Zprávy sobota, 17. července 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Kofi Annan v Praze hovořil o reformě RB OSN

Zásah Severoatlantické aliance v jugoslávském Kosovu a s ním související reforma Rady bezpečnosti Organizace spojených národů 'RB OSN) byla hlavní témata pátečních rozhovorů generálního tajemníka OSN Kofiho Annana v Praze. Po jednání s ministrem zahraničí Janem Kavanem Annan odhadl, že k podstatnějším krokům, které by vedly k rozšíření počtu členů rady a reformě práva veta, by se mohlo dospět do půl až jednoho roku. Kvůli právu veta nebyla rada schopna schválit leteckou kampaň NATO v Jugoslávii. Podle předsedkyně Senátu Libuše Benešové Annan zopakoval, že vojenský zásah v Kosovu bez mandátu OSN byl nešťastným krokem.

Pro zvýšení počtu stálých členů rady se vyslovil v rozhopvoru s Kofi Annanem předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Podle něj jejich skladba odpovídá rozložení světových velmocí před 50 lety, ale ne dnes.

Nabitý odpolední program Annan v závěru zkracoval. Teprve před jeho přednáškou na ministerstvu zahraničí vyšlo najevo, že generální tajemník OSN, který je již delší dobu na cestách, přijel do Prahy ze Slovenska nachlazen. Svůj projev o ideálech bývalého československého ministra zahraničí Jana Masaryka, jehož medaili převzal, zkrátil na několik minut, aby si mohl odpočinout před večerní recepcí, kterou na jeho počest uspořádal v hotelu Intercontinental ministr Kavan.

Program první Annanovy návštěvy České republiky bude pokračovat v sobotu setkáním s prezidentem Václavem Havlem na jeho chalupě ve východních Čechách. Odpoledne navštíví informační centrum OSN, kde se také setká se zvláštním zmocněncem OSN pro bývalou Jugoslávii Jiřím Dienstbierem. Oficiální program ukončí v podvečer setkáním s ministrem obrany Vladimírem Vetchým.

Annanová navštívila Nadaci Via

Zatímco generální tajemník OSN Kofi Annan vedl v Praze politická jednání o budoucnosti světového společenství, jeho manželka Nane se seznamovala se stavem neziskového sektoru v České republice a s programy na rozvoj občanské společnosti, které připravuje Nadace Via. Nadace Via, která je od roku 1997 pokračovatelem české pobočky The Foundation for a Civil Society, se zaměřuje na rozvoj demokratické společnosti, zejména na vztah mezi veřejným a soukromým sektorem a na účast občanů na veřejném dění. Annanová se zajímala o činnost nadace a především o grantový program na podporu místních iniciativ, financovaný z rozpočtu United Nations Development Programme, který je zaměřený na trvale udržitelný rozvoj regionů a na zapojení občanů do veřejného dění.

Zeman: Šest resortů je nadprůměrných, čtyři podprůměrné

Premiér Miloš Zeman pochválil na páteční tiskové konferenci v Praze šest členů vlády a čtyřem naopak vytkl nedostatky v jejich resortech. Protože Zeman věří, že se v příštím roce podaří oživit růst hrubého domácího produktu, hodnocení ekonomických ministrů si ponechá na později. Rozhodnutí o případných výměnách v ministerských funkcích sdělit odmítl s tím, že je oznámí až příští týden.

K pochváleným patří vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla především za obnovení sociálního dialogu, ministr spravedlnosti Otakar Motejl za kultivaci zanedbaného soudnictví a za koncepční přístup ministr obrany Vladimír Vetchý. Premiér ocenil i iniciativní přístup k práci u ministra zahraničních věcí Jana Kavana, vicepremiéra Pavla Rychetského pochválil za legislativní smršť a ministra vnitra Václava Grulicha za klesající kriminalitu a reformu veřejné správy. Zeman je naopak nespokojen se zaostáváním České republiky při přibližování k Evropské unii, za což odpovídá vicepremiér Egon Lánský. Vázne podle něj i ministrem Jaroslavem Baštou řízená akce "čisté ruce". Resortu ministra financí Iva Svobody vytkl zaostávání v legislativní práci a pomalost ministru pro místní rozvoj Jaromíru Císařovi. Z ostatních ministerstev premiér zmínil zdravotnictví, které hodnotí spíše neutrálně. Na dotaz, proč nepochválil ministra životního prostředí, Zeman odpověděl, že když on někoho nekritizuje, je to "svým způsobem pochvala".

Obměnu vlády by mohla zpozdit prezidentova zahraniční dovolená

Obměnu vládního kabinetu, kterou premiér Miloš Zeman hodlá oznámit až ve středu, by mohla zpozdit nepřítomnost prezidenta Václava Havla v České republice. Očekávává se, že premiér ve středu odvolá ministra financí Iva Svobodu a podle neoficiálních informací navrhne na jeho místo vicepremiéra Pavla Mertlíka. Prezident však začátkem týdne odlétá na zhruba dvoutýdenní dovolenou do zahraničí, a nemohl by tedy osobně převzít demisi ani případně změnit Mertlíkovo pověření. Ústava sice nevyžaduje přítomnost hlavy státu při přijímání demise ani při jmenování nových ministrů, tradiční je však Havlova osobní účast, řekl ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Havel by podle něj tuto tradici rád dodržoval.

Komunisté se stávají druhou nejpodporovanější stranou

Komunistická strana Čech a Moravy 'KSČM) se ocitla na druhém místě žebříčku volebních preferencí. Podle červencového průzkumu společnosti STEM by ji dnes volilo 17,8 procenta občanů. Na prvním místě zůstává Občanská demokratická strana s 23,4 procenta hlasů, vládní sociální demokraté klesli oproti dřívějším výsledkům na třetí místo s výsledkem 16,8 procenta. Preference komunistů začaly stoupat loni v červnu a v poslední době zůstávala KSČM na třetím místě žebříčku - například podle červnového šetření STEM by získala 15,7 procenta, to znamená o 2,3 procenta méně než sociální demokraté.

Ruml: Vysoké preference komunistů jsou důsledkem opoziční smlouvy

Vzrůstající preference komunistů jsou podle předsedy Unie svobody Jana Rumla přímým důsledkem rok fungující takzvané opoziční smlouvy mezi Českou stranou sociálně demokratickou a Občanskou demokratickou stranou. Unie svobody proto musí být, ať už sama nebo se stranami čtyřkoalice, důslednou alternativou těmto dvěma stranám, řekl Ruml v pátek ČTK na jednání republikového výboru unie v Chotěšově na Plzeňsku. "Jednali jsme o možných dalších zdrojích, jak se takovou alternativní stranou stát a ukázat lidem, že politické spektrum není redukováno jenom na ČSSD a ODS. Nakonec poslední preference prokazují, že jsme do politického spektra již pevně zasazeni," uvedl Ruml. Podle šetření agentury Sofres-Factum by nyní unii volilo 10,5 procenta respondentů, přičemž její preference oproti druhé polovině loňského roku stoupají.

Britský velitel ocenil činnost českých průzkumníků v KFOR

Činnost 6. průzkumné roty české armády v kosovské misi KFOR ocenil v pátek velitel britské 4. obrněné brigády generál William Rollo, který průzkumníky v jejich působišti v obci Sibovac na severu Kosova navštívil. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí průzkumné roty kapitán Tomáš Koutník. Brigádní generál Rollo podle Koutníka mimo jiné vyzdvihl, že čeští vojáci svým působením nemalou měrou přispívají ke stabilizaci života v oblasti. Britský velitel se při návštěvě přesvědčil o způsobu plnění bojových úkolů české průzkumné roty, jež spadá pod velení právě jeho brigády, která má velitelství v kosovském správním středisku Prištině. Zajímal se rovněž o podmínky, v nichž Češi působí, jakož i o situaci v jejich svěřeném sektoru, kterou velitel roty podplukovník Karel Klinovský označil za klidnou.

Tatra vstoupila na australský trh s hasičským speciálem Wildfire

Novinka z produkce akciové společnosti TATRA Kopřivnice, hasičský speciál Wildfire s americkou převodovkou Twin Disc a hasící nástavbou z THT Polička, uspěla na zkušebních prezentacích v Austrálii. V oblasti, která je jedním z mála míst, kde kopřivnická automobilka dosud neprodávala své vozy, mají o speciální automobil zájem hasičské organizace i správci státní půdy a lesů. ČTK to sdělila tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková. Úspěch prezentace podle Kijonkové potvrdil mimo jiné zájem hasičů z letiště v Perthu na západním pobřeží Austrálie. "Pokud by byly kladné ohlasy potvrzeny kontrakty, znamenalo by to pro Tatru průnik prvních kusů vozidel na australský trh. Podmínkou je dokončení schvalovacího procesu podle Australian Design Rules a dalších homologačních procedur, které už probíhají," řekla mluvčí.

Pracovníci Zetoru dostali slíbený zbytek květnové mzdy

Slíbenou poslední čtvrtinu květnové mzdy v pátek skutečně obdrželi zaměstnanci brněnského Zetoru. Firma původně měla platy doplácet v závěru minulého týdne, ale peníze použila na zajištění výroby. "Termín výplaty mezd za červen dosud není znám," řekla ČTK pracovnice základní organizace odborového svazu Kovo v Zetoru s odvoláním na jeho předsedu Miloše Launu. Tradiční domácí výrobce traktorů má několik měsíců finanční potíže a půl roku již nevyrábí nové stroje. V březnu zaměstnanci zůstali tři týdny doma za 60 procent mzdy a dubnovou výplatu si vyzvedli o týden později. V řádném výplatním termínu v červnu dostali pracovníci jen polovinu mzdy, jednu čtvrtinu obdrželi až 2. července. Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři Zetoru 9. června a podle informací ČTK potrvá až do zahájení výroby a obnovení pravidelných výplat mezd.

Phare dá šest miliónů korun na rozvoj turistiky v Krušných horách

Program Phare podpoří částkou šest miliónů korun rozvoj turistiky v Krušných horách. ČTK to sdělil mluvčí Evropské komise v České republice Dušan Ondrejička s tím, že Delegace Evropské komise v pátek podepsala smlouvu o dílo na projekt Krušné hory - výstavba a značení cyklistických tras financované z části z prostředků Evropské unie. Vytvořením nových tras, které zahrnuje dodávku značení cyklistických tras, informačních tabulí a map a přístřešků pro cyklisty, dojde k rozvoji turistického ruchu a zlepšení životního prostředí v Krušných horách ve prospěch obyvatel jak České republiky, tak Německa, řekl Ondrejička. V rámci celého programu Phare, včetně programu Přeshraniční spolupráce, EU vyčlenila pro ČR 21 miliard korun '560 miliónů EUR).

Trend poklesu kriminality je trvalý

Vývoj kriminality v České republice za první dvě čtvrtletí letošního roku potvrdil trend jejího poklesu o téměř pět procent. Na páteční tiskové konferenci to konstatoval ministr vnitra Václav Grulich. Podle ministra se zvýšila i objasněnost kriminality policistů samých, což považuje za důsledek tvrdší kontroly. Podle ministra budou "padat hlavy" všude, kde se prokáže, že kriminalitu policistů umožnila nedostatečná řídící práce.

Policisté zadrželi v Praze mezinárodně hledaného drogového bosse

Mezinárodně hledaného šéfa drogového gangu - sedmadvacetiletého cizince Viktora R. zadrželi v úterý v Praze 4 detektivové Národní protidrogové centrály. Viktor R. údajně stál v čele mafie, která působila v rámci takzvané balkánské trasy, jež vede i přes Českou republiku. Spolu s ním zadrželi policisté ještě další dvě podezřelé osoby. Úterním zadržením vyvrcholila podle něj roční mezinárodní policejní operace s krycím názvem Rám, při níž policisté zachytili téměř půl miliónu dávek heroinu za téměř 30 miliónů korun. V policejní síti také uvízlo několik drogových kurýrů, mezi nimiž byli občané ČR, Německa a bývalé Jugoslávie. Na operaci se podíleli kromě českých policistů také jejich kolegové z Německa, Dánska, Nizozemska a Švédska.

Policie zatkla na Plzeňsku organizátory obchodu s drogami

Plzeňští policisté zatkli ve středu třiatřicetiletého Albánce a sedmačtyřicetiletého Čecha, kteří stáli v čele skupiny obchodující s drogami v západočeském regionu a v dalších evropských státech. Speciální tým pro boj s organizovanou drogovou kriminalitou tak ukončil roční akci s krycím názvem Direkt. Sdělila to mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. "Oba muži jsou obviněni z nedovolené výroby a přechovávání psychotropních a omamných látek a jedů a jsou nyní ve vazbě. Hrozí jim trest ve výši osm až 15 let," uvedl mluvčí západočeské policie Jiří Soukup.

Na inzeráty o odškodnění je zatím minimální odezva

Minimální odezvu zaznamenala zatím Federace židovských obcí na celostránkové inzeráty, které ve čtvrtek začaly vycházet v českém denním tisku a upozorňují na možnost odškodnění obětí holocaustu. ČTK to řekl tajemník federace Tomáš Kraus. Možnost získat odškodnění od zvláštní nadace rakouských bankovních domů má přitom podle Krause v ČR přibližně 2500 lidí. Švýcarské banky v červnu zahájily informační kampaň pro oběti nacistického vyhlazování a jejich potomky. Celosvětový program určený i pro postižené z ČR disponuje fondem 1,25 miliardy dolarů '43,75 miliardy korun).

Fond vznikl před necelým rokem na základě mimosoudního vyrovnání mezi bankami a právními zástupci desetitisíců žalobců. Ti banky obvinili, že profitovaly za druhé světové války z nuceného pracovního nasazení obětí a nepoctivého zadržování jejich majetku na takzvaných spících kontech.

Ministr kultury slíbil podpořit karlovarský filmový festival

Na zaplacení dluhu Státnímu fondu kinematografie se v pátek dohodli ministr kultury Pavel Dostál s prezidentem Karlovarského filmového festivalu Jiřím Bartoškou. Dostál ČTK sdělil, že dohodou byly odstraněny poslední překážky toho, aby ministerstvo kultury prosazovalo větší finanční účast státu na pořádání filmového festivalu v Karlových Varech. "Myslím, že Česká republika by měla alespoň třetinovou finanční podporou na rozpočtu festivalu deklarovat, že existuje státní zájem na jeho pořádání," řekl ČTK Dostál. Nelze podle něj ignorovat skutečnost, že karlovarský festival je jediným evropským festivalem, k němuž se "stát chová jako macecha". Na letošním rozpočtu karlovarského festivalu ve výši 74 miliónů korun se ministerstvo podílelo pouze grantem 2,1 miliónu korun.

Češi a Slováci se opět scházejí ve Starém Hrozenkově

Kopaničářské slavnosti bratrství Čechů a Slováků začaly v pátek podevětatřicáté ve Starém Hrozenkově. Obec na moravsko-slovenském pomezí je po tři dny pořádá se sousední slovenskou Drietomou. "Sejdeme se také u lip bratrství. První zasadili předkové v roce 1922 namísto rakousko-uherského hraničního kamene. Za druhé světové války ji Němci posekali a tak jsme v roce 1972 zasadili pro jistotu druhou, ale přetrvaly obě, tak jako naše přátelství," řekl ČTK starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík.

Alfons Mucha má v Paříži pamětní desku

Pamětní deska připomínající pobyt českého malíře Alfonse Muchy byla v pátek odhalena v Paříži u příležitosti 60 let od jeho úmrtí. Deska je umístěna na fasádě domu číslo šest v ulici Val-de- Grace v pařížské Latinské čtvrti. Je dílem sochaře Stanislava Hanzíka a byla v Paříži umístěna z iniciativy radnice moravských Ivančic, kde se Mucha v roce 1860 narodil. V domě v ulici Val-de-Grace Mucha žil a pracoval v letech 1896 až 1903. Přestěhoval se do něj poté, co rok před tím realizoval první ze slavných plakátů pro Saru Bernhardtovou, stal se uznávaným umělcem a jedním z čelných představitelů secesního výtvarného umění.

Černí čápi Kryštof a Dominika adoptovali mládě z innsbrucké zoo

Pětičlenná rodina černých čápů Kryštofa a Dominiky, sledovaná v rámci projektu Africká odysea, se v minulých dnech rozrostla o čapí mládě z Alpenzoo v rakouském Innsbrucku. Do jejich hnízda je umístili organizátoři projektu, aby zjistili, zda tak mláďata odchovaná v zajetí mohou najít cestu ke svobodě. Videozáznamy potvrzují, že dospělí čápi i jejich potomci mládě přijali, sdělil ČTK vedoucí projektu Miroslav Bobek. "Podstrčit" mládě odchované v zajetí do hnízda stejného nebo blízce příbuzného druhu je podle Bobka nejúčinnější způsob, jak ho připravit pro život ve volné přírodě. Jak ale na přítomnost cizího mláděte v hnízdě zareagují čápi, nebylo dosud známo. Všechna mláďata zůstanou na hnízdě ve středních Čechách ještě aspoň měsíc. Než je opustí, dostanou i ona známé "batůžky". Ty se skládají z menšího pozemního a většího satelitního vysílače a vědcům mají umožnit zmapování afrických čapích cest. Informace o čápech černých spolu s videozáznamy je možné je najít i na internetové adrese http://capi.internet.cz.

Ze sportu:

V noci ze čtvrtka na pátek, ve které se musely definitivně vyřešit odchody evropských hokejistů do zámořské Národní hokejové ligy 'NHL), byla úspěščně uzavřena jednání o tom, že do nejkvalitnější ligy světa se stěhují Martin Procházka, Pavel Patera, David Moravec, Vladimír Vůjtek a Milan Hnilička. Dalším českým reprezentantem, mířícím do NHL, je František Kaberle, jenž v uplynulé sezóně působil ve Švédsku. Na prodloužení své smlouvy v Ottawě se dohodl i Václav Prospal.

Slavný pohár Lorda Stanleyho, trofej pro vítěze severoamerické hokejové ligy NHL, o níž sní snad každý hokejista, se objeví 26. července v Čechách. Podle pravidla v NHL má právo potěšit se s pohárem na dobu 24 hodin každý z vítězů a tato výsada nebude upřena ani brankáři Dallasu Stars Romanu Turkovi.

Prvními velkými posilami fotbalistů Slavie pro nadcházející sezónu se stanou plzeňská dvojčata Lukáš a Tomáš Doškovi. ČTK to potvrdil ředitel Slavie Vladimír Leška. Odchod dvacetiletých opor do Prahy však ještě musí potvrdit na svém pondělním zasedání představenstvo západočeského klubu.

Druhou medaili získali na mistrovství Evropy v plavání s ploutvemi v Aténách čeští reprezentanti. O zisk cenného kovu se postarala Helena Kocourková, která doplavala v disciplíně na 50 metrů na třetím místě a získala bronz. Medaili stejné hodnoty vybojovalo ve čtvrtek také české družstvo ve štafetě žen na 4x200 metrů ve složení Honsů, Vykoukalová, Vorlíčková a Kocourková.

Hladkými výhrami vstoupily do mistrovství Evropy svých věkových kategorií, které se koná ve Frýdku-Místku, týmy českých juniorů a kadetů. Junioři na úvod zdolali Rumunsko 4:0, kadeti si poměrem 3:0 poradili s Dánskem. Ve svém druhém utkání kadeti porazili Belgii 3:1 a jsou již před závěrečným zápasem ve skupině, který sehrají v sobotu proti Turecku, jistými postupujícími do osmifinále.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.