Zprávy sobota, 22. dubna 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Krátce k některým tématům...

Nyní podrobně:

Horníci podepsali dohodu o ukončení okupační stávky a vyfárali

Stávkující havíři z dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku podepsali v pátek odpoledne dohodu o ukončení okupační stávky, kterou již předtím podepsali zástupci vlastníka dolu - Mostecké uhelné společnosti. Všech 46 havířů, kteří setrvávali v podzemních prostorách dolu, v 16:35 vyfáralo. Okupační stávku horníci zahájili 31. března, tedy před 22 dny, kdy odmítli opustit podzemní prostory dolu z obav z propouštění v případě rychlého uzavření dolu, k němuž hodlala přistoupit Mostecká uhelná. Přestože havíři původně požadovali prodej dolu a odvolání představenstva akciové společnosti Důl Kohinoor-dceřiné firmy MUS, je pro ně podle něj přijatelná i varianta čtyřletého útlumu provozu dolu. "Dohodu považujeme za výhru, byli jsme tlačení časem. Co se dalo uhrát, jsme uhráli," řekl novinářům po více než třech týdnech v podzemí jeden ze stávkujících Michal Polívka. "Zachránili jsme práci pro 450 lidí," řekl.

Horníci kladně hodnotí zapojení odborového hornického předáka Cyrila Zapletala do vyjednávání o ukončení stávky. Ten považuje uzavření dohody za vítězství. S odvoláním na noční jednání na ministerstvo průmyslu a obchodu prohlásil, že vláda přislíbila minimálně po dobu tří let dotovat útlum těžby přinejmenším 161,8 miliónu korun ročně, což zaručuje práci pro 450 lidí. Nyní v dole pracuje 950 zaměstnanců.

Důl Kohinoor zařadila vláda loni v září do státního programu útlumu. Po loňské prosincové okupační stávce horníků uzavřeli představitelé vlády, vedení MUS a odborů Kohinooru dohodu o technické likvidaci dolu rozložené do pěti let. Slíbené finanční prostředky ze státního rozpočtu však vláda nakonec výrazně omezila. MUS se proto vrátila k původní rychlé variantě útlumu, schválené valnou hromadou společnosti v srpnu 1999.

ODS prý porušuje "toleranční patent", ČSSD ji vyzývá k jednání

Občanská demokratická strana podle sociální demokracie porušuje závazky, plynoucí z dodatků opoziční smlouvy obou stran. Poslanecký klub ČSSD proto vyzval poslance ODS k jednání. Na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě to řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Zdeněk Škromach. Sporným bodem je zřízení Státního fondu bydlení, k jehož podpoře se ODS v takzvaném tolerančním patentu zavázala. Předseda ODS Václav Klaus novinářům řekl, že sice se vznikem fondu souhlasili, ale jak bude vypadat a z čeho bude financován už v dohodě není. ČSSD vyzvala ODS k jednání, které by se podle šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého mohlo uskutečnit příští týden. Pokud podle Škromacha jednání poslanců k ničemu nepovedou, bude se muset sejít vedení obou stran.

Peníze z fondu bydlení mají sloužit k podpoře výstavby dostupných nájemních bytů, technické infrastruktury i opravám bytových domů. Základní jmění fondu má vzniknout převodem šesti miliard korun z Fondu národního majetku.

Klaus: Zemanova slova o tunelování Nové huti jsou nehorázná

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus ostře odsoudil čtvrteční výroky premiéra Miloše Zemana o tunelování největší ocelářské firmy v ČR Nové huti. "Považuji za vrchol nehoráznosti slova, která předseda ČSSD a vlády pronesl včera v Nové Huti. Myslím, že jsme v ČR dosáhli nové kvality, která nás posouvá zase hodně daleko na východ Evropy a velmi nás vysouvá z jejího středu," řekl na páteční stranické tiskové konferenci Klaus. Premiér ve čtvrtek před novináři poukázal na to, že právě někteří zástupci zaměstnanců seděli několik let v dozorčí radě firmy a měli tudíž možnost dohlížet na její hospodaření. Odboráři z huti vnímají Zemanova slova jako podrážděnou reakci na jejich upozornění, že některé vlivné osoby v takzvané šedé ekonomice jsou propojeny s politickými stranami. Poukazují především na utajovaný prodej firmy Petrcíle, kterou tvořili nejvyšší manažeři Nové huti. Fond národního majetku přitom s Petrcíle uzavřel smlouvu o chystané privatizaci Nové huti. Podle ní má manažerská firma předkupní právo na dalších 15 procent akcií ostravské huti. Společnost Petrcíle před nedávnem koupila britská společnost Central European Consultants (CEC). Tato společnost se chce údajně ucházet o majoritní podíl v největším českém hutním podniku.

Odboráři se postavili za kolegy z NH, které obvinil premiér Zeman

Čtčtvrteční prohlášení premiéra Miloše Zemana, který obvinil odboráře největší české ocelárny Nové huti z odpovědnosti za současnou situaci v podniku vyvolao ostrou kritiku odborů. "Zásadně odmítám nařčení, které vyslovil předseda vlády. Kolegy z NH znám řadu let a vím, že to jsou čestní a odvážní lidé, kteří vždy hájili a i dnes hájí zájmy zaměstnanců NH," sdělil v pátek místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Podle něj se předsedovi vlády podařilo pronést výrok, kterým urazil slušné lidi. "Nemohu považovat za prospěšné pro občany naší republiky, že neznáte nebo nechcete znát realitu činnosti v dozorčích radách privatizovaných akciových společností, kde stát odpírá zejména zástupcům zaměstnanců informace z privatizačních smluv, že zapomínáte na reprezentanty státu a bank v těchto dozorčích radách a jejich odpovědnost," protestuje v dopise adresovaném premiéru Zemanovi předseda Odborového svazu Kovo Jan Uhlíř. V listu, který Uhlíř poskytl také ČTK, se předsedy vlády dále dotazuje, proč vláda nereagovala na některá upozornění odborů.

České dráhy připravují společný podnik se švýcarskou firmou AAE

Podnik na modernizaci nákladních vagónů připravují České dráhy společně se švýcarskou firmou AAE. Tyto rekonstruované vagóny by měly sloužit pro celou Evropu, řekl v pátek generální zástupce švýcarské společnosti pro střední a východní Evropu Ivan Heczko. O vzniku firmy v současné době probíhají jednání mezi oběma stranami. Pokud společný podnik vznikne, pravděpodobně bude umístěn na severní Moravě. "Na Ostravsku je silný železniční průmysl, takže tento podnik by také mohl řešit problémy se zaměstnaností v zdejším regionu," vysvětlil Heczko.

Švýcarská železniční společnost AAE nakupuje ročně v České republice železniční materiál za dvě miliardy korun. Z Vagonky Studénka loni koupila tisíc nákladních železničních vagónů. Z ČKD Kutná Hora odebírá švýcarská firma podvozky, z Lounských strojíren vagóny v rozloženém stavu a z ŽDB kupuje AAE dvojkolí.

Kolem české ambasády na Kubě je klid

Kolem českého velvyslanectví a rezidence českého chargé d'affaires v kubánské metropoli Havaně panuje klid. U budov hlídkuje jen několik policistů, aby případným incidentům zabránilo, informoval v pátek chargé d'affaires Josef Maršíček. Tato situace trvá již několik dní, doplnil. Od úterní úřady zorganizované demonstrace desítek tisíc lidí před českým zastupitelstvím se tak nic nezměnilo. Česká republika sklidila v těchto dnech na Kubě vlnu mediální kritiky za iniciativní účast na přípravě rezoluce Komise OSN pro lidská práva, která stav lidských práv na karibském ostrově odsoudila. Maršíček a první tajemník velvyslanectví Petr Kaván byli v kubánské televizi místním právním odborníkem Josém Luisem Méndezem obviněni, že se podílejí na podvratné činnosti kubánského disentu.

Rusko se obává uzavření školy při svém velvyslanectví v ČR

Ruská diplomacie vyjádřila prostřednictvím svého velvyslanectví v Praze nespokojenost se záměrem českého ministerstva zahraničí zrušit registraci učitelů ruskojazyčné střední školy při ruském zastupitelském úřadu v české metropoli. Vyslovila zároveň naději, že ruské děti se nestanou rukojmími politických her těch, kdo nepřejí rozvoji česko-ruských vztahů. Naopak české ministerstvo zahraničí vyjádřilo v pátek přesvědčení, že chystaný postup spojený s novým cizineckým zákonem ve skutečnosti činnost školy a její výuky neohrožuje.

V Moskvě působí v rámci českého velvyslanectví základní devítiletá škola, kterou navštěvuje zhruba 50 dětí českých občanů dlouhodobě pracujících v ruské metropoli. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil nad prohlášením Moskvy vyjádřil jisté překvapení. Zmíněné registrační změny se podle něj týkají i školních zařízení dalších zemí zastoupených v ČR.

Na českém trhu si budou konkurovat dva registry neplatičů dluhů

Na českém trhu si budou konkurovat dva registry dluhů fyzických osob. Jeden bude zpočátku založen na údajích z bank a bude jej spravovat společnost CBCB (Czech Bank Credit Bureau) plně vlastněná bankami. Druhá databáze by měla být všeobecná a sbírat informace od leasingových firem, operátorů mobilních telefonů, prodejců na splátky apod. O tom, který z registrů zůstane nebo jestli přežijí oba, rozhodne konkurence. Podle prezidenta Bankovní asociace Jiřího Kunerta si registry fyzických osob mohou konkurovat, spolupracovat nebo se i prolínat. Hodně bude podle něj záležet na tom, kdo bude schopen vyřešit právní otázky.

Prezident Havel letos zažije Velikonoce v italském podání

Letošní velikonoční svátky prožije prezident Václav Havel se svou ženou v Itálii, kde již druhý týden pobývají na dovolené. Do Prahy se podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla vrátí v úterý. Prezidentský pár chce podle Krafla vidět na vlastní oči, jak slaví křesťanské svátky Italové. Před lety prezident na prahu Velikonoc řekl, že je chápe jako chvíle zrodu nového života, kdy cosi končí a cosi naopak začíná. Lidé by tyto svátky podle něj měli prožívat jako dobu "usebrání, hledání nového a formulování svých nadějí". Poslední dny svého rekondičního pobytu hodlá prezident využít i k přípravě na nadcházející zahraniční cesty do Slovinska a Maďarska. Od středy příštího týdne bude Havel úřadovat. Na Pražském hradě odvolá a jmenuje ministra dopravy a spojů a ministra pro místní rozvoj. Den nato odjede na tři dny na zahraniční pracovní cesty.

Kardinál Vlk vedl na Velký pátek liturgii křížové cesty

Český katolický primas kardinál Miloslav Vlk v pátek odpoledne vedl v pražském kostele Nejsvětějšího srdce Páně liturgii křížové cesty. Předtím půldruhé hodiny odpovídal na dotazy prostřednictvím internetového deníku iDNES. Prozradil přitom mimo jiné, že se na Velký pátek opravdu postí a že měl tedy k obědu pouze česnečku; že nemá šance ani ambice stát se papežem a že nepatří k homosexuální menšině. Praktikujících a každou neděli do katolického kostela chodících lidí je celkově asi půl milionu, o svátcích a podobných příležitostech podle kardinála Vlka navštěvuje kostel asi 1.500.000 až 1,800.000 lidí. Na začátku komunistiského režimu bylo v Československu asi 75 procent katolíků, v roce 1991 při sčítání lidu se přihlásilo kolem 40 procent. Po rozdělení republiky je to 28 až 29 procent, uvedl. Kardinála Vlka těší, že se ve společnosti začíná probouzet, i když sporadicky, zájem o základní otázky smyslu života a otázky po Bohu. "Jsem přesvědčen, že cesta po sekularizovaných dálnicích k cíli nepovede a že člověk se musí zastavit a v tichu poslechnout hlas svého srdce, v němž mluví Bůh," uvedl.

Cestovatel Hanzelka převzal cenu města Zlína

Cestovatel Jiří Hanzelka se v pátek připojil k osobnostem, které se mohou pyšnit cenou města Zlín. Při slavnostním předávání ceny, které se odehrávalo v pražské vinohradské nemocnici, kde se Hanzelka léčí, nechyběl ani druhý z nerozlučné dvojice cestovatelů Miroslav Zikmund. Osmdesátiletého Hanzelku navrhli na udělení ceny obyvatelé Zlína a město tak podle jeho primátora Zdeňka Dostála oceňuje jeho zásluhy o rozkvět regionu. Primátor před gratulanty, mezi nimž byl i ministr kultury Pavel Dostál, připomněl, že Hanzelka věnoval městu vilu pro postižené děti a archív, který se stal základem pro unikátní cestovatelkou expozici. Cenu převzal Hanzelka shodou okolností den předtím, než uplyne 53 let od jeho první výpravy se Zikmundem. Miroslav Zikmund, který s Jiřím Hanzelkou prožil na společných cestách více než devět let, už dostal cenu města Zlína dříve. Duo Hanzelka - Zikmund společně procestovalo na devadesát zemí světa. Své dojmy z cest zpracovali novinářsky, literárně i filmově. Napsali jedenáct knih, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy. Jejich výpravy za dobrodružstvím a poznáním ukončil rok 1968. Odsouzení sovětské invaze a kritika tehdejšího režimu je umlčely na dvacet let. V 90. letech se už Hanzelka ze zdravotních důvodů nemohl vydat do světa, ale jeho kamarád Miroslav Zikmund ve výpravách pokračuje.

Aš oslavila osvobození americkou armádou

Položením věnců k pomníku americké armády a udělením čestných občanství sedmi bývalým politickým vězňům si v pátek obyvatelé Aše na Chebsku připomněli 55. výročí osvobození města od německých vojsk v závěru druhé světové války. Aš byla prvním větším českým městem, které Američané osvobodili, řekl ašský starosta Antonín Veselý. "Město osvobodil 20. dubna krátce před osmnáctou hodinou předvoj první divize Clifta Andrewse pod vedením velitele Thomase Friedmana. Ten se stal vzápětí prvním guvernérem ašského okresu, kterému velel až do 14. května, kdy správu převzali Češi," popsal historii Veselý, podle něhož v boji o Aš padlo šest Američanů.

V Karlovarském kraji byla loni nejmenší bytová výstavba v zemi

Nových 582 bytů bylo v loňském roce dokončeno ve třech okresech Karlovarského kraje, který je po Libereckém kraji nejmenším regionem v České republice. Proti roku 1998, kdy zde bylo předáno do užívání 349 bytů, vzrostla ukončená bytová výstavba o bezmála 67 procent. Karlovarský kraj je přesto regionem s nejmenší bytovou výstavbou v České republice, kde bylo vloni dokončeno přes 23 tisíc bytů.

Budějovický kraj je spojován s lesy, rybníky a čistou krajinou

Nejvýznamnějším přírodním bohatstvím Budějovického kraje, který neoplývá surovinami a v obecném povědomí je spojován především s rybníky, zemědělstvím a čistou krajinou, jsou rozsáhlé jehličnaté lesy. Na výraznou specializaci na lesnictví ukazuje podle publikace ČSÚ Regionální portréty i podíl zaměstnanců v tomto oboru, který je přes pokles v posledních letech dvaapůlkrát vyšší než v ČR jako celku. Suverénně nejvyšší specializace z pohledu podílu zaměstnaných je v Budějovickém kraji na rybářství. Katastrální výměra rybníků v kraji převyšuje 30.000 hektarů. Pro vývoj kraje je podstatné jeho sousedství s Rakouskem a Německem, které ovlivňuje hospodářský i kulturní život. Velký význam pro ekonomiku má turistický ruch, pro jehož další rozvoj má kraj velmi dobré podmínky. Návštěvníkům může nabídnou množství hradů a zámků, historická města, Národní park Šumava a největší vodní plochu v ČR - vodní nádrž Lipno. Po celém jeho území je rozptýleno několik desítek národních přírodních rezervací a více než stovka přírodních rezervací a památek. Navíc příroda nebyla s ohledem na nižší industrializaci příliš narušena, takže například poškození lesních porostů imisemi je na nejnižší úrovni v ČR.

Obcí Studnice se ve čtvrtek prohnalo tornádo, poškodilo 23 domů

Obcí Studnice na Vyškovsku se ve čtvrtek večer prohnalo tornádo, ve střední Evropě neobvyklý meteorologický úkaz. Za necelých 20 minut poškodilo třiadvacet domů. Zničením střešních tašek a oken vznikla jejich majitelům škoda asi 300.000 korun. Tornádo se v obci neobjevilo dlouhá léta. Jen nejstarší občané si vzpomínají, že kdysi na hřbitově vytrhlo několik náhrobků, řekl starosta Studnic Vladimír Koutný. Ve Studnici a okolí zahájili již průzkum specialisté Českého hydrometeorologického ústavu, kteří shromažďují údaje o tornádu, řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Rita Gabrielová. Rychlost tornáda na okraji "trychtýře" odborníci odhadují na více než 100 kilometrů za hodinu. "Nejprve se silně zatmělo a pak se objevilo na poli za obcí tornádo. Velký vzdušný vír viděli lidé na vzdálenost asi 20 kilometrů. Tornádo později vtrhlo do vesnice, kde začaly vzduchem létat střešní tašky," uvedl starosta. Doplnil, že vzdušný vír například vytrhl ze země i s kořeny 12 let starou břízu s kmenem o průměru 35 centimetrů.

Ze sportu

V předehrávaném utkání 26. kola fotbalové ligy remizoval Jablonec se Slavií Praha 0:0. Podruhé v jarní části fotbalové ligy tak ztratila pražská Slavia body za bezbrankovou remízu. Pokud Sparta v sobotu zvítězí nad Libercem, vystřídá svého rivala v boji o titul na prvním místě tabulky.

Stolní tenistky České republiky zvítězily na mistrovství Evropy nad Anglií 4:2. Méně úspěšní byli naši muži - Nizozemsku podlehli 2:4.

Jiří Novák s Davidem Riklem prohráli ve čtvrtfinále čtyřhry na tenisovém turnaji v Monte Carlu s nizozemsko-australským párem Haarhuis-Stolle 3:6 a 6:7.

A na závěr informace o sobotním počasí v České republice

V noci polojasno, pouze ojediněle přeháňky nebo i bouřky. K ránu ojediněle mlhy. Nejnižší teploty 11 až 7 stupňů.

Přes den většinou polojasno, k večeru na západě ojediněle přeháňky a bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 až 26 stupňů Celsia, v tisíci metrech na horách kolem 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.