Zprávy sobota, 24. ledna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Předseda republikánů Miroslav Sládek zproštěn obžaloby

Soud zprostil předsedu republikánů, poslance Miroslava Sládka obžaloby z trestného činu podněcování k národnostní a rasové nenávisti v souvislosti s jeho projevem v den podpisu česko-německé deklarace. Soudkyně svůj rozsudek odůvodnila tím, že Sládkovy výroky je nutné posuzovat v kontextu celého projevu a nikoli vytržené ze souvislostí. Sládek sice skutečně zkresloval historická fakta, ale to se podle ní objevuje v převážné většině politických projevů, pokud je nepřednáší historik, ale politik.

Bouřlivým jásotem reagovali na Sládkovo propuštění demonstranti před budovou Vrchního soudu a pankrácké věznice v Praze. Příznivci předsedy republikánů se do Prahy sjeli z celé republiky. Několik minut po opuštění věznice vystoupil Miroslav Sládek před skandujícími demonstranty s více než půlhodinovým projevem. V něm především kritizoval nedávnou volbu prezidenta republiky, kterou označil za neregulérní a přislíbil svým stoupencům, že strana podá proti volbě ústavní stížnost.

Václav Havel na summitu středoevropských prezidentů

Václav Havel přicestoval do historické slovenské Levoče, kde se zúčastní summitu středoevropských prezidentů. Páté setkání se koná výjimečně již v lednu, vzhledem k tomu, že prezidentovi hostitelské země Michalu Kováčovi končí jeho mandát a v příštím období se rozhodl už nekandidovat. Tématem summitu bude občanská společnost jako naděje sjednocené Evropy

Prezident Václav Havel nevylučuje demisi Tošovského vlády

Premiér Josef Tošovský zatím demisi nechystá. Prezident Václav Havel však před odletem do Levoče na setkání středoevropských prezidentů nevyloučil ani tuto možnost, pokud politici budou klást stále další a další podmínky. Havel je potom připraven "týdny" hledat nového premiéra, který bude mít "měsíce" na vypracování programového prohlášení. Předčasných voleb v červnu se pak nedočkají ti, kteří si je přejí, uvedl Havel.

Česká strana sociálně demokratická odpověděla na hrozbu prezidenta, že se v případě demise premiéra Josefa Tošovského přičiní o to, aby se předčasné volby v červnu nekonaly, příklonem k ústavnímu zákonu, kterým by sami poslanci zkrátili funkční období sněmovny, a tak prezidenta přinutili předčasné volby vypsat.

Podle předsedy ODA Jiřího Skalického vláda důvěru nedostane

Předseda Občanské demokratické aliance Jiří Skalický odhaduje, že vláda premiéra Josefa Tošovského důvěru nedostane, ale bude pověřena výkonem funkce do voleb. Předpokládá, že následně se Občanská demokratická strana spolu se sociální demokracií pokusí o změnu Ústavy, vedoucí ke zkrácení volebního období sněmovny. To však odmítl místopředseda ODS Miroslav Macek. Uvedl, že o změně postoje ODS k ústavnímu zákonu by musel rozhodnout mimořádný kongres strany.

Sociální demokraté chtějí znát podrobnosti o deregulaci cen

Sociální demokracie bude podle svého předsedy Miloše Zemana po novém kabinetu požadovat ještě před hlasováním o důvěře přesnější představu o deregulaci cen. Zeman už nyní o Tošovského vládě řekl, že pokračuje v arogantních praktikách vlády minulé. Tím, že odmítá poslance seznámit s textem programového prohlášení ještě před schůzí sněmovny, pouze komplikuje hlasování o důvěře. Zeman také zpochybnil slib vlády, že bude kompenzovat zdražení nájemného. To by podle něj vyžadovalo přijetí některých nových zákonů, na které při běžném legislativním procesu v parlamentu nebude čas. Sociální demokracie bude proto před hlasováním o důvěře požadovat, aby se kabinet zavázal, že požádá o vyhlášení stavu legislativní nouze, aby sněmovna mohla zmíněné zákony projednat.

Zeman lituje, že se s ním v předčasných volbách neutká Klaus

Předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi, který povede svou stranu do volebního boje na severní Moravě, je prý líto, že se s ním neutká jako při minulých volbách předseda ODS Václav Klaus. Zeman to řekl novinářům. Klaus podle dosavadních informací hodlá v letošních parlamentních volbách kandidovat v Praze, kde svede politický boj s místopředsedkyní ČSSD Petrou Buzkovou. Zemanovi by měl na severní Moravě čelit místopředseda ODS Miroslav Macek. Šéf ČSSD vyjádřil rovněž politování nad tím, že návrh nového volebního zákona obsahuje i zkrácení voleb ze dvou dnů na jeden. Soudí, že to způsobí výrazně menší účast občanů ve volbách.

Unie svobody podpoří novou vládu

Předseda nově vzniklého poslaneckého klubu Unie svobody Jan Ruml prohlásil, že poslanci této nové strany podpoří vládu Josefa Tošovského. Unie půjde do voleb ve spolupráci s Občanskou demokratickou aliancí, s jejímž předsedou Jiřím Skalickým se Ruml sejde v pondělí. Ruml dále uvedl, že unie zahájí od pondělí předvolební kampaň, kterou bude financovat odděleně od svého rozpočtu.

Odbory chtějí jednat s vládou o deregulacích

Českomoravská komora odborových svazů chce s vládou Josefa Tošovského, pokud dostane důvěru, jednat o zmírnění deregulací. Podle místopředsedy komory Milana Štěcha bude deregulace znamenat růst spotřebních cen o 4,5 procenta. Stát deregulacemi nic nezíská, naopak bude muset jejich důsledek kompenzovat, ale státní rozpočet pro letošní rok s takovou sociální kompenzací nepočítá, soudí komora.

Pokud Tošovského vláda dostane důvěru s tím, že se v červnu budou konat předčasné volby a tuto dohodu by pak nedodržela, považovala by to podle předsedy Českomoravské komory odborových svazů Richarda Falbra většina odborářů za podraz. Falbr na tiskové konferenci nepřímo pohrozil v tomto případě vyhlášením generální stávky.

Odbory nesouhlasí se zpřísňováním měnové politiky, o níž hovoří Česká národní banka, která mezi negativními jevy uvádí i tlak odborů na růst mezd. Platové požadavky jsou podle místopředsedy komory Milana Štěcha při růstu cen jedinou možnou obranou lidí odkázaných na mzdu. Odbory při kolektivním vyjednávání požadují většinou pouze udržení reálné hodnoty mzdy. Značná část zaměstnavatelů však nechce udržení reálné mzdy garantovat. Dochází ke konfliktům a není uzavřeno přes polovinu kolektivních smluv vyššího stupně, uvedl Štěch.

Nová vláda banky privatizovat nebude

Vláda Josefa Tošovského by měla zrychlit privatizaci těch podniků, ve kterých stát nemá strategický podíl. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Ivan Pilip s tím, že definitivní rozhodnutí o privatizaci distribučních společností by stejně jako u bank měla dát až vláda vzešlá z předčasných voleb.

Ministerstvo financí hodlá dokumenty o privatizačních rozhodnutích, o něž nejčastěji žádají redakce sdělovacích prostředků, předat vládě s návrhem, aby hlubší kontrolu privatizace provedla buď speciálně vytvořená komise nebo Nejvyšší kontrolní úřad. Nejčastěji jsou žádány rozhodnutí o privatizaci SPT Telecom, Becherovky, Lehkých stavebních hmot Brno, Poldi Kladno, První novinové služby a Crystalexu. Pilip se rozhodl otevřít privatizační archívy poté, co kvůli skandálu s financováním ODS začala vzbuzovat pochybnosti ve veřejnosti čistota procesu privatizace.

Existence údajného tajného konta ODS se zatím neprokázala

Politické grémium Občanské demokratické strany uvedlo, že dosud existuje ve financování strany jediný problém, který se podařilo věcně doložit. A to skutečnost, že dar od podnikatele Milana Šrebra byl uveden v účetnictví jako příspěvek od jiných osob. Místopředseda ODS Miroslav Macek ujistil, že ani stranická kontrola zatím nenarazila na žádnou stopu dokládající existenci údajného tajného konta v zahraničí. Macek tlumočil výzvu ODS těm, kteří disponují jakýmikoli důkazními materiály nebo svědectvími, aby je neprodleně poskytli vyšetřovatelům. Kontrolní a revizní komise ODS se obrací na jednotlivá oblastní sdružení strany s tím, že do letošního 20.března bude provedena hloubková kontrola jejich hospodaření.

Dvaceti tisíci korunami hodlá přispět místopředseda Senátu Přemysl Sobotka na audit hospodaření ODS, jehož cílem je očistit financování strany. Dobrovolnou spoluúčast na financování vyšetřovacího auditu navrhla podle Sobotky Výkonná rada ODS všem poslancům a senátorům.

Místopředseda ODS Miroslav Macek očekává v tisku skandalizaci své osoby

Místopředseda ODS Miroslav Macek má informace, že tisk se chystá skandalizovat jeho osobu. Mladá fronta Dnes údajně chystá článek s titulem Český Clinton, ve kterém má používat informace psychicky zřejmě narušené dívky. Ta má podle Macka v článku vypovídat, že s ním má poměr a schází se s ním. "Ačkoli náš jediný styk byl ten, že jsem jí odpověděl na její novoroční přání písemně opět novoročním přáním," zdůraznil místopředseda ODS. Na české politické scéně dosud podobná sexuální aféra nepropukla, ale právě Macek je jediným politikem, jehož soukromý život se stal objektem zvýšeného zájmu českých médií. Deník Mackovu informaci popřel.

Ekologický projekt pro Moravu a Dyji

Dolní Rakousy, Česká republika a Slovensko budou spolupracovat na ekologickém projektu regionu Morava-Dyje, jehož cílem je zachovat v této oblasti přírodní zdroje a nenarušenou kvalitu života. Třístranný projekt v Mistelbachu představil dolnorakouský zemský rada Franz Blochberger. Podle tohoto návrhu se mrtvá ramena Dyje a Moravy znovu napojí na hlavní tok. Kolem Moravy tak zůstane zachována jedinečná flóra a fauna a zlepší se situace v lužních lesích. Blochberger odhadl celkové náklady projektu na 33 miliónů šilinků. Rozhodnutí o finanční účasti Evropské unie má padnout na jaře. Z Bruselu by mohla přijít až 50procentní podpora a projekt by se mohl realizovat do roku 2001.

F.Thoma kandidátem na členství ve vedení česko-německého fondu budoucnosti

Jedním z kandidátů na členství ve správní radě česko-německého fondu budoucnosti je generální tajemník německo-české společnosti "Vers”hnung braucht Vertrauen - Smíření potřebuje důvěru" Friedrich Thoma. ČTK se to dozvěděla z důvěrných zdrojů v Bonnu. Thoma se narodil v Jablonci nad Nisou a po odsunu žil v bývalé NDR. Po sjednocení Německa se přestěhoval do Rh”ndorfu u Bonnu a působí tam jako volný novinář. Složení řídícího orgánu fondu budoucnosti bylo po celý uplynulý rok předmětem sporů a důvodem odkladů jeho zřízení. Česká strana již své čtyři zástupce německé straně oznámila, ta však dosud o svých zástupcích definitivně nerozhodla.

Ve správní radě fondu budoucnosti by měl podle agentury DPA být také předseda bavorského zemského parlamentu, původem sudetský Němec Johann B”hm. Měl by nahradit dosud zvažovaného předsedu Svazu vyhnanců a místopředsedu Sudetoněmeckého krajanského sdružení Fritze Wittmanna, jehož nominace budila nevoli na české straně. Johann B”hm pochází z Mariánskolázeňska. V Sudetoněmeckém krajanském sdružení nepatří mezi vrcholné funkcionáře, ale je členem širšího vedení. Je aktivní také v křesťanské Ackermannově obci sudetských Němců, která však odmítla česko-německou deklaraci stejně jako landsmanšaft.

ČR se postupně zapojuje do činnosti NATO

Měsíc po rozhodnutí ministrů zahraničí Severoatlantické aliance otevřít orgány aliance částečně pro vstupující země se Česká republika, Polsko a Maďarsko podílejí jako pozorovatelé na práci hlavních z nich. Šéf české mise při NATO, chargé d'affaires Pavel Vacek předpovídá, že bruselská mise ČR bude mít v dohledné době asi 20-30 lidí, diplomatů a vojenských odborníků.

Duma přijala rezoluci vyzývající Kreml k opatřením vůči NATO

Rezoluci žádající prezidenta Borise Jelcina a ruskou vládu, aby rozpracovali program protiopatření vůči rozšiřování NATO, schválili poslanci Státní dumy. Dokument byl v dolní komoře ruského parlamentu ovládané komunisty schválen jednomyslně. Prohlášení zdůrazňuje, že NATO bez ohledu na výhrady Ruska pokračuje v přípravách na rozšíření o Českou republiku, Polsko a Maďarsko. "Vojenské doktríny členských států NATO a jejich praktická činnost v posledních letech dokazují, že se tyto státy nehodlají vzdát možnosti použít síly jako prostředku při řešení zahraničněpolitických úkolů. V podmínkách oslabení obranyschopnosti Ruské federace, včetně postupné degradace strategických jaderných sil země, znamená rozšíření NATO vznik nejvážnější válečné hrozby pro naši zemi od roku 1945," zdůrazňuje se v dokumentu.

Malé a střední podniky mají nedostatečnou ekonomickou sílu

Na malé a střední podniky negativně působí jejich nedostatečná ekonomická síla v porovnání s velkými firmami a především obtížný přístup ke kapitálu, a tím i omezená možnost financování rozvojových aktivit. Vyplývá to z analýzy a koncepce rozvoje malého a středního podnikání, kterou ČTK poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Situaci malých podnikatelů ovlivňují i dumpingové ceny dovážených produktů. Při prodeji zboží stojí malé podniky proti silným obchodním řetězcům tvořených kapitálově silnými domácími i zahraničními podniky. Podle analýzy lze konstatovat objektivně nerovné podmínky pro podnikání malých a velkých podniků.

Prezident Havel by neměl podle průzkumu své funkci obětovat zdraví

Prezident Václav Havel by podle většiny občanů neměl své funkci obětovat zdraví. Ve zveřejněných výsledcích průzkumu Střediska empirických výzkumů to uvedlo 87 procent občanů, kteří se domnívají, že prezident není ve své funkci nenahraditelný. Naproti tomu Havla jako osobnost v prezidentské funkci nenahraditelnou vnímá 13 procent lidí. Podle nich by svoji funkci měl vykonávat bez ohledu na svůj zdravotní stav.

Třetina Čechů odmítá soužití s romskou menšinou

Téměř třetina obyvatel České republiky zřetelně odmítá soužití s romskou menšinou. Čtrnáct procent se dokonce domnívá, že je potřeba Romy vyhostit ze země. Vyplývá to z výsledků výzkumu agentury Focus. Pouze pět procent dotázaných deklarovalo zřetelnou sympatii k Romům a pouhá dvě procenta by byla ochotna přijmout Roma či Romku do vlastní rodiny či příbuzenstva. Dvě třetiny populace, přesně 68 procent, zaujímají k romské menšině více méně tolerantní či lhostejný postoj.

Petice Několik slov požaduje úctu k menšinám

Celým svým zaměřením by měla podle signatářů petice Několik slov působit veřejnoprávní média na utváření demokratické společnosti, která chová úctu k menšinám a jejich svébytnosti. Signatáři petice, mezi nimiž jsou předseda Senátu Petr Pithart, poslanec Pavel Dostál, sociolog Ivan Gabal, politolog Fedor Gál, novináři a další občané, jsou přesvědčeni, že "česká veřejnoprávní média nepředstavují všechny naše občany a cizince jako přirozenou součást společnosti". Televize a rozhlas podle petice většinou nepřímo vybízejí k představě, že jsou-li například Romové zastoupeni jen v rámci segregovaných pořadů nebo jako zpravodajský problém, potom nepatří ani v normálním životě jinam, "než do ghetta či někam, kde působí potíže".

Na krnovské radnici bude pracovat asistent pro Romy

Asistent, který pomůže romské menšině při jednání s úřady, začne brzy pracovat na radnici v Krnově na Bruntálsku. Po setkání s ministrem Vladimírem Mlynářem to ČTK řekl starosta Krnova Bedřich Marek. Situací místní romské menšiny se začala radnice společně se zástupci romských iniciativ intenzivněji zabývat po žhářském útoku na početnou romskou rodinu v Krnově, který zřejmě měl rasový motiv. Ministr Mlynář požádal Romy, aby mu ze svých řad navrhli nejlepší kandidáty na policisty s tím, že jejich seznam předá vedení ministerstva vnitra.

Štafeta českých juniorů v běhu na lyžích dosáhla historického prvenství

Obrovského úspěchu dosáhli čeští junioři v běhu na lyžích na mistrovství světa v klasickém lyžování ve Sv. Mořici. Štafeta ve složení Norbert Pelc, Lukáš Havlín, Ondřej Bíman a olympionik Martin Koukal vybojovala na trati 4x10 km historicky první zlatou medaili. Češi dosáhli času 1:49:38,5 hodiny a druhé Nory v cíli nadmíru vyrovnaného závodu předstihli o 13,2 sekundy. Pro bronzovou medaili si doběhli Italové, obhájci prvenství z Calgary '97.

Český tenista Petr Korda postoupil do osmifinále Australien Open

Dárek v podobě postupu do osmifinále Australian Open si dal český tenista Petr Korda k třicátým narozeninám. Po třísetovém vítězství nad Američanem Vincentem Spadeou bude mít nyní příležitost zopakovat úspěch z roku 1993 proti finalistovi loňského Wimbledonu Cédriku Piolineovi.

Počasí

A jaké bude počasí. V sobotu bude polojasno s možností slabých sněhových srážek, teploty minus 4 až 0 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.