Zprávy sobota, 23. května 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna žádá odvolání ministra financí Ivana Pilipa

Poslanecká sněmovna žádá premiéra Josefa Tošovského, aby prezidentu republiky navrhl odvolání ministra financí Ivana Pilipa. Sněmovna přijala toto rozhodnutí na návrh sociálně demokratických poslanců v rámci debaty nad usnesením k činnosti vlády. Opozice kritizovala zejména postup kabinetu v privatizačních rozhodnutích. Poslanci dále vyzvali vládu, aby pozastavila deregulační kroky do doby, než bude provedena kvalifikovaná analýza všech ekonomických a sociálních dopadů. Sněmovna přijala rovněž usnesení, kterým žádá vládu, aby zastavila privatizaci v energetice a společnostech, které těží suroviny.

Ministr Pilip označil návrh na své odvolání za předvolební gesto. ČSSD, kterou podpořili komunisté a republikáni, neměla s prosazením svých požadavků velké problémy. Poslanecké lavice vládních a pravicových stran totiž zely téměř z poloviny prázdnotou, zatímco opozice byla poněkud disciplinovanější a své převahy dokázala bezezbytku využít. Pilip označil rozhodnutí sněmovny o deregulacích za špatný signál, který snižuje v zahraničí důvěru, že v ČR bude i po volbách pokračovat transformace ekonomiky.

Poslanecká sněmovna uvolnila čtyři miliardy korun na odstraňování škod po povodních. Jak vyplývá z přijaté vládní novely, peníze na odstranění důsledků loňských záplav půjdou z prostředků malé privatizace. Podle ministra financí Ivana Pilipa o přesném rozdělení této částky rozhodne v příštím týdnu vláda.

Sněmovna dále schválila daňovou novelu podporující fungování hypoték. Omezuje horní hranici odpisů částkou 300 tisíc korun ročně a rozšiřuje možnost daňových odpočtů i na úroky z tzv. překlenovacích úvěrů. Novelizace by měla navíc umožnit měsíční odpočty úroků od základu daně jak pro osoby samostatně výdělečně činné, tak i pro zaměstnance. Dosavadní úprava umožňovala daňové odpočty jen při ročním zúčtování záloh. Pravicovým poslancům se nepodařilo prosadit snížení daně z příjmů právnických a fyzických osob na 33, respektive 29 procent.

Kritiku řady poslanců si vysloužily bezpečnostní složky a vedení policie za počínání při sobotních pražských pouličních nepokojích, při nichž radikální mládež ničila majetek a rabovala obchody. Mnozí poslanci jim vyčetli nepřipravenost na akci a někteří s odkazem na různá svědectví zpochybňovali i postup policie ve Vodičkově ulici v centru Prahy, kde incidenty vyvrcholily. Poslanec Pavel Dostál /ČSSD/ v této souvislosti upozornil, že výtržností se nedopouštěli všichni účastníci pochodu, jichž byly dva až tři tisíce, ale jen asi 100 až 200 lidí. S odvoláním na svědky Dostál uvedl, že ve Vodičkově ulici policie zasáhla proti lidem plošně, bez možnosti úniku. Lidé se prý ocitli v kleštích a byli biti bez ohledu na to, zda byli, nebo nebyli demonstranti.

Poslanci schválili vládní novelu zákona o chemických látkách. Dosud není právním předpisem stanovena povinnost shromažďovat a poskytovat údaje o chemických látkách, chybí zcela evidence nebezpečných látek (s výjimkou jedů), a tím i konkrétní představa o jejich množství a rozložení v zemi. Data získaná z dobrovolného poskytování údajů jsou pouze orientační. Přijetí komplexní právní úpravy nakládání s chemickými látkami bylo jednou z podmínek přijetí ČR do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a je významnou prioritou strategie ČR před vstupem do Evropské unie.

Poslanecká sněmovna ani v opětovném hlasování, které vyvolala opozice, nepodpořila kontroverzní návrh na prodloužení dovolené a zvýšení odstupného pro zaměstnance. Poslanci ČSSD navrhovali prodloužit základní výměru dovolené na čtyři týdny. Dovolená o výměře pět týdnů pak měla příslušet zaměstnanci, který do konce kalendářního roku dovršil alespoň 15 let pracovního poměru po 18. roce věku. Proti předloženému návrhu se však postavili pravicoví poslanci, kteří se podle svých slov obávají vztahu prodloužení dovolené k růstu inflace a nezaměstnanosti

Zahraniční společnosti se budou muset smířit s tím, že v České republice nebudou moci v dohledné době provozovat loterie ani jiné hazardní hry. Sněmovna totiž v rámci projednávání poslanecké předlohy novely zákona o loteriích nepřijala ani jeden z návrhů směřující ke "vpuštění" zahraničního kapitálu do oblasti loterií.

Klidného pohřbu Milana Lacka se zúčastnila tisícovka Romů

Klidný průběh měl pochod několika stovek Romů k obřadní síni v Orlové (okres Karviná) a následný pohřeb čtyřicetiletého Milana Lacka, který byl v noci na neděli přepaden skinheady, ponechán na silnici a následně usmrcen nákladním automobilem. Podle odhadů novinářů se pohřbu zúčastnila necelá tisícovka Romů z Orlové, Ostravska i z ostatních míst České republiky. Pohřbu se zúčastnili i ministr a předseda Rady pro národnosti Vladimír Mlynář, předseda Senátu Petr Pithart, místopředsedkyně meziresortní komise pro romské záležitosti Monika Horáková a ostravsko-opavský katolický biskup František Lobkowicz.

Český prapor v Bosně se bude podílet na návratu uprchlíků

Český prapor mise SFOR v Bosně a Hercegovině se bude letos významně podílet na poklidném průběhu návratu až 200.000 bosenských uprchlíků. V prostoru, kde působí česká jednotka, by měla být jedna z hlavních cest proudících navrátilců. Uvedl to ministr zahraničí Bosny a Hercegoviny Jadranko Prlič na tiskové konferenci po jednání s českým ministrem obrany Michalem Lobkowiczem.

Pohyb obyvatel mezi Bosnou a Hercegovinou a Českou republikou by měl být v budoucnu při zachování současné vízové povinnosti jednodušší. V Praze se na tom shodli ministři zahraničí obou zemí Jadranko Prlič a Jaroslav Šedivý. Podle Prliče by například bosenští občané měli mít možnost získávat bezplatně česká víza s delší, roční platností. V současné době mohou Češi, kteří chtějí vstoupit na bosenské území, získat potřebné vízum nejblíže ve Vídni. Obyvatelé Bosny o víza žádají v chorvatském Záhřebu. Pro jeho udělení musejí mimo jiné předložit pozvání a zpáteční cestovní doklad.

USA pátrají po osudech vojáků zmizelých v letech studené války

Spojené státy nepřestávají pátrat po osudech svých vojáků zmizelých v letech studené války. Pražské ministerstvo zahraničí se proto nyní na žádost americko-ruské komise pro válečné zajatce a nezvěstné vojáky obrátilo na české občany s prosbou o pomoc. Výraznou pozornost Američanů k ČR vyvolal bývalý komunistický generál Jan Šejna, který svého času před americkým senátním podvýborem údajně vypovídal o pokusech, které měl na Američanech za korejské války provádět český a ruský personál. Čeští senátoři Václav Benda a Jaroslav Musial letos odevzdali v americkém Kapitolu zprávu týkající se vyšetřování osudu nezvěstných amerických vojáků. Podrobnosti o obsahu zprávy odmítli senátoři ČTK sdělit.

Náměstek Winkler jednal s kanadskými investory

Náměstek ministra zahraničí Jan Winkler informoval v Montrealu a Ottavě podnikatelskou komunitu o investičních pobídkách české vlády pro zahraniční investory. Setkal se s námitkou proti vysoké sumě nejméně 25 miliónů amerických dolarů, na niž teprve ČR poskytne investorům úlevy. Většina podnikatelů uvedla, že se jejich investice pohybují řádově do deseti miliónů dolarů. Domnívají se, že jde o podceňování významu budoucí úlohy středních podniků. Winkler se v Montrealu i Ottavě setkal také s Čechokanaďany.

Antikorupční spolek Transparency International zahájil činnost

Za účasti ministra financí Ivana Pilipa a předsedy poslaneckého klubu ČSSD Stanislava Grosse byla na Pražském hradě oficiálně zahájena činnost nevládní neziskové organizace zaměřené na problémy korupce a uplácení na internacionální i národní úrovni Transparency International. Podle předsedy organizace Petera Eigena mnoho zemí na světě je daleko více zkorumpovaných než ČR. Organizace se bude podle jeho slov aktivně podílet na tvorbě legislativy, která by měla korupci omezit. Transparency International je aktivní ve více než šedesáti zemích světa.

Dubnová obchodní bilance bude kolem minus 9,4 miliardy Kč

Ekonomové odhadují zvýšení dubnového schodku zahraničního obchodu z březnových 8,6 v průměru na 9,4 miliardy korun. Pod zvýšením dubnového deficitu bude podepsán především silný kurs koruny. Vyplývá to z průzkumu, který mezi analytiky uskutečnila ČTK. Za celý letošní rok předpovídají ekonomové celkový propad zahraničního obchodu v průměru kolem 97 miliard korun.

Odbory podpoří stávku státních zaměstnanců

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) rozhodla, že podpoří hodinovou výstražnou stávku pracovníků státního sektoru plánovanou na 8.června. Ke stávce se odbory uchýlily poté, co ztroskotala jednání s premiérem Josefem Tošovským o valorizaci platů ve státní sféře. Platy v této oblasti stagnují kvůli úsporným opatřením vlády, která se snaží potlačit finanční nerovnováhu vyvolanou nadbytečnou poptávkou. Patrně nejostřejší způsob stávkování zvolí státní zaměstnanci v silniční dopravě, kterých je asi deset tisíc. Ti se chystají s největší pravděpodobností zablokovat, nebo přinejmenším ztížit průjezdnost silnic.

Nový jízdní řád omezí vlakové spoje

O půlnoci ze soboty na neděli vstoupí v platnost nový železniční jízdní řád. Bude jím zrušeno celkem 434 osobních vlaků a 92 bude nově zavedeno. Denně vyjede 5304 spojů, čímž se nabídka vrátí na úroveň roku 1993. Rušením spojů podnik podle ředitele obchodně provozní divize Václava Johna ušetří až 100 miliónů korun. Podle ekologů nový vlakový jízdní řád zhorší obslužnost železnic. Grafikon má podle nich zredukovat zejména večerní a víkendové spoje.

Smlouva o česko - slovenském hraničním režimu

Na slovenském ministerstvu zahraničí v Bratislavě se uskutečnila výměna ratifikačních listin o úpravě režimu a o spolupráci na společných státních hranicích. Smyslem smlouvy je ulehčit překračování státních hranic mimo hraniční přechody občanům obou zemí za účelem užívání nemovitostí a obhospodařování lesních, zemědělských a jiných pozemků v bezprostřední blízkosti státní hranice na území druhé strany. Smlouva také vytváří podmínky pro turistiku v příhraničních oblastech.

Ekologové před ministerstvem vybírali na ČEZ a na Temelín

S transparentem "Temelín už nemůže - Národ ČEZu pomůže" a s papírovou kasou s nápisem Národ Temelínu přišly před budovu ministerstva průmyslu a obchodu necelé dvě desítky ekologických aktivistů z Hnutí Duha. Symbolicky tak ekologové chtěli připomenout, že dostavba jaderné elektrárny Temelín bude stát ještě 40 miliard korun. Náklady na elektrárnu, která bude podle nejoptimističtějších odhadů uvedena do chodu s pětiletým skluzem v roce 2000, tak dosáhnou celkově 100 miliard korun.

Občanská demokratická aliance nebude kandidovat ve volbách

Občanská demokratická aliance ukončí svoji kandidaturu v červnových volbách nezaplacením volebních kaucí a nebude využívat zákonem přidělené vysílací časy ve veřejnoprávní televizi a rozhlasu. Svým příznivcům ovšem strana těsně před ukončením volební kampaně dá najevo, která z kandidujících stran má sympatie ODA.

Základní problémy školství formulovala konference lidovců

Reforma kariérního řádu učitelů a podpora systému jejich celoživotního vzdělávání by měly zajistit vyšší kvalitu učitelů ve školství. Na programové konferenci KDU-ČSL o vzdělávání to řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Jan Sokol. Ostatní řečníci se shodli na tom, že je nutné především zvýšit prestiž učitelského povolání jak ve společnosti tak mezi samotnými učiteli.

KSČM se distancuje od druhého konventu komunistů

Od druhého konventu komunistů, který se sejde v sobotu v Praze a bude rokovat o třídním boji jako o jediné účinné zbrani proti kapitálu, se ostře distancovala tisková mluvčí Komunistické strany Čech a Moravy Věra Žežulková. Konventu se má podle informací generálního tajemníka Strany československých komunistů Miroslava Štěpána zúčastnit také 40 členů KSČM.

Proti sobotnímu konventu komunistů by měla zasáhnout policie, protože jde o šíření třídní zášti, řekl ČTK aktivista v oblasti lidských práv Jan Honner. Konvent přirovnal k setkání skinheadů, kteří se sejdou a připomenou si třebas narozeniny Adolfa Hitlera.

Proti zbourání vepřína v Letech se postavilo na 1000 lidí

Více než tisícovka lidí se podepsala pod petici, která protestuje proti zbourání výkrmny vepřů Lety, na jejímž místě by měl být postaven památník romským obětem holocaustu. Podle jednatele petičního výboru Stanislava Gabriela se do protestní akce zapojili nejen zaměstnanci akciové společnosti AGPI Písek, jíž vepřín patří, ale i ostatní obyvatelé regionu. Vepřín, který stojí na místě, kde býval internační nacistický tábor českých a moravských Romů, je dobře fungující moderní zařízení. Pokud bude zlikvidován, hrozí zhoršení situace v zemědělské prvovýrobě a růst nezaměstnanosti v regionu. Petice navrhuje, aby se peníze určené na výstavu památníku využily účelněji.

Výrazná většina lidí je nespokojena s politickou situací

Výrazná většina občanů je nespokojena se současnou politickou situací a 60 procent lidí se domnívá, že se společnost vyvíjí nesprávným směrem. Spokojenost se současnou situací vyjádřilo pouhých 16 procent dotázaných. K tomuto zjištění dospěla agentura STEM. S výrokem, že je v parlamentu většina slušných a poctivých poslanců, souhlasilo pouze 21 procent dotázaných a 55 procent soudí, že nový parlament bude po volbách schopen rozhodovat lépe než současný. Podle agentury to naznačuje, že většina občanů nepředpokládá patovou povolební situaci a věří, že nový parlament bude akceschopnější než ten, jehož funkční období předčasně končí.

Škoda Auto zahajuje v pondělí prodej modelu Octavia Combi

V pondělí zahájí Škoda Auto prodej nového modelu Škoda Octavia Combi. Cena jeho nejlevnější verze přesahuje půl miliónu korun. Nových modelů vyrobí letos Škoda asi 20.000, z toho pro tuzemsko je určena asi čtvrtina. Prvními zahraničními trhy, kde bude zahájen jejich prodej, budou Německo, Rakousko a Švýcarsko. Škoda Auto prodala za první čtyři měsíce letošního roku 117.163 vozů a dosáhla tak 18 % meziročního nárůstu prodeje. Na domácím trhu však prodala jen 27.881 vozů, což představuje meziroční pokles prodeje o 7,3 procenta.

Bude zřízeno první německo-české gymnázium v Německu

První německo-české gymnázium na území Německa by mělo začít působit již od nového školního roku v saské Pirně. Vyplývá to z dohody, kterou tento týden podepsali ministři školství ČR a Saska Jan Sokol a Matthias R”ssler. Výjimečnost projektu spočívá v tom, že na gymnáziu Friedricha Schillera v okresním městě Pirně, ležícím na Labi nedaleko českých hranic, by se mělo nejen vyučovat dvojjazyčně, ale školu by měli společně navštěvovat čeští i němečtí středoškoláci. Celé studium bude trvat šest let, od sedmé do dvanácté třídy. Absolventi budou mít volný přístup na všechny vysoké školy v ČR i v Německu. Financování projektu je zajištěno převážně z prostředků mezivládních programů Evropské unie.

Jaroslav Foglar představil knihu svých povídek

Pod názvem "Jestřábe, vypravuj" vydává nakladatelství Olympia další knížku známého spisovatele literatury pro mládež Jaroslava Foglara. Výbor z krátkých próz, které Foglar napsal od dob prvních literárních pokusů do současnosti, představil skoro devadesátiletý autor na knižním veletrhu Svět knihy. Jaroslav Foglar získal oblibu několika generací nejen nesmírně populárními knížkami pro mládež, ale i působením mezi skauty, kde je znám právě pod přezdívkou Jestřáb. S chlapeckým oddílem Hoši od Bobří řeky, jenž přes nepřízeň úřadů existoval pod různými zřizovateli a který vedl více než půlstoletí, se schází dodnes.

Policisté nepřipravují bezpečnostní opatření na koncert Lucie Bílé

Žádné bezpečnostní opatření zatím nechystají pražští policisté na koncert zpěvačky Lucie Bílé a jejích hostů na podporu předsedy ODS Václava Klause, který se má konat 6. června na Staroměstském náměstí. Populární česká zpěvačka obdržela v souvislosti s připravovaným koncertem anonymní výhrůžky. Na billboardech, které zvou na koncert, jsou uvedena jména zhruba dvou desítek dalších umělců. Ti podobné anonymy zatím nedostali. Billboardy, které se staly terčem kritiky lidovců a sociálních demokratů pro porušení předvolební dohody o nepoužívání velkoplošné reklamy, nejsou podle ředitele divadla Ta Fantastika Julia Hirsche předvolební kampaní Klausovy strany.

Chodec Juraj Puci překročil hranice Čech a Moravy

Hranice Čech a Moravy překročil na své 12.000 kilometrů dlouhé trase známý chodec-rekordman Juraj Puci, když dorazil z Havlíčkova Brodu do Jihlavy. Zástupce starosty Zdeněk Laštovička mu potvrdil ukončení 38.etapy celoroční chůze. Puci si totiž dal novoroční předsevzetí, že ke svým sedmdesátým narozeninám, které oslaví 15.dubna 1999, ujde 12.000 kilometrů a celý rok prožije na cestách po České republice a Slovensku, kde se narodil. Pokud by ho někdo uviděl v dopravním prostředku, získá 10.000 korun. Puci již prochodil první pár bot a konstatoval, že plánované čtyři páry mu stačit nebudou. V sobotu vyrazí k pramenům Moravské Dyje, na hrad Roštejn a do renesanční Telče, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO.

V Liberci se narodilo první mládě orangutana

První mládě orangutana sumatránského v České republice se narodilo ve čtvrtek 21. května v zoologické zahradě v Liberci, která vlastní od loňského roku jediný český chovný pár těchto opic. Podle mluvčí zahrady Lady Sedláčkové jde o mimořádný chovatelský úspěch, neboť tento druh orangutana je zařazený do Evropských záchovných programů.

ČR ve finále Světového poháru družstev tenistů v Dsseldorfu

Už druhá dvouhra utkání ČR - Austrálie rozhodla o postupu českých tenistů do finále Světového poháru družstev v Dsseldorfu. Po třísetovém vítězství Petra Kordy nad Markem Philippoussisem vyhrál i Ctislav Doseděl nad Toddem Woodbridgem 6:1, 6:4. Čtyřhru vyhráli Australané. Daniel Vacek s Cyrilem Sukem v ní Toddu Woodbridgeovi s Markem Woodfordem podlehli 2:6, 3:6. Konečný výsledek je 2:1 pro Českou republiku.

Počasí

Dnes je oblačno, teploty se pohybují od 11 do 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.