Zprávy sobota, 24. července 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Obchodní bilance ČR v červnu se schodkem 3,2 miliardy korun

Obchodní bilance České republiky vykázala za letošní červen schodek 3,2 miliardy korun, když v červnu 1998 byla téměř vyrovnaná a v květnu 1999 skončila deficitem 0,9 miliardy korun. Zatímco dovoz v červnu meziročně vzrostl o 12,6 procenta, vývozy zpomalily tempo růstu na 8,5 procenta. Za šest měsíců roku tak dosáhl schodek 25,2 miliardy a byl tak o 8,7 miliardy korun nižší než v loňském prvním pololetí. Výsledky obchodní bilance České republiky v pátek ČTK sdělil tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jaroslav Macháně.

Tripartita přijala návrh revitalizace severozápadních Čech

Severozápadní Čechy, postižené nejvyšší nezaměstnaností v České republice, vyžadují dlouhodobou ekonomickou a sociální transformaci za pomoci vlády, místních samospráv a dalších subjektů. Po pátečním mimořádném jednání Rady hospodářské a sociální dohody v Hrušovanech na Chomutovsku to řekl místopředseda vlády Vladimír Špidla. Představitelé vlády, zaměstnavatelů, odborů a státní správy se shodli na přijetí Globálního plánu revitalizace pánevní oblasti Severozápad, který vedle Mostecka zahrnuje okresy Chomutov, Sokolov, Louny, Teplice, Litoměřice, Karlovy Vary, Cheb, Ústí nad Labem a Děčín. Plán obsahuje střednědobé i konečné cíle rozvoje regionu. "Ke konkrétní částce, která bude pro severozápadní Čechy vyčleněna, jednání nedospělo," uvedl Vladimír Špidla. Doplnil, že z různých zdrojů už region získal necelých 800 miliónů korun, a to především z programu aktivní politiky zaměstnanosti nebo podpory rozvoje průmyslových zón.

Unie svobody odmítá zákon o majetkových přiznáních

Kabinet Miloše Zemana to zřejmě nebude mít snadné s prosazením zákona o majetkových přiznáních, jehož věcný záměr ve středu schválil. Po lidovcích totiž vládní předlohu odmítla podpořit i Unie svobody. Její předseda Jan Ruml v pátek řekl, že mapování majetku občanů znamená přímý útok na občanské svobody. Podle vládního návrhu by totiž měli všichni občané s bydlištěm v České republice přiznat původ majetku vyššího než deset miliónů korun. "Majetková přiznání uplatňují princip kolektivní viny a uměle dělí občany na bohaté 'potencionální zločince', kteří přiznání mají podávat, a chudé, kteří je podávat nemají. Takový přístup aplikuje marx-leninské třídní pojetí," vysvětlil novinářům Ruml důvody, proč jeho strana návrh zákona nepodpoří.

Proti vládnímu návrhu vystoupil i koaliční partner unionistů - KDU-ČSL. "Považujeme to za naprosto chybné systémové opatření, které zakládá jakousi presumpci viny každého, kdo má majetek nad deset miliónů korun," prohlásil místopředseda lidové strany Cyril Svoboda.

ČR získala další grantovou pomoc Phare za 18,4 miliónu eur

Vedoucí Delegace Evropské komise v České republice Ramiro Cibrian a náměstkyně ministerstva financí Irma Zlatohlávková v pátek v Praze podepsali finanční memoranda o poskytnutí další grantové pomoci ve výši 18,4 miliónu eur z programu Phare pro Českou republiku. Z této částky je 16 miliónů eur umístěno v rámci Národního programu Phare 1999 a 2,4 miliónu eur je určeno pro program přípravy velkých projektů v infrastruktuře.

Podle ministra Kavana podepíše ČR s Mexikem řadu dohod ještě letos

Představitelé Mexika a České republiky by měli podle ministra zahraničí Jana Kavana podepsat ještě v tomto roce dohody o ekonomické spolupráci, cestovním ruchu a bezvízovém styku. Ministr Kavan to řekl po pátečním jednání se šéfkou mexické diplomacie Rosario Greenovou. Oba zároveň ocenili současnou úroveň vzájemných vztahů a vyjádřili zájem na jejich dalším prohlubování například v hospodářské oblasti. V té souvislosti ministr Kavan uvítal zájem mexické firmy Nemak, jejíž očekávaná výstavba továrny na automobilové součástky v České republice by měla přinést zahraniční investici ve výši zhruba 150 miliónů dolarů. "Uvítal bych to jako první vlaštovku, která by otevřela dveře dalším mexickým firmám," zdůraznil ministr Kavan.

Jugoslávská opozice chce dohodu překonávající její roztříštěnost

Jugoslávské opoziční síly usilují o dosažení celkové dohody, která by mohla překonat jejich dosavadní roztříštěnost. Primátor Bělehradu a představitel Srbského hnutí obnovy Dušan Mihajlovič to v pátek uvedl v Praze během rozhovoru s předsedou Poslanecké sněmovny 'ODS) Václavem Klausem. Ten charakterizoval Mihajlovičovu politickou stranu jako poměrně blízkou Občanské demokratické straně a jako stranu, která je v ostré a zásadní opozici proti režimu Slobodana Miloševiče. Bělehradský primátor podrobil politiku současného jugoslávského prezidenta ostré kritice když řekl, že vrátila jeho zemi o několik let zpět.

Václav Klaus, jemuž jeho političtí oponenti vytýkali nedostatečnou a nejasnou podporu jarních leteckých a raketových útoků NATO na Jugoslávii, připomněl, že schůzka s Mihajlovičem byla jeho prvním setkáním s některým z jugoslávských politiků po skončení náletů.

ČSSD chce plošné přídavky na děti a silnější odbory

Česká strana sociálně demokratická navrhne Poslanecké sněmovně v nejbližších měsících plošné vyplácení dětských přídavků a bude prosazovat legislativní posílení vlivu odborů. Na páteční tiskové konferenci to řekl místopředseda ČSSD a předseda poslaneckého výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Zdeněk Škromach. Rodiče by dále měli dostávat roční příspěvek patnáctset korun na výdaje spojené se studiem dětí na základních a středních školách. Na dětské přídavky by neměla mít vliv skutečnost, kdy některý z rodičů nepracuje.

Požadavek plošného vyplácení dětských přídavků vznesli tento čtvrtek také komunisté s tím, že náklady na testování rodin, které přídavky dostanou, značně převyšují dosahované úspory. Komunisté tvrdí, že nyní pobírá přídavky 92 až 95 procent rodin.

Šéf brněnských komunistů nárůst preferencí KSČM nepřeceňuje

Předseda brněnských komunistů Josef Kůta se domnívá, že rostoucí preference KSČM nelze přeceňovat. "Necelých 18 procent pro nás znamená, že bychom se museli spojit nejspíš se sociálními demokraty," řekl v pátek Kůta ČTK. Zdůraznil, že koalice mezi KSČM a ČSSD je "jediný možný způsob, jak změnit hospodářskou a politickou situaci v České republice". Josef Kůta je přesvědčen, že spolupráce sociálních demokratů s komunisty bude reálná v situaci, kdy ČSSD ztratí možnost spolupracovat s jinými politickými subjekty. "Budou-li preference ČSSD nadále klesat, nebude mít brzy jinou možnost," míní šéf brněnských komunistů. Zdůraznil, že bez spojení KSČM a ČSSD není možné prosadit ani kosmetické změny.

Podle červencového průzkumu STEM by nyní KSČM volilo 17,8 procenta občanů. Na prvním místě zůstává Občanská demokratická strana s 23,4 procenta hlasů, vládní sociální demokraté klesli oproti dřívějším výsledkům na třetí místo s výsledkem 16,8 procenta.

Iniciativa Impuls '99 vyzývá k diskusi o směřování společnosti

Přibližně 200 českých intelektuálů z řad vědců, sociologů, novinářů, umělců a dalších se podepsalo pod výzvu ke změně politického stylu. Iniciativa s názvem Impuls '99 vyzývá naše politiky, aby si uvědomili hloubku společenské a ekonomické krize. Zároveň vyzývá občany, aby se více zapojili do diskuse o společenských problémech. První zásadní dokument, kterým chce společenství intelektuálů vybídnout k celospolečenské diskusi, by měl být připraven po prázdninách. Autoři výzvy Impuls '99 poslali její text všem parlamentním politickým stranám, předsedům Poslanecké sněmovny i Senátu a kanceláři prezidenta republiky.

Z jižní Moravy letos cizinecká policie deportovala už 699 Rumunů

Už 699 občanů Rumunska deportovala letos do vlasti jihomoravská policie, která tak uspořádala dvacet autobusových převozů. Vypravení jednoho plně obsazeného autobusu přijde na více než 100.000 korun. Rumuni se do České republiky dostávají buď legálně jako turisté, nebo přes "zelenou" hranici a většina z nich se zde živí pouliční kriminalitou nebo žebráním. "Deportujeme zatím pouze Rumuny a je to dosud největší počet osob, které jsme z našeho území vyvezli," řekl v pátek ČTK vedoucí jihomoravské cizinecké policie Lubomír Šebela. Doplnil, že loni opustilo v policejním doprovodu autobusy a letadlem jižní Moravu 563 občanů Rumunska.

Počet dopravních nehod na území ČR stále stoupá

V první polovině letošního roku se na území České republiky stalo celkem 92.413 dopravních nehod, což je o 15.331 více než za stejné období loňského roku. Z tohoto počtu policie vyhodnotila 2429 havárií jako trestné činy v dopravě. Za nehody policie vyměřila celkem 56,816.110 korun na pokutách, tedy o 9,850.910 korun více než za prvních šest loňských měsíců. ČTK o tom v pátek informoval Jiří Suttner z tiskového oddělení policejního prezídia.

Ve westernovém městečku bude o víkendu taneční festival

Třináct skupin z České republiky i ze zahraničí vystoupí o víkendu na Mezinárodním tanečním festivalu ve westernovém městečku Šiklův mlýn na Žďársku. Součástí festivalu bude seminář a výuka tanců, informoval ČTK ředitel pořádající společnosti Libor Šikl. Poslední den v červenci tam bude velká noční show s ohňostrojem, 7. srpna se bude rýžovat zlato a 14. srpna pak mohou zájemci přijet na rodeo, mistrovskou soutěž nejlepších westernových jezdců.

Seznámit se s životem městečka Ameriky konce minulého století přijely do údolí potoka Bobrůvky nedaleko Zvole letos už tisíce turistů. Jako ve westernovém filmu se tu mohou potkat s Indiány, kovboji, zlatokopy a pistolníky. Projet se mohou na koni, či obdivovat bizony. Každý večer si pak mohou zatančit na country bále.

Mezinárodní košt slivovice nabízí více než 2000 vzorků

Celkem 2047 různých pálenek shromáždili pořadatelé Mezinárodního koštu slivovice, který v pátek začal ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Potrvá do neděle a je zařazen do programu Horňáckých slavností. Podle člena přípravného výboru Antonína Vrby obsahuje kolekce 1136 lahví slivovice. Nejstarší předkládaný vzorek slivovice z roku 1936 je z Brna. Destilát, pocházející z nejvzdálenější země, v němž je navíc naložena dvoumetrová kobra, má původ ve Vietnamu.

Výsadkáři české armády ve fotbale porazili Brity 3:0

Jednoznačným vítězstvím českých výsadkářů 3:0 'po poločase 2:0) skončilo v pátek před polednem česko-britské fotbalové utkání mužstev účastníků česko-britského cvičení Horizont '99. Na něm se od 12. července ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice společně s 200 britskými výsadkáři podílelo 300 jejich kolegů ze 43.výsadkového mechanizovaného praporu české armády. Základním cílem skončeného cvičení Horizont '99 byla příprava britských vojáků na seskoky na českých padácích OVP-80 na našem území z českých letadel a vrtulníků a obdobná příprava jejich českých partnerů s britskými padáky i technikou. Prověrkou přípravy bylo závěrečné třídenní cvičení Wild Cat 'Divoká kočka), zaměřené na záchranu rukojmích z ohroženého prostoru.

Českou hokejovou reprezentaci povede příští dva roky Ivan Hlinka

Ivan Hlinka zůstává i nadále trenérem české hokejové reprezentace. Devětačtyřicetiletý trenér v pátek podepsal v Litvínově smlouvu na dva roky s opcí. Pod Hlinkovým vedením vybojovali čeští hokejisté zlaté olympijské medaile v Naganu a letos vyhráli v Norsku mistrovství světa.

Teplice vstoupí do fotbalové Evropy s Dortmundem

Těžkého soupeře dostali na premiéru v pohárové Evropě fotbalisté Teplic, kterým páteční ženevský los třetího předkola Ligy mistrů přiřkl německý Dortmund. První zápas čeká Teplice na vlastním stadiónu s největší pravděpodobností 10. srpna, odveta se bude hrát o patnáct dnů později na Vestfálském stadiónu v Dortmundu.

A ještě informace o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 až 24 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.