Zprávy sobota, 24. dubna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Ve Washingtonu začalo setkání nejvyšších představitelů zemí NATO

Ve Washingtonu začalo v pátek třídenní setkání nejvyšších představitelů států a vlád 19 členských zemí NATO. Vrcholná schůzka byla svolána k 50. výročí založení aliance, ale jeho hlavním tématem je kosovská krize. NATO vyjádřilo ochotu zastavit vzdušné údery, jakmile Jugoslávská svazová republika 'JSR) přijme její podmínky a začne "průkazně" stahovat své jednotky z Kosova podle přesného a rychlého časového rozvrhu.

Český prezident Václav Havel uvedl, že summit NATO by měl na prahu nadcházejícího tisíciletí definovat nové druhy ohrožení a musí se jim naučit čelit. Jako hlava státu nově přijatého do aliance ujistil čelné představitele dalších 18 členských zemí, že si Česká republika plně uvědomuje nejen garance, ale i závazky z členství vyplývající. Poděkoval alianci, že se rozhodla otevřít se novým členům, čímž potvrdila konec rozdělení Evropy a světa. "Doufejme, že tím vstupujeme do světa, v němž o osudech národů nerozhodují mocní cizí diktátoři, ale tyto národy samy," podotkl Havel.

Václav Havel: Vojáci ČR by se zúčastnili případné pozemní operace

Vojenské jednotky ČR by se bezpochyby zúčastnily případné pozemní operace NATO v jihosrbské provincii Kosovo. Uvedl to ve Washingtonu prezident Václav Havel v rozhovoru pro televizní stanici CNN. České jednotky již úspěšně působí v oblasti, v rámci mezinárodních mírových sil v Bosně a Hercegovině. Prezident také rezolutně odmítl srovnání úderů NATO proti Jugoslávii s invazí zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Vyjádřil přesvědčení, že větší část veřejnosti si uvědomuje historický význam, jaký má pro ČR členství v NATO. V otázce Kosova lze říci, že veřejnost je rozdělena, jak je tomu i v dalších zemích NATO. Jedna část operaci podporuje a chápe její cíl, druhá část obyvatel pochybuje, uvedl Havel.

Poslancům nevadí, že na summit NATO neodjel premiér Zeman

Složení české delegace na výročním summitu NATO považují poslanci za dostatečné, i když v ní narozdíl od polské výpravy není zastoupen premiér. Vyplynulo to z vyjádření zástupců parlamentních frakcí. Oficiální českou delegaci tvoří vedle prezidenta ještě ministr zahraničí Jan Kavan a obrany Vladimír Vetchý. Neoficiální části jednání se zúčastní také předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Zemanovy neúčasti na vrcholné schůzce si všiml polský deník Rzeczpospolita, když poznamenal, že na summit přijel do Washingtonu pouze český prezident a premiér "raději zůstal doma, ačkoli před týdnem si našel čas, aby navštívil Moskvu".

Vláda chce větší pravomoci při vysílání našich vojsk do zahraničí

Vláda bude ve středu projednávat novelu Ústavy. Ta by měla kabinetu umožnit v některých případech schvalovat vysílání našich vojsk do zahraničí a pobyt cizích jednotek na českém území bez následného schvalování parlamentem. Na tiskové konferenci ČSSD to řekl šéf Legislativní rady vlády, vicepremiér Pavel Rychetský. Vláda by podle něj rozhodla o nasazení českých vojenských sil nejdéle na 60 dnů a o svém rozhodnutí informovala parlament. "Možné prodlužování už by bylo v kompetenci parlamentu," doplnil Rychetský. Vybrané jednotky, na které by se novela vztahovala, jsou zařazeny přímo do struktur sil NATO. Jde například o rotu protichemické ochrany a 4.brigádu rychlého nasazení.

S poskytnutím letišť NATO většina obyvatel nesouhlasí

S poskytnutím českých letišť silám Severoatlantické aliance, které útočí na Jugoslávii, nesouhlasí 52 procent občanů České republiky. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM. Poskytnutí letišť schvalují častěji muži. Minimální podporu má mezi lidmi nad 60 let. Tři pětiny dotázaných také nesouhlasí s tím, aby o pobytu cizích vojsk v České republice rozhodovala jen vláda bez parlamentu.

S vojenskými útoky NATO souhlasí stejně jako před týdnem třetina občanů ČR. Proti je 48 procent dotázaných a necelá pětina Čechů neví, jak se k útokům aliance postavit.

NATO zatím neuvažuje o využití území ČR pro vojenský konvoj

NATO zatím v nejbližší době neplánuje využít naše území k tranzitu vojenského konvoje pro operaci Spojenecká síla proti Jugoslávii. ČTK to sdělil plukovník Jiří Javůrek z české mise na Vrchním velitelství spojeneckých sil NATO v Evropě v belgickém Monsu. Podle ministra zahraničí Jana Kavana však Česká republika dostala diplomatickou nótu od Spojených států, které uvažují o přejezdu vlaku s 32 vagóny a doprovodem deseti neozbrojených vojáků přes české území v pondělí.

Pro případný přejezd vojenského konvoje mají podle neoficiálních informací ČTK České dráhy již připraveny možné trasy. Kvůli zajištění bezpečnosti jsou však tajné.

Demonstrace proti NATO

Zhruba stovka lidí demonstrovala před Pražským hradem nejen proti úderům NATO v Jugoslávii, ale i proti členství ČR v Severoatlantické alianci a proti účasti na jejích akcích. Organizátoři demonstrace ze Socialistické akce mládeže proti NATO vyzvali české vojáky, aby nesloužili zájmům aliance. Socialistická akce mládeže proti NATO si je podle svých zástupců vědoma, že výzvou porušuje zákon a její členové by mohli být stíháni. Mají však zato, že aliance porušuje mezinárodní právo.

Na vládním kontu Češi Kosovu je zatím jen 160.000 korun

Vládní konto Češi Kosovu zatím nepřilákalo výraznější množství finančních prostředků a zůstává ve stínu jiných kont zřízených na humanitární pomoc lidem postiženým tragickými kosovskými událostmi. K 21. dubnu na něm bylo zhruba 160.000 korun. Konto Češi Kosovu bylo zřízeno z iniciativy ministra zahraničí a přispět na něj měli i jednotliví členové kabinetu.

Například na kontě SOS Kosovo zřízeném nadací Člověk v tísni se do středy sešlo již přes 15 miliónů korun a občanské sdružení Adra eviduje kromě materiálních darů dalších 3,6 miliónu. Česká katolická charita měla zatím "na Kosovo" vybrat více než 3,8 miliónu korun.

V Praze se koná konference o NATO a bezpečnosti ve Střední Evropě

Severoatlantická aliance a bezpečnost Střední Evropy v příštím tisíciletí je námět mezinárodní konference, kterou v Praze pořádá Občanský institut. Setkání diplomatů, bývalých i současných politiků se koná u příležitosti oslav 50. výročí podepsání Washingtonské smlouvy. Bývalý poradce amerického prezidenta Ronalda Reagana pro otázky národní bezpečnosti Richard Allen uvedl, že ani v USA nevnímá obyvatelstvo operaci NATO v Jugoslávii jednoznačně.

Čeští ověřovatelé OBSE: Kosovský exodus je důsledkem akcí Srbů

Masový exodus kosovského obyvatelstva není důsledkem vzdušných náletů NATO, ale systematických akcí jugoslávských vojenských,polovojenských a policejních sil, tvrdí dva čeští členové Kosovské ověřovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Libor Grošpic a Jan Kroupa. "Vyhánění kosovských Albánců z jejich domovů začalo dávno před nálety - po nich jen zesílily," řekl Grošpic. Odmítl černobílé vidění konfliktu ve stylu hodný Albánec a zlý Srb, neboť teror a násilí přicházely z obou stran.

Ministr Grégr: RVHP neměla být zrušena

Hospodářský svazek někdejších socialistických států, Rada vzájemné hospodářské pomoci, neměl být zrušen, bylo zapotřebí ho modernizovat. V kyrgyzském Biškeku to prohlásil český ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Na setkání s českými podnikateli konstatoval, že bylo chybou opouštět v 90.letech někdejší sovětské trhy. Ministr Grégr se účastnil mise vládní delegace premiéra Miloše Zemana po Střední Asii.

Škoda Plzeň přivezla ze střední Asie podepsané kontrakty za půl miliardy dolarů. "Rozjednány jsou další obchodní případy za dvě miliardy dolarů," řekl po příletu generální ředitel Škody Jiří Hlavica, který doprovázel premiéra Miloše Zemana při návštěvě Kazachstánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu. Jde například o dodávky trolejbusů do Uzbekistánu a export lokomotiv. Škodaexport podepsal v Kyrgyzstánu kontrakty na dodávky 320 autobusů Karosa s tamní státní garancí, které budou vyvezeny do tří let.

Podle analytiků bude letos HDP stagnovat

V pátek zveřejněná prognóza ministersva financí /MF/ ohledně základních makroekomomických ukazatelů na rok 1999 se přiblížila prognózám analytiků. Výrazněji se liší například v pohledu na vývoj hrubého domácího produktu /HDP/. Zatímco podle MF letos HDP poklesne o 0,8 procenta, analytici trvají na stagnaci ekonomiky. Míra inflace bude podle MF letos činit 3,6 procenta, nezaměstnanost ke konci roku odhaduje na 10,8 procenta a deficit obchodní bilance na 75 miliard korun.

Ministr financí Ivo Svoboda se domnívá, že prognóza ministerstva financí může způsobit nárůst letošního schodku státního rozpočtu. Ministr v pořadu radia Frekvence 1 "Press club" připustil až desetimiliardové navýšení. "Počítám i s touto hodnotou," potvrdil Svoboda. Rozpočet pro letošní rok byl schválen se schodkem 31 miliard korun.

ODS a Unie svobody kritizují vládu za oddlužení nemocnic

ODS i Unie svobody kritizují vládu za to, že se rozhodla oddlužit některé státní a okresní nemocnice. Obě parlamentní strany označují tento krok za zcela nesystémový. Rozhodnutí kabinetu podle nich dává jasnou zprávu veřejnosti - ti, kdo špatně hospodaří, se nemusejí obávat ani v budoucnu, neboť stát jim dluhy zaplatí. Unii svobody se navíc nelíbí, že vláda pomáhá pouze organizacím, které sama zřizuje, a nechala stranou soukromé nemocnice.

Ministr Kužvart jednal o Temelínu

O sporné jihočeské jaderné elektrárně Temelín hovořil na půdě OSN v New Yorku český ministr životního prostředí Miloš Kužvart se svým rakouským protějškem Martinem Bartensteinem. Česká vláda hodlá rozhodnout o případném dokončení výstavby 15. května. Kužvart a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr mají přeložit vládě zprávu, jež shromáždí argumenty pro dostavbu i proti ní. Rakouská strana již dříve prohlásila, že je ochotna poskytnout Kužvartovi veškeré argumenty o výhodnosti ukončení výstavby elektrárny.

Večerní promítání na temelínské věže zhlédla asi stovka diváků

Přibližně stovka diváků se ve čtvrtek večer u jaderné elektrárny Temelín zúčastnila akce Hnutí Duha "Promítání na temelínské věže aneb Temelínské fiasko v obrazech". Ekologové na chladicí věže elektrárny promítli 24 diapozitivů s portréty některých politiků, citáty jejich výroků, grafy a kreslenými vtipy, přibližujícími historii projektu Temelína. Projekce, která trvala 45 minut, se obešla bez incidentů a za dvojitým oplocením ji sledovala i ostraha Temelína.

Obec Loučná vyzvala ministra Kužvarta, aby odstoupil

Zastupitelstvo Loučné, malé obce pod hlavním hřebenem Jeseníků, vyzvalo ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, aby rezignoval na svoji funkci. Občané mu dávají za vinu, že bezmála dva roky po povodni je kvůli průtahům ze strany Kužvartových podřízených koryto řeky Desné stále neopravené a další velká voda by mohla mít tragické následky. Radnice vede vleklý boj s ekology ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky o rozsah oprav povodní poničeného koryta řeky. Ochránci přírody tvrdí, že projekty na obnovu řeky nerespektují živočichy a jejich potřeby. Obec oponuje, že ekologům v projektech vyšla vstříc, ale ti ve skutečnosti na opravách nemají žádný zájem a chtějí řeku nechat tak, jak ji upravila předloňská povodeň. V tom jim dal v zásadě za pravdu i Kužvartův resort, který je řídí.

Ústečtí radní podpořili požadavek primátora na odvolání Uhla

Ústecká městská rada požaduje, aby vláda odvolala svého zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla z funkce. Uhl podle primátora Ladislava Hrušky svými výroky o Matiční ulici soustavně poškozuje pověst Ústí nad Labem, a tím odrazuje domácí a zahraniční investory. Uhl, stejně jako vláda, odmítá výstavbu keramického plotu, který má podle ústecké samosprávy ochránit obyvatele rodinných domků od hluku ze sousedního areálu obecních bytů pro neplatiče nájemného, obývaných převážně Romy. Primátor připomněl, že sám Uhl označil problém Matiční ulice za sociální, nikoli rasový.

Z České republiky přišel poštou na centrálu HZDS semtex

Centrála opozičního Hnutí za demokratické Slovensko obdržela z České republiky poštovní zásilku obsahující výbušninu semtex, kterou zneškodnil policejní pyrotechnik. Slovenské ministerstvo vnitra uvedlo, že rozbuška byla nefunkční a neměla šanci být odpálena. Zásilka obsahovala i výhružný dopis.

Přes internetové středisko najde ročně práci v průměru 1500 lidí

Průměrně 1500 lidí ročně najde zaměstnání prostřednictvím internetového střediska pracovních příležitostí. Novinářům to řekl ředitel firmy LMC Jobs Libor Malý. Zájemci si podle něj mohou vybírat z 600 až 800 nabídek pracovních míst, denně se asi 50 inzerovaných volných míst obměňuje. "Zatímco v roce 1997 navštívilo naši internetovou stránku denně zhruba 1800 lidí, průměrný letošní výsledek je 7000 uživatelů," uvedl Malý.

Prezidentský pár stáhl žaloby

Autor knihy "Sedm týdnů, které otřásly Hradem", zabývající se soukromým životem prezidentského páru, Přemysl Svora vítá, že se manželé Havlovi rozhodli stáhnout žaloby na ochranu osobnosti, týkající se jeho knihy. Svora řekl, že soud by poškodil nejen osobu prezidenta, ale také pověst prezidentského úřadu jako takového, což si jako občan tohoto státu nepřeje. Prezident Havel a jeho žena stáhli žaloby na ochranu osobnosti nejen na Přemysla Svoru, ale také na deníky Lidové noviny, Blesk a provozovatele televize Nova. "Po několika měsících, během nichž jsme my i veřejnost na celou věc víceméně zapomněli, a kdy máme úplně jiné starosti - jsme se rozhodli, že své žaloby přece jen stáhneme. Nikoli proto, že bychom si nebyli jisti svou věcí, nebo že bychom nebyli přesvědčeni o správnosti takovéto pře, ale jen a jen proto, že se v této vážné době skutečně musíme zabývat jinými věcmi," vysvětlil své rozhodnutí prezident v prohlášení pro ČTK.

Veletrh Svět knihy '99 bude patřit francouzské literatuře

Kulturním a literárním dějinám i současnosti Francie bude věnován 5. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy '99, jehož dějištěm bude od 20. do 23. května pražské Výstaviště. Vedle Francouzů se veletrhu zúčastní nakladatelé a distributoři z dalších 19 zemí. Součástí veletrhu budou autogramiády, besedy se spisovateli a výstavy, mezi nimiž bude i expozice o historii encyklopedií. Letos veletrh poprvé doprovodí divadelní představení a filmová promítání.

Cestovatelé Zikmund a Hanzelka vystavují fotografie z trezoru

Fotografie z trezoru cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda jsou vystaveny ve stejnojmenné expozici ve zlínském zámku. Muzeum jihovýchodní Moravy do ní vybralo snímky z Jávy a Bali, kde oba muži pobývali v roce 1962. "Publikujeme fotografie z druhé cesty, které po jejím ukončení nesměly být v důsledku normalizačních postihů totalitního režimu vůči autorům publikovány," sdělila pracovnice muzea Hana Čubanová. Druhý díl výstavy, připravovaný na rok 2000, přiblíží severní oblasti obou ostrovů.

Tříčlenná posádka Tatry 613 vytvořila dva světové rekordy

Dva světové rekordy, aspirující na zápis do Guinessovy knihy rekordů, vytvořila tříčlenná posádka osobního automobilu Tatra 613, která za 91 hodin ujela při průjezdu deseti evropskými zeměmi 6700 kilometrů. Jedinou krizi údajně měla na francouzsko-švýcarské hranici, kde ji bouřková smršť zpomalila z běžných 130 na pouhých 15 až 20 kilometrů za hodinu. Jejím osobním rekordem pak bylo ujetí 2307 kilometrů "v jednom tahu". Vůz Tatra 613 zapůjčila společnost Tatra, která je spjata s cestovatelskými úspěchy Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda nebo s Rallye Granada - Dakar.

Počasí

Je polojasno, až oblačno, místy přeháňky. Noční teploty vystoupily na 3 až 7 stupňů Celsia, denní očekáváme 15 až 19 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.