Zprávy sobota, 27. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Premiér podpořil Zlínskou výzvu za zachování 14 krajů Premiér Miloš Zeman podepsal Zlínskou výzvu za zachování ústavního zákona o vzniku 14 krajů v České republice. Premiér se v dopise zlínskému primátorovi Zdeňku Dostálovi postavil proti návrhu novely zákona na snížení počtu krajů na osm, který prosadila do druhého čtení část sociálně demokratických poslanců. Radní oslovili Zlínskou výzvou všechny poslance, a získali 1500 podpisů jednotlivců, primátorů Pardubic, Českých Budějovic, Liberce, Olomouce, Jihlavy, Karlových Varů a jiných významných měst. V úterý předají podpisové archy v Poslanecké sněmovně jejímu předsedovi Václavu Klausovi. Návrh ústavního zákona o zřízení vyšších územních samosprávných celků v polovině října v Poslanecké sněmovně postoupil do druhého čtení.

Helsinský výbor zneklidněn reakcí Ruska na český zájem o Čečensko Český helsinský výbor je zneklidněn reakcí Ruska na zájem českých nevládních organizací a některých politiků o masové porušování lidských práv v Čečensku, především pokud jde o použití armády proti civilnímu obyvatelstvu. "Považujeme za krajně nevhodné a nepřípustné, aby se ruská oficiální místa pokoušela vydíráním a zastrašováním oslabit zájem české veřejnosti a České republiky o porušování lidských práv, ať k němu dochází kdekoli," píše se v prohlášení výboru, které poskytl jeho místopředseda Ivan Gabal. Helsinský výbor připomněl, že vztah české veřejnosti k Rusku je křehký. Moskevská oficiální místa by se měla podle Českého helsinského výboru rozpomenout na to, že to byla právě Praha, kdo v srpnu 1991 jednoznačně podpořil ruské demokraty proti vojenskému puči vlastních generálů. A také proto by měla přestat "hazardovat s pracně nabytou rovnováhou" česko-ruských vztahů a měla by plně respektovat právo České republiky zastávat se lidských práv občanů "třeba v Rusku samém".

Vláda přizpůsobí zádušní mši za Josefa Luxe program zasedání Posledního rozloučení s Josefem Luxem v katedrále svatého Víta na Pražském hradě se v pondělí zúčastní i premiér Miloš Zeman a členové vlády. Zádušní mši za někdejšího předsedu KDU-ČSL, který v pondělí na zemřel na selhání plic v americkém Seattlu, bude od 10:30 sloužit český katolický primas Miloslav kardinál Vlk. Pondělní zasedání vlády začne tedy později; členové kabinetu zasednou ve Strakově akademii až v poledne. Posledního rozloučení se zúčastní i prezident Václav Havel. Po pondělní mši mají být Luxovy ostatky uloženy do rodinného hrobu ve východních Čechách. Pravděpodobně se tak stane v úterý.

Luxovu památku lidé nejlépe uctí příspěvkem na léčbu leukémie Prosbu manželky zesnulého Josefa Luxe a jeho rodiny, aby peníze za květiny, jimiž chtějí občané uctít jeho památku v katedrále sv. Víta v Praze, věnovali spíše institucím, kde se léčí leukémie, tlumočila bývalá Luxova asistentka Eva Rolečková. Lux podle ní často hovořil o tom, že pokud se mu podaří překonat chorobu, bude se věnovat pomoci lidem trpícím leukémií a uvažoval o založení nadace. I "Konto L" chápal jako konto leukémie, nikoli jako konto Lux. Sbírku s názvem Konto L vyhlásila KDU-ČSL 4. března. Už tehdy lidovci uvedli, že pokud částka získaná sbírkou bude vyšší, než bude zapotřebí k nalezení dárce kostní dřeně a Luxově léčbě, budou zbylé peníze předány zdravotnickým zařízením, které vyhledávají dárce kostní dřeně.

Poslední kosovští uprchlíci odletí do vlasti v úterý Posledních 18 kosovských uprchlíků v České republice, kteří projevili zájem o dobrovolný návrat do vlasti, odletí v úterý letadlem české armády z Prahy do Prištiny. O jedenáctém a posledním repatriačním letu kosovských uprchlíků informovala Marie Masaříková z tiskového oddělení ministerstva vnitra, které ho připravilo. Letadlo má odletět v úterý v 7:25 z letiště v Praze-Kbelích; v Kosovu zamíří běženci do Prištiny a dalších šesti měst. Stejně jako u předchozích letů dostanou repatrianti potřebné léky na tři měsíce a každý z nich 1000 německých marek (18.468 korun) pro počáteční období života po návratu do Kosova. Program dobrovolné repatriace organizuje ministerstvo vnitra ve spolupráci s cizineckou policií, českou armádou, Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a s Mezinárodní organizací pro migraci.

Grulich vzal Brajerův odchod na vědomí, Charvát vyjádřil lítost Ministr vnitra Václav Grulich vzal na vědomí odchod náměstka ředitele pražské pořádkové policie Jana Brajera do civilu. Pražský policejní ředitel Radislav Charvát lituje Brajerova odchodu, neboť "odchází zkušený a poctivý policista, který vždy čestně a svědomitě plnil uložené úkoly". Brajer byl původně jedním z kandidátů na ředitele pražské pořádkové služby; konec jeho policejní kariéry způsobil videozáznam dokládající, že velel při akcích proti demonstrantům v roce 1989. Grulich se s policejním prezidentem Jiřím Kolářem shodl, že člověk, který velel při zásazích proti demonstrantům v roce 1989, nemůže zůstat v důležité řídící funkci i v demokracii. Pražský policejní šéf Charvát potvrdil, že dostal Brajerovu žádost o odchod ze služebního poměru. "Žádosti bude po vzájemné dohodě vyhověno," uvedl. Brajer své rozhodnutí odůvodnil jednak tím, že se Kolář a Grulich postavili proti jeho setrvání ve funkci, jednak "tendenčně podávanými a zkreslenými" zprávami médií o jeho minulosti. Podle policejní mluvčí Ivany Zelenákové jsou zprávy o Brajerově minulosti předmětem dalšího šetření.

Mladí lidé protestovali ve Zlíně proti fašismu a nacismu Proti projevům fašismu a nacismu v české společnosti ve Zlíně demonstrovalo přes 300 mladých lidí u Památníku osvobození, který připomíná oběti druhé světové války. V projevech upozornili, že v České republice rozvíjí činnost 16 ultrapravicových organizací, a kritizovali lhostejnost veřejnosti a institucí, které by měly zasáhnout. Řečníci připomněli, že vláda uložila ministru vnitra Václavu Grulichovi přijmout opatření, která by vedla k rozpuštění takových organizací. Tento úkol se zatím splnit nepodařilo. Po projevech se vydali účastníci demonstrace na pochod parkem Komenského. V čele průvodu nesli transparent "Stop fašismu" a vykřikovali heslo "Žádnou toleranci s fašismem". Demonstrace byla poklidná.

Čtyřkoalice znovu nabídla Občanské demokratické straně jednání o společné vládě

Čtyřkoalice tento týden znovu nabídla ODS jednání o vytvoření společné vlády. Strany čtyřkoalice Unie svobody, ODA, DEU a KDU-ČSL ji zopakovaly v dopise, který přede dvěma dny odeslaly předsedovi ODS Václavu Klausovi. Nabídka podle místopředsedy unionistů Karla Kühnla platí, přestože ODS se zřejmě rozhodla zachovat vládu ČSSD a nepřipojit se k výzvě na odvolání nynějšího kabinetu. Čtyřkoalice poprvé ODS nabídla vytvoření společné vlády začátkem listopadu. Od předsedy ODS Václava Klause však dostala dopis, ve kterém jí vysvětluje, proč jeho strana nyní nepovažuje za možné zahájit jednání o pravostředové vládě a navrhuje slaďování názorů opozičních stran. Podle kuloárových informací však unionisté nečekají, že by dostali týden před kongresem ODS kladnou odpověď. I proto, že kongres bude volit nové vedení strany, soudí, že to současné už nemá dostatečný mandát rozhovory zahájit. ODS už před kongresem dala najevo, že chce pokračovat ve vyjednáváních o superkoalici, kterou lidovci i unie odmítli.

Republiková konference Svazu zemědělských družstev vyjádřila podporu zavedení kvót na produkci mléka.

Republiková konference Svazu zemědělských družstev a společností které se ve Žďáru nad Sázavou účastní 821 zástupců zemědělských družstev a obchodních společností, vyjádřila podporu zavedení kvót na produkci mléka. Zemědělci souhlasí s návrhem ministerstva zemědělství na plošně regulované množství vyráběného mléka pro všechny prvovýrobce s mírným překročením vlastní spotřeby České republiky, přičemž toto překročení bude dotováno v předem stanoveném množství pro export. Kvotace produkce mléka by se měla realizovat podle návrhu ministra zemědělství Jana Fencla tak, že bude stanoveno určité procento z tuzemské produkce mléka za určité období. Ten, kdo tuto kvótu dodrží, dostane za nevyrobené mléko kompenzační platbu od státu. Kdo ji nedodrží, zmíněnou platbu nedostane a bude muset vrátit peníze se sankčním postihem.

V Praze se poprvé sejdou členové Světové lékařské asociace Poprvé se v Praze o víkendu sejdou představitelé Světové lékařské asociace. Jde o nevládní organizaci sdružující přes 80 národních společností, které reprezentují přes osm miliónů lékařů celého světa. Dvoudenní jednání asociace začne v sobotu. V Lékařském domě se sejdou zástupci odborných lékařských asociací z Bulharska, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Slovenska a Slovinska. Projednají společný postup při prosazování deklarací a doporučení Světové lékařské asociace, které se týkají odborných a etických otázek medicíny, a to s přihlédnutím k regionálním podmínkám. Na programu budou otázky vědeckého a technického pokroku při dodržení humánních principů lékařského povolání, zdravotnická hlediska lidských práv, životního prostředí a stylu života, komercionalizace medicíny, rozvoj informatiky a komunikace v medicíně a s tím související ochrana důvěrných informací a prevence chorob a úrazů.

Vybudování Masarykova pomníku v Brně přijde na sedm miliónů Přes sedm miliónů korun si vyžádá vybudování pomníku Tomáše Garrigua Masaryka v Brně. Uvedl to náměstek primátora Milan Šimonovský. Připomněl, že z částky bude hrazena socha prvního československého prezidenta, ale i celková úprava prostranství na Komenského náměstí a další práce. Rada města doporučuje zastupitelstvu, aby na vybudování pomníku přijalo finanční dar od brněnské pobočky Masarykovy společnosti ve výši 470.000 korun. Jde totiž o peníze, které společnost vybrala právě na pořízení památníku. Šimonovský připomněl, že Masarykova socha by v Brně měla vyrůst do března roku 2000, na který připadá 150. výročí narození prvního československého prezidenta. Pomník vzniká podle Masarykovy sochy Vincence Makovského, která zdobí náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Prostranství na Komenského náměstí před Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity prochází nyní rozsáhlými úpravami. Busta prvního československého prezidenta, která zde do podzimu stála, by měla být podle rozhodnutí brněnských radních přemístěna na budoucí univerzitní náměstí v Brně - Bohunicích.

Pražská radnice dá necelé tři milióny korun na opravy sportovišť Pražská radnice rozdělí necelé tři milióny korun pěti sportovním klubům na opravy havárií tělovýchovných zařízení. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Do soutěže o dotaci se přihlásilo osm zájemců, kteří žádali celkem více než sedm miliónů korun. Tři z nich nesplnili podmínky pro udělení dotace. Nejvíce peněz, jeden milión korun, poskytne magistrát na opravu střechy klubu SK Start Praha. Na stejnou opravu dostane 813.000 korun Tělovýchovná jednota Astra Zahradní Město. Na rekonstrukci sociálního zařízení ve veslařské loděnici obdrží 400.000 korun představitelé organizace Sportovní kluby Praha 4. O 50.000 korun méně získali zástupci SK Aritma Praha na opravu střechy sportovní haly. Zbylých 140.000 korun magistrát poskytne na rekonstrukci rozvodů sociálních zařízení organizaci Halové sporty Slavia Praha.

A ještě krátce o počasí. Čekejte zataženo nízkou oblačností, která se místy udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 3 až 6, při slunečném počasí kolem 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.