Zprávy sobota, 18. dubna 1998

Mezinárodní den ochrany památek a historických sídel. Slaví se od roku 1984 podle doporučení UNESCO. Titul "Historické město roku 1997" v ČR získala Kroměříž. Ocenění ministerstva kultury a ministerstva pro místní rozvoj za úspěchy při realizování Programu regenerace městských památkových rezervací a zón převzal starosta "hanáckých Atén" Petr Dvořáček na shromáždění v předvečer Mezinárodního dne památek a sídel ve Španělském sále Pražského hradu.

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy:

Zdravotní stav prezidenta Havla

O čem jednala Poslanecká sněmovna v poslední den své dubnové schůze

ČSSD hodlá vést volební kampaň slušně, avšak běda těm, kdo by chtěli zmařit její volební vítězství

Výstava 80 let československého a českého letectvav Českých Budějovicích

Předseda ČSSD Miloš Zeman tlumočil na páteční tiskové konferenci strany v Praze závazek své strany vést slušně volební kampaň. Současně však pohrozil těm, kdo by chtěli zmařit volební vítězství jeho strany. Slušná volební kampaň podle Zemana znamená, že politikové ČSSD se budou vyjadřovat pouze k volebním programům svých konkurentů a nepovedou osobní útoky. Dále řekl, že volební program sociálních demokratů je těsně před dokončením a že jeho strana má zpracovaný materiál "vize ekonomické politiky do roku 2005", která by měla přesáhnout funkční období příští sněmovny.

Předseda Unie svobody Jan Ruml sice vítá prohlášení předsedy ČSSD Miloše Zemana o závazku sociální demokracie vést slušně volební kampaň, ale příliš mu nevěří.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Havla

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla po úterní operaci tlustého střeva nadále dobrý a stabilní. Podle pátečních informací vedoucího operačního týmu a primáře chirurgického oddělení nemocnice v Innsbrucku Ernsta Bodnera však kritická fáze trvá asi sedm dní po operaci.Podle profesora Bodnera mohou v této době nastat ještě "zánětlivé procesy nebo abscesy". Za zlomový považují lékaři tento víkend. Pokud se neobjeví potíže, lze s velkou pravděpodobností říci, že Václav Havel je definitivně mimo nejhorší období onemocnění. O víkendu tedy ještě zůstane prezident Havel na anesteziologickém oddělení, kde se o něj bude starat stejný tým chirurgů a anesteziologů jako dosud.

Z pátečního jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna odročila v pátek rozhodnutí o vládním návrhu na vyslovení souhlasu s vysláním armádní polní nemocnice na podporu mezinárodních sil, jež by měly případně na Iráku vynucovat plnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Žádostí kabinetu se nyní budou znovu zabývat sněmovní výbory zahraniční a pro obranu a bezpečnost. Ministr obrany Michal Lobkowicz (US) i šéf branného výboru Petr Nečas (ODS) nad změnou původně kladného postoje ČSSD vyjádřili údiv.

Sociální demokraté podmiňují svou podporu případnému vyslání armádní polní nemocnice do mezinárodních protiiráckých sil tím, že dostanou informace o dvoustranných jednáních ČR s Kuvajtem a smlouvě, kterou by tento arabský stát musel povolit pobyt naší jednotky na svém území. ČTK to řekl poslanec ČSSD a místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jaroslav Bašta, který dodal, že sociální demokraté svůj názor změnili poté, co jim náměstek ministra zahraničí Otto Pick řekl, že celá věc závisí ještě na dvoustranném jednání ČR a Kuvajtu.

Sněmovna přijala na návrh komunistických poslanců usnesení, kterým žádá vládu, aby přerušila další privatizační kroky ve strategických podnicích. Návrh, který může výrazně omezit působnost vlády, podpořilo 72 ze 140 přítomných poslanců. Proti jich bylo 58. Přijetí usnesení umožnila především výrazná neúčast poslanců ODS a Unie svobody Shodou okolností se hlasování nezúčastnili ani předsedové obou stran - Václav Klaus a Jan Ruml.

Ministr financí Ivan Pilip (US) zpochybnil žádost Poslanecké sněmovny, aby vláda přerušila další privatizační kroky ve strategických podnicích. V rozhovoru pro ČTK zdůraznil, že zákon hovoří jasně a že privatizaci provádí vláda. Dodal, že postup privatizace upravuje zákon, který rozhodování o privatizaci dává plně do rukou exekutivy. Doporučení parlamentu v této věci nemá podle ministra takovou sílu, aby mohlo rozhodování vlády zvrátit.

Poslanci neschválili roční účetní závěrku a výroční zprávu Fondu národního majetku za rok 1996. Pokud jde o rozpočet FNM na rok 1998, rozpravu o návrhu provázel zcela zásadní nesouhlas levicových poslanců, kteří kritizovali skutečnost, že FNM má vyšší výdaje než příjmy. Současně se jim v rozpravě podařilo prosadit návrh na snížení rozpočtu FNM a to především ve sféře mzdových nákladů a odměn statutárních orgánů.

Sněmovna dále odvolala většinu členů prezídia Fondu národního majetku. Předseda výkonného výboru fondu Roman Češka toto jednání označil za čirou destrukci a prohlásil, že zvažuje, že přenechá řízení fondu někomu jinému.

Informace o životním prostředí, kterými disponují orgány státní správy, by v dohledné době měly být přístupny všem, kteří o to budou mít zájem. Vyplývá to z návrhu zákona o právu na informace o životním prostředí, který v pátek schválila Poslanecká sněmovna.

Přijetím novely zákona o investičních společnostech a fondech, která mimo jiné zavede povinnost postupně otevřít investiční fond při určité hranici diskontu, skončila v pátek odpoledne 23. schůze Poslanecké sněmovny. Její poslední schůze před červnovými předčasnými volbami se uskuteční v květnu.

Premiér Tošovský se rozhodne, co bude dělat dále, až po volbách.

Předseda české vlády Josef Tošovský se rozhodne, co bude dělat dále, až po volbách. ČTK v pátek ve Washingtonu řekl, že ve chvíli, kdy přijímal nynější funkci, bylo dopředu jasné, že má zájem se vrátit ke své profesi. "Nyní se ale nezabývám tím, co budu dělat za několik měsíců," dodal. Tošovský, který se v těchto dnech účastnil ve Washingtonu zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a také měl schůzku s ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou, se nechtěl vyjádřit k páteční žádosti Poslanecké sněmovny o zastavení dalších privatizačních kroků ve strategických podnicích. Komentovat to mohou ti, kdo jednání sledovali. Podle premiéra však již o něčem vypovídá, že sněmovna přijala usnesení za přítomnosti 140 poslanců.

ČSSD hodlá vést volební kampaň slušně, avšak běda těm, kdo by chtěli zmařit její volební vítězství

Předseda ČSSD Miloš Zeman tlumočil na páteční tiskové konferenci strany v Praze závazek své strany vést slušně volební kampaň. Současně však pohrozil těm, kdo by chtěli zmařit volební vítězství jeho strany. Slušná volební kampaň podle Zemana znamená, že politikové ČSSD se budou vyjadřovat pouze k volebním programům svých konkurentů a nepovedou osobní útoky. Dále řekl, že volební program sociálních demokratů je těsně před dokončením a že jeho strana má zpracovaný materiál "vize ekonomické politiky do roku 2005", která by měla přesáhnout funkční období příští sněmovny.

Předseda Unie svobody Jan Ruml sice vítá prohlášení předsedy ČSSD Miloše Zemana o závazku sociální demokracie vést slušně volební kampaň, ale příliš mu nevěří.

Lidovci předloží program obnovy ČR

Křesťanská a demokratická unie - Čs.strana lidová předloží počátkem května ambiciózní program obnovy České republiky, jehož základem je pevnější stanovení právního rámce a důslednější vymáhání práva. Shodla se na tom programová rada lidové strany, jak informoval v pátek novináře po zasedání rady předseda KDU-ČSL Josef Lux.

Hospodářský program ODA a spolupráce s ODS

Daňová reforma, zejména pak snižování daní z příjmu fyzických i právnických osob, a podpora drobného a středního podnikání prostřednictvím garančních fondů budou v nadcházejících volbách základem hospodářského programu Občanské demokratické aliance. Ta chce například podle svého předsedy Daniela Kroupy zvýšit nezdanitelnou částku u daně z příjmu fyzických osob ze současných 32.040 Kč na 60 tisíc korun.

Jak dále uvedl předseda ODA na páteční tiskové konferenci v Praze, aliance, která vyjednává o možném začlenění zástupců aliance na kandidátní listiny ODS, chce se stranou Václava Klause uzavřít rámcovou dohodu o spolupráci při volbách do Poslanecké sněmovny a Senátu i v komunálních volbách. Pro senátní volby by se podle Kroupy obě strany měly zavázat k vzájemné podpoře kandidátů a nestavění protikandidátů v některých volebních obvodech. V případě komunálních voleb chce ODA usilovat o předvolební a povolební koalici s ODS. V obcích, kde se tento úmysl nezdaří, by dohoda měla zamezit alespoň vzájemným útokům.

Jako velmi nadějná označila jednání na regionálních úrovních o možném začlenění zástupců ODA na kandidátní listiny ODS místopředsedkyně ODS Libuše Benešová v pátek na tiskové konferenci v Praze.

Severočeští Romové dají hlas Ladislavu Bodymu

Severočeští Romové dají v červnových parlamentních volbách svůj hlas Ladislavu Bodymu, který kandiduje za lidovce právě na severu Čech. ČTK o tom v pátek informoval jejich zástupce Štefan Gorol s tím, že Romové tak učiní přesto, že minulost Bodyho, který byl komunistickým poslancem, vzbudila v některých pobočkách KDU-ČSL v severních Čechách nevoli.

Ke sponzoringu ODS

Osobou, která předala bývalému hlavnímu manažerovi ODS Tomáši Ratiborskému darovací smlouvy stvrzující, že Kajetána Kopernická a Antonín Zeman sponzorovali loni v listopadu ODS celkovou částkou 3,6 miliónu korun, byl dlouholetý zaměstnanec Hlavní kanceláře ODS Lubomír Reichsfeld. Oznámila to v pátek místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. Tiskový mluvčí ODS Václav Musílek ČTK řekl, že Lubomír Reichsfeld působil v sekretariátu hlavní kanceláře do založení ODS a odešel až letos v únoru.

České dráhy státním podnikem?

Státní organizace České dráhy se podle zákona od 1.ledna 1999 přemění na státní podnik. Ministr dopravy a spojů Petr Moos na páteční tiskové konferenci řekl, že není šance, že by byla přijata novela zákona o státním podniku, která by umožnila přímou transformaci ČD na akciovou společnost.

BIS prý v kauze hotelů a Libye nepochybila

Ředitel Bezpečnostní informační služby Karel Vulterin zastává názor, že jeho služba nepochybila v případu společnosti Corinthia Group, která nedávno získala síť českých hotelů a která má údajně pracovat pro libyjskou vládu. Podle pátečního vyjádření předsedy sněmovního orgánu pro kontrolu činnosti BIS Jaroslava Bašty (ČSSD) to vyplývá z dopisu, který Vulterin zaslal členům tohoto orgánu.

Svoboda - Chevnement v Paříži

Česká republika bude muset v souvislosti s přibližováním k Evropské unii splnit dvě nutné podmínky - zpevnit ochranu vnějších hranic, a upevnit vnitřní bezpečnost. Řekl to v pátek v Paříži český ministr vnitra Cyril Svoboda po schůzce se svým francouzským protějškem Jeanem-Pierrem Chevnementem.

Státní tajemník slovenského ministerstva vnitra Ladislav Polka důrazně varoval před úmyslem české strany jednostranně zpřísnit hraniční režim na česko-slovenské hranici; reagoval tak na výrok českého ministra vnitra Cyrila Svobody, podle něhož by Česká republika takový krok mohla učinit v souvislosti s přibližováním Evropské unii a s počtem ilegálních přechodů hranice.

O potřebě zpřísnění režimu na česko-slovenské hranici se ministr Svoboda zmínil při setkání s krajany v Paříži; uvedl, že předloží spolu s ministrem zahraničí Jaroslavem Šedivým příští týden vládě materiál, který se bude zabývat touto problematikou a zřejmě povede k přijetí jednostranných kroků z české strany.

Ratifikace rozšíření NATO v americkém senátu na přelomu dubna a května

Americký senát by měl ratifikovat rozšíření Severoatlantické aliance na přelomu dubna a května. Novinářům to v pátek v Praze sdělil stálý zástupce Spojených států u Severoatlantické rady v Bruselu Alexander Vershbow. Česká republika je podle něj na dobré cestě při přípravě na vstup do Severoatlantické aliance. "Velký dojem na mě udělal rozhodný výsledek hlasování v Poslanecké sněmovně o vstupu ČR do aliance," zopakoval americký diplomat, podle nějž se NATO shoduje s českým resortem obrany na prioritách restrukturalizace a modernizace české armády.

Vladimir Lukin zopakoval odpor Ruska k rozšišování NATO

Odpor Ruska k rozšiřování Severoatlantické aliance v pátek v Praze zopakoval předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Vladimir Lukin. Uvedl to po jeho setkání s náměstkem ministra zahraničí Otto Pickem ředitel tiskového odboru ministerstva zahraničí Rudolf Hykl.

Vladimír Lukin se pozastavil nad úrovní česko-ruské spolupráce ve vojenské oblasti. Zatímco tato spolupráce je podle Lukina například s Maďary dobrá, s Čechy nikoli. "Proč, nevím," řekl před novináři v Praze Lukin, a poté vyslovil podezření o jakémsi "ideologickém rigorismu".

Český helsinský výbor upozorňuje na vážnost rasové diskriminace Romů

Status politického uprchlíka, který minulý týden získala v Kanadě dvacetičlenná romská rodina z České republiky, je podle Českého helsinského výboru (ČHV) signálem pro českou vládu a příslušné instituce, aby vytipovaly oblasti, v nichž nastává rasová diskriminace, a postupovaly důsledně proti všem jejím formám. Vyplývá to ze stanoviska, které v pátek výbor poskytl ČTK.

Dny Evropy v Brně

Přesvědčení, že Evropská unie je především projektem pro občany, který je nutno jim dobře vysvětlit, aby získal jejich důvěru a podporu, vyjádřil v pátek na setkání s novináři velvyslanec a vedoucí Delegace Evropské komise v ČR Joannes ter Haar. Uvedl to v souvislosti s oficiálními Dny Evropy, které v Brně začaly ve čtvrtek a jejichž hlavním cílem je vzbudit zájem nejširší veřejnosti o evropskou integraci a proces začleňování ČR do Evropské unie a zvýšit úroveň informovanosti o této problematice.

RFE/RL nebudou zřejmě vysílat z Prahy pro Írán a Irák

Plánovaná vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) pro Írán a Irák nebudou pravděpodobně do uvedených islámských zemí šířena z české metropole. ČTK to v pražském sídle stanice, financované z amerických prostředků, řekla v pátek její tisková mluvčí Alena Fendrychová. Zároveň uvedla, že nemá informace o tom, že by za tím stálo odmítnutí české vlády. Deník The New York Times nedávno uvedl, že česká vláda v obavě před případnými teroristickými útoky odmítla povolit americké vysílání pro Írán z pražského sídla RFE/RL. Vyjádření české vlády se zatím ČTK získat nepodařilo.

Koruna v pátek oslabila

Koruna v pátek odpoledne oslabila po razantních prodejích české měny z Londýna, ale dealeři říkají, že alespoň pro první dny v příštím týdnu nevidí důvod k dramatickým pohybům. Obchodování končilo na 18,615 Kč/DEM a 33,675 Kč/USD.

IPB vykázala ztrátu 11 miliard korun

Investiční a Poštovní banka v pátek oznámila, že za rok 1997 vykázala ztrátu 11 miliard korun po razantním navýšení rezerv a opravných položek o více než 14 miliard korun.

Obchod ČR-Irák

ČR dovezla v loňském roce z embargovaného Iráku ropu za 8,307 miliónu dolarů. Letos za první dva měsíce to bylo již za 5,827 miliónu USD, což byly jediné importy z této země. ČTK to v pátek řekl Milan Petrík z ministerstva průmyslu a obchodu ČR. České firmy do Iráku vyvezly v loňském roce pouze elektrické transformátory za 20 tisíc USD a periodické tiskoviny za dva tisíce USD. Letos se export za 48 tisíc USD více diverzifikuje, když hlavními položkami jsou průmyslové výrobky (43 tisíc USD) a nábytek (31 tisíc USD). V menší míře to jsou prefabrikované budovy, záchranné oděvy a svítidla.

Zemřel František Lobkowizc

Ve věku sedmdesáti let zemřel ve středu v Praze potomek českého šlechtického rodu Lobkowiczů František Lobkowicz. ČTK o tom v pátek informovala jeho manželka Hana Lobkowiczová. František Lobkowicz, otec ministra obrany Michala Lobkowicze, pracoval po absolvování Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze po většinu života jako virolog a mikrobiolog na středočeské krajské hygienické stanici. Jeho lékařská studia byla přerušena dvouletým pobytem v armádě u Pomocných technických praporů (PTP).

80 let československého a českého letectva

Osmdesátiletou historii tuzemského letectva od jeho vzniku až po současnost přibližuje výstava Československé a české letectvo 1918 - 1998, která byla v pátek otevřena v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích a potrvá zde do 31.prosince. Dokumenty, původní fotografie a trojrozměrné exponáty, především součásti výzbroje a výstroje, aktuálně doplňuje na 150 plastikových modelů letadel z produkce členů Regionální leteckohistorické společnosti.

Dokumenty ze stavby Grandhotelu Pupp

Dvě skleněné dózy s fotografiemi a historií rodiny Puppů a projektovou dokumentací Parkohetelu Pupp pocházející z let 1882 až 1912 nalezli ve čtvrtek dělníci v dutině sloupu při rekonstrukci Grandhotelu Pupp. Historické schránky obsahující vzácné svědectví doby v pátek otevřeli umělečtí skláři v manufaktuře Moser.

Dramatizace Švejka v Terstu

Dramatizace slavného románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka měla v pátek premiéru v Itálii, kde ji uvádí stálá slovinská scéna v Terstu - Slovensko stalno gledališče. Autorem dramatizace nazvané Dobrý voják Švejk a režisérem této inscenace ve slovinštině je ředitel brněnského Městského divadla Stanislav Moša, který také navrhl scénu. Ke spolupráci přizval choreografa Vladimíra Kloubka a výtvarnici kostýmů Andreu Kučerovou.

50 let slaví Moravský komorní orchestr

Moravský komorní orchestr si pátečním slavnostním koncertem v brněnském Besedním domě připomene 50. výročí svého zrodu. Tento umělecký soubor brněnské Konzervatoře založil ve školním roce 1947/1948 pedagog, hudební vědec a dirigent Zbyněk Mrkos.

Maraton evropského filmu

5. dny evropského filmu v ČR pokračují v Praze v sobotu o půlnoci "Maratonem evropského filmu" v kině Lucerna. Na programu jsou tři divácky nejúspěšnější filmy z Německa /Klepání na nebeskou bránu/, Velké Británie /Fixlování/ a ČR /Knoflíkáři/.

Ze sportu:

Předehrávané utkání 24. kola nejvyšší fotbalové soutěže mezi Boby Brno a FK Jablonec skončilo

Úvodním závodem desetidílného seriálu přeboru České republiky minibiků odstartuje dnes na Masarykově okruhu v Brně na speciální dráze nová letošní závodní sezóna. Prvním letošním soubojem proti chronometru na okruhu bude o týden později úvodní díl seriálu mezinárodního mistrovství České republiky v závodech automobilů do vrchu.

A ještě předpověď počasí pro Českou republiku na sobotu:

Oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty 10 až 14 st.C.

Tolik zprávy Radia Praha.