Zprávy sobota, 25. září 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Kavan: ČR podpoří na istanbulském summitu posílení role OBSE

Česká republika podpoří americký návrh na ustavení sil, jimiž by Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě 'OBSE) mohla reagovat na krizové situace. Po jednání s americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou to v pátek v New Yorku řekl šéf české diplomacie Jan Kavan. Návrh na zřízení sil schopných rychle reagovat na krizové situace pod názvem React se má prjednávat na summitu OBSE v tureckém Istanbulu. Kavan řekl, že nedávné události ve světě potřebu takových sil prokázaly.

Oba státníci také krátce jednali o sporu kolem televizní stanice Nova. Albrightová podle Kavana ocenila roli českého ministerstva zahraničí, které sbírá informace o tomto obchodním sporu mezi CME a společností CET 21, jež vlastní vysílací licenci televize Nova v České republice. "Jde nám o to, aby došlo k dohodě, která bude především prospěšná pro Českou republiku a pro jistotu zahraničních investorů, ať už to jsou investoři američtí, nebo z Evropské unie," zdůraznil Kavan americké ministryni zahraničí. Majoritní akcionář CME, americký milardář Ronald Lauder podal proti České republice žalobu pro znehodnocení svých investic. Zdůvodnil ji porušením smlouvy o ochraně investic mezi Spojenými státy a Českou republikou.

Vyjednavači zemí pro EU zdůraznili význam společných schůzek

Summit Evropské unie v Helsinkách, který se uskuteční letos v prosinci na závěr finského předsednictví unie, může mít pozitivní dopad na rozšiřování EU. Řekl to v pátek hlavní estonský vyjednavač pro EU Alan Streiman na pražském dvoudenním jednání vyjednavačů šesti zemí, které se ucházejí o vstup do Evropské unie v první vlně. Náměstek ministra zahraničí Pavel Telička, který své kolegy z Kypru, Maďarska, Polska, Slovinska a Estonska do Prahy pozval, hodnotil schůzku pochvalně. Se svým polským kolegou Janem Kulakowskim se shodl, že je důležité vyměňovat si zkušenosti z vyjednávání. Přestože každá země má vlastní vyjednávací priority, najde se nespočet témat, v nichž se jejich hlediska podobají, řekl Kulakowski.

Prezident je spokojen s ústavními změnami, jež navrhují senátoři

S pochopením se u prezidenta Václava Havla setkaly návrhy ústavních změn připravované stálou senátní komisí, které se převážně zaměřují na zrovnoprávnění obou parlamentních komor. Třebaže senátoři po páteční schůzce s hlavou státu konstatovali, že řadu pozitivních bodů obsahuje i návrh rozsáhlejších ústavních změn vypracovaný ČSSD a ODS, nepodaří se podle předsedy senátní komise Jiřího Stodůlky oba návrhy spojit v jeden.

Vláda diskutovala o územněsprávní reformě, rozhodne v sobotu

Charakter semináře měla páteční mimořádná schůze vlády, na které ministři diskutovali o návrzích zákonů k územněsprávní reformě. Rozhodovat budou v sobotu. ČTK to řekl Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády. Ministři vnitra Václav Grulich, financí Pavel Mertlík a pro místní rozvoj Jaromír Císař předložili tucet předloh zákonů a novel, které s reformou nějak souvisí. K nejdůležitějším předlohám patří návrhy zákona o obcích, o krajích, o okresních úřadech, o hlavním městě Praze, o rozpočtových pravidlech, o hospodaření územních samosprávných celků a o rozpočtovém určení výnosu daní.

McNamara s právníky prosazoval v ČR změnu jaderné doktríny NATO

Změnu jaderné doktríny Severoatlantické aliance, která si vyhrazuje právo prvního použití jaderných zbraní, prosazovali během dvoudenní návštěvy Prahy bývalý americký ministr obrany Robert McNamara a velvyslanec Thomas Graham mladší, který stojí v čele Aliance právníků pro světovou bezpečnost 'LAWS). Česká republika se tak stala prvním z nových členských států aliance, který představitelé LAWS navštívili v rámci svých cest po členských zemích NATO. O nutnosti změnit jadernou doktrínu přesvědčují američtí právníci představitele spojeneckých zemí před prosincovým ministerským summitem NATO, na němž by měla být jaderná politika aliance přehodnocena.

Česká rota v Kosovu bude v listopadu posílena o 50 vojáků

Česká průzkumná rota působící na severu jihosrbské provincie Kosovo v mezinárodní misi KFOR bude pravděpodobně od listopadu posílena o 50 vojáků. ČTK o tom při své inspekční cestě k jednotkám KFOR a SFOR informoval náčelník sekce bojové přípravy generálního štábu Armády ČR Jiří Šíba. Požadavky na personální a materiální posílení české průzkumné roty vznesl šéf českého kontingentu Karel Klínovský již před několika týdny. "Vojáci jsou natolik vytížení, že jim nezbývá téměř žádný čas na odpočinek. To se musí zákonitě projevit na jejich psychické a fyzické kondici," řekl Klínovský zpravodaji ČTK.

Zpráva RE k extremistickým stranám kritizována i českou stranou

Za "celkově skvělou" označili v pátek poslanci Rady Evropy 'RE) zprávu o evropských extremistických stranách a hnutích, která vybízí vlády 41 členských zemí k posílení legislativy proti rasismu a xenofobii a mezinárodní spolupráce policie a justice. Poslanci zprávu přesto nepřijali a vrátili ji k dopracování výboru, protože mnoho delegací včetně české měly velké výhrady k některým jejím částem. Proti obsahu pasáže o České republice zaměřené na protiromské násilí vznesla námitku vedoucí české delegace na Parlamentním shromáždění RE Vlasta Štěpová, která požádala o vyřazení obou odstavců o ČR s tím, že zpráva je o extremistických stranách, a nikoli o romské otázce. Navíc listy zmiňované v analýze nejsou považovány za seriózní, uvedla Štěpová v dodatku ke zprávě.

Slácení dluhu vůči ČR ve zboží by Ruskou federaci přišlo dráž

Splácení dluhu Ruské federace vůči České republice je možné buď kombinací plateb v hotovosti a plateb ve zboží či pouze ve zboží, přičemž pak by šlo o vyšší částku. Na tom se v pátek dohodli ministr financí Ruské federace Michail Kasjanov a jeho český kolega Pavel Mertlík. O jakou částku jde, ministři neuvedli. "Připravujeme dvě stádia jednání, první se týká závazků po lhůtě splatnosti a druhé teprve nadcházejících plateb," upřesnil Kasjanov. Ministři se dále dohodli, že česká i ruská strana bude pracovat na projektu Garančního fondu, který by podpořil vzájemný obchod ČR a Ruska.

Mertlík: V privatizaci o spořitelnu zůstává zatím jen Erste Bank

Ministr financí Pavel Mertlík potvrdil, že v procesu privatizace České spořitelny zůstává zatím ve hře pouze rakouská Erste Bank Sparkassen, které byla dána exkluzivita. "Po prostudování doporučení Řídícího výboru pro privatizaci bank jsem s ním vyjádřil souhlas a vydal jsem příslušné pokyny," řekl Mertlík na dotaz ČTK. Ministr však odmítl odpovědět, zda si Erste Bank klade nějaké podmínky ohledně vyčištění portfolia špatných úvěrů spořitelny a zda vláda "něco připravuje" s tím, že jde o obchodní tajemství. Investorů, kteří o spořitelnu vyjádřili předběžný zájem, bylo více než sedm. Kromě Erste Bank Sparkassen se veřejně projevila i Česká pojišťovna. Dále se hovořilo o nizozemské ABN Amro a ING Bank, HSBC Midland, německé HypoVereinsbank, francouzské Société Générale a švýcarské pojišťovně Zürich.

ČNB rozhodla odebrat Moravia Bance bankovní licenci

Bankovní rada České národní banky rozhodla na svém čtvrtečním zasedání v rámci správního řízení odejmout Moravia Bance povolení působit jako banka. ČTK to v pátek řekl mluvčí ČNB Martin Švehla. Důvodem je dlouhodobé přetrvávání závažných nedostatků v činnosti Moravia Banky, dodal. "V průběhu správního řízení nepředložila Moravia Banka žádné konkrétní podklady, dokládající prokazatelné odstranění zjištěných nedostatků a pominutí důvodů, které vedly k zahájení správního řízení," uvedl Švehla. Rozhodnutí však dosud nenabylo právní moci, protože Moravia Banka má 15 dnů na to, aby podala proti rozhodnutí ČNB rozklad.

Škromach radí zaměstnancům žalovat firmy o nevyplacené mzdy

Místopředseda České strany sociálně demokratické Zdeněk Skromach poradil zaměstnancům, kteří po několik měsíců nedostali výplatu, aby dali výpověď a soudně se domáhali neproplacených mezd a odstupného. Řekl to na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě. "Tito lidé by měli možná využít práva, které jim dává zákoník práce, okamžitě ukončit pracovní poměr, zažalovat firmu a žalovat ještě o dva měsíce odstupného, které těmto lidem náleží ze zákoníku práce, a přejít pod systém sociálních dávek," uvedl někdejší odborář Škromach.

Podle Rumla jedná Unie v Pardubicích o nové naději pro ČR

Mezi členy Republikového výboru Unie svobody, který jedná v Pardubicích, převažuje podle předsedy strany Jana Rumla názor, že prohloubení spolupráce uvnitř čtyřkoalice s Občanskou demokratickou aliancí, lidovci a Demokratickou unií je novým fenoménem na české politické scéně. "Shodujeme se v tom, že dohoda je to, na co lidé čekají. Tato země potřebuje naději, dohodu, které lidé věří a o ní je tato diskuse," řekl Ruml ČTK. Proto chce Unie svobody hovořit s ostatními členy čtyřkoalice o společném postupu před volbami i po nich. "Nalézáme společné průsečíky v programech jednotlivých stran tak, aby byly dokončeny reformy v této zemi," uvedl Ruml.

Středočeská ČSSD vyslovila Stanislavu Grossovi důvěru

Podporu a důvěru místopředsedovi Poslanecké sněmovny a šéfovi sociálně demokratických poslanců Stanislavu Grossovi vyslovilo v pátek předsednictvo výkonného výboru středočeské organizace strany. Její předseda Milan Urban o tom informoval ČTK. Gross ve čtvrtek nabídl, že se vzdá svých sněmovních funkcí kvůli tomu, že od volební kampaně v roce 1996 po určitou dobu používal mobilní telefon, jehož provoz platila soukromá reklamní agentura. Grosse podpořilo vedle Středočechů také nejužší vedení ČSSD.

Lux se podrobil transplantaci kostní dřeně a cítí se prý dobře

Bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux se v pátek podrobil transplantaci kostní dřeně na klinice Freda Hutchinsona v americkém Seattlu. Po zákroku, který trval dvě hodiny, se cítí dobře, řekla ČTK Luxova asistentka Eva Rolečková. "Teď nastává nejdůležitější stadium, kdy se organismus musí vyrovnat s transplantovaným štěpem," uvedla Rolečková, které Lux několik minut po transplantaci osobně z nemocničního lůžka telefonoval.

V Brně začal mezinárodní seminář o rasismu a xenofobii

Rasismus a xenofobie v právu je hlavním tématem mezinárodního semináře, jehož pracovní část začala v budově Nejvyššího soudu v Brně. Semináře se účastní soudci, státní zástupci a vyšetřovatelé z osmi zemí Evropy, řekla ČTK předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová. Páteční jednání bylo věnováno takzvaným národním zprávám, tedy informacím o problémech s rasismem a xenofobií v jednotlivých zemích. Jednání bude pokračovat v sobotu, kdy se má hovořit o úloze Evropské unie v boji proti rasismu a xenofobii a o přípravě soudců na řešení těchto problémů.

Ministerstvo tvrdí, že nedává přednost garážím před hřbitovem

Ministerstvo kultury podle ředitele odboru památkové péče Jana Kaigla nevydalo pokyn archeologům, z něhož by vyplývalo, že dává v centru Prahy přednost výstavbě podzemních garáží před zachováním středověkého židovského hřbitova, jak je z toho obvinila pražská židovská obec. Rabín Karol Sidon v pátek oznámil, že Židé budou proti likvidaci hřbitova na stavebním pozemku České pojišťovny ve Vladislavově ulici v úterý vpodvečer demonstrovat. Jan Kaigl ČTK řekl, že řízení, které může vést k prohlášení hřbitova za památku, pokračuje, ale že se zřejmě pro mimořádnou složitost protáhne. Loni objevené pohřebiště je totiž pod pěti bloky městské zástavby, a řízení se tak dotýká stovky vlastníků nemovitostí.

Národní park Šumava se podílí na evropské iniciativě PAN

Sdružit evropská chráněná území s velmi dobrou úrovní managementu jak ve vztahu k přírodním hodnotám, tak i k obyvatelům a návštěvníkům území, je cílem iniciativy PAN 'People and Nature, lidé a příroda). Vznikla za podpory Světového fondu na ochranu přírody 'WWF) a holandské podnikatelské skupiny Molecaten Group a k jejím zakladatelům patří i Národní park Šumava. Informoval o tom Vladimír Silovský ze správy parku.

Výstava českého fotografa v Římě

V prestižním Výstavním paláci v Římě byla zahájena výstava děl známého českého fotografa Josefa Koudelky. Francouzský kurátor výstavy Robert Delpire představuje pod názvem Chaos 60 panoramatických fotografií zahrnujících Koudelkovy práce z posledních deseti let. Vedle emotivního cyklu ze života Romů v České republice, Polsku a Maďarsku výstava zachycuje kontrastní svědectví o proměnách, jimiž prošla Evropa po pádu berlínské zdi v roce 1989. Z italské metropole se Koudelkova expozice přemístí i do dalších měst Itálie, první zastávkou bude sicilské Palermo. Umělec se narodil v roce 1938 v Boskovicích, ale od roku 1969 žije v zahraničí, především v Paříži.

Na Blanensku se po téměř čtyřech staletích objevilo stádo losů

Po téměř čtyřech staletích se na Blanensku objevili losi. Skupinu tří losů zpozorovalo v uplynulých dnech při pracích na poli mezi obcemi Drnovice a Lysice několik lidí. Neobvyklá velikost zvířat přihlížející tak překvapila, že losy původně pokládali za stádo krav, které někomu uteklo, řekl ČTK vedoucí místních mysliveckých kroužků Arnošt Šmétka. Stopy vzácných zvířat odlil s dětmi do sádry. "Není divu, že lidi pohled na losí stádo překvapil. Jednak je v přírodě nikdy neviděli, a navíc je los obrovské zvíře, které může přerůst i koně," uvedl Šmétka. Los dorůstá do délky 2,3 metru a v kohoutku do výšky 2,5 metru. Váží až 600 kilogramů, dodal. Los zmizel kvůli intenzívnímu lovu z lesů větší části jižní Moravy již v 15. století.

Ze sportu:

V předehrávce osmého kola první fotbalové ligy Olomouc zdolala Duklu Příbram 2:0 a v pražském derby Sparta remizovala s Bohemians 0:0. Zbývající zápasy kola se hrají v neděli.

Výsledky 6. kola extraligy ledního hokeje: Karlovy Vary - Třinec 3:3, Kladno - Zlín 1:1, Slavia Praha - Vítkovice 1:2, Havířov - Litvínov 2:3, Vsetín - České Budějovice 4:3 a Plzeň - Sparta Praha 5:1. Tabulku vede Plzeň před Zlínem. Poslední je Havířov.

Čeští tenisté vedou v baráži o udržení ve Světové skupině Davisova poháru po prvním dni v Uzbekistánu nad domácím výběrem 2:0 na zápasy. První bod získal pro český tým Jiří Novák, který porazil Vadima Kucenka 6:3, 6:3 a 6:2, ve druhé dvouhře si pak Daniel Vacek poradil s Olegem Ogorodovem 7:5, 6:3 a 6:4. V sobotu pokračuje zápas čtyřhrou, do níž nehrající kapitáni předběžně nominovali dvojice Ogorodov, Tomaševič a Novák, Rikl.

Jistého vítězství dosáhl český veslař Václav Chalupa na předolympijské regatě v australském Sydney. Zkušený jedenatřicetiletý skifař porazil na jezeře Perith o téměř dvě sekundy bronzového medailistu z mistrovství světa Dereka Portera z Kanady.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.