Zprávy sobota, 16. května 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková, která vám přináší zprávy:

A nyní podrobněji:

Aktuální zdravotní stav českého prezidenta

Rehabilitace prezidenta Václava Havla pokračuje podle šéfa lékařského konzilia Miroslava Čerbáka úspěšně. S prezidentem je na zámku v Lánech lékař a zdravotní sestra a třikrát týdně ho navštěvuje některý z členů konzilia a rehabilitační sestra. Miroslav Čerbák hodlá příští týden Václava Havla navštívit, zatím však není stanoven termín. Potvrzena už je i schůzka lékařského konzilia, které se sejde v úterý odpoledne v Ústřední vojenské nemocnici, aby zhodnotilo postup prezidentovy rehabilitace.

Zasedala Poslanecká sněmovna

Krátce po zahájení svého zasedání odložila v pátek Poslanecká sněmovna projednání stanoviska předsedy vlády Josefa Tošovského k zárukám, které České spořitelně a České pojišťovně poskytl bývalý ministr financí Ivan Kočárník. Premiér Tošovský v žádosti o přesunutí uvedeného bodu uvedl, že problematikou poskytnutých záruk se bude v pondělí zabývat vláda a jeho stávající stanovisko by tudíž nebylo zcela relevantní.

Druhým čtením prošel ve sněmovně návrh novely trestního řádu, kterou by měla být prodloužena dosavadní 24 hodinová doba pro zadržení podezřelého nebo obviněného. Spolu s novelou se do třetího čtení dostal i s tím související návrh zákona, který by znamenal první změnu Listiny základních práv a svobod.

Sněmovna dále propustila do závěrečné fáze vládní návrh zákona o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. Ten mimo jiné předpokládá, že uvedené předměty bude možné vyvážet pouze s příslušným osvědčením od odborné organizace či ministerstva kultury.

Do závěrečného schvalování byla postoupena i poslanecká novela zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, která by měla zcela odstranit dědickou daň u příbuzných v řadě přímé. Sněmovní rozpočtový výbor navíc navrhl, aby daň mohla být zčásti nebo zcela prominuta při řešení důsledků živelných pohrom a jiných mimořádných hromadných událostí.

Ministryně Parkanová odvolala pražského městského státního zástupce

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová odvolala pražského městského státního zástupce Jana Křivánka. Ministryně to oznámila v pátek s tím , že důvod Křivánkova odvolání je váznoucí komunikace mezi nejvyšším, vrchním a městským státním zástupcem. Kdo Křivánka ve funkci nahradí, Vlasta Parkanová dosud neoznámila.

Podle ministra obrany objevili mladí lidé svoji perspektivu v armádě

Podle ministra obrany Michala Lokbowicze mladí lidé konečně objevili svoji perspektivu v armádě. Dokazuje to letošní rekordní zájem uchazečů o studium na vojenských školách. "Bezesporu má na tom svůj podíl i to, že je ČR těsně před vstupem do NATO. Naše země se otvírá světu, což studentům dává do budoucna velké šance," uvedl v pátek ministr Lobkowicz.

ODA zvažuje, že nebude kandidovat

Vedení Občanské demokratické aliance uvažuje o tom, že nebude kandidovat v červnových parlamentních volbách, i když ve všech krajích tato strana podala kandidátky. Předseda ODA Daniel Kroupa na páteční tiskové konferenci připustil, že vzhledem k minimální voličské podpoře a nedostatku peněz strana kandidátky stáhne. Podle posledního průzkumu veřejného mínění agentury IVVM má dosud parlamentní ODA volební preference pouze 0,5 procenta. Hranice vstupu do parlamentu je však pětiprocentní.

Václav Klaus na tiskové konferenci své strany

Předseda ODS Václav Klaus je pobaven spekulacemi, které z jeho několika neutajovaných schůzek s předsedou ČSSD Milošem Zemanem vyvozují, že se na nich mohlo mluvit o sestavení povolební koalice ODS a sociálních demokratů. "Dělat z toho nějakou hru tohoto typu musím považovat za skutečně úsměvné," prohlásil Klaus na páteční tiskové konferenci. Připomněl, že dvě či tři schůzky s Milošem Zemanem se konaly vždy v kanceláři předsedy Poslanecké sněmovny a nikdy neunikly pozornosti novinářů.

Václav Klaus také v pátek odmítl tvrzení, že připomínky jednotlivých osob k forenznímu auditu hospodaření strany znamenají zpochybňování jeho výsledků. Klaus zdůraznil, že jednotlivci se teprve s výsledky auditu seznamují a je přirozené, že reagují na souvislosti, v nichž jsou zmiňováni. ODS je vyslechne a přijme jejich písemné stanovisko, dodal předseda ODS.

ČSSD požaduje odvolání ministra Pilipa

Předsednictvo ČSSD doporučilo svému poslaneckému klubu, aby navrhl Poslanecké sněmovně usnesení doporučující premiérovi Josefu Tošovskému, aby předložil prezidentu republiky návrh na odvolání ministra financí Ivana Pilipa. Na páteční tiskové konferenci po jednání předsednictva to řekl předseda ČSSD Miloš Zeman. Důvodem k odvolání ministra financí by měly být jeho postoj k deregulacím cen energií a nájemného a snaha o "překotnou privatizaci", která by mohla vést k "poškození republiky", uvedl šéf sociální demokracie.

Předseda Unie svobody věří, že jeho strana získá 15 procent hlasů

Předseda Unie svobody Jan Ruml věří, že jeho strana získá v červnových volbách do Poslanecké sněmovny minimálně patnáct procent hlasů. Podle jeho slov jde unie do voleb s přesvědčením, že představuje pro občany alternativu pravicové politiky s věrohodným programem. "Já jsem přesvědčen o tom, že naše volební procenta budou zcela jistě dvouciferná a pevně věřím, že přesáhnou patnáct procent," prohlásil Ruml.

Další výsledky průzkumu předvolebních preferencí stran

Jen 6 procent hlasů by v předčasných volbách získala strana Důchodci za životní jistoty. Vyplývá to z výsledků agentury STEM, které se liší od úterních výsledků IVVM a středečních agentury Sofres-Factum, podle nichž by tato strana získala 10 a 11 procent. Vítězně by podle STEM z voleb vyšla sociální demokracie s více než 25-ti procenty před ODS se 16-ti procenty a Unií svobody s téměř 14-ti procenty voličů. Komunisté by získali 10,5 procenta, lidovci 9 a republikáni 5. Průzkum přitom naznačuje, že bezpečnou většinu ve sněmovně by mohla získat jen zcela hypotetická koalice Unie svobody s Lidovci, k níž by se přidala nebo ji tolerovala sociální demokracie.

Příčinou růstu preferencí DŽJ je podle ČSSD vládní politika

Příčiny růstu volebních preferencí strany Důchodci za životní jistoty vidí poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek v politice nynější vlády a v chování některých institucí vůči lidem vyššího věku. Poslanec to řekl na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě. Připomněl v této souvislosti váhání vlády s doporučením sociální charty Rady Evropy k ratifikaci parlamentu a diskriminační věkové limity pro přijímání zaměstnanců v některých podnicích. Odmítl rovněž urážlivé výroky na adresu DŽJ.

Červnových předčasných voleb se zúčastní pozorovatelé OBSE

Asi šest dlouhodobých a čtyři až osm desítek krátkodobých pozorovatelů vyšlou členské státy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) do České republiky na červnové volby do Poslanecké sněmovny. Jejich účast má na dnešním zasedání projednat Ústřední volební komise.

Odbory zdůrazňují význam sociálního dialogu

Předseda Českomoravské komory odborových svazů Richard Falbr vyzval v pátek na sjezdu komory vládu, která vzejde z předčasných voleb, aby nepodceňovala sociální partnerství a respektovala sociální dialog. V projevu řekl, že sociální smír nelze udržet za každou cenu, zejména mají-li tu cenu platit odboráři.

Václav Havel vyhrál spor o prodej svého dílu Lucerny

Prezident Václav Havel vyhrál spor se švagrovou Dagmar o prodej svého dílu Lucerny. Městský soud v Praze v odvolacím řízení totiž rozhodl, že prezident postupoval v souladu se zákonem. Havlová se domáhala určení neplatnosti kupní smlouvy ohledně prezidentova podílu Lucerny prodaného Chemapolu. Odvolací soud se tak zcela ztotožnil se závěrem soudu prvního stupně, že předkupní právo Dagmar Havlové nebylo Václavem Havlem porušeno a že naopak jeho nabídku k využití předkupního práva Dagmar Havlová odmítla. Rozhodnutí soudu je konečné.

Republikáni a Romové k "novoborskému incidentu"

Romové hledají účastníky republikánského mítinku v Novém Boru. Oznámil to jejich zástupce Štefan Gogol. Při mítinku romští občané fyzicky napadli předsedu republikánů Miroslava Sládka, který se měl hanlivě vyjádřit o prezidentu Václavu Havlovi a jeho manželce Dagmar. Podle ředitele Krajského úřadu vyšetřování v Ústí nad Labem Bohumila Kotase, jehož instituce se vyšetřováním případu zabývala do okamžiku, než prezident udělil útočníkům milost, bylo dosud vyslechnuto asi 15 svědků včetně a čtyř strážníků. Mezi vyslechnutými nebyli pouze příznivci republikánů, ale také lidé, kteří se mítinku zúčastnili ze zvědavosti.

Trestní oznámení na členy skupiny neznámých pachatelů podal kvůli novoborskému incidentu advokát a zmocněnec pěti poškozených republikánů Kolja Kubíček. Podle něj se dosud neznámí pachatelé v souvislosti s napadením aktérů předvolebního mítinku republikánů v Novém Boru dopustili šesti trestných činů. Oznámení zahrnuje násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci, vyhrožování usmrcením a ublížením na zdraví, podněcování k těmto trestným činům, hanobení národa, rasy a přesvědčení, podněcování k národnostní a rasové nenávisti a výtržnictví.

Dokumenty ministerstva obrany byly nalezeny

Tajné materiály vojenského obranného zpravodajství, odcizené ve středu neznámými pachateli v Benešově, byly nalezeny. Kufřík s doklady odevzdala na policii jedna benešovská občanka. Ředitel vojenského obranného zpravodajství plukovník Jiří Růžek uvedl, že byl celý případ postoupen Úřadu vyšetřování České republiky. Vedení obranného zpravodajství zároveň vyhodnocuje údaje uvedené v dokumentech z hlediska možných následků pro činnost organizace a přijalo opatření k jejich eliminaci. Ztráta uvedených dokumentů mohla totiž vést i k ohrožení státního tajemství.

Ostrou kritiku na adresu pracovníka Vojenského obranného zpravodajství, jemuž někdo z auta ukradl utajované dokumenty, vznesl v pátek při návštěvě Vyškova ministr obrany Michal Lobkowicz. Uvedl, že pro "lajdácké zacházení s materiály nemá slova omluvy". Dodal, že dokumenty byly sice nalezeny a odevzdány policii, ale že je bezpodmínečně nutné vyvodit z incidentu důsledky.

Šéf NPC vítá přijetí nového zákona postihujícího držitele drog

Krokem ke standardní evropské právní úpravě v oblasti omamných a psychotropních látek považuje úterní rozhodnutí poslanců přijmout i přes prezidentův nesouhlas novely zákonů zpřísňující postih za užívání a přechovávání drog šéf Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous. Přijetí novely se podle něj pozitivně odrazí na nelegálním trhu s drogami. "Vítám to. Ztíží se tím dostupnost drog pro prvokonzumenty," řekl Komorous na dotaz ČTK. Dodal, že přijetí novely nikterak neovlivní statistiky kriminality.

K česko-německým vztahům

Představitelé bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) neustávají ve výpadech proti rozšiřování Evropské unie na východ. Nezpochybňují sice přijímání nových členů jako takové, protože to již závazně podpořila německá vláda v mezinárodních dokumentech, ale požadují blíže neupřesněný "dlouhý" časový odklad vstupu kandidátů do unie.

Česko-německá deklarace podle poslance ČSSD Lubomíra Zaorálka nefunguje. Příčinou je dosavadní špatná státní politika vůči Německu, řekl poslanec, který patří mezi možné kandidáty ČSSD na funkci ministra zahraničí, na páteční tiskové konferenci. Za nefunkční považuje poslanec Zaorálek hlavně česko-německé diskusní fórum, při jehož sestavování selhala německá i česká vláda. Česká vláda podle něj jakoby po podepsání dokumentu ztratila o sestavování koordinační rady diskusního fóra zájem. Obrat Lubomír Zaorálek očekává po převzetí moci ČSSD v České republice a německé sociální demokracie (SPD) v Německu.

Ministr zahraničí Jaroslav Šedivý se zúčastní ve čtvrtek 21.května v německých Cáchách společně s představiteli dalších evropských zemí slavnostního udělení mezinárodní Ceny Karla Velikého. Tu letos získá současný polský ministr zahraničí Bronislaw Geremek. Během dvoudenní návštěvy Cách, se ministr Šedivý setká i se svým německým protějškem Klausem Kinkelem. Ve městě spjatém s evropskou historií má ministr Šedivý předat Geremkovi dopis prezidenta Václava Havla, jednoho z dřívějších laureátů zmíněné ceny.

Petr Pithart se setkal s Ivanem Gašparovičem

Předseda Senátu ČR Petr Pithart, který je v Bratislavě na soukromé návštěvě, byl v pátek přijat předsedou slovenského parlamentu Ivanem Gašparovičem. Zároveň se soukromě setkal také s představiteli většiny slovenských politických stran. Jak Petr Pithart řekl ČTK, s Ivanem Gašparovičem během hodinového rozhovoru hovořil o situaci v obou zemích před volbami, o připravovaném novém volebním zákonu, který by měl být na Slovensku přijímán příští týden, a o smyslu chystaných změn.

Rakouští odborníci budou pomáhat s českou energetickou koncepcí

Hornorakouští odborníci budou pomáhat při sestavování nové energetické koncepce pro ČR. Jak uvedla rakouská agentura APA, ministr ochrany životního prostředí Martin Bursík již údajně přijal příslušnou nabídku hornorakouského zemského hejtmana Josefa Phringera. České ministerstvo z pověření vlády nyní vypracovává program podpory energetických úsporných opatření a využívání obnovitelných zdrojů energie, který má být dokončen do léta.

ČR poskytne třem africkým zemím rozvojovou pomoc za 9 miliónů Kč

Vybavení laboratoří a zaškolení personálu v hodnotě téměř devět miliónů Kč poskytne ČR v rámci vládní rozvojové pomoci Pobřeží slonoviny, Ugandě a Mozambiku. Podle ředitele Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně (VÚVeL) Karla Hrušky jde o historicky první akci spolupráce s Pobřežím slonoviny.

Při havárii českého autobusu ve Švýcarsku zahynuly dvě ženy

Dva mrtvé a dva těžce zraněné si vyžádala vážná dopravní nehoda autobusu české cestovní kanceláře Firo-Tour z Chomutova, ke které došlo poblíž průsmyku San Bernardino ve Švýcarsku. Informoval o tom tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Rudofl Hykl s tím, že nešťěstí se stalo ve čtvrtek v pozdních večerních hodinách.

Příčinou nehody autobusu mohlo být podle neoficiálních informací policie nepřizpůsobení rychlosti a způsobu jízdy náročným horským podmínkám. Oznámila to v pátek tisková tajemnice českého velvyslanectví Lenka Trnková. Nepotvrdila přitom informaci, že by nehodu způsobila propadlá či poškozená krajnice, kterou za možnou příčinu označil majitel cestovní kanceláře Firo-Tour Roman Fisek. Policisté určili brzdnou dráhu autobusu, což dokládá, že nebyly poškozeny brzdy.

Ministerstvo zahraničí nepočítá s evakuací Čechů z Indonésie

České ministerstvo zahraničí zatím nepočítá s evakuací českých občanů z hlavního města Indonésie. Informoval o tom v pátek vedoucí tiskového odboru ministerstva Rudolf Hykl s tím, že velvyslanectví je s Čechy v kontaktu tak, aby v případě nouze bylo schopno poskytnout pomoc. Hykl nicméně zopakoval naléhavou výzvu ke zrušení cest do Jakarty a na ostrov Jávu.

ČNB se nechystá zasáhnout proti současné pevné koruně

Česká národní banka se nechystá zasáhnout proti současné relativně silné koruně. Domnívá se totiž, že ke korekci dojde na základě tržních mechanismů. V rozhovoru pro ČTK to uvedl člen bankovní rady ČNB Jiří Pospíšil s tím, že politika této banky je nezasahovat do vývoje kursu koruny, s výjimkou extrémních případů. "Domníváme se, že ke korekci nynější situace dojde tržními mechanismy," řekl Pospíšil.

Většina občanů ČR pracuje někdy přesčas

Většina občanů alespoň někdy pracuje přesčas. Velmi často odvádí přesčasovou práci 17 procent pracovníků a dalších 56 procent s ní má zkušenost. Vyplývá to z průzkumu, který ČTK poskytl v pátek Institut pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Finanční náhradu za přesčasovou práci dostává 43 procent občanů a 37 procent za ní dostává náhradní volno. Žádnou náhradu za práci přesčas nedostává 13 procent pracujících.

Sport

Basketbalistky České republiky zvítězily v Brně v kvalifikaci pro mistrovství Evropy nad Německem 79:50 a mají velmi blízko k postupu na šampionát.

V utkání 28.kola fotbalové Gambrinus ligy prohrál doma Jablonec s Olomoucí 0:1.

Osmou etapu cyklistického Závodu míru, jejíž cíl byl v německém Halle, vyhrál Němec Lehmann, naši dojeli všichni v hlavním pelotonu.

Těžké soupeře přisoudil los českým tenistům pro 21. ročník Světového poháru tenisových družstev, který začne v pondělí v Dsseldorfu. V červené skupině se Petr Korda, Ctislav Doseděl, Daniel Vacek a Cyril Suk střetnou s týmy Austrálie, Spojených států a Švédska.

Předpověď počasí

Dnes je na území ČR převážně oblačno, na severovýchodě až zataženo, na většině území přeháňky, ojediněle i bouřky, na hřebenech severních hor srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 15 až 18 stupňů, na severovýchodě kolem 13-ti stupňů Celsia. V 1000 metrech na horách kolem 7-mi stupňů, na Šumavě 11 stupňů Celsia. Severní až severovýchodní vítr 4 až 8 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.