Zprávy sobota, 18. prosince 1999

A nyní podrobněji:

Papež Jan Pavel II. věnoval mimořádnou pozornost Husovi

Mimořádnou a kladnou pozornost věnoval papež Jan Pavel II. postavě Jana Husa, českého církevního reformátora, prohlášeného středověkou církví za kacíře. Svatý stolec přiznává Husovi místo mezi reformátory církve, ale vyhýbá se hodnocení jeho učení a nepřipadá pro něj v úvahu ani Husova rehabilitace. Během více než půlhodinového přijetí účastníků mezinárodního husovského sympózia se papež pozdravil nejen s českými katolickými biskupy, ale byli mu představeni i patriarcha Církve československé husitské Josef Špak, předseda Ekumenické rady církví a synodní senior českobratrských evangelíků Pavel Smetana, pravoslavný biskup Simeon, místopředseda Senátu Petr Pithart, historici, teologové, filozofové a řada dalších osobností. Projev, v němž hlava katolické církve poprvé v podobném měřítku pozitivně hovořila o Husovi jako o kazateli, reformátorovi a o osobě velké morální odvahy, zazněl v úvodu česky, ale v dalších pasážích, včetně vyjádření hluboké lítosti nad jeho krutou smrtí, již pouze italsky bez překladu. Papežova pozornost husovskému sympóziu vyplývá z výzvy přednesené již v roce 1990 při jeho první návštěvě Prahy a týkající se nutnosti určit Husově postavě odpovídající místo v historii, i z papežovy touhy učinit jubilejní křesťanský rok 2000 dobou vzájemného smiřování.

Podle Havla má papežovo vyjádření k Husovi dlouhodobý význam

Prezident Václav Havel považuje papežovo pozitivní vyjádření na adresu Jana Husa za významný krok, který může z dlouhodobého hlediska znamenat mnoho pro celou českou společnost. V Římě, kam přiletěl na třídenní návštěvu, novinářům řekl, že Husův respekt k pravdě a jeho osobní ručení za ni přesahují rámec církví a věrouk. Ještě před tím, než v podvečer promluvil na papežské Lateránské univerzitě v závěru mezinárodního sympozia o Husovi, setkal se s italským prezidentem Carlem Ciampim. Oba prezidenti se shodli ve věcech týkajících se spojenectví obou zemí, situace v Kosovu, rozšiřování Evropské unie i obecných otázek evropského sjednocování. Dřívější vyjádření prezidenta Havla, že současná návštěva Itálie a Vatikánu bude jednou z jeho velmi významných zahraničních cest, se podle jeho slov týkalo právě myšlenky na přehodnocení pohledu na Jana Husa.

Zeman ujistil Ťiang Ce-mina, že Česká republika uznává územní celistvost Číny

Česká republika respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky a uznává Tchaj-wan jako neoddělitelnou součást čínského území. Vyplynulo to z oficiálního společného prohlášení vlád České republiky a Číny, které v Pekingu obdrželi čeští novináři. Premiér Miloš Zeman na téma bilaterálních vztahů a o mezinárodní situaci diskutoval s čínským prezidentem Ťiang Ce- minem, předsedou parlamentu Li Pchengem a vicepremiérem pro zahraniční politiku Čchien Čchi-čchenem. Zeman potvrdil, že čínští představitelé se při jednáních "několikrát zmínili" o návštěvě tibetského dalajlámy a bývalého tchajwanského premiéra a nynějšího viceprezidenta Lien Čana v Praze. Zeman dále řekl, že s předsedou stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců Li Pchengem jednal "o parlamentu jako o nástroji rozšiřující se parlamentní demokracie". Ve společném komuniké vlád České republiky a Číny, které obdrželi čeští novináři v Pekingu, oba kabinety zdůraznily mimo jiné respektování cílů a principů Charty OSN a všeobecně uznaných norem mezinárodního práva.

Ministerstvo zahraničí přivítalo německou omluvu nuceně nasazeným

Ministerstvo zahraničí přivítalo s velkým potěšením slova spolkového prezidenta Johannesa Raua, který požádal jménem německého lidu o odpuštění všechny lidi, kteří museli za druhé světové války vykonávat pro tehdejší německou říši otrocké a nucené práce. Řekl to mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Zdůraznil, že po dosažení rámcové dohody, podle níž bude do fondu odškodnění za nucené práce v době nacismu vloženo deset miliard marek (asi 184 miliard korun), bude "nesmírně důležité" lednové jednání o tom, jak bude s částkou naloženo a jak bude distribuována mezi oběti. Mluvčí potvrdil, že "se ještě počítá" s mírným navýšením zmíněné sumy z amerických zdrojů. Účastníci konference o odškodnění nuceně nasazených v Berlíně oficiálně oznámili dosažení rámcové dohody o celkové sumě na odškodnění. Rau vyjádřil ulehčení nad tím, že bylo dohody konečně dosaženo, a poděkoval všem, kdo se o ni zasloužili. Zároveň však vyslovil politování, že mnozí lidé, kteří byli zneužíváni válečnou mašinérií nacistů, museli na tuto chvíli čekat plných 54 let. Představitelé Svazu nuceně nasazených označili desetimiliardovou sumu za přijatelnou s tím, že ale záleží na tom, jaká kritéria budou pro poskytování peněz obětem stanovena. Zástupci svazu očekávají, že kritéria dohodnou vyjednavači obou stran v nejbližší době.

Ministerstvo zdravotnictví funguje dál i bez Ivana Davida

Ministerstvo zdravotnictví funguje po odvolání Ivana Davida z funkce ministra bez problémů. Úřad v prvním týdnu bez Davida pokračoval v práci dál. Řekl to první náměstek ministra Martin Holcát, který do doby jmenování nového ministra zdravotnictví zajišťuje chod úřadu. Připomněl, že ministerstvo nefunguje bez ministra, jak se někdy říká, ale jen bez ministra Davida. Ministra má ve Vladimíru Špidlovi, který si vyhradil politická rozhodnutí.

Podle Tomáše Ježka bude kvůli prezidentským ambicím Klause vláda ODS a ČSSD

Společným jmenovatelem opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS a snahy této strany sestavit většinovou vládu jsou podle bývalého člena této strany Tomáše Ježka prezidentské ambice jejího šéfa Václava Klause. Argumentem pro velkou koalici obou stran bude nezdar sestavit jinou většinovou vládu, tvrdí Ježek, kterého s Klausem pojí dlouholetá známost a spolupráce. Domnívá se, že v ODS zůstali lidé, které úloha takového nástroje neuráží, ale "považují ji za dobře uzavřený soukromý obchod, a pak ti, kterým to ještě nedošlo". Úvahy o nynějším předsedovi Poslanecké sněmovny jako kandidátovi na funkci hlavy státu po Václavu Havlovi se objevily již dříve; sám Klaus je zatím odmítal jako předčasné.

Proti válce v Čečensku se má demonstrovat také v Karlových Varech

K demonstraci proti válce v Čečensku vyzval občany někdejší disident a bývalý karlovarský předseda ODA Jiří Kotek, který společně s právníkem Karlem Jelínkem hodlá ve čtvrtek 23. prosince uspořádat protestní pochod k ruskému konzulátu v Karlových Varech. Obdobné akce se již konaly v uplynulých dnech v Praze a v Brně. Vyzval, aby všichni, kdo přijdou vyjádřit svůj postoj proti válce v Čečensku, vzali do rukou svíčku se snítkou jmelí pro štěstí. Za zastavení války v Čečensku demonstrovalo minulý pátek zhruba 200 lidí před budou ruského velvyslanectví v Praze. Téhož dne literární kritik Jiří Peňás se zhruba patnáctičlennou skupinou svých přátel natřel výlohu ruské letecké společnosti Aeroflot v pražské Pařížské ulici červenou barvou. Pak ji polepili ruskými a českými nápisy "Hanba ruským okupantům", "Ruce pryč od Čečny", "Vrazi" a "Hanba ruské armádě". Jejich činem se zřejmě nechala v pondělí inspirovat desítka aktivistů v Brně, kteří vstupní bránu a plot tamního ruského konzulátu pomalovali červenou barvou. Tento čtvrtek požadovalo uzavření ruského konzulátu v Brně v souvislosti s událostmi v Čečensku asi 150 demonstrantů.

Nadace Naše dítě dostane od sponzora automobil Volvo

Na nedělním vánočním koncertu slovenské pěvkyně Sisy Sklovské dostane nadace Naše dítě sponzorský vánoční dárek, jímž bude automobil Volvo S 70. Ředitelka nadace Zuzana Baudyšová, která vůz převezme, řekla, že činnost nadace je bez auta prakticky nemyslitelná, protože pracovníci nadace navštěvují dětské domovy a další místa, kde žijí děti, jimž nadace pomáhá. Nadace už nějaké vozy má a konkrétně tento vánoční dárek bude pravděpodobně sloužit telefonní Lince bezpečí. Volvo bude pro nadaci zároveň jistou pojistkou, protože v případě, že by se dostala do finančních potíží, tento vůz prodá. Nadace dostává benzín od sponzorů, takže provoz aut nejde na úkor prostředků určených dětem.

Benefiční koncert Konta Bariéry se bude konat poprvé v Brně

Vánoční benefiční koncert Nadace Charty 77, jehož výtěžek bude věnován na Konto bariéry, se v pondělí uskuteční poprvé v Národním divadle v Brně, a to od 19 hodin. "Návštěvníci si vyslechnou Mozartovu Kouzelnou flétnu v podání souboru Janáčkovy opery v režii Jana Kačera," informoval o tom mluvčí nadace Antonín Hošťálek. Dodal, že divadelní setkání s dárci, sponzory a sympatizanty se již šestkrát konalo v pražském Národním divadle. Letos využil ředitel Nadace Jan Kačer úspěšnou spolupráci s brněnskou operou na představení Kouzelná flétna a rozhodl se uspořádat vánoční benefiční koncert v Brně, vysvětlil Hošťálek. Konto Bariéry patří k nejznámějším projektům Nadace Charty 77. Zaměřuje se na odstranění překážek, které brání handicapovaným lidem zapojit se plnohodnotně do života. Asi polovina darů směřuje k organizacím a kolektivům pečujícím o tyto lidi a třetina k jednotlivcům.

Hokejisté České republiky prohráli na Baltika Cupu s Finskem

Hokejisté České republiky prohráli ve svém druhém vystoupení na Baltika Cupu, v repríze finále posledního mistrovství světa v Norsku, s Finskem 1:3. Jedinou branku českého týmu vstřelil v závěrečné třetině Petr Čajánek.

A ještě krátce o počasí. Čekáme zataženo až oblačno, občas sněžení, ráno a dopoledne v nížinách přechodně i déšť se sněhem, ojediněle namrzající. Nejvyšší denní teploty -1 až +3, v 1000 metrech kolem -3 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.