Zprávy sobota, 30. ledna 1999

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová...

A nyní podrobněji:

Česká republika má oficiální pozvánku ke vstupu do NATO

Česká republika obdržela v pátek dopis generálního tajemníka NATO Javiera Solany, jímž je oficiálně pozvána k přistoupení k Severoatlantické alianci. Dopis adresovaný ministrovi zahraničí Janu Kavanovi, převzal velvyslanec ČR při NATO Karel Kovanda. Totožné dopisy obdržely také mise Polska a Maďarska při Alianci.

Evropské unii předala ČR poziční dokumenty k pěti kapitolám evropské legislativy

Česká republika v pondělí předala Evropské unii poziční dokumenty k pěti kapitolám evropské legislativy, které loni prošly analytickým porovnáním /rentgenováním/. Písemná stanoviska odevzdal Radě EU a Evropské komisi velvyslanec v ČR při EU Josef Kreuter; v pondělí je předá ještě německému velvyslanci Dietrichu von Kyawovi, který v tomto pololetí předsedá Výboru stálých zástupců 'COREPER) v Radě EU.

Poslanci žádají více informací o odvolání šéfa BIS Karla Vulterina

Premiér Miloš Zeman musí do příštího týdne poslanecké komisi pro Bezpečnostní informační službu /BIS/ vysvětlit okolnosti odvolání Karla Vulterina. Po téměř šestihodinovém zasedání komise to v pátek oznámil její šéf Jan Klas. Komise vyslechla ministra Jaroslava Baštu, odvolaného ředitele Vulterina a Jaroslava Jíru, který je dočasně pověřen řízením civilní kontrarozvědky, a nalezla mezi jejich výpověďmi řadu rozporů. Proto poslanci, kterým vadí, že je o svém rozhodnutí vláda neinformovala, požádali premiéra o doplnění informací.

Odvolání ředitele Bezpečnostní informační služby Karla Vulterina nemá pro Českou republiku žádný negativní zahraničně-politický dopad. V Londýně to prohlásil český ministr zahraničí Jan Kavan. Odvolal se přitom na své rozhovory s britskými politiky. Kavan dodal, že Vulterinovo sesazení podle něj neohrozí česko-britské vztahy, ani vstup naší země do NATO.

BIS se k informacím o přípravě atentátu na RFE/RL nevyjádří

Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda nemělo žádné informace o tom, že by se na něj chystal atentát. Uvedla to mluvčí stanice s tím, že žádný vládní činitel zatím ani nepotvrdil, že se něco takového chystalo. Zprávy o připravovaném atentátu na Svobodnou Evropu měly být podle některých zdrojů důvodem k odvolání ředitele BIS Karla Vulterina, neboť jeho služba tuto informaci neposkytla vládě. Podle informací některých sdělovacích prostředků měl útok na rozhlasovou stanici zorganizovat irácký konzul v České republice, který počátkem roku uprchl na Západ. BIS se o tom měla dovědět od britské tajné služby, ale vládu prý neinformovala.

Informace o tom, že irácký konzul Džábir Sálim připravoval v Praze atentát na sídlo rozhlasové stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda, nehodlá mluvčí Bezpečnostní informační služby /BIS/ Jan Šubert komentovat.

Ministr Grégr odvolal tiskového mluvčího MPO Jaroslava Hudce

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr odvolal s okamžitou platností z funkce tiskového mluvčího Jaroslava Hudce. Tento post dočasně obsadí předchozí mluvčí a nynější ředitel kabinetu ministra Vlastimil Nesrsta. Hudec informoval, že ministerstvo doporučí v pondělí vládě hradit prokázané ztráty českých podniků z vysílání Radia Svobodná Evropa do Iráku a Íránu americkou stranou, neboť ta má na vysílání zájem. Posléze tuto zprávu dementoval a prohlásil, že předkládaný dokument ministerstva tyto řádky neobsahuje. Jak později ČTK řekl Vlastimil Nesrsta, ministr Grégr se rozhodl podat na Jaroslava Hudce oznámenío podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy podle paragrafu 199 trestního zákona.

Prezident jmenoval nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

S účinností od 1.února jmenoval prezident republiky Václav Havel novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže 'ÚOHS) Josefa Bednáře, dosavadního místopředsedu tohoto úřadu. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Na společné schůzce se domluvili senátor Benda a ředitel ÚDV Kratochvíl

Senátor Václav Benda a ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Irenej Kratochvíl se domluvili na společné schůzce. Ta by mohla přinést urovnání jejich vzájemných sporů ohledně fungování ÚDV. Benda s Kratochvílem na sebe v posledních dnech upozornili ostrým vzájemným napadáním ve sdělovacích prostředcích.

Podle předsedy ERC Pavla Smetany vláda pominula výhrady církví ke složení komise, ministr Dostál je s jejím složením spokojen

Vládní komise, která má řešit vztah státu a církví, by podle ministra kultury Pavla Dostála měla začít pracovat ve složení, v jakém se sejde. "Tato vláda je suverénní, a z toho důvodu není povinna ustupovat diktátu kohokoli," řekl Českému rozhlasu v pátek ministr Pavel Dostál. Představitelé České biskupské konference, Ekumenické rady církví i Federace židovských obcí odmítají zasednout v komisi společně se zástupcem KSČM.

Sociální demokracie podporuje ministra kultury Pavla Dostála v konfliktu s církevními představiteli, který vyvolalo členství komunistického poslance Dalibora Matulky ve vládní komisi pro vztahy státu a církví. Na tiskové konferenci to řekl místopředseda Senátu Ivan Havlíček, který je rovněž členem křesťanské platformy ČSSD a rady Československé církve husitské.

"Doufám, že vláda bude revidovat jmenování svých zástupců a bude jmenovat takové partnery, kteří by umožnili opravdový dialog a tvůrčí práci," uvádí se v dopise předsedy Ekumenické rady církví Pavla Smetany ministru kultury Pavlu Dostálovi, jehož text byl v pátek doručen ČTK.

Prezident Havel pozval šéfy parlamentních stran na schůzku

Předsedům parlamentních stran kromě KSČM zaslal prezident Václav Havel pozvánky na společnou schůzku na Pražském hradě, která by měla přispět k řešení neblahé politické a ekonomické situace v zemi. V dopise předsedy ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Unie svobody a ODA prezident požádal, aby mu nejprve dali vědět, jakou mají představu o výsledku schůzky, aby mohl posoudit, zda bude mít nějaký smysl.

Kancelář ODS ČTK oznámila, že její předseda Václav Klaus už Havlův dopis dostal, ale zabývat se jím bude, až se vrátí ze Světového ekonomického fóra v Davosu. ODS ve čtvrtek prohlásila, že dosud nebyla seznámena s úmyslem uspořádat setkání předsedů parlamentních stran, a nabídku k účasti nemohla přijmout, neboť Václav Klaus o schůzce hovořil s prezidentem před dvěma týdny jako předseda Poslanecké sněmovny a ne jako šéf ODS.

ODA kritizuje vládu za údajnou snahu o politizaci státní správy

Občanská demokratická aliance ostře kritizuje současnou vládu za údajnou snahu o politizaci státní správy. Tato tendence se podle aliance projevuje mimo jiné při výměně obsazení míst přednostů okresních úřadů. Stejné výhrady k počínání kabinetu Miloše Zemana zveřejnila v pátek i Unie svobody.

V Praze-Dubči došlo k dalšímu předvolebnímu pochybení

V městské části Praha-Dubeč, ve které se díky verdiktu Ústavního soudu musejí opakovat komunální volby, došlo k dalšímu pochybení. V Dubči, kde mají v sobotu proběhnou nové volby do místního i celopražského zastupitelstva, se totiž těsně před konáním voleb objevily volební letáky. Ty byly vylepeny na několika místech během čtvrtečního odpoledne a noci, tedy již v osmačtyřicetihodinové lhůtě, která jakoukoli předvolební agitaci zakazuje.

Záměr odvolat bruntálského starostu narazil na odpor starostů

Většina starostů obcí Bruntálska odmítá záměr ministra vnitra Václava Grulicha sesadit z funkce bruntálského přednostu Stanislava Navrátila. Postavilo se za něj 51 ze 69-ti starostů Bruntálska, kteří vyzvali vládu, aby Grulichův návrh smetla se stolu. Milan Kříž z tiskového odboru ministerstva vnitra řekl, že Navrátil podle Grulicha nezvládl řízení a kontrolu Sdruženého zdravotnického zařízení Bruntál. Navrátil by měl odejít z čela úřadu 15.února. Bruntálský přednosta odmítá důvody odvolání s tím, že je politicky motivováno.

Starosta Rokycan odmítá, že způsobil exodus rokycanských Romů

Starosta Rokycan Oldřich Kožíšek odmítá obvinění z toho, že svou politikou způsobil hromadný odchod Romů z Rokycan. Reagoval tak v pátek pro ČTK na dopis, který zaslala jemu a další desítce českých i zahraničních institucí Rada rokycanských Romů, která nařkla starostu a městské zastupitele z rasismu a netečnosti vůči romské problematice. "O hromadném odchodu rokycanských Romů do ciziny nevím. Pokud je mi známo, někteří odjeli do ciziny na dovolenou. Žádná z romských rodin neoznámila, že natrvalo opouští Českou republiku a nevrátila městský byt, uvedl starosta.

Člen Rady rokycanských Romů Ondřej Giňa ČTK řekl, že z Rokycan odjelo na 60 Romů, kteří údajně žádají v zahraničí o azyl. K tomu je prý vede diskriminace v oblasti bydlení, zaměstnání a vstupu do veřejných zařízení.

Do ČR se vrátil neúspěšný žadatel o azyl ve Francii

Do republiky přiletěl v pátek český Rom, který žádal o politický azyl ve Francii, ale jak sdělila česká konzulka v Paříži paní Ljuba Svobodová,francouzské úřady jeho žádost zamítly. Rom patří ke skupině asi čtyřiceti českých Romů, kteří byli na podzim 1997 vráceni už takto z Británie.

Neubauer kritizuje "nacionalistickou" restituční politiku České republiky

Koncepci české restituční politiky v pátek odsoudil předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer. V prohlášení vydaném v Mnichově ji označuje za zjevně nacionalistickou, odporující mezinárodnímu právu a vyzývá Evropskou unii a Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě 'OBSE), aby proti ní zasáhly a trvaly na odstranění diskriminace ještě před přijetím ČR do EU.

Již od roku 1990 je česká restituční politika zaměřena na to, aby vyloučila vracení zabaveného sudetoněmeckého majetku," uvádí Neubauer. "Dosud se česká strana snažila zachovávat zdání legálnosti této nacionalistické diskriminace tím, že se odvolávala na datum 25.února 1948 jako nepřekročitelnou hranici restitucí. Dvě události z poslední doby však definitivně odhalily absolutně nacionalistický charakter této koncepce," zdůrazňuje předseda landsmanšaftu a poukazuje na stanovisko Pavla Dostála k nárokům Řádu německých rytířů a na rozhodnutí ústavního soudu umožňující vracení majetku osobám, které se dočasně přihlásily k německé národnosti.

"Toto druhé rozhodnutí by bylo v zásadě pozitivní, uvádí Neubauer, "diskriminace spočívá v tom, že pro vyvlastněné Čechy už neznamená datum 25.2.1948 nepřekonatelnou překážku pro vrácení majetku, zatímco pro zhruba 100.000 Němců, kteří zůstali po válce v Československu, je tato možnost nadále vyloučena. Českou restituční politiku lze tedy shrnout jednou větou: Český majetek v zásadě vrácen a odškodňován být může, židovský a církevní jen výjimečně a majetek Němců a Romů nikdy," uzavírá Neubauer.

Kuhnl ostře kritizoval vládu za sestavení nereálného rozpočtu

Předseda poslaneckého klubu Unie svobody Karel Kuhnl ostře kritizoval Zemanovu vládu za sestavení nereálného a nepravdivého rozpočtu. Kabinet podle něj zanedbal svou povinnost a nezahrnul do návrhu státního rozpočtu na letošní rok prognózy skutečného hospodářského vývoje. Ty byly, jak Kuhnl upozornil, zveřejněny až počátkem tohoto týdne, tedy pouhých deset dní po schválení rozpočtu sněmovnou.

ČR a ostatní země Východu mají oproti EU výrazně vyšší inflaci

Loňská inflace v České republice i ostatních východoevropských zemích usilujících o vstup do Unie nadále výrazně převyšuje průměrnou inflaci v zemích Evropské unie. Z porovnání míry inflace zemí usilujících o vstup do EU vychází nejhůře Maďarsko, nejnižší míru růstu spotřebitelských cen sice vykazuje Slovensko, za úrovní zemí Unie však rovněž výrazně zaostává.

Úhrnný index spotřebitelských cen se v České republice v prosinci 1998 snížil oproti listopadu o 0,2 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za 12 měsíců roku 1998 proti 12 měsícům 1997 činila v prosinci 10,7 procenta. Proti prosinci 1997 se index zvýšil o 6,8 procenta. Cenový vývoj byl přitom ovlivněn především poklesem cen v potravinářství a dopravě.

Koruna v pátek vůči euru na vůbec nejslabší úrovni v průběhu šesti měsíců

Česká koruna v pátek propadla vůči euru na nejslabší úroveň od loňského června, když se v průběhu dne dostala na hladinu 36,93 Kč/EUR 'tedy 18,88 Kč/DEM). V 17.00 hodin však končila na 36,80 Kč/EUR. Pro ČTK to uvedl dealer ČSOB Jan Došek s tím, že obdobný vývoj se odehrál i k dolaru '32,5 Kč/USD), k němuž se obchodovala koruna nejníže od srpna roku 1998. Vůči dolaru byla v pátek v 17:OO hodin pražského zimního času koruna na úrovni 32,40 Kč/USD.

Týdeník Respekt se musí omluvit premiérovu poradci Šloufovi

Týdeník Respekt se musí premiérovu poradci Miroslavu Šloufovi omluvit, odškodné však platit nebude. Městský soud v Praze tak ukončil spor, který Šlouf s Respektem vedl o předloňský článek, kde týdeník uvedl, že Miroslav Šlouf na konto své nadace převedl osm miliónů korun. Soudkyně v odůvodnění rozsudku uvedla, že provedené dokazování nepotvrdilo pravdivost takového tvrzení. Šlouf se proti rozsudku odvolávat nehodlá. Respekt odvolání nevyloučil.

Policisté odhalili mezinárodní skupinu obchodníků s heroinem

Česká policie rozbila mezinárodní skupinu obchodníků s heroinem. Heroin za deset miliónů korun, mezinárodně hledaného organizátora obchodu s drogami na takzvané Balkánské cestě a několik dalších lidí zadržela ve spolupráci s německou a švýcarskou policií. Mezi zatčenými jsou také dva Češi. Šéfa skupiny obchodující s heroinem, třicetiletého kosovského Albánce, zadržela národní protidrogová brigáda v Praze 4. Policie pracovala na této operaci půl druhého roku.

Ze sportu:

Výsledky utkání 39.kola hokejové extraligy: Litvínov - Karlovy Vary 4:0, Kladno - Vsetín 1:1, Zlín - České Budějovice 3:3, Třinec - Slavia 5:2, Opava - Plzeň 1:2, Pardubice - Jihlava 3:2, Vítkovice - Sparta 1:4.

Petr Korda uspěl u Nejvyššího soudu v Londýně, který v pátek rozhodl v jeho prospěch spor s Mezinárodní tenisovou federací ITF. Podle výroku soudu nemá federace právo podat odvolání proti rozhodnutí nezávislé komise u arbitrážního soudu v Lausanne a žádat pro Kordu přísnější trest za dopink. Vedení ITF se chce proti rozsudku odvolat. Korda byl koncem minulého roku potrestán za nález anabolického stereoidu nandrolon při loňském turnaji ve Wimbledonu odebráním získaných bodů a finanční prémie. Mírný trest vyvolal nevoli ve sportovním světě, takže ITF se rozhodla žádat změnu původního trestu u arbitrážního soudu na roční zákaz činnosti pro Kordu.

PředpověĎ počasí na sobotu pro Českou republiku:

Převážně zataženo, sněhové přeháňky, teploty -6 až -1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.