Zprávy sobota, 26. srpna 2000

Václava Havla znepokojuje aktivizace lidí svázaných s bývalým režimem

Prezidenta Václava Havla znepokojuje, že ve veřejném životě začínají získávat vliv lidé spojení s bývalým komunistickým režimem. Požádal proto ministra vnitra Stanislava Grosse, aby tomuto jevu věnoval zvýšenou pozornost. Po schůzce s ministrem Havel řekl, že se v této souvislosti zmínil také o operaci Olovo, která měla diskreditovat místopředsedkyni sněmovny Petru Buzkovou. Dokument údajně vznikl v týmu premiérových poradců, který vede bývalý komunistický funkcionář Miroslav Šlouf.

Operaci Olovo údajně organizovala a zaplatila konkrétní instituce

Takzvaná operace Olovo, která měla zdiskreditovat místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou, je podle názoru vedení ČSSD dílem konkrétní instituce, která ji zorganizovala a financovala stejně jako takzvanou bamberskou aféru. V ní mělo vedení sociální demokracie slíbit skupině čechošvýcarských podnikatelů významné posty ve státní správě za spolufinancování předvolební kampaně. Na páteční tiskové konferenci to řekl předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. Oznámil zároveň, že až do ukončení policejního vyšetřování operace Olovo postavil mimo službu své dva poradce Zdeňka Šarapatku a Vratislava Šímu. Zatímco Šarapatka označil za autora očerňujícího materiálu Šímu, Zeman naopak už dříve naznačil, že dokument mohl vypracovat Šarapatka. Premiér odmítl jakkoli charakterizovat onu instituci, která měla Olovo i Bamberk připravit a zaplatit, nevyloučil ale, že stojí také za dalšími diskreditačními kampaněmi proti jiným stranám.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková si nemyslí, že by za přípravou operace Olovo stála stejná instituce, která by mohla být v pozadí několik let staré bamberské aféry. Buzková, proti níž byla operace Olovo namířena, to řekla ČTK. Zároveň je přesvědčena, že by předsednictvo sociální demokracie mělo co nejrychleji učinit "veškeré kroky", aby zbavilo ČSSD podezření, že metody typu Operace Olovo patří k politické praxi strany.

Vyjádření Miloše Zemana, že operace Olovo je dílem instituce, považuje bývalý premiérův poradce Zdeněk Šarapatka za špehománii. "Nevím, jak pan předseda dospěl k této hypotéze," řekl Šarapatka ČTK. Dodal, že mu tato informace "vzala dech". "Jestli někdo za tím vidí opravdu jakoukoli špehománii, tak je to tragédie a je to neochota slyšet pravdu," uvedl poradce, který v souvislosti s kauzou Olovo opouští Úřad vlády.

V Česku jsou údajně síly, které si přejí konfrontace při MMF

Podle některých informací existují v České republice síly, které si přejí, aby se Praha při zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) stala dějištěm konfrontací. Prezident Václav Havel to řekl po schůzce s ministrem vnitra Stanislavem Grossem a policejním prezidentem Jiřím Kolářem. Cílem těchto sil je podle Havla snaha o znevěrohodnění "této státní moci a naší čerstvé demokracie" v očích zahraničních demokratických partnerů.

Solidární hladovku zahájilo v Praze deset anarchistů

Desítka anarchistů se v pátek ráno sešla na Václavském náměstí v Praze a zahájila u sochy svatého Václava dvoudenní hladovku. Aktivisté chtějí svou akcí vyjádřit solidaritu s chudými lidmi, kteří nemají prostředky ani na jídlo. Účastníci hladovky míní, že za chudobu mohou i půjčky, které rozvojovým zemím poskytuje Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka (SB). "Hladovku pořádáme v rámci kampaně proti pražskému zasedání MMF a SB," řekla ČTK Tamara Nováková z iniciativy Food not Bombs (Jídlo místo bomb), která akci pořádá společně s Československým anarchistickým sdružením.

Václav Havel blahopřál Walesovi a Krzaklewskému k výročí Solidarity

Prezident Václav Havel zaslal blahopřejné dopisy zakladateli polské odborové organizace Solidarita Lechu Walesovi a jejímu současnému předsedovi Marianu Krzaklewskému k dvacátému výročí tohoto hnutí. Havel v dopisech vyzdvihl roli Solidarity v porážce komunismu v celé střední Evropě. "Vícekrát v historii bylo Polsko zemí, odkud k nám přicházelo mnoho impulsů, myšlenek i naděje, že lze vzdorovat a něco měnit na zdánlivě neporušitelné fasádě kamenného řádu komunistického režimu. Polsko v období Solidarity bylo pro ty, kteří chtěli skutečně vidět a vědět, symbolem nezlomnosti, vůle po svobodě. Polsko a Poláci přinášeli ty nejvyšší oběti i za nás, za naši svobodu," uvádí v dopisech prezident.

Lidé si připomněli oběti, které v roce 1968 zabili Sověti

Prostějovští radní, legionáři a občané města si položením kytic k pomníku obětí okupace Československa armádami Varšavské smlouvy připomněli v pátek na centrálním náměstí události roku 1968. Přesně před 32 lety byli v Prostějově sovětskými vojáky tři lidé zastřeleni. Politici, včetně senátora za Prostějovsko Jana Kavana, se při shromáždění zdrželi projevů a obětem věnovali kromě květů poklonu a tichou vzpomínku.

Prostějovem projížděla 25. srpna 1968 večer obrněná jednotka sovětské armády. Bez jakéhokoli varování dal její velitel povel k palbě. Tři občané byli zastřeleni a dalších deset těžce zraněno. Pamětní deska se jmény obětí se objevila na prostějovském náměstí T. G. Masaryka v roce 1990. O rok později zmizel z nedalekého náměstí pomník internacionální družby, který měl vyjadřovat vděčnost sovětskému lidu za osvobození od fašismu v roce 1945 a od "kontrarevoluce" v roce 1968.

Krajský soud v Brně převzal obžalobu v babické kauze

Krajský soud v Brně převzal od státního zástupce obžalobu šestaosmdesátiletého Pavla Vítka, jednoho ze soudců v takzvaném babickém procesu. Žaloba viní Vítka z vraždy za to, že v roce 1951 poslal na smrt v souvislosti s kauzou Babice 11 nevinných lidí. Žalobce předpokládá, že soud po převzetí spisu nařídí hlavní líčení co nejdříve, aby byl případ brzy uzavřen. Z členů trestního senátu, který o babické kauze rozhodoval, žije ještě bývalý soudce Jaroslav Demčak; jeho trestní stíhání však bylo ze zdravotních důvodů přerušeno.

Cílem vykonstruovaného procesu, který se konal v Jihlavě, bylo pro výstrahu veřejnosti potrestat smyšlené útočníky na komunistické funkcionáře ve škole v Babicích na Třebíčsku, kde byli v roce 1951 zastřeleni tři členové rady místního národního výboru a čtvrtý byl vážně zraněn.

Jan Kavan: Obnovení dialogu s Rakouskem ano, rušení dekretů ne

Ministr zahraničí Jan Kavan potvrdil, že do konce roku by měli experti z Rakouska a Česka znovu zasednout k jednacímu stolu a zabývat se spornými otázkami vzájemných vztahů. V rozhovoru pro ČTK zároveň odmítl, že by dialog vedly strany na vládní úrovni; zdůraznil, že přes postoj rakouské vlády nemá Česko v plánu změnit své stanovisko a zrušit Benešovy dekrety. Rakouská vláda prostřednictvím středečního prohlášení ministerstva zahraničí vyloučila, že by byl vstup ČR a také Slovinska do EU vázán na podmínku zrušení poválečných dekretů, jak to požaduje nacionalistická strana Svobodných a zejména její přední politik Jörg Haider. Ministerstvo zároveň uvedlo, že rakouská vláda nadále usiluje o zrušení Benešových dekretů, "které jsou podle dnešních norem v rozporu s lidskými právy i s mezinárodním právem". Podle šéfa české diplomacie není důvod dekrety rušit. "Při jednáních se Spolkovou republikou Německo jsme jasně řekli, že už jsou dekrety vyhaslé, nejsou použitelné a nehrozí žádné nebezpečí, že bychom zpochybnili například německý majetek na území Česka. Dekrety ale zůstávají součástí tuzemského právního řádu," dodal Kavan.

Úřad neshledal důvod pro pozastavení kroků k aktivaci Temelína

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová po prošetření čerstvých připomínek mezinárodní ekologické organizace Greenpeace k bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín neshledala důvod k pozastavení projektu. Vyplývá to z písemné odpovědi Drábové ekologům. O písemnou zprávu k bezpečnosti Temelína požádal Drábovu i prezident Václav Havel, který prostřednictvím Greenpeace obdržel svědectví některých odborníků a pracovníků podílejících se na výstavbě Temelína, která "poukazují na závažné nedostatky v bezpečnosti temelínské elektrárny".

Hornorakouský protest proti Temelínu u německého kancléře

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer zaslal dopis německému kancléři Gerhardu Schröderovi, v němž ho vybízí, aby prosadil vytvoření mezinárodní komise k otázce Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Pühringer navrhuje koordinovaný postup proti JETE na bilaterální úrovni i na úrovni EU. Informuje o tom rakouská agentura APA. Pühringer v souvislosti s "nedostatkem informací o bezpečnostních aspektech JETE v Německu a Rakousku" navrhuje vytvoření mezinárodní komise, v níž by kromě zástupců ČR a sousedních zemí zasedali zástupci Evropské komise. Ekologické důsledky provozu JETE prý musejí být vyjasněny ještě před zahájením jejího provozu, přesněji řečeno před aktivací prvního bloku.

Rakouští ekologové proti Temelínu

Rakouská ekologická organizace Global 2000 ústy své protijaderné mluvčí Corine Viethové vznesla požadavek, aby rakouská vláda s okamžitou platností zakázala všechny kontrakty mezi rakouskými zákazníky a českou energetickou společností ČEZ. "Když nikdo nebude kupovat proud z Temelína, ČEZ konečně pochopí, že Jadernou elektrárnu Temelín se nevyplácí uvádět do provozu," prohlásila mluvčí. Dodala, že pokud má mít tento krok skutečný úspěch, musí rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer přesvědčit svého německého kolegu Jürgena Trittina a ostatní evropské ministry životního prostředí o nutnosti zákazu dovážet elektřinu z Temelína.

Kanada a ČR budou moci od listopadu lépe bojovat se zločinem

Kanadské a české orgány činné v trestním řízení budou moci od listopadu lépe spolupracovat při potírání kriminality. K pružnější spolupráci přispěje páteční výměna ratifikačních listin ke Smlouvě o vzájemné pomoci ve věcech trestních. Listiny si v sídle české diplomacie vyměnili náměstek českého ministra zahraničí Martin Palouš a kanadský velvyslanec Ronald Halpin. "Velmi vítám ratifikaci smlouvy o spolupráci v oblasti, jakou je trestní řízení. Přispěje k usnadnění práce policie a soudů v obou zemích a k efektivnějšímu potírání zločinnosti," řekl ČTK kanadský velvyslanec. Smlouva podrobně upravuje postup při vyžadování a poskytování právní pomoci v trestních kauzách mezi oběma státy, sdělil ČTK tiskový odbor ministerstva zahraničí. Vzájemná pomoc v trestní oblasti byla podle ministerstva dosud poskytována na bezsmluvním základě.

Daňové nedoplatky v červenci klesly

Daňové nedoplatky v ČR klesly k 31. červenci na 102,9 miliardy korun ze 105,6 miliardy korun ke konci letošního června. Z toho rozhodující podíl 91,3 miliardy korun představují nedoplatky na daních nové daňové soustavy, které se proti červnu snížily o 2,7 miliardy korun. Nedoplatky na daních staré daňové soustavy klesly proti předchozímu měsíci pouze o 60 miliónů a činí 11,6 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Proti stejnému období minulého roku vzrostl objem splatných daňových nedoplatků o 13,6 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 15,2 procenta.

Komise vyslechla Oldřicha Dědka z ČNB

Viceguvernéra České národní banky (ČNB) Oldřicha Dědka jako už šestého svědka vyslechla v pátek sněmovní vyšetřovací komise k Investiční a Poštovní bance (IPB). Předseda komise Miroslav Kalousek řekl, že komise by ve své první pracovní fázi měla vyslechnout ještě zhruba deset svědků. Dílčí informace komise podle něj zveřejní v polovině září na schůzi Poslanecké sněmovny. "Komise bude pokračovat ve výsleších svědků týkajících se aktuální situace roku 2000 ještě v následujících dvou až třech týdnech," uvedl Kalousek. Další etapa šetření komise se podle Kalouska zaměří na technickou ztrátu majority státu v IPB a prodej státního podílu japonské Nomuře.

Tatra plánuje v Rusku založit společný podnik na montáž vozidel

Automobilka Tatra Kopřivnice plánuje v Rusku založit společný podnik zaměřený na montáž vozidel. "V současné době jednáme o návrzích na vznik společné firmy s několika možnými partnery, mezi jinými také například s ruským ministerstvem dopravy," řekla ČTK tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková s tím, že zástupci automobilky tuto informaci potvrdili při její prezentaci na mezinárodní automobilové výstavě Motor Show v Moskvě. Automobilka má již nyní v Rusku dva společné podniky, a to Tatra-Service v Tjumeni a Matis Železnogorsk, které zajišťují prodej a servis vozidel z kopřivnické produkce v Rusku.

Zemědělci sklidili téměř 95 procent ploch obilovin

K pátku sklidili čeští zemědělci obiloviny z 94,7 procenta celkových sklizňových ploch. Ze zhruba 1,6 miliónu hektarů obilovin je sklizeno přibližně 1,5 miliónu hektarů s průměrným hektarovým výnosem 3,86 tuny. Průměrný výnos v loňském roce přitom činil 4,35 tuny na hektar. ČTK to řekl Hugo Roldán z tiskového oddělení ministerstva zemědělství.

Společnost Člověk v tísni má v Čečensku nové programy pomoci

Společnost Člověk v tísni zahájila ve spolupráci s Organizací spojených národů v Čečensku a Ingušsku čtyři nové humanitární programy. Společnost dostane na jejich realizaci 1,5 miliónu amerických dolarů, což je téměř 60 miliónů korun. Sdělil to šéf humanitárních operací společnosti Šimon Pánek. Česká organizace bude půl roku dopravovat potraviny z Ingušska do hlavního města Čečenska Grozného a distribuovat je mezi 35.000 lidí. Měsíčně převeze přibližně 600 až 700 tun po trase, která je podle Pánka sice dlouhá jen 50 kilometrů, ale je na ní 13 kontrolních stanovišť ruské armády. V Grozném bude rozdělovat mouku, cukr, olej a sůl na distribučních místech, která chrání najatí ozbrojenci.

Děti ze sedmi států sestavují v Olomouci knihu o násilí

Děti ze sedmi států, které přijely do Olomouce na Mezinárodní setkání evropské mládeže - United Games of Nations (Hry národů), sestavují v těchto dnech v olomouckém Domě dětí a mládeže knihu o násilí. ČTK o tom informoval organizátor kempu a pedagog Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Vaculík. "Kniha s názvem Ne násilí bude složená z příspěvků dětí, které přijely na mezinárodní kemp do Olomouce. Jsou zde děti a mladí lidé například z Německa, Slovinska, Jugoslávie nebo Norska. Pro mezinárodní knihu sepisují své zážitky, písničky, malují obrázky nebo připravují fotografie," řekl Vaculík. Kniha vznikne z pobytu dětí celkem ve třech mezinárodních kempech, přičemž setkání v Olomouci je první. Později bude přeložena do různých jazyků. Dílo vzniká na základě projektu nenásilí, který na letošní rok vyhlásila Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Letošní strakonický dudácký festival zahájilo matiné

Matiné na nádvoří strakonického zámku, při němž se dudáci představili divákům i sobě navzájem, otevřelo program 14. mezinárodního dudáckého festivalu. Za účasti 700 dudáků, zpěváků a tanečníků z 15 evropských států bude v historickém centru Strakonic pokračovat do neděle. Prologem festivalu byl průvod účastníků ulicemi Strakonic od Městského domu kultury na hradní nádvoří. Tam pak začalo tradiční 'kasací', při němž dudáci požádali starostu o pomyslný klíč k městské bráně. Vedle tradičních zahraničních účastníků, k nimž patří soubory z Francie, Velké Británie, Rakouska, Německa, Španělska či Itálie, se letos představí i dudáci, zpěváci a tanečníci z Nového Zélandu. Zhruba po desetileté přestávce jsou mezi účinkujícími umělci z Ruska a Gruzie.

Předsedkyně Senátu vyhlásila výtvarnou soutěž pro děti a mládež

Tradicí by se měla stát výtvarná soutěž pro děti a mládež do 18 let, kterou k začátku nového školního roku letos poprvé vyhlásila předsedkyně Senátu Libuše Benešová. Všechny zaslané obrázky a výtvarné práce budou vystaveny v sídle horní parlamentní komory a některé budou představeny v časopise Senát. Vítězové v jednotlivých kategoriích budou pozváni do Senátu a obdrží věcné ceny. Zájemci o první ročník soutěže by se měli inspirovat některým ze čtyř daných témat: Senát - ústavní instituce, sídlo Senátu, jednání v Senátu či senátor v našem obvodu. Práce, označené jménem autora (u skupinových prací jménem autorského kolektivu nebo školy či jiné organizace), datem narození a adresou, je třeba zaslat do 20. října na adresu: Senát Parlamentu ČR, Valdštejnské náměstí 4, 118 01 Praha 1. Na obálku je nutné připsat heslo "Soutěž".

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty se v Lize mistrů v základní skupině B utkají s Laziem Řím, londýnským Arsenalem a přemožitele Slavie Šachťorem Doněck. Rozhodl o tom los v Monte Carlu. Do druhé fáze postoupí dva týmy z každé skupiny, třetí bude hrát Pohár UEFA. První kolo Ligy mistrů se hraje 12. a 13. září, o postupujících bude jasno nejpozději 8. listopadu.

V prvním kole Poháru UEFA se fotbalisté pražské Slavie utkají s týmem AB Kodaň. Drnovicím los přisoudil Mnichov 1860 a Liberci švédský Norrköping.

Fotbalisté Ostravy podlehli v předehrávaném utkání pátého kola první ligy pražské Slavii 1:3. Baník se sice ujal vedení v 9. minutě gólem Ličky, ale hosté vyrovnali ve 34. minutě brankou Ulicha a ve druhé půli rozhodli o jejich vítězství trefami Dostálek a znovu Ulich.

Tři čeští tenisté postoupili v kvalifikaci US Open do závěrečného třetího kola a od účasti v hlavní soutěži, která začíná v New Yorku v pondělí, je dělí jediný zápas. Nejvýše nasazená Daniela Bedáňová porazila Nirupamu Vaidyanathanovou z Indie, Alena Vašková přehrála Slovenku Janette Husárovou a Petr Kralert si poradil s Italem Giorgiem Galimbertim.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Jasno až polojasno a beze srážek. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.