Zprávy sobota, 22. července 2000

Ministři Cook a Kavan představí v Praze svůj plán podpory vstupu ČR do EU

Nejen politická ochota Británie pomoci kandidátské zemi na cestě do Evropské unie, nýbrž i přátelské vztahy čelních politiků států stojí za česko-britským plánem podpory vstupu České republiky do Evropské unie, který příští týden v Praze představí britský ministr zahraničí Robin Cook a jeho český protějšek Jan Kavan. Není tajemstvím, že oba politiky pojí letité vřelé vztahy, a ty se podepsaly na vzniku česko-britského plánu. "Plán vznikl i díky nadstandardním vztahům, které máme s Brity, i díky přátelským vztahům pana ministra Kavana s Robinem Cookem," řekl ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil, který tak vysvětlil, proč se Česko z patnácti členských zemí EU obrátilo právě na Británii. Dohodu, která se týká mimo jiné podpory vzájemného obchodu, zaměstnanosti, reformy soudnictví a přizpůsobování české legislativy předpisům unie, zemědělství, ochrany lidských práv a životního prostředí, představí ministři ve středu 26. července.

Kavana pojí s Cookem vřelé vztahy ještě z jeho dvacetiletého exilu v Londýně. Kavan, jehož matka byla Angličanka, žil v Londýně v období mezi sovětskou invazí do Československa v roce 1968 a "sametovou revolucí" v roce 1989. Je rovněž známo, že český ministr zahraničí vychází dobře i s dalšími vysokými britskými politiky, zejména z Labour Party, jejímž býval členem.

Komise k IPB chce spolupráci s vyšetřovatelem a státním zástupcem

Sněmovní vyšetřovací komise pro objasnění kauzy Investiční a Poštovní banky (IPB) se v pátek dohodla na tom, že bude spolupracovat s vyšetřovatelem, jehož účast si vyžádala od ministerstva vnitra. Předseda komise Miroslav Kalousek řekl, že poslanci navíc požádali státní zastupitelství, aby nad prací komise vykonávalo státní odborný dozor. Komise se rovněž ohradila proti zpochybňování v médiích, kterému podle Kalouska od svého vzniku čelí. "Komise prohlašuje, že až do ukončení svého mandátu nebude na útoky reagovat, nebude se jimi zabývat a v žádném případě se jimi nedá odradit od splnění svého úkolu," citoval Kalousek z prohlášení, které komise přijala. Kalousek uvedl, že vedle dokumentů od státních institucí si poslanci vyžádají materiály také od soukromých osob, které v minulosti měly zájem o investice v IPB.

Evropské hnutí v ČR varuje před přijetím novely zákona o ČNB

Výkonný výbor Evropského hnutí v České republice upozornil na neslučitelnost některých ustanovení v návrhu zákona o České národní bance (ČNB), který před týdnem schválila Poslanecká sněmovna, s trendem v zemích Evropské unie (EU) posilovat nezávislost centrálních bank. Ve stanovisku, které poskytl ČTK, zdůrazňuje nezbytnost "přihlédnout ke stanovisku orgánů Evropské komise o potřebě dodržení harmonizace s legislativou EU". Předsedkyně Evropského hnutí v ČR a členka senátního výboru pro evropskou integraci Zuzana Roithová ČTK řekla, že podle jejího názoru nelze vyloučit ani to, že zákon o ČNB by mohl dokonce ohrozit či zkomplikovat vstup ČR do EU. České Evropské hnutí má výhrady k tomu, aby nezávislost centrální banky omezovalo jednak ustanovení zákona, podle něhož by měla rozpočet ČNB schvalovat sněmovna, jednak to, že prezident republiky může jmenovat členy bankovní rady jen na návrh vlády.

Regiony musejí být v procesu rozšíření EU více slyšet

Výbor regionů tlačí na rozhodující instituce Evropské unie, aby si uvědomovaly nesporný regionální rozměr procesu východního rozšíření EU. Zároveň se snaží být spojkou mezi těmito institucemi a regiony kandidátských zemí, ale také vzájemně mezi regiony stávajících a budoucích členů EU, uvedl v rozhovoru pro ČTK předseda Výboru regionů EU Jos Chabert v předvečer své první cesty do Prahy. Usoudil, že problém volného pohybu pracovních sil po rozšíření, který se bezprostředně dotýká krajů sousedících s ČR a dalšími budoucími nováčky, "je jedním z nejožehavějších témat jednání; nepochybně bude třeba počítat s dlouhými přechodnými obdobími". Stejně závažný je podle Chaberta regionální rozměr takových ožehavých témat, jako jsou změny sídel podniků, volné poskytování služeb a zejména šíření zločinnosti.

Vojáci 2. průzkumné roty KFOR se rozloučili s Vimperkem

Politici by podle náčelníka operační sekce generálního štábu české armády Pavla Štefky měli dát odpověď na otázku, zda vimperští průzkumníci jsou poslední českou jednotkou v misi KFOR v Kosovu. Štefka to řekl v pátek ČTK ve Vimperku, kde se jako představitel generálního štábu rozloučil s vojáky 2. průzkumné roty KFOR; ti do konce července vystřídají v Kosovu své předchůdce. "Pokud jsem správně informován, v říjnu by se mělo rozhodnout jaká bude dále česká účast v mírových misích SFOR a KFOR. Připravovali jsme mise podle plánu a jsme přepraveni zajistit i další. Podle mého osobního názoru bychom s přihlédnutím k našemu členství v NATO a k aktuálnímu vývoji situace v Kosovu měli v misi KFOR zůstat," vysvětlil Štefka. Situace v mírových misích SFOR a KFOR je podle něj stabilizovaná; v obou sektorech odpovědnosti českých jednotek nejsou podstatné problémy a prakticky se řeší jen plánované úkoly.

Seminář o ilegální imigraci zdůrazňuje lepší harmonizaci sankcí

Na potřebě větší výměny informací a na lepší harmonizaci legislativy a sankcí se shodují účastníci mezinárodního semináře o boji s nezákonným přistěhovalectvím, který v Paříži uspořádala Francie v rámci svého předsednictví Evropské unie. ČTK to řekl náměstek ministra vnitra Petr Ibl, který na semináři zastupuje ČR. Účastníci zdůrazňují výměnu informací a princip včasného varování mezi členskými i kandidátskými zeměmi Evropské unie, řekl Ibl. Stejně tak se podle něj poukazuje na význam sítě styčných důstojníků, kteří působí před vstupem do země, tedy na hranicích nebo na letištích v cizině. Ibl jako příklad uvedl snahu Británie mít svého zástupce na pražském letišti, s nímž by bylo možné konzultovat problém konkrétních sporných osob. Taková síť není zatím běžná a ČR nemá svého styčného důstojníka dosud nikde, řekl Ibl. Při jednání semináře členské země EU podle něj podporují lepší harmonizaci legislativy, především sankcí vůči převáděčům a dopravcům.

Ministr Fencl: Schválená podpora zemědělcům nemusí být konečná

Vládou schválených pět miliard korun na pomoc zemědělcům postiženým suchem nemusí být podle ministra zemědělství Jana Fencla konečnou sumou. "Pokud by výše škod výrazně převýšila odhady, je tu nový prostor, jak zemědělcům pomoci," řekl ministr při páteční návštěvě žní v ostrovačické akciové společnosti Genagro. Celkové škody, které zemědělcům způsobila jarní sucha, činí podle odhadů ministerstva zemědělství přibližně 10,7 miliardy korun, přičemž poškozeno bylo zhruba 1,5 miliónu hektarů. Ministr Fencl upozornil, že mimořádná sucha neznamenají žádnou katastrofu v zásobování a astronomické zvýšení cen potravin. Farmáři ale vložili do budoucí úrody zápůjční kapitál a nyní čekali vyrovnání dluhů po sklizni plus mírný zisk. "Pokud sklidí o deset až 40 procent méně, nezaplatí dluhy a nikdo jim nepůjčí," uvedl Fencl s tím, že v této skutečnosti vidí největší katastrofu. "Bylo zapotřebí, aby vláda vzkázala zemědělcům, že je nenechá, když na ně dolehne problém," uvedl Fencl. Od kabinetu dostal ministr za úkol do 30. října připravit informaci o celkové sumě škod a od Poslanecké sněmovny má termín do 30. listopadu.

Ministryně Ferrerová doufá, že se v případu Temelína ještě bude v ČR "pohyb"

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová doufá, že v případu jaderné elektrárny v Temelínu na jihu Čech, ve které má brzy začít provoz, bude ještě v České republice nějaký "pohyb". Na společné tiskové konferenci s hornorakouským zemským hejtmanem (předsedou tamější vlády) Josefem Pühringerem rovněž prohlásila, že by znovu měla začít jednání mezi Vídní a Prahou o dekretech prezidenta Edvarda Beneše. Ferrerová-Waldnerová vypočítala všechny diplomatické kroky Rakouska proti Temelínu od poloviny června. Nynější spěch provozovatele elektrárny při přípravách na zahájení provozu považuje za "bolestnou" skutečnost. Vídeň sdělila odmítavé stanovisko vůči jaderné elektrárně velmi důrazně, a to České republice i v Evropské unii. Vídeň podle ní nedostala uspokojivou odpověď.

Temelín sníží těžbu hnědého uhlí ze 45 na 35 miliónů tun

Spuštění jaderné elektrárny Temelín sníží roční těžbu hnědého uhlí ze současných zhruba 45 miliónů tun na 35 miliónů tun, což způsobí celkovou ztrátu 5800 pracovních míst. "V případě příznivého vývoje na trhu s elektrickou energií by šlo o snížení roční těžby pouze o 7,7 miliónu tun a celkový úbytek 3050 pracovních míst," řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Opatření ke snížení těchto dopadů spočívají podle něj zejména v rozvoji podnikatelských aktivit těžařských a energetických společností, například podporou čistých uhelných technologií nebo výzkumu využití hnědého uhlí jako suroviny pro další průmyslová odvětví. Dále jde o sociální opatření, odstraňování starých ekologických zátěží, budování průmyslových zón a infrastruktury a podporu malých a středních podniků. "Realizace všech těchto opatření by mohla nejenom pokrýt celý úbytek pracovních míst na dolech, ale dokonce přinést navíc až 5500 pracovních příležitostí," domnívá se ministr.

Pavel Tigrid převezme ve středu německý Velký kříž s hvězdou

Velký kříž s hvězdou řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo předá ve středu v Praze bývalému ministru kultury Pavlu Tigridovi německý velvyslanec v České republice Hagen Lambsdorff. "Je to nejdůležitější německé ocenění předávané prezidentem," řekl ČTK tiskový mluvčí velvyslanectví Lorenz Barth. "V případě pana Tigrida jsou oceněny zejména jeho zásluhy o porozumění mezi oběma národy, především jeho činnost v Koordinační radě česko-německého diskusního fóra a jeho činnost jako poradce prezidenta Václava Havla," upřesnil Barth. V minulosti řád převzali například bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, český katolický primas kardinál Miloslav Vlk či americký filmový režisér Steven Spielberg.

Prezidentský pár by se měl o víkendu vrátit z dovolené

Po dvoutýdenní dovolené v Chorvatsku se má o víkendu vrátit do Prahy prezident Václav Havel se svou manželkou. Příjezd je plánován na sobotu, jak ale upozornil Havlův mluvčí Ladislav Špaček, prezidentský pár si může délku svého pobytu u Jadranského moře libovolně upravit. Havel zůstal v Chorvatsku na dovolené poté, co tam ukončil státní návštěvu a v pronajatém letním sídle uspořádal summit prezidentů balkánských zemí. Po návratu z Chorvatska pobude Havel v České republice jen pár dnů, protože by se měl začátkem srpna vypravit do Portugalska. Tam si s manželkou nedávno pořídili dům a dva až tři srpnové týdny by chtěli věnovat jeho opravě. Portugalské sídlo by měl Havel v budoucnu využívat k ozdravným pobytům a po skončení prezidentského mandátu tam chce trávit "dlouhé měsíce, kdy bude číst, studovat, přemýšlet a psát". Tamní klima je ideální pro jeho plíce, které prodělaly několik zápalů a z nichž před čtyřmi lety lékaři odstranili zhoubný nádor.

Romský aktivista Giňa je podezřelý z podvodu a krácení daní

Z podvodu a krácení daní a poplatků obvinil v pátek vyšetřovatel okresního Úřadu vyšetřování v Rokycanech místního osmačtyřicetiletého muže. ČTK to řekla rokycanská policejní mluvčí Jana Tomková. Podle dostupných informací jím je známý romský aktivista Ondřej Giňa; Tomková to nevyvrátila. Giňu se ČTK nepodařilo zastihnout, neboť je údajně v zahraničí. Krácení daně a poplatků se měl obviněný podle policie dopustit tím, že nepřiznal příjem ze závislé činnosti. Zároveň nesplnil zákonnou oznamovací povinnost k uvedení údajů v době, kdy pobíral dávky státní sociální podpory, za což byl obviněn z podvodu. Podrobnější informace Tomková neuvedla kvůli počátečnímu stádiu vyšetřování.

Na východočeské silnice se vrátili kočovní Romové

Dva kryté vozy tažené koňmi, vezoucí téměř 30 mladých Romů, se v pátek vydaly z Kladrub nad Labem na Pardubicku na Kutnohorsko. "Třídenní kočování je vyvrcholením ročního projektu Romské léto. Chceme si na vlastní kůži zkusit, jaké to bylo, když naši předkové nasedli do vozů a vyjeli," řekla ČTK Monika Horáková, poslankyně a předsedkyně občanského sdružení Athinganoi, které projekt financovaný ze zahraničí pořádá. Mladí Romové z celé republiky, absolventi a studenti středních a vysokých škol, si oblékli pestrobarevné šaty a nasedli do dvou krytých vozů, které jim spolu s koňmi zapůjčil Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Oba rody, které budou tři dny kočovat krajem, vedou vajdové, jejichž rozhodnutí je pro rodinu zákonem. Hovořit se bude dvojjazyčně, neboť ti, kteří umějí romsky, musí mluvit pouze řečí svých předků.

V Uherském Hradišti začala Letní filmová škola

Letní filmová škola, druhá největší přehlídka filmů v Česku, začala v Uherském Hradišti. Na 1600 fanoušků čeká desetidenní maratón, v němž se na pěti plátnech setkají se 460 celovečerními i krátkometrážními snímky. Příznivci filmu měli pouhých pět dní na to, aby se zotavili po karlovarském festivalu. Ředitel školy Jiří Králík však doufá, že lidé snadněji naberou síly díky hlavnímu cyklu festivalu, který zahrnuje více než polovinu programu - Film a klauni, mimové a komici. Osvěžením by měly přinést rovněž snímky věnované mystifikaci ve filmovém plátně. Doprovodný program bude orientovaný na divadlo.

V sobotu zahraje Pražanům Evropský mládežnický jazzový orchestr

Swingující Evropa je název chystaného sobotního koncertu Evropského mládežnického jazzového orchestru, který večer zahraje Pražanům a v přímém rozhlasovém přenosu v Národním domě na Vinohradech. Big band z vybraných hudebníků z různých zemí je podle informací Českého rozhlasu na turné od 14. července do 1. srpna. Ojedinělý projekt zaštítila Mezinárodní hudební rada působící v rámci UNESCO a Evropská vysílací unie (EBU), v jejíž síti se na rozhlasových vlnách pražský program objeví. Těleso začalo po přípravném soustředění a zkouškách cestování po Evropě v dánském městě Rinkobingu. Následovalo Malmö ve Švédsku, Hamburk, Hannover a Drážďany, z Prahy mladí hudebníci jedou do Bratislavy, Štýrského Hradce, Budapešti, Záhřebu a Lublaně. Celkem se uskuteční 19 koncertů. Během šestileté historie tohoto projektu se v big bandu již vystřídali muzikanti ze 43 zemí. Česká republika letos svého reprezentanta v orchestru nemá.

Jindřichův Hradec oslavuje jubileum Adama Michny z Otradovic

Slavnostní odhalení pamětní desky Adamamu Michnovi z Otradovic zahájilo v pátek v Jindřichově Hradci třídenní oslavy 400. výročí narození tohoto významného českého skladatele a básníka. Základem jejich programu je řada koncertů v různých částech historického centra města. "Zde se pravděpodobně narodil nejvýznamnější český barokní skladatel, básník a varhaník Adam Václav Michna z Otradovic (asi 1600 - 1676)," připomíná ode deska na jindřichohradeckém hotelu Concertino. V sobotu v sále základní umělecké školy vystoupí Jiří Sehnal s přednáškou o Adamu Michnovi. Po ní následují dva koncerty: v kostele sv. Jana Křtitele Laudate Pueri, rekonstrukce hudby k nešporám kolem roku 1650 a později na nádvoří okresního muzea Convivium Musicum (hudební hostina); jde o večerní interpretační setkání s hudebními "hity" 17. století. Třídenní oslavy ukončí nedělní figurální mše svatá s procesím s hudbou A. Michny. Procesí vyjde od sousoší Nanebevzetí Panny Marie na náměstí Míru s cílem v Proboštském kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté do 18 let v pátek porazili na mistrovství Evropy Finsko 3:2 a v neděli budou hrát o bronzové medaile proti domácímu Německu. Do finále šampionátu postoupily týmy Francie a Ukrajiny. Svěřenci trenéra Dušana Fitzela se zároveň kvalifikovali na mistrovství světa dvacetiletých do Agentiny, které se uskuteční v příštím roce.

Fotbalisté pražské Sparty budou o účast v hlavní soutěži Ligy mistrů bojovat s vítězem moldavsko-slovinského duelu Zimbru Kišiněv - NK Maribor. Slávisté, pokud uspějí v druhém předkole proti Šamchoru, nastoupí buď proti ukrajinskému Šachťoru Doněck, nebo proti Levadii Maardu, mistru Estonska. Rozhodl o tom páteční los třetího předkola ve švýcarském Nyonu.

Za dvacet miliónů korun koupila pražská Slavia fotbalového útočníka Petra Švancaru z Brna. Dvaadvacetiletý hráč podepsal s klubem čtyřletou smlouvu s roční opcí. Slávisté stihli novou posilu na poslední chvíli zapsat na soupisku pro předkolo Ligy mistrů, takže Švancara může nastoupit ve středečním utkání proti ázerbajdžánskému celku FC Šamchor.

České tenistky do čtrnácti let vybojovaly na mistrovství Evropy družstev v italském Forte del Marmi stříbrné medaile. Obhajobu loňského titulu z Bibione Češkám nepovolily hráčky Ruska. Pětičlenný tým ve složení Nikola Freislerová, Barbora Strýcová, Lucie Šafářová, Jana Rybová a Veronika Prokopová prohrál ve finále s Ruskami 1:4 na zápasy.

Nezdar Martina Damma ve čtvrtfinále turnaje v Umagu napravil další český tenista Bohdan Ulihrach, který porazil ve třech setech 6:3, 4:6 a 6:4 šestého nasazeného Španěla Alberta Martina. V boji o postup do nedělního finále bude v sobotu bojovat Ulihrach s nejvýše nasazeným hráčem Marianem Puertou z Argentiny, který vyřadil právě Damma.

Plážoví volejbalisté Přemysl Kubala a Petr Chromý vyhráli na turnaji Světového okruhu v Marseille v prvním kole hlavní soutěže nad nejlepším evropským párem, bratry Martinem a Paulem Lacigovými ze Švýcarska, 16:14. Úspěšní byli v prvním kole i Michal Palinek s Martinem Léblem, kteří zdolali Američany Roba Heidgera a Kevina Wonga 15:11. Na marseilleském turnaji Světového okruhu se hraje celkem o 300.000 dolarů.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, přeháňky zejména na severu. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.