Zprávy sobota, 20. února 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Proběhlo setkání premiérů ČR a Polska

Společným zájmem České republiky, Polska a Maďarska je rychlé zapojení Slovenska do struktur Evropské unie i NATO. Řekl to v pátek novinářům po setkání se svým protějškem Milošem Zemanem polský premiér Jerzy Buzek. Snaha o integraci Slovenska do euroatlantických struktur je podle něj jedním z důvodů obnovení spolupráce zemí tzv. visegrádské čtyřky, tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska. Premiér Zeman v této souvislosti přirovnal spolupráci zemí Visegrádu ke spolupráci zemí Beneluxu. Dodal, že tyto země jsou všechny pevnou součástí Evropské unie a jejich vztahy jsou zároveň nadstandardní. "Premiéři Polska, Maďarska a České republiky na svém nedávném setkání v Budapešti zdůraznili společné středoevropské kulturní kořeny a právě z těchto kořenů vyplývají naše nadstandardní vztahy," připomněl Zeman.

Ministr zahraničí Jan Kavan ke vstupu ČR do NATO a EU

Ministr zahraničí Jan Kavan v pátek potvrdil, že odevzdá ratifikační dokumenty o vstupu České republiky do Severoatlantické aliance NATO spolu se svými resortními protějšky z Polska a Maďarska Bronislawem Geremkem a Jánosem Martonyim. Odevzdáním listin šéfce americké diplomacie Madeleine Albrightové se ČR, Polsko a Maďarsko oficiálně stanou členy aliance. Listinu o přístupu České republiky k NATO podepíše prezident Václav Havel v pátek 26. února v Trůnním sále na Pražském Hradě. ČTK to v pátek sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Týž den vyjádřil Jan Kavan obavy, zda parlament stihne dostatečně rychle přijímat zákony potřebné k integraci České republiky do Evropské unie. Domněnky, že by ČR mohla vypadnout z první vlny kandidátů na vstup do EU, sice považuje za předčasné, připustil ale, že přetrvá-li kritika Evropské komise, obsažená v hodnocení o pokroku za loňský rok, mohlo by to integraci republiky do unie zpomalit. První posudek na uchazečské země o členství v EU vypracovala komise loni.

Schůzky s prezidentem Havlem se ODS nehodlá zúčastnit

ODS v pátek definitivně odmítla pozvání prezidenta Václava Havla na schůzku předsedů parlamentních stran. Podle názoru politického grémia strany jsou všechna navrhovaná témata jednání řešitelná standardním způsobem. ODS tím míní standardní komunikaci politických stran, kterou umožňuje parlamentní systém. V dopise, který ODS poslala Havlovi už ve čtvrtek 18.února, předseda strany Václav Klaus napsal, že témata, která chtěl Havel s politiky prodiskutovat, nejsou taková, pro která by mělo smysl schůzku pořádat.

Prezident Václav Havel o víkendu zváží, zda uspořádá takzvaný kulatý stůl s představiteli parlamentních stran, vyjma komunistů. Podle jeho mluvčího Ladislava Špačka by pak konečné rozhodnutí mělo padnout během příštího týdne. Jak Špaček dodal, na schůzce prezidenta s představiteli stran nepůjde o vytváření koalic. Mělo by se hovořit o tématech, která se dotýkají občanů České republiky, zahraničněpolitických zájmů a ekonomické situace země.

Klausův projev na jednání Unie svobody bude podle Langra vstřícný

ODS úzkostlivě tají obsah projevu, se kterým vystoupí předseda ODS Václav Klaus jako host na víkendovém republikovém shromáždění Unie svobody. Místopředseda ODS Ivan Langer nicméně na páteční tiskové konferenci naznačil, že Klausův projev bude vstřícný a mohl by vést ke zlepšení vztahů mezi ODS a unií.

Premiér Zeman: ČR stačí dvě tajné služby

Vláda se podle premiéra Miloše Zemana domnívá, že dvě tajné služby jsou pro Českou republiku dostatečné. "Tato vláda je přesvědčena, že pro desetimiliónovou zemi jsou čtyři tajné služby zbytečně moc," řekl v pátek Zeman novinářům po jednání s polským premiérem Jerzym Buzkem. Snížení počtu tajných služeb na dvě až tři také naznačil týž den ministr pověřený dohledem nad tajnými službami Jaroslav Bašta. Podle něj půjde především o změnu legislativy.

Ministr Kavan vyzval politiky, aby vážili slova při hodnocení BIS

Ministr zahraničí Jan Kavan v pátek vyzval politiky a novináře, aby vážili svá slova při hodnocení práce Bezpečnostní informační služby. "Apeluji na politiky a novináře, kterým skutečně záleží na dobrém jménu bezpečnosti této republiky, aby vážili svá slova, odvolávali se na skutečné zdroje informací," řekl na tiskové konferenci Kavan. Kritika na adresu BIS zazněla v posledních dnech především z řad ministrů sociálnědemokratické vlády. Vicepremiér Pavel Rychetský uvedl, že BIS nepracuje pro vládu a je potřeba ji zrušit nebo hluboce zreorganizovat. Premiér Miloš Zeman obvinil BIS ze zpožďování bezpečnostních prověrek. Opoziční politici se naopak vyjádřili proti zrušení BIS.

Miloš Zeman vyjmenoval vládní opatření na řešení nezaměstnanosti

Systém opatření vlády na řešení nezaměstnanosti by se měl podle premiéra Miloše Zemana uskutečnit ve třech časových rovinách. Jak uvedl na páteční konferenci o problematice zaměstnanosti na Ostravsku, v krátkodobém horizontu by měl mj. zahrnovat ochranu trhu, systém investičních pobídek, investic do průmyslových zón a zvýšení minimální mzdy, ve střednědobém pak národní plán zaměstnanosti, revitalizaci průmyslových podniků a rozšíření státních zakázek na vybudování infrastruktury a bytů. V dlouhodobém horizontu považuje Zeman za nejdůležitější investice do lidí. Kvalifikované pracovní síly jsou podle něj jednou ze základních podmínek růstu ekonomiky.

Společná nadace Havla a Kováče podporuje studenty obou republik

Finanční podporu už více než stovce českých a slovenských vysokoškolských studentů poskytla během svého téměř pětiletého fungování Nadace Václava Havla a Michala Kováče. Zasedání její správní rady se v pátek konalo v prezidentské rezidenci v Královské zahradě Pražského hradu za účasti bývalého slovenského prezidenta i prezidenta Havla. "Na Slovensku až donedávna neznělo příliš lichotivě, když se nějaká nevládní organizace věnovala otázkám upevňování vzájemných vztahů mezi našimi zeměmi," řekl slovenský exprezident. Až po loňských parlamentních volbách, v nichž zvítězila protimečiarovská opozice, se podle Kováče vytvořily příznivé podmínky k větší medializaci společné nadace.

Exprezident Kováč je nakloněn omluvě slovenské vlády ČR kvůli SIS

Bývalý prezident Slovenska Michal Kováč nevidí důvod, který by současné slovenské vládě bránil omluvit se České republice kvůli činnosti Slovenské informační služby. Kováč to řekl během páteční návštěvy Prahy po zasedání správní rady Nadace Václava Havla a Michala Kováče. Podle tajné zprávy, která se v posledních dnech dostala na veřejnost, se slovenská rozvědka při operaci Neutron snažila vyvolat názorovou polemiku mezi občany ČR o vstupu země do NATO. Aktivní opatření při operaci Dežo měla vyvolat neofašistické kampaně, rasistické nálady a vyostření romské otázky, aby se zabránilo přijetí ČR do euroatlantických struktur.

Vláda měla informace o aktivitách Slovenské informační služby vůči České republice již od svého jmenování do podzimních slovenských parlamentních voleb. Novinářům to v pátek řekl ministr odpovědný za zpravodajské služby Jaroslav Bašta. Na dotaz, proč o těchto aktivitách česká vláda informovala veřejnost až nyní, Bašta odpověděl: "Protože o tom informovala slovenská strana."

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar popřel, že by slovenská tajná služba v minulosti působila proti zájmům České republiky. V dopise předsedovi vlády Miloši Zemanovi dále odmítl, že by se Slovensko snažilo ztížit naše začlenění do Severoatlantické aliance. V dokumentu Vladimír Mečiar doslova píše, že prohlašuje na svou čest a svědomí, že vláda Slovenské republiky ani jiné orgány nepůsobily proti základním zájmům České republiky, tím spíše, že měli podle něj shodné zájmy.

Velvyslanectví USA a VB stále uzavřena

Velvyslanectví Spojených států a Velké Británie jsou z bezpečnostních důvodů uzavřena na dobu neurčitou. Existenci potenciálního rizika násilné akce povrdil mluvčí BIS Jan Šubert. Tajná služba již od úterý intenzívně komunikuje s policií, která provádí potřebná opatření. Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, byly důvodem uzavření hrozby teroristického útoku z irácké strany.

Policie kromě objektů velvyslanectví USA, Velké Británie, Řecka, Turecka a Izraele hlídá i rezidence velvyslanců. Zvýšenou pozornost věnují policisté také budově rozhlasové stanice Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. ČTK o tom v pátek informovala mluvčí policie Ivana Moosová. Ministr zahraničí Jan Kavan v pátek novinářům řekl, že zná konkrétní důvod uzavření amerického a britského velvyslanectví a Amerického kulturního střediska v Praze. Zároveň zdůraznil, že o něm nebude hovořit. "Existuje tu jisté bezpečnostní riziko, o němž jsem přesvědčen, že jej zvládneme, a poté budou daná velvyslanectví otevřena. Ale do té doby ani já, ani představitelé těch ambasád, vám zcela jistě žádné další detaily neposkytnou," řekl Kavan.

Stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer v souvislosti s uzavřením velvyslanectví uvedl, že je spokojen s postupem vlády v nastalé situaci a nevadí mu, že během čtvrtka byl o ní mezi posledními informován premiér Miloš Zeman. Pokládá totiž za podstatné, že byli informováni ministři odpovědní za vnitřní bezpečnost a mohli bezprostředně učinit potřebná protiopatření.

Ministr Grégr jednal v Rakousku o revitalizaci českého průmyslu

Rakouské firmy jsou připraveny jednat o své účasti na revitalizaci českého průmyslu. Prohlásil to pro ČTK ve Vídni český ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr po jednání se svým rakouským protějškem Johannem Farnleitnerem a po setkání s představiteli některých rakouských firem. Oba ministři také hovořili o rozšíření dálniční sítě spojující obě země. "Ministr Farnleitner mě informoval, že rakouská strana počítá s rozšířením dálniční sítě směrem na ČR, s návazností na českou dálniční síť," uvedl Grégr. První směr je od Vídně na Mikulov, druhý od Lince na Dolní Dvořiště.

Ekumenicá rada církví žádá premiéra Zemana o rozhovor

Předseda Ekumenické rady církví Pavel Smetana požádal premiéra Miloše Zemana o setkání a osobní rozhovor. Ekumenická rada totiž vedle katolických biskupů a řeholníků potvrdila pozastavení činnosti svých zástupců ve vládní komisi pro řešení vztahů státu a církví. Důvodem je rozhodnutí kabinetu jmenovat do komise zástupce komunistické strany a složení komise ani po protestech nezměnit. Verdikt vlády považuje Smetana za necitlivý akt vůči křesťanům, pro které je tato strana symbolem perzekuce.

Bašta: Vláda nechce prověrkami zatěžovat příslušné instituce

Podle ministra Jaroslava Bašty vláda nechce prověrkami svých členů zatěžovat instituce, které prověřují osoby, jež by měly přicházet do styku s tajnými materiály NATO. Na páteční tiskové konferenci Bašta označil za urážlivou spekulaci, že se ministři vyhýbají prověrkám kvůli mimomanželským vztahům. Kabinet podle Bašty vyjadřuje ochotu k prověrkám svých členů "v případě, že to bude nutné".

Otálení ČSSD s prověrkami členů vlády Ivan Langer nerozumí

Místopředseda ODS a stínový ministr vnitra Ivan Langer nerozumí tomu, proč sociální demokraté váhají s prověrkami členů vládního kabinetu. V pátečním rozhovoru pro ČTK připomněl, že to byl právě současný premiér Miloš Zeman, který ještě před vstupem do vlády jako předseda největší opoziční strany, tedy ČSSD, prohlašoval, že sociální demokraté budou důsledně prověřovat všechny, tedy i členy vlády.

ODA znepokojena výroky, že zákon o utajovaných věcech je přísný

Pokusy vládních činitelů tvrdit, a to často s odvoláním na nejmenované činitele NATO, že zákon o utajovaných skutečnostech je příliš přísný a nepraktikovatelný, je velmi znepokojena Občanská demokratická aliance. "ODA vyzývá k co nejrychlejšímu a nejdůslednějšímu provedení prověrek všech osob, které přicházejí do styku s utajovanými skutečnostmi, včetně ústavních činitelů, a k novelizaci zákona, který by zakotvil pro ústavní činitele povinnost podrobit se prověrkám," prohlásil na páteční tiskové konferenci místopředseda ODA a předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michael Žantovský.

ČR vyšle do Kosova polní nemocnici a letadlo k převozu raněných

Vyslání polní nemocnice do Kosova jako český příspěvek k případnému zásahu Severoatlantické aliance v této oblasti potvrdil v pátek v Ostravě premiér Miloš Zeman. Nemocnice by podle něj měla být umístěna v Makedonii a vláda by také do oblasti měla poslat letadlo k převozu raněných. Zeman se však vyhnul odpovědi na otázku, jak rychle je vláda schopna nemocnici do oblasti vypravit. Nasazení českých vojenských jednotek v zahraničí přitom podléhá schválení vládou i parlamentem.

Ministerstvo zahraničí je připraveno odvolat českého velvyslance v Bělehradě Ivana Bušniaka, neuzavřou-li kosovští Srbové a Albánci mírovou dohodu o řešení konfliktu v Kosovu, o níž jednají na francouzském zámku Rambouillet. Na dotaz ČTK to v pátek řekl ministr zahraničí Jan Kavan. Opatření by mělo zajistit bezpečnost českých diplomatů v jugoslávské metropoli; nedohodnou-li se totiž znesvářené strany, hrozí vojenský zásah mezinárodních sil.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas 'ODS) se domnívá, že pokud by se ČR rozhodla zúčastnit akce mezinárodních sil v Kosovu, byl by parlament schopen schválit takový vládní návrh během několika dnů. "Dokonce v urgentních případech si to dovedu představit v horizontu jednoho, dvou dnů v podobě nějakého mimořádného zasedání nebo něčeho podobného," řekl v pátek ČTK Nečas. K účasti ČR na takové akci, například formou vyslání polní nemocnice, by podle něj byl nutný souhlas obou parlamentních komor.

Lastovecká se zřejmě stane členkou ústavně-právního výboru Senátu

Senátorka Dagmar Lastovecká 'ODS), které Ústavní soud ve čtvrtek potvrdil platnost jejího mandátu, se v horní parlamentní komoře zřejmě stane členkou ústavně-právního výboru. Podmínkou pro její vstup do tohoto odborného senátního orgánu je složení senátorského slibu a souhlas pléna Senátu, řekl v pátek ČTK její kolega a předseda senátorů ODS Mirek Topolánek. Slib má bývalá brněnská primátorka složit na nejbližší schůzi horní komory, která je naplánována na 10. března.

Pražské zastupitelství dostalo od Baštovy skupiny 16 oznámení

Už šestnáct trestních oznámení dostalo Pražské státní zastupitelství od vládní analytické skupiny řízené ministrem Jaroslavem Baštou. Ta má na starosti akci "Čisté ruce". Od konce ledna se tak počet oznámení zdvojnásobil. Podle státní zástupkyně Marcely Kratochvílové se části z nich budou věnovat pracovníci městského zastupitelství a zbytek byl předán obvodním státním zastupitelstvím. Ty rozhodnou, jaký orgán policie bude záležitost prověřovat. Mezi případy, na které upozornila Baštova komise, jsou prý i takové, kterými se už dříve začaly zabývat orgány činné v trestním řízení.

Jiří Pehe se v květnu stane ředitelem "globální univerzity"

Politolog Jiří Pehe, který ve čtvrtek oznámil svůj úmysl odejít k 15. květnu z funkce šéfa politického odboru prezidentské kanceláře, se po svém odchodu z Hradu stane ředitelem pražského centra New York University. Pehe, který má české a americké občanství, bude zodpovědný za celý "intelektuální a akademický rozvoj" školy, sdělili v pátek ČTK pracovníci univerzity.

Schodek obchodní bilance ČR v lednu 2,5 miliardy korun

Schodek 2,5 miliardy korun vykázala za letošní leden obchodní bilance zahraničního obchodu České republiky. Je to o 2,4 miliardy méně než v lednu 1998, přesto však Český statistický úřad hodnotí tento vývoj jako nepříznivý vzhledem k tomu, že hodnota dovozu i vývozu byla nižší než v lednu 1998.

Úřady práce nejvyužívanější institucí při hledání práce

Nejvyužívanější institucí při hledání práce byly v loňském posledním čtvrtletí Úřady práce. Při hledání zaměstnání se na ně podle údajů publikovaných Českým statistickým úřadem obrátilo 79,2 procenta nezaměstnaných, zatímco další dva nejfrekventovanější způsoby hledání zaměstnání - prostřednictvím známých a sledování inzerátů - využilo 25,5, resp. 23,7 procenta lidí.

Výsledky průzkumu Sofres Factum k volbám

V případných volbách do Poslanecké sněmovny by nyní podle průzkumu společnosti Sofres-Factum těsně zvítězila ODS. Získala by 23,8 procenta hlasů, což je o 1,4 procenta více, než by získala sociální demokracie. Třetí by skončili komunisté s více než 12-ti procenty. Naopak podle ve středu zveřejněného šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění by se největší voličské přízně dostalo ČSSD. Ta by obdržela 29 procent hlasů, zatímco ODS by skončila druhá s 25-ti procenty.

Na pražském Výstavišti začíná Matějská pouť

Kolotoče letošní Matějské pouti se na holešovickém Výstavišti v Praze poprvé roztočí tuto sobotu. Pro děti i dospělé bude až do 11.dubna k dispozici téměř 150 atrakcí. Mezi nejmodernější z nich patří obří kolo, houpací lodě, centrifugy, létající talíře a katapult, který zájemce vystřelí do padesátimetrové výšky.

Z kultury

Šest výstav, stovku koncertů a pět desítek divadelních a baletních představení, které reprezentovaly českou kulturu na festivalu Europalia'98-Česká republika, navštívilo za tři měsíce zhruba 177 tisíc diváků, většinou Belgičanů. Místní organizátoři to považují za úspěch. Lidé nejčastěji směřovali podle očekávání na ústřední expozici pražské secese v bruselském Paláci krásných umění, ale řadu příznivců si našlo i pozdní gotické umění nebo retrospektiva vývoje českého šperku.

Na snímky z Karlovarského filmového festivalu se letos zaměří přehlídka filmů ze střední a východní Evropy nazvaná Freedom Film Festival, která bude trvat v Los Angeles od 26.února do 4.března. Karlovarský festival je v materiálech pořadatelů označen za nejprestižnější filmovou přehlídku ve střední a východní Evropě.

Sport

Fin Myllylä na volné třicítce a Italka Belmondová na volné patnáctce se stali v rakouském Ramsau novými mistry světa. Stříbro získali Nor Alsgaard a Estonka Smigunová a bronz Nor Dählie a Rakušanka Theurlová. Z našich byl mezi muži nejlepší Martin Koukal na dvaadvacátém místě, největší ženská naděje Kateřina Neumannová závod nedokončila.

Přívaly sněhu na některých místech republiky neustávají

Na některých místech mají silničáři stále problémy se sněhovou kalamitou. Místy se potýkají s akutním nedostatkem soli. Spotřeba posypových materiálů je totiž o téměř 60 procent větší než loni. Následky sněhové kalamity pomáhají v některých okresech likvidovat také jednotky Civilní ochrany.

Předpověď počasí

V sobotu bude v ČR většinou zataženo, občas s deštěm nebo deštěm se sněhem, na horách bude sněžit. Nejvyšší denní teploty l až 4 stupně Celsia, v lOOO metrech na horách kolem O. Západní vítr 3 až 7 metrů za vteřinu.

Tolik zprávy Radia Praha.