Zprávy sobota, 30. května 1998

Vítejte při sledování zpráv Radia Praha, které vám nabízí Evelina Himalová...

A nyní podrobně:

Edmund Stoiber vyzval českou vládu, aby zrušila tzv. Benešovy dekrety

Předseda bavorské zemské vlády Edmund Stoiber vyzval v pátek českou vládu, aby neprodleně zrušila dekrety o vyhnání sudetských Němců z komunistického období (takzvané Benešovy dekrety). V rozpravě Spolkového sněmu o vyhnancích a vysídlencích Stoiber řekl, že pokud tak Česká republika neučiní, "bude těžké přijmout ji do Evropské unie". V ní nemohou podle něj tehdejší dekrety platit, protože unie každé vyhnání odsuzuje.

Spolkový sněm schválil prohlášení konzervativních stran CDU/CSU vyzývající budoucí nové členské státy Evropské unie, aby německým vyhnancům přiznaly právo na volnost stěhování a usídlování. V dokumentu je vyjádřena naděje, že po vstupu ČR a Polska do Evropské unie bude řešení dosud otevřených bilaterálních otázek snadnější.

Poslankyně CDU Erika Steinbachová na zasedání parlamentu vyzvala Polsko a Českou republiku, aby uznaly bezpráví spáchané na vyhnancích, a aby jim podobně jako Estonsko a Maďarsko nabídly odškodnění. "Před vstupem (do EU) je třeba vyjasnit tyto sporné otázky," řekla Steinbachová.

Naopak poslanec vládní strany FDP Max Stadler se vyslovil proti tomu, aby se dosud otevřené bilaterální otázky spojovaly s rozšířením Evropské unie. Podle jeho názoru by to zbrzdilo integrační proces.

Poslankyně za stranu Zelených Annelie Buntenbachová označila stanoviska k přijetí ČR a Polska do EU, která na zasedání vyjádřili Stoiber a Steinbachová, za "snahu silnějšího o vydírání".

Agentura DPA v souvislosti s pátečním jednáním Spolkového sněmu připomněla slova předsedkyně střechového Svazu vyhnanců Eriky Steinbachové, která ve čtvrtek označila německo-českou deklaraci za "neuvěřitelnou pošetilost", Podle Steinbachové Češi za nacistické okupace "téměř netrpěli". Také Němci vyhnaní po válce z tehdejšího Československa, jak napsala DPA, znovu kritizovali deklaraci sjednanou mezi Bonnem a Prahou. Jejich šéf Franz Neubauer požadoval, aby z fondu usmíření, určeném především pro oběti nacismu, byly odškodněny i "srovnatelné oběti českého násilí".

Obraz sudetských Němců se v České republice stává diferencovanějším, uvedl velvyslanec ČR v Německu František Černý v rozhovoru pro německý list Stuttgarter Nachrichten. V souvislosti se 49. sudetoněmeckým srazem v Norimberku odmítl názor, že česká vláda před sudetskými Němci stále "zavírá dveře". Velvyslanec Černý odmítl pozvání na zmíněný sněm. Pro páteční vydání německého listu Berliner Zeitung podle agentury DPA český diplomat odůvodnil odmítnutí tím, že ze Sudetoněmeckého krajanského sdružení zazněla srovnání bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše se zločinci typu Adolfa Hitlera.

Není mi nic známo o tom, že by nějaký představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) učinil před letošním srazem SL v Norimberku nějaká provokativní prohlášení, která by mohla odradit českého velvyslance od účasti na srazu, a tím zmařit možnost oficiálního setkání představitelů sudetských Němců se zástupcem české vlády. Prohlásil to v pátek v Norimberku předseda SL Franz Neubauer.

MZV nehodlá komentovat názory některých Němců v souvislosti se sudetoněmeckým sněmem

České ministerstvo zahraničí nehodlá komentovat hlasy zaznívající na adresu Prahy v souvislosti s víkendovým sudetoněmeckým sněmem. Za nutné nepovažuje reagovat ani na páteční výzvu bavorského premiéra Edmunda Stoibera, aby česká vláda neprodleně zrušila tzv.Benešovy dekrety jako podmínku pro přijetí do Evropské unie. "Pro nás je důležitý postoj spolkové vlády," zdůraznilo v pátek ministerstvo prostřednictvím svého tiskového odboru na dotaz ČTK.

Ministři Lux a Mlynář odmítají požadavek Edmunda Stoibera

Volání předsedy bavorské zemské vlády Edmunda Stoibera po okamžitém zrušení Benešových dekretů o vyhnání sudetských Němců po druhé světové válce česká vláda nevyslyší. Místopředseda vlády Josef Lux (KDU-ČSL) v pátek ČTK řekl, že vláda na to nepřistoupí. "Benešovy dekrety považujeme za nedotknutelné," dodal Lux. I ministr Vladimír Mlynář je proti zpochybňování dekretů. "Jejich existence je potvrzena Ústavním soudem," uvedl pro ČTK.

Také belgický člen vedení mezinárodního Výboru pro lidská práva ve Střední Evropě je pro zrušení tzv. Benešových dekretů

Poválečné dekrety prezidenta Edvarda Beneše byly a jsou v rozporu s lidskými právy a musejí být zrušeny. Použijeme k tomu všechny dostupné prostředky. ČTK to v pátek řekl Janos Bonagy, belgický člen vedení mezinárodního Výboru pro lidská práva ve střední Evropě se sídlem v belgickém městě Jambes.

Čeští senátoři ukončili návštěvu Francie

O spolupráci v oblasti migrační politiky a potírání organizovaného zločinu jednala v pátek v Paříži s představiteli francouzského ministerstva vnitra delegace zahraničního výboru českého Senátu. ČTK to řekl předseda výboru Michael Žantovský. Podle něj mluvili mj. o možnosti francouzské pomoci při zavádění informačního systému hraničního režimu a vízového režimu v souvislosti s budoucím rozšiřováním schengenského systému volného pohybu osob. Zabývali se také spoluprací při kontrole migrace z třetích zemí. V pátek čeští senátoři pětidenní návštěvu Francie ukončili.

Žantovský si nemyslí, že by byly zákony neschválené Senátem smeteny se stolu

Předseda zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský odmítl názor předsedy ústavně-právního výboru Pavla Rychetského, podle něhož by odmítnutí nějakého zákona na nadcházející schůzi Senátu mohl znamenat jeho definitivní konec. Ústava říká jasně, že pokud Senát zákon vrátí, projedná jej sněmovna na příští schůzi a neříká která sněmovna, řekl v pátek ČTK Žantovský, který byl se senátní delegací na návštěvě Francie.

Předseda ústavně-právního výboru Pavel Rychetský ve čtvrtek řekl, že většina odborníků na ústavní právo se shoduje v tom, že vrácený zákon nemůže posuzovat až nová sněmovna, jež vzejde z voleb, protože by neplatila kontinuita parlamentu. Vrácení či zamítnutí některého zákona Senátem by tedy podle něj znamenalo jeho konec a musel by být předložen znovu.

Senát začne přes žádost Sněmovny svou schůzi až 11. června

Senát se nebude řídit požadavky Poslanecké sněmovny a svoji schůzi zahájí 11. června. Znamená to, že sněmovna pravděpodobně nestihne projednat ty zákony, které jí Senát případně vrátí, protože její poslední schůze se koná 18. června. Mezi vrácením normy a jejím opětným předložením poslancům musí být podle zákona minimálně desetidenní interval. Předseda Senátu Petr Pithart v pátek ČTK řekl, že organizačnímu výboru původně navrhoval, aby alespoň nejdůležitější předlohy, jejichž přijetí spěchá, projednala horní komora již příští týden.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Vlach (Unie svobody) doufá, že senátoři své rozhodnutí ještě přehodnotí. Rozhodnutí senátorů zahájit svou schůzi až 11. června kritizoval ve čtvrtek místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). Vyzval přitom horní komoru, aby se přizpůsobila. Rovněž předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross doufá, že ze strany senátorů nejde o nějakou "trucakci", ale pouze o technické nedopatření.

Ministr Mlynář je ochoten v zájmu smíření Čechů a Romů jít do vězení

Ministr Vladimír Mlynář je ochoten jít v zájmu smíření Čechů a Romů do vězení. V reakci na trestní oznámení, které na něj podal advokát předsedy republikánů Miroslava Sládka Kolja Kubíček, v pátek Mlynář ČTK řekl, že pokud žaloba zlepší česko-romské soužití, rád ponese za svůj výrok na adresu Sládka odpovědnost.

ČTK připomíná, že v diskusním pořadu televize Nova "7, čili sedm dní" minulou neděli ministr Mlynář uvedl, že předseda Sládek chce Romy buď vystěhovat do Kanady nebo zplynovat. Podle Kubíčka je Mlynář kvůli výroku podezřelý z šíření poplašné zprávy, pomluvy a křivého obvinění. Mlynář měl svými slovy o Sládkovi podle oznámení úmyslně způsobit nebezpečí vážného znepokojení nejméně romské části obyvatelstva, když vědomě nepravdivou poplašnou zprávu sdělil hromadnému sdělovacímu prostředku.

Podle sociálního demokrata Grosse patří ministři Pilip a Khnl k ekonomickým extremistům

Stejně jako komunisté patří i ministr financí Ivan Pilip a ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl pro svou snahu o překotnou privatizaci klíčových bank a podniků k ekonomickým extremistům. Prohlásil to předseda klubu poslanců České strany sociálně demokratické Stanislav Gross. "Komunisté znárodnili v tomto státě posledního ševce, tito pánové se snaží privatizovat i to, co za Rakousko-Uherska bylo státní," řekl Gross na páteční tiskové konferenci v Praze. Pilipa navíc Gross obvinil ze zneužívání postavení k volební agitaci pro Unii svobody. Ministr se toho měl dopustit, když přičetl na vrub sociální demokracii ekonomické problémy koruny v posledních dnech. ČSSD to měla zavinit svými snahami o omezení suverenity České národní banky.

Grossovy výroky o obou ministrech hodnotil v pátek před novináři předseda Unie svobody Jan Ruml jako politické předvolební prohlášení, a to prohlášení hloupé.

Zeman odmítl tvrzení Pilipa o možných důvodech pádu koruny

Za další špinavý tah Unie svobody v předvolební kampani označil v pátek předseda ČSSD Miloš Zeman tvrzení ministra financí Ivana Pilipa, že pád koruny mohly způsobit obavy investorů o nezávislost centrální banky, které vyprovokovali svými výroky představitelé sociální demokracie. Analytici se podle Zemana shodují, že pokles české měny je spojen s nestabilitou ruského trhu. Šéf ČSSD připomněl, že pád postihl i maďarský forint a polský zlotý.

ČSOB popírá, že je jedním z věřitelů zadlužené ruské Tokobank

Československá obchodní banka v pátek opětovně popřela zprávy ruského tisku, že je jedním z věřitelů silně zadluženého ruského bankovního domu Tokobank. ČTK to řekl mluvčí ČSOB Jan Stolár. Podle informace z bankovních kruhů Tokobank dluží řádově jeden milión USD Prager Handelsbank, která je německou dceřinou společností ČSOB. Prager Handelsbank poskytla ruskému ústavu půjčku jako člen Syndikátu, který vedla Bank of America.

Václav Klaus nepovažuje za nutné mít poslaneckou kancelář

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus nepovažuje za nutné mít poslaneckou kancelář. Na pátečním briefingu v Moravských chemických závodech v Ostravě to vyplynulo z Klausovy reakce na dotaz novináře, který mu vytkl, že svou politickou aktivitu soustřeďuje jen na mítinky a návštěvy různých institucí. Klaus současně ovšem odmítl, že by se nestýkal se svými voliči. O tom, že Klaus nemá svou kancelář v regionu, za který byl zvolen, se hovořilo už po volbách v roce 1996. V lednu 1997 pak ODS oznámila, že Klaus svou kancelář v Ostravě otevře v prostorách ostravské pobočky strany. Klaus však už tehdy prohlásil, že pro předsedu vlády, kterým tehdy byl, existují důležitější věci, než otevření kanceláře.

ODA vyzvala své členy k podpoře pravice

Politická rada ODA vyzvala členy aliance, aby před nadcházejícími volbami přesvědčovali voliče k účasti na volbách a podpoře pravicových stran. Konečné doporučení koho volit dá ODA svým členům a voličům prostřednictvím rozhodnutí ústředního sněmu, který se sejde 16.června v pražském Mánesu. Novinářům to v pátek oznámil předseda aliance Daniel Kroupa.

Macek opět proti kvapnému vyvozování personální odpovědnosti v ODS

Místopředseda ODS Miroslav Macek se opět v pátek vyslovil proti kvapnému vyvozování personální odpovědnosti za nedostatky, které zjistil v hospodaření ODS audit společnosti Deloitte and Touche. Macek na tiskové konferenci rovněž potvrdil, že ODS věnuje na humanitární účely peníze, které získala od podnikatele a bývalého tenisty Milana Šrejbra, ale které vydávala za dar dvou fiktivních zahraničních osob. "Rozhodně to, co se řeklo, platí," zdůraznil Macek k úmyslu ODS peníze na humanitární účely věnovat. Sám Macek však předtím podobný krok odmítal jako plané gesto.

Reakce na chystanou smlouvu o duchovní službě v armádě

Smluvní rámec přítomnosti křesťanských duchovních v jednotkách české armády, dosud tam působících pouze na základě ústní dohody, bude dán dokumentem mezi resortem obrany a církvemi. Podle sdělení ministerstva obrany podepíší smlouvu 3. června ministr obrany Michal Lobkowicz, předseda České biskupské konference kardinál Miloslav Vlk a předseda Ekumenické rady církví synodní senior Pavel Smetana.

Unikátnost služby křesťanských duchovních v české armádě, spočívá podle kardinála Miloslava Vlka - ve srovnání s armádami NATO - v jejím ekumenickém charakteru a v jejím budování zdola, od vhodně vybraných duchovních, žijících s vojáky. Systém služby plánovaných dvou desítek vojenských duchovních, za niž má být na ministerstvu odpovědný kaplan, bude ovšem s armádami aliance plně kompatibilní. Smlouva s armádou je připravena na základě zkušeností s působením křesťanských duchovních v české misi SFOR v Bosně, kde jsou jednotky v krizové situaci. "Anketa mezi vojáky ukázala prospěšnost přítomnosti duchovního a to, že mu důvěřují," uvedl kardinál.

Evangelický synodní senior Pavel Smetana považuje vstup duchovních do Armády ČR za přelomový moment. "Dohoda mezi církvemi všech tradic, působit mezi vojáky společně, je přitom naprosto ojedinělou," zdůraznil v pátek v rozhovoru pro ČTK. "Velitelský sbor armády, převážně vychován v době totality, se po zkušenostech s duchovními v jednotce SFOR v Bosně čím dál víc pozitivně staví k myšlence duchovní služby křesťanů," konstatoval senior Smetana.

Křesťanští duchovní pracují v jednotce Armády ČR v operaci IFOR/SFOR od srpna 1996. První kaplan v této misi, katolický kněz a poručík Tomáš Holub, působí nyní u jednotek 4.brigády rychlého nasazení. Není podle církevních zdrojů vyloučeno, že se v budoucnu stane hlavním kaplanem.

Na drahách se bude zdražovat jízdné

Správní rada Českých drah a ministerstvo dopravy a spojů se shodly na nutnosti zvyšování jízdného osobní železniční dopravy o 17 procent nad každoroční inflaci do roku 2002. Po projednání posledních připomínek bude návrh předložen vládě. Na páteční tiskové konferenci to řekl předseda rady Ivan Foltýn. Dále uvedl, že Správní rada Českých drah schválila ztrátu za loňské hospodaření 4,698 miliardy korun.

Tržby i mzdy v průmyslu mírně vzrostly

Tržby z průmyslové činnosti v ČR vzrostly letos v dubnu ve srovnání loňským dubnem o 2,4 procenta ve stálých cenách. Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu činila 12.018 Kč, když se meziročně zvýšila o 13,6 procenta, reálná mzda vzrostla o 0,4 procenta. Jde o předběžný odhad za podnikatelské subjekty v průmyslu se 100 a více zaměstnanci, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

V olomouckých domácnostech se opět vaří na plynu

Od pátku už má obnoveny dodávky plynu 90 % obyvatel stotisicícové Olomouce, která byla po nedělní havárii regulační stanice zcela bez plynu. Technikům Severomoravské plynárenské zbývá napojit 3400 olomouckých domácností, které již navštívili, ale nikoho nezastihli. Porucha jedné ze tří regulačních stanic v Olomouci byla způsobena tím, že do regulátoru vniklo smetí. Plynaři v pátek přiznali, že během napojování města na plyn, se vypořádali s 25 neplatiči, které odpojili. "Marně jsme z nich snažili peníze dostat, nyní jsme bez dlužníků," řekl ředitel plynárenské společnosti Petr Frank.

50 % obyvatel má důvěru v obecní zastupitelstva

Obecní zastupitelstva mají poměrně vysokou důvěru české veřejnosti. Letos v květnu jim důvěru vyslovilo 50 procent obyvatel, což je o dvě procenta více než ve stejném období v loňském roce. Naopak výhrady k nim v tomto roce stejně jako v minulém mělo 31 procent občanů. Vyplývá to z šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění, jeho výsledky obdržela v pátek ČTK.

Zadržen heroin za 73 milionů

Na více než 73 miliónů korun odhadují specialisté cenu 82 kilogramů heroinu, který ve čtvrtek zadrželi celníci na hraničním přechodu se Slovenskem v Lanžhotě na Břeclavsku. Drogy převáželi v přívěsu za dodávkou Volkswagen čeští podnikatelé vezoucí textil z Turecka, jimž nyní hrozí až deset let vězení. Pomocí rentgenu a služebního psa mezi převáženým textilem objevili celníci tři jutové pytle s heroinem. ČTK s odvoláním na dobře informované policejní zdroje uvedla, že pokud by se heroin podařilo do ČR převézt a následně zpracovat, jeho prodejem na ulici by se dalo vydělat až 700 miliónů korun.

Tři tisíce lidí se v dubnu pokusily o ilegální přechod hranic ČR

O ilegální překročení státních hranic České republiky se v dubnu pokusilo 3001 osob, z toho 2905 cizinců. V této souvislosti byl 2418 cizím státním příslušníkům zakázán pobyt na území ČR. Nejčastěji se jednalo o občany z bývalé Jugoslávie, dále z Rumunska a Afghánistánu. Nejvíce pokusů bylo zaznamenáno na hranici mezi Českou republikou a Německem. ČTK o tom v pátek informovalo tiskové oddělení policejního prezídia.

V Praze uneseni dva britští občané

Neznámí pachatelé v úterý poblíž pražského hotelu Intercontinental unesli dva britské občany, za něž od jejich zaměstnavatele požadovali výkupné 350.000 německých marek (6,496 miliónu korun). Když peníze neobdrželi, unesené, které v zajetí týrali, ve středu propustili. ČTK o tom v pátek informovalo tiskové oddělení policejního prezídia. Případem se nyní zabývá česká policie ve spolupráci se britským Scotland Yardem a americkou FBI.

Vozíčkáři v Praze

Na přetrvávající problémy s dopravou zdravotně postižených upozornilo páteční setkání paraplegiků sdružených v Pražské organizaci vozíčkářů (POV). Praha je dopravou zacpaná a jedinou možností pro lidi na vozíčku jsou dva speciálně upravené mikrobusy, které vlastní naše organizace, řekla předsedkyně POV Zdenka Hanáková. POV nepomáhá pouze svým členům, ale i stejně postiženým návštěvníkům Prahy. V brožuře Bezbariérová Praha historická jsou vytyčeny trasy, po kterých se mohou tělesně postižení turisté bez problémů pohybovat. Tuto publikaci začínají stále více využívat také zahraniční turisté, uvedla Hanáková.

Skončil 38. festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně

Na 38. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně hlavní cenu a Zlatý střevíček v kategorii hrané tvorby obdržela norská režisérka Berit Nesheimová za film Druhá strana neděle. Mezi animovanými snímky zvítězil Duel Čecha Pavla Koutského. Dětská porota přiřkla ceny hranému dánskému titulu režiséra Petera Flintha Orlí oko a Duelu. Porotci hodnotili celkem deset celovečerních a 22 animovaných titulů.

Vyšla kniha "Politický extrémismus a radikalismus v ČR"

Brněnská Masarykova univerzita vydala knihu Politický extrémismus a radikalismus v České republice, která byla připravena jako výsledek projektu podporovaného grantem ministerstva vnitra. Publikace přináší politologický pohled na problematiku extrémismu a radikalismu a výzkum jeho konkrétních projevů.

Vlčnovské slavnosti

Vlčnovské slavnosti vrcholící populární nedělní Jízdou králů zahájili v pátek večer cimbalisté Uherskobrodska a jejich hosté. Předávání vlády loňským králem Davidem Vozárem letošnímu dvanáctiletému vladaři Zbyňku Nechalovi, který musí slíbit, že bude dobře panovat nad písničkami, zvyky a lidovými kroji, se uskuteční v sobotu ve 20:00 ve Vlčnovském klubu.

Jaké má být v ČR v sobotu počasí?

Očekává se polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 15 až 11 st.C. Denní teploty 19 až 23 st.C.

Tolik zprávy Radia Praha.