Zprávy sobota, 19. srpna 2000

Evelina Himalová

Stát má podle Palouše vůli řešit financování katolické církve

Chystaná česko-vatikánská smlouva o vztahu státu a římskokatolické církve nemůže podle představitelů státu obsahovat řešení otázky církevních restitucí, stát ale má politickou vůli se materiální stránkou působení církví zabývat. Po pátečním třetím kole jednání zástupců České republiky a Vatikánu o budoucí smlouvě to řekl náměstek ministra zahraničí Martin Palouš. "Z hlediska církve jsou i otázky věcného vyrovnání s minulostí a materiálního zajištění fungování církve podstatné. Z hlediska státu je toto stanovisko pochopitelné a logické a my jsme ujistili naše partnery, že tuto souvislost vidíme a že jsme ochotni a odhodláni ji patřičným způsobem v té připravované smlouvě vyjádřit," řekl Palouš novinářům.

Zástupce Vatikánu, papežský nuncius Giovanni Coppa pochválil páteční jednání v Černínském paláci v Praze jako upřímné a otevřené. "Otázka finančních restitucí je pochopitelně důležitá, ale není hlavní," uvedl Coppa. "Nenamlouváme si, že tu nejsou finančně ekonomické problémy, ale jak už bylo řečeno, při jednání obě strany vyjádřily ochotu dojít ke vzájemné dohodě," dodal. Strany v pátek jednaly o návrhu preambule smlouvy. Text preambule by mohl být podle Palouše schválen při dalším kole jednání plánovaném na říjen.

Havel se setká s představiteli srbského studentského hnutí Otpor

Prezident Václav Havel příští pátek přijme zástupce srbského studentské hnutí Otpor, které usiluje o svržení režimu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Ve stejný den se prezident sejde i s ministrem vnitra Stanislavem Grossem. ČTK to v pátek sdělila Gabriela Dlouhá z tiskového odboru prezidentské kanceláře.

S Grossem bude Havel hovořit především o aktuálním stavu příprav bezpečnostního zajištění zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Půjde o další z řady pravidelných setkání, na kterých se prezident s ministrem vnitra dohodl, řekla Dlouhá. Dodala, že prezident a ministr budou rovněž hovořit o aktuálním stavu v resortu ministerstva vnitra.

Prvním bodem oficiálního prezidentova programu po dvoutýdenní dovolené v Portugalsku, ze které se vrátil ve čtvrtek, bude pracovní cesta na severní Plzeňsko. Do Mariánského Týnce, Manětína a Rabštějna nad Střelou se vydá ve středu. Kromě jiného se setká s představiteli přípravného výboru konference Tvář naší země. Ve čtvrtek se na Pražském hradě odehrají nástupní audience nového španělského a maďarského velvyslance v Praze a nového maltského velvyslance pro ČR, který sídlí v Berlíně.

ČSSD podcenila prosazování svého kandidáta na ombudsmana

Sociální demokraté nedocenili význam zvolení českého ombudsmana a neudělali vše pro podporu svých kandidátů. Na tiskové konferenci to v pátek uvedla místopředsedkyně vládní strany Jitka Kupčová. Uvnitř ČSSD se však zatím stále jedná o tom, kdo bude na tuto funkci navržen. "Na podzim letošního roku se bude konat další volba, máme tedy novou příležitost," poznamenala Kupčová k červencovému neúspěšnému pokusu Poslanecké sněmovny veřejného ochránce práv zvolit. Místopředsedkyně ČSSD také připomněla, že právě její strana prosadila v českém právním řádu tento institut, a proto by podle ní bylo správné, kdyby se prvním ombudsmanem stal kandidát sociálních demokratů.

Poslankyně Hana Orgoníková novinářům řekla, že pokud by ona byla na funkci ombudsmana navržena, potěšilo by jí to a tuto nabídku by zvážila. ČSSD přitom podle Kupčové zatím nevyloučila možnost nominace těch kandidátů, kteří při první volbě neuspěli. Při prvních volbách se poslanci nedokázali dohodnout, zda se ombudsmanem stane předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný, kterého navrhli senátoři ODS, či ředitelka Školského úřadu ve Žďáru nad Sázavou Simeona Zikmundová, navržená senátory KDU-ČSL. Zcela propadli kandidáti navržení prezidentem Václavem Havlem - bývalá chartistka Anna Šabatová a počítačový expert Václav Trojan.

ČSNS chce zabránit Dienstbierovi v získání senátního křesla

Česká strana národně sociální (ČSNS) si pro podzimní volby do Senátu stanovila dva cíle: Jednak chce prosadit své kandidáty, kteří horní parlamentní komoru následně zruší, jednak chce zamezit tomu, aby se do Senátu dostal jejich bývalý stranický kolega Jiří Dienstbier. Novinářům to řekl předseda ČSNS Jan Šula s poznámkou, že Dienstbier svou politickou historií po roce 1990 nedává občanům žádné záruky, že "nebude pokládat Senát za vyvařovnu a zařízení pro jeho osobní potřebu". "My učiníme vše pro to, aby Jiří Dienstbier neprošel do Senátu a aby byl kýmkoli z jeho kandidátů, kromě komunistů, poražen," oznámil Šula.

"Jestli k tomu mají dostatek procent a přesvědčí o tom voliče, tak ať to udělají," řekl v pátek ČTK bývalý spolupředseda národních socialistů Dienstbier. Trvá ovšem na tom, že tvrzení ČSNS, že její miliónové dluhy vznikly někdejším spojením se stranou Svobodných demokratů, které předsedal, jsou pomluva a naprostá lež. Dienstbier připustil, že sloučení stran bylo "katastrofální politickou chybou", neboť tyto politické subjekty byly neslučitelné. Národní socialisté podle něj ale nemají nic, čím by svá obvinění "založená na nepravdě" podložili.

Ve volbách do krajských zastupitelstev chce ČSNS porazit nynější parlamentní strany a vytvořit opozici vůči parlamentu. Je totiž přesvědčena, že budou-li zvolena krajská zastupitelstva ve složení podobném parlamentu, jsou tyto volby zbytečné. "Hlavními tématy ČSNS pro tyto volby, pokud to řeknu poněkud expresivněji, je méně buzerace a více peněz," prohlásil Šula. Upřesnil, že jeho strana bude prosazovat lepší legislativu pro kraje a větší pravomoce krajům zejména v oblasti daňové a fiskální. Dalšími volebními tématy ČSNS je "zaměstnanost především pro české občany", což podle Šuly znamená, že by krajům byly svěřeny i jisté pravomoce týkající se migrační ekonomické politiky, a také "naprosto nekompromisní a tvrdá bezpečnostní politika", která by zajistila občanům bezpečný domov. Při výběru kandidátů do krajských zastupitelstev vsadili národní socialisté především na nestraníky a členy hnutí Nezávislých.

Karlovo náměstí si zabrala na MMF Unie svobody

Unie svobody si zamluvila pro svá shromáždění na dobu pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky Karlovo náměstí v Praze 2. Zástupce této strany v ohlášení uvedl, že důvodem je podzimní setkání Unie svobody ve druhém pražském obvodě. Unionisté ale také chtějí zabránit tomu, aby na náměstí mohli demonstrovat odpůrci zasedání světových finančních organizací. ČTK to v pátek řekl předseda unionistů druhého obvodu Jan Korseska.

Podobně jako unionisté postupovalo v Praze 1 obvodní sdružení Občanské demokratické strany, které si na na dny 18. září až 2. října zabralo Václavské a Staroměstské náměstí. Na Staroměstském náměstí se má představit zhruba 17 obcí z okresu Jeseník, se kterým radnice prvního obvodu spolupracuje.

Kužílek: Vymáhání poplatků za informace je většinou nezákonné

Spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím a bývalý poslanec Oldřich Kužílek trvá na tom, že občané nejsou povinni platit úřadům a institucím za poskytnuté informace. Vyžadování poplatku je, jak v pátek řekl ČTK, z 99 procent nezákonné a má "charakter skrytého odepření informace". Kužílek vychází z právní analýzy, jež se opírá o nálezy Ústavního soudu. Podle něj zákon vybírání poplatků sice umožňuje, ale úřady musejí pracovat v kontextu celého právního řádu, tedy i Ústavy a mezinárodních smluv. "Z celého právního kontextu vyplývá, že možnost výběru poplatků se může použít jenom ve výjimečném případě," uvedl Kužílek. O poplatcích by se podle něj dalo uvažovat až tehdy, kdy by se žádost o sdělení informace enormním způsobem vymykala běžnému zájmu veřejnosti o informace a mohla závažně, "až katastrofálně" narušit běh úřadu. Taková situace ale u běžných žádostí nenastává a na místě by byly jen poplatky na úhradu materiálních nákladů, například papírů. Úřady však podle Kužílka stanovují poplatky za poskytnuté informace rutinně u každé odpovědi a občan se těmto neoprávněným požadavkům může bránit odvoláním k soudu.

Ministerstvo zemědělství v souvislosti s počasím posiluje ochranu lesů před požáry

V souvislosti s aktuálním vývojem počasí posiluje ministerstvo zemědělství (MZe) ochranu lesů před požáry. Po předcházejícím období dešťů chce ministerstvo plně využít současný systém letecké hasičské služby (LHS), který bude pokrývat i osm přiřazených stanic, jež mají jinak snížený pohotovostní provoz. ČTK to v pátek oznámil Jiří Felčárek z tiskového oddělení MZe. Vedle letadel budou v oblastech s největším ohrožením stav lesů kontrolovat i pozemní hlídky zaměstnanců státního podniku Lesy ČR, a to zejména o víkendu. Pokud by tato opatření nebyla dostatečná, vzrůstá podle Felčárka oblastním inspektorům pravomoc použít k hlídkovým letům i letadla jiných leteckých provozovatelů nad rámec standardní LHS.

Varovné zprávy v médiích na téma omezení činnosti LHS jsou podle MZe výsledkem nedostatečného toku informací mezi subdodavateli uvnitř LHS. "Systém zavedený od 1. srpna rozhodně neomezuje počet hlídkových letů, které slouží k odhalování lesních požárů, a argument, že existuje riziko pozdního odhalení požárů, nemá tedy opodstatnění," uvedl Felčárek. Posádky hasičských letadel jsou totiž i na stanovištích s nižším stupněm pohotovosti stále k zastižení a jsou připraveny zastoupit v případě zásahu posádky v oblastech s vyšším stupněm pohotovosti.

Analytici očekávají červencový obchodní deficit 7,0 - 12,0 mld.Kč

Vývozy zboží a služeb jsou v létě kvůli prázdninám a dovoleným obvykle nižší než po zbytek roku, což se projeví růstem obchodního deficitu. Na druhou stranu cena ropy v letošním červenci dočasně poklesla. Analytici oslovení ČTK proto očekávají červencový schodek obchodní bilance v rozmezí sedmi až 12 miliard korun, zatímco loni v červenci činil 7,4 miliardy korun.

Letos v červnu skončila obchodní bilance deficitem 10,3 miliardy korun, což bylo o polovinu víc, než analytici očekávali. Schodek vysvětlili zejména drahou ropou a silným dolarem, částečně ale i rostoucí domácí poptávkou. "V červenci by ropa měla mít relativně méně negativní vliv než v červnu," řekl Radomír Jáč z Commmerzbank CM. Na druhou stranu podle něj červenec není měsícem, který by přinášel nadprůměrně dobré výsledky zahraničního obchodu. Naopak Jozef Kovalovský z ČSOB neočekává výraznější změnu v trendech předchozích měsíců. Dovozy ropy budou podle něj opět stát na negativní straně naší bilance a export si udrží svou dynamiku. "Z hlediska absolutních čísel však tradičně prázdninové měsíce představují spolu se začátkem roku ty slabší," připustil. Podle Martina Hluška z Erste Bank Sparkassen by dvojciferný schodek mohl vyplašit korunový trh, i když dlouhodobě zůstává ve hře posilující scénář pod vlivem přílivu zahraničních investic. "Jakákoliv reakce na pondělní čísla bude ale s největší pravděpodobností pouze dočasná záležitost," uzavřel.

Přiznání příplatku policistům do Kosova ztížila absence zákona

K přiznání rizikového čtyřtisícikorunového příplatku skupině českých policistů formou novelizace nařízení ministerstva vnitra sáhl tento resort kvůli neexistenci odpovídajícího zákona. Příplatek se týká policistů, kteří se v září zapojí do mezinárodních policejních sil v jugoslávské provincii Kosovo. ČTK to v pátek řekl Jiří Hájek z tiskového odboru ministerstva vnitra. Situace se podle něj změní po novele zákona o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových organizacích. Podle Hájka musel policejní prezident Jiří Kolář vyřešit požadavky policistů, kteří odcházejí do Kosova a měli výhrady ke svému platovému ohodnocení, velmi rychle. Novelizace nařízení ministerstva vnitra je opatření, které lze udělat operativně, konstatoval Hájek s tím, že je platná od čtvrtka. "Novelizace umožňuje poskytnout zvláštní příplatek ve výši 1000 až 4000 korun měsíčně v souvislosti s výkonem služby v policejních jednotkách a sborech organizovaných mezinárodním společenstvím v krizových oblastech," vysvětlil Hájek. Kolář podle něj využil možnosti přiznání nejvyššího příplatku.

Od 1. ledna příštího roku by měly platit nyní připravované novely zákona o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových organizacích a s tím souvisejícího nařízení vlády. Navrhované změny zahrnují poskytování zvláštního příplatku příslušníkům Policie České republiky vyslaným v rámci jednotky mnohonárodnostních sil nebo mezinárodních policejních sborů Organizace spojených národů mimo území České republiky. Mladá fronta Dnes v červenci zveřejnila informace, že policisté, kteří mají odjet sloužit do Kosova, tak odmítají za současných podmínek učinit. Náklady na život českých policistů v této občanskou válkou rozvrácené oblasti jsou totiž vyšší než prostředky, které jim vláda může podle zákona přidat k dietám OSN.

České vojenské letadlo se zřítilo u břehů Británie

České vojenské letadlo L-39 se v pátek při letecké přehlídce zřítilo do moře u jihovýchodního pobřeží Anglie. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na britskou policii. Na palubě dvousedadlového L-39 byl podle britských zdrojů pouze jeden pilot, který se účastnil leteckého dne v hrabství East Sussex. Policisté oznámili, že pilotovo tělo nalezli. Podrobnosti o jeho národnosti a identitě nesdělili. Letoun se po dopadu do moře potopil; při prvním kontaktu s hladinou údajně explodoval. "Tělo bylo nalezeno, ale letoun se potopil," citovala agentura Reuters policejní mluvčí. "Letecké přehlídce přihlížely tisíce lidí, nikdo však zraněn nebyl," dodala. Pořadatelé leteckou přehlídku po nehodě předčasně ukončili.

Informaci britských zdrojů, podle nichž v Británii při letecké přehlídce havarovalo české vojenské letadlo, popřel velitel vzdušných sil české armády Ladislav Klíma. "Mohlo jít o letoun české výroby, ale nebyl to český vojenský letoun," řekl Klíma telefonicky ČTK. Mluvčí českého velvyslanectví v Londýně Zuzana Blühová ČTK sdělila, že při letecké show se u jihovýchodního pobřeží Anglie zřítilo do moře letadlo české výroby L-29 Delfín, jehož majitelem byl britský občan, a které pilotoval Brit," dodala s odvoláním na mluvčí policie v hrabství East Sussex, kde se letoun při akrobatickém manévru zřítil.

Delfín, který byl v kódech NATO označován jako Maya, byl první proudový letoun československé konstrukce a jeho výroba skončila počátkem 70.let. Celkem bylo tohoto stroje určeného pro výcvik pilotů vyrobeno na 3600 kusů; z toho kolem 2000 kusů zakoupil někdejší Sovětský svaz.

Důvodem diskriminace Romů prý nejsou zákony, ale nedostatek vůle

Lidé, kteří se angažují v ochraně lidských práv, tvrdí, že hlavním problémem vztahu k Romům v České republice nejsou mezery v zákonech, ale nedostatek vůle Romy skutečně integrovat do společnosti. Současně však dodávají, že například v přístupu ke vzdělávání či zaměstnání by určité legislativní změny pomohly příslušníkům nejen romské menšiny lépe se bránit proti diskriminaci a nerovnoprávnému zacházení.

Výbor OSN pro odstranění všech forem rasové diskriminace doporučil státům, aby své zákonodárství v této oblasti upravily, a zabránily tím i nepřímým prvkům diskriminace v zákonech. Michal Horák z Hnutí občanské solidarity a tolerance (HOST) v pátek ČTK řekl, že přetrvává diskriminace ze strany zaměstnavatelů, kteří odmítnou přijmout Roma jen na základě vizuálního kontaktu. Pozitivní změnou je zákaz diskriminace, nově zakotvený v legislativě. "Stěžovatel to nyní má jednodušší, tíže prokazování bude více na zaměstnavateli," vysvětlil. Druhou problémovou oblastí je podle Horáka vzdělání. Školský systém v ČR je podle něj stále uniformní a rigidní, a tím odsouvá některé skupiny včetně Romů do nerovnoprávného postavení.

"Chyba není v legislativě, ale v nedostatku politické vůle stíhat diskriminaci a obecně začlenit Romy do společnosti," řekla ČTK Petra Tomášková z Českého helsinského výboru. Přístup státních orgánů považuje za alibistický a nedůsledný. Podle Zprávy o stavu lidských práv v ČR v roce 1999 se loni situace romské komunity v Česku oproti předchozím rokům nijak výrazně nezměnila. Rasově motivované útoky skinheadů a diskriminace Romů při hledání práce a ve službách pokračovaly.

Cena chleba se určitě zvýší

Letošní sklizeň hrozí mlýnům nedostatkem kvalitního žita k potravinářským účelům. Větším problémem však bude jeho kvalita snížená vlivem počasí. Žito s nízkým pádovým číslem je totiž nevhodné pro zpracování ve mlýnech a pekárnách. Bude proto nutné část potřeby žita krýt dovozem, což se však odrazí v ceně finálního výrobku, tj. chleba. ČTK to v pátek řekl předseda dozorčí rady Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Pádové číslo je nejdůležitějším ukazatelem pro pekárenskou výrobu - udává stabilitu škrobu v zrně a má vliv na kynutí těsta. Jeho výše by se měla u žita pohybovat okolo 150 vteřin, přičemž minimální únosná míra je 100 vteřin. Sklízené žito má však pádové číslo nižší. V případě dovozu žita hodlá Svaz průmyslových mlýnů požádat příslušné orgány o snížení současného dvacetiprocentního cla.

Narkomanům ochotným spolupracovat se nabízí ojedinělá možnost bojovat proti své drogové závislosti

Začátkem září zahájí nemocnice Mělník - Podolí program substituční léčby metadonem. Pro narkomany užívající "tvrdé" drogy, kteří budou ochotni spolupracovat, tak vznikne ojedinělá možnost bojovat proti své závislosti. Počet pacientů, kteří se budou účastnit této formy léčení, se bude pohybovat zřejmě kolem patnácti. ČTK to v pátek sdělila lékařka mělnické nemocnice Alice Holubová. "V následujících čtrnácti dnech by se měly dodělávat některé technické úpravy a budou se podepisovat terapeutické smlouvy s pacienty," řekla lékařka. Zároveň uvedla, že nemocnice bude poskytovat tuto léčbu ambulantně, zatímco většinou je metadonový program veden u lůžkových psychiatrických zařízení.

"Jako první začala s metadonovým programem nemocnice U Apolináře v Praze, letos se počet pracovišť, která dostala akreditaci ministerstva zdravotnictví, rozšířil zhruba na deset," doplnila Holubová. Na rozdíl od pracovišť, která se zabývají výhradně metadonovým programem, bude tato praxe v Mělníku součástí činnosti psychiatrické ambulance. Počet klientů v metadonovém programu, které může toto zařízení přijmout, by proto neměl přesáhnout podle odhadu lékařů mělnické nemocnice dvě desítky pacientů.

Příští světová abilympiáda se uskuteční za tři roky v Indii

Další ročník mezinárodní abilympiády, při které zdravotně postižení lidé soutěží v rozličných dovednostech, se uskuteční za tři roky v Dillí v Indii. Rozhodli o tom při 5. abilympiádě, která skončila v Praze, členové Mezinárodní abilympijské federace. Informoval o tom ČTK vedoucí tiskového střediska pražské akce Radek Zeman. Zástupci federace se podle něj rovněž usnesli, že v roce 2007 se bude tato akce konat v Japonsku. Zatímco v Praze poprvé v historii těchto akcí soutěžily také děti, v Japonsku budou s handicapovanými lidmi soutěžit i zdraví lidé, uvedl Zeman.

V Praze se letos klání v 35 disciplínách pro dospělé a osmi disciplínách pro děti zúčastnilo na 350 tělesně i mentálně postižených lidí. Své dovednosti předvedli například při výrobě keramiky, dřevořezbě, aranžování květin či výrobě šperků. Vítězové převzali medaile a čestná uznání za své výkony v pátek večer na holešovickém Výstavišti. Celou akci, na níž se dostavilo 737 účastníků z 29 zemí.

Sdružení klenotníků: Pravé drahokamy od falešných rozpoznáme

Informace o tom, že se na českém trhu objevují tak zdařilé imitace diamantů, že je od pravých drahokamů často nerozeznají ani zkušení klenotníci, v pátek v prohlášení pro ČTK odmítli představitelé Sdružení klenotníků a hodinářů (SKH). Informaci o falešných diamantech zveřejnili ve čtvrtek zástupci České gemologické společnosti a Cechu zlatníků.

Podle Sdružení klenotníků disponují jeho členové přístroji, jež jsou schopny bezpečně rozlišit pravé diamanty od falešných. V obchodech, které patří členům SKH a jsou označeny jeho logem, jsou proto k dostání drahé kameny, jejichž pravost je spolehlivě ověřena. Aby zákazník měl jistotu, že si zakoupil pravý drahokam, obdrží při jeho koupi nezaměnitelný certifikát osvědčující jeho původ a vlastnosti, ujišťují představitelé sdružení.

Předseda České gemologické společnosti Michal Košelja ve čtvrtek varoval, že se v České republice prodávají falešné diamanty, jejichž hodnota je zhruba desetkrát nižší než pravých. Jde podle něj ve skutečnosti o moissanity, které jsou tvořeny karbidem křemíku. Moissanit, který má téměř stejné fyzikální vlastnosti jako diamant, se vyrábí jen v Rusku a USA a používá se v elektrotechnickém průmyslu.

V Ústí nad Labem začalo šesté setkání příznivců sci-fi

V Ústí nad Labem v pátek začalo třídenní setkání českých příznivců žánrů sci-fi, fantasy a hororů Bohemiacon 2000. Přemysl Houžvička, jeden z pořadatelů, ČTK řekl, že do města na Labi přijede o nadcházejícím víkendu určitě několik stovek aktivních vyznavačů záhad a tajemna. Tradiční součástí Bohemiaconu budou podle Houžvičky panelové diskuse, dražby vyhledávaných knih a videoprojekce kultovních sci-fi filmů. Bohatá je letos i nabídka přednášek s lákavými tituly: Minulé životy, Tajné zbraně třetí říše, Mimozemšťané v pozadí vlád, ale také například Mystérium českých zvonů a Sebeobrana proti démonům. Mezi své příznivce zavítají do Ústí nad Labem i autoři sci-fi literatury. Na programu jsou besedy s Jiřím Kulhánkem, Miroslavem Žambochem, Františkou Vrbenskou a Jaroslavem Velinským. Z Německa přislíbila účast spisovatelka Susan Schwartzová. Na předcházejících ročnících Bohemiaconu v Ústí nad Labem besedovali například spisovatelé Harry Harrison z USA, Andrzej Sapkowski z Polska, Wolfgang Jeschke z Německa a Terry Pratchett z Velké Británie.

Do Afriky poletí čtveřice samic čápů černých a bílých

Mláďata čápů černých a bílých, která bude možné sledovat v rámci projektu Africká odysea, v pátek dostala jména. Dva čápi bílí z hnízda v královédvorské zoo se jmenují Žofie a Marta a samičky čápů černých z brdských lesů Agáta a Johana. ČTK to sdělil koordinátor projektu Miroslav Bobek z Českého rozhlasu (ČRo). V rámci projektu, který ČRo organizuje už šestý rok, dostala vedle čápů černých letos poprvé satelitní a pozemní vysílače i mláďata čápů bílých. Pohlaví všech čtyř určil Státní veterinární ústav v Brně v minulých dnech, uvedl Bobek. Na Žofii a Martu se podle něj mohou zájemci přijet podívat do Dvora Králové nad Labem, kde se zatím procházejí ve výbězích kopytníků.

Na rozdíl od dosud sledovaných čápů černých absolvují bílí čápi podstatně delší cesty a často doletí až na jih Afriky. Pravidelné zpravodajství o průběhu čapích cest bude opět přinášet Český rozhlas 2 - Praha. Let čápů bude možné sledovat také na internetových stránkách Českého rozhlasu www.rozhlas.cz/odysea.

Člověk v tísni chystá benefiční koncert na pomoc dětem v Čečensku

Benefiční koncert na pomoc dětem bez rozdílu národnosti a vyznání, postiženým válkou v Čečensku, připravuje společnost Člověk v tísni při České televizi. Vážná hudba zazní 18. září v Sále Martinů Hudební fakulty AMU v Praze. Nejnižší možná cena, kterou zájemce zaplatí za vstupenku, je 200 korun. Horní hranice není omezena, řekla dnes ČTK Martina Sýkorová ze sekretariátu společnosti. Částka, kterou pořadatelé získají z prodeje vstupenek poputuje k ruským, ingušským a čečenským dětem, které během poslední kavkazské války přišly o rodiče, uvedla. "Na koncertu chceme ještě odstartovat kampaň k takzvaným adopcím na dálku," dodala s tím, že čeští rodiče nebudou moci dítě adoptovat, ale budou libovolnou finanční částkou přispívat například na jejich vzdělání nebo na zdravotní péči. Na benefičním koncertě, nad nímž převzal záštitu poslanec Lubomír Zaorálek a senátor Michael Žantovský, zazní romantické skladby Roberta Schumanna, Rejngolda Gliera, Gioacchina Rossiniho a Clauda Debussyho.

Údery do indiánských bubnů zahájily trutnovský rockový festival

Rytmickými údery do indiánských bubnů a zpěvem v podání pražské skupiny Nyabinghi Warriors začal v pátek v Trutnově v areálu Na Bojišti desátý ročník rockového Open Air Music Festivalu. "Zdálo se nám, že právě tato směsice etnické hudby, kterou doprovází i hra na kytary a basu, se nejvíce hodí na zahájení festivalu," řekl ČTK spoluorganizátor akce Filip Kolací. Třídenního maratónu, který organizátoři letos zasvětili Zemi a vesmíru, se v areálu Na Bojišti zúčastní na pět desítek českých i zahraničních hudebních formací. Největším lákadlem zřejmě bude vystoupení Pražského výběru, který se divákům představí kolem sobotní půlnoci. Na trutnovském pódiu se vedle mnoha dalších představí i Banjo Band Ivana Mládka, Ivan Hlas nebo slovenská formace Vidiek. Velký prostor dávají letos pořadatelé i nově vznikajícím hudebním formacím. Vzhledem k nynějšímu tropickému počasí pořadatelé zajistili pro návštěvníky festivalu zchlazení v údolní nádrži Dolce nedaleko Trutnova, kam bude během celého festivalu zajíždět v pravidelných intervalech kyvadlová doprava. Unavení účastníci mohou využít v areálu Na Bojišti i pravé indiánské sauny a relaxovat v páře nad rozžhavenými kameny a výpary z posvátných bylin.

Středověké slavnosti na hradě Lipnice

Na hradě Lipnici na Havlíčkobrodsku bude v sobotu svedena středověká bitva. Inspirována je dobou jednoho z nejvýznamnějších prohusitských majitelů hradu Buriana Trčky z Lípy, který se se svým vojskem za vlády Jiřího z Poděbrad vydal dobývat Český Šternberk. Jak řekl ČTK kastelán Marek Hanzlík, bitva je součástí letos již pátého ročníku středověkých slavností. Zúčastní se jí 14 skupin historického šermu a odehraje se přímo uvnitř hradu. "Ve skutečnosti však Lipnice nikdy dobyta nebyla; za třicetileté války hrad sice Švédové zpustošili, ale dostali se do něj bez boje," podotkl kastelán.

Kdysi monumentální středověký hrad od 18. století chátral, v roce 1869 zkázu dovršil velký požár. Za posledních deset let vyčlenili památkáři na jeho záchranu asi 25 miliónů korun. Od roku 1998 se v hradní kapli, která vstoupila do dějin svěcením husitských kněží, konají svatby a sklepení je pronajímáno ke společenským akcím. Největším přínosem na opravy je však filmování, které se rovná celoročnímu příjmu ze vstupného. V červnu tu natáčel anglo-americký štáb, na podzim by měl přijet další.

Předpověď počasí pro Českou republiku na sobotu:

Skoro jasno, na severozápadě polojasno a velmi teplo. Teploty 32 až 36, na horách kolem 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.