Zprávy sobota, 15. srpna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

A nyní podrobně:

Klaus Kinkel vyzval k oboustranné rozvážnosti v česko-německých vztazích

Německý ministr zahraničí Klaus Kinkel vyzval k oboustranné rozvážnosti v česko-německých vztazích. V listu Süddeutsche Zeitung sice znovu vytkl českému premiérovi Miloši Zemanovi jeho výroky o sudetských Němcích, zároveň však nepřímo kritizoval i kancléře Helmuta Kohla za jeho reakce ohledně Zemanova údajného vměšování do předvolební kampaně v Německu. Česko-německé vztahy jsou podle Kinkela příliš cenné a důležité na to, aby je Bonn nyní obětoval ve shonu volebního boje. Zopakoval, že rozhovory o vstupu ČR do Evropské unie Německo nechce zatěžovat dvoustrannými problémy.

Ke kontroverzi došlo, když se Zeman koncem července vyslovil proti účasti Sudetoněmeckého krajanského sdružení v koordinační radě diskusního fóra. Premiér poznamenal, že v radě nejsou zastoupeni čeští komunisté a republikáni, kteří stejně jako landsmanšaft odmítli česko-německou deklaraci. Německé politické špičky, jimž Praha vzápětí vytkla špatnou interpretaci, si to vyložily jako srovnání vysídlených Němců s extrémisty a českého premiéra žádaly o omluvu.

Vzájemné vztahy s Německem nejsou podle předsedy poslaneckého klubu sociálních demokratů a místopředsedy sněmovny Stanislava Grosse napjaté. Přesto se však grémium ČSSD dohodlo, že se k nim už nebude vyjadřovat. Německý kancléř Kohl ostře reagoval na Zemanovu poznámku, že vzájemným vztahům se bude možná dařit lépe, až v Bonnu zasedne po zářijových volbách sociálnědemokratická vláda.

Premiér Miloš Zeman nebude nijak reagovat na kritiku německého kancléře Helmuta Kohla, podle něhož se svými výroky plete do německé předvolební kampaně. Zeman po svém návratu z krátké dovolené řekl, že se nechce vměšovat a právě proto se nebude vyjadřovat, aby se konflikt mezi oběma státy dále nevyhrotil.

Podle Unie svobody premiér Zeman poškozuje zahraniční zájmy země

Unie svobody je toho názoru, že dobré vztahy mezi Českou republikou a Německem jsou jedním z klíčových úkolů české diplomacie. Proto unie považuje podle svého předsedy Jana Rumla vyjádření českého premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana "za nešikovné a z hlediska zahraničí za poškozující zájmy České republiky". "Miloš Zeman si jako předseda vlády musí uvědomit, že zastupuje celou naši zemi a nikoli jen ČSSD, byť je vláda složena výhradně z jejích členů," řekl Ruml při setkání s novináři.

ODS neuvedla, zda podpoří reakci sněmovny na usnesení Bundestagu

Místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Beneš se jednoznačně nevyjádřil, zda ODS podpoří záměr, aby Poslanecká sněmovna reagovala na usnesení německého Spolkového sněmu. To se týká respektování práv německých vyhnanců. Vyzývá budoucí členské státy Evropské unie, aby německým vyhnancům přiznaly právo na volnost stěhování a usídlování. Z Benešova vyjádření vyplynul spíše zdrženlivý postoj. Komunističtí poslanci již oznámili, že budou na nejbližší schůzi sněmovny požadovat, aby se ke květnovému usnesení Spolkového sněmu vyjádřila.

Usnesení zatím vyvolalo odmítavou reakci v polském Sejmu. To vedlo k tomu, že Polsko rychle navštívila předsedkyně Spolkového sněmu Rita Süssmuthová, aby zde podle pozorovatelů politický dopad usnesení zmírnila.

Kardinál Vlk se v Kolíně nad Rýnem setká s kancléřem Kohlem

Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk a olomoucký arcibiskup Jan Graubner odcestovali na oslavu 750. výročí dómu v Kolíně nad Rýnem. Mají se setkat se spolkovým kancléřem Helmutem Kohlem a vatikánským státním sekretářem kardinálem Angelem Sodanem, který do Kolína přijíždí jako papežský legát. ČTK o tom informoval mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Sekretariát Fondu budoucnosti: Oběti zbytek peněz dostanou

Část českých obětí nacismu, na které se vztahuje sociální projekt česko-německého Fondu budoucnosti, zažila v uplynulých dnech zklamání nad výší poskytnuté finanční částky. Ta totiž dosahovala jen přibližně poloviny přislíbeného obnosu a byla tedy v různých případech nižší zhruba o 13 až 23 tisíc korun. Asi 1200 takto postižených občanů se však podle vedení sekretariátu fondu nemusí obávat, že by jim nebyl odeslán i zbytek peněz. Příčinou situace je to, že až po schválení příslušné sumy se ukázalo, že žijících obětí nacismu je podstatně více, než sociální projekt odhadoval. Ten počítal se zhruba 6500 dosud žijícími oběťmi; přihlásilo se jich ale o tisíc více. Valné většině obětí bylo letos vyplaceno podle míry perzekuce od 29.600 do 47.400 korun.

ODS nepovažuje prohlášení nové vlády za vážně míněný dokument

Politické grémium Občanské demokratické strany nepovažuje programové prohlášení sociálně demokratické vlády za vážně míněný dokument. Jde spíš o programový materiál navazující na volební program ČSSD. Ve stanovisku ODS uvádí, že značná část záměrů není realizovatelná a sami autoři prohlášení to jistě dobře vědí. Představitelé ODS mají při hlasování o důvěře vládě odejít ze sněmovny a umožnit tak kabinetu ČSSD existenci. Místopředseda strany Mirolav Beneš a senátor Přemysl Sobotka opakovaně zdůrazňovali, že tento akt ze strany ODS neznamená podporu vládě Miloše Zemana.

Ruml trvá na vyrovnaném rozpočtu a odmítá mimorozpočtové fondy

Předseda Unie svobody Jan Ruml nevyloučil, že poslanci jeho strany podpoří návrh státního rozpočtu předložený sociálnědemokratickým kabinetem. Vláda by ovšem musela navrhnout vyrovnaný rozpočet bez mimorozpočtových fondů, které prosazuje místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík. "Ten rozpočet musí být vyrovnaný. Nesmí být vyrovnaný tím, že se budou zvyšovat daně nebo sociální dávky. Nesmí být skrytě deficitní - to jsou ty mimorozpočtové fondy," řekl novinářům Ruml.

Lékaři i Dagmar Havlová jsou se stavem prezidenta spokojeni

Lékaři i prezidentova manželka jsou se zdravotním stavem Václava Havla spokojeni. Prezident je bez teplot, srdeční činnost je pravidelná, laboratorní hodnoty se trvale zlepšují. Novinářům to řekl prezidentův osobní lékař Ilja Kotík.

Hrad se ptá, proč je Havlová v průzkumu prospěšnosti osobností

Prezidentskou kancelář překvapilo, že je Dagmar Havlová zařazována po bok politiků do průzkumu agentury Sofres-Factum, jenž hodnotí prospěšnost osobností pro společnost. Prezidentova manželka se v tomto výzkumu stabilně objevuje v pásmu osobností spíše škodících. Prezidentova manželka na dotaz novinářů vysvětlila svůj nesouhlas s tím, že je uváděna jako jeden z nejméně prospěšných politiků. Připomněla, že není politik, ale manželka politika, a nevšimla si, že by v těchto výzkumech byly uváděny například manželky Petra Pitharta nebo Václava Klause. Havlová zažertovala, že příště v anketě sportovců bude zřejmě jmenována jako nejméně užitečný hokejista. Šéf agentury Sofres-Factum Jan Herzmann v rozhovoru pro ČTK odmítl, že průzkum zkoumá popularitu politiků. Uznal však, že na seznamu 26 hodnocených osobností není v současnosti kromě politiků a Havlové žádná další osobnost českého společenského života.

Poslanci mají zájem o šéfování mediální komise

Sociální demokracie rozhodně chce mít vliv v komisi pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny. Předseda poslaneckého klubu ČSSD a místopředseda sněmovny Stanislav Gross o práci v ní nestojí, zájem o její vedení však má jeho stranická kolegyně, místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková. Na předsednictví v mediální komisi je ale zájemců více. Podle Lidových novin o tuto funkci usiluje i místopředseda ODS a sněmovny Ivan Langer a také její bývalý předseda lidovecký poslanec Jan Kasal. Toho chce prosadit klub KDU-ČSL. Langer listu řekl, že podle dosavadních zvyklostí byl předsedou komise místopředseda dolní komory. Šéfem komise by navíc podle něj měl být zástupce opozice jako protiváha sociálnědemokratickému ministru kultury, který má oblast médií v kompetenci.

Ministr Špidla zahájil s odboráři jednání o platech

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla zahájil vyjednávání o platech s odboráři. Společně s předsedy odborových svazů zastupujících zaměstnance příspěvkové a rozpočtové sféry posoudil ekonomické možnosti státu pro letošní a příští rok. Zástupci deseti odborových svazů se s ministrem dohodli, že jednání o platech chtějí ukončit nejpozději 2. září.

ČSSD i ODS přivítali snížení reposazby

Rozhodnutí České národní banky snížit reposazbu o půl procenta na 14 procent odpovídá podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD a místopředsedy sněmovny Stanislava Grosse hospodářské politice vlády sociální demokracie. Podle něj by toto rozhodnutí mohlo podpořit hospodářský růst v České republice. Snížení sazby je důležité zvláště v době, kdy nezaměstnanost přesáhla rekordní výši šest procent a ekonomika stagnuje, řekl Gross novinářům.

Také Občanská demokratická strana přivítala rozhodnutí České národní banky snížit základní úrokové sazby. "Považujeme za správné, že k tomuto kroku dochází, je škoda, že to centrální banka neučinila mnohem dříve," uvádí grémium ve svém prohlášení.

Bankovní rada ČNB snížila limitní sazbu pro dvoutýdenní repo operace ze 14,5 na 14 procent, diskontní sazbu ze 13 na 11,5 procenta a lombardní sazbu z 19 na 16 procent. Reposazbu, za níž centrální banka půjčuje peníze zástavou za vybrané cenné papíry, využívá ČNB jako jeden ze základních nástrojů své měnové politiky a jejím nastavením ovlivňuje krátkodobé úrokové sazby na mezibankovním trhu.

Analytici: Očekávaný pokles úrokových sazeb bank ekonomiku neoživí

Vlivem kroku České národní banky, která snížila své klíčové sazby, lze očekávat mírný pokles klientských úrokových sazeb komerčních bank, vyplývá z průzkumu ČTK mezi čtyřmi největšími bankovními domy v ČR. S výraznějším oživením hospodářského růstu však není možno na základě těchto změn počítat, shodují se ekonomové. Tento pesimistický výhled podporuje podle názoru ekonomů fakt, že banky byly nuceny velmi zpřísnit pravidla pro poskytování úvěrů.

Brněnská COOP Banka bude zrušena k 31. prosinci 1998

O zrušení společnosti k 31. prosinci 1998 a jejím vstupu do likvidace rozhodla v Brně valná hromada brněnské a.s.COOP Banka. Stala se tak v pořadí šestým peněžním ústavem v ČR, směřujícím ke svému zániku. Ten hrozí i Pragobance. Vzhledem k závažným nedostatkům, které shledala centrální banka v jejím hospodaření, rozhodla ve čtvrtek Bankovní rada ČNB o jejím vyškrtnutí ze svého stabilizačního programu a zahájení správního řízení s cílem odejmout Pragobance povolení působit jako banka.

Choť amerického prezidenta přislíbila účast na Foru 2000

Choť amerického prezidenta Hillary Clintonová potvrdila svou účast na říjnové pražské konferenci Forum 2000. Učinila tak osobním dopisem prezidentu Václavu Havlovi. ČTK o tom informoval Martin Krafl z Kanceláře prezidenta republiky. Clintonová na konferenci přednese zásadní projev k tématu občanské společnosti. Účast na Foru 2000 již přislíbily další významné osobnosti, mezi nimi například jordánský princ El Hassan bin Talal, nigerijský spisovatel a bojovník za lidská práva Wole Soyinka, státník Henry Kissinger či politolog Jacques Rupnik. Společně se budou zamýšlet nad současnými i budoucími problémy a úkoly lidstva. Forum 2000 se letos uskuteční na Pražském hradě od 11. do 14. října. Konference navazuje na podobné setkání, které se konalo v Praze loni v září. I letos nad ním převzal záštitu prezident Havel.

V době výročí srpnové invaze navštíví delegace Senátu Rusko

U příležitosti 30. výročí invaze Varšavské smlouvy do Československa navštíví delegace Senátu v čele s jeho předsedou Petrem Pithartem 20. a 21. srpna Rusko. Současně do ČR přicestuje ruská delegace.Delegace Senátu odletí 20. srpna ze starého ruzyňského letiště na akce pořádané kongresem ruské inteligence. Představitelé kongresu zveřejnili prohlášení, ve kterém se hlásí k odpovědnosti za srpnové události roku 1968.

Zvýšení cel v Rusku se nejvíc dotkne českých cigaret a másla

Plošné zvýšení dovozních cel o tři procenta, které od soboty 15. srpna zavádí Ruská federace, se v oblasti českého agrárního vývozu do této země dotkne zejména cigaret a doutníků a másla a jiných tuků z másla. Vyplývá to z komoditní skladby agrárního exportu ČR do Ruské federace v loňském roce, kterou ČTK poskytla tisková mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Marcela Dvořáková. Doutníků a cigaret se vloni do Ruska dovezlo celkem za více než 1,254 miliardy korun, což byla největší hodnota exportu u jednotlivých komoditních položek. Co do hodnoty druhou položkou bylo máslo a jiné tuky z másla, kterých se vyvezlo za více než 675 miliónů korun.

ČR zřejmě požádá Bělorusko o vysvětlení zadržení studentů

České ministerstvo zahraničí se zřejmě obrátí na běloruský zastupitelský úřad v Praze a požádá jej o vysvětlení pondělního několikahodinového zadržení dvou českých studentů na území Běloruska. Studenti převáželi materiály týkající se dodržování lidských práv v Bělorusku. Tamní úřady je údajně držely osm hodin na hranicích a nutily k uvedení jmen osob, od nichž písemnosti získali. Jeden ze zadržených studentů Luboš Veselý ve čtvrtek ČTK řekl, že běloruští celníci jim po celou dobu zadržení neumožnili, aby se telefonicky spojili s českým zastupitelským úřadem.

ČSA v pololetí se ziskem přes 100 miliónů

České aerolinie (ČSA) vykázaly v prvním pololetí zisk více než 100 miliónů korun oproti ztrátě 120 miliónů ve stejném období loni. Jak uvedl viceprezident pro marketing Jiří Pruša, firmě se zřejmě podaří koncem roku snížit kumulovanou ztrátu z minulých let pod 50 procent základního jmění a odvrátit tak hrozbu konkursu. Kumulovaná ztráta ČSA přesáhla podle auditu z roku 1996 sumu 1,47 miliardy korun, což je necelých 54 procent základního jmění podniku a společnosti podle obchodního zákoníku hrozil návrh na konkurs.

Absolventi lékařských fakult by raději studovali jiný obor

Více než polovina letošních absolventů čtvrtých a pátých ročníků pražských lékařských fakult by při nové volbě povolání hledala uplatnění v jiném oboru a medicínu by už nestudovala. Uvádí to Časopis České lékařské komory. Důvodem jsou problémy se získáváním pracovního místa, nízké výdělky a špatná finanční situace zdravotnictví. Před prázdninami bylo v České republice 230 nezaměstnaných lékařů, přičemž čtyřiaosmdesát z nich byli čerství absolventi medicíny. Studie ukazují, že pro lékaře je stresující trvalý nedostatek času, vysoká míra odpovědnosti a kritika veřejnosti.

Čeští muži budou mít Viagru nejdříve na Vánoce

Nejdříve o Vánocích se dočkají čeští muži modré pilulky Viagra, která navrací až 92 procentům mužů starším pětašedesáti let schopnost erekce. Pilulky už legálně využívají muži v USA, Kanadě, Brazílii, Švýcarsku a od podzimu ji může americká firma Pfizer vyvážet i do Ruska. Pfizer požádá o registraci pro ČR u Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) poté, co bude Viagra schválena pro Evropskou unii. Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Vladimíra Kothery pojišťovny nepočítají s tím, že by lék mužům hradily.

Necelá polovina lidí se domnívá, že se jejich finanční situace zhoršila

Necelá polovina občanů, konkrétně 44 procent, se domnívá, že finanční situace jejich domácnosti se za poslední rok zhoršila. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Střediska empirických výzkumů. Názor, že finanční situace rodiny zůstala po uplynulých 12 měsíců stejná, zastává 43 procent, o zlepšení situace mluví jen 13 procent dotázaných. Lidé velmi střízlivě a opatrně hodnotí svoji budoucnost: 43 procent dotázaných se domnívá, že ekonomická situace jejich rodiny se v následujících 12 měsících nezmění, 44 procent očekává zhoršení a 13 procent počítá se zlepšením.

V červenci zjištěno 4052 nelegálních přechodů státních hranic ČR

V červenci pracovníci cizinecké a pohraniční policie zaregistrovali 4052 nelegálních přechodů státních hranic ČR, což je zhruba o 600 případů více než v červnu. ČTK o tom informovalo policejní prezídium. Nejpočetnější skupinu lidí, kteří se pokusili ilegálně přejít hranici, tvořili v prvním prázdninovém měsíci stejně jako v předchozím období občané Svazové republiky Jugoslávie, kterých policisté zadrželi 1364. Dalšími početnými skupinami byli Rumuni a občané Afghánistánu.

Rottrová odmítla koncert na akci HZDS

Česká zpěvačka Marie Rottrová se odmítla podílet na kampani Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) před zářijovými parlamentními volbami. V rozhovoru pro páteční vydání listu Nový čas uvedla, že měla vystoupit na jisté slavnosti pod vrchem Zobor, ale "samozřejmě jsem to odmítla", jakmile se díky telefonátu z Bratislavy dozvěděla, že organizátorem je HZDS, což do té doby nevěděla, neboť dostala jen smlouvu přes jakousi agenturu. Rottrová dále potvrdila, že má výhrady vůči politice hnutí premiéra Vladimíra Mečiara, ačkoli dění na Slovensku příliš nerozumí. Nechce se ale vůbec politicky angažovat. Za "vrchol" však považuje, že HZDS mají před volbami podpořit Jean-Paul Belmondo a Michael Schumacher: "Tak to je vrchol. To mají tolik peněz? Tak to jim teď jde o hodně."

Zatím není jasné, co bude s vládní vilou na Hanspaulce

Ještě letos na podzim by se měl předseda vlády Miloš Zeman nastěhovat do pražské Kramářovy vily, která by se napříště stala sídlem českých premiérů. Co však bude s dosud užívanou chátrající vládní vilou na Hanspaulce, kterou naposledy obýval někdejší premiér Václav Klaus, není jasné. Ačkoli bude Zeman v Kramářově vile bydlet, bude tento objekt dále sloužit i k protokolárním účelům. V Kramářově vile bydlel například irský expremiér Charles James Haughey, jednání zde vedla šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová či bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin. Uskutečňovaly se tady koaliční schůzky vedené předsedou ODS Václavem Klausem a expremiér Josef Tošovský ve vile jednal o sestavení předchozího kabinetu.

Česká výprava není na atletickém ME bez medailových nadějí

Rekordní počet 38 atletů bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy v Budapešti, které se koná od 18. do 23. srpna. Ačkoliv evropský šampionát je vrcholem letošní sezóny a konkurence bude obrovská, lze více než jednu třetinu české výpravy zařadit mezi naděje na medailová nebo přinejmenším bodovaná umístění. Na posledním mistrovství před čtyřmi lety v Helsinkách získali čeští atleti při prvním samostatném startu po rozdělení federace dvě medaile, stříbro zásluhou dálkaře Milana Gombaly a bronz, který v oštěpařské soutěži vybojoval Jan Železný. Shodou okolností však oba vyřadily z nominace pro Budapešť zdravotní problémy, a tak největší naděje vkládá česká atletika tentokrát do evropské rekordmanky v tyči Daniely Bártové, vícebojařů Tomáše Dvořáka a Romana Šebrleho, trojskokanky Šárky Kašpárkové, půlkařky Ludmily Formanové, čtvrtkařky Heleny Fuchsové, překážkáře Jiřího Mužíka a ženské štafety na 4x400 m.

Počasí

A jaké je počasí. Polojasno, teploty se pohybují od 23 do 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.