Zprávy sobota, 19. června 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Pražané se připomněli 57. výročí smrti výsadkářů, kteří provedli atentát na Heydricha

Desítky lidí uctili před pravoslavným kostelem svatého Cyrila a Metoděje v Praze památku sedmi československých parašutistů, kteří se v kostelní kryptě ukrývali po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Právě před 57 lety zde všichni, obklíčeni mnohonásobnou přesilou, zahynuli - buď v boji s nacisty, nebo dobrovolnou smrtí.

Atentát na Heydricha provedli Čech Kubiš a Slovák Gabčík 27. května 1942 na křižovatce v Libni. Heydrich na následky zranění zemřel 4. června. Pátrání nacistů po pachatelích bylo dlouho neúspěšné. Úkryt sedmi československých parašutistů prozradil až jejich kolega Karel Čurda.

Pro vstup ČR do EU bylo v červnu 62 procent lidí

Vstup České republiky do Evropské unie si podle červnového šetření agentury STEM přeje 62 procent lidí. Více než polovina dotázaných však nemá dost informací o tom, co bude pro obyvatele začlenění do unie znamenat. Proti integraci jsou výrazně zejména voliči komunistů.

Na minimum od voleb klesly preference ČSSD i ODS

Nejnižší podporu voličů od loňských parlamentních voleb - 20,5 procenta - má nyní vládní sociální demokracie. Pokles na minimum zaznamenala podle IVVM i Občanská demokratická strana, která by nyní ve volbách zvítězila nad sociální demokracií o jedno procento. Komunisty na stabilní třetí pozici preferuje 14,5 procent dotázaných.

Červnový průzkum IVVM nepotvrdil sbližování volebních preferencí ČSSD a komunistů, jak to naznačily poslední výsledky šetření agentur STEM a Sofres-Factum. Podle STEM se zvýšily preference ODS na 23,9 procenta a pokračoval propad ČSSD na dosud minimálních 18 procent, naopak KSČM posílila na 15,7 procenta. Agentura Sofres-Factum uvedla, že pro ODS je 24,3 procenta voličů, preference ČSSD se snížily na 16,1 procenta a o 2,6 procenta za vládní stranou se umístila KSČM.

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman přičítá propad preferencí své strany na vrub svého kabinetu, který je nucen činit řadu nepopulárních opatření, aby vyvedl zemi z krize. "Nikdy jsem nepředstíral, že tato vláda bude milována," řekl Zeman na tiskové konferenci.

Zpráva o činnosti vlády není hodnotící, nýbrž informativní

Premiér Miloš Zeman označil více než stostránkovou zprávu o prvních deseti měsících činnosti svého kabinetu za informativní, nikoli hodnotící. Vláda má podle usnesení sněmovny z minulých let předkládat zprávu o své činnosti každoročně, a to vždy v době projednávání státního závěrečného účtu. Zeman dále řekl, že bude svůj kabinet hodnotit po roce vládnutí. Ten uplyne, jak připomněl, až 22. července. Premiér v minulosti již několikrát naznačil, že teprve po roce, po vyhodnocení práce resortů, by mohl uvažovat o výměně některých ministrů.

Miloš Zeman se ztotožnil se svým místopředsedou pro ekonomiku Pavlem Mertlíkem, že by se i v příštím roce měl schodek státního rozpočtu pohybovat kolem 31 miliard korun. V roce 2001 již očekává jeho mírné snížení. Vláda předpokládá v příštím roce růst hrubého domácího produktu o dvě procenta. Každé procento se promítne v příjmech státního rozpočtu zhruba sedmi miliardami korun, kalkuloval premiér. Má-li však být hospodářský růst stabilní, pak je podle Zemana třeba investovat do infrastruktury, zejména dopravní, a do bytové výstavby. Vláda proto předpokládá vytvoření dvou mimorozpočtových fondů, Fondu dopravy a Fondu bydlení.

Na Havlíčkobrodsku se srazily dvě stíhačky MiG-21

Dva z vojenských pilotů, kteří havarovali na Havlíčkobrodsku, zahynuli na místě, třetí vyvázl bez zranění. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý České televizi řekl, že všichni tři letci byli zkušenými piloty první třídy. Podle velitele vzdušných sil Ladislava Klímy se letadla srazila krátce poté, co si vyměnila úlohu vedoucího letounu. Podařilo se vyslechnout jediného ze tří pilotů, který havárii přežil. Ten v době srážky seděl na přední sedačce dvoumístného letounu, který převzal vedení, a asi po deseti sekundách ucítil náraz z pravé spodní strany stroje. Příčinu srážky armáda stále vyšetřuje. Podle Klímy se pilot jednomístného letounu o katapultáž nepokusil a z letounu byl i se sedačkou vymrštěn po nárazu. Pilota, který seděl jako instruktor na zadní sedačce dvoumístné stíhačky, sice katapultoval první pilot; zatím však není jasné, proč instruktor zahynul.

Premiér Zeman odmítá neochotu NATO odzbrojit kosovskou osvobozeneckou armádu

Premiér Miloš Zeman odmítá neochotu Severoatlantické aliance odzbrojit kosovskou osvobozeneckou armádu. Ta má být pouze "demilitarizována", což podle výkladu aliance znamená zákaz vojenského výcviku, držení těžkých zbraní a okázalého předvádění příslušnosti k organizované nepovolené ozbrojené skupině. Vláda podle Zemana rovněž varovala spojence v NATO, že by mohl být jeden diktátor vystřídán jiným. Jmenoval například Vuka Draškoviče, který podle něj patří k "extrémně nacionalistickému" křídlu opozice.

Nejdříve na konci června by mohl do Kosova vyrazit železniční transport s vybavením a příslušníky průzkumné roty české armády, která se zapojí do mírových sil KFOR. Náčelník sekce bojové přípravy generálního štábu Josef Šíba řekl, že čeští vojáci by se mohli zařadit k prvním zahraničním vojskům, která budou na počátku července do Kosova nastupovat v takzvaném druhém sledu - tedy po mezinárodních jednotkách, které dříve působily v Makedonii.

Klaus vyhlásil legislativní nouzi pro utajované skutečnosti

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus 'ODS) vyhověl návrhu vlády a vyhlásil stav legislativní nouze pro rychlejší projednání vládního návrhu novely rok starého zákona o ochraně utajovaných skutečností. Tomu, kdo se podle starších zákonů může seznamovat s utajovanými skutečnostmi jen do konce letošního července, má novela umožnit, aby k nim měl přístup až do konce roku 2000. Důvodem je skutečnost, že po 31. červenci by byl v ČR pouze minimální počet osob oprávněných seznamovat se s utajovanými skutečnostmi.

Telička hovořil se slovenskými poslanci o evropské integraci

O českých zkušenostech s přípravou na členství v Evropské unii a slovenských vyhlídkách na zahájení vyjednávacích pohovorů s Bruselem hovořil náměstek ministra zahraničí Pavel Telička s delegací slovenských poslanců, kteří završili návštěvu ČR. Bratislava doufá, a naznačil to například šéf německé diplomacie Joseph Fischer, že helsinský summit, který se má konat koncem letošního roku, by mohl dát rozhovorům o vstupu Slovenska do unie 'zelenou'.

Global Street Party se obešla bez incidentů

Několik desítek levicových radikálů se na pražském Jungmannově náměstí zúčastnilo takzvané Global Street Party. Tuto akci Obvodní úřad pro Prahu 1 zakázal, což ale jeden z organizátorů Slavomír Tesárek označil za omezování osobní svobody. Po skončení protestu proti ekonomické globalizaci se účastníci akce vydali na pochod po Národní třídě. Vše proběhlo za asistence policie a bez incidentů. Global Street Party se konala také v řadě měst celého světa.

Ve vyšetřování loňské Global Street Party nastal posun. Státní zástupkyně doporučila inspekci, aby přezkoumala část usnesení týkající se policejního násilí v nemocnici a zahájila trestní stíhání některých policistů. Důvodem je vážné podezření, že se dopustili trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví. Lidé převezení do areálu nemocnice Na Míčánkách hovořili o násilí ze strany policistů. Protože v té době již nebyl pro použití donucovacích prostředků žádný důvod, nepochybně se zde podle státní zástupkyně policisté chovali v rozporu se zákonem. Vzhledem k tomu, že postižení identifikovali některé policisty, je podle státní zástupkyně na místě začít tyto policisty trestně stíhat. Loňská Global Street Party skončila útoky jejích účastníků proti některým obchodům v centru města a násilným policejním zásahem.

Romští rodiče měli být před podáním ústavní žaloby zastrašováni

Někteří Romové, kteří si stěžovali na diskriminaci svých dětí, vzali plné moci před podáním stížnosti pro údajné porušování Listiny základních práv a svobod k Ústavnímu soudu zpět. Uvedl to advokát David Strupek, který 12 romských rodin ve sporu zastupuje. ČTK se podařilo zjistit, že důvodem k odstoupení od stížnosti mělo být údajné zastrašování rodičů řediteli zvláštních škol. Odstoupení od žaloby se podle Strupka netýká žádné z rodin, které již stížnost podaly. Ve stížnosti Romové viní ministerstvo školství, ostravský školský úřad a pět ředitelů zvláštních škol v Ostravě z údajně neoprávněného umísťování svých dětí do zvláštních škol. Domnívají se, že je tak jejich dětem upírána možnost vzdělání.

Ruml: Unie ani KDU-ČSL o vládě nejednají

Předseda Unie svobody Jan Ruml odmítl, že by jeho strana společně s KDU-ČSL nyní jednala o vstupu do vlády. Působení kabinetu však unie hodnotí velmi kriticky. "Největší potíž této vlády je, že nevládne, a to v žádném ohledu," řekl Ruml, kterého nenadchla ani vládní zpráva o činnosti. Jménem své strany rovněž vyjádřil znepokojení nad růstem voličské podpory KSČM. Podle unie to je "neblahý důsledek nerealistických slibů ČSSD a její neschopnosti vládnout zemi.

Policie zadržela muže kvůli vraždě bývalého bulharského premiéra

Policisté zadrželi v Praze počátkem června muže, který se měl podílet na atentátu na bývalého bulharského premiéra Andreje Lukanova. ČTK to potvrdila mluvčí policejního prezídia Ivana Moosová. Na zadrženého uvalil Městský soud v Praze krátce poté vydávací vazbu a zahájil vyhošťovací řízení.

Ministr Špidla odmítá radikální reformu penzijního systému

Radikální reformu penzijního systému vyloučil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, který o důchodové reformě v Británii jednal v Londýně s britskými činiteli. Uvedl, že radikálními kroky by se vláda vystavila riziku, že systém, na němž jsou závislé milióny lidí, nebude mít pod kontrolou. Kabinet proto prosazuje pozvolné změny. Hodlá předložit k diskusi návrh zákona na oddělení důchodového systému od státního rozpočtu. Zákon by měl být předložen parlamentu v následujícím roce a v roce 2002 by mohl platit. Ještě předtím chce vláda vytvořit možnost, aby vznikly připojišťovací penzijní systémy na zaměstnavatelském základě. Jde o obdobu podnikových fondů, které jsou například zavedeny v Británii nebo v USA.

Na zabezpečení pražských soudů je třeba 50 miliónů korun

K tomu, aby soudní budovy v hlavním městě byly z hlediska bezpečnosti dostatečně vybaveny, by bylo zapotřebí zhruba 50 miliónů korun. ČTK to řekl předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Uvedl, že soudním budovám chybí nejen bezpečnostní rámy u vchodu, které by signalizovaly podezřelé předměty u příchozích a rentgenová zařízení pro kontrolu zavazadel, ale také průmyslová televize v jednacích síních, jež by byla propojena se služebnou justiční stráže. S kritikou bezpečnostní situace soudů ve čtvrtek v televizi vystoupil bývalý ministr vnitra, lidovecký poslanec Cyril Svoboda. Podle něj je varující, že se několik měsíců poté, co byl unesen překupník drog přímo z jednací síně, dostane až do jednací síně ozbrojený štáb televize.

Ondřejnice zatopila několik garáží a sklepů na Frýdeckomístecku

Garáže a sklepy některých domů v Palkovicích, Kozlovicích a Myslíku na Frýdeckomístecku zatopila voda z řeky Ondřejnice. Ta se zřejmě rozvodnila v důsledku přívalových dešťů stejně jako další severomoravské řeky. Český hydrometeorologický ústav však předpovídá na nadcházející období ustávání srážek a situace by se měla uklidnit.

Naděje přispěla na povodněmi zničený dětský domov v Otrokovicích

Téměř třímiliónovou částku poskytlo občanské sdružení Naděje na obnovu dětského domova v Otrokovicích na Zlínsku, který zničily katastrofální záplavy v létě 1997. Peníze pocházejí z veřejné sbírky, kterou Naděje organizovala od srpna 1997 do letošního února.

Hygienici vyzvali obchodníky, aby kontrolovali potraviny z Belgie

Provozovatelé zařízení společného stravování, ale také prodejci a spotřebitelé by měli neprodleně zkontrolovat své zásoby potravin a surovin, které pocházejí z Belgie. V souvislosti s jedovatými dioxiny, jež se objevily v některých belgických výrobcích, je k tomu vyzvali hygienici.

Lékárníkům se nelíbí skupování lékáren zahraničními firmami

Česká lékárnická komora se obává, že na pacienty bude mít nepříznivý dopad to, že české lékárny získávají do vlastnictví velké zahraniční firmy. Komora podle sekretáře Libora Ládka reagovala na fakt, že firma AAH Lloyds, součást koncernu Gehe, zahájila nákup lékáren v ČR. Společnost Gehe v reakci na prohlášení komory ČTK sdělila, že naopak počítá s tím, že se péče o pacienty zlepší tím, že na trh přijde zkušený provozovatel lékáren. Lékárny by měly předkládat co nejširší sortiment volně prodejných léků, zejména přírodní kosmetiku a čaje. Prodej by měly organizovat samoobslužnou formou, kdy lékárníci jsou připraveni zákazníkům při výběru poradit.

První jugoslávské děti přijedou na prázdniny 1. července

Prvních 150 jugoslávských dětí přijede na prázdniny do ČR 1. července, řekla ČTK prezidentka sociálnědemokratické nadace Růže Jana Volfová, která organizuje prázdninový pobyt tisíce dětí z Jugoslávie v českých a moravských letních dětských táborech. V Jugoslávii podle ní žije 26 národností a nadace nedělá rozdíly ani mezi národnostmi ani mezi náboženskou příslušností. Uvedla, že půjde o katolíky, pravoslavné či muslimy, Srby, Albánce, Maďary, Chorvaty, Slovince, ale i o děti ze slovenských a českých rodin žijících v Jugoslávii.

Sonda Maturant'99 prokázala nevhodnost testu z matematiky

Matematický test z letošní Sondy Maturant '99 se ukázal jako naprosto nevhodný pro zamýšlenou státní část maturity. Vyplývá to z výsledných analýz Ústavu pro informace ve vzdělávání, který zpracovával výsledky testů. Ředitel ústavu Pavel Zelený uvedl, že letošní testy z matematiky byly příliš akademické. Pokud by byly použity při maturitě nyní, nazval bych to katastrofou, konstatoval Zelený. Téměř polovina žáků by totiž z matematiky letos neodmaturovala. Mezi neúspěšnými maturanty by bylo dokonce 14 procent gymnazistů.

Letošní Sondou ministerstvo školství hodlalo zjistit, zda maturita pojatá podle modelu Sond, má být základem, podle něhož bude vypracována povinná část státní maturitní zkoušky. Současně také chtělo ověřit, zda je schopné testování v tak velkém rozsahu organizačně zajistit. Státní povinnou část maturity by měla podle nově uvažované koncepce maturit doplňovat rozsáhlejší odborná část, kterou by si školy zadávaly podle svého zaměření.

Slezská univerzita udělila medaili papeži Janu Pavlovi II.

Slezská univerzita v Opavě udělila papeži Janu Pavlovi II. Zlatou medaili. ČTK o tom informovala pracovnice univerzity Renáta Ramazanová. Ocenění chtěli zástupci univerzity předat papeži osobně při jeho návštěvě Polska, ale zdravotní problémy Jana Pavla II. to nedovolily. Univerzita pro papeže připravila také soubor uměleckých fotografií polského studenta Institutu tvůrčí fotografie Piotra Szymona z poutního místa nedaleko papežova rodiště ve Wadowicích.

Památník komunistické zvůle Vojna by měl být otevřen do roku 2002

Památník protikomunistického odboje Vojna u Příbrami, jehož vybudování podpořila tento týden vláda, bude prvním východoevropským pietním místem připomínajícím utrpení občanů v době komunistické zvůle. Otevřen by měl být nejpozději do roku 2002, řekl František Zahrádka z Konfederace politických vězňů 'KPV). ČR se tak přiřadí ke státům, které zareagovaly na výzvu UNESCO dokumentovat období komunistické diktatury. Tábor postavili v roce 1947 váleční zajatci pod dohledem sovětských poradců. O rok později byl přeměněn na tábor nucených prací a v roce 1951 se stal nápravně pracovním táborem pro odsouzené zejména z politických důvodů, kteří pracovali ve zdejších uranových dolech.

Divadlo Husa na provázku bude hrát v Jihoafrické republice

Brněnské divadlo Husa na provázku bude hrát v Jihoafrické republice, kam odlétá 30. června na 25. ročník divadelního festivalu v Grahamstownu. "Pět představení inscenace Svatba v režii Petra Scherhaufera zařadila odborná komise do hlavního programu, což je opravdová pocta," zdůraznila Gita Fuchsová z generálního konzulátu ČR v Kapském Městě. Všechna divadelní představení bude provázet výstava s názvem Divadlo za demokracii, která je věnována úloze českých divadel v sametové revoluci roku 1989. Součástí expedice je i představení v černošském ghetu.

Muzeum voskových figurín otevře 22. června pobočku v Karlštejně

Expozici české historie zpřístupní v úterý na hradě Karlštejn pražské Muzeum voskových figurín. Na ploše 700 metrů čtverečních vyrostlo ve zrekonstruovaném podhradí městečko z doby výstavby Karlštejna s ukázkami tehdejších řemesel a sál s Karlem IV. I další historické osobnosti naleznou návštěvníci v pro ně typickém prostředí, ať už jde o dobu husitskou, rudolfinskou či 19. a 20. století. V areálu je stylová restaurace a galerie s nabídkou historických zbraní a zbroje a produkcí sázavské sklářské huti Jakub. Součástí Karlštejnského muzea je kaleidoskopické kino, využívající jeden z vynálezů dnes již zesnulého spolutvůrce Kinoautomatu Radúze Činčery.

A ještě krátce o počasí:

Dnes je oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.