Zprávy sobota, 26. září 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Premiér Zeman varuje před snižováním schodku státního rozpočtu

ČSSD schválila návrhy změn Ústavy a volebního systému

Ministerstvo zahraničí odsoudilo spálení izraelské vlajky

Politické grémium České strany sociálně demokratické schválilo návrhy změn Ústavy ČR a úprav volebního systému. Premiér a předseda strany Miloš Zeman je však před novináři odmítl konkretizovat s tím, že je povinností sociální demokracie informovat o nich nejdříve zástupce ODS. Pozorovatelé soudí, že obě strany se hodlají dohodnout na takovém volebním systému, který by redukoval českou politickou scénu a podle některých by mohl dokonce vést k systému dvou stran, které by se podle přízně voličů střídaly u moci.

Ministr zahraničí Jan Kavan zahájil výročí Československa v New Yorku

Česká sopranistka Eva Urbanová bude Toscou v Metropolitní opeře

ČR vede v Davisově poháru nad JAR 2:0

Slávistický Kanonýr Josef Bican slavil pětaosmdesátiny

Úspěšně vstoupili do bojů o záchranu ve Světové skupině Davisova poháru v Praze na Štvanici v souboji s JAR čeští tenisté. Ctislav Doseděl si hladce poradil se soupeřovou jedničkou Waynem Ferreirou. Bohdan Ulihrach zvýšil vedení českého týmu na 2:0, když porazil Marcose Ondrusku ve třech setech 6:1, 6:2 a 6:1.

Nyní podrobněji:

Premiér Zeman varuje před snižováním schodku státního rozpočtu

Premiér Miloš Zeman varoval, že vláda bude muset rušit konkrétní investice, pokud bude nucena snížit schodek státního rozpočtu. Ten má činit téměř 27 miliard korun. Proti této výši schodku se staví především pravicová opozice. Snížení deficitu o 5 miliard by znamenalo, že nedojde k určitým dopravním stavbám, snížení o 10 miliard by znamenalo, že budou uzavřeny konkrétní nemocnice nebo školy, uvedl premiér Zeman.

Podle banky BBL není rozpočtový deficit ČR žádnou katastrofou

Rozpočtový deficit, který plánuje česká vláda, by se neměl stát v budoucnu pravidlem. Ohlášený schodek však není žádná katastrofa, řekla ČTK expertka belgické banky Banque Bruxelles-Lambert (BBL) na střední a východní Evropu Agnes Gillieauxová. Lze pochopit, proč se Zemanova vláda právě nyní uchyluje ke zvyšování daně z přidané hodnoty na některé druhy zboží a sociálních odvodů. Ale určitě to není cesta kupředu, ČR si nemůže dovolit snižování spotřeby a zdražování vstupů pro podnikatele. Ve shodě s většinou bruselských expertů se také domnívá, že by se česká vláda a centrální banka měly urychleně zabývat možnostmi, jak omezit vstup spekulativního kapitálu přitahovaného vysokou úrokovou mírou.

ČSSD schválila návrhy změn Ústavy a volebního systému

Politické grémium České strany sociálně demokratické schválilo návrhy změn Ústavy ČR a úprav volebního systému. Premiér a předseda strany Miloš Zeman je však před novináři odmítl konkretizovat s tím, že je povinností sociální demokracie informovat o nich nejdříve zástupce ODS. Pozorovatelé soudí, že obě strany se hodlají dohodnout na takovém volebním systému, který by redukoval českou politickou scénu a podle některých by mohl dokonce vést k systému dvou stran, které by se podle přízně voličů střídaly u moci.

ODA obviňuje vládu ČSSD z čistek ve státní správě

Z politických čistek ve státní správě, zejména na ministerstvech, obvinili představitelé Občanské demokratické aliance /ODA/ vládu sociální demokracie. Předsedkyně senátorského klubu US-ODA Jitka Seitlová uvedla, že hromadné výměny pracovníků ministerstev překročily mez, při níž je ohrožena funkčnost resortů. Tvrdí, že sociální demokracie se v daleko širší míře dopouští politikaření ve státní správě, které sama v opozici vyčítala ODS.

Mladá fronta Dnes nedávno uvedla, že téměř ze všech resortů odešli náměstci bývalých ministrů. V resortu dopravy, financí, zemědělství, zdravotnictví a místního rozvoje dostali výpovědi i ředitelé různých odborů či oddělení. Naopak jediný, kdo po svém nástupu nedal nikomu výpověď, je ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, napsal list.

ODS se dohodla na konečné podobě svého stínového kabinetu

Občanská demokratická strana (ODS) se už dohodla na konečné podobě svého stínového kabinetu a dokončila i text volebního manifestu pro podzimní senátní a komunální volby. Místopředsedkyně strany Libuše Benešová pouze potvrdila, že stínovým premiérem je předseda ODS Václav Klaus, což se také všeobecně předpokládá. Úmysl vytvořit stínovou vládu ODS, která by měla formulovat politická stanoviska odlišná od těch, které bude zastávat vláda ČSSD, zveřejnil Klaus počátkem července.

Ministerstvo zahraničí odsoudilo spálení izraelské vlajky

České ministerstvo zahraničí v reakci na výzvu izraelského velvyslanectví odsoudilo nedělní spálení izraelské státní vlajky před redakcí Rádia Svobodná Evropa v Praze 6. Vlajku spálili mladí pravicoví extremisté během demonstrace proti plánovanému vysílání rozhlasové stanice do Íránu a Iráku. Tvrdili, že vysílání je pokusem USA vnutit České republice svůj názor a postavit ji na svou stranu po bok Izraele.

Volný obchod s energií bude pro ČR tvrdým oříškem

České republice zbývá udělat v oblasti energetiky ještě spoustu práce, chce-li se stát členem Evropské unie. Největším problémem však bude uvolnění obchodu s energií, uvedl v závěru dvoudenního energetického fóra, které se konalo v Bruselu, náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Dvořák.

Kandidáti na vstup do EU jednali o problematice celní unie

Evropská unie zakončila výklad své legislativy v oblasti celní unie určený šesti adeptům první vlny rozšíření. Česká legislativa se liší od práva EU na poli cel pouze drobnými odchylkami, které budou řešeny při dvoustranném setkání příští týden. Problematika celní unie patří v evropském společenství k nejstarším agendám. Její základy byly položeny již v zakládajících římských smlouvách v roce 1957, kde byly vytyčeny podmínky pro volný pohyb zboží v rámci celního teritoria.

Vetchý se u ministrů obrany NATO zasazoval o přijetí Slovenska

Za přijetí Slovenska do NATO se u ministrů obrany členských zemí aliance zasazoval jejich český protějšek Vladimír Vetchý. Ministři podle jeho slov v Portugalsku jednali o otevřenosti aliance k přijetí dalších zemí po předpokládaném vstupu ČR, Polska a Maďarska. Přijetí těchto tří zemí již ratifikovalo 14 ze 16 členských zemí Aliance. Souhlas Turecka se podle kuloárních zdrojů předpokládá koncem října či začátkem listopadu; termín, kdy se vysloví Nizozemsko, zatím není jasný.

Pohraniční diplomatický incident s Bulharskem smírně uzavřen

Nedávný incident českého velvyslance v Bulharsku Ondřeje Havlína na bulharských hranicích by podle ministerstva zahraničí neměl mít žádný zásadní dopad ani na vzájemné vztahy obou zemí, ani pro uvedeného diplomata. Minulý týden přitom Sofie velvyslance Havlína obvinila z "provokačního chování" na hranicích, při němž měl jednomu z celníků přejet nohu, a pohrozila, že bude reagovat příslušnou diplomatickou cestou.

Bulharské ministerstvo vnitra minulý týden informovalo, že Havlín přejel nohu celníkovi poté, co sám odstranil jeden z hraničních zátarasů. Odstranění zátarasu Havlín ve zprávě nadřízeným podle informací ČTK neodmítl, ale zdůraznil, že tak učinil až po více než čtvrthodinovém bezvýsledném čekání v pruhu pro diplomaty. Celník byl údajně po incidentu, během něhož měl Havlína obvinit i z toho, že není akreditovaný a jeho vůz je kradený, "viditelně zdráv" a po velvyslancově odbavení pokračoval v práci.

Skončilo jednání šéfů zahraničních a obranných výborů

Podporu čtvrtečnímu rozhodnutí NATO vyhlásit zvýšenou pohotovost s perspektivou případného leteckého zásahu proti srbským cílům v Kosovu vyjádřili ve Varšavě předsedové zahraničních a obranných výborů parlamentů České republiky, Polska a Maďarska. Desetibodové prohlášení, jež zástupci parlamentů tří zemí podepsali, obsahuje hlavní principy další spolupráce mezi armádami a vojenským průmyslem těchto zemí, ale také na úrovni NATO. Účast ČR v plánované operaci NATO v Kosovu je vyloučena z technického hlediska, neboť se jedná o operaci leteckou, řekl novinářům předseda českého sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas. Případné pozemní operace by se ČR mohla zúčastnit pouze podpůrnými jednotkami typu ženijní jednotky, polní nemocnice nebo jednotky protichemické.

Kongresové centrum Praha vydá obligace

Obligace, které zhruba do 40 dnů vydá Kongresové centrum Praha (KCP) na financování rekonstrukce před výročním zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, budou 15leté s ročním úrokem sedm procent. Celkový objem činí dvě miliardy korun. ČTK o tom informoval předseda představenstva Petr Diab. Obligace však nebudou obchodovány na českém trhu. "Jde o privátní trh v USA," dodal Diab s tím, že jmenovitá hodnota cenných papírů zatím není známá, neboť vše je ve stadiu jednání. Kongresové centrum očekává, že 55. den od rozhodnutí vlády o poskytnutí garancí, by měly být již peníze z prodeje dluhopisů na kontě KCP.

Lékárny dluží distributorům za léky přes miliardu korun

Přes miliardu korun dlužily veřejné lékárny ke konci srpna distributorům léků, 268 lékárnám byly po tomto datu dokonce další dodávky odepřeny. Sekretář České lékárnické komory Libor Ládek řekl, že mnohé lékárny jsou prakticky v situaci, kdy by na ně měl být uvalen konkurs. "Kdyby dominantní pojišťovna plnila své závazky, zánik lékáren by nemohl nastat," uvedl Ládek. Lékárny se ocitly v tíživé ekonomické situaci díky Všeobecné zdravotní pojišťovně, která jim dlouhodobě dluží za léky vydané jejím pojištěncům.

Psychoterapeutický autobus na Staroměstském náměstí má úspěch

Již podeváté stojí na Staroměstském náměstí psychoterapeutický autobus, v němž psychiatři, psychologové a psychoterapeuti ze sdružení pro péči o duševně nemocné Fokus Praha poskytují zájemcům pomoc. Letos zaznamenali jeho pracovníci rekordní návštěvnost. Za první čtyři dny sem přišlo 160 klientů. Nejčastějšími navštěvníky byly ženy středního věku. Zejména ty, které jsou nespokojeny ve svém partnerském vztahu, ale nedokáží se odhodlat ke změně.

Daně za cigarety na zdravotnictví

Sdružení pro ochranu pacientů požádalo v petiční akci parlament, aby nechal převést do státního rozpočtu polovinu spotřebních daní z prodeje cigaret, alkoholu, omamných látek, provozu hracích automatů, prostituce a reklamy na škodlivé látky. Peníze by měly být určeny na léčbu osob poškozených těmito látkami nebo službami. Sdružení také vyzvalo zákonodárce, aby zrušili povinné členství v lékařských komorách. Komory prý nehlídají odbornost a etiku povolání lékaře a nevyřizují nestranně stížnosti pacientů. Naopak se proti svému poslání zabývají financováním zdravotnictví a vypracováním koncepcí péče.

Česmad nesouhlasí s uvažovaným zvýšením cen dálničních známek

Sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia nesouhlasí s dvojnásobným zvýšením ceny dálničních známek pro nákladní vozy, které chce prosadit ministr dopravy Antonín Peltrám. Podle asistenta generálního tajemníka sdružení Martina Špryňara by byl posun ceny nálepek možný pouze za předpokladu časového rozlišení, například na týdenní a měsíční. S časovým rozlišením však ministerstvo dopravy počítá až v roce 2000. Uvažovanému zřizování silničních vah se sdružení nebrání, protože zatímco tuzemské kamióny tráví většinu času v zahraničí, kde je vážení vozidel běžnou praxí, zahraniční vozy v ČR jsou často přetěžovány.

Protikorupční výbor bude poskytovat pomoc vyšetřovatelům

Výbor pro ochranu ekonomických zájmů České republiky nebude nahrazovat orgány činné v trestním řízení, ale bude jim v případě potřeby poskytovat nutnou pomoc, řekl premiér Miloš Zeman, který se stal tento týden předsedou nového orgánu. Činnost výboru, kterým sociální demokracie zahájila protikorupční akci "čisté ruce", Zeman rozdělil do dvou okruhů. Zabývat se bude legislativní činností, jež bude směřovat do budoucnosti, ale v rámci akce "čisté ruce" i do minulosti, tj.konkrétními případy korupce.

V odstaveném nákladním automobilu nalezli celníci 43 Afghánců

Třiačtyřicet hladem vyčerpaných Afghánců nalezli ve čtvrtek příslušníci cizinecké policie v odstaveném nákladním automobilu v celním prostoru hraničního přechodu Rozvadov. Cizinci byli ve velmi zuboženém stavu a čtyři z nich po vystoupení z vozidla omdleli. Řidiče vozu k cestě do Rozvadova údajně donutil ozbrojený muž v Plzni. Po příjezdu do Rozvadova řidič vozidlo opustil, vrátil se do Plzně a případ oznámil policii.

Ministr Kavan zahájil výročí Československa v New Yorku

Za účasti ministra zahraničí Jana Kavana zahájily v New Yorku Generální konzulát ČR a České centrum sérii akcí, které budou připomínat 80.výročí vzniku samostatného Československa. Na různých místech New Yorku se budou hrát české hry, hudba všech žánrů a budou otevřeny výstavy českého umění. Jistým vyvrcholením bude vztyčení české vlajky na dolním Manhattanu na tzv. Bowling Green, které se uskuteční 28.října za účasti předsedy Senátu Petra Pitharta. Kromě slavnostního okamžiku bude mít událost i ráz veselice, kde bude vyhrávat dechová hudba, budou se podávat česká jídla a české pivo.

Sopranistka Eva Urbanová bude Toscou v Metropolitní opeře

Česká sopranistka Eva Urbanová dostala svou první titulní roli v newyorské Metropolitní opeře. Vedení opery oznámilo, že 2.října bude v premiéře sezóny zpívat Toscu ve stejnojmenné opeře Giacoma Pucciniho. Urbanová má v závěrečné scéně skoncovat se životem dramatickým skokem. "Mám psychický blok, panickou hrůzu," řekla pěvkyně po čtvrteční zkoušce. Ke zkušebnímu skoku na žíněnku do hloubky tři a půl metru ji nikdo nemohl donutit. Nakonec se rozhodla, že to zkusí pod vlivem hudby. Přezpívala třetí jednání a skočila.

Výstava obrazů Mistra Theodorika prodloužena do června 1999

Souborná výstava obrazů Mistra Theodorika, jednoho z nejvýraznějších umělců dvorského okruhu císaře Karla IV., která měla skončit v neděli, je prodloužena do 20.června 1999. Kolekci od loňského listopadu zhlédlo již na 150.000 návštěvníků. Magister Theodoricus je znám zejména díky deskovým obrazům velkolepé gotické výzdoby Kaple svatého kříže na hradě Karlštejně, kam se obrazy patřící ke kulturním památkám národního významu zatím kvůli pozdržené rekonstrukci objektu nemohou vrátit. Národní galerii vedla k prodloužení výstavy především nezvykle velká návštěvnost a zájem veřejnosti.

Výstava World Press Photo končí o víkendu v galerii Ambit

O tomto víkendu se uzavřou brány pražské galerie Ambit, kde jsou od 3.září k vidění nejlepší novinářské fotografie loňského roku. Putovní výstavu World Press Photo tu zatím zhlédlo přes 10.000 návštěvníků. Kolekce je přehledem událostí, jež v loňském roce ovlivnily nebo vzrušily svět. Jsou tu například fotografie naklonované ovce Dolly a snímek ucha boxera Evandera Holyfielda poté, co mu jeho část ukousl jeho soupeř Mike Tyson. Zaujme i série světoznámého fotografa Toma Stoddarta, který nafotil volební kampaň britského premiéra Tonyho Blaira. Mezi snímky nechybí ani práce českého fotografa Antonína Kratochvíla, na níž je herec Willem Defoe. Získal za ni první cenu v kategorii portrétů.

V jílovském muzeu otevřou výstavu Jeskyně a propasti v Čechách

Jeskyně a propasti v Čechách je název výstavy, která bude od tohoto víkendu zpřístupněna v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Prostřednictvím fotografií i řady exponátů bude informovat návštěvníky o současném stavu komplexního výzkumu krasových jevů. Představí jeskyně známé, tedy Bozkovskou, Chýnovskou a Koněpruskou, ale i ty laikům nepřístupné, jichž jsou stovky. Zajímavé budou ukázky minerálů - hlavně aragonitů a opálů, stejně jako výzbroje a výstroje používané při výzkumu.

Na severu Rakouska nalezen rozsáhlý poklad

Přes 6000 středověkých stříbrných mincí a množství šperků nalezl při orbě pole rolník u severorakouského městečka Freistadtu ležícího nedaleko nejjižnějšího cípu Čech. Experti nevylučují, že tento mimořádně velký nález pochází z dob vlády Přemysla Otakara II., kdy český král ovládal také Rakousko.

ČR vede v Davisově poháru nad JAR 2:0

Úspěšně vstoupili do bojů o záchranu ve Světové skupině Davisova poháru v Praze na Štvanici v souboji s JAR čeští tenisté. Ctislav Doseděl si hladce poradil se soupeřovou jedničkou Waynem Ferreirou. Bohdan Ulihrach zvýšil vedení českého týmu na 2:0, když porazil Marcose Ondrusku ve třech setech 6:1, 6:2 a 6:1.

Slávistický Kanonýr Josef Bican slavil pětaosmdesátiny

Legendární fotbalový kanonýr Josef Bican, který byl loni vyhlášen nejlepším fotbalovým střelcem století, oslavil pětaosmdesáté narozeniny. Před zahájením ligového souboje Slavie Praha - SK Hradec Králové mu funkcionáři Slavie připravili malou oslavu a předali dary. Jedním z nich byl i "sešívaný" dres s číslem 85 na zádech v němž Bican, který nastřílel za svou kariéru 447 ligových branek, provedl čestný výkop.

Fotbal

Bezbrankovou remízou skončil v 7. kole první fotbalové ligy souboj dvou vedoucích týmů tabulky Petry Drnovice a Sigmy Olomouc. V dalším zápase porazila Slavia Praha SK Hradec Králové 1:0.

A ještě informace o počasí

Dnes je zataženo, teploty se pohybují od 18 do 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.