Zprávy sobota, 20. března 1999

Při sledování zpravodajského bloku Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Úvodem přehled hlavních zpráv...

A nyní zprávy podrobněji:

Prezident Havel byl v pátek na jednodenní pracovní návštěvě v Brně

Proti omezování pravomocí Ústavního soudu se vyslovil při návštěvě této instituce v Brně prezident Václav Havel. Podle jeho názoru se mnohonásobně vyplácí, že Ústavní soud má současné pravomoce. "Kdyby mu je chtěl někdo vzít, velmi bych proti tomu vystupoval," řekl Havel. Ústavní soud má podle jeho slov svůj veliký nezastupitelný význam v celém systému parlamentní demokracie v ČR.

V České republice se podle prezidenta Václava Havla příliš nezlepšuje situace spojená s xenofobií a rasovou nesnášenlivostí. Řekl to v pátek ČTK při prohlídce Muzea romské kultury v Brně, s jehož expozicí se seznámil v doprovodu manželky Dagmar.

Prezident Havel se vyjádřil v Brně i k Temelínu. Dostavbu jaderné eletrárny je nutno podle něj řešit na základě energetické koncepce, kterou však stát nemá. Prezident připomněl, že jedním z argumentů pro dostavbu Temelína byla potřeba utlumit těžbu v severních Čechách a revitalizovat krajinu. Doly však podle Václava Havla pokračují v činnosti a zdejší elektrárny byly nákladně odsířeny.

Nebude-li Česká republika přijata do Evropské unie v prní vlně přijímání nových členů, bude to pouze její vinou. Při jednodenní návštěvě Brna to v pátek řekl prezident Václav Havel. Připomněl zejména pomalé tempo při sledování právních norem České republiky s legislativou Evropské unie, které by výrazně urychlit avizovaná změna Ústavy. Podle prezidenta by stačila poměrně malá ústavní změna, která by umožnila přímo implementovat evropské normy do českého právního systému a stávat se tak jeho součásti

Prezident Václav Havel podporuje myšlenku uspořádání referenda o členství České republiky v Evropské unii. "Je to obvyklé, všechny státy to měly, řekl Havel při páteční návštěvě Brna. Současně však upozornil, že si nedovede představit toto veřejné hlasování bez zákona o referendu. Reagoval tak na vyjádření předsedy ODS Václava Klause, podle něhož bude jeho strana podporovat uspořádání referenda o vstupu ČR do Evropské unie.

Premiér Zeman jednal v Bukurešti se svým rumunským protějškem Radu Vasilem

Spolupráce při začleňování do evropských struktur, tvrdý postup vůči organizátorům ilegální migrace, podpora vzájemného obchodu a investic, ale i české komunuty v Rumunsku byly hlavními body pátečního jednání rumunského premiéra Radu Vasileho a jeho českého protějšku Miloše Zemana v Bukurešti. Na tiskové konferenci Vasile prohlásil, že se shoduje se Zemanovým názorem, že při začleňování do Evropské unie nejde ani tak o hospodářskou soutěž, ale spíš o sjednocení domácího práva s právem evropským. V tomto směru slíbila podle něj Česká republika poskytovat Rumunsku podporu.

Podle ministra Bašty jsou zájmy tajných služeb ČR a Polska podobné v ochraně ekonomiky

Setkáním s řediteli polských civilních a vojenských zpravodajských služeb se členy parlamentního výboru pro tyto služby skončila v pátek dvoudenní návštěva ministra bez portfeje koordinujícího české tajné služby Jaroslava Bašty ve Varšavě. Byla věnována především perspektivám spolupráce obou zemí v této oblasti poté, co se před týdnem Česká a Polská republika staly členy Severoatlantické aliance.

Unie svobody je rozhodně pro referendum o vstupu ČR do RU.

Unie svobody je přesvědčena, že je nutné vypsat referendum o vstupu České republiky do Evropské unie. Podpoří proto v Poslanecké sněmovně samostatný zákon o tomto konkrétním referendu, pro který se vyslovila i ODS. Novinářům to řekl v pátek předseda US Jan Ruml s tím, že přijetí obecného zákona o referendu, které navrhují ČSSD a KSČM, Unie svobody odmítá.

ČSSD nemůže spoléhat při přijímání sociální charty na US ani ODS

Obavy sociální demokracie, že se jí jen s obtížemi podaří v Poslanecké sněmovně prosadit schválení Evropské sociální charty, se začínají naplňovat. Poslanci Unie svobody, přestože s nimi ČSSD počítala, pro chartu totiž příští týden, kdy ji hodlá vláda předložit Poslanecké sněmovně, ruce nejspíš nezvednou. Hlasovat pro nebude zřejmě ani ODS. "Náš vztah k chartě sociálních práv je velmi kritický. Uvědomujeme si, že charta je velmi poplatná určité ideologii," řekl v pátek novinářům předseda Unie svobody Jan Ruml.

ČSNS se chce pokusit o integraci pěti neparlamentních stran

Česká strana národně sociální 'ČSNS) se chce pokusit o integraci pěti neparlamentních stran. Prvním politickým krokem k plánovanému sdružení, kterému dala pracovní název Národní demokratická aliance, bude nedělní společná programová konference ČSNS, Klubu angažovaných nestraníků a Pravého bloku. ČTK to v pátek řekl místopředseda ČSNS Jiří Olšiak.

Falbr vyzval ČSSD, aby o Temelínu nechala rozhodnout referendem

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr v pátek po setkání s ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem připomněl slib ČSSD z roku 1995, že sociální demokraté nechají o budoucnosti Temelína rozhodnout formou referenda. "Nikdo by neměl mít krátkou paměť, ČSSD jasně slíbila, že pokud půjde o dostavbu Temelína, tak se na to zeptá obyvatel," řekl odborový předák novinářům. Současně přiznal, že odboráři nejsou v otázce budoucnosti Temelína jednotní a že on jako zastánce zastavení jeho dostavby nemá mezi nimi jednoduché postavení. Falbr svůj postoj podkládá tvrzením, že zastavením výstavby Temelína přijde o práci 5000 lidí, zatímco kvůli jeho spuštění přijde o práci daleko víc obyvatel hnědouhelných oblastí a celých severních Čech.

Greenpeace: Ministerstvo má vůči Temelínu zavřené oči, uši i ústa

Obraz tří opic zacpávajících si oči, uši a ústa, který měl symbolizovat dosavadní přístup vládních politiků k jihočeské jaderné elektrárně Temelín sestavili v pátek před budovou ministerstva průmyslu a obchodu členové české pobočky mezinárodní ekologické organizace Greenpeace. Ekologové protestní akcí vyzvali ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, aby nezavíral oči před zprávou nezávislé komise, která podle nich ukazuje, že nedostavět Temelín by mohlo být lepším řešením, než ho dokončit.

Kavan hodlá na zasedání vlády požadovat další studie Temelínu

Ministr zahraničí Jan Kavan chce na pondělním zasedání vlády požadovat další studie k jaderné elektrárně Temelín. Novinářům ve čtvrtek řekl, že hodlá spolu s ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem vyzvat vládu, aby pověřila Kužvartův tým a ministerstvo průmyslu a obchodu vypracováním dalších "důkladných alternativních studií, na jejichž základě by kabinet kvalifikovaněji rozhodl o dostavbě či zastavení výstavby Temelína.

Mezi evakuovanými ověřovateli OBSE je i osm českých důstojníků

Mezi pozorovateli ověřovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě'OBSE), kteří mají být staženi z jihosrbského Kosova, je i osm českých důstojníků. ČTK to řekl mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka. Ministr zahraničí Jan Kavan v pátek informoval, že rodinní příslušníci českých diplomatů v Bělehradě v Bělehradě zatím zůstávají.

Solana přijede do Prahy symbolicky přivítat ČR v NATO

Necelé dva týdny poté, co se Česká republika společně s Polskem a Maďarskem stala členem Severoatlantické aliance, přijede ve středu do Prahy její generální tajemník Javiér Solana. S českou politickou reprezentací se setká během slavnostní večeře ve Vladislavském sále Pražského hradu, které se zúčastní členové vlády, obou komor parlamentu a řada dalších osobností. Projevy by měli pronést šéf NATO i prezident Václav Havel.

Praha nechá doplnit odcizené části pomníku Simona Bolívara

Hlavní město nechá společně s venezuelským velvyslanectvím doplnit na pomník venezuelského generála a politika Simona Bolívara v Praze 6 destičky připomínající všechny latinskoamerické země, za jejichž osvobození od španělské nadvlády Bolívar bojoval. Neznámý vandal je totiž z pomníku na náměstí Interbrigády odcizil. Dohodli se na tom pražský primátor Jan Kasl 'ODS) a chargé d affaires venezuelského velvyslanectví Oswald Niňo. U Bolívarovy sochy se uskuteční 19.dubna slavnostní akt u příležitosti podpisu deklarace nezávislosti Venezuely.

Ze sportu:

Česká reprezentantka ve sjezdovém lyžování Lucie Hrstková vyhrála v pátek obří slalom mezinárodního mistrovství Slovinska v Rogle. Ve čtvrtek se Hrstková prosadila i na mistrovství Rakouska, kde obsadila ve stejné disciplíně čtvrté místo. V Rogle Hrstková porazila v obřím slalomu kompletní reprezentaci Slovinska.

Počasí:

Na území České republiky má být v sobotu oblačno až zataženo, teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.