Zprávy sobota, 18. září 1999

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Renata Prátová. Úvodem přehled hlavních zpráv:

A nyní podrobně:

Svou historicky první státní návštěvu Slovenska zahájil prezident České republiky Václav Havel

Prezident Václav Havel zahájil v pátek dvoudenní návštěvu Slovenska. Je to vůbec první oficiální cesta českého prezidenta na Slovensko od rozpadu československé federace v roce 1993. Prezident Havel se setkal se svým slovenským protějškem Rudolfem Schusterem. Oba státníci se zabývali mimo jiné prohlubováním česko-slovenské spolupráce. Václav Havel také podpořil Schusterův návrh, aby se na Slovensku uskutečnila ještě před summitem Evropské unie v Helsinkách schůzka prezidentů Visegradské čtyřky. Setkání by mělo Unii avizovat, že Slovenská republika je stejně připravená na vstup jako země ucházející se o členství v první skupině. Prezident Havel také vyjádřil "mírný optimismus" ohledně šance na dokončení dělení zbytku majetku po bývalé federaci do konce roku. Zároveň vyzdvihl, že už nejde o "velký nacionální a politický problém", ale o čistě technickou otázku, která by měla být uzavřena při nadcházejících návštěvách premiérů Mikuláše Dzurindy v Čechách a Miloše Zemana na Slovensku. Havel a Schuster jednali i o společném hledání cest k řešení problémů romské menšiny a nalezli "společnou řeč" i při posuzování projektu pohraniční spolupráce. Hovořili rovněž o nadcházejícím 10. výročí "sametové revoluce". Rudolf Schuster v této souvislosti připomněl, že v sobotu bude mít čest odevzdat Václavu Havlovi Cenu sv. Vojtěcha, udělenou Adalbertovou nadací za zásluhy o integraci národů střední a východní Evropy do celoevropského společenství národů.

Především česko-slovenské spolupráci, evropské integraci a legislativní problematice bylo věnováno i setkání českého prezidenta s představiteli slovenského parlamentu v čele s jeho předsedou Jozefem Migašem.

Prezident Havel v Bratislavě také jednal se slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou. Ten se po schůzce vyslovil, že vidí "velkou, reálnou naději", že se podaří do konce roku uzavřít dosud otevřený problém s rozdělením zbytku majetku po někdejší československé federaci. Slovenský premiér se ale zdržel jakýchkoli podrobností o dosavadních jednáních s českou stranou. Ocenil však dobrou vůli české strany uzavřít problém, jak se o to snaží i slovenská strana.

Podle premiéra Miloše Zemana bude dohoda o vyrovnání se Slovenskem uzavřena v listopadu

Dohoda o obecných principech vyrovnání majetku z dob federace mezi Českou republikou a Slovenskem by měla být podle premiéra Miloše Zemana uzavřena koncem listopadu v Bratislavě. Zeman to v pátek řekl novinářům v Lidovém domě. Premiér potvrdil, že o těchto problémech telefonicky hovořil s prezidentem Václavem Havlem před jeho odletem na Slovensko.

Kritiku od Evropské komise očekává nejen ČR, ale i Slovinsko

Kritické zhodnocení pokroku v přípravách na vstup do Evropské unie očekává od výroční zprávy Evropské komise nejen Česká republika, ale i Slovinsko. Vyplynulo to ze slov ministra zahraniční Jana Kavana se svým slovinským protějškem Borisem Frlecem, kteří se v pátek sešli v Praze. Kavan po jednání doplnil, že se oběma zemím na druhou stranu podařilo splnit řadu norem. Hodnocení z pohledu celkového stavu připravenosti by tedy podle něj mělo být pozitivnější, než hodnocení pokroku dosaženého v uplynulých dvanácti měsících. "Celkově jsou naše dvě země na vstup připraveny dobře," zdůraznil ministr Kavan.

Vedle otázek spojených s úsilím obou zemí o úspěšnou integraci do Evropské unie jednali ministři také o Severoatlantické alianci, kam se Slovinsko snaží též vstoupit, o situaci na Balkáně a o vzájemném česko-slovinském obchodu.

Druhá verze státního rozpočtu na rok 2000 počítá s nárůstem příjmů o 15,8 miliard korun

Druhá verze vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá se zvýšením příjmů o dalších téměř 16 miliard korun. Podle původního návrhu měly být příjmy ve výši 568 miliard korun. Oznámil to v pátek mluvčí ministra financí Libor Vacek s tím, že ministerstvem navržený deficit rozpočtu 4O miliard korun zůstane zachován. Kabinet bude znovu jednat o rozpočtu v pondělí.

Lidovci a unionisté odmítají změny Ústavy z dílny ODS a ČSSD

Změny Ústavy, které připravuje komise sociální demokracie a Občanské demokratické strany, v pátek ostře odmítli představitelé Unie svobody a Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové na společné tiskové konferenci. Prohlásili, že občanským a sociálním demokratům jde pouze o vyřizování účtů s prezidentem a o posílení role stranických sekretariátů.

Podle průzkumu agentury STEM by volební preference KSČM a ODS byly téměř vyrovnány

Z volebního průzkumu agentury STEM z počátku září vyplývá, že volební preference Komunistické strany Čech a Moravy a Občanské demokratické strany jsou téměř vyrovnány. Komunistům by svůj hlas odevzdalo 20 a půl procenta a ODS necelých 21 procent občanů. Třetí místo by obsadili vládnoucí sociální demokraté s 15 procenty. Unii svobody a KDU-ČSL by shodně volilo zhruba 11 procent lidí.

K volbám by podle průzkumu agentury STEM určitě přišlo 27 procent lidí, pravděpodobně by volilo 33, spíše ne 23 procent a 17 procent občanů je rozhodnuto k volbám nejít.

Premiér Zeman nevěří, že voliči dají hlasy KSČM

Předseda vlády a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman nevěří, že občané dají v příštích volbách do Poslanecké sněmovny hlasy Komunistické straně Čech a Moravy podle nynějších preferencí. Na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě tak komentoval poslední výsledky šetření veřejného mínění. "Já věřím v inteligenci tohoto národa, já věřím v inteligenci občanů tohoto státu a podobně jako tito voliči nepustili do parlamentu sládkovce, nepředpokládám, že by zejména tehdy, až se ekonomická situace začne zlepšovat, dali ve větším rozsahu svůj hlas komunistické straně," řekl premiér.

Podle místopředsedy Občanské demokratické strany Miroslava Macka aktuálně nehrozí, že by KSČM mohla vyjít z voleb jako nejsilnější strana. Výsledky nejnovějšího průzkumu volebních preferencí, posouvající komunistickou stranu na druhé místo za ODS, jsou podle něj odvozeny z podstatně menšího vzorku vzhledem k vysokému počtu lidí, kteří nejsou rozhodnuti, zda k volbám přijdou.

Předseda Unie svobody Jan Ruml komentoval vývoj preferencí slovy, že "podle současných návrhů na změnu Ústavy bude prezident patrně muset jmenovat premiérem České republiky předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka". Takových důsledků návrhu ústavních změn, aby prezident sestavením nové vlády pověřil předsedu nejsilnější strany vzešlé z voleb, se místopředseda ODS Macek nebojí. Nevěří totiž, stejně jako předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, že by komunisté volby vyhráli.

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal se naopak obává, že skutečnost je horší, než ukazuje průzkum. Podle něj je v současné době KSČM nejsilnější stranou v České republice. Domnívá se nicméně, že do voleb je ještě dost času.

Prezident Havel chápe vězně komunismu, kteří odmítají seriál o majoru Zemanovi

Prezident Václav Havel chápe politické vězně komunismu, kteří odmítají vysílání normalizačního seriálu Třicet případů majora Zemana. "Já si myslím, že to není zdaleka první ani poslední pitomost, co vysílají české televize," řekl v pátek novinářům prezident den poté, co Česká televize odvysílala první díl seriálu. "Mám porozumění pro lidi, kteří desítky let trpěli ve vězení, kteří prožili všechny ty rozmanité perzekuce. Mám porozumění, že proti tomuto protestují," prohlásil Václav Havel.

Seriál Třicet případů majora Zemana se stal ve čtvrtek součástí pravidelných komponovaných večerů na prvním programu České televize. Každý díl seriálu předznamenává krátký filmový sestřih dobových týdeníků. Na projekci hraného snímku pak navazuje třicetiminutový dokument vztahující se k ideologicky zkreslenému tématu.

Narozdíl od Rady České televize, která nepovažuje opakování normalizačního seriálu o majoru Zemanovi za porušení zákona o České televizi, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyzvala vedení České televize, aby svůj záměr přehodnotilo. Konfederace politických vězňů podala v souvislosti s plánovaným vysíláním seriálu trestní oznámení. Uvedení seriálu odmítá dále Obec spisovatelů, Klub Milady Horákové, Pravý blok, poslanci Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Český filmový a televizní svaz a další profesní a občanské organizace. Nesouhlas s vysíláním seriálu vyjádřila i řada politiků. Vedení televize projekt charakterizuje jako výzvu k otevřenému rozhovoru o minulosti komunistických policejních a represivních složek v letech 1945 až 1975.

Ivan Langer vyzval Radu ČT k rezignaci, jinak navrhne její odvolání

Místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf její mediální komise Ivan Langer z Občanské demokratické strany v pátek vyzval členy Rady České televize, aby odstoupili. Pokud tak neučiní sami, navrhne jejich odvolání. Přes opakované výzvy z různých míst Rada podle něj pouze "blahosklonně přihlížela" k chystanému uvedení normalizačního seriálu Třicet případů majora Zemana. Langer soudí, že rada v tomto případě naprosto selhala.

Turecko děkuje České republice za pomoc po zemětřesení

Velvyslanec České republiky v Turecku Jozef Braun v pátek převzal z rukou tureckého ministra zahraničních věcí Ismaila Cema pamětní plaketu, kterou turecké ministerstvo zahraničí vyjádřilo uznání a díky lidu a vládě ČR za solidaritu a pomoc při odstraňování následků ničivého zemětřesení. To postihlo zemi v polovině srpna. ČTK o tom informovalo české velvyslanectví v Ankaře. Na tureckém území působilo několik skupin českých záchranářů, a ve městě Gölcük, které patřilo k nejpostiženějším oblastem, stále pracuje na 60 příslušníků šesté polní nemocnice Armády České republiky.

Plzeň věnuje obětem zemětřesení v Turecku půl miliónu korun

Půl miliónu korun poskytne ze svého rozpočtu město Plzeň jako dar pro pomoc obětem zemětřesení v Turecku. Na návrh radních o tom rozhodlo plzeňské zastupitelstvo na svém čtvrtečním zasedání. Částka bude převedena na účet České katolické charity, řekla v pátek ČTK mluvčí magistrátu Zdenka Kubalová. "Zastupitelstvo rovněž vyzvalo své členy, aby se vzdali svých odměn ve výši 1000 korun na osobu ve prospěch humanitární pomoci obětem zemětřesení," dodala mluvčí.

Česká a slovenská ministerstva práce a sociálních věcí jednala o mzdové politice

Zájem pokračovat ve spolupráci vyjádřili účastníci setkání komisí ministerstev práce a sociálních věcí Slovenské a České republiky, kteří se zabývali koordinací informačních systémů o ceně práce. Jak v pátek uvedl po skončení dvoudenního jednání, které se konalo ve Vysokých Tatrách po dvouleté přestávce, ředitel odboru mzdové politiky českého ministerstva práce a sociálních věcí Luděk Merta, obnovené společné jednání se slovenskými kolegy vytvořilo prostor pro vzájemnou výměnu poznatků o rozvoji informačního systému o ceně práce, který je v obou zemích budován od roku 1992.

Skluzy ve výstavbě Temelína jsou podle ministra Grégra téměř odstraněny

Skluzy ve výstavbě Jaderné elektrárny Temelín jsou už téměř odstraněny. Po páteční pracovní návštěvě Temelína to ČTK řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Zdůraznil, že zásadní obrat nastal v činnosti americké firmy Westinghouse, která je dodavatelem systému automatizace a řízení. Ministr přitom tuto společnost ještě před několika měsíci kritizoval za to, že na úkor řešení technologických problémů klade důraz na komerční záležitosti. "Do konce roku bude první blok stavebně i montážně dokončen a ohroženy nejsou ani následné kroky až po zavážení paliva," uvedl Grégr s tím, že zlepšení kvality prací v pátek konstatoval také Státní ústav pro jadernou bezpečnost.

Na veletrhu Zahrada Čech vystavuje na 400 vystavovatelů

Na čtyři stovky vystavovatelů nabízejí zahradnické výpěstky, osivo, sadbu, potřeby a pomůcky pro zahrádkáře na 23. ročníku zahradnického veletrhu Zahrada Čech, který byl v pátek zahájen v Litoměřicích. Výstava potrvá do 25. září. Ředitelka pořádající organizace Výstavy Jitka Matoušková pro ČTK uvedla, že hned první den na Zahradu Čech přišlo nejméně 10.000 návštěvníků. Hlavní nápor se čeká o víkendu, kdy se v neděli 19. září uskuteční tradiční soutěž o Jablko roku.

Dny duševního zdraví mají zlepšit postavení duševně nemocných ve společnosti

Zlepšit postavení duševně nemocných lidí ve společnosti, informovat o roli rodiny v jejich životě a překonat bariéry mezi zdravými a nemocnými občany je cílem sedmého ročníku Dnů duševního zdraví. Akce s podtitulkem "Rodina a duševně nemocný" se koná v Ostravě od 17. do 24. září. Vedoucí lékařka ostravského Domu duševního zdraví Alexandra Beránková v pátek novinářům řekla, že cílem akce je také zmírnit předsudky, které ve společnosti vůči duševně nemocným a systému péče o ně přetrvávají.

Ve Vsetíně začala výstava a přednášky s náboženskou tématikou

O historii bible, náboženské svobodě a vzniku sekt přednášejí teologové a filozofové na dvoudenní Burze dobrých zpráv, která v pátek začala ve vsetínském Domě kultury. Součástí akce je výstava zhruba dvaceti křesťanských nakladatelství, charitativních organizací a biblických společností a sobotní koncertní přehlídka křesťanských hudebních skupin. "Cílem burzy je představit biblickou zvěst jako živý odkaz, který má své nezpochybnitelné místo v našem kulturním, společenském i osobním životě," řekl ČTK ředitel Domu kultury Milan Kostelník.

Čeští ochránci přírody se zapojí do akce Ukliďme svět!

Černé skládky a pohozené odpadky budou i letos třetí zářijový víkend uklízet čeští občané, kteří se zapojí do akce Ukliďme svět! (Clean Up the World!). V České republice organizuje úklidové práce Český svaz ochránců přírody a podporuje je i ministerstvo životního prostředí. ČTK o tom v pátek informovala Petra Písaříková z Českého svazu ochránců přírody. Celosvětová kampaň proti odpadům a za jejich rozumné zneškodňování se koná od roku 1993. S její organizací začal Australan Ian Kiernan poté, co obeplul na své jachtě svět a zhrozil se současného stavu znečištění moří a pobřeží. Prvního úklidu se v australském přístavu Sydney účastnilo 40.000 dobrovolníků, později se aktivita rozšířila do celého světa a záštitu nad ní převzal Program pro životní prostředí OSN (UNEP).

Ze sportu:

Výhra 1:0 nad Viktorií Žižkov v pátečním předehrávaném utkání 7. kola první fotbalové ligy vynesla Liberec na třetí místo ligové tabulky. V čele figuruje před víkendovým kolem Slavia Praha se čtrnácti body, na druhém místě je pražská Sparta, která má o bod méně. V pátek poražený Žižkov zůstal dvanáctý.

4. kolo extraligy ledního hokeje skončilo s těmito výsledky: Havířov - Pardubice 1:8 Vsetín - Třinec 3:2 Znojmo - Zlín 2:2 Plzeň - Litvínov 2:2 Karlovy Vary - Vítkovice 2:2 Kladno - Slavia Praha 2:5 Sparta Praha - České Budějovice 4:0 Tabulku vede Plzeň. Na druhém místě je Třinec, třetí Slavia Praha a poslední příčku zaujímá Havířov.

Mistryně světa v běhu na 800 metrů Ludmila Formanová obdržela čestné občanství od města Čáslav. Díkem za její reprezentaci je také dar města v podobě stavebního pozemku. Na místním stadiónu Vodranty atletka trénuje pod vedením slavné závodnice Jarmily Kratochvílové. Ta se čestnou občankou Čáslavi stala už před patnácti lety.

A ještě informace o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.