Zprávy sobota, 29. května 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Úvodem přehled zpráv.

A nyní podrobněji

Prezident Havel byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení

Prezident Václav Havel byl v pátek odpoledne propuštěn ze střešovické nemocnice do domácího léčení. Rozhodlo o tom lékařské konzilium. Po zánětu průdušek se bude nyní zotavovat na zámku v Lánech. Dohlížet na něj bude ošetřující lékař a zdravotní sestra a pravidelně ho bude navštěvovat i rehabilitační pracovník a jeho osobní lékař Ilja Kotík. Prezident onemocněl minulé úterý virózou horních cest dýchacích a po dvou dnech byl převezen do nemocnice s počínajícím zánětem průdušek. Lékaři v pátek s ulehčením konstatovali, že se jim podařilo zabránit zápalu plic, kterého se při každém virovém onemocnění prezidenta obávají. Po vyhodnocení posledních laboratorních rentgenových i poslechových vyšetřeních se lékařské konzilium shodlo, že prezident je už schopen opustit nemocniční lůžko.

Prezident před svým propuštěním do domácího léčení pogratuloval innsbrucké nemocnici, v níž se loni v dubnu podrobil operaci tlustého střeva, k 110. výročí založení. Jmenovitě poděkoval chirurgovi Ernstu Bodnerovi, který ho tehdy operoval.

Premiér Zeman očekává ve 4. čtvrtletí zastavení propadu HDP

Zastavení propadu hrubého domácího produktu očekává ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku premiér Miloš Zeman. Uvedl to v pátek během svého poslaneckého dne v Ostravě. Podle Zemana se vláda snaží při svém rozhodování vytvořit podmínky pro oživení ekonomického růstu a je přesvědčena, že již přijatá rozhodnutí budou mít efekt.

Payne: Česko-řecká iniciativa odmítána v kuloárech zasedání NAA

S "velmi odmítavým až podrážděným postojem" k česko-řecké iniciativě k politickému řešení kosovské krize se v kuloárech jarního zasedání Severoatlantického shromáždění, jež trvá od pátku ve Varšavě, setkal vedoucí české Stálé parlamentní delegace, místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Payne. Odmítavá slova na adresu česko-řeckého plánu, podepsaného minulou neděli v Pekingu, zazněla podle Payna především z řad polské delegace. Určité pochybnosti však vyslovili i někteří britští účastníci zasedání a také zákonodárci z USA. "A to jsme ještě zdaleka nemluvili se všemi," dodal.

Česko-řecká iniciativa podle ODS nepoškodila postavení ČR v NATO

Podle ODS nepoškodila Česko-řecká mírová iniciativa pro řešení kosovské krize postavení České republiky v NATO. Shodlo se na tom politické grémium ODS podle něhož je v našem zájmu chovat se jako člen NATO aktivně. ODS soudí, že je třeba vycházet z rovnocenného postavení všech 19 členských zemí aliance, včetně práva přicházet s vlastními názory a návrhy na řešení. Jak však politické grémium ODS dodává, zmíněná iniciativa svým obsahem nesplnila deklarovaný účel a je spíše plodem přehnaných ambicí pod vedením sociální demokracie než realistickým návrhem na řešení jugoslávské krize.

Ministři obrany pro posílení evropské bezpečnostní politiky

Na principech společné bezpečnostní a obranné politiky se v pátek v Bonnu dohodli ministři obrany 21 evropských zemí '15 členských států Evropské unie a šesti evropských členů NATO). Oznámil to po skončení schůzky německý ministr obrany Rudolf Scharping s tím, že zásady posilování evropské bezpečnostní identity budou oficiálně vyhlášeny příští týden na summitu EU v Kolíně nad Rýnem. Jednání se zúčastnil i český ministr obrany Vladimír Vetchý, který ČTK řekl, že tato společná politika bude vytvářena "pod jednou střechou - střechou Evropské unie". Současně však bylo dosaženo shody v tom, že potřebné posilování evropské akceschopnosti v bezpečnostní oblasti musí být doprovázeno i posilováním euroatlantických vztahů, tedy že nesmí jít na úkor vztahů mezi evropskými a neevropskými členy aliance, dodal.

Obvinění Miloševiče haagským tribunálem vítá Unie svobody

Unie svobody uvítala, že mezinárodní tribunál v Haagu obvinil jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče z válečných zločinů. "Považujeme to za rozhodnutí, které posílí odhodlání mezinárodního společenství k dotažení válečného konfliktu na Balkáně do konce," řekl v pátek novinářům poslanec a zahraniční expert Unie svobody Michal Lobkowicz.

Na Internetu lze nalézt aktuální požadavky na pomoc Kosovu

Ministerstvo zahraničí začalo zveřejňovat na internetové adrese http://www.kosovo.czech.cz aktuální přehled nejpotřebnějších věcí a vybavení pro uprchlické tábory. Ministerstvo se tak snaží maximálně sladit potřeby kosovských běženců s možnostmi humanitární pomoci přicházející z České republiky. Informační systém vytváří ministerstvo ve spolupráci s mezinárodními humanitárními organizacemi, českými nevládními subjekty a českým velvyslanectvím v Albánii.

Čeští piloti poprvé cvičně útočili na námořní cíle

Poprvé v novodobé historii si mohli cvičně zabojovat nad mořem čeští vojenští piloti. Ti si vyzkoušeli na pětidenním cvičení NATO nazvaném Ocelot 99 v Polsku i ostré bombardování a střelby. "Je vynikající, že v tak krátké době po vstupu ČR do aliance jsme se takového cvičení mohli zúčastnit," řekl ČTK zástupce velitele vzdušných sil generál Jiří Kubala s tím, že hodnocení nevyznělo špatně. Piloti se v pátek vrátili na mateřské základny v Náměšti nad Oslavou a Čáslavi.

Na Cooperative Guard řeší vojáci i smyšlené etnické konflikty

Nácvik snížení etnického napětí v národnostních enklávách fiktivních států Koral a Topaz, oddělení válčících stran a dohled nad dodržováním zbrojního embarga byl v pátek tématem prvního dne cvičení Cooperative Guard'99. Cvičení se účastní 2000 vojáků z 26 zemí NATO a Partnerství pro mír. Je zaměřeno na postupy NATO pro plánování a vedení všeobecné operace na podporu míru a zlepšení interoperability mezi partnerskými státy a aliancí. Končí 4. června.

Pod přímým velením NATO bude v nadcházejících dnech ve Vyškově poprvé cvičit i mnohonárodní sbor Eurocorps. Je složený z vojsk Belgie, Francie, Lucemburska, Německa a Španělska a může 50.000 příslušníky přispět k operacím vedeným NATO nebo OSN.

Pavel Telička jednal ve Vídni o Temelínu

Rakousko své požadavky na zvýšení bezpečnosti české jaderné elektrárny Temelín opírá o tzv. nepsanou část unijní legislativy 'acquis communautaire). Česká republika hodnotí celkový trend ke zvyšování bezpečnosti jako správný a je připravena dodržet při dokončení Temelína všechny mezinárodně právní závazky a platné bezpečnostní normy, a brát přitom ohled na další zkušenosti nebo pomoc z Evropské unie. Uvedl to hlavní vyjednávač vstupu ČR do EU, náměstek ministra zahraničí Pavel Telička během svého pátečního jednání s představiteli rakouského ministerstva zahraničí ve Vídni. Jednání se uskutečnilo v rámci pravidelných předvstupních rozhovorů mezi členskými a kandidátskými zeměmi na dvoustranné úrovni.

Nový velvyslanec EU v ČR se setkal s ministrem Davidem

K rychlejšímu přibližování zákonům Evropské unie ve zdravotnictví vyzval české zákonodárce při čtvrtečním setkání s ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem nový velvyslanec EU v České republice Ramiro Cibrian. Uvedl, že termín začlenění směrnic EU do právního řádu ČR je 1. leden 2000. Cibrian se také zajímal, zda tento proces má nějaké překážky. Ministr David musel konstatovat, že v současné době taková překážka existuje, a to při přijímání zákona o veřejném zdraví v Poslanecké sněmovně. Ten obsahuje 80 procent legislativních požadavků EU vůči ČR v oblasti zdravotnictví a ministr David ho pro přibližování považuje za klíčový.

Premiér Zeman vyzve na sjezdu lidovce k společnému řešení problémů

K hledání společných postojů lidové strany a sociální demokracie chce delegáty víkendového sjezdu KDU-ČSL v Českých Budějovicích vyzvat premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman. Ten v pátek řekl novinářům, že od lidoveckého sjezdu neočekává žádné výraznější změny v politice této strany. Je přesvědčen, že ať lidovci zvolí kteréhokoli z kandidátů na předsedu strany, sociální demokraté dokáží najít společně s lidovci řešení problémů, které trápí Českou republiku. Delegáti lidové strany na sjezdu v Českých Budějovicích o víkendu zvolí nové vedení. Na funkci předsedy, kterou Josef Lux opustil z vážných zdravotních důvodů v září, oficiálně kandidují úřadující předseda Jan Kasal a poslanec Cyril Svoboda.

ODS bude hledat nové lidi i potvrzení o správnosti své politiky

Schopné a talentované lidi chce předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus nalézt na víkendové ideové konferenci své strany. Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová zase doufá, že konference utvrdí stranu v tom, že "stojí na svých výchozích pozicích". Představitelé druhé nejsilnější parlamentní strany přitom shodně popírají, že by se konference věnovala například personálnímu poměrně nevýrazné stínové vlády či dalšímu trvání opoziční smlouvy s ČSSD.

Se zásahy vlády do rozhodování samospráv nesouhlasí primátoři

Primátoři českých a moravských statutárních měst nesouhlasí s jakýmikoli zásahy vlády do rozhodování samosprávných orgánů. Jak po zasedání Kolegia primátorů uvedl představitel Prahy Jan Kasl, je to nepřijatelný model. Vláda ve středu nepodpořila stavbu plotu v ústecké Matiční ulici, který má oddělit majitele zdejších domků před údajným hlukem ze sousedních obecních domů. Ministři uložili přednostovi Okresního úřadu v Ústí nad Labem, aby sporné usnesení zastupitelstva neštěmické městské části Ústí předložil k rozhodnutí ústeckému zastupitelstvu. V případě, že zastupitelstvo usnesení nezruší, má se jím zabývat Poslanecká sněmovna.

USA: Smith ocenil postoj vlády ČR k plotu v Matiční ulici

Vládní rozhodnutí nepodpořit výstavbu plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem ocenil předseda Helsinského výboru amerického Kongresu Christopher Smith. Ten označil Ústí nad Labem za město, které by mohlo být známé pro své turistické atrakce, ale které se místo toho stalo symbolem stupňujícího se rasismu, který postihuje romskou menšinu v Evropě.

Rada pro národnosti připravuje normy o právech etnických menšin

Etnické menšiny v České republice se zřejmě dočkají chybějících zákonů o svých právech. Vládní rada pro národnosti totiž hodlá ještě letos předložit vládě Evropskou chartu menšinových a regionálních jazyků a věcný záměr zákona o právech menšin. Předseda rady Petr Uhl v pátek upozornil na to, že některá zvláštní práva etnikům už nyní zaručuje listina základních práv a svobod. Za více než šest let její existence ale nevznikl zákon, který by tato práva podrobně upravil.

Německé a české zaměstnanecké pojišťovny podepsaly spolupráci

Odbornou spolupráci mezi německými a českými zaměstnaneckými zdravotními pojišťovnami, která by měla přinést výhody jejich pojištěncům, stvrdili v pátek podpisem dohody předseda správní rady Svazu zdravotních pojišťoven Německa Hans- Wilhelm von Damm a prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Místo krizového řízení vznikne na ČD monitorovací tým

Správní rada Českých drah v pátek rozhodla o vytvoření monitorovacího a koordinačního týmu, který by měl denně sledovat ekonomickou situaci v podniku a informovat ministerstvo dopravy. Na tiskové konferenci během zasedání rady to uvedl její předseda a náměstek ministra dopravy Jaroslav Vrána. Ministerstvo dopravy hodlalo podle původního záměru na ČD zavést krizové řízení a případně vytvořit krizový štáb. Jak však radu informoval generální ředitel ČD Dalibor Zelený, finanční situace v podniku se v dubnu a květnu oproti prvnímu čtvrtletí výrazně zlepšila a proto rada záměr pozměnila.

Železniční odboráři ze severní Moravy jsou připraveni jednat o snížení mezd

Jednat o navrhovaném snížení mezd zaměstnanců Českých drah jsou připraveni železniční odboráři ze severní Moravy. Nepřímo to potvrdil regionální tajemník železničářských odborů Petr Bavger, když řekl, že na jednání s vedením Českých drah o změně kolektivní smlouvy odboráři přijdou se vstřícnými kroky. Vedení tohoto dopravního podniku své práci podle Bavgera rozumí a vede České dráhy k lepším výsledkům. Kriticky se naopak Bavger vyjádřil na adresu ministerstva dopravy, které především neplněním slibů zapříčinilo současnou nepříznivou situaci na železnici. Bavger je přesvědčen, že pokud by dráhy dostaly slibované dotace ve výši asi tří miliard korun, nemusely by odbory připravovat stávku.

V neděli začne platit nový jízdní řád Českých drah

Nový jízdní řád Českých drah, který vstoupí v platnost o půlnoci na neděli 30. května, rozšíří průměrný počet vlaků o 215 na 5658 spojů denně. O 14 spojů na 411 posílí dálková doprava a regionální doprava získá 201 ke stávajícím 5046 vlakům. Vlaky denně ujedou v průměru 259.938 kilometrů, tedy o 4,9 procenta více než dosud. ČTK o tom informovala mluvčí ČD Zdenka Celá. S novým jízdním řádem vyjede 14 vlaků nové kategorie Expres, které mimo jiné spojí Zlín s Prahou, Bohumín s Ostravou a Brnem, České Budějovice s Prahou a Hradec Králové s Prahou a Plzní. Spojení Brna s Prahou zajistí zvovuzavedený Brněnský drak, který trasu urazí za dvě hodiny a 50 minut. Kategorie Expres, která je srovnatelná se standardem InterCity, nebude vyžadovat zvláštní příplatek. S novým grafikonem budou dráhy vypravovat denně 26 vlaků EuroCity, dva vlaky Supercity, 11 vlaků InterCity, 220 rychlíků a 138 spěšných vlaků.

Odboráři podporují transformaci spotřebních družstev

Delegáti sjezdu Odborového svazu pracovníků obchodu na sjezdu, který v pátek začal v hotelu Pyramida, přivítali novelu transformačního zákona. Očekávají, že usnadní transformaci spotřebních družstev, protože dosavadní úprava, která požadovala vyrovnání podílů všech členů družstva, transformaci prakticky znemožňovala. ČTK to řekl předseda svazu Alexandr Leiner a dodal, že největší část členské základny svazu pochází právě ze spotřebních družstev.

V 1. čtvrtletí dosáhla průměrná měsíční mzda 11.366 korun

Průměrná hrubá měsíční mzda dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku 11.366 korun. Tento údaj se týká firem s dvaceti a více zaměstnanci podnikatelské sféry a všech organizací nepodnikatelské sféry. Hrubá mzda tak oproti stejnému období minulého roku vzrostla o 8,6 procenta. Tyto údaje oznámil v pátek Český statistický úřad.

Odborové svazy růst průměrné měsíční mzdy vítají

Představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů uvítali růst průměrné hrubé měsíční mzdy v prvním letošním čtvrtletí. Připomněli však, že přibývá podniků, v nichž zaměstnanci mzdy vůbec nedostali, nebo dostávají jen jejich část. ČTK to řekl místopředseda konfederace Milan Štěch.

EGAP schválil pojištění úvěru zhruba 340 miliónů korun pro ČKD

Představenstvo exportní pojišťovny EGAP v pátek schválilo pojištění předexportního úvěru zhruba 340 miliónů korun pro ČKD Dopravní systémy na dokončení zakázky pro filipínskou metropoli Manilu. Generální ředitel EGAPu Pavol Parízek uvedl, že podmínkou jsou mimořádná opatření na zabezpečení účelu využití úvěru, která zajistí mezinárodní firma SGS.

Vědci vyzývají k blokádě kácení stromů v prvních zónách Šumavy

K mírumilovné blokádě kácení lesů v prvních zónách Národního parku Šumava, které povolil ministr životního prostředí Miloš Kužvart, vyzývají veřejnost vědci zabývající se lesnictvím. "Tak jako bychom nikdy nedopustili, aby novodobí plánovači zbořili Národní divadlo, nedopusťme, aby bylo zničeno divadlo přírody - zbytky přirozených lesů v srdci Šumavy," píší ve výzvě, kterou získala ČTK, vědci Karel Kaňák a Dalibor Pokorný.

Lékaři-učitelé jednali o dalším vzdělávání absolventů fakult

O dalším vzdělávání absolventů fakult jednali v pátek na třetí konferenci lékaři-učitelé, kteří školí budoucí zubaře v systému vzdělávání organizovaném Českou stomatologickou komorou 'ČSK). S vedením komory a se zástupci odborných společností, stomatologických klinik a lékařských fakult hovořili o postavení lékařů-učitelů, kreditním systému a kontinuálním vzdělávání.

IVVM: Za hlavní nebezpečí pro lidské zdraví považují lidé stres

40 procent občanů České republiky považuje za hlavní nebezpečí pro lidské zdraví trvalý stres. Je to o deset procent více než v roce 1993. O negativním vlivu kouření je přesvědčeno 21 procent lidí, zatímco v roce 1993 to bylo 17 procent. Naopak o polovinu, na nynějších 16 procent, klesl za toto období počet lidí, kteří uvádějí jako negativní faktor životní prostředí. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Nesprávnou výživu považuje za zdraví škodlivou 14 procent dotázaných, nedostatek pohybu pouze sedm procent.

Na koncertech Pražského jara vystoupili v pátek především domácí umělci

Do programu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro přispěli v pátek především domácí umělci. V katedrále sv. Víta na Hradě se rozezněly tóny Německého rekviem od Johannesa Brahmse. Pražská rozhlasová tělesa nastudovala dílo se sólisty Národního divadla. Zahraničního hosta měla pouze Pražská komorní filharmonie, která vystoupila s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem v Rudolfinu. Spolu s nimi zahrála japonská pianistka Hiroko Nakamura.

Koncertem Josefa Suka vyvrcholí festival Sukovy Sedlčany

Nedělním koncertem houslového virtuosa Josefa Suka v kostele sv. Lukáše v Křečovicích na Benešovsku vyvrcholí hudební festival "Sukovy Sedlčany" věnovaný památce jeho děda - skladatele Josefa Suka '1874 - 1935). Houslistu na varhany doprovodí Aleš Bárta a vystoupí i Sukův komorní orchestr. Koncert je součástí festivalů Pražské jaro a benešovského Sukova jara.

Festival Jeden svět '99 upozorňuje na porušování lidských práv

Přes čtyři desítky celovečerních i krátkometrážních především dokumentárních filmů, ale i několik hraných titulů, které spojuje tematika lidských práv, uvádí od poloviny týdne ve Francouzském institutu v Praze a v kinech Mat a Evald mezinárodní festival Jeden svět '99. Vyvrcholí v pondělí předáním cen čtyřem nejlepším snímkům, které se pak objeví ve vysílání České televize.

Osmý ročník festivalu Mezi ploty

Desítky divadelních souborů a hudebních skupin vystoupí na osmém ročníku benefičního festivalu Mezi ploty, který se uskuteční o víkendu v areálu Psychiatrické léčebny v Praze - Bohnicích. Záměrem této akce, která se poprvé uskutečnila v roce 1992 a od té doby každoročně vítá několik tisíc návštěvníků především mladé a střední generace, je nenásilná integrace zdravotně postižených do společnosti. Kromě divadla a hudby nabízí program prostor také pro výtvarné umění. Vedle profesionálních souborů, jejichž členové se vzdávají honorářů, tu vystupují i amatérští umělci a kolektivy zdravotně postižených.

Pařížské kritiky oceňují nový balet Jiřího Kyliána

Příznivé kritiky si získal v Paříži český choreograf Jiří Kylián, který v těchto dnech uvádí v pařížské opeře ve světové premiéře balet "Doux mensonges" 'Něžné lži). Velké umění, nový horizont, napsal kritik deníku La Tribune, podle něhož je Kylián na vrcholu svých tvůrčích schopností. Jeho "Doux mensonges", které nastudoval s tanečníky baletu pařížské opery a s osmi zpěváky souboru Arts Florissants, zahrnují diváci ovacemi, uvedl dále list. Kylián naposledy slavil úspěch v Paříži loni v prosinci, kdy rovněž v opeře hostoval s představením "One of a Kind" v podání baletu Nederlands Dans Theater.

Sport

Ve třetím kole skončila pro českou tenistku Květoslavu Hrdličkovou cesta grandslamovým turnajem French Open v Paříži. V souboji o postup do osmifinále prohrála Hrdličková se světovou jedničkou Švýcarkou Hingisovou 3:6 a 4:6.

V úvodním utkání mistrovství Evropy basketbalistek v Polsku porazila česká reprezentace - Itálii 67:52.

Krátce o sobotním počasí v ČR

Oblačno až polojasno, místy přeháňky a bouřky, ojediněle s kroupami. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 stupňů, v lOOO metrech na horách kolem 22ti stupňů Celsia. Slabý proměnlivý vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Tolik zprávy Radia Praha.