Zprávy sobota, 21. října 2000

Renata Prátová

Senátem neprošel návrh ústavního zákona o referendu a na stůl ho tak opět dostane Poslanecká sněmovna

Senát v pátek vrátil Poslanecké sněmovně návrh ústavního zákona o referendu s komplexním pozměňovacím návrhem. Senátní znění předpokládá jen vypsání referenda o vstupu České republiky do Evropské unie, nikoli i obecného referenda o přijetí ústavního zákona, jak navrhla sněmovna. Pro vrácení normy se vyslovilo 39 z 61 přítomných senátorů, proti bylo deset. Senátoři mimo jiné navrhují, aby se o vstupu Česka do Unie mohlo rozhodnout jen referendem. Hlasovací právo v referendu by podle zákonodárců měl mít ten, kdo je oprávněn volit do Senátu. Referendum by pak měl vyhlásit prezident do deseti dnů od podpisu smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii tak, aby se konalo 75 dnů od podpisu této smlouvy. Senátoři též posunuli účinnost zákona o rok na 1. ledna 2002.

Vrácení normy do Poslanecké sněmovny pravděpodobně u poslanců oživí dlouhodobé spory o to, zda a jakým způsobem mají projednávat ústavní zákony vrácené Senátem. Dva poslanecké tábory se liší v tom, zda je vůbec možné o normě hlasovat znovu a pokud ano, jakým kvorem. Všechny tyto nejasnosti má upravit návrh zákona o styku obou komor, který ovšem zatím sněmovna projednala v prvním čtení. Sněmovna nyní také posuzuje další návrh zákona o referendu - vládní návrh ústavního zákona o referendu, který má občanům umožnit přímý výkon státní moci ve zvlášť závažných případech. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského by občané podle vládního návrhu zákona mohli rozhodovat v referendu o zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky státu, ale nikoli například o zrušení branné povinnosti státu nebo povinnosti platit daně, o úpravě příjmů veřejných rozpočtů či o ustavování jednotlivých osob do funkcí a jejich odvolávání. Naopak třeba o vstupu Česka do Evropské unie by se podle vicepremiéra Rychetského referendum konat mohlo.

Senát zamítl žádost policie o vydání Jaroslava Musiala k trestnímu stíhání

Senát v pátek téměř jednomyslně zamítl žádost policie o vydání místopředsedy Senátu Jaroslava Musiala (ČSSD) k trestnímu stíhání pro podezření z neodvedení daně a pojistného. V souladu s doporučením mandátového a imunitního výboru dospěl k názoru, že žádný z důkazů nesvědčil o tom, že by měl Musial jako člen představenstva firmy Elektrotechnické závody (ETZ) Teplice odpovědnost za to, že tato firma v roce 1997 neodváděla příspěvek na sociální pojištění zaměstnanců.

Poslanecká sněmovna podpořila ústavní novelu o změně cíle centrální banky a propustila ji do druhého čtení

Poslanecká sněmovna v pátek propustila do druhého čtení vládní novelu Ústavy. Jejím hlavním cílem je vypustit z Ústavy cíl České národní banky (ČNB), definovaný péčí o stabilitu měny. Upravuje také volbu guvernéra, viceguvernérů a členů bankovní rady centrální banky, dělí její rozpočet na dva a v neposlední řadě mění platové podmínky guvernéra a jeho zástupců. Proti novele se neúspěšně postavili lidovci a unionisté. Vláda původně uvažovala, že změní cíl ČNB z měnové stability na cenovou stabilitu. Nakonec se však rozhodla cíl banky z Ústavy úplně vypustit. Poslanci obou opozičních stran tvrdí, že není dobré, když zákonodárci nejdříve změní zákon a teprve pak Ústavu. Novelu kritizují i představitelé České národní banky a Evropské unie.

Poslanci do druhého čtení také propustili vládní návrh zákona o ochraně hospodářské soutěže. Předloha se podle ministra spravedlnosti Pavla Rychetského snaží co nejvíce přiblížit soutěžnímu právu zemí Evropské unie. Významné změny zákona přináší v problematice spojování podniků, odstraňuje rozpory mezi Českou republikou a Evropskou unií při udělování sankcí a v neposlední řadě také nově upravuje podmínky řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Ministr financí Pavel Mertlík zpochybnil prodej telekomunikačních licencí jen v aukcích

Vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík zpochybnil aukce jako výlučný způsob prodeje čtyř telekomunikačních licencí. Na páteční tiskové konferenci České strany sociálně demokratické řekl, že vláda i celé politické spektrum jistě ještě povedou o způsobu jejich prodeje dialog. Na čtvrteční schůzce zástupců Občanské demokratické strany a ČSSD o podmínkách schválení návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2001, které se zúčastnil i Mertlík, však obě strany oznámily, že stát prodá tyto licence v aukci. "Jde o technické zvládnutí a koordinaci s jinými privatizačními procesy, jako je například privatizace telekomunikačních společností. Myslím si, že to není politický spor," řekl v pátek ministr Mertlík.

Jednoznačnost čtvrteční dohody však v pátek novinářům potvrdil šéf Občanské demokratické strany Václav Klaus. "Nemáme důvod to znovu řešit. Je to evidentní," dodal s tím, že mu tento výsledek potvrdil předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman.

Ministři vnitra pěti zemí střední Evropy přijali v Bratislavě společné prohlášení o boji proti organizovanému zločinu

S cílem zabránit šíření organizovaného zločinu ve střední Evropě se v pátek v Bratislavě setkali ministři vnitra Slovenska, České republiky, Polska, Rakouska a státní tajemník ministerstva vnitra Maďarska. Představitelé těchto zemí podepsali společné prohlášení, v němž se zavázali k rozšíření další spolupráce, k ustavení společné skupiny zabývající se bojem proti pašování lidí a k vytvoření společných pracovišť na státních hranicích. Českou republiku zastupoval na jednání ministr vnitra Stanislav Gross. Jednotlivé země se také zavázaly ke gesci nad vytvořením expertní skupiny pro zvláštní druhy trestné činnosti přesahující hranice. Češi "mají na starosti" skupinu pro boj proti násilí při sportovních událostech.

Ministr vnitra Stanislav Gross jednal se svým rakouským protějškem Ernstem Strasserem o výměně informací a Temelínu

Zejména o využívání česko-rakouské smlouvy o pomoci při katastrofách a jiných mimořádných událostech, která vstoupí v platnost 1. listopadu, a její spojitosti s jadernou elektrárnou Temelín jednal v pátek v Bratislavě český ministr vnitra Stanislav Gross se svým rakouským kolegou Ernstem Strasserem. Oba partneři se shodli na potřebě smlouvu maximálně využívat, aby se předešlo "nedorozuměním", jako tomu bylo v případě dostavby Temelína. "Navázali jsme na naše jednání ve Vídni zhruba před týdnem a zabývali jsme se především smluvními vztahy mezi našimi resorty," řekl ministr Gross novinářům. Podle svých slov ubezpečil Strassera, že se bude snažit tuto dohodu maximálně využívat. "Temelína jsme se dotkli z hlediska působnosti našich resortů," dodal Stanislav Gross.

Rakouský ministr vnitra Ernst Strasser uvedl, že při rozhovoru s českým kolegou poukázal na to, že rakouská strana nebyla oficiálně informována o poruše v Temelínu z minulého pátku. Ministr se proto rozhodl v nejbližších šesti týdnech poslat Grossovi diplomatickou cestou "odpovídající nótu". "Je to přesně ten problém, kdy nedostatek informací může zbytečně zvyšovat nedůvěru," komentoval Gross slova rakouského kolegy a doplnil, že "v tomto případě o žádný problém nešlo". Oba ministři se v Bratislavě sešli po schůzce s resortními kolegy ze Slovenska, Maďarska a Polska.

Testy aktivní zóny budou na Temelínu ukončeny během několika dnů

Fyzikální testy aktivní zóny reaktoru prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín budou ukončeny během několika následujících dnů. ČTK to v pátek řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím, že zkoušky se provádějí plynule podle předem schválených programů. Stav předepsaný pro zahájení první řízené štěpné řetězové reakce byl v prvním bloku Temelína dosažen minulou středu. Teprve po ukončení fyzikálních testů bude možné postupně zvyšovat výkon reaktoru. Do fáze zkušebního provozu při plném výkonu se první reaktor elektrárny podle předpokladů dostane na jaře roku 2001.

Šéfka rakouské diplomacie varovala proti pěstování "malicherné záště" ve vztazích k České republice

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová v pátek varovala před pěstováním "malicherné vzájemné záště" ve vztazích ke středoevropským sousedům Rakouska včetně České republiky. Současně však Česku vytkla, že "odmítá jednání" o palčivých problémech ve vzájemných vztazích. Ministryně to prohlásila ve vystoupení před klubem seniorů hornorakouského zemského sněmu v Linci. "Samozřejmě existují oblasti, které pro nás představují velkou výzvu," zdůraznila dále Ferrerová-Waldnerová s tím, že pro oblast Horních Rakous je to česká jaderná elektrárna Temelín, otázka tzv. Benešových dekretů a zamezení přílivu "levných pracovních sil" z nových členských zemí po jejich přijetí do Evropské unie. "To všechno jsou problémy, k nimž musíme řešení najít společně s našimi sousedy i s našimi stávajícími partnery v unii," řekla rakouská ministryně. České vládě v této souvislosti vytkla "odmítání jednat", což "nikomu nepomůže v další cestě".

Evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen obdržel od protitemelínských aktivistů z Horních Rakous na tisíc protestních dopisů

Na tisíc protestních dopisů napsali evropskému komisaři pro rozšíření Evropské unie Günteru Verheugenovi odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín z Horních Rakous. Podle protiatomových iniciativ v Linci v nich vyjadřují své zklamání nad postojem komisaře v otázce Temelína. Vyzývají jej také, aby raději hájil zájmy členského státu Unie Rakouska, než aby dával za pravdu námitkám nečlenského Česka proti blokádám hranic. Verheugen by podle odpůrců měl od české vlády požadovat důkazy o tom, že technika v Temelíně je na nejmodernější úrovni.

Rakušané pozvání na sympozium o přeshraniční spolupráci nevyužili

Blokády rakousko-českých hranic jako součást odporu proti jaderné elektrárně Temelín přeshraniční spolupráci nijak výrazně nepoznamenaly. Shodlo se na tom téměř 50 účastníků dvoudenního česko-německého sympozia Přeshraniční spolupráce - přínos společné Evropě, které v pátek skončilo v Prachaticích. Diskutovali však pouze účastníci z Německa a Česka, ze 16 pozvaných Rakušanů nebyl bez udání důvodů přítomen ani jeden. "Mluvilo se i o Temelíně, ale nikoli jako o nějakém závažném problému. Od zástupců německé strany přitom zazněla jediná výtka; podle nich obyvatelé příhraničních oblastí nemají o této jaderné elektrárně dostatek informací," řekl v pátek ČTK prachatický starosta Jan Bauer.

Ministr zahraničí Jan Kavan pojede v pondělí do Bělehradu s nabídkou humanitární pomoci

Prvním členem české vlády, který navštíví Jugoslávii po pádu režimu Slobodana Miloševiče, bude ministr zahraničí Jan Kavan. Během své pondělní návštěvy Bělehradu se setká s novým jugoslávským prezidentem Vojislavem Koštunicou a dalšími představiteli jugoslávské politické scény. Ty bude mimo jiné informovat o rozsahu humanitární pomoci, kterou je Česká republika schopná Jugoslávii poskytnout. ČTK to sdělil tiskový odbor ministerstva zahraničí.

Z Jugoslávie odletí v úterý ministr Kavan do Vídně, kde za českou stranu podepíše smlouvu o odškodnění lidí, které nacisté za druhé světové války přinutili pracovat na rakouském území. Stejnou smlouvu uzavře s Rakouskem i Bělorusko, Maďarsko, Polsko, Rusko, Ukrajina a Spojené státy americké.

Obchodní bilance České republiky po dvouletém růstu v září propadla o 4 miliardy korun

Schodek 4,0 miliardy korun vykázala v září 2000 po dvou letech zářijových přebytků obchodní bilance České republiky. Na vině byl zejména deficit 6,5 miliardy korun ve skupině nerostných paliv a 5,3 miliardy korun ve skupině chemických výrobků. Aktuální údaje o vývoji zahraničního obchodu v pátek ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora. Za září 1999 činil přebytek obchodní bilance 1,1 miliardy korun a byl o miliardu vyšší než v září 1998, kdy činil 0,1 miliardy korun.

IVVM: Spolupráce s Evropskou unií v oblasti migrace, víz a cel je prospěšná

Většina Čechů, Poláků i Maďarů považuje za prospěšnou spolupráci s Evropskou unií v oblasti migrace, poskytování azylu, hraniční a celní kontroly, vízové politiky a práva. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který se v těchto třech zemích uskutečnil v září. ČTK o tom informoval Institut pro výzkum veřejného mínění (IVVM), který zkoumal názory české populace.

Poslanci přispěli na transplantační jednotku pro děti částkou přes 12.000 korun

Celkem 264 srdíček dohromady za 12.110 korun si koupili poslanci při čtvrteční akci občanského sdružení Život dětem v Poslanecké sněmovně. Přispěli tak na výstavbu nové transplantační jednotky kostní dřeně ve Fakultní nemocnici Motol. Stejnou příležitost budou mít za týden také senátoři. ČTK to v pátek řekla předsedkyně pořádajícího sdružení Maria Křepelková. Jediná transplantační jednotka pro děti s leukémií je zastaralá a malí pacienti tráví řadu týdnů po zákroku v dosluhujících provizorních igelitových stanech. Na vybudování nové jednotky je třeba 80 miliónů korun. Může se na něm podílet každý, kdo pošle peníze na účet číslo 80891329 u České spořitelny s označením sbírka.

"Pétépáci" vzpomínali na vojenské tábory nucených prací

Zhruba dvě stovky bývalých příslušníků pomocných technických praporů (PTP) se v pátek sešly v Liberci. "Pétépáci" si připomněli padesáté výročí vzniku těchto vojenských táborů nucených prací a zároveň oslavili deset let od založení liberecké pobočky Českého svazu PTP. PTP byly v letech 1950 až 1954 součástí československé armády. Byli do nich zařazováni takzvaně politicky nespolehliví občané, kteří byli nasazováni na těžké a nebezpečné práce. Prapory prošlo na 60.000 lidí.

Skladatel Karel Husa převzal čestný doktorát AMU

Čechoameričan Karel Husa obdržel v pátek na Akademii múzických umění v Praze její čestný doktorát. Vysoká škola, na níž začal po druhé světové válce před odchodem do ciziny studovat, tak devětasedmdesátiletého skladatele a dirigenta jako světem uznávanou osobnost ocenila po dramatiku Václavu Havlovi, režiséru Miloši Formanovi a dirigentu Charlesi Mackerrasovi. "Věřil v sílu české hudby, byl jejím vyslancem," prohlásil o Husovi při slavnostním aktu děkan fakulty Jiří Hlaváč, podle něhož umělecky, lidsky i občansky v životě obstál. Nejslavnější kompozicí Karla Husy je Hudba pro Prahu 1968, která už dosáhla po světě více než 10.000 repríz. Autor v ní podle Hlaváče dokázal geniálně vyjádřit protest proti porušování lidských práv.

Téměř 400 let stará lípa získala cenu nejkrásnější strom Brna

Téměř 400 let stará lípa srdčitá, která roste v ulici Výhon v Brně-Bystrci, získala v pátek cenu Nejkrásnější brněnský strom roku 2000. Soutěž uspořádal Český svaz ochránců přírody, jemuž 90 občanů navrhlo k ocenění 50 stromů na území Brna. O udělení ceny rozhodla komise složená z biologů, ekologů a umělců. ČTK o tom informovala jedna z pořadatelek akce Natálie Chrastilová. Jak dodala, obvod kmene lípy má 440 centimetrů a jde patrně o nejstarší strom ve městě.

Ze sportu:

V pátečním předehrávaném utkání 11. kola první fotbalové ligy zvítězila Slavia Praha na trávníku Viktorie Žižkov 2:1.

Čeští paralympici v pátek vybojovali na paralympijských hrách v australském Sydney čtyři medaile. Zlato získala plavkyně Ivana Kupoštová na trati 50 metrů prsa, navíc vytvořila nový paralympijský rekord časem 37 sekund 11 setin. Sříbra získali atleti - oštěpařka Martina Kniezková a diskař Roman Musil. I jemu se povedlo překonat paralympijský rekord, ale posléze ho ještě vylepšil i Brit Matrin a vyhrál. Bronz získala na polohovce na 200 metrů plavkyně Kateřina Coufalová.

A ještě informace o sobotním počasí v České republice:

Ráno a dopoledne místy zataženo nízkou inverzní oblačností, která se ojediněle udrží do odpoledních hodin. Jinak by mělo být polojasno. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů Celsia.