Zprávy sobota, 19. února 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Havel jednal v Záhřebu s prezidenty "visegrádské čtyřky"

Prezident Václav Havel se v Záhřebu zúčastnil slavnostní inaugurace nového chorvatského prezidenta Stipeho Mesiče. Při této příležitosti se setkal s řadou hlav států a vedoucích zahraničních delegací, ale žádná separátní jednání nevedl. Do Prahy se Havel vrátil před 17:00 SEČ. Dopoledne, hned po příletu do Záhřebu, se český prezident setkal s chorvatským premiérem Ivicou Račanem a s prezidenty dalších tří zemí visegrádské čtyřky. Při tomto setkání Havel poblahopřál chorvatské vládě a chorvatskému prezidentovi ke změnám, ke kterým v jejich zemi v posledních týdnech došlo. Prezident měl v Chorvatsku velmi nabitý program a proto nestihl setkání s krajany. To by se mělo uskutečnit při některé další návštěvě. Po slavnostní přísaze chorvatského prezidenta se Václav Havel zúčastnil recepce, při níž měl asi dvacetiminutový rozhovor s novým chorvatským prezidentem Mesičem. Během inaugurace se český státník setkal i s dalšími hlavami států a s vedoucími delegací, například s ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou.

Havel vyzval Zemana, aby mu změny ve vládě předložil s předstihem

Prezident Václav Havel chce provést ohlášené změny ve vládě bezprostředně po schválení státního rozpočtu, a proto od premiéra Miloše Zemana očekává, že mu konkrétní návrhy předloží v dostatečném předstihu. Vyplývá to z dopisu, který ve čtvrtek zaslal prezidentův kancléř Ivo Mathé šéfovi Úřadu vlády Karlu Březinovi. Včasné předložení konkrétních kandidátů na ministerské funkce je podle kancléře nutné k prověření, zda kandidáti splňují všechny podmínky předepsané zákonem. Premiér po setkání s Havlem před deseti dny oznámil, že ve vládě se vedle nově jmenovaného ministra zdravotnictví Bohumila Fišera objeví další čtyři nové tváře. Prezident tehdy prohlásil, že nové ministry jmenuje bezprostředně po schválení státního rozpočtu a nikoli podle toho, jak se na tom dohodly ODS a ČSSD. Někteří představitelé ODS poté prezidenta kritizovali, že změny v Zemanově kabinetu schválně blokuje. Právě tato obvinění jsou důvodem, proč chce dát prezident jasně najevo, že on překážkou personálních změn v kabinetu není.

Premiér Zeman jede do Paříže jednat o Evropské unii a spolupráci

Předseda české vlády Miloš Zeman cestuje v pondělí na dvoudenní návštěvu Paříže jednat s francouzskými představiteli o reformách a rozšiřování Evropské unie a o prioritách nadcházejícího francouzského předsednictví Evropskému společenství. Dvojstranná jednání ministrů premiérova doprovodu se soustředí kromě politické problematiky především na otázky ekonomické spolupráce, ať už dvoustranné, nebo v rámci evropských projektů. Cílem české delegace je především zvýšit zájem francouzských podnikatelů o Českou republiku. Zemana doprovázejí čtyři členové vlády: vicepremiéři Vladimír Špidla, který je rovněž ministrem práce a sociálních věcí, a Pavel Mertlík, který řídí ministerstvo financí, a ministři průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a životního prostředí Miloš Kužvart. Premiérův doprovod doplňuje hlavní český vyjednavač s Bruselem, náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. Stěžejním bodem programu Zemanovy návštěvy Francie budou rozhovory s premiérem Jospinem, prezidentem Jacguesem Chiracem, předsedou Senátu Christianem Ponceletem a Národního shromáždění Laurentem Fabiusem. Premiér se rovněž setká s představiteli zaměstnavatelů.

Evropská unie může České republice pomoci při přípravě zákona o státní službě

Vedoucí delegace Evropské komise v České republice Ramiro Cibrian České republice doporučil, aby při přípravě návrhu zákona o státní službě využila pro okamžitou pomoc služeb Úřadu pro výměnu informací a technickou pomoc při Evropské komisi v Bruselu. Cibrian to uvedl při setkání s ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou, který ho informoval o stavu prací na zákoně. Cibrian rovněž doporučil, aby ministerstvo zapracovalo do projektových záměrů Phare vše, co bude Česká republika při zavádění zákona o státní službě do praxe potřebovat.

Ministři se dohodli, že dálnice D8 povede stávající trasou

O vedení dálnice D8 přes České středohoří stávající trasou, která však bude modifikována pro ekologické požadavky, se dohodli ministři dopravy a životního prostředí. Jak po setkání u místopředsedy vlády Vladimíra Špidly uvedl ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám, úsek přes České středohoří by se mohl začít stavět do konce letošního roku a výstavba celé dálnice na české straně by mohla skončit v roce 2005. V projektu dálničního spojení do německých Drážďan ministři počítají i s využitím systému kombinované přepravy kamiónů po železnici RO-LA z Lovosic do Drážďan, který by měl dálnici částečně odlehčit od těžkých nákladních vozidel.

Rakousko nechce porušit právní kontinuitu České republiky

Rakousko si nepřeje, aby jakákoli možná jednání s Českou republikou o otázkách spojených s minulostí poškodila právní kontinuitu České republiky. Prohlásil to předseda konzervativní lidové strany a kancléř Wolfgang Schüssel po jednání s předsedou KDU-ČSL Janem Kasalem. Současně naznačil, že na takzvané Benešovy dekrety je nyní třeba pohlížet optikou moderního pojetí lidských práv a jinak, než před několika desítkami let. Řekl také, že očekává vynikající vztahy s Prahou, a zdůraznil, že Rakousko bude podporovat rozšíření Evropské unie. Kasal uvedl, že se Schüsselem mluvil o ožehavých otázkách a že byl s jeho odpověďmi spokojen. Kasalova cesta k Schüsselovi vzbudila v České republice rozporné reakce se zřetelem na politickou izolaci nové rakouské vlády ze strany západních zemí.

Situace v ZVVZ Milevsko bude vyřešena možná do měsíce

Firmy, které projevily zájem podílet se na řešení situace v ZVVZ Milevsko v souvislosti s vládním odmítnutím zakázky pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr, zatím nepředložily dostatečně seriózní návrhy. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr při své návštěvě na Teplicku. Další jednání o řešení situace v Milevsku bude ve středu. Jak ministr uvedl, věří, že partneři s nimiž se sejde, předloží již přesnější a lepší nabídky než dosud. Program pro ZVVZ se v žádném případě nesmí stát pro zúčastněné firmy nadměrně lukrativní záležitostí, na níž by nepřiměřeně profitovaly, zdůraznil Grégr. Udržet ZVVZ "při životě" přitom pokládá ministr za velmi důležité mimo jiné proto, že jde o největšího zaměstnavatele v dané oblasti, kterému se dosud dařilo hospodařit se ziskem. Na jednání ZVVZ Milevsko navrhlo ministru Grégrovi nejmenované vlastní kompenzace, částečně nahrazující dodávky pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr za 30 miliónů USD.

Podle premiéra nemusí vládní pomoc Vítkovicím zabránit vyhlášení konkursu

Vládní pomoc hutní a strojírenské akciové společnosti Vítkovice nemusí podle premiéra vlády Miloše Zemana zabránit vyhlášení konkursu na ostravský podnik. Ten může na Vítkovice podat každý z asi dvou tisíc věřitelů. Tato pomoc podle premiéra nepůjde na úhradu starých dluhů, ale bude směřovat na rozjezd té výroby, která bude mít odbyt a přinese zisk. Podrobnosti usnesení o rozsáhlé pomoci Vítkovicím, které minulou středu na svém zasedání vláda schválila, ovšem premiér opět odmítl sdělit.

České dráhy mohou přijít o licence na provoz na místních tratích

Pokud České dráhy nebudou dosahovat vyrovnaného rozpočtu v osobní dopravě včetně poskytnutých dotací, hrozí jim podle novely zákona o drahách odebrání licencí k provozu na regionálních tratích. Na setkání s novináři to uvedl ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. Novela zákona o drahách, která by měla platit od letošního dubna, nově zavádí podmínku finanční způsobilosti. Tu bude muset podnik prokazovat při veřejných nabídkových řízeních vypisovaných okresními úřady pro zajištění dopravní obslužnosti regionů. Podle generálního ředitele Českých drah Dalibora Zeleného se dráhy výběrových řízení neobávají, ale potřebují harmonizaci systému ve veřejném zájmu, který by zohledňoval, jakým způsobem se jednotlivé dopravní obory podílejí na financování dopravní infrastruktury.

Zaměstnanci ČKD Dopravní systémy si mají vyzvednout doklady o dlužných mzdách

Odborová organizace ČKD Dopravní systémy vyzvala zaměstnance této společnosti, která jim dluží část mezd za rok 1998 a tři měsíční platy za rok 1999, aby požádali společnost o vydání nutných dokladů, na jejichž základě mají naději získat v konkursním řízení dlužné mzdy. Vedení podniku ve spolupráci s odborovou organizací začne předávat doklady pro přihlášení nároku zaměstnanců za konkursní podstatou uvedené společnosti v pondělí 21. února lidem, kteří jsou ještě v ČKD Dopravní systémy v zaměstnaneckém poměru. Pro bývalé zaměstnance je vyhrazena středa 23. února.

Zaměstnanci Zetoru dostanou v pondělí další zálohu 1000 korun

Druhou tisícikorunovou zálohu na mzdy dostanou v pondělí 21. února zaměstnanci brněnského Zetoru a jeho dceřiných společností. Všichni oprávnění pracovníci obdrží peníze v hotovosti standardním způsobem na provozech. V příštím týdnu se dá podle odborářů předpokládat, že od úterý 22. února zůstane ve firmě pracovat již více než nynějších 500 osob. Nový generální ředitel Zetoru Vratislav Goj, jmenovaný po odstoupení Štěpána Pecky, zná nynější stav a je výborný pro operativní řízení podniku, míní odbory. Údajně měl zajistit také zvýšení dosavadní výroby náhradních dílů.

Neschválení změn Ústavy žádá po 81 senátorech 81 osobností

Jednaosmdesát osobností českého veřejného života se dopisem obrátilo na všech 81 senátorů se žádostí, aby nepodpořili změny Ústavy, které schválila Poslanecká sněmovna hlasy ODS a ČSSD. Ústavní novelu považují za účelovou a uspěchanou. Jejím autorům z řad občanských a sociálních demokratů vyčítají, že ji vypracovali bez předchozí veřejné a odborné diskuse. Text dopisu novinářům poskytli mluvčí iniciativy Impuls 99, která dopisovou akci zaštítila. Svůj podpis připojili například kardinál Miloslav Vlk či předseda Ekumenické rady církví Pavel Smetana, herci Zdeněk Svěrák a Bolek Polívka, spisovatelé Ludvík Vaculík a Michal Viewegh, bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier, sociolog Rudolf Battěk a novináři Jaromír Štětina a Petra Procházková. Signatáři dopisu jsou přesvědčeni, že ústavní změny z dílny ODS a ČSSD porušují vzájemnou vyváženost ústavních institucí a otevírají prostor k jejich ovládání politickými stranami. Mluvčí Impulsu 99 Tomáš Halík poznamenal, že účelovost změn Ústavy je ještě patrnější, pokud se vnímají společně s plánovanou změnou volebního systému a pokusy o stranickou kontrolu médií.

Praha se bude prezentovat v příloze časopisu Newsweek

Pražský magistrát zaplatí 19.430 amerických dolarů, tedy zhruba 700.000 korun, za inzerát prezentující hlavní město, který vyjde v dubnu v příloze časopisu Newsweek. Zvláštní příloha bude věnována České republice se zaměřením na Prahu. V příloze prestižního časopisu nejde o jeden inzerát, ale o několik stran článků o Praze; ty inzerát podaný magistrátem pomůže zaplatit. Do vlastní propagace dávají peníze všechna důležitá města a takového výdaje mohou kritizovat jen "hloupí lidé", řekl primátor Jan Kasl. Tématy přílohy časopisu mají být Česká republika na přelomu tisíciletí, Praha - Evropské město kultury 2000, zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze a Česká republika na Expo v Hannoveru. Kasl řekl, že v ní bude vedle řady pražských firem inzerovat kvůli zasedání světových finančníků také ministerstvo financí.

Slavie Praha zvítězila v Ostravě

Fotbalisté Slavie Praha zvítězili v úvodním utkání 17. kola první ligy v Ostravě nad Baníkem 3:1, po poločase 2:0.

A ještě krátce o počasí

Na většině území čekejte zataženo se sněžením, v nížších a středních polohách postupně déšť nebo déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.