Zprávy sobota, 25. března 2000

Nyní podroněji:

Ministrem dopravy a spojů se má stát Jaromír Schling a ministrem pro místní rozvoj Petr Lachnit

Novým ministrem dopravy a spojů se má stát poslanec sociální demokracie Jaromír Schling a novým ministrem pro místní rozvoj místopředseda ČSSD a náměstek ostravského primátora Petr Lachnit. Vystřídají Antonína Peltráma a Jaromíra Císaře, jejichž odchod už byl avizován, ale premiér v pátek poprvé oficiálně oznámil, kdo je nahradí. Nové tváře se však ve vládě objeví až v polovině dubna. Zeman chce odcházejícím ministrům poskytnout čas, aby zákony, které už schválila sněmovna, mohli obhájit i před senátory.

Odborníci v resortu ministerstva pro místní rozvoj očekávají od nového šéfa tohoto resortu Petra Lachnita především předložení nového zákona, který by upravoval tvorbu nájemného z bytů. Předseda Sdružení na ochranu nájemníku Stanislav Křeček předpokládá, že Lachnit jako člověk, který dlouhou dobu pracoval v komunální politice velkého města, bude bytovou problematiku dobře znát. Věří proto, že kvalita legislativní práce ministerstva se zlepší.

Také budoucí ministr Petr Lachnit pokládá bytovou problematiku a rozvoj cestovního ruchu za nejpalčivější problém tohoto resortu. Hodlá podporovat investice do výstavby nových bytů. "Jednou z forem mohou být příspěvky, úhrada úroků z úvěrů či státní půjčky," uvedl. K tomu, aby správně fungoval trh s byty je podle něj zapotřebí zajistit převahu nabídky nad poptávkou o deset až 15 procent.

Premiér chce přesvědčit ministra spravedlnosti Otakara Motejla, aby z vlády neodcházel

Premiér Miloš Zeman chce přesvědčit ministra spravedlnosti Otakara Motejla, který má v úmyslu opustit vládu kvůli potížím se zákony v Poslanecké sněmovně, aby v kabinetu zůstal. Považuje ho za jednoho z nejschopnějších členů vlády. Zeman zpochybnil spekulace, že by nestraník Motejl chtěl rezignovat kvůli akci Čisté ruce, která se má přesunout do jeho resortu, a s níž se jako s původně stranickým programem ČSSD nemůže ztotožnit. Zeman si prý nevšiml, že by ministr proti této akci protestoval.

Zeman chtěl původně v pátek oznámit i změnu ve funkci ministra vnitra, kterou opustí Václav Grulich. Kvůli otazníkům nad dalším setrváním ministra Motejla ve vládě si to však rozmyslel. S jeho dobrovolným odchodem nepočítal a nejspíš za něj nemá připravenou náhradu. Pokud ale Motejl zůstane, Grulichovu odchodu nebude nic bránit. Grulich dokonce naznačoval, že by příští týden rezignoval sám.

Předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross potvrdil, že je ochoten převzít po Václavu Grulichovi vedení ministerstva vnitra. "Pokud by Václav Grulich odešel nebo byl odvolán, tak jsem připraven tuto zodpovědnost převzít," řekl v České televizi. Právě Grosse premiér Miloš Zeman označil za jednoho z kandidátů na ministra vnitra. Gross, který se několikrát kriticky vyjádřil k činnosti vlády i vedení ČSSD, nedávno pro deník Právo uvedl, že přijetí nabídky ministerského křesla podmínil zachováním svého vlivu uvnitř ČSSD.

Nový ministr Březina pokládá informační politiku vlády za jednu ze svých priorit

Nový ministr bez portfeje Karel Březina pokládá informační politiku vlády za jednu ze svých pracovních priorit. V této souvislosti připomněl heslo britského labouristického vůdce a premiéra Tonyho Blaira Internet do každé školy. Doplnil také, že v té části agendy, kterou přebírá po svém předchůdci Jaroslavu Baštovi, bude navazovat na jeho dosavadní práci.

Prezident jednal s nejvyšší státní zástupkyní o vyšetřování závažné hospodářské kriminality

Nedořešení 17 největších bankovních kauz po skončení akce Čisté ruce podrývá podle prezidenta Václava Havla důvěru občanů v demokracii. Právě o vyšetřování bankovních kauz hovořil prezident v Lánech s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Podle ní však nejsou za odkladem objasnění velkých ekonomických případů politické tlaky, ale nedostatek vyškolených odborníků.

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová odmítla nabídku premiéra Miloše Zemana, aby obsadila funkci ministryně vnitra. Benešová to uvedla po setkání s prezidentem Václavem Havlem. Téma jejího možného vstupu do vlády ale při rozhovoru s prezidentem podle ní nepadlo.

Vznikne tým, který bude hledat převáděčské trasy

Ještě letos vznikne speciální policejní tým, který se bude pohybovat na česko-slovenské hranici. Má hledat nové převáděčské trasy, jimiž do ČR proudí uprchlíci z východní a jižní Evropy i Asie. Novinářům to řekl ministr vnitra Václav Grulich. Dodal, že cílem tohoto opatření je snížit průchodnost východní hranice. Loni zadrželi policisté jen na jižní Moravě téměř 5000 běženců, mezi nimiž byli především Indové, Afghánci, Číňané a Rumuni.

Čečenští uprchlíci jsou již třetí noc na pražském Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky

Žádný pokrok nenastal v jednáních mezi představiteli Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky v Praze, ministerstva vnitra a 21 čečenskými uprchlíky, kteří se na úřadě ve středu usídlili. Přišli poté, co opustili uprchlický tábor v Červeném Újezdu na Teplicku. K odchodu je údajně přiměly výhružné telefonáty rusky mluvících lidí. Uprchlíci stojí o přesídlení do jiné země. Česká republika jim nabídla alternativní ubytování ve speciálním uprchlickém zařízení, eventuálně stažení žádosti o azyl.

K větší mezinárodní pomoci běžencům z válkou zmítaného Čečenska chtějí vyzvat Česká katolická charita spolu s rakouskou Charitou. Jejich humanitární pracovníci na vlastní oči poznali katastrofální podmínky čečenských uprchlíků v táborech v Ingušsku a obyvatel zničených obcí přímo v Čečensku. Ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Jindřich Suchánek řekl, že mezinárodní pomoc tamním běžencům je zcela nedostatečná. "Při jiných pohromách se do postižené země sjelo až na 200 humanitárních organizací, v Ingušsku jich je 18, v Čečensku není žádná, pouze Společnost Člověk v tísni tam vozí potraviny," uvedl Suchánek.

Prezidentka exilové Rady Běloruska Ivonka Survillová usiluje v ČR o podporu běloruské opozice

O podporu běloruské opozice hodlá požádat české představitele prezidentka exilové Rady Běloruské demokratické republiky Ivonka Survillová. Na příští středu má plánovanou schůzku na Pražském hradě. Zatím není jasné, zda ji přijme osobně Václav Havel, kterého v posledních dnech sužují zdravotní potíže. Survillová, kterou v Praze doprovází běloruský spisovatel Vasil Bykav, ocenila kritický postoj některých českých občanských organizací a nadací vůči autoritativnímu režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který pronásleduje politické oponenty a omezuje svobodu slova. Hlavním cílem exilové rady je podle Survillové získat mezinárodní podporu zastavení procesu integrace Ruska a Běloruska.

Sudetoněmecké krajanské sdružení k dohodě o odškodnění nuceně nasazených

Dosud úřadující předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer v prohlášení ke čtvrteční dohodě o odškodnění obětí nucených prací pro nacistický režim uvedl, že toto odškodnění "potvrzuje otevřenost sudetoněmecké otázky". Neubauer uvádí, že sdružení se vždy vyslovovalo pro to, aby bylo napraveno každé bezpráví bez ohledu na národnost obětí. Proto vítá i nynější dohodu o odškodnění za nucené práce, i když "pro mnohé německé nuceně nasazené a vyhnané je trpké, že bezpráví spáchané na nich je dosud zcela ignorováno."

V Berlíně byla ve čtvrtek za české účasti uzavřena dohoda o odškodnění obětí otrockých a nucených prací pro nacistický režim; z fondu, jehož výše byla loni v prosinci stanovena na 10 miliard marek, připadne českým obětem 423 milióny marek (zhruba 7,7 miliardy Kč).

Právníci tvrdí, že lze dílo Adolfa Hitlera v ČR vydat

Bavorsko se svým odporem proti vydání českého překladu knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf podle různých českých právníků zřejmě neuspěje. Podle českého práva lze toto dílo vydávat volně, neboť autorská práva k němu už na území ČR, narozdíl od Bavorska, netrvají. V ČR je zatím platná padesátiletá lhůta ochrany autorských práv ode dne smrti autora, zatímco v Evropské unii jsou tato práva chráněna o 20 let déle a Mein Kampf je tedy chráněn až do roku 2015. Bavorsko drží na knihu pro většinu světa autorská a vydavatelská práva a brání jejímu šíření v cizině.

Ředitelé věznic vítají zastavení příjmu vězňů, soudci jsou proti

Ředitelé věznic přivítali rozhodnutí generální ředitelky Vězeňské služby Kamily Meclové dočasně zastavit přijímání odsouzených za méně závažné trestné činy do přeplněných věznic. Soudci se naopak shodují, že by to bylo možné kvalifikovat i jako maření jejich rozhodnutí. "V naší věznici to zlepší situaci," konstatoval ředitel věznice v Praze-Ruzyni František Zedek. Rozhodnutí Meclové označil za o operativní opatření, které zabrání tomu, aby ve vězeňství nastal kolaps. Ruzyňská věznice je proti plánované kapacitě dlouhodobě přeplněná o 30 až 40 procent, podotkl.

Ekonomové se rozcházejí v názorech, jakou částku získá česká vláda z privatizace

Z budoucí privatizace v ČR bude možno získat částku vyšší než 500 miliard korun, o níž hovořil premiér Miloš Zeman. Uvedl to washingtonský ekonom a prezident společnosti PlanEcon, Jan Vaňous. Dodal však, že několikaletý odklad privatizace ve srovnání s Maďarskem způsobilo, že ceny nebudou tak slavné, jak mohly být, kdyby se to udělalo před dvěma lety.

Také prezident manhattanských fondů LLC Howard Golden poznamenal, že se s privatizací dlouho otálelo a podniky ztrácely na ceně, byly tunelovány, případně do nich vláda musela před privatizací investovat. Proto je k odhadu premiéra - 500 miliard korun z privatizace skeptický. Dodal, že každá česká vláda tvrdila, kolik peněz může získat, ale pokaždé když došlo na prodej, obdržela odstatně méně.

Pastýřský list biskupů je podle premiéra Zemana signálem ke spolupráci

Premiér Miloš Zeman považuje pastýřský list katolických biskupů, v němž odsoudili nevyplácení mezd a tunelování podniků, za významný signál ke spolupráci katolické církve a vlády v boji proti jakýmkoliv formám zločinnosti v zemi. Zeman řekl, že si tohoto dokumentu vysoce cení. V pastýřském listě čteném poslední neděli při katolických bohoslužbách označili biskupové za nemorální a zavrženíhodné chování představitelů některých českých podniků, kteří svěřené nebo soukromé vlastnictví chápou jako příležitost k obohacení a kteří zaměstnancům zadržují mzdu.

Stovky lidí uctily na jugoslávském velvyslanectví oběti náletů

Zapálením svíčky, položením květin či tichou vzpomínkou si stovky lidí připomněly v budově jugoslávského velvyslanectví v Praze rok od zahájení leteckých náletů NATO proti Jugoslávii. Počty obětí se rozcházejí - zatímco Bělehrad hovoří až o ztrátě 3500 civilistů, NATO uvádí, že při náletech zahynulo 5000 jugoslávských vojáků. Zpráva humanitární organizace Human Rights Watch hovoří o asi pěti stovkách mrtvých civilních obyvatel Jugoslávie.

Náklady na bydlení zatěžují 45 procent občanů

Náklady na bydlení patřily v březnu k výdajům, které nejvíce zatěžovaly české domácnosti. Problémy s hrazením bydlení pociťuje nyní 45 procent občanů. Jak dále vyplývá z průzkumu agentury IVVM, s cenami potravin a stravování se potýká 27 procent dotázaných. O jedno procento lidí více má potíže s úhradou cen léků a zdravotní péče.

Krach hutí na Ostravsku může způsobit kolaps regionu

Případný krach hutních podniků na Ostravsku by podle představitelů tamních úřadů práce znamenal kolaps pro celý region. Průmyslové giganty jako Vítkovice či Nová huť, které se v posledním období potýkají se značnými finančními problémy, totiž zaměstnávají největší množství lidí. Kromě toho je na jejich fungování kvůli provázanosti regionu závislá celá řada dalších firem. Nová huť společně s Vítkovicemi zaměstnávají dohromady kolem 25.000 lidí. Míra nezaměstnanosti, která se koncem února v Ostravě pohybovala kolem 16,6 procenta, by se okamžitě vyšplhala k hranici 27 procent.

Philips chce v ČR investovat v první fázi stovky miliónů dolarů

Několik stovek miliónů dolarů hodlá v první fázi v ČR investovat nizozemský gigant Koninklijke Philips Electronics do výstavby závodu na výrobu elektronických součástek pro spotřební elektroniku. Výsledná investice by byla kolem půl miliardy USD. První etapa vytvoří přinejmenším tisíc pracovních míst. Původně byly ve hře o tuto masívní injekci Valašské Meziříčí, Hranice na Moravě a Kopřivnice, nyní zůstala dvě posledně jmenovaná města. Výstavba závodu by začala ještě v letošním roce, produkce potom odstartuje v roce 2001 a vytvoří řadu možností pro domácí subdodavatele.

Snížení daní je podle čtyřkoalice podmínkou hospodářského růstu.

Snížení daňového zatížení je podmínkou hospodářského růstu. To je jedna z hlavních myšlenek, charakterizující obsah dvoudenní programové konference čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU, která byla zahájena v Praze. Novinářům to řekl předseda lidovců Jan Kasal s tím, že výsledky jednání mají mít pokračování v novelách daňových zákonů, které budou poslanci a senátoři čtyřkoalice prosazovat v parlamentu.

Vědci ani veřejnost prý neznají tvář autora státní vlajky

Vědci ani veřejnost prý dosud neznají tvář někdejšího archiváře ministerstva vnitra Jaroslava Kursy (1875 - 1950), který je pravděpodobně autorem státní vlajky. Člen podvýboru pro heraldiku Poslanecké sněmovny Aleš Brožek řekl, že se již řadu let snaží navázat kontakt s pozůstalými, aby získal do svého archivu fotografii tohoto muže. O autorovi české vlajky, které bude 30. března 80 let, se podle Brožka vedly dlouho diskuse. V šedesátých letech se například všeobecně soudilo, že autorem je akademický malíř Jaroslav Jareš (1886 - 1967). Aby výčet možných autorů české vlajky byl úplný, je potřeba zmínit i Čechoameričana Josefa Knedlhanse (1874 - 1956). Zejména krajané v Americe jsou podle Brožka přesvědčeni, že právě on, český rodák, který žil a zemřel v Americe, je autorem české vlajky. Na základě svého bádání však nepovažuje tuto hypotézu za pravděpodobnou.

V Kamenici nad Lipou začala sloužit unikátní výrobna jízdenek

Unikátní historická výrobna klasických lepenkových jízdenek, které železnice používala více než 100 let, začala znovu sloužit v objektu železniční stanice v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. Společnost Jindřichohradecké místní dráhy celou technologii, určenou k likvidaci, zakoupila od slovenské firmy. "Prvotní záměr byl koupit jeden stroj na výrobu jízdenek pro naši vlastní potřebu. Když jsme zjistili, že bez celé linky je to nemožné, stala se z toho skutečně záchrana kusu železniční historie," řekl ředitel Jan Šatava. Podle jeho slov Jindřichohradecké místní dráhy samy klasické lepenkové jízdenky používají a nehodlají se jich zbavovat. Jelikož denní kapacita linky, 100.000 jízdenek, plně stačí k pokrytí jejich potřeb, oslovily možné zákazníky, k nimž patří především soukromí provozovatelé historických železnic a lanovek u nás, v Rakousku a Německu.

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy vznikla v roce 1994 za účelem zprivatizování jindřichohradeckých úzkokolejných tratí. V roce 1997 převzala do provozu první trať Jindřichův Hradec - Nová Bystřice a od března 1998 je vlastníkem celých 79 kilometrů zdejších úzkokolejek a zajišťuje na nich veškerou osobní i nákladní dopravu. Její loňské hospodaření skončilo zhruba miliónovým ziskem.

Sportovní areál za zhruba 800 miliónů má vyrůst v Krkonoších

Sportovně relaxační komplex za zhruba 800 miliónů korun chce ve Špindlerově Mlýně vybudovat královéhradecká společnost Polyma Group. Se zahájením stavby se počítá na jaře 2001. Součástí komplexu má být i aquacentrum, jehož výměra vodních ploch dosahuje 1200 metrů čtverečních. Pro návštěvníky Krkonoš bude v areálu vybudován také nový hotel, parkoviště, banka, multikino nebo integrované nákladní překladiště pro zásobování horských bud.

Obec Drmoul slíbila každému prvňáčkovi 5000 korun

Drmoul na Chebsku se stane asi první obcí v ČR, která bude platit žákům za školní docházku. Za každé dítě, které rodina přihlásí do první třídy místní obecné školy, totiž radnice vyplatí 5000 korun. Jak uvedl starosta Zdeněk Lazur, z 11 dětí přišly k zápisu jen 4. Ostatní rodiče ze strachu ze slučování prvních dvou tříd přihlásili děti do Mariánských Lázní. "Nejenže by tak škola skutečně musela třídy spojit, ale obec by navíc musela za každého žáka platit mariánskolázeňské radnici kolem 8000 korun ročně," uvedl Lazur. Vysvětlil, že jde o náklady, které musí obce uhradit za žáky, kteří navštěvují školu jinde, než v místě bydliště. "Když jim dáme pět tisíc, tak ještě ušetříme. Především však zachováme jednotlivé třídy a zachráníme školu," vysvětlil. Obec dále hodlá žákům přispět dalšími 2500 korun za každý ukončený rok. "Po pěti letech v naší škole by tak mohli naši absolventi dostat vkladní knížku s 15.000 korunami," řekl starosta.

Fontána pro Zuzanu 3 oceněna na festivalu v Atlantě

Po úspěšných premiérách v Římě a africkém Harare dosáhl koprodukční slovensko-český film režiséra Dušana Rapoše Fontána pro Zuzanu 3 dalšího významného mezinárodního úspěchu. Na filmovém festivalu Zoie Films v americké Atlantě získal tento snímek nejvyšší ocenění Best Picture Feature/Foreign za "příběh, hudbu a duchovní poselství.

Vězeň, pykající za vraždu, vydal sbírku básní

Pětadvacetiletý rýnovický vězeň Aleš Trejtnar vydal v těchto dnech vlastním nákladem básnickou sbírku Zrcadlo. Za mřížemi si odpykává desetiletý trest za vraždu. K napsání knihy ho prý přiměla snaha čelit stresu, vyrovnat se s osudem a ulevit duši. Jeho prvotina, sbírka 14 básní, vyšla díky podpoře rodičů a přátel. Autor se v ní věnuje polemice mezi životem a smrtí. "Každá báseň má dva různé konce, dobrý a špatný. V každém příběhu vítězí buď život, nebo smrt, čtenář si může vybrat," řekl Trejtnar. Prvních 100 výtisků si podle něj rozebrali známí, další 500 se objeví do tří týdnů na prodejních pultech.

Krkonošští horští záchranáři uctili památku Hanče a Vrbaty

Členové krkonošské Horské služby si u mohyly závodníka Bohumila Hanče a jeho přítele Václava Vrbaty na Zlatém návrší připomněli výročí jejich tragického úmrtí. Oba muži 24. března 1913 zahynuli při mezinárodním závodu v běhu na lyžích na 50 kilometrů v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek. Snaha Vrbaty zachránit kamaráda s nasazením vlastního života se stala ideovým základem k založení Horské služby v Krkonoších v roce 1934.

Do fotbalových pohárů v sezóně 2001/02 zasáhne šest českých týmů

Dva získané body za čtvrteční vítězství Slavie Praha nad Leedsem United měly pro český klubový fotbal zásadní význam. V průběžné tabulce evropských zemí podle bodového koeficientu se totiž Česká republika posunula na osmé místo a v sezóně 2001/02, pokud UEFA nezmění své předpisy, vyšle do pohárových soutěží šest mužstev. Na osmé místo v klubové Evropě ještě český ani československý fotbal nikdy nedosáhl.

Teplice - Bohemians 2:0

Fotbalisté Teplic zvítězili v tradiční televizní ligové předehrávce nad Bohemians 2:0. Teplice se v tabulce posunuly na páté místo za svého pátečního soupeře, na kterého ztrácejí jeden bod.

Počasí

V ČR bude oblačno až zataženo s přeháňkami, teploty kolem 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.