to v nejbližších dnech a nejen tu Westminsterskou nadaci." Tiskový mluvčí strany Libor Rouček se snažil situaci vzápětí zachránit slovy, že jde o "údajnou" Westminsterskou nadaci. Že by utajovaným dárcem ČSSD mohla být Westminsterská nadace pro demokracii, řekl ČTK již ve čtvrtek místopředseda Senátu Ivan Havlíček, který byl v roce 1996 odpovědný za finance strany. ČSSD od této britské nadace podle zprávy o hospodaření dostala dar ve výši 908.980 korun již v roce 1995.

Místopředseda poslaneckého klubu ODA opustil stranu

Místopředseda poslaneckého klubu ODA Dušan Kulka v pátek opustil tuto stranu. Jak řekl ČTK, chce zůstat poslancem a zatím neuvažuje o vstupu do jiné strany. "Už delší dobu jsem se za svoji stranu velmi často styděl," uvedl Kulka, jehož průkaz člena ODA nesl číslo 106 a ve straně působil sedm let. Kulka kritizoval aktivity bývalého předsedy ODA Michaela Žantovského a místopředsedy Miroslava Tošera a v jeho rozhodnutí ho prý ovlivnil i fakt, že ODA ztrácí důvěru veřejnosti.

Z jednání poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o rodině, která ztíží rozvod v případě, že jeden z manželů, jenž rozvrat manželství nezavinil, s ním nesouhlasí. Nová úprava naopak rozvod zjednoduší, když se na něm oba manželé dohodnou a sami se domluví, jakým způsobem budou pečovat o své děti a jak si vypořádají majetek. V takovém případě by je soud rozvedl, aniž by zkoumal příčiny rozchodu. V případě, že ten z manželů, který rozvrat nezavinil, se nechce rozvádět, bude podmínkou rozvodu mimo jiné čekací doba jednoho roku, po kterou spolu manželé nebudou žít. "To se vztahuje především na dlouholetá manželství, kde třeba jeden z manželů je vážně nemocný a s rozvodem zásadně nesouhlasí, protože by mu to způsobilo velikou újmu, především finanční," řekla ČTK členka ústavně-právního výboru Anna R”schová (Unie svobody), která se na přípravě výsledné podoby zákona významně podílela. Novela zahrnuje i pravomoc soudů upravovat styk dětí s rodiči v případě, že například jeden z nich opakovaně a bezdůvodně bránil setkání svého potomka s druhým rodičem. Soud bude také moci upravovat styk dítěte s prarodiči a sourozenci. V případě, že by soud zvážil, že rodiče nejsou dobrými vychovateli, dítě může být přímo svěřeno do výchovy prarodičů. V budoucnu se rovněž změní dosavadní právní úprava ve vztahu manželů k majetku. Ti si ho budou moci upravit manželskou smlouvou. "Znamená to, že si mohou za trvání manželství smluvně uspořádat společné jmění, tedy vymezit co komu patří," řekla R”schová. Obdobnou smlouvu mohou podle novely uzavřít snoubenci, kteří si tak upraví své budoucí majetkové vztahy v manželství. Novela by po schválení Senátem měla vstoupit v platnost 1.srpna.

Poslanecká sněmovna rozšířila okruh rehabilitovaných obětí komunismu, když rozhodla, že příslušníci vojenských báňských oddílů z let 1948 až 1950 by měli mít v budoucnu stejné výhody jako členové někdejších pomocných technických praporů. Vyplývá to z novely zákona o mimosoudních rehabilitacích, kterou v pátek sněmovna schválila, ale kterou ještě musí projednat Senát. Podmínkou rehabilitace příslušníků vojenských báňských oddílů je minimálně dvanáctiměsíční nepřetržitá práce v dolech.

Dále byla přijata novelu trestního zákona, podle níž by nelegální přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů v množství větším než malém by mělo být od počátku příštího roku trestáno až dvouletým vězením nebo peněžitým trestem.

Poslanci v pátek schválili také novelu trestního zákona, jejímž cílem je zpřísnit postih pytláků. Trest odnětí svobody je stanoven v rozmezí šesti měsíců až pěti let. Zákon, který ještě projedná Senát, má nabýt účinnosti 1.října.

Sněmovna naopak zamítla v prvním čtení vládní návrh zákona o zdravotní péči, který měl upravit zásadní oblasti jejího poskytování. Po úterním zamítnutí vládního návrhu zákona o veřejném zdravotním pojištění tak vláda utrpěla v krátké době další "zdravotnickou" porážku ve sněmovně.

Poslanecká sněmovna přerušila v pátek odpoledne svoji únorovou schůzi s tím, že v ní bude pokračovat v úterý 24. února odpoledne.

Koruna slabší

Koruna uzavřela týden na nižších pozicích vůči marce i dolaru a někteří dealeři již hovoří o obratu trendu směrem ke slabší koruně. Petr Korous z ČSOB řekl ČTK, že měna v pátek končila obchodování na 19,075 Kč/DEM proti otevření na 19,06 a čtvrtečnímu závěru 19,02 Kč/DEM. Na paritě s dolarem oslabila na 34,80 Kč/USD.

Petr Pithart zahajuje oficiální návštěvu Ruska

"Naše zahraniční politika podceňovala v posledních létech úlohu Ruska," prohlásil v rozhovoru pro ruskou agenturu ITAR-TASS předseda Senátu Petr Pithart, který v sobotu zahajuje oficiální návštěvu Ruské federace. "Určité ochlazení ve vztazích mezi ČR a Ruskem, které nastalo po sametové revoluci roku 1989, lze vysvětlit ponurými stránkami společných dějin spojenými s okupací země vojsky Varšavské smlouvy," dodal Petr Pithart, který byl tento týden na návštěvě Pobaltí.

Vedení ČEZ a odbory se dohodly

Vedení elektrárenské společnosti ČEZ se v pátek při jednání o kolektivní smlouvě na rok 1998 shodlo se zástupci zaměstnanců na tom, že průměrné mzdy letos vzrostou minimálně o 11 procent. Smlouva by měla být podepsána v úterý 17.února. V den jejího podpisu odbory ukončí stávkovou pohotovost, kterou vyhlásily ve čtvrtek.

V ČR je 50 politických stran a 24 politických hnutí

Ministerstvo vnitra registruje ke 13. únoru 50 politických stran a 24 politických hnutí. Osmi z těchto stran a šesti hnutím byla pozastavena činnost. Návrh na zrušení registrace v případě zmíněných 14 stran a hnutí hodlá ministr vnitra Cyril Svoboda v nejbližší době předložit vládě, uvedli pracovníci tiskového oddělení ministerstva. Mezi těmito subjekty figurují mimo jiné Českomoravská strana lidová, Demokratická strana Československa, Křesťanská a demokratická strana Romů, Strana romské národnosti Severočeského kraje, Unie měst a venkova, Hnutí československého porozumění, Hnutí za samosprávnou demokracii-Společnost pro Moravu a Slezsko a Romský národní kongres.

Žhářský útok na Romy

Zápalnou láhev vhodil deset minut po půlnoci ze čtvrtka na pátek v Orlové (okres Karviná) neznámý pachatel do bytu v ulici Petra Bezruče obývaného Romy. Při požáru, který uhasili vlastními silami obyvatelé bytu sedmatřicetiletého romského majitele, nebyl nikdo zraněn. Zprávu přinesla ČTK s odvoláním na severomoravskou policejní mluvčí Dagmar Bednarčíkovou.

Jiří Pelikán oslavil 75. narozeniny

Velkou kytici červených růží a knihu o českém parlamentu se svým věnováním daroval v pátek předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman publicistovi Jiřímu Pelikánovi při příležitosti jeho 75.narozenin. Oba se setkali po poledni v Zemanově sněmovní pracovně. Setkání, jehož se zúčastnil i místopředseda poslanců ČSSD Václav Grulich, mělo přátelský charakter. Pelikán si při něm postěžoval, že jeho 75.narozeniny jsou nepříjemným výročím, a to hlavně kvůli ženám, jež jsou nyní podle jeho slov překvapeny, že je mu již tolik let, a ne o deset méně.

Čeští radioamatéři budou v březnu vysílat z pacifických ostrovů

Ověřit některé teorie šíření radiových vln v závislosti na míře sluneční aktivity, pokusit se o co největší počet radiových spojení s amatérskými stanicemi na celém světě a propagovat Českou republiku ve vzdáleném Tichomoří bude cílem tříčlenné expedice českých radioamatérů Pacific 98. Ta chce působit v oblasti Francouzské polynésie, Cookových ostrovů, ostrovů Tonga, Samoa a souostroví Fidži od konce února do konce března.

Ze sportu:

Důležitý vstup do bojů o medaile v olympijském hokejovém turnaji se českým reprezentantům vydařil na jedničku a po brankách Pavla Patery, Roberta Reichela a Vladimíra Růžičky porazili olympioniky Finska 3:0.

Zato neuvěřitelná smůla potkala jediného českého sjezdaře v Naganu Marcela Maxu, který obsadil původně fantastické šesté místo, ale rozhodčí ho následně diskvalifikovali pro předčasný start.

Čeští zástupci v soutěži tanců na ledě Mrázová, Šimeček figurují po povinném tanci na 13. místě.

A ještě předpověď počasí pro Českou republiku na sobotu:

Na většině území polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Denní teploty plus 8 až 12 st. C.

Tolik zprávy Radia Praha.