Zprávy sobota, 20. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Prezident podpořil výzvu studentů k odchodu čelních politiků Prezident Václav Havel "rozumí velice dobře" výzvě studentských vůdců k odchodu čelních politiků hlavních politických stran. Po příletu z istanbulského summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě řekl, že i on volá po příchodu čerstvých, mladých politiků. "Naše listopadová politická garnitura je už asi unavená, opotřebovaná, prožili jsme toho moc," řekl prezident s tím, že si hodně slibuje od "čerstvé a mladé krve", od politiků, kteří nejsou zdeformováni komunismem. Současně poznamenal v souvislosti s výrokem premiéra Miloše Zemana o pubertální výzvě studentů, že někdejší studentští vůdci jsou již nyní o deset let starší a že již nejsou v pubertě. Třebaže se výzva netýká, jak uvedli její signatáři, prezidenta Havla, vzkázal jim, že je musí "vystrašit hrozbou, že nejméně ještě tři roky ve funkci vytrvá". Výzva "Děkujeme, odejděte", pod níž se podepsalo šest studentských vůdců z listopadu 1989, kteří ji adresovali zejména předsedovi Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi, vyvolala mezi politiky rozdílné reakce. Zeman ani Klaus nehodlají výzvě věnovat velkou pozornost. Z politiky se podle Zemana odchází na základě voleb, nikoli "výkřiků" skupiny občanů. Ostatní politici, nehledě na jejich stranickou příslušnost, neberou výzvu na tak lehkou váhu.

Zeman hodlá počkat s rekonstrukcí vlády na výsledky kongresu Občanské demokratické strany Premiér Miloš Zeman hodlá počkat s rekonstrukcí vlády až na výsledky prosincového kongresu Občanské demokratické strany, která mu sestavení vlády umožnila povolební smlouvou. Pokud Občanská demokratická strana smlouvu vypoví, což se chystá podle Zemana prosadit takzvané jestřábí křídlo uvnitř nejsilnější opoziční strany, sociální demokraté zahájí jednání s dalšími parlamentními stranami vyjma Občanské demokratické strany. V případě ministra zdravotnictví Ivana Davida trvá Zeman na věcné diskusi poslanců o situaci v jeho resortu, protože Poslanecká sněmovna se touto problematikou od Davidova jmenování komplexně nezabývala. Zemanův pokus vložit Davidův osud do rukou Poslanecké sněmovny zavrhl i poslanecký klub jeho strany, poté co ho odmítli pravicoví poslanci. Zeman tvrdí, že se nezříká odpovědnosti za kteréhokoli člena vlády, odděluje ji prý však od požadavku věcné diskuse o situaci v resortu, která s ní nesouvisí. Politické grémium ČSSD se zabývalo rekonstrukcí vlády již před několika týdny. Podle kuloárových informací jednaly sociálnědemokratické politické špičky o výměně konkrétních ministrů. Jejich jména však sociální demokraté odmítli zveřejnit.

Bude se jednat o zmírnění sankcí proti Jugoslávii Jednání o tom, jak zmírnit sankce proti Jugoslávii, se uskuteční v příštích týdnech. Řekl to český ministr zahraničí Jan Kavan, který se vrátil do Prahy ze summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v tureckém Istanbulu. Podle Kavana jde především o zrušení sankcí v letecké dopravě a ropného embarga, jehož ukončení by mohlo být humanitární akcí před blížící se zimou. Kavan řekl, že se oficiálně setkal se svými protějšky z Kanady, Malty a Lichtenštejnska. S kanadským ministrem Lloydem Axworthym jednal o obchodní spolupráci, postavení České republiky v NATO a také o zrušení vízové povinnosti pro občany České republiky cestující do Kanady. Kanadský ministr ho ujistil, že vízová politika vůči České republice bude přehodnocena počátkem příštího roku. Kavan dodal, že Česká republika odloží do té doby případné zavedení víz pro kanadské občany, když vízová povinnost pro české občany nebude zrušena.

Kavan se ohradil proti protestu Moskvy na návštěvu Achmadova Formulace a tón protestní nóty Moskvy proti návštěvě čečenského ministra zahraničí Iljase Achmadova v Praze byla pro šéfa české diplomacie Jana Kavana překvapivá a odpoví na ni v nejbližších hodinách. Ministr se tak po příletu z dvoudenního summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kde byla hlavním tématem situace v Čečensku, ohradil proti čtvrtečnímu kritickému prohlášení ruského ministerstva zahraničí k tomu, že se Achmadov v Praze sešel s českými oficiálními představiteli. Kavan zdůraznil, že Česká republika odmítá všechny formy terorismu a vnímá Čečensko jako integrální součást Ruska. "Když se ale proti terorismu bojuje formou války, když použiji termín pana prezidenta Clintona, kdy dochází k takovému rozsáhlému a opakovanému porušování lidských práv..., k utrpení civilního obyvatelstva, tak jsme i k tomu vyjádřili názor," uvedl šéf české diplomacie. Doufá však, že tato "přehnaná reakce představitelů ruské federace" nebude mít negativní dopad na česko-ruské vztahy. Je nutné nalézt politické řešení konfliktu a je dobře, že Rusko souhlasilo s tím, aby byla do Čečenska vyslána mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, aby hledala možnosti nevojenského řešení, shrnul závěry tureckého summitu Kavan. Zdůraznil, že se Česká republika zachovala při návštěvě Achmadova podobně jako Francie.

Žantovského zarazil výhružný tón protestu Ruska proti Achmadovovi Šéfa senátního zahraničního výboru Michaela Žantovského zarazil výhružný tón nóty, v níž ruská diplomacie vyjádřila České republice rozhodný protest proti přijetí čečenského ministra zahraničí Iljase Achmadova oficiálními činiteli v Praze. Reakce Ruska se obecně dala očekávat, senátor, který se s Achmadovem tento týden setkal. Odmítl však "trochu výhružný tón v závěru nóty". "To by si Rusko vůči České republice už jenom z historických důvodů dovolovat skutečně nemělo. My jsme suverénní evropský stát, jsme součástí evropského a euroatlantického společenství a nemusíme takové výtky přijímat," řekl Žantovský. V prohlášení ruského ministerstva zahraničí stojí, že Moskva hodnotí Achmadovovu cestu do Prahy a setkání, která se tam uskutečnila, jako "hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Ruska a faktické napomáhání teroristům, kteří se usadili na území Čečenska, tedy na území subjektu Ruské federace". Upozorňuje, že Moskva vyvodí z této události veškeré nezbytné závěry ohledně svých dalších vztahů s Českou republikou. České ministerstvo zahraničí ruskou protestní nótu odmítlo. Premiér Miloš Zeman novinářům řekl, že forma pozornosti čečenské návštěvě byla přiměřená, a neměla by proto "žádným vážným způsobem" narušit česko-ruské vztahy.

Vetchý ocenil vojenské zdravotníky, kteří se vrátili do České republiky Vysoké armádní vyznamenání - záslužný kříž třetího stupně - předal ministr obrany Vladimír Vetchý veliteli 6. polní nemocnice Jindřichu Sittovi. Slavnostní akt se uskutečnil přímo na Ruzyňském letišti, kde krátce před tím přistál vojenský letecký speciál Tu-154, kterým se příslušníci vojenské nemocnice vrátili z Turecka společně s prezidentem Václavem Havlem. Šestá polní nemocnice české armády tak ukončila svoji sedmiměsíční misi, kterou od května vykonávala nejprve v Albánii a od konce srpna v Turecku, kde pomáhala lidem postiženým zemětřesením. Ministr Vetchý zdůraznil, že čeští vojenští zdravotníci si v obou těchto zemích získali důvěru a obdiv místních obyvatel. V Albánii se čeští zdravotníci v rámci mise AFOR starali o vojáky Severoatlantické aliance a kosovské uprchlíky. V Gölcüku pak zdravotní péči pro zhruba 15.000 lidí zajišťovalo 33 zdravotníků, kteří denně ošetřili průměrně více než sto pacientů.

Gubernátor Petrohradu jednal o spolupráci s představiteli Prahy Petrohradský gubernátor Vladimir Jakovlev jednal na Staroměstské radnici s představiteli Prahy o spolupráci obou měst v cestovním ruchu. "My nabízíme prezentaci Petrohradu v Praze a oni recipročně nám," řekl radní Igor Němec, který se jednání zúčastnil spolu s náměstkem primátora Martinem Hejlem. Petrohradu by měla být podle Němce věnována týdenní prezentace v pražských informačních střediscích, obdobnou možnost seznámit se s Prahou dostanou i obyvatelé Petrohradu. Jakovlev se s představiteli Prahy setkal den poté, co Rusko v nezvykle ostré nótě protestovalo proti přijetí čečenského ministra zahraničí Iljase Achmadova českými oficiálními činiteli a podle informací v tisku pohrozilo zrušením všech oficiálních setkání představitelů Ruska a České republiky.

Pražané mohou primátora požádat, aby se nezvýšila cena jízdenek Pražané, kteří nesouhlasí se zvýšením cen předplatních jízdenek městské hromadné dopravy, mohou zaslat primátorovi Janu Kaslovi pohlednici "Stop zdražení městské hromadné dopravy pro rok 2000". Zdražení předplatného schválili radní koncem října, určili však pouze maximální možné ceny, o konečném řešení rozhodne dopravní podnik, v jehož dozorčí radě jsou pražští zastupitelé. Pohlednice dnes u stanice metra I. P. Pavlova rozdávali členové iniciativ sdružených v koalici SOS Praha. Plánované zvýšení jízdného vysoce překračuje meziroční růst inflace a podle jeho odpůrců by se dotklo sociálně slabších skupin obyvatel.

Mladí lidé protestovali proti chovu kožešinových zvířat

Hesla "Kožich znamená vraždu" či "Nechte kožich zvířatům" skandovali účastníci průvodu, který se v podvečer vydal z pražského Náměstí republiky na Těšnov před budovu ministerstva zemědělství. Akci, kterou na protest proti chovu a zabíjení kožešinových zvířat uspořádala organizace Animal S.O.S., přišlo podpořit přibližně sedmdesát mladých lidí. Demonstranty na trase pochodu i místě shromáždění doprovázela desítka policistů. Součástí protestu, při němž mladí lidé sestavili před ministerstvem z hořících svíček nápis proti kožešinové módě, se stal i otevřený dopis ministrovi zemědělství Janu Fenclovi. V dopise ochránci zvířat žádají úředníky, aby věnovali maximální pozornost při přípravě nových, co nejkonkrétnějších právních norem a přísněji kontrolovali chovy zvířat.

V Praze budou v sobotu fronty na banány, milicionáři a veksláci Zavzpomínat si na staré časy ve frontě na banány, podat žádost o devizový příslib nebo dohadovat se s veksláky budou moci v sobotu odpoledne návštěvníci dolní části Václavského náměstí. Při happeningové akci Skanzen totality, která začne v 11:55, nebudou chybět ani milicionáři nebo pionýři. Zájemci, kteří se nebudou chtít nechat ošidit u zelináře nebo řezníka, si budou moci opět vyplnit třeba přihlášku do SSM nebo dokonce KSČ. Na případné nespokojence, kteří by snad chtěli demonstrovat, budou již čekat příslušníci VB se zátarasy a výzvami k rozchodu. Nad skanzenem budou znít nahrávky komunistických písní, recitace k 30. výročí Vítězného února a projev bývalého komunistického generálního tajemníka Milouše Jakeše "Kůl v plotě".

A ještě krátce o počasí. Bude oblačno až zataženo, na severovýchodě se sněžením, na ostatním území sněžení jen místy. Nejvyšší denní teploty -2 až +2, na horách kolem -3 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.