Zprávy sobota, 15. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Podle ministra Kavana by měla Evropská unie koncem roku určit datum ukončení jednání

Evropská unie by měla koncem roku stanovit datum, dokdy hodlá ukončit jednání o vstupu České republiky a dalších hlavních kandidátů do Evropské unie. Prohlásil to v Londýně ministr zahraničí Jan Kavan, který o rozšíření Evropské unie jednal s britským ministrem zahraničí Robinem Cookem. Cook mu během rozhovorů řekl, že žádné datum zatím nelze stanovit, protože unie neví, jak bude probíhat její institucionální reforma. Stejně tak přesně neví, jak jsou ve své přípravě na vstup do unie jednotlivé země připraveny, protože dosud nebyly otevřeny všechny kapitoly. Kavan potvrdil, že Česká republika má pro vstup do Evropské unie jako svůj termín nadále stanoven rok 2003. Kavan dále uvedl, že Británii nynější politický vývoj v České republice neznepokojuje a britský "establishment" vnímá situaci jako "stabilní". Kavan popřel, že by česká politická scéna byla poznamenána krizí, a soukromě vyjádřil přesvědčení, že třetí verze státního rozpočtu bude schválena. Britové podle Kavana nedávnou krizi vnímají jako "vnitropolitickou bouři ve sklenici vody".

Velvyslanec USA a náčelník štábu navštívili rotu pro misi KFOR

Rotu profesionálních vojáků bechyňského praporu 4. brigády rychlého nasazení, která odjede vystřídat české vojáky do mise KFOR v Kosovu, navštívili ve výcvikovém prostoru v Boleticích na Českokrumlovsku americký velvyslanec John Shattuck a náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Vojáci v boletickém vojenském prostoru od 12. ledna cvičí v terénu podobném tomu, s nímž se setkají v Kosovu. Učí se především hlídat hranice, chránit srbskou menšinu v jedné z osad poničených válkou, hlídkovat pěšky i s vozidly a pomáhat nevládním organizacím při plnění humanitárních misí. "Jsou dobře připraveni, obdobně cvičí i vojáci američtí, britští, italští nebo francouzští," řekl novinářům americký velvyslanec poté, co pohovořil s několika vojáky. Celkem 130 mužů bechyňského praporu by se mělo na místo nasazení v Kosovu letecky přesunout 25. a 31. ledna. V misi stráví půl roku.

Kasal odmítl potvrdit nabídku ČSSD na vypovězení opoziční smlouvy

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal odmítl potvrdit, zda jeho strana dostala nabídku od předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana, že pokud lidovečtí poslanci podpoří vládní návrh státního rozpočtu, sociální demokraté vypovědí opoziční smlouvu s ODS. Informaci o této nabídce však potvrdil místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který se v úterý sešel se Zemanem. Celostátní výbor KDU-ČSL podle Kasala jednal o možnosti podpory třetí verze státního rozpočtu a z dvaceti členů výboru nikdo nehlasoval pro to, že by poslanci lidové strany měli státní rozpočet podpořit. Lidový dům rozhodně popřel, že by předseda ČSSD Miloš Zeman nabídl KDU-ČSL zrušení opoziční smlouvy s ODS za lidoveckou podporu návrhu zákona o státním rozpočtu. Místopředseda lidovců Svoboda přesto na potvrzení pravdivosti informací o existenci Zemanovy nabídky nadále trvá.

Špičky ODS nevěří, že Zeman nabízel zrušení opoziční smlouvy

Vedení ODS odmítalo uvěřit zprávě, podle níž předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman údajně nabídl lidovcům vypovězení opoziční smlouvy výměnou za jejich podporu vládního návrhu státního rozpočtu. Místopředseda Miroslav Macek připomněl Zemanova několikrát veřejně pronesená slova, že smlouvy se dodržují. Další místopředseda ODS Ivan Langer se hodlá na podvečerním jednání obou stran Zemana přímo zeptat, zda či nakolik se tato informace zakládá na pravdě. Pro místopředsedkyni ODS Libuši Benešovou byla informace o možné Zemanově nabídce lidovcům velice překvapivá, a proto se zdržela komentáře.

Stav ve věznicích je klidný, oběd odmítlo jen pět procent vězňů

Situace v českých a moravských věznicích se pomalu uklidňuje, jídlo v poledne na protest proti zpřísnění režimu a nevyhovujícím podmínkám odmítlo jen 1232 vězňů ve 13 vězeních. Ve většině nápravných zařízení se počet lidí držících hladovku snížil, naopak v Ostrově na Karlovarsku a Bělušicích na Mostecku se zvýšil.

Nepokoje po pěti dnech skončily v heřmanické věznici na Ostravsku. Situace se uklidňuje i ve věznici v Kuřimi na Brněnsku, kde si z 800 odsouzených vzalo oběd již asi 550 vězňů, zatímco čtvrteční večeře si vzalo jen 250. K ukončení protestů vyzvala tamní vězně předsedkyně sněmovního podvýboru pro vězeňství Ivana Hanačíková. Ředitel věznice přislíbil pomoci vyřešit finanční problémy vězňů tím, že bez zákonného oprávnění slíbil vyčlenit každému vězni z jeho zmrazeného účtu 400 korun na nákup osobních potřeb. V minulých dnech odmítali v ostrovské věznici stravu dva vězni, dnes ji odmítlo 151 trestanců. Odsouzení požadují podle ředitele věznice Zdeňka Karmazína nesplnitelné věci jako spánek ve dne nebo sledování televize bez omezení. Nadále odmítá stravu také asi třetina z odsouzených ve věznicích v Pardubicích a Valdicích na Jičínsku. Podle vedení obou zařízení je však ve věznicích klid a odsouzení netropí výtržnosti.

Bez známek dalších protestů si dnes vzalo oběd 1372 ze 1408 odsouzených ve vinařické věznici na Kladensku. Vězni protestují také proti přeplněnosti nápravných zařízení, na což upozornila v loňské hodnotící zprávě i Evropská komise. Evropský výbor pro prevenci mučení při Radě Evropy ve své loňské zprávě poukazuje na to, že vězni často obývají přeplněné cely, které nesplňují ani úředně danou minimální obytnou normu 3,5 čtverečního metru na osobu. Nelichotivě se k situaci ve vězeňství vyjádřil i Český helsinský výbor, který například zjistil, že v některých věznicích mají "šéfové" vězeňské samosprávy celu o nadstandardní výměře jenom pro sebe.

Dohoda o osudu bývalého židovského hřbitova možná přestane platit

Pražský a zemský rabín Karol Sidon požádal vrchního rabína Izraele, aby rozhodl, jaké stanovisko mají zastávat zástupci pražské židovské obce ve věci starého židovského pohřebiště ve Vladislavově ulici v Praze. V části pohřebiště hodlá Česká pojišťovna vystavět podzemní garáže. Proti záměru členové obce protestovali a dohodli kompromis, který ale vyvolal pochybnosti zahraničních židovských organizací. Kompromisní dohoda předpokládala, že ministerstvo kultury prohlásí celý hřbitov za kulturní památku a Česká pojišťovna hroby zajistí proti poškození a spustí je jako celek na dno staveniště, uvedl Sidon. Ministerstvo by přitom mělo přispět na náklady celé operace, dodal s tím, že výsledek byl přijatelný a lepšího se dosáhnout nepodařilo. Poté, co dohodu zpochybnily "vlivné židovské instituce", se Sidon obrátil na vrchního rabína Izraele. Do Prahy přijede vyslanec, který má situaci posoudit, uvedl rabín. Židovská obec v Praze a její Vrchní rabinát rovněž označily za dezinformace některé zprávy, které se šíří při zahraniční kampani za záchranu zrušeného starého hřbitova.

A ještě krátce o počasí

Čekejte většinou polojasno, v nižších polohách zpočátku místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle sněžení a mlhy. Nejvyšší teploty -3 až +1 stupeň, na horách v 1000m kolem -4 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.