Zprávy sobota, 18. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

A nyní podrobně:

Předsedou Poslanecké sněmovny zvolen Václav Klaus

Předsedou Poslanecké sněmovny byl podle očekávání zvolen už v prvním kole páteční tajné volby šéf Občanské demokratické strany Václav Klaus. Při volbě obdržel bezpečnou většinu 137 hlasů. Sněmovnu o tom informoval šéf její volební komise Jan Vidím (ODS). Klausův jediný protikandidát, bývalý ministr práce a sociálních věcí a poslanec za Unii svobody Stanislav Volák, dostal při tajné volbě jen 39 hlasů.

Nově zvolený předseda dolní parlamentní komory Václav Klaus předpokládá, že schůze, na níž by se hlasovalo o důvěře vládě, by se mohla uskutečnit v úterý 18. srpna. Prohlásil to s tím, že pokud bude nový kabinet jmenován příští týden, v což doufá, chtěl by, aby sněmovní schůze začala právě k tomuto datu. "Věřím, že vláda brzy bude, protože bych považoval za nešastné, kdyby existovalo bezvládí a protahování této situace," dodal Václav Klaus.

Poslanecká sněmovna bude mít tři místopředsedy

Poslanecká sněmovna bude mít pouze tři místopředsedy. Poslanci o tom v pátek rozhodli hlasováním, kterým završili mnohadenní spory o to, kolik místopředsedů by měla dolní parlamentní komora mít. Sněmovna hlasováním volila ze tří variant, které předpokládaly, že bude mít tři, čtyři nebo pět místopředsedů.

Místopředsedy Poslanecké sněmovny byli v tajné volbě zvoleni místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer, místopředsedkyně sociální demokracie Petra Buzková a šéf poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross. Předseda sněmovní volební komise Jan Vidím (ODS) dolní parlamentní komoru informoval, že Langer dostal při volbě 123, Buzková 125 a Gross 124 hlasů.

Sněmovna také odhlasovala, že bude mít celkem 13 výborů. Tedy o jeden více než v minulém volebním období. Tímto novým výborem bude výbor pro evropskou integraci.

Novým premiérem jmenován Miloš Zeman

Prezident Václav Havel v pátek podle očekávání jmenoval na Pražském hradě předsedu ČSSD Miloše Zemana premiérem. Prezident tak učinil vzápětí poté, co přijal demisi vlády Josefa Tošovského. Vláda Josefa Tošovského předtím na svém pátečním posledním zasedání schválila, že podá demisi. Demise byla jediným bodem, který vláda projednala.

Vláda Miloše Zemana má míst čtyři místopředsedy a patnáct ministrů

Vláda Miloše Zemana má mít podle poslední nepotvrzené verze čtyři místopředsedy a patnáct ministrů. Jedním z nich by měl být oproti dosavadním informacím nynější předseda Nejvyššího soudu Otakar Motejl (nezávislý), navržený na funkci ministra spravedlnosti. ČTK to v pátek řekly dobře informované zdroje blízké sociální demokracii. Předseda ústavněprávního výboru Senátu Pavel Rychetský, s nímž se původně počítalo i jako se šéfem resortu spravedlnosti, by měl jako vicepremiér odpovídat za legislativu a místopředseda ČSSD Vladimír Špidla, který má být současně ministrem práce a sociálních věcí, za sociální oblast.

Volbou Václava Klause šéfem sněmovny funguje podle Jana Rumla dohoda ČSSD-ODS

Zvolením předsedy ODS Václava Klause do čela Poslanecké sněmovny začala podle šéfa Unie svobody fungovat "koaliční" dohoda mezi ODS a ČSSD. "Opoziční postavení Unie svobody je principiální a vědomé a bude pozitivně orientováno," řekl na páteční tiskové konferenci Ruml. Unie svobody bude podle něj jasně oponovat svým programem, předkládáním alternativních řešení a konkrétními kritickými postoji. Unie také hodlá ve sněmovně úzce spolupracovat s KDU-ČSL, s níž chce v září vytvořit stínový kabinet. Dalšími partnery unie by měla být v Senátu Občanská demokratická aliance a mimo parlament pak občanské sdružení Archa a DEU.

ODA neví, za koho bude Václav Klaus vystupovat v čele sněmovny

S rozpaky přijali představitelé Občanské demokratické aliance zvolení předsedy ODS Václava Klause do čela Poslanecké sněmovny. Předseda aliance Daniel Kroupa ani senátor Michael Žantovský nevědí, za koho bude Klaus v nové funkci vystupovat, jestli bude nestranný, nebo bude vystupovat za ODS nebo bude reprezentovat "blok ODS-ČSSD", který pode nich vznikl uzavřením dohody mezi těmito stranami. Podle Michaela Žantovského bude Klausova role pro voliče velmi těžko čitelná. "I my budeme mít dost práce, abychom se v tom vyznali," dodal.

Senát neschválil vlastní návrh ústavní novely omezující imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců

Senát v pátek neschválil vlastní návrh ústavní novely omezující imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců, která by umožnila po skončení mandátu jejich stíhání za trestné činy spáchané v době jeho výkonu. Nyní musí s trestním stíháním poslance či senátora podezřelého ze spáchání trestného činu souhlasit příslušná komora Parlamentu, jinak je jeho stíhání navždy vyloučeno.

K osudu jaderné elektrárny Temelín

O osudu jaderné elektrárny Temelín se bude rozhodovat až na základě objektivních analýz nezávislých zahraničních institucí, které posoudí všechny ekonomické, ekologické a energetické dopady takového kroku. Řekl to na páteční tiskové konferenci Pavel Rychetský, s nímž Česká strana sociálně demokratická počítá pro funkci vicepremiéra pro legislativu. Rychetský tak reagoval na rozhovor svého budoucího kolegy ministra Miroslava Grégra pro páteční vydání deníku Právo, kde uvedl, že Temelín je rozhodně nutné dostavět. Miroslav Grégr by měl být ministrem průmyslu a obchodu.

Zástupce velitele NATO v Evropě ocenil přípravu českých vojáků

Příslušníky české jednotky v silách SFOR lze srovnávat s vojáky kterékoli členské země Severoatlantické aliance, uvedl při páteční návštěvě sedmé mechanizované brigády v Kroměříži zástupce vrchního velitele spojeneckých sil NATO v Evropě Jeremy Mackenzie. Zajímal se o přípravu nových vojáků pro kontingent SFOR v Bosně, který povede náčelník štábu sedmé mechanizované brigády Ján Gurník. Již v příštím týdnu odjede z Kroměříže na místo určení devatenáctičlenný tým důstojníků, aby se připravil na srpnový příjezd útvaru o síle 503 osob. Generál Mackenzie předpokládá, že spolupráce české a britské armády se bude rozšiřovat. Na britské vojenské akademii nyní studují čeští generálové a důstojníci.

Prezident Havel pojede v září na státní návštěvu Spojených států

Prezident Václav Havel navštíví spolu se svou ženou v polovině září Spojené státy americké na pozvání prezidenta Billa Clintona. ČTK o Havlově státní návštěvě USA v pátek informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Podle mluvčího americká strana tímto pozváním oceňuje příspěvek českého prezidenta k integraci České republiky do euroatlantických struktur a k přechodu země od komunismu k demokracii, který vyústí v přijetí ČR do NATO. Václav Havel by se měl setkat s Billem Clintonem, s viceprezidentem Al Gorem a ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou. V programu návštěvy by mělo být také setkání s vedením Senátu a Sněmovny reprezentantů. Prezident má při zářijové návštěvě Spojených států rovněž zahájit oslavy 80. výročí založení Československa, které ve Washingtonu pořádá zastupitelský úřad ČR.

České památky v seznamu UNESCO

Se střídavými úspěchy bojovali čeští zástupci při rozhodujícím kole výběrového řízení v Paříži o zapsání tří tuzemských památek na seznam UNESCO. Zatímco velmi přísným hodnocením prošly do závěrečného kola zahrady a zámek v Kroměříži, k souboru barokních kašen a sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci a stavbám lidové architektury v jihočeských Holašovicích musejí památkáři dopracovat dokumentaci. "Žádná památka nebyla zamítnuta, to je nejdůležitější výsledek," řekl v pátek v rozhovoru pro ČTK Michal Beneš z ministerstva kultury, který v Paříži Českou republiu v červnu zastupoval.

Producent Sirotek ukončil pracovní neschopnost po šesti dnech

Producent Jiří Sirotek, jehož režisér Jiří Menzel na nedávném karlovarském filmovém festivalu kvůli neshodám ohledně Hrabalova "anglického krále" údery prutem vyhnal z velkého sálu Thermalu, ukončil pracovní neschopnost už po šesti dnech. Menzelovo jednání tak nebude možno kvalifikovat jako ublížení na zdraví. I nadále však producent trvá na tom, aby se mu Jiří Menzel veřejně v tisku omluvil. "Navzdory brutálnímu způsobu a zranění, které mi Jiří Menzel způsobil, jsem ukončil pracovní neschopnost 15. července v limitu sedmi pracovních dnů," řekl v pátek Jiří Sirotek na dotaz ČTK.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, přechodně polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší odpolední teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.