Zprávy sobota, 17. června 2000

Sídlo Investiční a Poštovní banky v Praze obsadili policisté kvůli zavedení nucené správy

Sídlo Investiční a Poštovní banky na Senovážném náměstí v Praze 1 v pátek krátce před polednem obsadili příslušníci Útvaru rychlého nasazení, kteří přijeli před budovu dvěma vozy. Zásah souvisel s vyhlášením nucené správy na IPB. Policisté měli za úkol v sídle IPB zajistit ochranu nuceného správce, který v poledne převzal řízení banky, řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Zhruba deset zasahujících policistů v černých kombinézách s nápisy policie a maskovaných kuklami bylo ozbrojeno pistolemi a samopaly. Několik minut před 12:30 policejní jednotka budovu banky opustila. Mluvčí pražské policejní správy Eva Miklíková řekla, že celou akci nařídil policejní prezident Jiří Kolář. "Pobočky IPB zůstávají otevřeny a její klienti nadále mohou plně disponovat se svými vklady," uvedl Milan Tománek, mluvčí České národní banky, která nucenou správu na IPB uvalila. "S cílem zabránit ohrožení vkladů v IPB a ochránit stabilitu bankovního sektoru rozhodla ČNB vyhlásit v IPB nucenou správu," uvedli ve společném prohlášení Tománek a Vacek s tím, že se tak stalo se souhlasem vlády. ČNB vystavila ve prospěch vkladatelů a věřitelů IPB záruku, zajišťující vyplacení sto procent vkladů a dluhopisů včetně příslušných úroků. IPB již od pondělí čelí náporu klientů, kteří si vybírají své vklady, v důsledku čehož se dostala do vážných potíží. Nuceným správcem Investiční a Poštovní banky byl Českou národní bankou jmenován Petr Staněk, dosud působící jako tajemník generálního ředitele v Raiffeisenbank. Svých povinností nuceného správce IPB se Staněk ujal v poledne, kdy se dostavil do IPB v ozbrojeném doprovodu policistů.

Uvalení nucené správy na Investiční a Poštovní banku nebude mít žádný dopad na hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky. V reakci na nejnovější vývoj v českém bankovním sektoru to uvedla mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. "Bankovní systém je případnou zárukou, která se odráží v ratingu. Skutečnost, že na ni (IPB) uvalili nucenou správu, zabrání všem dalším problémům systémového rázu," uvedl bankovní analytik agentury Walter Pompliano. Česká republika má přitom v současné době u Standard & Poor's svrchovaný rating na stupni A-minus.

Prezident Václav Havel doufá, že se podaří situaci v Investiční a Poštovní bance co nejrychleji stabilizovat. Rekl to prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Kvůli situaci v IPB hovořil Havel telefonicky s premiérem Milošem Zemanem a ve střešovické nemocnici přijal krátce poté, co byla v poledne na IPB uvalena nucená správa, guvernéra České národní banky Josefa Tošovského. Ještě před Tošovského návštěvou s prezidentem telefonoval premiér Zeman. Zeman prezidenta informoval o tom, jak se na situaci v IPB dívá vláda, která o bance jednala ve středu, uvedl Špaček. Zeman prohlásil, že vidí jako jediné možné řešení prodat IPB zahraničnímu partnerovi.

Nucená správa Investiční a Poštovní bance, kterou na ni uvalila Česká národní banka, by měla vyústit v prodej banky strategickému partnerovi. Na tiskové konferenci se na tom shodli ministr financí Pavel Mertlík s šéfem bankovního dohledu ČNB Pavlem Racochou. "Věřím, že se nucenému správci podaří vyhledat pro IPB strategického partnera," řekl Mertlík. Jak vyplývá z usnesení nočního zasedání vlády, novým strategickým partnerem by se měla stát Československá obchodní banka. "Banka a bankovní činnost zůstane i po dosazení nuceného správce zachována. Zavedení nucené správy je prvním krokem k definitivní stabilizaci banky," řekl Racocha. O nucené správě na některou z dceřiných společností IPB se podle něj neuvažuje. Čím dříve nucená správa skončí, tím lépe, řekl Mertlík. Maximálně může ale trvat dva roky. Šéf bankovního dohledu opakovaně tvrdil, že nezná auditované výsledky banky ani dodatečnou potřebu tvorby kapitálu. Nomura i ostatní akcionáři IPB zůstávají i po dosazení nuceného správce vlastníky banky. Dosud nebylo zahájeno žádné trestní stíhání, není však vyloučeno, že správce v bance trestnou činnost odhalí, uvedl Racocha. Dosavadní jednání s Nomurou o řešení situace v bance neprobíhalo podle Mertlíka uspokojivým způsobem a Nomura ani neučinila žádná opatření k nápravě. Avizované navýšení základního jmění IPB bylo sice zablokováno žalobou menšinového akcionáře, řešením však mohl být podle Racochy i podřízený dluh. Nomura si kladla podmínky pro vládu nepřijatelné, majetkově i cenově, doplnil Mertlík. "Šlo o dva paralelní monology ne o vyjednávání," zdůraznil. Stát proto podle něj jednání s hlavním akcionářem IPB ukončil.

Mluvčí Nomury v prohlášení uvedla, že za současné situace má Nomura svázané ruce, pokud jde o komentování vývoje kolem Investiční a poštovní banky. "Usilujeme o vyjasnění situace a jsme nadále oddáni tomu, aby bylo zajištěno, že vláda ochrání všechny vkladatele IPB a zákazníky, jak to ve svém stanovisku uvedla," uvádí se v krátkém prohlášení Nomury. Někteří experti v londýnské City vyjádřili názor, že Nomura by za současné situace měla z IPB odejít.

Lékaři vyndali Havlovi první část stehů z rány po operaci

Lékaři vyndali prezidentovi Václavu Havlovi část stehů z rány, kde mu před dvanácti dny odoperovali břišní kýlu. Vzhledem k bezproblémovému zotavování už Havel nemá podle svého osobního lékaře Ilji Kotíka tolik náročný léčebný program jako dříve, tento týden už chodí ven, pomalu se pouští do práce a v sobotu nebo v neděli bude propuštěn ze střešovické nemocnice do domácího léčení. Prezident se pomalu vrací do kondice, jakou měl před operací břišní kýly. V sobotu lékaři dokončí vytahování zbylé poloviny stehů z operační rány, která je dlouhá 13 centimetrů. Po propuštění z nemocnice bude Havel ještě asi týden v domácím léčení.

Podle ministra Védrina musí být Evropská unie schopna přijímat nové členy od 1. ledna 2003

Francie považuje podle ministra zahraničí Huberta Védrina za zcela prvořadé, aby byla institucionální reforma Evropské unie dokončena ještě letos. Unie by měla být schopna přijímat připravené země od 1. ledna 2003, řekl v pátek francouzský ministr premiérovi Miloši Zemanovi během ranního rozhovoru, který podle vládního mluvčího Libora Roučka oba politikové věnovali z 95 procent právě Evropské unii. Francie, která bude od 1. července unii rok předsedat, považuje podle Védrina připravenost unie na přijímání dalších členů za zcela zásadní pro fungování budoucí Evropy. Pokud by se členské země nedohodly, mělo by to obrovský dopad na celou Evropu, dodal šéf francouzské diplomacie. Existuje však politická vůle jak ve Francii, tak v Německu mezivládní dohodu zdárně uzavřít ještě koncem letošního roku před summitem v Nice, řekl podle Roučka ministr Zemanovi. Francie podle Védrina soudí, že je nutné otevřít nejtěžší kapitoly přístupového dokumentu a intenzívně o nich jednat. Evropská komise by měla kandidátské země posuzovat podle aktuální připravenosti. Cílem by mělo být, aby byla Evropská unie nejlépe připravené země schopna přijímat již od ledna roku 2003, zdůraznil. Část rozhovoru věnovali Zeman a Védrine česko-francouzským vztahům. Shodli se na tom, že jsou výborné a založené na tradičním přátelství. Zeman v této souvislosti v rozhovoru s francouzským hostem znovu zdůraznil, že Česko má zájem na přílivu zahraničních investic, samozřejmě i francouzských. Z Prahy má šéf francouzské diplomacie odletět v sobotu krátce před polednem.

Francouzský ministr zahraničí Hubert Védrine řadí Českou republiku mezi dvě až tři země, jež jsou nejlépe připraveny na vstup do Evropské unie. Po setkání s Védrinem to novinářům řekl šéf české diplomacie Jan Kavan. Védrine podle něj odmítl tvrzení, která se objevila v poslední době a podle nichž se Francie snaží proces rozšíření unie zpomalit. Kavanovo vyjádření potvrdil i Védrine. Společně s českým ministrem dali před novináři najevo, že Česká republika a Francie si v otázkách rozšíření unie, vstupu České republiky do ní a institucionálních reforem unie rozumějí.

Mluvčí Nomury v prohlášení uvedla, že za současné situace má Nomura svázané ruce, pokud jde o komentování vývoje kolem Investiční a poštovní banky. "Usilujeme o vyjasnění situace a jsme nadále oddáni tomu, aby bylo zajištěno, že vláda ochrání všechny vkladatele IPB a zákazníky, jak to ve svém stanovisku uvedla," uvádí se v krátkém prohlášení Nomury. Někteří experti v londýnské City, vyjádřili názor, že Nomura by za současné situace měla z IPB odejít.

Šéf diplomacie Kavan bude jednat v Irsku o rozšiřování Evropské unie

Rozšiřování Evropské unie a česko-irská spolupráce v tomto procesu budou patřit k tématům, o nichž bude 29. a 30. června jednat v Irsku vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kavan. S irskými činiteli bude hovořit také o ekonomické spolupráci obou zemí, o azylové problematice a zaměstnávání osob ze střední a východní Evropy v Irsku. Šéf diplomacie bude v Irsku jednat o nynější mezivládní konferenci zemí Evropské unie, která by měla dospět k dohodě o reformě institucí Evropské unie. Reformy jsou považovány za jeden z hlavních předpokladů pro její rozšíření. Kavanovy rozhovory se zaměří i na vzájemnou spolupráci České republiky a Irska při přípravě České republiky na vstup do Evropské unie. Ministr má jednat v Irsku dále o vývoji na Balkáně, o situaci v Čečensku, o společné zahraniční a bezpečnostní politice a dalších aktuálních zahraničněpolitických otázkách. Kavan se má v Dublinu setkat se svým resortním protějškem Brianem Cowenem, s prezidentkou Mary McAleeseovou, která navštívila Prahu loni v říjnu, s premiérem Bertie Ahernem a s poslanci.

Vědecký výbor NATO poprvé zasedal v České republice

Poprvé v České republice jednal v těchto dnech Vědecký výbor NATO, který se schází čtyřikrát do roka, aby se zabýval projekty mírového výzkumu. Třebaže hlavním posláním dvoudenního jednání bylo navázat kontakty reprezentantů aliance s českými vědci, mělo zasedání i politický rozměr, neboť se konalo rok od přijetí České republiky do aliance, řekl novinářům na závěr dvoudenního zasedání výboru jeho předseda Yves Sillard. Vědecký výbor NATO zpracovává mírové projekty v oblastech jako je životní prostředí, zemědělství a výživa či ekologické a informační technologie. Vědecký program tvoří spolu s programem vojenským a politickým tři pilíře práce NATO, zdůraznil Sillard. První kontakty českých vědeckých pracovníků s aliancí se datují už od roku 1990, kdy se Češi zúčastňovali projektů v rámci programu Partnerství pro mír. Čeští vědci doposud získali 120 grantů, pravidelně se zúčastňují výměnných studijních pobytů a dostávají stipendia. Čeští vědci z Endokrinologického ústavu v Praze získali například grant na výzkum steroidních metabolitů, jimž se říká také "hormony mládí". Pokles jeho hladiny způsobuje stárnutí a jeho podáváním by se degenerativní procesy daly ovlivňovat. Mikrobiologický ústav Akademie Věd v Třeboni zpracovává grantový výzkum na detekci těžkých kovů a herbicidů ve vodních nádržích. Metody pro efektivní využívání mikroorganismů pro vyčištění znehodnocených půd zkoumá Mikrobiologický ústav Akademie Věd v Praze. Jako jeden z nejlepších je podle dnešních informací českých akademiků hodnocen grantový projekt na lomovou odolnost ocelí pro kontejnery vyhořelého jaderného paliva, který provádí brněnský Ústav fyziky a materiálů Akademie Věd České republiky.

Premiér Zeman uvítal možné zahájení výroby v Zetoru v červenci

Předseda vlády Miloš Zeman uvítal informace odborářů brněnského strojírenského podniku Zetor, že sériová výroba traktorů by mohla být zahájena již v červenci. "Jsem tomu rád, protože si přeji, aby tak slavná značka, o kterou je zájem i v zahraničí, zbytečně nezanikla jen díky špatnému hospodaření," řekl Zeman na tiskové konferenci v Brně. Podle něj by výroba traktorů měla začít po úspěšném dokončení jednání dvou hlavních akcionářů podniku Konsolidační banky a Motokovu International. Mluvčí Konsolidační banky Jiří Pekárek potvrdil, že oba největší vlastníci Zetoru již nalezli kompromisní řešení špatné situace v podniku. V co nejkratší době by podle jeho slov měla být uzavřena smlouva mezi Konsolidační bankou a Motokovem. Zetor se dostal do problémů začátkem loňského roku a téměř celý rok nevyráběl. S výrobou náhradních dílů a motorů začal letos v únoru. O pomoci brněnskému podniku, který má problémy již od začátku loňského roku, rozhodla vláda koncem března, když přijala návrh Revitalizační agentury spočívající v tom, že výroba traktorů bude financována prostřednictvím dceřiné společnosti RA Traktor. Konsolidační banka má pro tento účel poskytnout nebo garantovat provozní úvěr do 700 miliónů korun.

Pro konkurs na Královopolskou nebyl podle Zemana dostatek důvodů

Premiér Miloš Zeman se domnívá, že pro vyhlášení konkursu na brněnskou strojírenskou společnost Královopolská, a.s. neexistoval dostatek důvodů. "Nezdá se, že pro vyhlášení konkursu byly dostatečné důvody narozdíl od řady jiných podniků," řekl Zeman na tiskové konferenci v Brně. Podle něj má shodný názor i Fond národního majetku. Královopolskou, a.s. poslal do konkursu Krajský obchodní soud v Brně koncem února. Podnik se proti prohlášení konkursu odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci, ten však ve věci ještě nerozhodl. Do konkursního řízení se přihlásilo přibližně 362 pohledávek v celkové hodnotě 3,974 miliardy korun. "Přál bych si, aby bylo co nejrychleji v odvolacím řízení projednáno odvolání Královopolské proti vyhlášenému konkursu," uvedl Zeman s tím, že nechce ovlivňovat soudy. Upozornil, že nejistota, která kvůli konkursu panuje ve společnosti, nepřispívá ke zdárnému chodu podniku. Konkurs uvalený na mateřskou společnost ovlivnil i podnikání dceřiných firem. Například Královopolská strojírna již kvůli konkursu rozdala výpovědi 400 lidem. V nejbližších dnech by se mělo rozhodovat o prodeji této nejvýznamnější dceřiné společnosti strategickému investorovi. Skupina firem Královopolská vykázala za loňský rok předběžné tržby přesahující dvě miliardy korun a hrubý zisk odhaduje společnost na 269 miliónů korun. V roce 1998 se podnik propadl do 1,5miliardové ztráty.

Eduard Zeman předal jmenovací dekrety novým profesorům

Ministr školství Eduard Zeman předal ve Velké aule pražského Karolina jmenovací dekrety jednašedesáti novým vysokoškolským profesorům. Nové profesory jmenoval s okamžitou účinností prezident Václav Havel 17. května. Mezi čerstvými profesory jsou například historici Jiří Pešek a Jaroslav Čechura, básník, dramatik a překladatel Ludvík Kundera a dramatik Petr Oslzlý. Jmenovací dekret dostal i kytarista Štěpán Rak, který se tak stal prvním profesorem kytary na Akademii múzických umění v celé její historii. Profesorem byl jmenován i režisér a někdejší předseda KSČM Jiří Svoboda. Vedle humanitních a uměleckých oborů vynikli další jmenovaní vysokoškolští profesoři v lékařských, technických či ekonomických vědách.

Nejvyšší státní zastupitelství může poskytnout právní pomoc v případě Malloth

Nejvyšší státní zastupitelství je připraveno poskytnout právní pomoc německým orgánům, které se zabývají případem bývalého příslušníka nacistických jednotek SS Antona Mallotha. Řekl to první náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk. Malloth je podezřelý z válečných zločinů v terezínské Malé pevnosti a jeho středeční zatčení v Mnichově umožnila výpověď nového svědka. Výpověď odeslalo loni Nejvyšší státní zastupitelství do Německa ve snaze přispět ke znovuzahájení Mallothova trestního stíhání. "Jsme spokojeni s rychlým postupem německých orgánů. I když od spáchání skutku, za který je Malloth stíhán, uplynulo mnoho let, přesto by měl být v případě prokázání viny potrestán," zdůraznil Fenyk. Doplnil, že Nejvyšší státní zastupitelství může německým orgánům pomoci například při výsleších dalších svědků v Česku nebo případné rekonstrukci události na místě činu. Za předčasné považuje Fenyk úvahy o tom, zda by Česká republika měla požádat o vydání Mallotha. Německo nevydává ke stíhání do zahraničí své státní příslušníky, u Mallotha je však podle německé prokuratury znovu prověřováno, zda je skutečně německým občanem. Jeho občanství bylo totiž před dvěma lety v expertíze německého právníka Raimunda Wimmera zpochybněno. Malloth, který byl již v roce 1948 v bývalém Československu odsouzen v nepřítomnosti k trestu smrti, byl zatčen na základě nové výpovědi českého svědka, který se přihlásil teprve loni. Tento svědek vypověděl, že na vlastní oči viděl Mallotha v září 1943 zastřelit jednoho židovského vězně terezínského ghetta za to, že si chtěl pod kabátem odnést hlávku květáku.

Čeští představitelé protifašistického odboje a Federace židovských obcí přivítali zatčení Antona Mallotha, bývalého nacistického důstojníka a dozorce v koncentračním táboře v Terezíně. Shodně soudí, že spáchané zločiny by neměly být nikdy zapomenuty a měly by být stíhány. "Federace židovských obcí to vítá, protože této kauze se věnuje již dlouho a snažili jsme se především o to, aby ten člověk byl stíhán a pokud to bude alespoň trochu možné, aby byl odsouzen, protože jeho vina je podle nás nepochybná," řekl předseda federace Jan Munk. Osobně zapochyboval, zda věk a zdravotní stav Mallotha dovolí "celou věc dotáhnout do konce". Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín sdělill, že svaz shromažďoval důkazy proti Mallothovi od roku 1994. Německá strana je ale podle něj nemohla uznat jako právoplatné.

U Náměšti nad Oslavou se zřítil stíhací bombardér; pilot nepřežil

Vojenský stíhací bombardér Su-22 se v pátek v 10:20 zřítil při přistávacím manévru u obce Kladeruby nad Oslavou na Třebíčsku v blízkosti nedalekého armádního letiště v Náměšti nad Oslavou. Pilot se katapultoval, pád však nepřežil. Na místo havárie vyjela z Brna skupina velitele vzdušných sil generálporučík Ladislava Klímy. Na místo neštěstí byl vyslán vrtulník jihlavské záchranné služby a také hasiči. Pilot bombardéru se podle informací pracovníků letiště v Náměšti nad Oslavou spolu s dalšími letouny vracel z leteckého cvičení NATO v německém Memmingenu. Letoun spadl čtyři kilometry před přistávací dráhou letiště.

Osmnáct zraněných si vyžádala nehoda českého autobusu

Osmnáct zraněných si vyžádala nehoda českého autobusu, která se stala ve čtvrtek na jihu Polska nedaleko polsko-českých hranic u obce Sklarzska Poremba. Potvrdil to tiskový odbor českého ministerstva zahraničí. Polská agentura PAP předtím informovala, že při nehodě bylo zraněno 13 osob, z toho sedm těžce. Tiskový odbor ministerstva zahraničí se však v prohlášení o těžce zraněných nezmiňuje. Konstatuje, že v autobusu firmy dr. Foldy s jabloneckou poznávací značkou cestovalo 45 lidí, mezi nimiž byli Češi a Němci. Dvacetsedm Čechů údajně zranění neutrpělo a okamžitě po nehodě se vrátilo do České republiky. Zbylých 18 osob, z toho 12 Čechů a šest Němců, bylo hospitalizováno s lehkými a středními zraněními v nemocnici v Jelenie Góře. Z 12 hospitalizovaných Čechů bylo v pátek osm propuštěno, zbylí čtyři odejdou z nemocnice v sobotu, uvádí ministerstvo. Autobus, v němž byli převážně důchodci, byl na cestě do lázní Darkov. Podle agentury PAP pravděpodobnou příčinou havárie bylo selhání brzd.

Soud poslal Macha na pět let do vězení za krácení daně a cla

Senát Městského soudu v Praze poslal bývalého prezidenta fotbalového klubu Sparta Praha Petra Macha na pět let do vězení za krácení daně a cla a uložil mu peněžitý trest ve výši 300.000 korun. Zprostil jej ale obžaloby z pojišťovacího podvodu. Machův obhájce Josef Lžičař se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Soud dal svým rozsudkem za pravdu obžalobě v tom, že Mach nepřihlásil svůj luxusní automobil BMW k proclení a stát tak připravil o 1,372.180 korun a daň z přidané hodnoty.

Šéf Národní aliance Skoupý byl odsouzen podmíněně na jeden rok

K jednomu roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky odsoudil rakovnický soud trestním příkazem bez hlavního líčení předsedu Národní aliance Vladimíra Skoupého, který byl v květnu obžalován ze tří rasově motivovaných trestných činů. Žalobkyně Skoupého vinila z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačování práv a svobod občanů, z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní a rasové nenávisti. "Verdikt soudu, vynesený 7. června, není dosud pravomocný. Odvolá-li se proti němu Skoupý, bude trestní příkaz zrušen a soud musí nařídit hlavní líčení," řekl ředitel rakovnického úřadu vyšetřování Stanislav Čapek. Potvrdil, že jeho úřad nebyl o verdiktu oficiálně informován a on sám se o něm dozvěděl až týden po jeho vynesení. Rakovnický úřad vyšetřování se přitom podílel na návrhu obžaloby, kterou soudu odeslala státní zástupkyně Jindra Vrbová 31. května.

Ministr Schling chce zvýšit silničářům rozpočet na loňskou úroveň

Zvýšení rozpočtových prostředků na opravy a údržbu silniční sítě ze 4,5 miliardy na zhruba loňskou úroveň šesti miliard korun slíbil podnikům Správ a údržby silnic ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Ministr na tiskové konferenci uvedl, že prostředky poskytne fond dopravní infrastruktury. Schling rovněž Ředitelství silnic a dálnic informoval, že nemusí zastavovat rozestavěné akce, na které má prostředky zhruba do září. "Zatím není jisté, zda budou prostředky i na nově zahajované akce," dodal. Fond dopravy, který vznikne začátkem druhé poloviny roku, by měl podle rozhodnutí vlády letos získat od Fondu národního majetku výnos z privatizace šest miliard korun. Silničáři dosud vyčerpali z rozpočtu na opravy a údržbu přes 60 procent ročního přídělu a v druhé polovině roku jim hrozil nedostatek financí.

Ministerstvo dopravy a spojů uvažuje o zavedení dálničního mýta pro nákladní vozidla, resort však čeká, jaký způsob výběru mýtného zvolí okolní země. Na tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy a spojů Jaromír Schling s tím, že není pravděpodobné, že by bylo zavedeno před rokem 2003. Rovněž je podle ministra reálné odstranění dálničních nálepek pro osobní vozy. Jejich výroba je totiž velmi drahá. "V krátkém časovém horizontu to ale neplánujeme," dodal. Mýto by mělo být registrováno elektronickým systémem, který by řidiče nenutil při vjezdu nebo výjezdu z dálnice přerušovat jízdu. Mohlo by jít o využití satelitů nebo mobilní telefonní sítě, uvedl Schling. Podle ministra nelze od mýta očekávat, že uhradí náklady na stavbu dálnic, ale poskytne prostředky na jejich údržbu. Roční výnos z prodeje dálničních známek letos ministerstvo dopravy odhaduje na 1,8 miliardy korun.

Humanitární výprava Adry dovezla do Bosny 42 tun cihel

Již patnáctá letošní humanitární výprava českého občanského sdružení Adra se vrátila z Bosny a Hercegoviny. "Do města Tešanj jsme dovezli dvaačtyřicet tun cihel za 167.000 korun, které jsme nakoupili za naše peníze," řekl ředitel Adry Rudolf Reitz. Dodal, že materiál je určen na výstavbu jednoduchých domků pro sociálně slabé rodiny. Upřesnil, že městský úřad v Tešanji má pro 150 sociálně slabých rodin každý měsíc k dispozici asi jen 100.000 korun. "Na rodinu připadne velice malá částka. Přitom bochník chleba stojí v místě kolem dvaceti korun." Lidé v Tešanji budou podle něj v létě potřebovat hlavně hygienické potřeby, trvanlivé potraviny a výživu pro děti. Reitz řekl, že již třetí rok vypravuje Adra o prázdninách do Bosny a Hercegoviny partu řemeslníků. "Nyní se připravuje osmnáct mladých mužů. Odjedou tam dvěma mikrobusy v srpnu a za dva týdny postaví dva objekty na základech, vykopaných místními obyvateli. V minulých letech jsme dva podobné objekty postavili," sdělil Reitz. Adra v tomto roce předala v balkánských zemích, na Ukrajině, v Turecku a Maďarsku humanitární pomoc za více než devět miliónů korun.

Knihovna Prahy 7 vystavuje výrobky zrakově postižených seniorů

Výrobky zrakově postižených seniorů a fotografie zachycující jejich život vystavuje do konce měsíce obvodní knihovna v Praze 7 na Ortenově náměstí. Postižení zde vystavují práce z keramiky, pletené a šité předměty a také proutěné výrobky. Prezentaci, která má přinést radost především vystavujícím, uspořádalo občanské sdružení Tao - Cesta ve spolupráci s domovem pro zrakově postižené seniory Palata. I když knihovna na Ortenově náměstí pořádá výstavy často, takto koncipovanou akci zde ještě neměli. Po prázdninách naleznou návštěvníci knihovny ve výstavním prostoru výstavu klientů Společnosti Duha, která se zabývá integrací lidí s mentálním postižením.

Čeští fotbalisté prohráli na mistrovství Evropy s Francií 1:2

Čeští fotbaloví reprezentanti prohráli ve svém druhém utkání ve skupině D na mistrovství Evropy v Bruggách s týmem Francie 1:2. V sedmé minutě vstřelil první branku zápasu Thierry Henry, v 35. minutě vyrovnal Karel Poborský z penalty za faul na Pavla Nedvěda. Rozhodující gól dal v 60. minutě Youri Djorkaeff. Francouzi mají po dvou utkáních ve skupině plný počet šesti bodů, český tým podruhé prohrál. Jeho další osud bude záviset na výsledku večerního zápasu Nizozemsko - Dánsko.

A ještě krátce o počasí. Očekávejte polojasno, na severovýchodě a východě území až oblačno, místy s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 16 až 20, na horách kolem 10ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.