Zprávy sobota, 16. ledna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod je připraven přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet na letošní rok. Je sestaven jako deficitní, přičemž jeho příjmy činí 574 miliardy korun, výdaje 605 miliard a plánovaný schodek 31 miliard korun. Vládní návrh podpořilo 114 ze 198 přítomných poslanců, přičemž pro jeho schválení bylo třeba nejméně 100 hlasů. Proti bylo 83 poslanců. O přijetí rozpočtu rozhodly především společné hlasy poslanců sociální demokracie /ČSSD/, komunistů /KSČM/ a lidovců /KDU-ČSL/. Jediným, kdo z tohoto bloku hlasoval proti přijetí rozpočtu, byl lidovecký poslanec Pavel Tollner.

Společný postup poslanců ČSSD, KSČM a KDU-ČSL zabezpečil i přijetí série pozměňovacích návrhů, které tvořily základ dramatických kuloárových diskusí. Podpory se tak dočkal požadavek komunistů, kteří usilovali o účelové vázání 5ti miliard korun na výrobu letounů L-159 a vyčlenění 350 miliónů na tvorbu nových pracovních příležitostí v utlumované části Ostravsko - karvinských dolů. Dalších 100 miliónů korun sněmovna na návrh lidovců vyčlenila pro program podpory, oprav a modernizace bytového fondu. Naopak s neúspěchem se setkal návrh premiéra Miloše Zemana, aby sněmovna zachovala původně navržený rozpočet Úřadu vlády. Poslanci totiž tuto rozpočtovou kapitolu snížili o 40 miliónů korun a uvolněné finanční prostředky přesunuli do rozpočtu Bezpečnostní informační služby. Nevyslyšen zůstal rovněž požadavek na dotaci pro výstavbu stanice Hloubětín pražského metra.

Hlasování lidovců, kteří podpořili některé z pozměňovacích návrhů KSČM, ohrožuje podle místopředsedy Unie svobody Václava Krásy další spolupráci Unie a KDU-ČSL v rámci čtyřkoalice. Poslanecký klub Unie svobody proto doporučil republikovému výboru, aby další působení strany v rámci čtyřkoalice zvážil. Poslanec za KDU-ČSL Miroslav Kalousek však výhrady unionistů nechápe. Podle něj totiž lidovci svou podporou vázanosti prostředků na letouny L-159 pouze potvrdili současný stav.

Těsnější spolupráci do budoucna naznačil společný briefing křesťanských a sociálních demokratů těsně po schválení státního rozpočtu. Premiér Miloš Zeman ocenil postoj poslanců KDU-ČSL a vyjádřil naději, že jejich spolupráce bude pokračovat a zasáhne i přípravu státního rozpočtu na rok 2000. Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal zdůraznil, že lidovci i přes společné hlasování zůstávají v opozici a odmítl spekulace o tom, zda je nyní křesťanským demokratům bližší Unie svobody nebo ČSSD.

Poslanci zvolili rovněž členy komise pro vyšetření privatizace Telecomu. Nizozemská společnost KNP je podezřelá, že jako hlavní akcionář konsorcia TelSource, které získalo 27 procent akcií SPT Telecom, podplatila některé české politiky a státní úředníky. Někteří poslanci se však netají svými pochybnosti o smysluplnosti ustavení komise. Podle nich totiž ani v minulosti podobné sněmovní orgány nikdy nic zásadního neobjevily a komise pro Telecom nebude výjimkou.

Poslanecká sněmovna uctila památku Jana Palacha

Minutou ticha uctila Poslanecká sněmovna památku studenta Jana Palacha, který se před třiceti lety - 16.ledna upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Jako první uctilo Palachovu památku vedení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde před svou smrtí v roce 1969 studoval. Vzpomínkové akce se budou konat až do poloviny příštího týdne zejména v Praze a v místě Palachova rodiště ve Všetatech na Mělnicku.

Především jako oslovení svědomí lidí vnímají ministr kultury Pavel Dostál a ministr zahraničí Jan Kavan sebeupálení studenta Jana Palacha. Oba ministři k uctění jeho památky položili květiny k soše svatého Václava na pražském Václavském náměstí. "Já jsem tu byl, když se to stalo. A byl jsem 'za ním) tenkrát v nemocnici," zavzpomínal Kavan. Dostál se domnívá, že někteří lidé, především mladí, na Palachův odkaz někdy zapomínají. "Je to chyba nás otců, je to chyba nás učitelů, je to chyba nás spoluobčanů. Nemůžeme to svádět na ty mladé. Jestliže my jim tu štafetu nepředáme, tak oni tu štafetu neuvidí," řekl.

Po vojenské stránce bude ČR připravena na vstup do NATO

Vojenský výbor NATO dospěl k závěru, že ČR, Polsko a Maďarsko budou po vojenské stránce připraveny ke vstupu do NATO v březnu. Podle nejmenovaného činitele Aliance "dal výbor v poslední hodnotící zprávě na vědomí, že se mohou stát členy". Alespoň teoreticky to znamená, že pozvané země splnily tzv. minimální vojenské požadavky, které byly Aliancí označovány za nezbytnou podmínku přijetí. Zahrnují zejména sladění velitelských a spojovacích systémů a protivzdušné obrany, ochranu důvěrných informací a zajištění základních infrastruktur pro použití silami NATO. Severoatlantická rada na úrovni velvyslanců schválí v následujících dvou týdnech text dopisu, jímž generální tajemník Javier Solana pozve koncem ledna, nejpozději na začátku února Prahu, Varšavu a Budapešť oficiálně ke vstupu do NATO.

Do funkce byla uvedena nová státní zástupkyně Marie Benešová

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl v Brně oficiálně uvedl do funkce novou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Jejího předchůdce - Víta Veselého - odvolala vláda minulý týden pro malou aktivitu při řízení soustavy státních zastupitelství.

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar napadl novináře

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar po posledním rozloučení se svým někdejším ministrem hospodářství Jánem Duckým, který byl toto pondělí zavražděn, napadl novináře. Byl mezi nimi i fotící redaktor české televize Prima Vladimír Mišauer. Podle svědků použil Mečiar při napadení značně vulgární výrazy. Situaci se pokusil uklidnit někdejší předseda parlamentu Ivan Gašparovič. Po odchodu prominentů nicméně novináře nevybíravými slovními a fyzickými útoky, včetně úderů holemi, napadlo několik expremiérových přívrženců. Mečiarovo Hnutí za demokratické Slovensko uvedlo, že incident po pietním aktu vyprovokovali novináři.

Česká policie dosud neobdržela oficiální žádost slovenské strany o pomoc při vyšetřování vraždy Jána Duckého. Po loňských zářijových volbách začalo na Slovensku vyšetřování podezřelých aktivit spojovaných se jménem Duckého, z nichž některé se týkají i českého trhu.

Francouzští starostové přijeli do ČR navázat kontakty

Navázání kontaktů a výměna zkušeností bylo hlavní náplní první návštěvy francouzské Federace starostů středně velkých měst v ČR. S předsedkyní Senátu Libuší Benešovou a dalšími českými představiteli francouzská delegace projednávala především český zákon o decentralizaci a regionalizaci v ČR a přesuny kompetencí a finančních zdrojů.

ČNB snížila repo sazbu na 8,75 procenta

Bankovní rada České národní banky na svém mimořádném zasedání snížila limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace ze současných 9,5 na 8,75 procenta s platností od pondělí 18.ledna 1999. "Je to pokračování trendu snižování sazeb, který byl započat v minulém roce," řekl pro ČTK mluvčí centrální banky Martin Švehla bez dalších podrobností.

Ministr Peltrám hodlá odvolat šéfa Telecomu

Odvolání generálního ředitele SPT Telecomu Svatoslava Nováka bude na červnové řádné valné hromadě společnosti prosazovat ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. Dodal, že Novák dosud nebyl odvolán, protože s tímto krokem nesouhlasilo vedení Fondu národního majetku. Na valné hromadě bude zároveň prosazovat výměnu těch členů statutárních orgánů, kteří se během svého působení neosvědčili. Peltrám také chce prosadit snížení platů vedení Telecomu i dalších podniků se státní účastí.

Opozice by se měla účastnit kontroly státních podniků

Opozice by se podle místopředsedy ČSSD Petra Lachnita měla podílet na kontrole podniků se státní účastí tím, že její zástupci budou členy dozorčích rad v těchto podnicích. Možnost účasti je však omezena tím, zda by tito lidé hájili zájmy státu, řekl Lachnit na tiskové konferenci. Potvrdil existenci jednání mezi ODS a ČSSD o účasti opozice na obsazování míst ve vedení polostátních firem.

ODA představila nový ekonomický program

Návrh penzijní a daňové reformy, dokončení privatizace bank, zavedení školného na vysokých školách či prosazení zákona o restituční tečce obsahuje návrh nového ekonomického programu Občanské demokratické aliance. Program navrhuje mimo jiné oddlužení podniků kapitalizací pohledávek bank státem. Tyto pohledávky by měly být později prodány strategickým partnerům podniků. Stát by rozhodně neměl řešit problémy zadlužených podniků jejich slučováním s dosud zdravými subjekty. Reforma penzijního systému by měla být podle ODA financována z výnosů privatizace energetických a plynárenských podniků.

České dráhy prodělávaly na smlouvách s poradenskými firmami

Přibližně 150 miliónů korun ročně prodělávaly České dráhy /ČD/ podle šetření generální inspekce na nevýhodných smlouvách s poradenskými firmami. Na tiskové konferenci to uvedl náměstek ministra dopravy a spojů Jaroslav Vrána. Smlouvy se většinou týkaly budování image ČD a vedení společnosti v médiích a na veřejnosti.

České dráhy budou mít telekomunikační síť pro budoucího konkurenta SPT Telecom. Síť optických kabelů v hodnotě 10ti miliard korun bude dokončena ještě v letošním roce. Jejím provozovatelem by měla být firma ČD Telekomunikace, která uzavřela na vybudování sítě s Českými drahami exkluzivní smlouvu. Podle náměstka ministra dopravy Jaroslava Vrány by měla být během dvou měsíců podepsána smlouva se zahraničním partnerem, který se na budování sítě bude podílet.

Z Petrohradu byl odvolán generální konzul

Ministr zahraničí Jan Kavan odvolal šéfa českého zastupitelského úřadu v ruském Petrohradě, neboť umožnil zástupcům řady českých firem získat neoprávněně diplomatické státní poznávací značky 'SPZ). K odvolání generálního konzula Klementa Hrušky k 1.únoru se Kavan rozhodl na základě šetření generální inspekce ministerstva zahraničí. Podle jejího závěru konzul "osobně pochybil", právním způsobem jej ale "postihnout nelze".

Při kontrole na zastupitelském úřadu v chorvatském Záhřebu, konané na základě "četných anonymních udání", zjistila inspekce oprávněnost jen u jednoho, méně závažného obvinění. Velvyslanec údajně nahlásil třídenní přítomnost své manželky v Chorvatsku v době, kdy pobývala mimo jeho hranice. Uplatnil tedy neoprávněný nárok na výplatu třídenních "zvýšených životních nákladů". Ministr v tomto případě podle mluvčího rozhodl jen o finančním potrestání. "Ve zbylých případech je nutno texty anonymních dopisů považovat za pomluvy a úsilí vzbudit averzi vůči velvyslanci s cílem jeho odvolání," zdůraznilo ministerstvo. Velvyslanec byl obviňován například z využívání řidiče úřadu pro jízdy rodinných příslušníků, přijímání úplatků od cestovních kanceláří či z inkasování provize ve výši kolem sedmi miliónů korun za nevhodnou koupi budovy pro úřad.

Ministerstvo vnitra připravuje opatření na potírání nezákonné migrace

Ministerstvo vnitra připravuje opatření, která by omezila stále rostoucí příliv nelegálních uprchlíků. Chce se při tom zaměřit na odhalování převaděčských band a na postih podnikatelů, kteří zaměstnávají cizince bez povolení k pobytu. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva. "My nebudeme bojovat proti azylantům. Lidé, kteří u nás žádají o status uprchlíka, jsou hodni ochrany a této ochrany se jim dostane od prvního okamžiku, kdy projeví úmysl požádat o status uprchlíka," zdůraznil Kopřiva. Dodal, že vzhledem ke stále rostoucímu počtu žadatelů o azyl už nestačí kapacita uprchlických táborů. Vnitro proto připravuje zřízení nového, v pořadí již pátého.

Všechny osoby, které budou na zastupitelských úřadech v zahraničí nebo na hraničních přechodech žádat o vízum ČR, prověří policisté v databázích. Ministerstvo vnitra již postupně začalo zavádět na xeských ambasádách počítačovou síť, která jejich pracovníkům umožní okamžitě se napojit na policejní databáze.

Češi na Slovensku a Slováci v ČR budou studovat jako "domácí"

Čeští studenti na slovenských vysokých školách a slovenští studenti v ČR budou moci studovat bez jakýchkoli omezení za stejných podmínek jako "domácí" studenti. Vyplývá to z protokolu, který v Bratislavě podepsali ministři školství obou republik Eduard Zeman a Milan Ftáčnik. Donedávna se na české a slovenské vysoké školy přijímalo jen 80 studentů ročně, ostatní zájemci si museli studium sami hradit. Ještě loni česká strana - navzdory odmítnutí minulé slovenské ministryně školství podepsat příslušný protokol - zvýšila limit slovenských stipendistů na 300. Zájem o studium na českých školách je mezi Slováky jednoznačně vyšší, než opačně mezi Čechy.

V Ostravě bude otevřeno kontaktní centrum pro starší občany

Především pro staré a zdravotně postižené občany bude od 18.ledna otevřeno v Ostravě kontaktní centrum, které bude vůbec první svého druhu na severní Moravě. Zřídila je Česká Alzheimerovská společnost. V Ostravě nyní žije asi 54 tisíc obyvatel starších šedesáti let, kteří často nevědí, kam se mají se svými problémy obrátit. V centru má být postupně vytvořena informační síť zdravotnických a sociálních zařízení a služeb. Databáze bude obsahovat informace o síti státní i občanské správy, možnostech vzdělávání, rekreace a cestování tak, aby bylo možno postupně zlepšovat kvalitu života seniorů.

S ekologickou situací je spokojeno jen 13 procent občanů

Pouze 13 procent občanů je spokojeno s ekologickou situací v České republice. 42 procent lidí přitom hodnotí kladně životní prostředí v místě bydliště a 47 procent kvalitu ovzduší. Celkově se zlepšilo hodnocení čistoty ovzduší, přírody a odstraňování odpadů. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Prezident se vrátil z dovolené

Po více než třech týdnech dovolené na ostrově Lanzarote se vrátil do Prahy prezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Už dnes se ve Všetatech na Mělnicku prezident zúčastní vzpomínkového aktu ke 30. výročí úmrtí Jana Palacha.

Bruntálská nemocnice podala trestní oznámení na Zemana a Davida

Trestní oznámení na předsedu vlády Miloše Zemana a ministra zdravotnictví Ivana Davida podalo vedení soukromé nemocnice v Bruntálu. Podezřívá je, že svými výroky o tunelování nemocnice spáchali trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele a poškozování cizích práv. Mluvčí nemocnice Karel Soukup soudí, že jde o politický tlak a snahu vzít zdravotnické zařízení v okresním městě z rukou soukromého provozovatele.

Česká pošta odmítla kritiku, že špatně zajistila převoz peněz

Vedení České pošty odmítlo kritiku policistů, kteří poukazují na nedostatečné zajištění převozu bezmála tří miliónů korun, které v pátek ukradli z poštovního vozu v Olomouci ozbrojení lupiči. Podle komisaře olomoucké kriminální policie Miroslava Dostála nebyl řidič poštovního vozu ozbrojen. Mluvčí České pošty Ladislav Vančura řekl, že řidiči nejsou ozbrojeni záměrně. V případě ozbrojeného přepadení by to totiž podle něj jen zvýšilo riziko jejich zranění či zabití. Navíc tvrdí, že není v silách pošty vycvičit řidiče poštovních vozů, aby uměli dobře zacházet se zbraní a odrazili tak útok lupičů.

Policisté objasnili zmizení tvrze v Hrotovicích na Třebíčsku

Poněkud záhadné zmizení tvrze v Hrotovicích na Třebíčsku objasnili policisté. Šlo o repliku tvrze, kterou nedaleko Hrotovic dobyla v roce 1468 vojska uherského krále Matyáše Korvína, řekla starostka města Jiřina Suchardová. Stavbu ze dřeva vybudovali obyvatelé městečka k loňskému 770. výročí první písemné zmínky o Hrotovicích. Po vyšetřování ve škole se na radnici přišli přiznat zdejší kluci, kteří si z rozebraného materiálu v lese postavili srub. Svou dovednost budou moci spolu s rodiči zopakovat, když tvrz opětovně postaví. Na její stavbu totiž padlo dřevo z městských lesů za 27.000 korun.

Horolezkyně Soňa Vomáčková zahájila přípravu na výstup na Everest

Šestadvacetiletá Soňa Vomáčková, jediná žena reprezentačního družstva pro lezení ve středních a vysokých horách, již zahájila přípravu na expedici "Everest 99", plánovanou na duben a květen tohoto roku. Vomáčková spolu s horolezcem Josefem Šimůnkem a šerpou Lhakpou Dordžem vystoupila loni 19. května na pátý nejvyšší vrchol světa - Makalu '8463 m).

Předpověď počasí:

Dnes je v ČR oblačno, s možností slabých srážek. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.