Zprávy sobota, 21. listopadu 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Přináším volební zprávy.

Přesně ve 14 hodin se v sobotu zavřely dveře volebních místností v 27 obvodech, kde lidé odevzdávali hlasy jednomu z dvojice kandidátů postupujících z prvního kola senátních voleb, které se konaly před týdnem. Soupeřilo se o křeslo senátora v třetině horní parlamentní komory. Oficiální výsledky voleb by měla Ústřední volební komise zveřejnit v neděli.

Před šestnáctou hodinou Ústřední volební komise oznámila jméno prvního vítěze. Stal se jím senátor Richard Falbr, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, který kandidovat jako nezávislý za sociální demokracii. Senátor Richard Falbr, který byl na Mostecku podruhé zvolen senátorem, se chce zaměřit na to, aby tomuto regionu pomohl. Bude usilovat o to, aby Mostecko dostalo z Prahy cílenou podporu, protože bez ní se samo neobejde. Falbr to krátce po svém zvolení řekl ČTK. Podle Falbra je potřeba na Mostecko přitáhnout investory, kteří by napomohli vytvoření nových pracovních míst. Předpoklad, že dva místní průmysloví giganti, Chemopetrol Litvínov a Mostecká uhelná společnost, budou zaměstnávat všechny lidi, kteří zde žijí, není správný.

Ze zajímavých volebních výsledků vyjmenujme například vítězství předsedy Unie svobody Jana Rumla v Praze 6, který se 65,5 procenty výrazně porazil kandidáta Občanské demokratické strany, dosavadního sanátora, pražského primátora Jana Koukala. Ten získal 34,4 procenta hlasů. Jan Koukal hodlá, i přes svou prohru v senátních volbách, opět kandidovat na funkci primátora. Připouští ale, že výsledek druhého kola voleb do Senátu nepomohl jeho pozici při vyjednávání s Unií pro Prahu a čtyřkoalicí pokud jde o to, kdo bude příštím pražským primátorem. Svůj neúspěch přičítá Koukal obavě voličů z kumulace funkcí a politické atmosféře. "Ukázalo se, že loňský listopad je politickou normou, škoda, že to je takový negativní signál," řekl Koukal novinářům v narážce na začátek krize pravicové vlády a rozpad ODS

Obě nejsilnější politické strany Česká strana sociálně demokratickáa Občanská demokratická, spojené opoziční smlouvou, získaly ve druhém kole voleb do Senátu dohromady třípětinovou ústavní většinu 49 hlasů. Z prvního kola voleb postoupilo deset společných dvojic zástupců ČSSD a ODS, a proto obě strany potřebovaly získat ještě nejméně dva mandáty v soubojích s kandidáty čtyřkoalice, tedy Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie, nebo Komunistické strany Čech a Moravy. Ústavní většinou již ČSSD a ODS disponují v Poslanecké sněmovně a mohou tak rozhodovat o změnách v Ústavě. Společně plánují změny volebního systému ve prospěch většinového způsobu, který dává více šancí velkým stranám, či omezení pravomocí prezidenta.

Také Občanská demokratická strana a strany čtyřkoalice získaly ve druhém kole voleb do Senátu dohromady třípětinovou ústavní většinu 49 hlasů. Z prvního kola voleb postoupilo devět společných dvojic zástupců čtyřkoalice a ODS, a proto obě strany potřebovaly získat ještě nejméně osm mandátů v soubojích s kandidáty sociálních demokratů nebo komunistů. Osmým úspěšným vítězem se stal na Hodonínsku kandidát čtyřkoalice Josef Kaňa.

Třípětinovou ústavní většinu 49 hlasů získaly také ve druhém kole voleb do Senátu Česká strana sociálně demokratická a strany středopravicové čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU. V Senátu jim před volbami dohromady zůstalo 35 senátorů. Z prvního kola letošních voleb postoupilo pět společných dvojic zástupců čtyřkoalice a ČSSD, zbývající mandáty získaly tyto strany v soubojích s kandidáty ODS.

Česká strana sociálně demokratická získala v senátních volbách pouze tři křesla. ČSSD obhajovala šest senátorských míst z 26 - včetně nezávislého senátora Richarda Falbra - které měla v Senátu do letošních voleb. Po letošních bude mít senátorský klub vládní sociální demokracie pouze 23 členů. Šéf senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř ve čtvrtek prohlásil, že by za úspěch považoval sedm mandátů. Jeho strana měla ve druhém kole ve hře 15 kandidátů. Ti se desetkrát utkali se zástupci ODS a pětkrát nastoupili proti kandidátům čtyřkoalice.

Za velice výrazný neúspěch označila výsledky, které v senátních volbách získala ČSSD, místopředsedkyně této strany Petra Buzková. Sociální demokracie musí poctivě analyzovat důvody své volební porážky, aby je promítla do své budoucí politiky a příště se takové chyby nestaly, řekla Buzková televizi Nova. "Samozřejmě je možné, že někteří funkcionáři sociální demokracie prokáží takovou míru zavinění na tomto volebním neúspěchu, že můžeme hovořit i o tom, zda chceme do budoucna spolupracovat anebo ne, ale pro mě výraz 'padání hlav' je velice silný," prohlásila Buzková v narážce na nedávné ostré výroky předsedy ČSSD Miloše Zemana na adresu neúspěšných kandidátů.

Místopředseda ODS Miroslav Beneš poblahopřál k volebním výsledkům KDU-ČSL a ODA. "Potvrdil se trend, že sociální demokracie jde se svými preferencemi dolů," uvedl v české soukromé televizi NOVA. "Unie svobody získala jeden mandát, to zas není tak velké vítězství," dodal k úspěchu Jana Rumla v Praze 6. Beneše překvapil neúspěch ODS v Praze, naopak vyzdvihl volební vítězství v jižních Čechách, kde jeho strana zvítězila ve volebních obvodech Tábor a Český Krumlov.

Jak sdělil zapisovatel Ústřední volební komise Václav Henych, nezaznamenali během voleb žádné incidenty. Řada členů komise, kteří sledovali situaci na různých místech, hodnotí podle něj účast ve druhém kole souboje o senátorská křesla jako "velmi slabou". Prvního kola voleb do Senátu se před týdnem zúčastnilo kolem 42 procent voličů.

Jediné narušení jinak bezproblémového průběhu voleb na území hlavního města bylo v pátek zaznamenáno v Praze 10. Mluvčí pražské policejní správy Josef Šulcek ČTK řekl, že členové komise potřebovali přemístit náhradní urnu. Zdála se jim podezřele těžká, tak ji otevřeli a nalezli v ní malý balíček. Pro jistotu nechali obsah balíčku přezkoumat pyrotechniky. Ukázalo se, že v balíčku je pouze svazek klíčů.

Krátce o nedělním počasí v České republice: Většinou polojasno, ojediněle slabé sněhové přeháňky. Teploty minus 3 až plus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.