Zprávy sobota, 15. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Vláda bude jednat o nezaměstnanosti a lidských právech Zprávou o stavu lidských práv v České republice, programy na podporu regionálního rozvoje v oblastech s vysokou nezaměstnaností a analýzou vývoje nezaměstnanosti v uplynulém roce se mimo jiné budou zabývat ministři na své středeční schůzi. Vláda se má podle informací jejího úřadu zabývat také návrhem na prověrky zabezpečení obrany státu a zprávou o tom, jak se loni dařilo plnit úkoly vyplývající ze strategie prevence kriminality do roku 2000. Ministři projednají i návrh protipovodňové ochrany a zásady poskytování účelových dotací na podporu projektů "Integrace romské komunity". Vláda by se měla zabývat zavedením jednotného evropského čísla tísňového volání 112 i na území České republiky.

Nevyplácení a zadržování mezd postihlo loni asi 53.000 lidí

Problém nevyplácení či zadržování mezd se podle ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly týkal v loňském roce zhruba 53.000 lidí. Špidla to řekl v Poslanecké sněmovně, když obhajoval vládní zprávu o řešení této problematiky. Z uvedeného počtu občanů však podle něj pouze asi 12.000 z nich mzdy nedostalo vůbec. Největší část, asi 37.000 zaměstnanců, tvoří ti, kteří dostávali plat se zpožděním, ostatní dostali jen zálohu na mzdu, uvedl ministr. Špidla považuje tento problém v současné době za stabilizovaný a věří, že pomocí různých legislativních nástrojů se jej podaří postupně utlumit. Ministr připomněl například nedávno schválený zákon, který má zajistit alespoň částečné uspokojení mzdových nároků zaměstnanců, jimž zaměstnavatel mzdu nevyplácí. Podle něj by mohla tato norma platit již od června. Debatu o předložené vládní zprávě, která se odehrála za nezájmu většiny poslanců, sněmovna nakonec uzavřela bez usnesení. Neschválila totiž návrh, aby ji vzala na vědomí, a neuspěl ani požadavek, aby kabinet předkládal takový materiál každoročně.

Ministr Mertlík je připraven podpořit inflační cíl České národní banky pro rok 2001

Ministr financí Pavel Mertlík je připraven podpořit inflační cíl České národní banky pro rok 2001, který by měl být zveřejněn do konce dubna. Diskuse s centrální bankou se podle Mertlíka týkala i další spolupráce při stanovování inflačních cílů do budoucna, která by podle něj měla být užší. Žádná jasná představa však nebyla odsouhlasena, dodal. Vyjádření podpory ministra financí inflačnímu cíli České národní banky kvitují i analytici, kteří soudí, že to posílí důvěryhodnost stanoveného cíle a politiky centrální banky.

Ministerstvo financí odsouhlasilo Českým drahám zvýšení jízdného

Zvýšení osobního jízdného Českých drah v průměru o 10,7 procenta schválilo ministerstvo financí, které tyto ceny reguluje. Ceny osobní dopravy se na Českých drahách zvýší od 28. května, tedy se zavedením nového jízdního řádu 2000/2001.

Zájemce o akcie a.s. Důl Kohinoor Čermák od svého záměru ustoupil

Soukromý podnikatel Josef Čermák, který měl zájem o odkoupení 100 procent akcií a.s. Důl Kohinoor, dceřiné firmy Mostecké uhelné společnosti, od svého záměru ustoupil. Mostecká uhelná společnost obdržela tři nové nabídky na odkoupení dolu. Bude se jimi však zabývat až v případě, že se nepodaří uzavřít smlouvu se společností SHD-Peel s r.o. Právní experti Mostecké uhelné společnosti a SHD-Peel nyní intenzivně konzultují znění smlouvy o budoucí smlouvě o prodeji cenných papírů.

Odboráři Kohinooru svolali manifestaci na podporu havířů

Manifestaci na podporu stávkujících horníků hlubinného hnědouhelného dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku svolali na sobotu od 11 hodin odboráři dolu společně s manželkami stávkujících havířů. Řekla to Vlasta Tůmová z odborové organizace dolu. Manifestace se uskuteční v prostoru před branou společnosti Důl Kohinoor. Odboráři seznámí účastníky akce s posledním vývojem situace kolem dolu. Počet stávkujících horníků, kteří z obavy o uzavření dolu a ztrátu zaměstnání zůstávají v hloubce 365 metrů pod zemí již patnáctým dnem, se snížil na 47. Jednoho z havířů vedly k vyfárání vážné rodinné důvody.

Britská společnost chce privatizovat Novou huť koupí většinového balíku akcií

Britská společnost Central European Consultants, zastupující zahraničního investora, který si zatím nepřeje být zveřejněn, má zájem o získání majoritního balíku akcií největšího tuzemského producenta oceli, a.s. Nová huť. Central European Consultants před nedávnem získala manažerskou společnost Petrcíle, která vlastní jedno procento akcií Nové huti a má opci na nákup dalších patnácti procent. V případě, že se zástupcům britské společnosti nepodaří dohodnout se státem na privatizaci Nové huti, jsou ochotni jednat o prodeji Petrcíle státu, a to včetně procentního podílu v ostravské huti.

Zaměstnanci ČKD Dopravní systémy se obávají, že záchrana firmy je ohrožena

Zaměstnanci ČKD Dopravní systémy mají obavy z toho, že zpožďování při financování rozpracovaných zakázek zničí nastartovaný proces záchrany podniku, protože pro zachování konkursní podstaty je třeba znovu urychleně zahájit výrobu. Řekl to člen výkonné odborové rady Ladislav Binko. Binko uvedl, že i při současném znění zákona o konkursu a vyrovnání je možné firmu zachránit a zachovat její výrobní potenciál. Je to však možné jen v případě, že o to projeví zájem všichni účastníci konkursního řízení. Odbory upozorňují na to, že jakékoli podmiňování a oddalování financování výroby ohrožuje konstruktivně probíhající proces konkursu ČKD Dopravní systémy. Výroba zatím stojí, ale podle Binka je připraveno všechno potřebné k jejímu obnovení. Chybí však finanční prostředky na nákup dalších potřebný dílů od subdodavatelů.

ČSSD dává přednost dialogu před demonstracemi proti globalizaci

Sociální demokracie je pro seriózní dialog a nikoli pro řinčení zbraní a narušování pořádku. Novinářům to řekl předseda senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř v souvislosti s očekávanými demonstracemi odpůrců globalizace proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, která se budou konat v září v Praze. Na očekávané demonstrace proti zasedání se připravují různá sdružení. Podle některých zdrojů se má do Prahy sjet až 20.000 odpůrců globalizace, kteří chtějí uspořádat "kontrasummit". Vojíř připustil, že každý občan má právo shromažďovací, a tedy může předložit žádost o pořádání demonstrace. Na základě této žádosti příslušný úřad rozhodne, zda demonstrace bude povolena. Vedoucí správního odboru Prahy 1 Vítková k tomu řekla, že při povolování demonstrací úředníci postupují v souladu se zákonem, a že žádná jiná nařízení nebyla vydána.

O nebezpečnosti drog by měli státní zástupci rozhodovat jednotně

Sjednotit přístup státních zástupců k řešení otázky společenské nebezpečnosti držitelů drog by měl obecně závazný pokyn Nejvyššího státního zastupitelství. Je reakcí na velké rozdíly v právní aplikaci trestního zákona v případech občanů, u nichž byla droga nalezena, řekl Jiří Komorous z Národní protidrogové centrály. O drogové scéně v České republice a jejích specifikách Komorous hovořil na semináři Fórum ke zdraví, který začal v Benešově. Třídenní seminář pořádá již potřetí pro pedagogy základních a středních škol společnost Kalokagathie. O výchově ke zdravému životnímu stylu tu bude do neděle hovořit řada českých a slovenských odborníků. Cílem semináře je zvyšovat odbornou kvalifikaci nejen pedagogických pracovníků, ale všech, kteří pracují s dětmi a mládeží. Mezi účastníky proto nechybějí romští asistenti, protidrogoví koordinátoři a pracovníci školských a sociálních odborů městských úřadů. Zájemci se tu mimo jiné seznámí s cíli a úkoly Akčního plánu zdraví a životního prostředí, který schválila vláda v roce 1998.

Muzeum holocaustu ve Washingtonu má celých archiv tábora v Letech

Muzeum holocaustu ve Washingtonu má již celý archiv koncentračního romského tábora v českých Letech u Písku a Helsinský výbor amerického Kongresu poděkoval české vládě, že dokumenty zpřístupnila veřejnosti a pro studijní účely. Poslední část archivu na mikrofilmech obdrželo muzeum na přelomu letošního března a dubna. Předávání archivů se datuje od roku 1994, kdy se o jeho existenci dozvěděl Helsinský výbor amerického Kongresu. Romští aktivisté vyslovili pochybnosti, zda česká vláda předala muzeu kompletní archiv. Vyjádřili dokonce obavu, že z něho byly "nelichotivé" dokumenty vyňaty.

Výstavu EXPO 2000 ozdobí model Kaple svatého kříže z Karlštejna

Šestimetrovou repliku Kaple svatého kříže ze středočeského hradu Karlštejn dokončují v těchto dnech na poděbradském zimním stadiónu pracovníci firmy Film dekor. Model hradní kaple bude součástí české expozice na mezinárodní výstavě Expo 2000 v Hannoveru. Model kaple ozdobí repliky ojedinělých deskových obrazů, za jejichž originální podobu, stejně jako za výzdobu celé kaple, zodpovídal před 600 lety Karlu IV. mistr Theodorik. Kaple poskytne na výstavě EXPO kulisu multimediálnímu pořadu Ondreje Rudavského o středověké Praze.

V Brně začalalo ruční opisování Bible

Úryvkem z Janova evangelia zahájil František Derfler z činohry brněnského Národního divadla ruční opisování Bible v konzistorním sále brněnského biskupství. Mluvčí biskupství Martina Jandlová řekla, že archy pro přepisování Bible jsou k dispozici i v křesťanských knihkupectvích Donum na Petrově, Cesta v Rašínově ulici a Naděje v Kounicově ulici. Projekt představil ředitel České biblické společnosti Jiří Lukl, se zamyšlením nad významem Bible v dějinách českých zemí vystoupil bývalý velvyslanec ve Vatikánu František Xaver Halas, na téma Bible a duchovní život promluvil brněnský biskup Církve československé husitské Petr Šandera. Z iniciativy České biblické společnosti by se mělo do opisování Bible do konce června postupně zapojit v českých zemích přes deset tisíc lidí na 170 místech. První začali s opisováním ve čtvrtek v pražském Karolinu. Jako první se do projektu zapojil prezident Václav Havel, který na připravené archy napsal první slova Janova evangelia před odjezdem na dovolenou minulý týden. Smyslem akce je vzbudit zájem veřejnosti o Bibli a upozornit na její aktuálnost i pro dnešní dobu. Ručně psaná bible bude vystavena jako unikát v Domu Bible, který by měl vyrůst do podzimu příštího roku v Praze.

A ještě krátce o počasí.

Čekejte polojasno. Odpoledne postupně oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 17 až 20 stupňů, v 1000 metrech na horách okolo 12ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.