Zprávy sobota, 27. února 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přináším přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel podepsal listiny o přístupu ČR k NATO

Prezident Václav Havel podepsal listiny o přístupu České republiky k NATO. Ve stejnou chvíli tak učinil ve Varšavě i polský prezident Aleksander Kwaniewski. Členy NATO se Česká republika spolu s Polskem a Maďarskem stane 12. března, až ministři zahraničí těchto zemí odevzdají listiny americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové ve městě Independence v americkém státě Missouri. Maďarský prezident Árpád Göncz podepsal listiny o přístupu své země k NATO už 10.února.

Václav Havel při projevu uvedl, že po mnoha staletích dramatické existence našeho státu je jeho bezpečnost konečně pevně a dobře zaručena, neboť se stává nedílnou součástí bezpečnosti celého euroamerického světa. Poznamenal, že když byl před deseti lety ve vězení, netušil, že bude za dva roky vyhlašovat zrušení Varšavského paktu a za dalších osm let podepisovat jménem České republiky její vstup do NATO. Málokomu dal běh událostí možnost a čest, aby se v tak krátké době mohl podílet na změnách tak významných pro jeho zemi i pro svět, dodal prezident.

Krátký projev Václava Havla po podpisu listin narušil pískáním ekologický aktivista Jan Křeček, který také zapálil kartičku s logem aliance. Po několika hvízdnutích na píšťalku ho ochranka vyvedla z Trůnního sálu, kde se slavnostní akt konal. Křeček je znám především jako organizátor loňské Global Street Party, jejíž účastníci se v ulicích Prahy dostali do konfliktu s policií. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček Křečkovo počínání hodnotí jako zneužití novinářské akreditace. Podle syndičky Syndikátu novinářů Ireny Válové Křeček pouze vyjadřoval svůj politický názor, na což má právo.

Podpis prezidenta Václava Havla pod listinu o přístupu České republiky k NATO těší téměř polovinu občanů. Opačné pocity má třetina české veřejnosti a více než pětina nemá názor. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM. Průzkum potvrdil, že veřejnost je v otázce vstupu do NATO velmi zřetelně rozdělena na dvě skupiny. Tři pětiny lidí integraci podporují, dvě pětiny s ní nesouhlasí. Odpor převažuje u občanů starších 60 let a mezi lidmi se základním vzděláním. Zhruba polovině stoupenců vstupu do NATO by nevadilo, kdyby českým vojákům veleli cizinci, opačný názor zastává 30 procent příznivců integrace.

Holáň: NATO by mělo mít právo jednat v určité situaci i bez OSN

Severoatlantická aliance by měla mít podle představitelů KDU-ČSL v určitých případech možnost zasáhnout i bez souhlasu OSN. Obdobné přesvědčení vyjádřil před časem i prezident Václav Havel. "Mandát Rady bezpečnosti OSN je účelný, neměl by však působit jako omezující podmínka pro akceschopnost aliance v případě nutnosti rychlé či dokonce okamžité reakce na eskalaci případného konfliktu," prohlásil místopředseda lidovců Vilém Holáň na semináři věnovanému budoucímu konceptu NATO z pohledu ČR. Domnívá se, že úvaha o volnějším mandátu NATO je obhajitelná zejména na pozadí konfliktu v Bosně.

ČR připravuje před vstupem do NATO stíhačky pro alianční síly

ČR připravuje dva týdny před vstupem do NATO stíhačky pro alianční síly. Technici na čáslavské základně taktického letectva provádějí úpravy stíhacích letounů MiG 21, které musí vyhovovat aliančním předpisům. Ze čtyř letounů, které budou přiděleny k hlavním obranným silám aliance, byl zatím upraven jediný. Představitelé základny však náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého ujistili, že s úpravami budou včas hotovi.

Po návštěvě čáslavské základny se Šedivý vydal k liberecké rotě chemické ochrany, která bude dnem vstupu do NATO vyčleněna pro alianční síly okamžité reakce. Nepříznivé počasí na Turnovsku však donutilo piloty vrtulníku k návratu na letiště v Praze-Kbelích. Šedivý poté se zpožděním odjel do Liberce automobilem.

Optimistů, kteří si myslí, že nám nehrozí vojenské nebezpečí, ubývá

Optimistů, kteří si myslí, že nám nehrozí vojenské nebezpečí, pomalu ubývá. Podle šestření Institutu pro výzkum veřejného mínění počet nebojácných občanů klesl na 76 procent. Oproti loňsku je to o 12 procent méně. Z těch, kteří pociťují vojenské nebezpečí, by nejvíce - deset procent - očekávalo tuto hrozbu z Ruska. Poprvé od roku 1992 převládá mínění jedednapadesáti procent dotázaných, že náklady na obranu nezatěžují rozpočet.

V Praze začalo mezinárodní diskusní fórum

Prezident Václav Havel a bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker zahájili v pátek v Praze mezinárodní diskusní fórum. To je věnováno vztahu občanských iniciativ a státu. Český prezident v projevu především zdůraznil význam občanské společnosti. Připomněl dále, že nevládní organizace mohou mnohem úsporněji a pružněji než stát reagovat na potřeby občanů například v oblastech vzdělávání, sociální péče atd. Stát by proto měl podle prezidenta pro jejich činnost vytvářet co nejlepší podmínky.

Ministři ignorují vládní výbor pro evropskou integraci

Laxní přístup většiny ministrů k práci vládního výboru pro evropskou integraci kritizoval jeho předseda a vicepremiér Egon Lánský. Tento postoj podle něj vede nejen ke snižování autority samotného výboru, ale zejména znevažuje závazky České republiky plnit podmínky nutné ke vstupu do Evropské unie. Lánský po jednání výboru novinářům řekl, že většina z 16 ministrů - členů výboru - se jeho činnosti nezúčastňuje a na jednání je zastupují náhradníci často na "výrazně nižší úrovni".

V centru Přerova vybuchla neznámá trhavina

Neznámá trhavina explodovala v noci na pátek před budovou muzea v centru Přerova. Silný výbuch rozbil pískovcový sloup oplocení a úlomky kamene poškodily dvě okna. Střepiny, které policisté našli na místě, zkoumají experti na trhaviny. Výbuch může mít politické pozadí. Kromě toho, že nálož explodovala před muzeem, kde je výstava věnovaná všem československým odbojům, byly v okolí výbuchu nalezeny i roztrhané papíry s textem o Komunistickém svazu mládeže 'KSM) a jeho boji proti soudní rehabilitaci politického vězně a nynějšího důstojníka civilní kontrarozvědky Vladimíra Hučína.

ODS odmítla, že by jí SIS loni pomohla k volebnímu úspěchu

Tvrzení belgického listu La Libre Belgique, že se Slovenská informační služba 'SIS) zasloužila o úspěch Občanské demokratické strany v loňských parlamentních volbách, odmítlo v pátek politické grémium této strany. Ve svém prohlášení uvádí, že o výsledcích voleb naštěstí nerozhodují tajné služby, ale občané. ODS "se musí jen usmívat nad naprosto bláznivým" vyjádřením belgické novinářky, dodává grémium v reakci na vyjádření La Libre Belgique.

ČR dodržuje lidská práva, problémy jsou s romskou menšinou

Česká republika dodržuje lidská práva, nicméně i loni přetrvávaly problémy s integrací romské menšiny, s ilegálním převáděním uprchlíků a se stále dlouhou dobou zadržení před soudním procesem. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí v české části zprávy o dodržování lidských práv ve světě v roce 1998. Podle zprávy klesl proti roku 1997 v ČR počet případů porušování lidských práv některými příslušníky policie a snížil se rovněž počet případů trestných činů spáchaných policisty. Policie má však nadále nízkou prestiž mezi obyvatelstvem a je terčem stížností pro pozdní nebo nedostatečné zákroky v případě hrozeb namířených proti Romům. Zpráva dále uvedla, že většina z 200.000 až 250.000 Romů nebyla plně integrována do českého života a trpí diskriminací, chudobou, nezaměstnaností, negramotností a nemocemi. Zpráva dále konstatuje, že doba zadržení ve vězení před soudním procesem se prodloužila z 89 dní v roce 1989 na 225 dní v roce 1998 a počet takto zadržených osob dosáhl loni v červnu 3357, což je téměř polovina osazenstva věznic.

Komise dokončila posouzení hospodářských aspektů Temelína

Expertní komise dokončila posouzení hospodářských aspektů dostavby jaderné elektrárny Temelín. Materiál bude v pondělí předložen místopředsedovi vlády Pavlu Mertlíkovi. Závěry dokumentu zatím nemají podle koordinátora týmu Zdeňka Hrubého veřejný charakter a platí embargo na poskytování informací.

ODS: Vládní zpráva o společnosti nahlíží na svět socialisticky

Občanská demokratická strana považuje vládní zprávu o stavu společnosti za popis socialistického nahlížení na svět a ne za skutečnou zprávu o stavu společnosti. Místopředseda ODS Miroslav Beneš uvedl, že ČSSD zůstává v zajetí své dřívější opoziční role. Podle zprávy se ČR z hlediska řady určujících ekonomických měřítek nachází přibližně tam, kde byla v roce 1990.

Sociálnědemokratická vláda podniká podle místopředsedy Unie svobody Karla Kühnla kroky, které ve své vlastní zprávě o stavu české společnosti označila za chyby. Například kritizované prorůstání ekonomických a politických mafií může podle Kühnla pokračovat také díky tomu, že vláda bezdůvodně vyměnila vedení několika úspěšných podniků s většinovým podílem státu a nahradila je lidmi spjatými se sociální demokracií včetně aktivních poslanců ČSSD.

Tripartita se shodla na opatřeních pro zvýšení zaměstnanosti

Na rychlých opatřeních na trhu práce se na pátečním jednání tripartity shodli sociální partneři /zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů/. Jde především o zvýšení prostředků na politiku zaměstnanosti o půl miliardy korun, radikální omezení nelegální práce zahraničních pracovníků, vytváření průmyslových zón a personální posílení úřadů práce v okresech s vysokou nezaměstnaností asi o 200 zaměstnanců.

Ministr Špidla chce jednou ročně valorizovat důchody

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla chce prosadit, aby v budoucnu zákon stanovil jednou ročně pevnou valorizaci důchodů. Tedy i v případě, že by inflace nedosáhla nynějších povinných pěti procent. V případě, že by inflace překročila pět procent, mohlo by se rozhodovat o druhé valorizaci, řekl Špidla novinářům. Pro letošní rok Špidla předpokládá, že důchody budou zvýšeny pravděpodobně v červenci.

České dráhy se staly členem Sdružení evropských železnic

České dráhy se jako první z východoevropských zemí staly ve čtvrtek členem Sdružení evropských železnic, které sdružuje železnice členských zemí Evropské unie, Norska a Švýcarska. Od letošního 1.dubna budou mít České dráhy oficiální zastoupení v Bruselu.

Prezident už nebude ODS přesvědčovat, aby přišla na schůzku

Prezident Václav Havel se nebude více snažit přesvědčit předsedu ODS Václava Klause, aby přišel na schůzku předsedů parlamentních stran, která se uskuteční příští týden v sobotu na zámku v Lánech. Prezident v pátek rozeslal poznánky předsedům všech parlamentních stran, vyjma komunistů, a nechá na Klausově uvážení, jak s pozvánkou naloží. Předseda ODS koncem minulého týdne prezidentovi napsal, že témata, která chtěl Havel s politiky prodiskutovat, nejsou taková, pro která by mělo smysl schůzku pořádat. Prezident chtěl mimo jiné hovořit o vstupu ČR do Evropské unie, o boji s nezaměstnaností a variantách reformy důchodového systému. "Jsme přesvědčeni, že všechna tato témata čeká standardní procedura našeho parlamentního systému," napsal šéf ODS.

Sociální demokracie trvá na tom, že by prezident měl k sobotnímu jednání s představiteli politických stran přizvat i komunisty. "I prezident je prezidentem všech občanů a musíme respektovat vůli voličů, která byla vyjádřena posledními parlamentními volbami," řekl předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman.

Prezident Havel podpořil Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda

Prezident Václav Havel při návštěvě pražského sídla Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda znovu vyjádřil podporu jeho vysílání. Prezident má zato, že je povinností České republiky umožnit, aby poselství svobody bylo slyšet i v zemích, kde vládnou autoritativní či diktátorské režimy a kde lidé nemají přístup k objektivním informacím.

Čeští historici zahájili diskusi nad Černou knihou komunismu

Za přítomnosti Stéphana Courtoise a Karla Bartošky, spoluautorů kontroverzní knihy Černá kniha komunismu, diskutovala v Praze na téma historici a komunismus odborná veřejnost. Publikace sice zatím vyšla jen v několika státech, ale už teď existují výrazné rozdíly v jejím přijetí v jednotlivých zemích. Například ve Španělsku bylo "absolutní ticho", protože se tam údajně obávají rozpoutat diskusi, jež by nejspíše směřovala k debatě o občanské válce. Zájem o vydání knihy projevila dokonce i Čína, její zástupci však zdůraznili nutnost vynechat kapitolu o Číně. Na diskusi se hovořilo nejen o knize, ale také o tom, zda lze vůbec komunismus vědecky analyzovat a jestli je někdy možné celkově vyčíslit jeho oběti. Oba ze spoluautorů knihy shodně konstatovali, že kniha má otevřít pole pro budoucí práci historiků a rozpoutat veřejnou polemiku o zločinnosti komunismu.

Výstava českých ex libris v rakouské Národní knihovně

V rakouské Národní knihovně ve Vídni byla pro veřejnost zpřístupněna výstava českých ex libris, malých grafických děl pro označení knih v držení jednotlivých významných majitelů. Výstava pod názvem "Pohled přes hranice" prezentuje díla 16 špičkových českých umělců od meziválečného období do současnosti. Výstava českých ex libris v rakouské Národní knihovně poblíž bývalého císařského paláce Hofburg potrvá do 1.dubna.

Zemřel poslední československý legionář Filip Kazík

Vojenský pohřeb se všemi poctami ve středu vystrojí legionáři a armáda Filipu Kazíkovi, který byl podle legionářské obce posledním žijícím příslušníkem bývalých československých legií. Kazík ve středu zemřel ve věku 103 let v Domově důchodců v Radkově Lhotě na Přerovsku. Předseda české legionářské obce Jan Štursa řekl, že zesnulému Kazíkovi přijedou do Přerova vzdát hold vysocí představitelé české armády. Rodák z Ivanovic na Hané, který se v řadách střeleckého pluku Mistra Jana Husa zúčastnil na sklonku první světové války bojů v Rusku, se i přes svůj věk těšil dobrému zdraví. Přestože už nechodil a příliš dobře mu nesloužil ani zrak a sluch, stále četl s pomocí lupy a měl zájem o dění kolem sebe.

Tenistka Suková vydala knihu

Tečku za jednou životní etapou spojenou s kariérou profesionální tenistky udělala Helena Sukové knihou "Helena Suková o sobě '... o posedlosti a vztazích)", v níž její vzpomínky zpracoval do literární podoby Pavel Čírtek. Suková vyhrála ve dvouhře deset turnajů WTA Tour, čtyřikrát neuspěla ve finále Grand Slamů. Od 18. března do 14. dubna 1985 byla čtvrtá na světě, v první desítce se držela přes pět let. Čtyřikrát získala s českým týmem Pohár federace. V deblu vyhrála 66 turnajů, včetně devíti grandslamových. Dalších pět titulů Grand Slamu přidala ve smíšené čtyřhře.

Lavinové nebezpečí stále hrozí v Krkonoších a v Jeseníkách

Akutní lavinové nebezpečí platí stále v Krkonoších a v Jeseníkách. Turisté by podle horské služby neměli riskovat pochod do oblastí lavinových nebezpečí. Již několik týdnů jsou na horách uzavřeny a zákazovými tabulemi viditelně označeny vstupy do všech lavinových oblastí. V Orlických horách nebezpečí lavin nehrozí, horská služba přesto nevylučuje možnost menšího sesuvu sněhu například na některém nezalesněném svahu. Nebezpečí lavin podle Horské služby nehrozí na Šumavě, v Beskydech, ani v horských oblastech Bílých Karpat, Hostýnských vrchů, Chřibů a Vizovických vrchů.

A jaké bude počasí.

Převážně oblačno, teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.