Zprávy sobota, 30. října 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Protagonisté listopadu 1989 se sešli u Václava Havla

Protagonisté revolučních událostí 17. listopadu 1989 se po deseti letech sešli na pozvání prezidenta Václava Havla ve vile Amálie v lánském polesí. V lovecké vilce debatovali o desetileté cestě od komunismu k demokracii. Některé z nich listopadové události vynesly z kotelen a vědeckých ústavů na špičku české politické scény, jiní se krátce po revolučních měsících vrátili ke své původní profesi. Posezení u prezidenta se zúčastnili nejen současní přední politici, například Václav Klaus, Petr Pithart, Zdeněk Jičínský a Petr Uhl, ale i někdejší studenští vůdci Jan Bubeník, Marek Benda či Monika Pajerová. Neformální pravidelné setkání v Amálii, shodou okolností právě šedesáté, mělo tentokrát připomenout období kolem vzniku Občanského fóra, první hektické dny revoluce a možná i analyzovat, co se tehdy mohlo udělat jinak, lépe.

Havel umožnil strážcům přírody být při práci veřejnými činiteli

Novelu trestního zákona, podle níž mají být členové lesní, myslivecké, rybářské a vodní stráže a strážci přírody při své činnosti veřejnými činiteli, podepsal prezident Václav Havel. Novelu i přes zamítavé stanovisko Senátu schválila před týdnem Poslanecká sněmovna. Většina senátorů se obávala, aby stráže postavení veřejného činitele nezneužívaly. Novelu naopak vítají zástupci mysliveckých a rybářských organizací, protože podle nich dodá stráži na vážnosti a pomůže při stíhání pytláků. Doposud byli podle svých vyjádření v pozici, kdy sice bděli nad dodržováním pořádku a řádu ve svých rajónech, ale neukáznění návštěvníci je v podstatě nemuseli brát na vědomí.

Lánského rezignace se odkládá kvůli lázním i Havlově dovolené

Kvůli třítýdennímu pobytu vicepremiéra Egona Lánského v lázních i zhruba dvoutýdenní dovolené prezidenta Václava Havla zůstane vládní tým Miloše Zemana v dosavadní sestavě ještě minimálně do druhé poloviny listopadu. Lánského rezignaci přišel Havlovi ve čtvrtek oznámit premiér Zeman. Uvedl, že motivy svého odchodu si má Lánský zvolit sám. Dodal, že Lánský rezignuje na místo ve vládě ihned, jakmile skončí své léčení. Lánského mluvčí Petros Michopulos řekl, že místopředseda vlády odjede o víkendu na doléčovací kúru do lázní. Prezident odjíždí začátkem příštího týdne na dva týdny do Portugalska. Odchod Lánského, odpovědného za přibližování České republiky k Evropské unii, se očekával. Předpokládalo se však, že vicepremiér odejde kvůli kritickému posudku evropských komisařů na připravenost České republiky ke vstupu do unie, nebo kvůli pochybnostem o jeho zahraničním kontě.

Zeman v Lotyšsku o boji proti terorismu a organizovanému zločinu

Předseda vlády Miloš Zeman odletí v neděli na třídenní návštěvu Lotyšska. Během návštěvy budou premiér a členové jeho doprovodu jednat o spolupráci v zemědělství, školství, obranném průmyslu a při boji proti terorismu, nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami a organizovanému zločinu. Zástupci obou zemí podepíší resortní dohody o spolupráci zemědělství a školství. Mezivládní dohody o spolupráci obranného průmyslu a při boji proti terorismu a obchodu s drogami se připravují, dodal mluvčí. Zemanova cesta do Rigy bude první návštěvou českého premiéra v Lotyšsku. Zeman se setká se svým protějškem Andrisem Skélem, prezidentkou Vairou Víke-Freibergou a předsedou parlamentu Jánisem Straumem. V Zemanově doprovodu budou vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík, ministři zemědělství Jan Fencl a školství, mládeže a tělovýchovy Eduard Zeman a mise českých podnikatelů, kteří se setkají s lotyšskými obchodními partnery na podnikatelském fóru v Rize.

Lucemburk bude Prahu informovat o přípravě revize smlouvy o Evropské unii

Lucembursko bude Českou republiku informovat o obsahu debaty na mezivládní konferenci Evropské unie, která bude napřesrok připravovat revizi základní smlouvy. Dohodli se na tom v Lucemburku ministři zahraničí Jan Kavan a Lydia Polferová. "Vynaložíme všechno úsilí, abychom své partnery informovali o chodu debaty mezi 15 členskými státy. Je to důležité, protože půjde také o jejich budoucí spolupráci uvnitř Evropské unie," řekla šéfka lucemburské diplomacie na tiskové konferenci po jednání s ministrem Kavanem. Mezivládní konference má od března rokovat o zatím neurčeném okruhu změn ve Smlouvě o Evropské unii , které musejí být provedeny, aby unie mohla fungovat s více než 15 členy. Ministři si pochvalovali vzájemné porozumění i dobrou úroveň bilaterálního obchodu.

Kavan by uvítal spojení ministra a koordinátora vstupu do Evropské unie

Kombinace role koordinátora přípravy resortů na vstup do Evropské unie a ministra zahraničí, který o tomto přistoupení jedná s "patnáctkou", by přípravu na členství České republiky v Evropské unii výrazně zefektivnila, usoudil šéf české diplomacie Jan Kavan. Zdůraznil ovšem, že touto obecnou úvahou nepředznamenává osud úřadu místopředsedy české vlády Egona Lánského, který odejde po polovině listopadu. V zemích Evropské unie je kombinace úřadu ministra zahraničí a místopředsedy vlády běžná; možné by bylo prosté přenesení práce dosavadního Lánského úřadu do Černínského paláce. Krom toho se stále jedná o podobě příští vlády - v koalicích je běžné, že místopředseda vlády přijde z jiné politické strany než premiér. Na dotaz ohledně "kauzy Štiřín" se ministr odvolal na prohlášení, které vydalo české ministerstvo zahraničí. Stojí v něm, že bývalý ředitel tohoto střediska Václav Hrubý byl odvolán pro "důvodné podezření z porušení povinností vedoucího pracovníka státní správy"; jeho výroky pro tisk jsou hodnoceny jako "snaha odvést pozornost od vlastních chyb, za které se, budou-li prokázány, zdráhá nést osobní odpovědnost". Prohlášení slibuje, že výsledky šetření budou spolu s připomínkami Hrubého obsaženy ve zprávě, jež bude zveřejněna v první polovině listopadu.

Vláda projedná poziční dokument a zdražení plynu a elektřiny

O pozičním dokumentu pro jednání s Evropskou unií o volném pohybu osob a o zdražení plynu a elektřiny v příštím roce bude mimo jiné v pondělí jednat kabinet premiéra Miloše Zemana. Vláda posoudí i věcný záměr právní úpravy organizace soudů a postavení soudců, který je jedním ze stěžejních koncepčních materiálů reformy justice a který předkládá ministerstvo spravedlnosti. Na programu jednání je i návrh věcného záměru nového památkového zákona, očekávaného odbornou veřejností od roku 1990, který podává ministr kultury Pavel Dostál. Kabinet se bude zabývat i situací romské komunity.

Na kontu "Česká pomoc Turecku" se zatím sešlo 782.000 korun

Na kontu veřejné sbírky "Česká pomoc Turecku", které v září otevřelo ministerstvo zahraničních věcí na pomoc oblastem zničeným rozsáhlým zemětřesením, se k 22. říjnu sešlo 782.000 korun. "Vyjadřujeme poděkování všem fyzickým i právnickým osobám, které se na sbírce podílely," informovalo dnes tiskové oddělení ministerstva. Potřeba finančních prostředků k odstranění škod v severozápadním Turecku podle ministerstva trvá. Získané finanční prostředky budou použity na zprovoznění školy poblíž města Izmit a dále v koordinaci s organizacemi Českého červeného kříže a Tureckého červeného půlměsíce na zajištění provizorních přístřeší ve stejné oblasti. Další případné příspěvky mohou zájemci zasílat na účet České národní banky číslo 20036-1920001/0710 s názvem "Česká pomoc Turecku". Při zemětřesení, které Turecko postihlo 17. srpna, zahynulo přes 15.000 lidí, 24.000 bylo zraněno a tisícům dalších vzala přírodní katastrofa domov. Od té doby postihly Turecko další silné otřesy půdy.

Ministr Peltrám otevřel silniční obchvat kolem Hrádku nad Nisou

Téměř 90 miliónů korun uvolnil stát na silniční obchvat příhraničního města Hrádku nad Nisou na Liberecku, který otevřel ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. Nově vybudovaný 3,5 kilometrů dlouhý úsek z Grabštejna k hraničnímu přechodu v Hrádku je součástí spojení mezi Českou republikou a sítí německých dálnic. O propojení německé silnice B 178 s českou rychlostní komunikaci R 35 jednal Peltrám se zástupci Saského úřadu vlády v Žitavě a Hrádku nad Nisou. "Nejvhodnější by bylo spojení přes území Polska. Přestože diskuse o této variantě trvají již deset let, polská strana neprojevila zatím i přes výhodné finanční nabídky z Německa zájem o projekt," poznamenal Peltrám. Ministerstvo dopravy se podle něj pokusí ještě jednou Polsko do projektu zapojit, pokud se to ale nepodaří, bude pokračovat v budování přímého propojení pouze s Německem. Zbývající úzké silniční profily, které brání zrychlení dopravního spojení na komunikaci R 35 z Prahy přes Liberec do Hrádku nad Nisou, budou podle něj dokončeny do dvou let. Mimo státních prostředků budou financovány z dopravních fondů Evropské unie. Kompletní napojení saské silnice B 178 na síť německých dálnic by mělo být dokončeno v roce 2004. Dostavba a přestavba spojení přijde německou stranu podle prezidenta saského vládního úřadu Heltuma Weidelenera na 405 miliónů marek.

V Žatci zaznamenali hromadný odchod Romů do zahraničí

Na deset romských rodin ze Žatce vycestovalo v těchto dnech z České republiky. Informovala o tom sociální pracovnice žateckého městského úřadu Magda Machová. Přesný počet emigrantů zjišťuje sociální odbor městského úřadu. Získané informace podle ní nebudou zveřejněny. Poslouží jako interní podklad pro zjištění, zda adresát sociálních dávek opustil zemi. Šetření bude pokračovat v příštím týdnu. Těm občanům, kteří mají na státní podporu nárok, ale jsou mimo území republiky, odbor výplatu sociálních dávek okamžitě zastaví. Co vede žatecké Romy k odchodu do zahraničí, Machová neví. "Ti klienti, které z řad Romů znám, si na svou sociální situaci nemohou stěžovat," řekla. Při styku klientů s pracovnicemi odboru nezaznamenala ani z jedné strany případy rasově motivovaného chování nebo jednání.

Romové z Písku se za asistence radnice přestěhovali na Třebíčsko

Čtyři romské rodiny se tento měsíc za asistence pracovníků radnice odstěhovaly z Písku do sedmi bytů v zemědělské usedlosti poblíž obce Kojatice na Třebíčsku. Písecká radnice by transakcí s městskými byty měla získat zchátralý dům v centru města. Na samotě se už zabydlelo osmnáct Romů. Obyvatelé Kojatína se netají obavami z nových sousedů. Nelíbí se jim, že "město Písek Romům koupilo byty, aby se jich zbavilo". Transakce s byty nebyla dosud finančně vypořádána. Město by v nejbližších dnech mělo zaplatit píseckému Romovi Ludovítu Olahovi peníze za dům se čtyřmi byty v centru města, který neudržoval, a padající omítka ohrožovala chodce. Město Olahovi před koupí domu umožnilo směnit ho za čtyři městské byty, kam se odstěhovala jeho rozvětvená rodina. Olah by měl z peněz od města vyplatit odstupné romským rodinám, které se z jeho domu odstěhovaly do Kojatína. Ty by z peněz od Olaha měly zaplatit 350.000 korun za byty v Kojatíně. Jejich novým majitelem by se měl stát Julius Červeňák. Ten tvrdí, že město peníze pošle rovnou jemu, protože by je od Olaha nemusel dostat. Celá transakce je kryta mimo jiné smlouvami o budoucích smlouvách i smlouvami o převzetí závazků.

Krátce o počasí

Čekejte místy mlhy nebo nízkou oblačnost, jinak polojasno, na východě území zpočátku až skoro jasno. K večeru v Čechách od jihozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 13 až 17 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.